5 gün büyük tuvalete çıkamamak / Kabızlığa Anında Çözüm Olan 12 Doğal Besin - Nefis Yemek Tarifleri

5 Gün Büyük Tuvalete Çıkamamak

5 gün büyük tuvalete çıkamamak

Kabızlığa Ne İyi Gelir? Evde Tedavi İle En Hızlı ve Anında Kabızlık Nasıl Geçer, Hemen Ne Keser?

Kabızlığa ne iyi gelir, ne keser? Genellikle haftada üç günden daha az bağırsak hareketine kabızlık denir. Kişinin stres, hareketsizlik ve kötü beslenme gibi faktörlerden etkilenerek kabızlık olması günlük hayatında sıkıntı yaşatabiliyor. Kabızlığın geçmesi için doğal ve sağlıklı beslenme biçimi önerilir. Buna ek olarak kişinin bol bol sıvı tüketmesi gerekir. Kabızlığın etkili bir şekilde ortadan kalkması için kafein ve sigara bırakılmalı egzersiz hareketleri artırılmalıdır. Bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya neden olan çeşitli metabolik ve sindirim sistemi hastalıkları olarak karşımıza çıkan rahatsızlık tuvalet ihtiyacını ertelemek, katı gıdalarla beslenmek, fazla inek sütü tüketmek gibi sebeplerden ortaya çıkıyor. Muz, makarna, pirinç lapası, pilav, fazla süt tüketimi ve Fast food yiyecekler kabızlığa sebep oluyor. Peki anında doğal ve bitkisel çözümler ile kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa ne iyi gelir?

KABIZLIĞA NE İYİ GELİR, NASIL GEÇER?

Yaşam koşulları ve beslenme şekli kabızlığa sebep olabiliyor. Kadın, erkek, bebek, çocuk ve yetişkinlerde kabızlık rahatsızlığı görülebiliyor. Yeterince su tüketilse bile yeterli ana ve ara öğünlerin yapılmaması sonucu kabızlık oluşabilir. Bu yüzden diyet uygulanmak isteniyorsa diyetin bir uzman tarafından yazılması gerekmektedir. Bunun dışında doğal ve bitkisel çözümler kabızlık sorunu çözebiliyor. İşte kabızlığa iyi gelen şeyler;

  1. Kuru meyveler tercih edilmelidir.
  2. Zeytin, zeytinyağı ve kekik yemeklerde kullanılmalıdır.
  3. Fazla kafein tüketiminden kaçınılmalıdır
  4. Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir
  5. Bol bol su ve sıvı gıdalar tüketmelidir
  6. Daha çok hareket edilmelidir
  7. Lif ağırlıklı sebze, meyve, bakliyat ve tahıllardan oluşan beslenme programı hazırlanmalıdır
  8. Lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır
  9. Tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir

KABIZLIĞA ANINDA ÇÖZÜM VAR MI?

Kabızlık üç veya üç günden daha fazla tuvalete çıkamama durumudur. Kişinin günlük yaşamını etkileyen bu durum sağlıklı beslenme düzeni ve egzersizle geçebiliyor. Uzman doktor tavsiyesi üzerine kabızlık için ilaç yazılabilir ve anında çözüm yöntemi oluşturulabilir.

KABIZLIK İLACI VAR MI?

Kabızlık yapan yiyecekler öğrenilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır. Kabızlığa iyi gelen armut, kayısı, erik gibi meyvelerin tüketimini artırmak önemlidir. Ilık bitki çayları da kabızlığın geçmesi için tavsiye edilir. Şiddetli kabızlık varsa sodyum fosfat, magnezyum tuzları ve laktuloz grubu ilaçlar tedavide kullanılabilir. Lavman ve fitil diğer tedavi seçenekleridir.

BEBEKLERDE KABIZLIK NEDEN OLUR NASIL GEÇER?

Bebeklerde kabızlık sorunu midesine ve sırtına masaj yaparak geçebilir. Kabızlık sorunuyla karşı karşıya kalan bebeğe posalı meyve püreleri yedirebilir, çorbalarına zeytinyağı karıştırabilirsiniz. Bebeğin poposuna vazelin veya gliserin sürebilirsiniz.

KABIZLIK NEDEN OLUR?

Kabızlık her insanın aralıklarla ya da sıklıkla yaşadığı ve maalesef hayatı zorlaştıran bir sorundur. Bağırsağın fonksiyonlarının yeterli çalışmaması, hareketsiz bir yaşam tarzı, sağlıksız beslenme vb. birçok sebebe bağlı olan kabızlık rahatsızlığı nedenler aşağıda yer alıyor.

  • Yemek yemede yapılan yanlışlar
  • Diyet
  • Bağırsak kanseri
  • Fazla süt ürünü tüketmek
  • Çok şekerli yiyecekler tüketmek
  • Bazı bağırsak sendromları
  • Bazı nörolojik rahatsızlıklar
  • Az hareket
  • Hormonal denge değişiklikleri
  • Çeşitli ilaçlar (Lityum, antipsikotikler, bazı antidepresanlar, bazı epilepsi ilaçları, demir ilacı) şeklinde sıralanır.

ÇOCUKLARDA KABIZLIK NEDEN OLUR VE NASIL GEÇER?

Hemen hemen herkeste görülen kabızlık çocuklarda sıkça karşımıza çıkar. Çocuklarda kabızlık şekerli gıdalar tüketmek, yeterli su tüketmemek, tuvalete gitmeyi ertelemek, stres, psikolojik sorunlar, fazla inek sütü, fast food yemekten ötürü çıkıyor. Çocukların hareketli bir yapıları olduğu için sağlıklı beslenmeleri durumunda kabızlıkla baş edebilirler. Kuru meyveler ve bu meyvelerden hazırlanmış gıdalar tüketilmelidir. Meşrubatlar, kahve ve siyah çay gibi içeceklerden uzak durmalılar.

HAMİLELİKTE KABIZLIK NEDEN OLUR NASIL GEÇER?

Hamilelik döneminde hormonların değişimi ve vücut değişikliği kabızlığa sebep olabiliyor. Hamilelerin sağlıklı beslenmesi ve günde en az 45 dakika yürümesi öneriliyor. Hamilelikte kabızlığı gidermek için sık ve az yemek yeme metodu tercih edilebilir. Kırmızı ve kuru erik ve tahıllı gıdalar kabızlığa çözüm olabilir. Kabızlığın önlenmesi için günde en az 2 litre su içilmelidir. Ev yapımı meyve suları, ev yapımı soğuk çaylar ya da ev yapımı limonatalar tercih edilebilir. Sıvı alımından bahsederken gazlı içeceklerin ya da kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.

KABIZLIĞA İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?

Kabızlık, yeterli sıvı alımının olmaması, lifli gıdalar eksikliği ve hareketsiz yaşam sayılabilir. Huzursuz ve şişkin hissetmeyle birlikte kabızlık ortaya çıkabilir. Elma, üzüm, avokado, erik gibi lifli ve kabızlığa iyi gelen meyveler, kabızlık çekenler tarafından tüketilmelidir. Kabızlık döneminde yeterli miktarda su içmeye özen gösterilmelidir. İşte kabızlığa iyi gelen yiyecekler…

  • Kuru meyveler
  • Su
  • Keten tohumu
  • Beyaz et
  • Lifli gıdalar
  • Zeytinyağı
  • Probiyotik yoğurtlar

KABIZLIĞI HEMEN NE SÖKER?

Kabızlığı hemen söken tedavi yöntemleri arasında; Lavman tedavisi, bebeklerde fitil kullanımı, ilaç takviyesi, dışkı yumuşatıcılar yer alır.

KABIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kabızlık belirtileri arasında karın şişliği, nefes alıp vermede zorluk, şiddetli karın ağrısı yer alıyor. Kabızlık az su ve sıvı tüketenlerde, lifli gıda tüketmeyenlerde, hamilelerde, bağırsak kanseri olanlarda, bağırsak hastalıkları olanlarda görülür.

KABIZLIĞA EVDE DOĞAL VE BİTKİSEL ÇÖZÜMLER NELERDİR?

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin azalması ve boşaltımın yapılmasında güçlük çekme durumudur. Bu, son derece sık rastlanan bir gastrointestinal problemdir. Kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasında kabuklu elma, ıspanak, lahana, incir, pırasa, zeytinyağı, üzüm, brokoli, keten tohumu ve yulaf ezmesi bulunur.

İşte kabızlığa evde doğal ve bitkisel çözümler…

  1. Probiyotik içeren gıdalar tüketin.
  2. Nane çayı için.
  3. Kuru erik yemek
  4. Su için.
  5. Lifli gıdalar
  6. Egzersiz
  7. Keçiboynuzu
  8. Fasulye, Bezelye ve Mercimek
  9. Ispanak ve diğer yeşillerin tüketimi

KRONİK KABIZLIK NEDİR?

Kabızlık her zaman belli bir hastalıktan kaynaklanmayabilir. Lifli gıdalar tüketmemek, hareketsizlik veya ilaçların yan etkileri de kabızlığa neden olabilir. Kronik kabızlık durumunda beslenme alışkanlığını değiştirebilir, sağlıklı yaşamı hayatınıza uyarlayabilirsiniz.

KABIZLIĞA İYİ GELEN BİTKİLER NELERDİR? KABIZ YAPAN MEYVELER NELER?

Her yaştan kişide görülebilecek olan kabızlık karın şişliğiyle ortaya çıkar. Yaşam koşulları ve beslenme şekilleri; kadın, erkek, bebek, çocuk ve yetişkinlerde kabızlık rahatsızlığının görülmesine sebep olabilmektedir. Kabızlığa iyi gelen bitkiler arasında nane çayı, rezene çayı, kuşburnu çayı, zencefil çayı, elma çayı, ısırgan otu çayı, karahindiba çayı, ekinezya, sinameki yer alıyor.

KABIZLIK ŞURUBU VAR MI?

Kabızlık şurubu hazırlanışı : Kuru erikleri ve limon suyunu blender'a koyun ve karıştırmaya başlayın. Yaklaşık 2 dakika sonra suyu ilave edip homojen bir hal alana kadar karıştırmaya devam edin. Hazırlanan karışımı cam kavanoza koyup, buzdolabında saklayabilirsiniz.

Kabızlık giderici şurup için malzemeler;

1/2 kase kuru erik

1 adet limonun suyu

ml su

YOĞURT KABIZLIĞA İYİ GELİR Mİ?

Yoğurt kürü hemen hemen tüm diyet listelerinde yer alır. Kabızlıkla birlikte aynı zamanda göbek bölgesindeki yağların eritilmesini sağlar. Yoğurt kürünü sabah kahvaltısından yarım saat kadar önce ve gece yatmadan iki saat kadar önce günde 2 kez yapabilirsiniz.

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Kabızlık en çabuk ne geçirir?

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasında kabuklu elma, ıspanak, lahana, incir, pırasa, zeytinyağı, üzüm, brokoli, keten tohumu ve yulaf ezmesi bulunur. Probiyotik içeren gıdalar tüketin. Nane çayı için. Su için.

Kabızlık nasıl geçer evde hemen?

Kabızlık nasıl geçer?Bol bol su ve sıvı gıdalar tüfunduszeue.info çok hareket funduszeue.info ağırlıklı sebze, meyve, bakliyat ve tahıllardan oluşan beslenme programı hazırlanmalıdıfunduszeue.infoar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdıfunduszeue.info kafein tüketiminden kaçınılmalıdıfunduszeue.info süt ve süt ürünleri tüfunduszeue.info fazla öğe•25 Ara

Tuvalete çıkmak için ne yapmak gerekir?

Su. Uzun süre susuz kalmak kabızlığa sebep olabilir. Lifli gıdalar. Lifli gıdalar sindirim bölgenizde temizleyici görevi görür, yiyecek ve atık parçalarını atar. Egzersiz. Kahve. Probiyotik içeren gıdalar. Nane çayı Keten tohumu. Kuru funduszeue.info fazla öğe•29 May

Kabızlığa ne iyi gelir içecek?

Bağırsak Hareketleriniz Düzenlensin, İçiniz Rahat Etsin: Kabızlığa İyi Gelen 8 Çay TarifiSinameki çayı Doğal bir müshil olarak görülen bitki çaylarının başında sinameki çayı geliyor. Karahindiba çayı Nane çayı Biberiye çayı Elma çayı Isırgan otu çayı Kahve, siyah ya da yeşil çay Mar

Tuvalete Çıkamıyorum Ne Yapmam Lazım Hangi Doktora Gitmeliyim Nedenleri Çözümleri

Kabızlık Nedir? Nasıl Oluşur?

Herkesin hastalık olarak bildiği aslında bir semptom (başka bir hastalığın belirtisi) olan kabızlık her yaşta ve bir çok insanda görülebilmektedir. Özellikle ileri yaştaki insanlarda daha sık görülmesinin sebebi yaşlılarda bağırsak hareketlerinin yavaşlamasından dolayıdır.  Kadınların erkeklere göre kabız olma ihtimali kat daha fazladır.
Genel olarak mukoza salgısının azalması, yanlış beslenme, bağırsak florasının bozulması, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve yeterli sıvı tüketilmemesinden kabızlık meydana gelmektedir.

Bağırsak Mukozası Nedir? Ne İşe Yarar?

Bağırsak iç duvarlarındaki kaydırıcı (dışkı kaydıran sıvı) maddeye bağırsak mukozası denilmektedir.

Bağırsak Florası Nedir? Ne İşe Yarar?

İnsan vücudunun içi de dışı da ahenk içinde çalışır. Bu durum sindirim sistemimiz içinde geçerlidir. Sindirim sisteminde bağışıklıkta son derece etkili olan mikroorganizmalara bağırsak florası denilmektedir.
Bu mikroorganizmalara bakteri de denilmektedir. Bu bakterilerin bir kısmı yararlı bir kısmı ise vücuda zarar verebilir. Özellikle başka rahatsızlığından dolayı ağır antibiyotik kullanmak zorunda kalan hastalarda yapılan araştırmalarda bağırsak florasının dengesinde bozukluklar oluşur. Uzun süre kullanılan ilaçların bağırsaktaki zararlı zararlı bakterileri yok ederken yararlı bakterileri de yok ederek bağırsak florasının dengesini bozar. Bu dengenin bozulması kabızlığın nedenleri arasındadır.

Kabızlık İçin Hangi Doktora Gidilir?

“Kabızlık için hangi bölüme veya doktora gitmeliyim?” sorusu en çok sorulan sorular arasında. Kabızlığın bir hastalık olmadığını başka hastalıkların habercisi olabileceğini söylemeye çalıştık. Bu sebeple bu sorunun çözümüyle tek bir bölüm ilgilenmemektedir. Çoğu zaman kendi kendine de geçebilen kabızlık sorunu artık rahatsız edici boyutlara ulaşıp, tuvalete çıkma sürelerinde artış yaşanıyorsa iç hastalıkları (Dahiliye) uzmanından sindirim sistemi hastalıkları bölümü denilen Gastroenteroloji ’den randevu alıp sorunun neden kaynaklandığı ortaya çıkartılmalıdır. Bir semptom olan kabızlık kolon kanseri ve daha bir çok hastalığın habercisi olabileceği için doktor kontrolünün önemli olduğunu özellikle ve özellikle erken tedavinin ve teşhisin çok önemli olduğunu asla unutmayın.

Tuvalete Çıkamıyorum Ne Yapmam Lazım Hangi Doktora Gitmeliyim Nedenleri Çözümleri

Kabızlığın Belirtileri Nelerdir?

•    Dışkılamada azalma
•    Dışkı miktarında azalma
•    Dışkılamanın sert ve kuru olması
•    Dışkının ıkınarak zorla yapılması
•    Dışkının tam olarak yapılamaması
•    Karın şişliği
•    Karın ağrısı

Kabızlığa Neler Neden Olur?

Kabızlığa neden olan durumları tek tek izah etmeye çalışalım.
Sıvı Tüketimi: Kabızlığa neden olan sebeplerin başında sıvı tüketiminin az olması gelmektedir. Sıvı deyince aklımıza gazlı içecekler, kahve çay gelmesin. Sıvı tüketiminde hiçbir şey suyun yerini tutamaz.
Ayrıca doğal yoğurt ile yapılmış ayran ve maden suları da bol bol tüketebilirsiniz.
Beslenme: Yeme içme alışkanlığının değişmesi ve özellikle lifli gıdaların yeteri kadar alınamaması sonucu kabızlığın meydana geldiğini bilmek gerekir.
Bağırsak Tembelliği: Başlıca etken beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve hareketsizlikten kaynaklanmaktadır.
Şayet tuvalet ihtiyacınız geldiğinde erteliyorsanız bu direk bağırsakları tembelleştirip yormaktadır.
Özellikle her yerde tuvalete giremeyen titiz insanların sürekli seyahatlerinde her tuvaleti kullanamadığı için bu rahatsızlığı yaşayabilmektedir.
Bağırsak Mukoza Salgısı: Dışkıyı kaydırmakla görevli olan mukozanın bağırsakta azalması ve dışkıyı kaydırma özelliğini yitirmesi kabızlığa neden olmaktadır.
Bağırsak Florası Dengesi: Bağırsaklarda bulunan zararlı bakterilerin yanı sıra yararlı bakterilerinde yok edilmesi sonucu bağırsak florasının dengesi bozulmaktadır ve gereken işlevi düzgün yapamamaktadır. Uzun zaman antibiyotik kullanımını yararlı bakterilerinde ölmesine sebep olup bağırsak florası dengesini bozan sebepler arasındadır.
Bağırsak Hastalıkları: Dışkının kuru ve mukozanın azlığı nedeniyle bağırsak hastalıklarından kanser, hemoroid (basur), iltihaplı bağırsak hastalıkları ve kabızlığa neden olabilmektedir.
Antibiyotik İlaçlar: Kullanılan ağır antibiyotik ilaçların yan etkileri sonucu kabızlık oluşabilmektedir.
Hormonal hastalıklar: Şeker hastalığı ve troid bezinin yeterli çalışmaması gibi durumlarda kabızlık olabilmektedir.
Hareketsizlik: Masa başı işlerde çalışan birçok insan hareketsiz kaldığı için kabız olabilmektedir. Günlük yürüyüşler ve egzersizlerin kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir.
Gebelik: Gebelikte kabıza neden olan sebepler arasındadır.

Tuvalete Çıkamıyorum Ne Yapmam Lazım Hangi Doktora Gitmeliyim Nedenleri Çözümleri

Kabızlıktan Korunmanın Yolları Nelerdir?

•    Yeteri kadar su, ayran gibi sıvılardan tüketilmeli.
•    Lifli gıdalar ile beslenmeye özen gösterilmeli
•    Meyve ve sebzeye ağırlık verilmeli
•    Tuvalet ihtiyacınızı sabah uyandıktan sonra yapmalı.
•    Tuvalet geldiği zaman kesinlikle sonraya ertelenmemeli
•    Yürüyüş ve egzersiz yapılmalı
•    Probiyotik besinler tüketilmeli
•    Her öğünde salata ve zeytinyağı dâhil edilmeli
•    Lokmalar iyice çiğnenmeli
•    Haftada gün kuru baklagil tüketilmeli
•    Koyu çay ve kahve tüketimi azaltılmalı

Tuvalete Çıkamıyorum Ne Yapmam Lazım Hangi Doktora Gitmeliyim Nedenleri Çözümleri

Kabızlık Tedavisi

Kabızlık durumları tehlikeli başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden çok sık kabız olan, ve dışkısında görülen kişilerin mutlaka doktora görünmesi gerekir.
Kabızlık tedavisinde sıvı tüketiminin ve lifli gıdaların artırımı bağırsak sisteminin çalışma sistemini düzeltebilmektedir. Doktorunuz gerekli gördüğünde lif ihtiva eden ilaçlar ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar verebilir. Çok nadir durumlarda bazı testler isteyebilir ve cerrahi müdahale gerekebilir.

Kabızlık İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bağırsaklardan sağlıklı bir şekilde dışarı çıkartılmayan dışkının bağırsaklarda uzun süre beklemesi sonucunda vücudu zehirlediğini, karaciğerin yükünü arttırdığını, cildi bozduğunu, yaşlanmaya sebebiyet verdiğini biliyoruz.

Kabız olmamak için aşağıda sıraladığımız yiyeceklerden mutlaka tüketmelisiniz.

Pırasa;

Bağırsak mukozasında sorun var ise 1 kâse zeytinyağlı pırasayı öğle ve akşam yemeklerinden önce tüketebilirsiniz.

Yoğurt Suyu;

Bağırsak florası denilen ve yararlı bakterilerin sayısını çoğaltmak için yoğurt suyunun iyi geldiğini günde iki defa öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere yaklaşık ml. kadar yoğurt suyunun tüketilmesi gerekir.
Doğal yoğurt suyu florayı dengeler, gaz ve şişkinliği önler diyor.

Keçiboynuzu;

İshale çok iyi gelen keçiboynuzu aynı zamanda lifli yapısı sayesinde kabızlık şikâyeti olan kişilere iyi gelir.

Portakal Yaprağı;

Çok şiddetli kabızlık problemi olan kişiler;

1 su bardağı kaynayan suya adet taze portakal yaprağı atıp 12 dakika kaynatılıp ılımaya bırakılır. Kahvaltıdan en erken 1 saat sonra içilir. gün boyunca günde bir kez içildiğinde kabızlık problemine derman olabileceği belirtiliyor.

Kabızlık İçin Sinameki Kullanmayın!

Kabızlık için kullanılan sinameki gün kadar kullanıldığında bağırsaklarda mukoza diye bir şey bırakmıyor. Yani bağırsaklardaki dışkıyı kayganlaştırıcı madde yok oluyor ve sinameki kullanımı bırakıldığı anda şiddetli kabızlık meydana geldiğini vurguluyor.

Kabızlığa neden olan bağırsak parazitlerini ve mantarları yok etmek için her gece 1 diş sarımsak yutulması doğal bir antibiyotik görevi görerek bağırsaklardaki mikropları ve parazitleri öldürüyor. Böylece bağırsak florası düzelerek bağırsak sisteminin çalışması düzene giriyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası