kanlı sümük sebepleri / Kanlı Sümük Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Kanlı Sümük Sebepleri

kanlı sümük sebepleri

Sinüsler ve Hastalıklar

SİNÜSLER VE HASTALIKLARI

Yardım edin sinüslerim beni öldürüyor! Bunu daha önce hiç söylediniz mi?. Eğer cevabınız hayır ise siz çok şanslısınız demektir. Çünkü her yıl milyonlarca lira sinüs problemleri için harcanmaktadır (Burunda dolgunluk, baş ağrısı ve burun akıntısı).

HERKESİN SİNÜSÜ VAR MIDIR?

Evet, yeni doğmuş bir bebeğin bile çok küçük olsa dahi sinüsleri vardır. Başlangıçta bezelye büyüklüğünde olan bu boşluklar burnun içinden yüz ve kafatası kemiklerinin içine doğru genişleyen boşluklardır. Çocukluk ve genç erişkinlik çağında büyümeye ve genişlemeye devam eder. Hava cepleridirler. Burnun iç yüzünü kaplayan zarın aynısı tarafından kaplanmaktadırlar ve bir kurşun kalem başı büyüklüğünde açıklarla burun boşluğuna bağlanırlar.

SİNÜSLER NE İŞE YARAR?

Sinüsler normal salgı (mukus) oluşturan burun, sisteminin bir parçasıdır. Normal olarak burun ve sinüsler günde yaklaşık olarak yarım litre mukus salgılar. Üretilen mukus burun örtüsü (mukoza) üzerinde hareket ederek toz parçacıklarını, bakterileri ve diğer havayla taşınan partikülleri süpürür ve yıkarlar. Daha sonra bu mukus geriye boğaza süzülür ve yutulur. İçindeki parçacıklar ve bakteriler mide asidi tarafından parçalanır. Birçok insan bunun farkında değildir çünkü normal bir vücut fonksiyonudur.

BURUN GERİSİNE AKINTl NE DEMEKTİR?

Burun içi; hava kirliliği tarafından, allerjiye neden olan maddeler tarafından, dumanla veya virüsler tarafından rahatsız edildiğinde normalden çok fazla mukus üretir. Bu burun zarlarındaki allerjik maddeyi yıkayıp uzaklaştırmak amacıyla bol miktarda üretilmiş, berrak su gibi bir salgıdır. Burun arkasına doğru su gibi bir salgı oluşur. Arkaya akıntının en önemli nedeni bu olaydır. Bir başka tipte ise mukus yapışkan ve kıvamlıdır. Bu, hava yollarının çok kuru olduğu ve zarların yeterince sıvı salgılıyamadığı durumlarda görülür. Bakteriler tarafından oluşturulan enfeksiyonlarda da yapışkan ve kıvamlı mukus gözlenir aynı zamanda cerahatten dolayı mukusun rengi sarı veya yeşil olabilir.

SİNÜS NEDİR?

"-it" eki tıpta enfeksiyon veya enflamasyonu ifade eder. Bu nedenle sinüzit, sinüslerin enfeksiyonu veya enflamasyonudur. Tipik bir akut sinüzit vakası soğuk algınlığı veya allerjik bir atak sonucunda fazla miktarda mukus salgılanması ile ortaya çıkar. Zarlar o kadar çok şişebilir ki sinüslerin küçük açıklıkları kapanır. Hava ve mukus burun ile sinüsler arasında rahat hareket edemezse mukus sinüsler içinde birikir ve basıncın artmasına neden olur. Hangi sinüsün etkilendiğine bağlı olarak yüzde veya alında üzerine basmakla oluşan, gözler arasında veya gerisinde, yanaklarda ve üst dişlerde ağrıya meydana gelir. Çıkışı kapalı ve mukus dolu bir sinüs bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortamdır. Soğuk algınlığı normalden fazla sürerse ve sümüğün rengi yeşil-sarıya dönerse veya garip bir tat oluşursa muhtemel bakteriyel enfeksiyon gelişmiştir. Akut sinüzit olgularında yüzdeki ve alındaki ağrı çok kötü olabilir. Sinüs çıkışının uzun süre kapandığı durumlarda kronik sinüzit gelişir. Baş ağrısı az görülür ancak akıntı ve kötü koku devam eder. Enflamasyonun çok aşırı olması sonucunda polip adı verilen oluşumlar gelişir. Bazı sinüzit olguları üst dişteki enfeksiyonun sinüse geçmesi sonucunda oluşur.

SİNÜZİT TEHLİKELİ MİDİR?

Sinüzit olgularının büyük çoğunluğu tıbbi tedaviye cevap verir ve tehlikeli değildir. Bununla birlikte sinüs içindeki bir enfeksiyon hem göze hem de beyne çok yakındır. Enfeksiyonun göze veya beyine yayılması çok nadirdir. Enfeksiyonlu sinüslerden akan mukus akciğerler için sağlıklı değildir. Böylece sinüzit; bronşit, kronik öksürük veya astımı ya azdırır yada bunların ortaya çıkmasına neden olur.

SİNÜZİT BAŞ AĞRISI NEDİR?

Soğuk algınlığı sırasında veya burun örtüsü şiştiği ve burnun aktığı zamanda veya burun sümükle dolu olduğunda yüzde, yanaklarda, alında veya göz çevresinde ortaya çıkan baş ağrısı muhtemelen sinüzit ağrısıdır. Sinüs enfeksiyonu buna neden olur. Bir başka tür sinüs baş ağrısı ise uçak inmek üzere alçaldığı zaman ortaya çıkar. Bu özellikle soğuk algınlığınız veya aktif allerjiniz varsa belirgin olur (buna "Vakum Baş Ağrısı" denilir). Maalesef sinüs baş ağrısıyla karıştırılabilecek birçok başka neden vardır. Örnek olarak migren ve diğer damar kaynaklı baş ağrıları veya gerginlik baş ağrısı hem alın ve göz çevresinde ağrı oluşturması hem de burun akıntısına da neden olabilmelerinden dolayı sinüzit ile karıştırabilirler. Ancak bu tip baş ağrıları doktor müdahalesi olmadan kısa sürede gelip geçerler. Doktor müdahalesi olmadan uzun süren ve ancak antibiyotik tedavisiyle düzeltilebilen sinüzitten farklıdırlar. Bununla birlikte arada sırada gelen, bulantı ve kusmaya neden olan baş ağrısı daha ziyade migren baş ağrısıdır. Şiddetli, sık ve uzun süren baş ağrılarının tanısı için mutlaka doktora baş vurulmalıdır.

KİMLER SİNÜS PROBLEMİYLE KARŞILAŞIRLAR?

Gerçekte herkes sinüs enfeksiyonu geçirebilir ancak bazı gruplar daha hassastırlar.

Allerjisi olanlar : Bir allerji atağı soğuk algınlığı gibi mukozanın şişmesine, sinüs kanallarının kapanmasına, mukus akımının engellenmesine ve bakteri enfeksiyonuna neden olur. İyi nefes almayı ve mukus akışını engelleyecek yapısal burun bozuklukları olanlar : Örnek olarak kırık bir burun veya septum deviasyonu (septum burun delikleri arasında burnu sağ ve sol olmak üzere ikiye bölen kıkırdak bir yapıdır. Bunun bir tarafa doğru eğilmesine deviasyon denir.) >Sık sık enfeksiyona maruz kalanlar: Okul öğretmenleri ve sağlık personeli hassastır. Sigara içenler: Tütün dumanı, nikotin doğal direnç mekanizmasını bozarlar.
DOKTOR SİNÜSLERİM İÇİN NE YAPACAKTIR?

Doktorunuz size soluk alıp vermeniz, burun akıntınızın rengi ve kokusu ve hangi olayların (günün hangi saatinde veya hangi mevsiminde ) bu bulgulara neden olduğu ile ilgili sorular soracaktır. Baş ağrınızı tarif etmeye hazır olun; Ne zaman ve hangi sıklıkta olduğu, ne kadar sürdüğü, bulantı, kusma, görme bozukluğu, veya burun tıkanıklığı ile ilişkili olup olmadığı. Kulak Burun Boğaz uzmanı özellikle mukozanın görünüşüne ve salgının niteliğine dikkat ederek kulağınızı, burnunuzu, ağzınızı, dişlerinizi, ve boğazınızı muayene edecektir. Burnunuzdaki hassasiyeti inceleyecektir. Bazı durumlarda sinüslerinizin röntgen fılmi gerekli olabilir. Tedavi doktorunuzun koyduğu teşhis ile bağlantılı olacaktır. Enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale bazen de her ikisi birden gerekebilir. Akut sinüzit çoğunlukla antibiyotik tedavisine yanıt verirken kronik için genellikle cerrahi müdahale gerekmektedir. Son yıllarda uygulanan Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) bu hastalıkların çözümünde uygulanan basit bir tekniktir. Sonuçlar oldukça başarılıdır. Eğer bulgular allerji, migren veya sinüzite benzeyen bir başka nedenden dolayı ise doktorunuz alternatif bir tedavi planı uygulayacaktır.

SİNÜSLERİM İÇİN BEN NE YAPABİLİRİM?

Allerjiniz varsa bunu kontrol edin. Soğuk algınlığı olduğunuz zaman buharla nemlendirici kullanın. Yatağınızın baş tarafı daha yükseltilmiş bir şekilde uyuyun. Dekonjestanlar kullanılabilir ancak içlerindeki kimyasal maddeler adrenalin gibi etki gösterebileceğinden yüksek tansiyonu olanlarda riskli olabilir. Aynı zamanda bunlar uykusuzluğa neden olan uyarıcıdırlar. Kullanmadan önce doktorunuza baş vurun. Burnunuzu tahriş eden kirleticilerden, özellikle sigara dumanından uzak durun. Dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın. Enfeksiyonu olduğunu bildiğiniz insanlarla ilişkilerinizi sınırlamaya çalışın bu olmuyorsa bir takım önlemler alın (el yıkamak, ortak havlu ve önlük kullanmamak). Birçok reçetesiz sinüs ilacı satılmaktadır ancak uygun bir tanı koyulmadan bunları kullanmak doğru değildir. En iyisi sizi muayene eden ve sizin şikayetlerinizi bilen doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmaktır. 

Kaynak: funduszeue.info


 

Burnunuzu üflerken sümük kanlıysa. Kanlı sümük - yetişkinlerde kanlı rinit nedenleri ve tedavisi. Gecikmiş tedavi tehlikesi

Burun kanaması, burnu temizlemenin önemsiz bir hoş olmayan sonucu veya bir dizi ciddi hastalığın belirtisi olabilir. Nazal mukusta neden kırmızı çizgiler görünüyor? Ne zaman alarma geçmemelisiniz? Kan izlerinin varlığının bir doktora görünmek için bir neden olduğunu nasıl anlayabilirim?

Birçok insan sabahları burnunu sümkürürken periyodik olarak burnunda kan gözlemler. Bazı durumlarda bunun normun bir çeşidi olduğunu ve herhangi bir işlem gerektirmediğini söyleyebiliriz. Ancak durumun gerçekten böyle olduğundan emin olmak için, bunun neden olduğunu anlamak gerekir.

Her şeyden önce, sümükte kan lekelerini ve burun kanamalarını açıkça ayırt etmek gerekir. İkinci tipin deşarjı daha boldur, bu durumda kan akar. saf formu, sümük safsızlıkları olmadan ve bu gerçekten bir yetişkinin sağlığı için bir tehdit oluşturuyor.

Burunda kılcal damarlar çok sayıda bulunur - bu, mukoza zarını kanla yararlı maddelerle aktif olarak beslemek için gereklidir, çünkü asıl görevi burun tarafından solunan havayı filtrelemek ve vücudu tozdan ve zararlı taşıyıcılardan korumaktır. , yani faaliyeti aktiftir ve sürekli yenileme gerektirir. Yoğun bir kılcal ağ, mikro kanama riskini önemli ölçüde artırır. Burun üflemenin kısa süreli rahatsızlıklar yaratması da bu durumu kolaylaştırmaktadır. yüksek basınç kılcal damarların ve kan damarlarının kırılganlığına neden olabilen burun pasajlarında.

Yetişkinlerde, kan üfledikten sonra (bilimsel olarak bu fenomene epistaksis denir) birkaç nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bunlar şunları içerir:

  • kan damarlarının mukozal yüzeye çok yakın konumu;
  • kan kılcal damarlarının yetersiz gücü;
  • viral solunum yolu enfeksiyonları;
  • odalarda ve ofislerde yüksek hava kuruluğu;
  • vazokonstriktör ilaçların uzun süreli kullanımı;
  • burun pasajlarında polip veya kist oluşumu;
  • yükseliş tansiyon.

Özellikle ısıtma mevsiminde sabahları dışarı üfleme sırasında kırmızı lekeler bulunabilir: modern odalar pratik olarak doğal hava dolaşımından yoksundur, bu nedenle içlerindeki hava kütleleri ısıtıldığında kurur. Bu, burun mukozasının kurumasını gerektirir, damarlar ve kılcal damarlar çok kırılgan hale gelir ve en küçük basınçta (üflenir) kırılır.

Aşağıdaki durumlarda kanama meydana gelir:

  • kafa travması;
  • kan basıncında keskin bir artış;
  • stresli durum, fazla çalışma (böyle bir faktör ciddi bir soruna neden olabilir);
  • kalp ve kardiyovasküler sistem hastalıkları;
  • böbrek hastalığı;
  • anemi;
  • düşük kan pıhtılaşması;
  • lösemi.

Burnunuzu silerek nadiren kışkırtırlar, çünkü hijyen prosedürleri sırasında kan ortaya çıkarsa, büyük olasılıkla, kanamadan değil, önemsiz lekelerinden bahsediyoruz.

Çocuklar neden burnunu sümkürürken kanar?

Bir çocuğun vücudunun anatomisi, bir yetişkininkinden önemli ölçüde farklıdır ve solunum sisteminin yapısı bir istisna değildir. Küçük yaşta, burnunuzu sümkürürken kan gelmesi için biraz daha fazla sebep vardır. Çocuklarda Kisselbach'ın yüzeye yakın bir yerde bulunan koroid pleksusu vardır - ve genellikle kanlı çizgilerin kaynağı budur Çocuklarda, burunlarını üflerken burun kanamalarının birkaç nedeni vardır:

  1. kılcal damarlar kanla doluysa KBB grubunun hastalıkları;
  2. vitamin eksikliği (özellikle P vitamini ve askorbik asit eksikliği) veya azalmış bağışıklık;
  3. talimatlara göre kullanılmayan vazokonstriktör ilaçlar;
  4. mukoza zarında mekanik yaralanma (keskin veya küçük nesnelerin sokulması).

Bir çocuk düzenli olarak ve önemli miktarda görünen kandan şikayet ederse, bu yüksek kan basıncı Bu ergenlik döneminde mümkündür, ancak tekrarlayan bir durumda bir doktora görünmeniz, muayene olmanız ve hastalığın kesin nedenini belirlemeniz gerekir.

Mukus salgılarındaki kırmızı çizgiler bir çocuk için son derece nadiren tehlikelidir - ancak düzenli olarak ve önemli miktarlarda ortaya çıkarlarsa, bu anemiye yol açabilir - vücutta hemoglobin eksikliği.

Ne yapmalı, nedeni nasıl teşhis edilir?

Bir zamanlar kan lekeleri varsa, muhtemelen dikkat etmeye değmez. Ancak durum kendini tekrarladığında kulak çınlaması, baş dönmesi, ateş, kaşıntı, nedeni bilinmeyen döküntü gibi belirtilerle birlikte doktora başvurmalısınız. Bir kulak burun boğaz uzmanı ve sadece o kesin nedeni belirleyebilir ve ne kadar tehlikeli olduğunu öğrenebilir.

Mukus kitlelerinin gölgesine bağlı olarak sağlık durumunun ön değerlendirmesi için olası nedenini belirlemek mümkündür:

Ancak sadece bir doktor, tam bir teşhisten sonra, gerçekleri karşılaştırabilir ve üfleme sırasında kan varlığının nedeninin ciddi bir durum olup olmadığını öğrenebilir (çok sayıda komplikasyona neden olabilecek polipler veya bakteriyel enfeksiyonlar). Çoğu durumda, bu kırılgan kılcal damarlar sorunudur ve onu ortadan kaldırmak için, kişinin en sık olduğu odalarda, özellikle de uyuduğu odalarda iklim koşullarını ayarlamak yeterlidir.

Kan damarlarının duvarlarını güçlendirmenin bir yolu da gösterilmiştir - ya bir doktor tarafından reçete edilen ilaçlarla tedavi (bunlar, kan damarlarının astarının gücünden sorumlu oldukları için askorbik asit ve P vitamini içeren ilaçlardır) veya düzenli burun pasajlarının evde veya fabrikada üretilen tuzlu bir çözelti ile durulanması (bu ilaç bağımlılık yapmaz, bu nedenle hem çocuklar hem de yetişkinler için tamamen güvenlidir). Kan damarlarının duvarlarını güçlendirmeye yardımcı olur ve dengeli beslenme, çünkü vücut vitaminlerin çoğunu yiyeceklerle doğal olarak alır. Bu nedenle, nazal mukusta düzenli kırmızımsı çizgilerle, düzenli diyete eklemeye değer:

  • meyveler - üzüm, ahududu, kayısı, elma;
  • sebzeler - lahana ve domates;
  • tahıllar - karabuğday;
  • içecekler - yeşil çay ve kuşburnu suyu;
  • yağlar - zeytin, ayçiçeği, fıstık, badem.

Sabah veya akşam üfleme sırasında burundaki kan görünmeye devam ederse ve oldukça sık olarak, bu KBB ile iletişime geçmek ve bunun neden olduğunu öğrenmek için ağır bir argümandır. Bozuklukların tedavisi bazen erken bir aşamada vücutta neoplazmaların veya ciddi bir bakteriyel enfeksiyonun varlığını belirlemeye yardımcı olur. Bir çocukta üflerken burundan gelen kan, vücuttaki yaşa bağlı değişiklik süreçlerinin bir sonucu olabilir. Ve bazen bunun kesinlikle tehlikeli olmayan nedenlerden kaynaklandığı ortaya çıkıyor ve burun mukusunda bir kez daha kırmızı bir "iplik" bulmaktan endişelenmemelisiniz.

Burun akıntısı olan kanlı sümük korkmamalı, burun akıntısı olan kanlı sümük mutlaka göstermez ciddi hastalık

Soğuk iklimimizde, burun akıntısı soğuk algınlığının yaygın bir belirtisidir. Bazen burun akıntısı kana karışır, bu da özellikle çocuklarda korkuya neden olur. Korkmayın, burun akıntısı olan kanlı sümük mutlaka ciddi bir hastalığa işaret etmez. Bu belirti, diğer koşullar göz önünde bulundurularak düşünülmelidir.

Sümükte kan neden görünüyor?

Burun mukozası ve sinüsleri birçok küçük kan damarı içerir - kılcal damarlar. Herhangi bir nedenle hasar görmeleri durumunda içlerini dolduran kan, mukus salgılarıyla karıştırılarak dışarıya atılır. Bu, kesinlikle sağlıklı ve damar hastalıkları olan insanlar için eşit derecede tipiktir.

Sümük ile kan ve burun kanamasını karıştırmayın, bunlar tamamen farklı belirtilerdir. Burun üfleme sırasında mukuslu kanlı akıntı görülür, içlerinde mukustan çok daha az kan vardır. Kanama bol ve uzundur, içeriğin ana kısmı hafif bir mukus karışımı olan kandır.

Bir çocukta burun akıntısı olan kanlı sümük

Bağışıklıkları henüz oluşmadığından, çocuklar yetişkinlerden daha fazla burun akıntısına eğilimlidir. Küçük bir kişinin damarlarının duvarları da çok daha ince ve zayıftır, bu nedenle bir çocukta burun akıntısı olan kanlı sümük oldukça yaygındır. Sahip olmak bir çocukta burun akıntısı olan kanlı sümük birkaç nedeni olabilir:

  • Parmağınızla burnunuzu sokmak. Çocuklar bunu sıklıkla, özellikle burun akıntısı ile, burun tıkanıklığından rahatsızlık duyarak yaparlar. Bu durumda, mukoza zarı bozulmadan kalabilir ve kılcal damarların duvarlarından kan sızabilir;
  • Zayıf gemiler. hariç yaş nedenleri bu, vücuttaki C vitamini eksikliği ile kolaylaştırılabilir;
  • Nazal mukozanın aşırı kuruması. Vazokonstriktör damlalarının sık kullanımı nedeniyle oluşabilir. Çocuğun bulunduğu odada çok kuru hava da kuruluğun artmasına neden olabilir;
  • Enfeksiyon. Akut solunum yolu viral enfeksiyonları ve grip ile zaten ince olan çocukların mukoza zarı daha da incelir. Gemiler daha kırılgan hale gelir ve daha sık patlar;
  • Vasküler spazmlar. İklim değişikliği, yüksek fiziksel efor, sıcaktan soğuğa ani geçişler ve bunun tersi neden olabilir;
  • Yüksek kafa içi basıncı. Bu, burun akıntısında kanın en ciddi nedenidir ve tıbbi müdahale gerektirir.

Her durumda, burundan kanla burun akıntısı olan çocuk, en kötüsünü dışlaması için doktora gösterilmelidir.

Yetişkinlerde soğuk algınlığı ile kan

İnsan vücudunun belirli bir yaşa kadar koruyucu işlevleri oluşur ve açıkça çalışır. Ama yıllar geçtikçe onlar da artıyor kronik hastalıklar, kan damarlarının durumunu etkileyebilir ve yetişkinlerde soğuk algınlığı ile kanlı sümük görünümüne katkıda bulunur. Bunun birkaç nedeni vardır:

Burun akıntısı kanla nasıl tedavi edilir

Mukus akıntısını kanla tedavi etme süreci, oluşum nedenlerini ortadan kaldırmayı, iltihaplanma sürecini iyileştirmeyi ve hastanın durumunu hafifletmeyi içerir. Kanlı safsızlıklara sahip sümük görünümünün tüm çeşitli nedenlerine rağmen, onlardan kurtulmanın genel yolları vardır:

  • Kılcal damarların duvarlarını güçlendirmek. Bu, hem çocuklar hem de hamile kadınlar ve bu kategorilere ait olmayanlar için gereklidir. Kuşburnu, ısırgan otu ve diğerlerinin kaynatma şeklinde eczaneden C vitamini almak şifalı otlar endotelin daha dayanıklı olmasına yardımcı olacaktır;
  • Burnu yara iyileştirici bileşiklerle durulamak. Yöntem sadece damar hasarını sıkılaştırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda şişliği giderir, üflemeyi kolaylaştırır ve kılcal duvarlardaki yükü azaltır. Papatya, nergis, muz kaynatma yardımcı olacaktır;
  • Burnunu doğru üflemek. Nazal pasajları birer birer fazla mukustan kurtarmak, sağ burun deliğini temizlemek için sol burun deliğini kapatmak ve tam tersi gerekir. Ve bunun için büyük çaba sarf etmeye değmez;
  • Kan dolaşımını iyileştirmek. Bu, fizyoterapi egzersizleri ve fizyoterapi prosedürlerinin yanı sıra dulavratotu kökleri, ısırgan otu ve üzüm sularının kaynatılmasıyla elde edilebilir;
  • Sinüzit, rinit, sinüzit ile sinüslerde iltihaplanma sürecinin ortadan kaldırılması. Sinüslerin içeriğini çıkarmak için antibiyotik, fizik tedavi, bazen delinmeler almak gerekir;
  • Hastanın çoğu zaman bulunduğu odalarda, özellikle yatak odasında hava neminin düzenlenmesi. Bazen burun mukozasını nemlendirmek ve böylece burnunuzu sümkürmeyi kolaylaştırmak için hava sıcaklığını düşürmek veya yatağın yanına bir kap su koymak yeterlidir, kan damarları üzerindeki gereksiz stresi ortadan kaldırır;
  • Vazokonstriktör damlalarının orta düzeyde kullanımı. Şişmeyi giderir ve nefes almayı kolaylaştırırlar, ancak mukoza zarını ve damar duvarlarını inceltirler ve bağımlılık yaparlar, bu da onların terapötik etkisini ortadan kaldırır.

Tüm fonlar bir kulak burun boğaz uzmanı ile anlaşılmalıdır, aksi takdirde, burun akıntısı olan kanla sümük tedavisinde olumlu bir sonuç yerine, hastalığın semptomlarında bir artış, kronik aşamaya geçişi, ortaya çıkması alerjiler.

Nazal mukozada etkileyici sayıda kılcal damar vardır. Bir yetişkinde burun kanamalarının ortaya çıkmasına neden olan çeşitli nedenlerin olumsuz etkilerinden dolayı yırtılmalarıdır. Bazen bu, daha büyük ve daha uzak gemilere verilen hasarla ilişkilidir. Süreç çoğunlukla kritik sonuçlara yol açmaz, ancak çoğu zaman bazı patolojileri tanımlamaya yardımcı olur.

Temas halinde

sınıf arkadaşları

Uluslararası Hastalık Sınıflandırmasında lekelenme "burun kanaması" adı altında yer almaktadır. Buna yol açan en yaygın faktörler arasında travma ayırt edilir. Örneğin, yabancı bir nesneden kaynaklanan morarma veya yaralanma. Kural olarak, bir kişi hangi olumsuz faktörün epistaksiye neden olduğunu hemen anlar. Diğer durumlarda, sorunun kökü aranmalıdır.

Normal şartlar altında (aynen böyle)

Pratikte, bir semptom için ön koşulları hemen belirlemek genellikle mümkün değildir. Burun kanaması neden bariz bir sebep olmadan akar? Aşağıdaki tabloda en olası önkoşulları ele alalım.

Tablo 1. Ani epistaksiye neden olan faktörler

NedenAçıklama
Bazılarının kullanımı ilaçlarBelirtilere neden olabilecek ilaçlar arasında, steroid olmayan antienflamatuar ilaçları vurgulamaya değer. Kullanımlarının kan damarları üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Araştırmalar, bazı burun spreylerinin burun kanamasına neden olabileceğini doğruladı. Normal durumdaki bir yetişkinde burun kanamasının nedeninin esas olarak steroid kullanımı olduğuna inanılmaktadır.
vitamin eksikliğiDengesiz beslenme çoğu zaman burun kanaması neden olur sorusunun cevabıdır. Bir dizi önemli maddenin eksikliği, damar duvarlarının incelmesine yol açar. Durum esas olarak askorbik asit eksikliğinin arka planında ortaya çıkar.
Alkol tüketimi, uyuşturucu bağımlılığı, tütün bağımlılığıYukarıdakiler akıntıya neden olabilir ve burnun düzenli olarak kanamasının ve içeride pişmesinin nedeni budur. Burun içi uyuşturucu kullanıcıları özellikle salgılara karşı hassastır.

Birçoğu, burun kanamalarının neden “aynen böyle” gittiği hakkında bilgi almakla ilgileniyor. Bununla birlikte, fenomen genellikle bir tür süreç / patoloji ile ilişkilidir. Epistaksis kısa bir süre sürdüyse, genel durumu kötüleştirmediyse ve tekrarlamadıysa endişeye neden olmamalıdır.

Tekrarlayan belirgin bir semptom, hemen bir muayene yapmak için bir nedendir.

Hangi hastalıklar?

Hastalığın doğru bir tanımı için semptomatik tablo hakkında eksiksiz verilere sahip olmak gerekir. Ortaya çıkan bir neoplazma, kalp kasına zarar, vücudun artan duyarlılığı vb. Hakkında konuşabiliriz.

Tablo 2. Hangi hastalıklar için, kural olarak, burun kanaması

provoke edici faktörlerAçıklama
Belirgin inflamatuar süreçHem akut hem de kronik birçok patoloji, mukozal inflamasyonu uyarır. Özellikle deşarj, frontal sinüzit, sinüzit vb.
Kalp yetmezliğiDekompanse bir miyokard disfonksiyonudur. Akut veya kronik bir biçimde ilerler.
Anatomik deformitelerÖrneğin, ailesel kalıtsal telenjiektazi, bir yetişkinin burun kanamasının nadiren bulunan bir nedenidir. Küçük tümörlerin ve anormalliklerin ortaya çıkmasına neden olan vasküler hücrelerin yetersizliğinde ifade edilir.
HipertansiyonBasınçtaki tek bir artış burun kanamasına neden olabilir. Tonometredeki değerler düzenli olarak /90 mm Hg'yi aştığında tanı konur. Sanat.
hematolojik bozukluklarBir yetişkinin sürekli burun kanamasının yaygın bir nedeni: kan hücrelerinin yapısındaki bozukluklara dayanan bir dizi patoloji
rüptüre anevrizmaHastanın burundan yoğun kanaması bu nedenle hastayı ölümle tehdit eden tehlikeli durumlara işaret eder. Subaraknoid kanamaya yol açar.

Çoğu zaman, yaşlı hastalar neden burun kanamasının olduğunu sorar. Kural olarak, yaş ve üstü kişilerde burun kanaması, kılcal damarların incelmesi ve mukoza zarının kuruluğu ile ilişkilidir. Ağırlaştırıcı bir faktör, kardiyovasküler sistem hastalıklarıdır.

Bir burun deliğinden akarsa

Nazal septumun eğriliği benzer bir tezahüre yol açar. Bir yetişkinde bir burun deliğinden kanama, anormal kılcal damar gelişiminden kaynaklanabilir. Epistaksis de yaralanma nedeniyle muhtemeldir. Bazen burunda banal "toplama" veya boşluğa girmek kan akıntısına karışır. yabancı cisim mukoza zarının yaralanması.

Burnunu üflerken neden kaçar?

Burun akıntısı veya bilimsel olarak burun akıntısı birçok hastalığa eşlik eder. Akut solunum yolu viral enfeksiyonlarında inflamatuar süreç nedeniyle oluşur ve alerjilerin karakteristik bir belirtisidir. Bir yetişkinde burnu üflerken genellikle burundan kan gelmesine neden olan bu patolojilerdir.

Bununla birlikte, bazen semptom daha fazla sinyal verir. Tehlikeli hastalıklarörneğin nasipharingeal karsinom. o kötü huylu tümör, ilk belirtileri banal "soğuk algınlığına" benzer. Bu özel hastalığın neden geliştiği kesin olarak bilinmemektedir, ancak ortaya çıktığında, bir yetişkin genellikle burundan kanar. Ek olarak, karsinoma farenks, kulaklar, kafadaki ağrı eşlik eder. Sesin tınısında değişiklik, nefes alma bozuklukları, ağızdan koku vb. tespit edilir.

Dışarı üflerken pıhtılar

Bazen evde veya işte uygun olmayan bir mikro iklimin sonucudurlar. Özellikle düşük hava nemi, gemilerin en ufak bir darbede kırılgan hale gelmesine ve patlamasına neden olur. Kronik sinüzit, bazen üflendiğinde burun akıntısında kan pıhtılarının nedenidir. Hastalık, yüz / kafa bölgesinde sıkışma hissi, aşırı yorgunluk, sinirlilik vb. Arka planda ilerler. Sıcaklıkta subfebril değerlere bir artış bulunur.

Alerjik rinit de burun kanamasını tetikleyebilir

Aynı anda baş ağrısı

Burun kanamasının arka planına karşı sıkıştırılmış tapınak hissi, genellikle artan kan basıncını gösterir. Çoğu zaman, burun kanamalarının neden ilişkili olduğu sorusunun cevabı arteriyel hipertansiyon Ek olarak, semptomlar ısı, güneş çarpması ve sarsıntıya işaret edebilir. Baş ağrıyorsa ve burun kanıyorsa nedeni barotravma olabilir. Dış dünya ile vücudun boşlukları arasındaki basınç farkından kaynaklanır. Bir uçağın kalkışı/inişi, denizin derinliklerinden dalış/kalkış vb. sırasında meydana gelir.

Bir yetişkinde burun kanamasının bir başka nedeni de alerjik reaksiyonlardır. Özellikle rinit, bir takım ilaçların alınmasından sonra polenlere, hayvan kıllarına maruz kalınması nedeniyle oluşur. Mukoza zarında inflamatuar bir sürecin gelişmesine yol açar. Epistaksis için itici güç şu şekilde verilebilir: bronşiyal astım Ayrıca tekrarlayan inflamasyon ile karakterizedir.

Semptom sık sık veya her gün ortaya çıkıyorsa

Vasküler anomaliler oldukça kabul edilebilir, ancak bazen daha ciddi hastalıklardan bahsediyoruz. Bir yetişkinin her gün burun kanaması geçirmesinin nedeni hematolojik patoloji olabilir. Semptom lösemi, anemi, Werlhof hastalığı için tipiktir. Burun kanamalarının sıklıkla sistemik patolojilerden kaynaklanmasının nedeni bağ dokusu Semptom, lupus eritematozus, Sharp sendromu, dermatomiyozit vb. için tipiktir.

Tekrarlayan kanama, arama için ciddi bir nedendir. tıbbi yardım, diğer semptomların yokluğunda bile.

Bebeklerde burun kanaması özellikle ebeveynleri için şok edicidir. Çoğunlukla, bir bebeğin burnu bir yetişkininkiyle aynı nedenlerle kanar. Bununla birlikte, çoğu zaman fenomen, yabancı bir cismin varlığının bir sonucudur. Bunu önlemek için bebeğinize oyuncakları çok dikkatli seçmeli, burun deliğine sığabilecek veya yutulma riskine sahip parçalardan kaçınmalısınız. Bir çocuğun burnunun kanamasının bir başka nedeni de travmadır. Çocuklar genellikle düşer ve vurulduklarında mukoza zarına zarar verebilirler.

Bazı durumlarda, neden burun kanaması sorusuna cevap almak için bir çocuk doktoruna gitmeniz gerekir. Ciddi patolojilerin olasılığını dışlamak önemlidir. Örneğin, hemofili. Bu hastalık kalıtsal olarak sınıflandırılır. Hematopoetik sistemin klonal neoplastik patolojileri ve bazı bozukluklar büyük tehlike arz etmektedir. endokrin sistem veya gelişimsel anormallikler.

Kural olarak, epistaksis, ek adımlar veya özel bilgi olmadan kolayca durdurulur. Bir hastaya yardım ederken yapılan yaygın bir hata, kişiyi yatağa götürmeye çalışmaktır. Yetişkinin burnu kanamasının nedeni ne olursa olsun, oturmalıdır. Çene düzgün bir şekilde indirilmelidir, fuları burun deliklerine gevşekçe bastırın. Boğazdan salgıların akmasını önlemek önemlidir.

Erken rahatlama için soğuk kompres uygulayın. Yarım saatten fazla olmamak üzere burun köprüsünde bırakılır. Alternatif olarak, önceden salin içine yerleştirilmiş rulo pamuk yünü kullanmak da mümkündür. En iyi etki için, soğutulmuş olarak kullanılması tavsiye edilir.

Bir yetişkinde burun kanamasının sık veya bol olmasının nedenleri ciddi patolojilerde bulunabilir. Uzun süren yoğun bir burun kanaması ile, acil tıbbi ekip çağırmaya ve gelecekte teşhis koymaya değer.

faydalı video

hakkında birkaç kelime daha Olası nedenler burun kanaması oluşumu:

Çözüm

  1. Travmatik etkiler, durumun gelişmesine yol açar. Ancak bazen veya sürekli burun kanamasının başka nedenleri de vardır.
  2. Arasında olası nedenler- sinüzit, alerji, hatta güneş çarpması. Bu kadar geniş bir aralık, patolojinin sadece bir özelliğe dayalı olarak ayırt edilmesine izin vermez.
  3. Durum istikrarlı bir şekilde tekrarlanırsa, bir yetişkinin neden sıklıkla burun kanaması olduğunu öğrenmek için arka brülörde bir uzmana gitmeyi ertelememek önemlidir.

Temas halinde

Burundan gelen kanlı sümük ile gerçek sümük arasındaki farkı ayırt edebilmek önemlidir. burun kanaması- ortaya çıkması acil eylem gerektiren tamamen farklı durumlar. Burun akıntısı ile, kanama hakkında söylenemeyen çok az kan salınacaktır - bu durumda, onu durdurmak için ilk yardıma ihtiyaç vardır.

Kanlı burun akıntısı türleri

Burundan kanlı sümük görünümü, belirli bir hastalığın belirtisi olan burun akıntısı tipini gösterebilir:

  1. veya kanlı turuncu sümük, hava yollarında iltihaplanma sürecini gösterir. Bu durum acil tıbbi tavsiye gerektirir. Patoloji başlamazsa, burnu antiseptikler veya bitkisel infüzyonlarla durulamak onunla başa çıkmaya yardımcı olacaktır.
  2. kan ile KBB organlarında viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun varlığını gösterir. Enfeksiyöz sürecin akut seyri, yatarak tedavi gerektirir.
  3. kan ve irin hakkında konuşmak. Patoloji antibiyotik tedavisi gerektirir. Daha az yaygın olarak, alerjilerden bahsediyoruz.
  4. Sabah kanlı sümük paniğe neden olmamalıdır. Sorun büyük olasılıkla kuru iç havadan kaynaklanmaktadır. Patolojiden kurtulmak için evdeki mikro iklimi nemlendirmek yeterlidir.

Ne kadar tehlikeli?

Kanlı sümüğe başkalarının varlığı eşlik etmiyorsa klinik semptomlar ve bir süre sonra kendiliğinden kaybolurlar, endişelenmenize gerek yoktur.

Böyle bir burun akıntısı vücuttaki bulaşıcı patolojiler veya mekanik yaralanmalarla birleştirilirse daha kötüdür. Bu durumda, patojenik flora, iltihaplanma sürecinin gelişmesinin arka planına karşı hasarlı damar duvarlarından geçebilir.

nedenler

Bir yetişkinde kanlı sümük nedenleri, hem ciddi hem de tamamen zararsız çeşitli faktörler olabilir. Çoğu zaman, neden banal - kan damarlarına zarar veren arka plana karşı burundan üflemenin artması. Bu genellikle sabahları olur, çünkü mukoza zarı geceleri daha fazla kurur ve kılcal damarlar özellikle kırılgan hale gelir.

Bir yetişkinde kanlı sümük ayrı bir hastalık olamayacağı da unutulmamalıdır.

Aşağıdaki patolojilerin bir belirtisidir:

Nazal mukozanın bütünlüğünü etkileyen diğer problemler dışlanmaz. Örneğin, kanlı sümük hamilelik sırasında veya bağışıklığın düşük olduğu durumlarda rahatsız edici olabilir. Her durumda, böyle bir burun akıntısı göründüğünde, sadece patolojinin temel nedenini bulmak ve ortadan kaldırmak değil, aynı zamanda burun boşluğu ve nazofarenksteki kılcal damarların duvarlarını güçlendirmek de önemlidir.

Bir çocukta kanlı sümük nedenleri, bir yaralanma veya burnunu toplama alışkanlığının yanı sıra viral bir enfeksiyon, vücutta C vitamini eksikliği ve kötüye kullanım olabilir.

Bir çocuğun burun salgılarında kan çizgilerinin sık görülmesi, her şeyden önce artan kafa içi basıncının varlığını dışlaması gereken bir doktora başvurma nedenidir.

İlk yardım

Bir çocukta veya bir yetişkinde kanlı sümük görülürse, aşağıdaki manipülasyonlar yapılmalıdır:

  • burun boşluğunu mukustan arındırın;
  • parmağınızla burun deliğinize bastırın veya içine hidrojen peroksit batırılmış bir tampon yerleştirin;
  • kanlı akıntı devam ederse, bir peçeteye veya havluya sarılmış buzları başın arkasına koyun.

Bir uzman, kanla sümük hastasını neden rahatsız ettiğini öğrendiğinde, hastalığın temel nedeninin tedavisi ve kan damarlarını güçlendiren ilaçlarla tedavi gerekli olacaktır.

Tedavi yöntemleri

Kanlı sümük nedeni ne olursa olsun, bir kulak burun boğaz uzmanı görmek önemlidir. Doktor, burun boşluğunu ve paranazal sinüsleri inceleyecek, doğru bir teşhis koyacak ve gerekirse uygun tedaviyi reçete edecektir.

Durum, KBB organlarının veya solunum yollarının bir hastalığından kaynaklanıyorsa, her şeyden önce patolojiyi tedavi etmek gerekir ve daha sonra kan sümük sorunu unutulabilir.

Burun boşluğundaki kılcal damarların duvarlarının bütünlüğü ihlal edilirse, doktor, kan damarlarının gücünü artıran ve kırılganlıklarını ortadan kaldıran bir ilaç olan Ascorutin ile güçlendirme tedavisi önerebilir. Ayrıca sistematik - fizyolojik ve izotonik yardımcı olur.

Diyetinize C vitamini açısından zengin yiyecekleri (siyah frenk üzümü, yeşil çay, limon ve çok daha fazlası) dahil ederek, patolojik durumlardan kaynaklanmadıkları sürece kanla burun akıntısından kurtulabilirsiniz: hipertansiyon ve diğerleri.

profilaksi

Aşağıdaki önerilere uyulması, burunda kan sümükünün ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olacaktır:

  • yaşam alanında optimum nemi korumak;
  • evi sistematik olarak havalandırın;
  • zamanında bir doktora danışın ve solunum hastalıklarını tedavi edin;
  • sağlıklı bir yaşam tarzı sürün - bağımlılıkları ortadan kaldırın, öfke;
  • dengeli bir diyet yiyin;
  • soğuk mevsimde multivitamin ve mineral kompleksleri alın.

Etkileri

Kanlı sümük nedeni ortadan kaldırılmazsa, komplikasyonlar mümkündür. Örneğin, yaşamın ilk yılındaki çocukların kilo alımı yetersiz olacak, fiziksel gelişimde gecikme olacak ve bağışıklık sistemi zayıflayacaktır.

Kanlı burun akıntısının uzun süreli seyri larenjit, tracheitis gibi hastalıklara neden olabilir, bakteriyel konjonktivit ve pnömoni. Burun akıntısı ile burnun sürekli şişmesi kronik hipoksiye yol açar, buna karşı kardiyovasküler ve solunum sistemleri V çocukluk bu durum çocuğun bilişsel alanına yansır - daha az dikkatli olur, yeni bilgileri daha kötü hatırlar ve algılar.

Birçok insan burnunu sümkürdüğünde kanlı sümük göründüğünden şikayet eder. Burun akıntısı olan kanın görünümü bir doktorla tartışılmalıdır, neden zararsız olsa bile utanmaya gerek yoktur. Gerçek şu ki, kanlı bir burun akıntısı vücutta ciddi sorunların bir işareti olabilir ve zamanında tespit edilirse onları iyileştirme şansı daha yüksektir.

Çocuklarda burun kanaması hakkında faydalı video

Burundan gelen kan, kural olarak, bir kişiyi şaşırtıyor ve en uygunsuz anda ortaya çıkıyor. Bunun birçok nedeni olabilir. Burnunuzu sümkürdüğünüzde sıklıkla kanlı sümük veya akıntı meydana gelir. Çok az insan bu belirtiye dikkat ediyor. Kişinin cinsiyeti ve yaşı ne olursa olsun kanlı sümük görünebilir. Böyle bir fenomen tehlikeli midir ve hastanın sağlığını ve yaşamını tehdit edebilir mi?

burun hassasiyeti

İnsan burnunda birçok damar ve kılcal damar vardır. Bu kan damarlarının birikmesi, asıl görevi burnu ve patojenik mikroorganizmaları korumak olan bir sır üretimi ile açıklanmaktadır. Mukus üretimi için epitelin kanla birlikte gelen tüm gerekli besinleri ve besinleri alması gerekir. Mukus ayrıca bir termoregülatör özelliğe sahiptir, yani havayı akciğerlere ve bronşlara girmeden önce ısıtır.

Burun akıntısının kanla (burun kanaması) başlamasından önce çeşitli faktörler olabilir. Ana kışkırtıcı faktörler şunları içerir:

  • mukoza zarının yüzeyine yakın kan damarlarının lokalizasyonu;
  • damar duvarlarının ve kılcal damarların kırılganlığı;
  • kan damarlarının ve kılcal damarların duvarlarının yüksek geçirgenliği.

Tüm bu faktörler burun geçişini dış etkenlere karşı çok hassas hale getirir. Burunda kan pıhtılarının nedenleri her türlü rahatsızlık ve yaralanmadır. Kural olarak, kanamaya bol mukoza akıntısı eşlik eder. Bu belirtiler bir üst solunum yolu hastalığının varlığını gösterir. Bununla birlikte, bu belirtilere dayanarak kendi kendine teşhis koymak ve ilaç veya ilaç kullanmak imkansızdır. Geleneksel tıp doktor bilgisi olmadan yasaktır. Bu sadece durumu daha da kötüleştirecektir.

Oluş nedenleri

Kanlı burun akıntısı her zaman zararsız bir fenomen değildir, bazen halsizlik veya diğer hastalıkların gelişiminin bir işaretidir. Burnunuzu üflerken burun kanamasının nedenleri kuru hava ve pıhtılaşmış kandır. Kuru hava mukoza zarlarını kurutur. Kışın ısıtma mevsiminde burundan düzenli kanama olur. Kuru hava, kan damarlarını kırılgan ve kırılgan hale getirir. Elastik olmayı bırakırlar ve en ufak bir darbede kırılırlar.

Burun kanaması gibi bir olguya sabahları su prosedürleri sırasında sıklıkla rastlanır. Nedeni, bazılarının uzun süreli alımında yatmaktadır. tıbbi malzemeler kurutma etkisi vardır. Sonuç olarak, mukoza kurur ve damarlar yaralanır. Kan, mukusla karıştığı burun boşluğuna girer. Bu durumda burnunuzu sümkürdüğünüzde kanlı sümük ortaya çıkar.

Neden kanıyor? Bir yetişkinde kanlı sümük aşağıdakilerden dolayı görünebilir:

  • vücudun aşırı ısınması;
  • sık soğuk algınlığı;
  • alerjiler;
  • sinüzit;
  • adenoidit;
  • hormonal dengesizlik;
  • yaşa bağlı değişiklikler;
  • kronik atrofik inflamasyon.

Burnunuzu üflerken kanlı burun, yüksek tansiyonun (BP) bir işareti olabilir. Psiko-duygusal veya fiziksel efor, kalp hastalıkları ve kan damarlarının arka planında kan basıncında keskin bir sıçrama meydana gelir. Risk altında olan kişiler hipertansiyon, piyelonefrit ve glomerülonefrit, ateroskleroz, pulmoner amfizemden muzdariptir.

Yetişkinlerde makul olmayan kanama, kan hastalıklarında da görülür: zayıf pıhtılaşma, aplastik anemi, lösemi. Epistaksis kaynağını belirlemek için uygun teşhislerden geçmeli, bir dizi testi geçmelisiniz.

Çocuklukta, kan genellikle KBB hastalıkları nedeniyle, damarlar ve kılcal damarlar kanla taştığında ortaya çıkar: sinüzit, rinit, sinüzit, adenoidlerin çıkarılması. Burun akıntısı olan burundan kan, çocukluk çağında sık görülen bir durumdur. Vitamin eksikliğinin gelişmesi ve zayıf bağışıklığın arka planına karşı kan ortaya çıkar. Vazokonstriktör etkisi olan damlalar, mukoza zarına zarar verebilir ve kanamaya neden olabilir. Kontrolsüz kullanımları mukozal atrofiye yol açabilir.

Klinik tablo

Herkes farklı şekilde burun kanaması geçirir. Bazıları için bu kesinlikle ağrısız bir fenomendir, ancak diğerleri için bir takım hoş olmayan semptomlar yaşar;

  • baş dönmesi;
  • letarji;
  • kulaklarda gürültü;
  • sıcaklık.

Burundan kan pıhtıları boğaza girerse, kişi mide bulantısı ve kanlı kusma yaşayabilir. Hastanın kalp atış hızı artar ve cilt soluklaşır. Şiddetli kanama ile nefes darlığı ortaya çıkar, taşikardi devreye girer. Yaşlılıkta, aşırı burun kanaması hemorajik şoka neden olabilir. Aynı zamanda, kişi engellenir. Kan basıncı keskin bir şekilde düşer, hasta bilincini kaybeder.

Önemli! Akıntı kalınlaştıysa ve yeşilimsi bir renk aldıysa, neden bir bakteriydi: meningokok veya stafilokok. Hiçbir durumda semptomları görmezden gelemezsiniz. Arttıklarında KBB ile iletişime geçmelisiniz. Burundan sarı safsızlıklara sahip kanlı mukus salgılanırsa, bu üst solunum yollarında lokalize olan bir iltihaplanma belirtisidir. Kalın pürülan akıntıda kanlı çizgilerin varlığı alerjiyi gösterir. Bir alerjen kimyasallar, toz, yün, çiçekli bitkiler, hayvanlar olabilir.

Belirgin bir sebep olmadan burun kanaması ortaya çıkarsa ve 30 dakika içinde durmazsa veya kafa travması nedeniyle burun kanaması görülürse, hemen ambulans çağrılmalıdır. Burun kanamaları, yüksek vücut ısısının ( derece) eşlik etmesi veya 3 yaşın altındaki bir çocukta ortaya çıkması durumunda da tehlikelidir.

Akışı nasıl durdurabilirim?

Burun kanaması olan birçok kişi içgüdüsel olarak başlarını geriye atarak büyük bir hata yapar. Bunu yapmana gerek yok. Nazofarenks yoluyla kan, gırtlak içine ve oradan solunum yoluna ve mideye girer. Burnunuzu üflerken burnunuz kanıyorsa, bir sandalyeye oturmanız ve başınızı hafifçe öne eğmeniz gerekir. Burun köprüsüne bir buz küpü veya bir şişe soğuk su uygulayabilirsiniz. Soğuk kan damarlarını daraltır ve kanamayı azaltır.

Aşırı kanama varsa, ağzınızdan nefes almaya çalışın. Hidrojen peroksite batırılmış pamuk yünü burun geçişlerine koyun. Peroksit çözeltisi yerine deniz topalak yağı kullanabilirsiniz. Tam olarak neyin sebep olduğunu bilmeden burnu vazokonstriktör solüsyonları veya damlalarıyla gömemezsiniz.

Çocuğun burnu kanarsa, onu kucağınıza oturtun ve burnunu baş ve işaret parmağınızla kapatın. Panik yapma. Çocuklar, yetişkinlerin korktuğunu anlar. Kanama korkudan kötüleşebilir. Hızlı ve soğukkanlı davranın.

Bir çocuk için ilk yardım (resme tıklayın)

Kan kaybının derecesi üç kriterle değerlendirilir: nabız hızı, hematokrit ve kan basıncı. Septumun ön kısmından hafif ve orta derecede durdurmak kolaydır, ancak ağır kanama ile doktorların yardımı olmadan yapamazsınız. Yakı etkilidir. Mukoza zarı bir gümüş nitrat veya trikloroasetik asit çözeltisi ile dağlanır. Ultrasonik parçalanma, kriyo-tahribat ve galvanik kostikler de kendilerini iyi kanıtlamışlardır. Koterizasyon bölgesinde küçük bir yara izi kalır.

Önemli! Yakı ile birlikte, genel etki önlemleri kullanılır. Doktorlar kan pıhtılaşmasını artıran ilaçlar reçete eder. Hastanın askorbik asit, kas içi "Vikasol" ve "Hemofobin" enjeksiyonları aldığı gösterilmiştir. Ağır vakalarda kan nakli yapılır. Yukarıdaki yöntemler sonuç vermezse, doktorlar dış karotid arterleri bağlayacaktır.

Burun kanamasına başka semptomlar eşlik ediyorsa, teşhis ve test yapılmadan ilaçların veya geleneksel tıbbın kullanılması kontrendikedir. Vücudunuzu dinleyin ve en ufak bir rahatsızlıkta doktordan yardım istemekten çekinmeyin.

fazla oku

Halk arasında "sümük" diye tabir edilen, burundaki mukus tabakasının birçok işlevi var. Örneğin bu tabakanın rengi, bireylerin vücudunda neler olup bittiğine dair çok önemli bilgiler veriyor.

Uzmanlara göre normalin dışında bir renk tonu, özellikle de uzun süreli olduğunda çeşitli hastalıkların habercisi olabilir.

Sümük rengi, herhangi bir hastalığın teşhisi için tek başına yeterli değil. Ancak bireylerin derhal bir doktora başvurması gerektiğini gösterebileceği için dikkate değer bir konu.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Science Alert'ün aktardığına göre, normal olan berrak mukus tabakası, koruyucu proteinler ve suyla karışık tuzları içeriyor.

Bu tabaka, susuz kalmaya ve bakterilerle virüsler gibi yabancı cisimlerin vücuda girişine karşı nemlendirici bir bariyer görevi görerek solunum yollarını nemli ve temiz tutuyor.

Solunan her şey bu mukusa yapışabiliyor. Burundaki küçük kıllar, mukusu boğazdan mideye doğru itiyor ve burada tüm kötü mikroplar mide asidi tarafından eritiliyor.

Ancak mukus sadece burunda yer almıyor. Bu jel, vücudun nemli olması gereken her yüzeyini, aynı zamanda akciğerleri, sinüsleri, ağzı, mideyi, bağırsakları ve hatta gözleri kaplıyor.

Mukusun şeffaf olması endişelenecek bir şey olmadığı anlamına geliyor. Ancak miktarı çok artarsa alerji, soğuk algınlığı veya grip başlangıcı olduğuna işaret edebilir.

Mukusun diğer renkleri ve anlamları ise şu şekilde:

Beyaz mukus: Birçok farklı anlamı olabilir. Ancak çoğu zaman, solunum yollarının tahriş olduğu, şiştiği, mukus akışını kısıtladığı ve kurumasına neden olduğu anlamına geliyor.

Aynı zamanda burun enfeksiyonu, alerji veya susuz kalmaktan da kaynaklanabilir.

Zira bağışıklık hücreleri burnu tahriş eden faktörle mücadele ederken, mukusa bulanık bu dokuyu veren molekülleri serbest bırakıyor.

Yaygın bir mit olmasına rağmen, araştırmalar süt tüketiminin mukusu daha bulanık hale getirmediğini gösteriyor.

Sarı mukus: Muhtemelen vücudun bir enfeksiyonla mücadele ettiği anlamına geliyor.

Bir enfeksiyon durumunda bağışıklık sisteminin beyaz kan hücreleri, ister bakteri ister virüs olsun, mikrobiyal istilacıyı onu yok etmek için bölgeye hücum ediyor. İşlerini tamamlayıp ölen beyaz hücreler mukusla birlikte vücuttan atılıyor ve bu süreçte onu sarıya boyayabiliyor.

Öte yandan, sarı mukus, antibiyotiğe ihtiyaç olduğu anlamına gelmez. Çünkü vücut her zaman enfeksiyonlarla karşı karşıya kalır ve onlarla mücadelede çok iyidir.

Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor.

Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.

Pembe veya kırmızı mukus: Burunda kan olduğu anlamına geliyor.

Bu durum, alerji, enfeksiyon ve hünkürme veya sürtünmegibi birçok faktörden kaynalanabilir. Yüzüstü düşmek gibi fiziksel travmalar da sümüğü kırmızıya çevirebilir.

Aynı zamanda havanın çok kuru olduğuna da işaret edebilir.

Kahverengi mukus: Bu da kanın kuruduğu veya bireylerin kirli ortamlarda vakit geçirdiği anlamına geliyor.

Nazal astardaki kan kuruduğunda mukusa karışıp onu kahverengiye çevirebiliyor.

Ancak kahverengi mukus her zaman kandan kaynaklanmayabilir. Kir, toz, sigara dumanı, enfiye veya baharatlar da bu renk değişikliğinin nedenlerinden.

Öte yandan öksürürken kahverengi balgam geliyorsa, bir doktora görünmek gerek. Çünkü bu, bronşit belirtisi olabilir.

Siyah mukus: Genellikle sigara içenlerde görülüyor.

Özellikle akciğer hastalığı olanlarda ve çok sigara içenlerde gözlemlenebiliyor.

Sigara veya esrar kullanımından sonra ortaya çıkabildiği gibi kir ve tozun solunmasından da kaynaklanabilir.

Bağışıklık sistemi zayıflamışsa, ciddi bir mantar enfeksiyonuna da işaret edebilir.

Buna eşlik eden başka belirtiler varsa doktora görünmek önemli.

Independent Türkçe, Science Alert, Business Insider

Derleyen: Çağla Üren

S&#;m&#;k Neden Yeşil Olur? S&#;m&#;k Rengi Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Halk arasında sümük olarak bilinen sıvı aslında burun içinde hapsedilen bakterilerin tutulduğu yapıdır. Mukozalar tuttukları zararlı bakterileri, sümük yolu ile dışarı atarlar. Bu durum son derece hayati bir önem taşımaktadır. Sümüklerin dışarıya çıkmaması durumu sinüzit gibi kronik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Sümük Neden Yeşil Olur?

Sümüğün belirli bir rengi vardır. Normal şartlarda sıvı sarı bir şekilde görülmektedir. Ancak bazı durumlarda sümüklerin renkleri de değişim göstermektedir. Bu durum ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Özellikle sümüğün yeşil olması önemli hastalıkların başlangıcına işaret olabilir. Sümüğün yeşil olması aşırı derecede sigara tüketimi veya alkol tüketimi nedeniyle olabilir.

Bunların yanı sıra da hastalık belirtisi olarak da kabul edilmektedir. Sümüğün yeşil olması vücuda bir virüsün girdiğine ve bağışıklık sisteminin bir enfeksiyona karşı mücadele ettiği şekilde değerlendirilmektedir. Enfeksiyon durumlarında burundan çıkan sümük yeşil ve nispeten daha katı bir şekilde dışarıya çıkmaktadır. 

Sümük Rengi Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Sümük rengi ile belirli rahatsızlıkların habercisi olabilir. İnsan vücudunda ortaya çıkan pek çok hastalık belirtileri ile kendilerini göstermektedir. Özellikle vücuttan çıkan dışkı, idrar, sümük ve balgam gibi sıvıların katılık halleri renkleri ciddi belirtiler olarak görülmektedir. Normal bir sağlık sorunu olmayan insanın sümüğü normal akıntılı ve berraktır. Sümüğün sarı ve beyaz hale gelmesi vücuda bir virüsün girdiğinin belirtisidir.

Nezle, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların habercisidir. Sümüğün rengini yeşile dönmesi virüsün vücuda yerleştiğine işarettir. Sümüğün renginin kan kırmızıya dönmesi veya sümüğün kan ile birlikte akması diğer durumlara göre daha ciddidir. Beyin kanaması riskinin olmasına işaret olan bu durum ayrıca sinüslerdeki ciddi sorunları da belirtmektedir. Ayrıca sümüğün kan renginde olması ciddi nörolojik sorunların da habercisidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası