bebeklerde gözden gelen sarı akıntı / Bebeklerdeki göz çapaklanmasına anne sütü mucizesi! – Avrasya Hospital

Bebeklerde Gözden Gelen Sarı Akıntı

bebeklerde gözden gelen sarı akıntı

Çocuklarda Çapaklanma ve Konjonktivitler

Konjonktivit, göz küresinin dış yüzeyi ve göz kapaklarının iç yüzeyini örten şeffaf zarın (konjonktivanın) iltihabıdır. Viral, bakteriyel veya alerjik olabilir. Konjonktivitin en önemli bulgusu gözlerde salgı artışı ve gözde kızarıklıktır. Salgılar su gibi berrak ve bol ise Viral veya alerjik; ince uzun ip gibi uzayan ve beyaz ise vernalis (bahar nezlesi) konjonktiviti; sarı yeşil, kirpikleri yapıştıran çapaklanma şeklindeyse bakteriyel konjoktiviti düşündürür.

Bakteriyel konjonktivitler

Belirtiler

Ani başlangıçlı, gözlerde yanma, batma, kızarma, kirpikleri yapıştıran çapaklanma yapar. Her iki gözün de alt kapağı aşağı çekildiğinde iltihaplı gözdeki kapağın iç kısmı daha kırmızı görünür.

Tedavi

İlaç damlatılmadan önce tüm çapakların gözden uzaklaştırılması gerekir. Steril göz petlerini serum fizyolojik veya kaynamış su ile iyice ıslatıp çocuğun gözleri silinebilir. Mikroplar gözden ele, elden de yine göze bulaşabileceğinden çocuğunuzun kullandığı havluyu ayırmanız veya daha iyisi kâğıt havlu kullanmanız; çocuğun ev halkının ellerini daha sık yıkamalarını sağlamanız, kapı kolu, telefon ahizesi, oyuncaklar gibi sık ellenen yerlerin sık sık silinmesi aile bireylerini ve çocuğun diğer gözünü korumak için alınabilecek önlemlerdir.

Dikkat!

Çocuğunuz Konjonktivit olduğunda kesinlikle yuvaya veya okula göndermeyin ve okulunuzu salgın ihtimaline karşı uyarın çünkü çocuğunuz da mikrobu henüz taşıyıcı haldeki bir arkadaşından almış ve belirtiler çıkana dek diğer arkadaşlarına bulaştırmış olabilir.

Çocukla Konjonktivit Tedavisi

Doktorunuzun uygun bulduğu ir antibiyotikli göz damlası ile tedaviye başlayın. Damlaları düzenli kullanmaya rağmen 4–5 günde düzelme başlamıyorsa, gözde şiddetli batma yanma ve ağrı oluyorsa bir el feneri ile gözlerindeki parlaklığı kontrol edin. Eğer bir göz diğerine göre daha az parlak görülüyorsa keratit (korneada iltihap ve hasar!) başlamış olabilir. Acilen bir göz doktoruna gidin.

Adenoviral Konjonktivitler

Viral konjonktivitler bakteriyel konjonktivitlerin aksine antibiyotiklerden yarar görmezler ve çok daha fazla bulaşıcıdırlar. Bazı adenoviral enfeksiyonlar üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gelişse de öncesinde üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmiş olması şart değildir. %60 hastanın her iki gözünde de birden ani gelişen kızarıklık, sulanma, kapaklarda şişlik görülür. Çapaklanma hafif olup su gibi berrak sulanma ve batma ön plandadır. Kızarıklık bazen kanama gibi de olabilir. Kulak önünde ve çene altında elinize gelen, dokununca ağrılı lenf bezesi de bulursanız çocuğunuzda adenoviral konjonktivit bulunma olasılığı yüksektir. Bu hastalık sadece göz zarlarını değil, kornea dediğimiz gözün saydam tabakasını da etkilediğinden tanı için mutlaka göz doktorunun görmesi gereklidir.

Tedavisinde bilinen bir ilaç yoktur. Soğuk pansumanlarla rahatlatma önerilir. Hastalık 3–4 haftaya kadar uzayabilir ve çok bulaşıcı olduğundan izolasyon ve korunmaya çok dikkat edilmelidir.

Herpes Simpleks Konjonktiviti ve Keratiti

Herpes simpleks dudaklarda uçuk yapan virüsün adı olup bu virüs gözde sadece zarları tutan konjonktivit değil keratit de yapabilir.

Herpes virüsleri, sinirlerde uykuya dalan ve zaman zaman (stres, ateşli hastalık, iyi beslenememe vs. vücudu zayıflatıcı durumlarda) uyanıp tekrarlayıcı enfeksiyonlar yapan korneayı tutarak iz bırakıp görmeyi olumsuz etkileyen mikroplardır.

Çocuğunuzun gözü etrafında cildinde de minik, öncesinde içi berrak sıvı dolu olup sonradan cerahatlenen minik kesecikler varsa, gözleri kızarık ise, gözde bulanık görme daha önce de oldu ise, çapaklanma ve çok sulanma şikâyetleri varsa göz doktorunuza mutlaka danışın. Çocuğunuzda yılda 1–2 kez hep aynı gözde, 1 hafta 10 gün süren bu tür enfeksiyonlar oluyorsa herpes simpleks konjonktivitinden şüphelenmek gerekir.

Alerjik Konjonktivitler

En önemli belirtisi gözde geçici sulanma, kızarıklık ve kaşıntı olan bir göz hastalığıdır. Yaz aylarında çiçek tozları ve polenlere karşı ya da tüm sene boyunca ev tozu / hayvan tüylerine karşı gelişebilir. Burun akıntısı, burunda kaşıntı ve hapşırık da eşlik edebilir.

Çocuklarda göz çapaklanması neden olur?

Çocuklarda göz çapaklanması sık görülen bir sorundur. Gözyaşı tıkanıklığı nedeniyle oluşan çapaklanma masajla ortadan kalkabilir. Ayrıca enfeksiyon ve bazı hastalıklar da göz çapaklanmasına neden olabilir. Çocuklarda göz çapaklanması için çözüm bulmayı kolaylaştıracak şeyler nelerdir?

Çocuklarda göz çapaklanması neden olur?

Çocuklarda gözde çapaklanma farklı nedenlerle görülebilir. Enfeksiyonlar, bakteriler ve gözyaşı tıkanıklığı bu nedenlerin başında gelir. Ama genel olarak çocuklarda göz çapaklanması hayatın ilk haftalarında görülmeye başlayan göz iltihabıdır. Doğumdan sonra 3 ay içerisinde gözlerinde sürekli çapaklanma yaşarlar bunun nedeni gözyaşı kanalı tıkanıklığına bağlıdır. Çocuklarda göz çapaklanmasının göz enfeksiyonu, göze yabancı cisim kaçması, göze gelen bir travma ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı gibi sorunlardan kaynaklı olabilir. Çocuklarda göz çapaklanması bakteri enfeksiyonuna bağlı ise sarı - yeşil bir akıntı görülebilir.

Göz çapağı nasıl temizlenir?

Çocuklarda oluşan gelen göz çapaklanması, vücudun bir sıvıyı dışarı atamamasıyla ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Vücut sıvıyı atamadığı için iltihap oluşur. Çapaklanmayı yok etmek için ilk olarak temiz ve yumuşak bir bezi ılık suyla ıslatarak, çocuğunuzun gözlerini silebilirsiniz.
Gözyaşı kanallarının açılması için göz masajı yapabilirsiniz. Gözyaşı kanalları gözün burun tarafındaki kenarın altındadır. Çocuğunuzun eğer gözyaşı kanalları çok fazla tıkanıyorsa, göz pınarlarının alt kısmında bir kabarıklık oluştuğunu fark edersiniz. Ellerinizi iyice temizledikten sonra, parmak uçlarınızı gözden buruna doğru olacak şekilde yarım daire çizerek, hareketler yapın. Gözyaşı kanallarına günde 5-10 kere göz masajı yapabilirsiniz.

Göz çapaklanmasına iyi gelen yöntemlerden biri de anne sütünün göze damlatılmasıdır. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, günde yaklaşık olarak altı kere sütünüzden birkaç damla bebeğinizin gözlerine damlatabilirsiniz. Gözlerin burun tarafında yer alan köşesine anne sütünü sürebilirsiniz. Anne sütünün içerisinde yer alan beyaz kan hücreleri ve antibakteriyel özelliği sayesinde çapaklanma oluşumunu tamamen geçebilir.

Doğal tedavi yöntemleri

Kırlangıç otu

Göz otu olarak bilinen bu bitkiyle hazırlayacağınız çay ile göz banyosu yapabilirsiniz. Demliğe 2 tatlı kaşığı kırlangıç otu koyun ve üzerine 350 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Temiz bir pamuk ile göz üzerine kompres yapın.

Papatya

Papatya göz temizliği için en ideal bitkidir. Papatya suyu damlatılmış bir sünger yardımıyla göz kenarları temizlenerek enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.

Bal ve su

Bal ve su kombinasyonu gözlerdeki akıntı veya herhangi bir göz enfeksiyonu için oldukça faydalıdır. Bal ve suyu karıştırıp gözlere nazikçe uygulayarak çapağın temizleyebilirsiniz. Bu tedavi yöntemi ilk kullanımda göz çapağını hızlıca temizler.

Rezene tohumu

Rezene tohumlarını ılık suda kaynatın ve sonra soğumaya bırakın. Pamuk yardımıyla bu suyu kullanıp gözlerinizi nazikçe silin. Göz çapaklarını temizlemek için evde yapılabilecek en etkili ve pratik yöntemlerden biridir.

Aloe vera

Birçok derde derman olan aloe veranın göz çapaklanması için de bir çaredir. Az miktarda aloe verayı alın ve bir top pamuğun üzerine sürün. Sonrasında gözlerinize uygulayın. Birkaç dakika içinde akıntı kaybolacak ve rahatlayacaksınız.

Çay

Çay poşetleri gözü yumuşatır, kızarıklık ve şişmeyi azaltır. Çay poşetlerini sıcak suda kaynatın, soğumaya bırakın ve etkilenen göze 10-15 dakika kadar yerleştirip bekletin.

Elma sirkesi

Gözlerdeki bakteriyel enfeksiyonlarına karşı mücadele etmek için elma sirkesi kullanabilirsiniz. 1 çorba kaşığı saf elma sirkesi ile bir bardak suyu karıştırın. Pamuklu bir top kullanarak gözlerinizi bu karışım ile yıkayın.

Salatalık

Salatalık iltihaplanmayı, şişliği, kızarıklığı ve tahrişi azaltarak kaşıntılı gözlere katkıda bulunur. 1 salatalığı dilimleyin ve 20 dakika kadar soğutun daha sonra 10 dakika kadar gözlerinizde bekletin. Günde 4-5 kez tekrarlayın.

Lavanta yağı

Birkaç damla lavanta yağını bir bardak su ile karıştırın. Karışıma batırılmış bezi göz kapaklarına uygulayın.

Bebeklerde göz akıntısı normal mi?

Gözlerde akıntı, doğumdan hemen sonra başlamışsa bu, doğum kanalından alınan enfeksiyon nedeniyle olabilir. Bu durumda antibiyotikli göz damlalarının kullanılması gerekir. Enfeksiyon kaynaklı akıntı ve çapaklanma antibiyotikli damlalarla iyileşir.

Yeni doğan bebeklerde gözde akıntının önemli bir diğer nedeni gözyaşı kanalı tıkanıklığıdır. Normalde göz yüzeyinin korunması için salgılanan gözyaşının fazlası gözyaşı kanalları tarafından burun boşluğuna akıtılır. Gözyaşı kanallarının gelişiminin doğumda tamamlanamadığı durumlarda fazla gözyaşı, göz yüzeyinde birikerek gözlerde sulanmaya ve çapaklanmaya neden olur. Bu durum tek taraflı veya çift taraflı olabilir. Ayrıca gözyaşı kanal tıkanıklığının yanı sıra bu durumun üzerine enfeksiyon eklendiğinde çapaklanmada artış, akıntının enfeksiyöz karakter kazanması görülebilir. Bu durumda da antibiyotikli damlalar kullanılarak var olan enfeksiyon tedavi edilmelidir ancak kanal tıkanıklığına bağlı akıntı devam edecektir.

Tedaviye cevap vermiyorsa dikkat!

Tekrarlayan akıntı durumlarında, tedaviye rağmen cevapsız çapaklanma ve akıntılarda gözyaşı kanal tıkanıklığı akla gelmelidir. Bu durumda göz kapaklarının iç köşesinde bulunan gözyaşı kanalının üzerine masaj uygulanması önerilir. Masaj, burun kökünden aşağı doğru işaret parmağıyla gün içinde mümkün oldukça 4-6 kez 15’er defa yapılmalıdır. Yapılan masajla tıkanıklık % 95 bir yıl içerinde düzelir. Bir yaşından sonra yapılan masajlara rağmen gözlerde akıntı devam ediyorsa bir göz doktoruyla görüşülüp sondalama denilen işlemin uygulanarak kanalların açılması gerekir. İlk sondalamaya rağmen tıkanıklık devam ederse ikinci kez sondalama yapılabilir ancak nadiren bu işlemde de başarısızlık olabilir bu durumda farklı müdahalelerle kanal tıkanıklığı giderilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Neonatoloji Uzmanı
Dr. Hande Özgün Karatepe 

False

Bebeklerde göz akıntısı, yenidoğanlarda sıklıkla görülen durumlardan biridir. Ebeveynlerde endişe yaratan göz akıntısının nedeni, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Bebeklerde Göz Akıntısı Nedir?

Yenidoğan bebeklerin gözlerinde sarı akıntı olması, göz akıntısı olarak bilinmektedir. Yapışkan gözlere neden olan sarı akıntılar yaygın olarak kendiliğinden iyileşebildiği gibi düzelme göstermediği durumlarda tedavi gerektirebilir. Yapışkan gözlere sahip olan bebeklerde bu durumun ortadan kaldırılması için bebeğin gözyaşı kanallarına masaj yapmak veya tıbbi tedavi uygulamak gerekebilir.

Bebeklerde Göz Akıntısı Neden Olur?

Yenidoğanlarda göz akıntısı, yaygın olarak tıkalı gözyaşı kanalı nedeniyle meydana gelmektedir. Bunun dışında meydana gelmesine neden olan diğer sorunlar arasında;

göz akıntısına neden olabilen sorunlar arasında yer almaktadır. Dokularda meydana gelen enfeksiyonlar zaman içerisinde göz damarlarına ilerleyerek daha büyük sorunlara neden olabilmektedir. Gözlerde akıntı olarak başlayan semptomlar farklı belirtiler de gösterebilir. Göz akıntısının diğer belirtilerini öğrenmek için bir sonraki başlığımıza göz alabilirsiniz.

Yenidoğanlarda Göz Akıntısı Belirtisi

Bebeklerde göz akıntısı belirtileri, gözlerde sarı akıntılar dışında da kendini belli edebilir. Enfeksiyonların ilerlemesiyle oluşan belirtiler arasında;

Yenidoğanlarda göz akıntısı belirtileri, bazen tek gözde bazen aynı anda iki gözde belirebilir. Mukus miktarındaki değişimler, yoğunluğun ve rengin değişimi göz akıntısının en belirgin semptomları arasındadır. Göz sümükleri bebeklerde görülebildiği gibi yetişkinlerde göz akıntısı sorunu da yaşanabilir. Bebeğinizde uykudan uyandıktan sonra veya gün içerisinde göz sümükleri biriktiğini görüyorsanız, bu duruma neden olan sorunu tespit edebilmek için göz sağlığı uzmanına başvurmanız önemlidir.

Bebeklerde Göz Akıntısı Tanısı

Bebeğinizdeki göz akıntılarının normal düzeyde olmadığını düşünüyorsanız, fiziki muayene için göz sağlığı uzmanına görünmesi gerekmektedir. Göz sağlığı uzmanının yaptığı muayene sonrası gerekli görülmesi durumunda göz damarlarının incelenmesi için röntgen istenebilir. Göz akıntısı nedenleri ortaya çıkarıldıktan sonra hastalığın tedavisi için ilaç veya evde uygulanabilen tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilebilir.

Akıntıya sebep olan durum ilaç kullanmadan geçebilecek bir rahatsızlık ise doktorunuz bebeğinizin gözlerine yapabileceğiniz birkaç masaj hareketini göstererek, evde belirli aralıklarla bu tedaviyi uygulamanızı isteyebilir. Her şeyden önce göz hastalıkları uzmanına görünerek bebeğiniz için en uygun tedavi yöntemi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bebeklerde Göz Akıntısı Tedavisi

Bebeğinizde karşılaştığını geçmeyen göz akıntıları, endişelerinizi arttırabilir. Unutmayın ki, bu rahatsızlığın tedavisinde önemli olan durum, göz akıntısına neden olan durumu keşfetmektedir. Göz hastalıkları doktorunun yaptığı muayene sonrasında aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanabilir;

Evde Tedavi

Göz akıntısı tedavisi, tıkalı gözyaşı kanalı nedeniyle oluştuğu durumlarda evde tedavi edilebilir. Ebeveyn veya bakıcı desteğiyle göz pınarlarına yapılan masajlar kanalların açılmasında etkilidir. İşlemi yapacak kişinin, öncesinde ellerini en az 30 saniye bol sabunlu suyla yıkaması önemlidir. Eldeki bakteriler nedeniyle bebeğin gözlerinde enfeksiyon oluşmaması için bu temizlik önlemi alınmalıdır.

Göz akıntısı tedavi uygulaması;

Temiz ve yumuşak bir bez tercih edilerek ıslatılır. Islatılan bezle gözün kenarları bastırmadan silinmelidir. Tıkalı gözyaşı kanalları her iki gözü etkilediği durumlarda her iki gözede aynı işlem uygulanmalıdır. Tıkalı gözyaşı kanalının açılması için gözyaşı kanalına masaj yapılmalıdır.

  1. İşaret parmağının ucu ile bebeğin burnunun iç köprüsüne hafifçe bastırın ve gözyaşı kanallarına baskı yapın.
  1. Parmağınızı burun kenarı boyunca aşağı doğru 2 – 3 olacak şekilde kısa ve nazik vuruşlar yapın. Bunlar nazik ama sağlam olmalıdır.
  1. Göz kanalı masajını sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez tekrarlayın.

yapılan işlemi doktorunuzun söylediği şekilde ve nazik hareketlerle uygulamanız oldukça önemlidir. Bebeğin burun veya gözlerinde kızarmalar görürseniz, en yakın sağlık kuruluşundan destek almayı ihmal etmeyin.

Tıbbi Tedavi

Yenidoğanlarda tıkanmış gözyaşı kanalı, doğumdan sonraki 4 ve 6 aylık süreçte kendiliğinden düzelme gösterir. Düzelme göstermediği durumlarda sorun 1 yaşına kadar devam edebilir ve bir göz sağlığı uzmanı ile görüşülmelidir.

Göz sağlığı uzmanıyla yapılan görüşmeler sonucunda, bebeğin göz kanallarının açılması amacıyla stent yerleştirilebilir. Stent yerleştirilmeden önce anestezik göz damlası verilir ve gözde uyuşma sağlanır. Acı hissedilmeyen bu işlemde stent takılarak kanalların açılması sağlanır.

SONUÇ

Bebeklerde göz akıntısı ve gözyaşı kanallarında tıkanıklık, yaygın görülen ancak kendiliğinden geçebilen bir durumdur. Tedavisi bulunan bu rahatsızlık için gözyaşı kanallarına yapılan masajlar ve kullanılan damlalar etkili oluyor.

Göz akıntısına neden olan sebeplerin tespiti sahibiyle doğru uygulama yapılarak tedavi sağlanabilir. Bebeklerde göz akıntısı ciddi olabileceği gibi semptomlar belirdiği takdirde doktora başvurmanız önemlidir. Dilerseniz, aşağıda yer alan Göz Sağlığı ve Hastalıkları uzman doktorlarımıza randevu alarak , muayene olabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Yenidoğanlarda göz akıntısı kendiliğinden geçer mi?

Evet. Göz akıntısı kendiliğinden düzelme gösterebilir. 1 yaşa kadar devam eden ve düzelme göstermediği durumlarda tıbbi yardım alınabilir.

Yenidoğanlarda gözlerde yeşil akıntı normal mi?

Belirli bir düzeye kadar gözlerde irin birikintisi ve sarı-yeşil akıntı normaldir. Ancak kirpiklerde yapışma ve akıntıya neden olan yoğun göz akıntıları tıkalı gözyaşı kanalı veya farklı sorunların habercisi olabilir.

Göz kapağında kızarıklık, göz akıntısı belirtisi midir?

Göz kapaklarında şişme ve kızarıklık göz akıntısının belirtileri arasında yer almaktadır. Bu duruma gözlerdeki farklı enfeksiyonlar da neden olabilmektedir.

 

Avicenna Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Doktorlarımız

Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır