hazır istifa dilekçesi / Gaziantep Ticaret Odası

Hazır Istifa Dilekçesi

hazır istifa dilekçesi

İstifa Mektubu Nasıl Yazılır?

İstifa Dilekçesi Nedir? İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır?

İstifa Dilekçesi Nedir? İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Kariyerinizde daha güzel başlangıçlara yelken açmak için bazen bulunduğunuz yere veda etmeniz gerekir. Peki, bu vedayı nasıl gerçekleştirirsiniz? Bunun için en uygun adım işinizden ayrılma kararınızı bildiren bir istifa mektubu yazmak olacaktır. Kaleme alacağınız bu mektup bulunduğunuz limandan açık denizlere açılacağınızın sinyalinin çalıştığınız kuruma iletilmesinin ilk adımıdır. İstifanızı sunduğunuz mektup aslında bir iş bırakma dilekçesi işlevi görür.

Yazımızda, işten ayrılma kararınızı bir dilekçe ile ilgili kişiye veya birime uygun dille nasıl iletebileceğinizin detaylarına yer veriyoruz. Elbette aramızda ilk defa bir işten ayrılmak üzere olanlar da bulunabilir. Belki de istifa dilekçesini aklının ucundan bile geçirmemiş ancak yine de kendisini burada bulanlar Merak etmeyin, burası sizin için güvenli bir alan. Sonuçta istifa etmek de yeni bir işe girmek kadar doğal bir süreç. Ancak bu süreçte bazı detaylara da dikkat etmeniz gerek.

“İstifa dilekçesi nedirnasıl yazılır?” gibi sorularınıza cevap verebilmek için biraz araştırma yaptık. Sizinle bütün detayları paylaşacağız. Buyurun yazımıza!

İstifa Dilekçesi Nedir?

Çalıştığınız işte mutlu değilseniz, yaptığınız iş kariyer hedefleriniz doğrultusunda sizi tatmin etmiyorsa ya da yeni deneyimler kazanmak istiyorsanız istifa etmek verebileceğiniz kararlar arasında. Peki, bunun için nasıl bir yol izlenmelidir?

Mevcut işinizden ayrılma kararınızı işvereninize veya yöneticinize bildirdiğiniz ıslak imzalı belgeye istifa dilekçesi denir. Yazacağınız istifa dilekçesi ile sözlü olarak bildirdiğiniz işten ayrılma kararınız vücut bulmuş olur. Böylece kararınızı çalıştığınız kuruma ya da kişiye yazılı olarak da bildirmiş olursunuz.

Ancak bulunduğunuz pozisyondan ayrılma kararı verdiğinizde yazacağınız istifa dilekçesi süreç içerisindeki ilk aşama değildir. İşten ayrılma kararınızı yazıya dökmeden önce patronunuza ya da yöneticinize bu kararınızı sözlü olarak iletmeniz gerekir. Evet, zor olabileceğinin farkındayız ama bu aynı zamanda sizin için faydalı bir eylemdir. Yöneticinizle birebirde gerçekleştireceğiniz konuşma sayesinde daha sağlıklı ve profesyonel bir işten ayrılma süreci gerçekleştirebilirsiniz.

İstifa Dilekçesi Ne İşe Yarar?

İstifa dilekçesi yazma sebepleri arasında kişilerin farklı motivasyonları da yer alır. Daha iyi maaş, daha iyi bir pozisyon elde etme şansı yakalamış olabilirsiniz. Bazen kişinin kendi hedefleriyle alakalı olan bu sebepler, maalesef bazen de çalışma ortamlarının yetersizliğiyle ilgili olabilir. Kişinin daha çok saygı ve değer gördüğü bir yerde çalışması profesyonel hayatta kişiye ve kuruma en fazla verim kazandıran unsurlardandır. Elbette siz de bunu hak ediyorsunuz! 

İş yerinize yazacağız istifa dilekçesi ile işten ayrılma kararınızı resmileştirirsiniz. Dilekçenizi son derece önemli kılan ögelerden biri de işten ayrılma kararınızın sizin iradenize dayandığını göstermesidir. İstifa dilekçesi kişinin kendi isteği ve kararı doğrultusunda çalıştığı işinden ayrıldığını belgeler. Eğer işten ayrılma kararınızda kendi isteğiniz söz konusu değilse kesinlikle istifa dilekçesi imzalamayınız. 

İstifa dilekçesi ile çalıştığınız iş yeri sizin yerinize gelebilecek kişileri işe alma sürecini tasarlamaya başlayabilir. Evet, sizin yeriniz tabii ki doldurulamaz ama çalıştığınız pozisyona uygun adaylar mutlaka olacaktır. İstifa dilekçesi yazmak sizin ve çalıştığınız kurumun yararına alınan profesyonel bir aksiyondur. 

İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır?

İstifa dilekçesinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını detaylıca açıklamaya çalıştık. Yazımızın bu noktasında istifa dilekçesi nasıl yazılır sorusuna bir cevap arıyor olabilirsiniz. Ancak, size cevap vermeden önce biz size bir soru sormak istiyoruz: Siz neden istifa dilekçesi yazıyorsunuz? İstifa dilekçesi işten ayrılma nedenlerine bağlı olarak kişiye özeldir. Ancak, ayrılma sebebinizi yazdığınız dilekçede belirtmeniz önemlidir. 

Yazmak istediğiniz dilekçe metnine yapısal olarak yaklaşırsak, bir istifa dilekçesi genel olarak kısa cümleler içeren bir metindir. Uzun ve edebi cümleler yazmanız gerekmez. Önemli olan kullandığınız dilin olabildiğince anlaşılır ve profesyonel olmasıdır. İçerdiği kişisel bilgiler nedeniyle istifa dilekçesi, işinden ayrılan kişi tarafından yazılmalıdır. 

İstifa dilekçesi yazarken dikkat edilmesi gerekenleri sizin için aşağıda maddeler halinde düzenledik:

  • Kişisel Bilgiler: İstifa dilekçeniz, isminiz, adresiniz gibi kişisel iletişim bilgilerinizi içerir. Kişisel bilgilerin eksiksiz bir şekilde mektubunuza dahil edilmesi istifa dilekçesinde önemli bir yer tutar. 
  • Başlangıç ve bitiş tarihleri: İşe başladığınız ve ayrılmak istediğiniz tarihlerin belirtilmesi gerekir. Böylece çalıştığınız yere işten ayrılma süreciyle alakalı detaylı bilgi vermiş olursunuz. 
  • İstifa dilekçesi kime yazılır? İstifa dilekçesinde hitap ettiğiniz kişi veya birimin doğru yazılması gerekir. Kurumsal bir firmada çalışıyorsanız İnsan Kaynakları departmanına, çalışmıyorsanız direkt patronunuza hitap edebilirsiniz. 
  • Üslup: Kullandığınız dilin olabildiğince saygı çerçevesinde olması çok önemlidir. Kısa ve net cümleler kurmaya özen gösterin. Size iş bırakma adına dilekçe yazdıran sebepler her neyse bunları yazıya profesyonel bir dille dökmeniz gerekir.
  • Eleştiride bulunmayın! İstifa dilekçesinde herhangi bir şikâyet veya eleştiride bulunmayınız. Eğer yönetim veya kurum için yapıcı geri bildirimde bulunmak istiyorsanız karşılıklı bir geri bildirim toplantısı ayarlama ricasında bulunabilirsiniz.

İstifa Dilekçesi Örneği

Yukarıda paylaşmış olduğumuz bilgilerin yanı sıra istifa dilekçesi örneği arayanlar için yardımcı olabilecek bir taslak metin hazırladık. 

Dilekçenin yazıldığı tarih: …/…/….

………………İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne / Genel Müdürlüğü’ne

…/… tarihinde çalışmaya başladığım ……………. pozisyondan …/… tarihinde ………………………… nedeniyle istifamı sunarak ayrılmak istiyorum.

Gerekli işlemlerin yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

Adı Soyadı:

Adres:

Telefon:

İmzası:

Yazımızda “İstifa dilekçesi nedir? İstifa dilekçesi nasıl yazılır?” gibi iş bırakma sürecinde size yardımcı olacak soruların cevaplarını paylaştık. Yeni ufuklara doğru çektiğiniz her kürekte her şeyin gönlünüzce olmasını dileriz! Bu ve bunun gibi iş dünyası ve kariyerinizde atacağınız adımlarda size yardımcı olarak içeriklerimiz için Kolektif House KoMag sayfamızı da ziyaret etmeyi unutmayın!


İstifa Mektubu Örnekleri

Önemli olan iş yerinde huzur ve uyum içinde çalışarak hem kendimize hem de kuruma faydalı olmaktır. Fakat dengeler bozulduğunda istifa etmek her çalışanın hakkıdır.

Tüm yaşamımızı etkileyen iş hayatımızda ortaya çıkan sorunlar nedeniyle istifa etmeye karar vermeden önce detaylı olarak düşündüğünüzden ve konuyu her yönüyle irdelediğinizden emin olmalısınız. Bir anlık öfke ile, uzun yıllar emek verdiğiniz kariyerinizi kesintiye uğratmanız, ileride pişman olmanıza zemin hazırlayabilir.

Bazen de kariyer değişikliği yapmak istediğimiz için aslında çok sevdiğimizden iş yerimizden  istifa etmemiz gerekebilir. Durum ne olursa olsun, profesyonellik adına bir istifa mektubu yazmamız gerekir. Bu mektupla, ayrıldığımız iş yerinden pozitif referanslar elde etmemiz ve bundan sonraki kariyerimizin kötü etkilenmemesini sağlamamız mümkündür.

Eğer iş yerinden ayrılmak istediğinize eminseniz ve bunun için bir istifa mektubu örneği arayışındaysanız o halde rehberimizi dikkatle okumanızı öneriyoruz. Çünkü istifa dilekçesi yalnızca işten ayrılmanıza değil, aynı zamanda bu süreçteki haklarınızın korunmasına da yardım edecek önemli bir dokümandır. Bu yazıda istifa dilekçesi nasıl yazılır sorusunun yanıtını bulacaksınız.

İçindekiler

İstifa Mektubu Örneği

16/10/

Güven Yapı Ofisi İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nün Dikkatine,

10/12/ tarihinde başlamış olduğum mühendislik görevimden 01/11/ tarihinden geçerli olmak üzere kendi isteğimle ayrılıyorum. İstifamın kabul edilmesini ve gereğinin yapılmasını arz ederim.

Şirketinizde uzun yıllar çalışmak hem kariyerim hem de kişisel gelişimim açısından çok faydalı oldu. Bu nedenle kurumunuza teşekkür etmek isterim. Bu süre zarfında kurumunuza olumlu katkıda bulunduğumu umudediyorum.

Görevimin son gününe kadar sorumluluklarımı yerine getireceğim ve yerimi alacak olan adayı pozisyonla ilgili bilgilendirip eğiteceğim. Bu anlamda yardımcı olmamı istediğiniz başka bir durum varsa lütfen bana bildirin.

Şirketin başarılarının devamını ve ielride irtibatta kalmamızı diliyorum.

Saygılarımla,

Serdar Ak
Ahmet Say Sokak No: 1 D: 1
Beyoğlu / İstanbul

[email protected]
TC Kimlik No:
İmza:

Nasıl İstifa Edilir?

İşten kendi isteğinizle ayrılmaya karar verdiğinizde bu kararınızı şirket yetkililerine yalnızca sözlü olarak ifade etmeniz ve hemen ertesinde işi bırakmanız uygun değildir. Öncelikle sizden boşalan pozisyona başka bir aday bulunana kadar bir süre daha çalışmanız gerekir. İşi bırakma kararınızın ardından bunu yetkililerle ya da insan kaynakları bölümü ile sözlü olarak paylaşmalı ve ardından bir istifa mektubu hazırlayarak ilgili kişiye sunmalısınız.

Ülkemizde istifa etmek için gereken ihbar süresi, kişinin o kurumda çalışmış olduğu sürenin uzunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Altı aya kadar çalışan kişiler iki hafta önceden, altı ay ile bir buçuk yıl arasında çalışmış kişiler dört hafta önceden, bir buçuk yıl ile üç yıl deneyimi olan kişiler altı hafta önceden ve üç yıldan uzun bir süredir çalışanlar ise sekiz hafta önceden işi bırakacaklarını bildirmek zorundadırlar.

Ayrıca bilmeniz gereken diğer bir konu da, bir işe girdiğinizde ilk iki ay içerisinde istifa etmek isterseniz, bunu önceden bildirmek zorunda olmadığınızdır. Çünkü ilk iki ay hem çalışan hem de iş veren için deneme süresidir ve bu süre zarfında her iki taraftan biri memnun kalmadığında, önceden herhangi bir ihbar yapmasına gerek kalmadan işi sonlandırma hakkına sahiptir.

İstifa Mektubu Yazmanın Kuralları Nelerdir?

En basit kural kesinlikle kısa ve sade bir dilekçe hazırlamaktır. Ayrılış nedeninizi iş verenle sözlü olarak paylaşmış olduğunuzdan, bu sebeplere istifa mektubunda yer vermenize gerek yoktur. Bu mektup sizin resmi olarak işi bıraktığınızın bir belgesidir. Bu nedenle mektubu sade tutmak iyidir.

Bir istifa dilekçesinin düzgün yazılmasının avantajlarından biri, iş vereninizin onu okuduğunda etkilenerek size sonraki işiniz için pozitif referans olması ve eğer ileride yeniden aynı şirkete geri dönmeye karar verirseniz dosyanızda böyle profesyonel hazırlanmış bir istifa mektubunun olması artı puandır.

  • Kısa ve net cümleler kurun.
  • Çalıştığınız süreyi mektupta belirtin.
  • Çalıştığınız süre boyunca şirketin size kattıklarına değinin.
  • Çalıştığınız süre boyunca sizin şirkete kattıklarınıza değinin.
  • Tarih koyun.
  • Teşekkür edin.
  • Resmi ve kibar bir tonla yazın.
  • İmza atmayı unutmayın.

Giriş Kısmı Nasıl Yazılır?

Mektubunuzun sağ üst köşesine o günün tarihini attıktan sonra, şirketin insan kaynakları bölümüne hitap ederek başlayın. Eğer şirketin insan kaynakları departmanı yoksa o zaman iş yeri sahibinin ya da bölüm şefinin adını ve meslek ünvanını yazabilirsiniz. Ardından şirkette öalıştığınız süreleri belirterek, istifa etme kararınızı açıklayın.

Örnek:

16/10/

ABC Film Stüdyoları İnsan Kaynakları Bölümü’ne,

01/01/ tarihinde şirketinizde başlamış olduğum grafik tasarımcı görevimden 16/10/ tarihi itibarıyla istifa etmeye karar vermiş bulunuyorum. Bu dilekçe ile sunmuş olduğum istifamın kabul edilerek gereğinin yapılmasını arz ederim.

………………………………………………………………………………………………………………..

İkinci Bölüm Nasıl Yazılır?

Giriş kısmının hemen ardından yeni bir paragrafla, şirkette edindiğiniz deneyimlerden söz ederek teşekkür sunabilirsiniz. Böyle bir paragraf ileride size referans olacak şirket yetkililerinin gözünde pozitif puan elde etmenizi sağlar. Yine aynı şekilde sizin de şirkete sunduğunuz katkılardan söz ederek dosyanızda pozitif bir bilginin bulunmasını sağlayabilirsiniz.

Örnek:

Çalıştığım süre içerisinde kendimi özellikle dijital afiş konusunda geliştirmeme yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. Aynı zamanda hazırlamış olduğum afişler nedeniyle ben de şirkete katkıda bulunduğuma ve sektörde ilerlemesini sağladığıma inanıyorum. Bana vermiş olduğunuz bu pozisyonda çalışmaktan son derece keyif aldım.

Kapanışı Nasıl Yapmalısınız?

Mektubunuzun son bölümünde işi bırakacağınız süreye kadar görevinizi sürdüreceğinizi ve yerinize gelecek olan adayı iş konusunda eğiteceğinizi anlatabilirsiniz. Böylece sorumluluk sahibi ve şirketesaygı duyan bir çalışan imajı çizerek ileride size referans olmaları için pozitif bir izlenim bırakabilirsiniz. Ayrıca ayrıldığınız şirkete başarılar dilemeyi ve ileride geri dönmeniz olasılığına karşı irtibatta kalmak istediğinizi belirtmeyi unutmayın.

Örnek:

Ayrıldığım güne kadar görevlerimi eksiksiz olarak yerine getireceğim ve yerime atanacak olan adayı işin detayları konusunda bilgilendireceğim. Yardımcı olabileceğim başka bir konu varsa lütfen beni bilgilendirin. Şirketin başarılarının devamını diliyor ve irtibatta kalmayı umuyorum.

Saygılar,

Umut Akkaya
Sokak No: 5 D: 15
Suadiye / İstanbul

[email protected]
TC Kimlik numarası:
İmza:

…………………………………………………………………………………………………………..

📌Not: İstifa mektubu, işverene işten ayrıldığınızı bildiren resmi bir belgedir. İstifa mektubu, istifa ettiğinize dair bildirimi, çalışma bitiş tarihinizi ve iletişim bilgilerinizi içerir. Ek ayrıntılar sunabilirsiniz ancak bunlar şart değildir. İstifa mektupları basılı olarak veya e-posta ile gönderilebilir. Ya da basılı bir mektubu şahsen bir yöneticiyle paylaşabilirsiniz.

İstifa Mektubunuza Neleri Dahil Etmelisiniz?

İşinizden istifa ederken bunu kibar ve profesyonelce yapmanız önemlidir. Ancak, uzun bir açıklama eklemenize gerek yoktur. Mektubunuzu veya e-postanızı kısa ve net tutarak gerçeklere odaklanın.

Mektubunuza şunları dahil etmelisiniz:

  • İstifa etme niyetiniz: Mektuba bu niyeti bildirerek başlayın.
  • Son çalışma gününüz: Şirkette çalışmayı düşündüğünüz son günün tarihini belrtin.
  • İşi Bırakana Kadar Yapacaklarınız: Genellikle iki hafta önceden ihbar verilen istifalarda, çalışanlar yerlerine gelecek yeni adayı bilgilendirip eğitirler. Ayrıca kendi görevlerine de devam ederler. Bunları yapacağınızı mektubunuzda belirtin.
  • Sorularınız: Aslında sözleşmenizde işi bırakacağınız zaman uygulanması gereken detaylar ve maaşınız konusunda gerekn bilgiler önceden verilmiştir. Ama yine de işinizle ilgili kafanıza takılan önemli bir soru varsa bunu istifa mektubuna ekleyebilirsiniz.
  • İmza: Her resmi belgede olduğu gibi istifa mektubunda da mutlaka imza bulunmalıdır. İmzasız bir istifa mektubu geçersiz sayılır.

Bunları Dahil Etmeyin

İstifa mektubu işten ayrılmanıza neden olan durumları analtmak için içinizi döktüğünüz bi döküman değildir. Bu nedenle resmi, kısa ve konuya odaklı yazılmalıdır. İşten ayrılacağınızı bildirmenin dışında eklemeniz gerekenleri yukarıda sıraladık. Şimdi mektubunuza neleri eklememeniz gerekitiğine bakalım:

  • İstafınızın nedeni: İşten istifa ederek ayrılmak akla genellikle olumsuz nedenleri getirir. Gerçekte de durum böyledir. Fakat bu nedenleri mektubunuzda sıralamamalısınız. İStifa dilekçesinin amacı bu değildir ve iş yeri ile dostane bir ayrılığa zemin hazırlamak için bu konuya girmemelisiniz.
  • Yeni işinizde alacağınız maaş: Yeni bir işte alacağınız yüksek maaş nedeniyle şimdiki işinizden istifa ediyor olsanız bile bu maaşın miktarını dilekçenizde dile getirmemelisiniz. Bu iş etiğine aykırı bir durumdur. Eğer şimdiki iş yerinizin size daha yüksek maaş vererek kalmanızı sağlamasını istiyorsanız, bunu iş verenle yüzyüze görüşmek en iyisidir. Bunun yeri istifa dilekçesi değildir.
  • Yeni işinizi övmek: Mektubunuzda yeni başlayacağınız işi övmek ve şimdiki işinizden ayrılmak için sabırsızlandığınızı yazmak son derece yanlış bir ifade olur. Hem dostça ayrılmanıza engeldir, hem de ileride şimdiki işinize geri dönmeniz olasılığını ortadan kaldırır.

Kamu Kurumları İstifa Dilekçesi Örneği

Kamu kurumlarında çalışanlar için de yukarıda verdiğimiz bilgiler geçerlidir. İstifa etmeden önce konuyu yöneticileriyle sözlü olarak paylaşmaları gerekir. Ardından yazacakları istifa dilekçesi ile bunu resmi olarak sunmalıdırlar. Dilekçenin hitap kısmına çalıştıkları kurumun bağlı olduğu bakanlığın ve kurumun adı yazılmalıdır. Detaya girmeden, yalnızca istifa niyeti belirtilerek mektup bitirilebilir.

Örnek:

16/10/

Gençlik ve Spor Bakanlığı
Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne

Bakanlığınıza ait Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde 10/10/ tarihinden beri yürütmekte olduğum avukatlık görevimden bugün itibarıyla çekilmek istiyorum.

sayılı kanunun Maddesindeki hüküme göre talebimin değerlendirilerek gereğinin yapılmasını arz ederim.

Saygılarımla,

Mert Ata
Sokak No: 6 D:8
Taksim / İstanbul

[email protected]
TC Kimlik No:
İmza

E-posta İstifa Dilekçesi Örneği

İstifanızı e-posta ile sunmayı düşünüyorsanız genel olarak istifa mektubu ile aynı içeriği yazmanız gerekir. Dijital ortamda kayıt altına alınabilmesi nedeniyle pekçok iş yeri e-posta yoluyla istifa taleplerini kabul etmektedirler. Çalıştığınız kurumun yönergelerine uygunsa siz de istifanızı e-posta ile sunabilirsiniz.

Alternatif olarak istifa mektubunuzu hem e-posta hem de basılı biçimiyle hazırlayın ve ikisini birden şirkete sunun.E-postanızın için net bir konu satırı oluşturun. Örneğin ‘’Görevimden istifa etmem hakkında’ gibi. Yazınıza başlarken adınızı, çalıştığınız departmanı ve meslek ünvanınızı belirtin. Selamlama kısmında yöneticinin adını başına ‘’Sayın’’ hitabıyla birlikte ekleyin.

Ardından istifa niyetinizi açıkça bildiren bir paragraf yazın. Bu paragrafa işe gelmeyi planladığınız son günün tarihini ekleyin. Niyetinizi belirtirken kesinlik içermeyen kelimelerden kaçının. Çünkü bu tür kelimeler kullanmanız sizin kendi içinizde belirsiz olduğunuzu ve işle ilgili pazarlık yapma niyeti taşıdığınızı yansıtabilir.

Son bölümde iş yerinde çalıştığınız sürece keyif aldığınızı ve kendinizi geliştirdiğinizden bahsederek iş verene teşekkür edin. Bunu yapmalısınız. Çünkü ileride sizin için referans olacağınızı aklınızda tutarak elinizden geldiğince pozitif ve kibar olmalısınız. Ayrıca geçişe yardımcı olmaya istekli olduğunuzu, sizin yerinize gelecek adayı bilgilendireceğinizi belirtin.

Örnek:

Hakan Altın
ABC İnşaat Limited Şirketi
Mühendis

Sayın Ahmet Günal,

1/1/ tarihinden beri şirketinizde mühendis olarak görev almaktayım. Sağlık sorunlarım nedeniyle 16/10/ tarihinde görevimden çekilmeye karar vermiş bulunuyorum.

Çalıştığım süre boyunca işimi severek ve keyifle icra ettim. Şirketinizde kendimi geliştirme fırsatı yakaladım. Bunun için teşekkür ederim. Ben de şirketinize olumlu katkılar sunduğuma inanıyorum. Bu nedenle ileride de irtibatta bulunmamız beni menun edecektir.

İstifa talebimin değerlendirilmesini arz ederim.

Saygılarımla,

Hakan Altın
Sokak No:1 D:1
Beylikdüzü / İstanbul

[email protected]
TC Kimlik No:
İmza

İstifa Mektubu Yazarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Elle yazılmamalıdır. A4 kağıdıyla bilgisayar çıktısıalınmalıdır.
  • Yazı başlığının boyutu 14, gövde kısmının yazı boyutunun 12 olması gerekir.
  • Kolay okunan ve en çok tercih edilen Arial, Times New Roman gibi yazı türleri seçilmelidir.
  • Yazının üslubu kibar olmalı, asla kötü ifadeler kullanılmamalıdır.
  • Kısa ve net olmalı, istifa nedenleri çok mecbur kalmadıkça belirtilmemelidir.
  • Mutlaka tarih ve imza bulunmalıdır.
  • İşten olumsuz nedenlerden dolayı ayrılıyorsanız, bu nedenleri yaratan iş arkadaşlarınızı karalayıcı ifadelere kesinlikle yer verilmemelidir.
  • Resmi ama pozitif ve kibar bir dil kullanılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

İstifa mektubumu postayla gönderebilir miyim?

Gönderebilirsiniz. Genellikle şirket içerisinde, ilgili departmana elden sunulur ama sağlık nedenleriyle işe gidemiyorsanız, mektubunuzu şirket adresine postalayabilirsiniz.

Küçük bir şirkette çalışıyorum. Yine de istifamı mektupla bildirmek zorunda mıyım?

Eğer işe girmeden önce şirketle aranızda yaptığınız sözleşmede bununla ilgili bir talep varsa, istifanızı yazılı olarak bildirmeniz gerekir. Eğer şirketin böyle bir politikası bulunmuyorsa, konuyu iş verenle sözlü olarak görüşebilirsiniz.

İstifa Mektubu

Bu belge, bir memur ya da işçi tarafından çalıştığı pozisyondan ayrılmak istediğinde kullanılabilecek bir mektuptur. Bu belge bir kişinin resmi olarak istifasını sunmasını ve işlerinin ne zaman sona ereceğini belirleyebilmesini sağlayan basit bir şablon sunmaktadır .

 

Bu Belge Nasıl Kullanılır?

Bu belge iki farklı amaç için kullanılabilir:

1- Devlet kurum yada kuruluşlarında çalışan memurlar tarafından görevden çekilmek (istifa etmek) istemesi durumunda,

2- İş sözleşmesine tabi çalışan işçiningörevden ayrılmak (istifa etmek) istemesi durumunda.

İşçinin istifa etmek istediği hallerde aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulmalıdır:

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce, durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. Belirli süreli iş sözleşmelerinde, süresinden önce istifa ederek iş sözleşmesini fesheden çalışan, eğer sözleşmede belirlenmiş bir cezai şart var ise bu cezai şartı ödemek zorunda kalır.

Ancak; hem belirli iş sözleşmelerinde hem de belirsiz süreli iş sözleşmelerinde, çalışan bazı hallerde sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin, haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanabilir.

İşçinin İhbar süresini beklemeden istifa edebileceği hallerden bazılarına aşağıda yer verilmiştir:

  • İşverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymaması
  • Çalışanın sağlık sorunları,
  • Çalışanın askerlik durumu,
  • Kadın çalışanın evlenmesi,
  • Çalışanın emeklilik durumu,
  • İş yerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması (Yangın, deprem ,sel gibi)

İş Kanunu'nda ihbar süreleri aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:

  • 6 aydan az olan çalışma dönemi için, 2 hafta
  • 6 aydan 1,5 yıla kadar olan çalışma dönemi için; 4 hafta
  • 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan çalışma dönemi için; 6 hafta
  • 3 yıldan fazla olan çalışma dönemi için; 8 hafta

Ancak işçi ve işveren arasında düzenlenmiş olan iş sözleşmesinde ihbar süresine ilişkin ayrıca belirlenmiş bir süre var ise, ihbar süresinin hesaplanmasında öncelikle bu süre göz önünde bulundurulmalıdır.

Formda yer alan sorulara cevap verin. Bu form doldurulduktan sonra hazırlanan istifa mektubunun çıktısı alınmalı ve istifa etmek isteyen çalışan tarafından imzalanmalıdır. İmzalanan istifa mektubu elden, posta yolu ya da iadeli taahhütlü mektup ile işverene ulaştırılmalıdır.

 

Yasal Dayanak

Mevzuattaki sayılı İş Kanunu ve özellikle İş Kanunu' nun 17. maddesi ve maddesi,

sayılı Devlet Memurları Kanunu' nun maddesi.

Ayrıca işçi ve işveren arasında düzenlenmiş olan iş sözleşmesinde özel hükümler yer alıyorsa bu durum ayrıca göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Örnek nasıl değiştirilir?

Bir form dolduruyorsunuz. Siz formdaki soruları yanıtladıkça, belge gözlerinizin önünde düzenleniyor.

Her şey tamamlandığında, belge size Word ve PDF formatlarında gönderilir. Belgeyi değiştirebilir ve yeniden kullanabilirsiniz.

Örneği doldur

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası