çanakkale kadın kahramanlarının hikayeleri / Çanakkale'nin kadın kahramanları cephenin gerisinde mücadele etti - Son Dakika Haberleri

Çanakkale Kadın Kahramanlarının Hikayeleri

çanakkale kadın kahramanlarının hikayeleri

Çanakkale'nin kadın kahramanları cephenin gerisinde mücadele etti

Acı, gözyaşı ve büyük kahramanlıklarla kazanılan zaferde bir yanda cephede tarih yazan askerler, bir yanda yazılan tarihe canlarını, yüreklerini adamış cephe gerisinde mücadele veren kadınlar.

Birinci Dünya Savaşı'nın özellikle Çanakkale Cephesi'nde, cephe gerisinde pek çok iş kolunda kadınlara ihtiyaç duyuldu.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, kadınların zaferdeki payını anlattı.

"Maliyede, PTT'de, belediye hizmetlerinde önemli işlevler yaptılar. Ayrıca yine kadınlar özellikle savaşın ilerleyen dönemlerinde kurulan amele taburlarıyla birlikte yol yapımı köprülerin tamiri gibi hususlarda da görev yaptıklarını görüyoruz."

Kadınlar en çok sağlık alanında destek oldu.

"Bugünkü Kızılay o zaman Hilal-i Ahmer Cemiyeti. Onların açtığı kurslar vasıtasıyla hasta bakıcılar yetiştirildi. Ve bu hasta bakıcılar hastanelerde ve sargı yerlerinde hizmet verdiler."

Türk ordusuna destek verirken görev başında hayatını kaybetti

Kadınlar hem İstanbul'da hem de savaş alanında kurulan Sahra Hastaneleri'nde büyük destek verdi.  Onlardan biri de Atatürk'ün de özel hekimliğini yapmış tabip binbaşı Ragıp Bey'in eşi Anna Schwarz'tı.

Aslen Avusturyalı olan anna Schwarz, Kara Muharebeleri sırasında Yalova köyünde kurulan sahra hastanesinde gönüllü ordu hemşiresi olarak göreve başladı. 17 aralık tarihinde İngilizlerin saldırısı sonucunda düşen top mermisi sebebiyle görevi başındayken hayatını kaybetti. Canhıraş bir biçimde pek çok askerin hayatını kurtaran Schwarz'ın ölümü Doktor Ragıp Bey'i derinden sarstı

Örgütlenen kadınların yaptığı propagandalar halkın kenetlenmesini sağladı.
Edebiyat en etkili silahtı.

"Mesela şair Nigar Hanım, Ahmet Rıza Bey'in kız kardeşi Selma Rıza Hanım. Bunlar özellikle yazdıkları şiirlerde Türk'ün kahramanlıklarını ön plana çıkartan mesela Halide Adıvar'ın yazdığı bir hikayede Çanakkale Savaşı'nı özellikle Süleyman Paşa ve Namık Kemal'le özdeşleştirerek vatan savunmasının ne kadar kutsal bir şey olduğunu ifade eden bir yazar olarak karşımıza çıkıyor"

Hilal-i Ahmer'de de aktif görev aldılar

Kadınlar, savaş boyunca Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nde aktif görev yaptılar.

"Kızılay'ın hanımlar heyetinin genel sekterliğini yapan Selma Rıza Hanım, beş yıl bu görevi yapmıştı. Bunun haricinde Enver Paşa'nın eşi de ön plana çıkmış ve kadınların özellikle savaş sırasında gelir elde etmelerini sağlamak için İslam Kadınları Çalıştırma Cemiyeti kurdu."

Katkıda bulunmak isteyen kadınlar İstanbul sokaklarında çiçek bile sattı. Atılan her adım, cepheye katkı sunmak içindi..

"Müdafaa-i Milliye Cemiyeti'nin bastırdığı cihadiye yüzükleri vasıtasıyla da bunlar satılarak para kazanıldı ve bu elde edilen paralar vasıtasıyla özellikle cephe gerisinde bulunan ailelere yardımlar yapıldı."

Anadolu kadını Çanakkale Zaferi'nde işte böyle tarih yazdı. Zaferi getiren gücü ve inancı, o kahraman kadınlar pekiştirdi. 

Çanakkale Savaşlarının nci yılına girdiğimiz bugünlerde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının sosyal medya hesabından savaşın kadın kahramanları Melek Hanım, Hemşire Erica ve Safiye Hüseyin’in savaşlar sırasındaki kahramanlık hikayeleri paylaşıldı.
 
Melek Hanım
Çanakkale Muharebelerinin daha ilk başında Melek Hanım, kıyı set bataryalarımızda görev yapan Mehmetçiğin muhtemel sağlık sorunlarını gidermek üzere bölgeye gönderilen ilk sıhhiye biriminin oluşturulduğu yani kurulduğu yer Melek Hanım’ın Çiftliği’dir.
 
Melek Hanım; Çanakkale Boğazı’nda muharebeler başladığı sırada çiftliğini kesinlikle terk etmemiş, çiftlikte birlikte yaşadığı yakınlarıyla askerlerimize yardımcı olmuş, onlara çok iyi davranmışlardır. Bunu hatıratlardan anlamak mümkündür.
 
25 Nisan tarihinde İtilaf kuvvetlerince gerçekleştirilen kara çıkartmalarından sonra cepheden geri bölgelere sevk edilen yaralı askerlerimiz için Melek Hanım’ın Çiftliği bölgede ilk sargıyeri, ilk revir olarak hizmet vermeye başlamıştır.
 
Melek Hanım Çiftliği ismi askerî kayıtlara belirleyici ve izah edici bir yer olarak 2. Tümen Kumandanı Yarbay Hasan Bey’in 22 Haziran ’te verdiği tümen emrinde geçmektedir:‘ ‘6. Sıhhiye bölüğü, yaralıların arkası alınıncaya kadar yerinde kalacak yaralı taşıma işinin bittiğini bana bildirecektir. Yaralılar araba durak yerinden sonra, Ali Bey Çiftliği ile Melek Hanım şosesi üzerinden taşınacaklardır. Bu şose üzerinde, yaralılardan başka hiçbir kıta ve er bulunamayacaktır.’’
 
“11 Temmuz günü batarya kumandanım Mahmud Bey’le birlikte Melek Hanım Çiftliği’ne doğru yol almaya başlamıştık. Gittikçe mermi sesleri piyade ve makineli ateşleri ve bomba gürültüleri daha seçkin duyuluyor, harp fırtınasının ılık rüzgârları yüzümüzü çalıyordu. Evvelce endâht edilse de çiftliğin civarında yere düşen otuz beşlik mermilerin açtığı çukurlar pek korkunçtu. Çapı on metreyi geçen bu çukurların bazıları içinden sular çıkmış olduğundan âdeta bir avadana benziyor ve gelen geçen sularından içiyordu…”
 
Çiftlik binasında bulunan ve yeniden yapılandırılan hamam, ayrıca askerlerin temizlik ihtiyaçlarının giderilmesine imkân sağlıyordu. Özellikle bu yönüyle de Melek Hanım Çiftliği, savaş alanında âdeta bir sosyal tesis işlevi de görmüştü. 4. Tümen’in de karargâhı olarak kullanılan Melek Hanım Çiftliği’ndeki hamam ve temizlik ihtiyaçlarının giderilmesini de 4. Tümen Komutanı Yarbay Cemil Conk, günlüğünde 19 Haziran tarihi ile şöyle kaydetmiştir: “ Öğleden sonra Melek Hanım Çiftliği’ne gittim. Hamam yapan birinci tabur, sahra etüvlerinde elbiselerini ve bitlerini temizleyecekti. İki bölük temizlenmiş, diğer bölük yarım kalmış. Kazanları toplamışlar, dönüyorlardı. Hâlbuki saat henüz 15’ti. ‘Barış zamanında bile olsa, vakte gene yazıktır” dedim. Kazanları tekrar yaktırdım. Akşama kadar temizlik faslı bitirildi.’’
 
Melek Hanım Çiftliği’nin konuklarından birisi de Cafer Tayyar Bey’in komutanı olduğu 1. Tümen Alay Bölük takım komutanlarından Teğmen İbrahim Naci idi. Birkaç gün sonra Kerevizdere Muharebesi’nde şehit düşecek olan İbrahim Naci, 15 Haziran ’te alayı ile birlikte geldiği Melek Hanım Çiftliği ve çevresinin görünüşünü günlüğüne kaydetmişti:“ 15 Haziran , Salı: Sabah 3’te kalktım. Yemek verdirdim. Saat 4’te hareket ettik. Melek Hanım Çiftliği’ne geldik. Askerlere çadır kurdurdum. Sonra 1. Bölük çadırına giderek çay içtim. Bir saat sonra bölüğün etüve gitmesi için emir geldi. Yine haydi pılı pırtıyı topladık."
‘‘Giderken etüvün başka bir tabur tarafından tutulduğu haberi geldi. Yol kenarında oturduk. Ben defterimi çıkardım. Bir meşe ağacı kümesi önünde yazıyorum. Karşımda Soğanlı nam dereye doğru yarım küre şeklinde uzanmış birbirine paralel altı tane kel tepe var. Sonra bunlardan bazılarının üzerinde beyaz bir şerit gibi kırılarak gözden kaybolan birkaç yol var. Vadi ise oldukça geniş, gelip geçmekten yarı beyaz. Dere kenarında arabalar, hayvanlar, insanlar âtıl ve hareketsiz. Bazı bazı yollarda şurada burada bir hayvan, bir araba, bir kafile görünüyor. Sonra kayboluyor.”
 
Hemşire Erica (Ragıp Bey’in Refikası )
Çanakkale Muharebeleri sırasında yaralanan askerlerimizin tedavisini yapan aynı zamanda da cephe gerisinde bulunan insanların ihtiyaçlarını karşılayan 5. Ordu Sıhhiye Muavini Dr. Hasan Ragıp Bey’in Refikası (eşi) olarak bilinen halkın ‘’Ana Hatun’’ olarak sevdiği biridir.
 
Mezarın dışındaki Türkçe kitabede: “Yaralı Türk askerlerini tedavi ederken top mermisi ile hayatını kaybeden Doktor Yüzbaşı Ragıp Bey’in eşi Alman hemşire Erica” yazmaktadır.
 
Mezarın Osmanlıca orijinal kitabesinde ise: “İfa-yı vazife esnasında top mermisi ile terk-i hayat eden madam Doktor Ragıb Bey’in hâbgâh-ı ebedisi 4 Kânun-ı Evvel / 17 Aralık ” yazmaktadır.
Osmanlıca mezar taşında “hemşire” ve “Erica” kayıtları da yoktur.
 
Başbakanlık Osmanlı Arşivlerinde bulunan bir belgede Dr. Ömer Besim Bey durumu Enver Paşa’ya yazarken ‘’Dr. Ragıp Bey’in Refikası Hatun’’ olarak yazmış ve bu yazım eş anlamına gelen ‘’refika’’ kelimesinin zamanla ‘’erika’’ kelimesine dönüşmesine neden olmuştur.
 
Tüm bu bilgiler bir araya geldiğinde anlaşılan şudur ki: Doktor Ragıp Bey’in Gayr-i Müslim eşi, Türk yaralıları tedavi ederken, hastane ve sargı yerlerini dahi bombalayan düşmanın bir top mermisiyle, vatanına hizmet ederken can vermiş ve buraya defnedilmiştir.
 
Safiye Hüseyin
Çanakkale Muharebelerinde yaralıların bakım ve tedavileri için gerekli önlemler alınmaya başlanmıştır. Bunun için yeterli ve gerekli sağlık kuruluşları teşkil edilmiştir. Tümenlerin bünyesinde kurulan sargı yerleri ve sahra hastaneleri vardı. Cephede yaralanan askerlerin cephe gerisinde hastalarla ilgilenen doktor, hemşire, hasta bakıcılar zaman zaman meşakkatli ve yorucu bir mesai hiç durmadan devam ederdi.
 
Çanakkale Muharebelerinde yaralanan erlerin tedavisi ile ilgilenen hemşirelerden birisi Safiye Hüseyin’dir. Balkan Savaşı sırasında da hastabakıcı olarak görev alan Safiye Hüseyin, Çanakkale Cephesi’ne gönüllü hastabakıcı olarak yazıldı. Hastane gemisi olarak yaralı naklinde kullanılan Reşat Paşa gemisine hastabakıcı olarak tayin edildi.
 
Çanakkale Muharebelerinde Reşat Paşa gemisinde hastabakıcı olarak görev yapan Safiye Hüseyin hatıratlarında şunlar yazmaktadır:“ Çanakkale’de savaş başladığında Alman Salib-i Ahmer’iyle (Alman Kızılhaçı) bizim Hilal-ı Ahmer (Kızılay) Cemiyeti birleşmiş Reşat Paşa Vapurunu hastane gemisi yapmıştık, Ben bu geminin hastabakıcısı olmuştum. Reşat Paşa Çanakkale’ye gidecek, orada yaralıları tedavi edecek, yarası ağır olanları alıp İstanbul’a getirecekti. Vaziyet tehlikeli dediler, ne vapuru olursa olsun… ister hastane vapuru ister Hilal-ı Ahmer ister Salib-i Ahmer, İngilizler topa tutuyorlar. Ben aldırış etmedim…’’
 
Mayın Müfreze Kumandanı Yüzbaşı Nazmi Bey günlüğünde Reşit Paşa vapuru hakkında şöyle diyordu:
27 Nisan “ Reşit Paşa vapuru İstanbul’dan asker yüklü olarak gelir. Nara Burnunda durduğu sırada düşman ateşine maruz kalmış ve yanındaki Üsküdar vapuru beş dakika içinde batmıştır. Bir çarkçı ve iki er şehit olmuştur. Diğerlerinde hamdolsun bir zarar olmamıştır.”
 


Kaynak: Haber Merkezi

Çanakkale Savaşı konulu anılar, öyküler ve hatıralar: Çanakkale Savaşı'nın kahramanlarının anıları

Recep Tural: Çanakkale cephesinde alay 2. tabur 4. bataryada görevliydim. Mustafa Kemal, bizim hemen solumuzda, Conk Bayırı'nda karargâhını kurmuştu. Ben görmedim ama çok cesur olduğunu söylerlerdi.

Çanakkale Savaşı’nı Anlatan Öyküler

Çanakkale Savaşı’nı anlatan öyküler dendiği zaman belki de ilk akla geleni Seyit Onbaşı’nın hikâyesidir. yılında orduya katılan ve Balkan Savaşları’nda da mücadele eden Seyit Onbaşı; Çanakkale Savaşı’nda da topçu birliğinde askerlik yapmıştır. Rumeli Topçu Birliğinde bulunan tek top vincinin arızalanması üzerine, insanüstü bir gayret gösteren Seyit Onbaşı; yerde duran topu sırtlayarak bataryaya yüklemeyi başarmış ve yaptığı atışla düşman gemisini etkisiz hale getirmiştir.

Çanakkale Komutanları

  • Mustafa Kemal Paşa
  • Fevzi Paşa
  • Cevat Paşa
  • Çolak Faik Paşa
  • Yakup Şevki Bey
  • Kazım Karabekir
  • Ahmet Fevzi Bey
  • Selahattin Adil Bey
  • Halil Sami Bey

Çanakkale Kahramanları

  • Nusret Mayın Gemisi
  • Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar)
  • Seyit Onbaşı
  • Mehmet Çavuş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası