kan ilaçları kabızlık yapar mı / O ilaçlar kabızlık yapabilir - Sağlık Haberleri

Kan Ilaçları Kabızlık Yapar Mı

kan ilaçları kabızlık yapar mı

Gebelikte kan hapı kullanımı

Gebe kalma ile birlikte anne adaylarında bebeklerine yetebilme stresi başlıyor. Hem kendilerini korurken hem de bebekleri için faydalı olma endişesi ortaya çıkıyor. Bu sebeple öncelikle dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat ederek vitamin depolarını doldurmak da kritik öneme sahip! Gebelik boyunca vücudunuzun ihtiyaçları artar. Bedeninizin düzenini korumak ve bebeğinizin gelişimini desteklemek için ekstra vitamin, mineral ve besinlere ihtiyaç ortaya çıkar. Mümkün olduğunca doğal yollarla besinlerden alınması gerekse de hamilelik sırasında beslenmeye ek takviye almanız gerekecektir.

Özellikle gebelik haftasından sonra önemli olan takviye;

Demir: Hamilelik sırasında anne adayının kan hacminde artış olur. Bu artış ile beraber demir ihtiyacı fetüsün ve plasentanın büyümesi nedeniyle artar. Demir takviyesi alımı, demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olmak için önemlidir ve bebeğin gelişimine faydaları da vardır. Kadınlarda adet kanaması nedeniyle vücuttan demir kaybı erkeklere göre daha fazladır. Özellikle ülkemizde herhangi bir semptom olmasa bile kadınların çoğunda demir depolarında eksiklik mevcuttur. Normal bir gebelikte toplam demir ihtiyacı ekstradan 1 gram kadardır. Bu miktar, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak ve annede artan kan yapımında kullanılmak üzere kullanılır. Gebeliğin ikinci yarısından sonra artan bu demir ihtiyacı günlük ortalama 6 - 7 mg kadardır. Toplamda, gebelikteki günlük demir ihtiyacı 30 mg’a ulaşır. Bu doz, besinlerle yeterli alınamayacağı için takviye olarak alınmalıdır.

Diyette demirden zengin besinler kırmızı et ve baklagillerdir. Özellikle karaciğer, demirden en zengin besin olsa da yüksek oranda vitamin A içerdiği ve bebeğe zarar verebileceği için, sınırlı miktarda tüketilmelidir. Yemekle ya da hemen sonrasında çay ve kahve tüketimi demir emilimini azaltırken, C vitamini, demir emilimini ortalama 6 kat arttırır. Demir hapınızı, portakal suyuyla almanız faydalı olacaktır.

Gebelik boyunca artan demir ihtiyacının anne adayının kendi depolarından sağlaması ya da beslenme ile sağlaması zordur. Kan hacmini arttırabilmek için en fazla ihtiyaç gebelik haftasından sonra oluşur. Kan demir düzeyleri normal bile olsa anne adayına, gebeliğin ikinci yarısından itibaren takviye demir verilmesi gerekir. Bu sebeple kan sayımında değerleriniz normal olsa da, kansızlığınız olmasa da, haftadan sonra demir takviyesi (kan ilaçları) almanız gerekir.

Takviye almadığınız ve demir eksikliğiniz olduğu durumlarda; erken doğum, düşük doğum ağırlığı riskiniz artacağı gibi doğum sürecinde oluşacak ekstra kanama ile beraber kan nakli riskiniz de artacaktır. Ayrıca kansız kalmanız doğum sonrası bebeğiniz ile ilgilenme performansınızı ve gücünüzü de azaltacaktır. Demir takviyesi (kan ilaçları) kabızlığa yol açabilir. Gebelik zaten kabızlığı arttırıcı bir durum oluşturduğu için bu konuda ek önlemler almalısınız ya da doktorunuza bu durumu belirtip, daha az rahatsızlık veren demir takviyelerine geçebilirsiniz.

Unutulmaması gereken bir diğer konu da, demir ilaçlarının dışkınızı siyah renge dönüştürebilmesidir. Demir takviyesine doğumdan sonra da 3 ay boyunca devam edilmesi, doğum sonrası, gebelik öncesindeki demir depolarınıza ulaşmanızı sağlar.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları

Kabızlık Problemi Yaşamınızın Nedeni Doğru Bildiğiniz Yanlışlar Olabilir!

Kabızlıkla ilgili doğru bilinen yanlışları Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Uzmanlarından öğrendik…

Her gün tuvalete çıkmak gerekir. Yoksa vücudunuzda toksin birikir.

Bu kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3’ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun. Bazı insanlar kabızlığın dışkıdaki zehirli maddelerin vücut tarafından tekrar emilmesine neden olduğuna; artrit ve astım gibi hastalıkların bundan kaynaklandığına inansa da bu yanlıştır.

Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.

Diyetinizde yeterli lif olmaması sık sık kabızlığa yol açar. Bunu önlemek için günde en az 20 gram lifli gıda tüketmeye çalışın. Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az bardak daha fazla su için. Düzenli lif alımının sonucunu aynı gün beklemeyin; birkaç gün sonra iyileşme görmeye başlayacaksınız. Diyetinizde lifli gıdalara yer vermeniz kabızlığın azalmasına yardımcı olsa da kronik kabızlık; Parkinson, inme, az çalışan tiroid bezi, şeker hastalığı ya da kullandığınız ilaçların yan etkisi sonucu oluşabilir. Kabızlığınız iki haftadan fazla sürdüyse, dışkınızda kan ve açıklanamayan kilo kaybı ile şiddetli karın ağrınız varsa mutlaka hekiminize başvurun.

Süt kabızlığa neden olabilir!

Eğer laktoz intoleransınız varsa süt kabızlığa neden olabilir. Çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada çocuklarda görülen kabızlığın nedenlerinden birinin de laktoz intoleransı olduğu ortaya çıkmıştır. Laktoz intoleransınız varsa her gün en azından bir bardak süt içebilirsiniz.

Sakız yutmak kabızlığa neden olabilir!

Çok nadir de olsa özellikle küçük çocuklarda sakız yutmak kabızlığa neden olabilir. Kısa süre içerisinde çok fazla ya da büyük miktarlarda yutulan sakız sindirilemediğinde özellikle sindirim sistemi üzerinde bloke eden bir kitle oluşturarak kabızlığa neden olabilir. Ama bu durum çoğu zaman geçerli değildir. Yani arada bir sakız yutmanın zararı yoktur.

Tatil kabızlığa neden olabilir.

Seyahatler özellikle de uzun uçuşlar günlük diyetinizde değişikliklere yol açabildiği için kabızlığa da neden olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca sıvı ağırlıklı beslenin, alkol tüketiminizi sınırlayın ve daha çok sebze-meyve tüketin.

Depresyon kabızlık nedeni mi?

Depresyon kabızlığınızı tetikleyebilir ya da daha kötü hale getirebilir. Meditasyon, yoga, spor gibi tekniklerle stresinizi azaltmayı deneyin. Karın bölgenize yapacağınız masajla bağırsağınızı destekleyen kaslarınızı gevşeterek bağırsak hareketlerinizi hızlandırabilirsiniz.

Kabızlığın nedenlerinden biri de ilaçlardır.

Ağrı, depresyon, yüksek tansiyon ve Parkinson hastalığı için kullanılan bazı ilaçlar kabızlığa neden olabilir. Aynı şekilde çok fazla kalsiyum ve demir de kabızlık yapabilir.

Kuru erik tüketin!

Bu küçük, kuru meyve kabızlık için &#;doğanın çaresi&#; olarak büyük bir ün kazanmıştır. Çözünmüş liflerden zengin olan kuru erik doğal laksatifler ile yüklüdür ve kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur.

Su içmek kabızlığı azaltır.

Bol su içmek dışkıyı yumuşatarak kabızlığın azaltmasının yanı sıra dehidratasyonu da engeller. Ancak sıvı tüketiyorum diyerek gereğinden fazla kahve ve çay tüketmeniz kabızlığınızı tetikleyebilir.

Düzenli egzersiz kabızlığı engeller.

Fiziksel aktivite azlığı kabızlığı tetikleyen unsurlardan biridir. Egzersiz, bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına yardımcı olur ve stresi azaltır. Gıdaları sindirmek için vücudunuza zaman verin ve yemek yedikten en az bir saat sonra egzersiz yapın.

Kahve kabızlığı geçirir.

Aksine kahve idrar söktürücü olduğu için dışkı içerisindeki sıvıyı çeker ve dışkı katılaştığı için kabızlığa zemin hazırlar. Eğer kabız olduysanız kahve, çay, kola ve alkol tüketmeyin.

Lavman kabızlığı giderir.

Lavman geçici olarak sizi rahatlatsa da kabızlığı önlemek için etkili bir yöntem değildir. Düzenli olarak yapılan lavman yaşlılarda kabızlığa neden olabilir.

Laktasifler ve dışkı yumuşatıcılar bağırsağı hemen çalıştırır.

Kullandığınız laktasif ve dışkı yumuşatıcı türüne göre bağırsak hareketi üretmeniz birkaç dakika ile birkaç gün arasında değişebilir. Çoğu laksatifler, kısa süreli kullanım içindir. Uzun süreli laktasif kullanımı diğer sindirim sorunlarına yol açabilir.

Hint yağı kabızlığın çözümlerinden biridir!

Güçlü bir müshil olan hint yağı diğer laksatifler gibi, uzun süreli kullanılmamalıdır. Laksatifler, besin ve bazı ilaçları emmek için vücudun yeteneğine zarar verebilir. Hint yağı; bağırsak, kaslar, sinirler ve dokulara gereksiz yere zarar verebilir. Bu nedenle hekiminizin önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Kabızlık sadece yaşlılarda görülür.

Kötü beslenme, gençlere göre daha fazla ilaç kullanımı ve yeterli fiziksel aktivitede bulunmamaları nedeniyle yaşlı insanların kabız olma ihtimali gençlere göre daha yüksektir. Ancak kabızlık hemen hemen her yaş grubunda özellikle de doğum veya cerrahi operasyonlar sonrasında görülen bir sağlık problemidir.

Kabızlıkta kanama görülmesi normaldir.

Dışkılama sırasında görülen kan her zaman ciddi bir hastalığın habercisi olmayabilir ama mutlaka hekiminize danışmanız gereken bir durumdur. Parlak kırmızı kan genellikle anal bölge problemleri söz konusu olduğunda görülür. Bordo veya siyah kan pıhtıları veya katran rengi kanama genellikle üst gastrointestinal sistemde bir problem olduğunun göstergesi olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası