gastroparezi belirtileri / Gastroparezi Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Gastroparezi Belirtileri

gastroparezi belirtileri

Midenin Görevleri

Mide karın sol üst tarafında bulunan bir organdır, boşken yarım fincan büyüklüktedir.  Midenin görevi yenilen katı gıdaları sıvılaştırarak sindirime katkıda bulunmaktır. Mide içinde gıdaların tutulmasında 2 kapakçık mekanizması görev yapar; bunlar alt özefagus sfinkteri ve pilor halkasıdır. Bu iki kapak kapandığında mide kasılma hareketleriyle mide içindeki muhteviyat hidroklorik asit, enzim ve pepsinle karıştırılır. Pilor halkası açılınca mide kapsamı duodenuma boşalmaya başlar. Boşalma güçlüğünde tam olarak mide boşalması olmaz ve öğünler arasında mide dolu kalır. Bir sonraki yemekte mide dolu olduğu için şişkinlik, bulantı ve kusmalar gelişebilir ve hasta her yemekten korkmaya başlar.  


Bulguları Nelerdir?

Midede dolgunluk hissi (şişkinlik), geğirme, asit reflüsü, bulantı ve gerginlik şikayetleri olur. Yemeklerden 1-3 saat sonra kusma olabilir. Hastaların çoğunda erken tokluk hissi olur. Kusmaları takiben kilo ve elektrolit kayıplarına bağlı bulgular gelişebilir.


Gastroparesisin Nedenleri?

İnsüline bağımlı yaşayan tip 1 diyabet hastalarının %20’sinde (özellikle diabetik nöropatisi olanlarda) gastroparesis gözlenir. Tip 2 diyabet hastalarında ise oldukça nadirdir. Gastroparesiste emilim bozulması nedeniyle kan şeker seviyesi düzensizliği ve diabetik kontrol zorlaşır. Gastroparesis ülser için mide cerrahisini veya zayıflamayı takiben gelişebilir. Böbrek yetersizliği, sistemik lupus, parkinson, skleroderma ve tiroid hastalığında da gastroparezis gelişebilir. Hastaların %30’unda sebep bulunamaz, bazılarının virütik enfeksiyonu takiben geliştiği tahmin edilmektedir. Bazı antikolinerjiklerin (Librax vs gibi) mide boşalmasını yavaşlattığı saptanmıştır.


Nasıl Tanı Konur?

Şişkinliği olan her hasta gastroparezis hastası değildir. Diyabetli hastalar da kan şeker kontrolü ve beslenme durumu önemlidir. Gastroparezis şüphelenildiğinde, 3 radyolojik tetkik istenir; 1- Baryumlu mide duodenum grafisi: mide içinde kalan yemek artıkları var mı anlamak için yapılır. 2- Gastroskopi: midede ülser veya kanser var mı anlamak için yapılır 3- Radyoizotop nükleer scan testi: bu işlem hastanenin nükleer tıp bölümünde yapılır, hastaya radyoizotop içeren bir yemek yedirilir. Radyasyon dozu çok az ve zararsızdır. Hastanın yemekten sonra radyoizotop ölçen bir cihazın altına yatması (Geiger cihazı) istenir, burada yemeğin ne hızla mideyi boşalttığı gözlenir. Bu test 2–4 saat sürer, eğer yemekten 2 saat sonra yemeğin yarısı midede duruyorsa gastroparezis vardır.


Tedavisi Nedir?

Şimdilik tam ve kesin bir tedavisi yoktur ama verilen ilaçlarla hastalar rahatlar. Sebepleri farlı olsa da tedavi hemen hemen aynıdır.

·         Diyet: öğün sayısı arttırılıp 3 öğünde tıka basa yemek yerine 6 öğün ve azar azar olmalıdır. Yağlı besinlerin mideyi terk etmesi uzun sürdüğünden yenmemelidir. Sıvı besinler mideyi kolay terk ettiğinden tercih edilmelidir. Çok lifli besinlerden brokoli ve narenciyelerden (portakal gibi) kaçılmadır.

·         Metpamid (metoclopramide) gastroparezisin acil tedavisinde tercih edilen ilaçtır, zamanla ilacın tesiri azalmaktadır. Uyku hali, ağız kuruması, baş dönmesi, impotans, kas spazmları yan tesirlerindendir. Yakın zamanda cisapride içeren ilaçlar da kullanılmaktaydı, kardiak aritmilere neden olduğu için piyasadan kaldırıldı.

·         Metpamide cevapsız hastalarda Erytromycin kullanılmaktadır. Bu antibiyotik mide kasının kasılması arttırmaktadır.

·         Domperidon (Motilium): mide boşalmasını hızlandırmaktadır.

·         Bulantı ve kusmalar varsa bunlarla ilgili ilaçlar verilir.

·         Cerrahi gastroparezis için nadiren uygulanır; karın derisinden bir beslenme tüpü jejenum denilen ince bağırsağa uzatılır.

·         Gastrik peacemaker: Nisan 2000’de USA’da FDA tarafından kabul edilmiştir. Bu karın derisine implante edilen bir cihazdır ve kardiak peacemaker gibi etki yapar ve tıbbi tedaviden fayda görmeyen, bulantı ve kusmaları olan gastroparezis hastalarına kullanılmalıdır.

Mide felci (gastroparesi) nedir ve belirtileri nelerdir? Mide felcini önlemenin yolları...

Mide felci (gastroparesi) nedir ve belirtileri nelerdir? Mide felcini önlemenin yolları...

Nadiren görülen sindirim bozukluklarından biri de mide felcidir. Peki mide felci nedir? Mide felcinin belirtileri nelerdir? Mide fonksiyonlarını durma noktasına getiren mide felci hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için araştırdık. Ayrıca mide felcinden korunmanın yollarına dair merak edilenleri bulabilirsiniz. Haberin detayında mide felcinin kimlerde görülebileceği ve mide felcine dair her şeyi bulabilirsiniz.

Kaslardan meydana gelen ve gelişip daralan kasılmalarla vücuda alınan besinleri enzimleyen sindirim organlarından biri de midedir. Yemek borusu ve bağırsak arasında yer alır. Besinlerin enzimlenme işlemine kadar depolandığı alan olan mide içeriğinde asit barındırır. Bu asit sayesinde ve kasılmaları ile sürekli bir hareket halindedir. Genişlemeye ve daralmaya müsait olan mide yaşanan herhangi bir deformasyon sonucu bir işlevselliğini yitirir. Bozulan mide fonksiyonları depoladığı besinleri yeteri miktarda çözüp bağırsaklara göndermekte zorlanır. Bilim literatüründe gastroparezi denilen mide felci hastalığına yol açar. Mideye giden sinir ve kaslarda yaşanan bu sorun sonucunda midede besinler birikir. Uzun süre midede kalan besinler bakteri üretmeye başlar. Daha sonra kokulu kusmalara neden olur. 

MİDE FELCİ

MİDE FELCİ

GASTROPAREZİ (MİDE FELCİ) NEDENLERİ NELERDİR?

- Vagus sinirleri mideye gider buradaki aksları uyararak hareket etmesini sağlar. Ancak vagus sinir hücrelerinin zarar görmesi fonksiyonları azaltır. Bu da gastropareziye neden olur. 

- Kandaki şeker oranının yükselmesi bazı organların hasar almasını sebep olur. Ciddi fonksiyonel bozukluklara ortam hazırlayan şeker hastalığı midenin motor hareketlerini de yavaşlattığından gastroparezi görülebilir.

- Reflü ve ülfer midedeki asit oranını artırır. Artan mide asidi mide duvarına zara verir ve kas sisteminin çalışmasını engelleyebilir.

- Yeme bozukluğu ve dengesiz diyet programları da gastroparezinin yaşanmasına zemin hazırlar.

- Bazı ilaçların yan etkileri de hastalığı tetikleyebilir.

- Vücutta azalan kalsiyum da kasların yavaşlamasına neden olur. Bu kaslar arasında mide kasları da mevcuttur.

MİDE FELCİ BELİRTİLERİ

MİDE FELCİ BELİRTİLERİ

GASTROPAREZİNİN (MİDE FELCİ) BELİRTİLERİ NELEDİR?

- Mide yanması ve şişmesi,

- Sürekli yaşanan mide bulantısı,

- Ani başlayan iştahsızlık ve kilo kaybı,

- Midede biriken besinler nedeniyle yaşanan ağız kokusu,

- Kusma isteği ve sık sık gaz ağrısı,

- Erken doyma gibi belirtiler mide felcine işaret eder.

MİDE FELCİNDEN KORUNMANIN YOLLARI...

MİDE AĞRISINA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR? Öğrenmek için tıklayınız...

MİDE FELCİ TEDAVİSİ

MİDE FELCİ TEDAVİSİ

GASTROPAREZİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Yaşanan belirtiler hemen hemen her hastalığın belirtileri ile aynıdır. Bu yüzden belirtiler görülür görülmez bir uzmana başvurmakta fayda var. Uzman doktor endoskopi ile mide içerisinde yaşanan fonksiyonel bozuklukların nedenine bakar. Daha sonra midenin boşalma durumu ölçülür. Mide kasları ve sinir tetkiklerinden sonra uzman doktor mide felcini teşhis ettikten sonra ilaç tedavisine başlar. Bu süreçte de diyet önerilerinde bulunan uzman doktor özellikle mide asidinin ve duvarının sağlığı için bazı besinleri ağırlıkta tüketmeyi tavsiye eder. 

Diyabetik Gastroparezi Nedir?

Gastroparezi midenin gıdaları bağırsaklara doğru nasıl hareket ettirdiğini etkilemektedir, ayrıca şişkinlik, bulantı ve mide ekşimesine neden olmaktadır. Diyabet hastalığa neden olduğunda, doktorlar buna diyabetik gastroparezi demektedir. Bu yazıda diyabetik gastroparezi nedenleri, semptomları, komplikasyonları ve tedavileri hakkında bilgiler yer almaktadır.

Diyabetik Gastroparezi Nedir?

Diyabetik gastroparezi, diyabetin neden olduğu sindirim rahatsızlığı gastroparezi vakalarını ifade etmektedir. Normal sindirim sırasında mide, gıdanın parçalanmasına ve ince bağırsağa taşınmasına yardımcı olur. Gastroparezi, midenin kasılmasını engelleyerek sindirimi kesintiye uğratabilmektedir. Diyabet, sinir sistemi üzerindeki etkilerinden dolayı gastropareze neden olabilmektedir. Hem tip 1 diyabet hem de tip 2 diyabet, sinir hasarına neden olabilir. Sinir diyabetlerinden biri zarar görebilir buda vagus siniridir. Vagus siniri gıdanın mideden geçişini kontrol etmektedir. Vagus siniri hasar gördüğünde, midedeki kaslar ve sindirim sisteminin diğer bölümleri düzgün çalışmamaktadır. Bu olduğunda gıda, sindirim sistemi içinde bu kadar hızlı hareket edememektedir. Ayrıca Gastroparezi, gecikmiş gastrik boşalma olarak da bilinmektedir.

Belirtileri

Diyabetik Gastroparezi Nedir?Gastroparezi belirti ve semptomları kişiden kişiye ciddi olarak değişir ve herhangi bir birleşimini içerebilmektedir. Bu bileşimler aşağıdaki gibidir:
• Mide bulantısı ve kusma, özellikle sindirilmemiş gıdalar
• Mide ekşimesi
• Çok az yedikten sonra tokluk hissi
• İştah kaybı
• Kasıtsız kilo kaybı
• Şişkinlik
• Kararsız kan şekeri seviyeleri
• Gastroözofageal reflü
• Mide spazmları

Risk Faktörleri

Diyabetli bazı kişiler diyabetsiz kişilerden daha fazla gastroparezi geliştirme riski altındadır. Diyabetik gastroparezi geliştirmek için risk faktörleri içermektedir. Bu risk faktörleri aşağıdaki gibidir:
• Tip 1 diyabet hastaları
• 10 yıldan uzun süredir tip 2 diyabet hastaları
• Bir arada var olan otoimmün hastalıkları yaşayanlar
• Bazı mide ameliyatları öyküsü olanlar
Gastroparezi, kadınlarda erkeklerde ve yemek borusu, mide ya da ince bağırsak çevresinde ameliyat olmuş kişilerde, ameliyat vagus siniri etkileyebileceğinden daha yaygındır. Göğüs veya mide bölgesindeki radyasyon tedavisi gibi belirli kanser tedavileri olan kişilerin de gastroparezi geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Komplikasyonları

Gastroparesis, şeker hastalığı olan kişinin kan şekeri seviyesini yönetmesini zorlaştırmaktadır. Bazen, gastroparezi olan kişinin midesinin, yiyeceği emmesi için bağırsağa boşaltması çok uzun zaman alabilir. Diğer zamanlarda mide, yiyeceği çok hızlı bir şekilde geçebilmektedir. Bu öngörülmez durum, şeker hastalığı olan kişinin ne zaman insülin alacağını bilmesini zorlaştırır, bu da kan şekeri seviyelerinin zaman zaman çok yüksek veya çok düşük olabileceği anlamına gelmektedir. Kan şekeri seviyeleri çok yüksek olduğunda, diyabetli kişiyi bazı risklere daha fazla maruz bırakmaktadır. Bu riskler aşağıdaki gibidir:
• Böbrek hasarı
• Retinopati ve katarakt gibi göz hasarı
• Kalp hastalığı
• Amputasyona yol açabilen ayak komplikasyonları
• Nöropati
• Ketoasidoz
Kan şekeri seviyeleri çok düştüğünde, diyabetli kişi bazı komplikasyonları yaşayabilmektedir. Bu komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:
• Sakatlık
• Kan şekeri düşüklüğünden diyabetik koma
• Bilinç kaybı
• Nöbetler
Diyabetik gastroparizisin diğer komplikasyonları bazı rahatsızlıklara neden olmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Yetersiz beslenme
• Bakteriyel enfeksiyonlar
• Mide obstrüksiyonuna neden olabilen bezoarlar olarak bilinen sindirilemez kitleler
• Elektrolit dengesizliği
• Yemek borusunda kronik kusma nedeniyle gözyaşı
• Yutma zorluğuna neden olabilen yemek borusu iltihabı

Teşhisi

Diyabetik Gastroparezi Nedir?Doktor diyabetli kişinin gastroparezi olduğundan şüpheleniyorsa, teşhisi doğrulamak için tipik olarak bazı testlerden birini veya birkaçını yapmaktadır. Bu testler aşağıdaki gibidir:
Baryum X-ışını: Doktor gastroparezi kontrol etmek için baryum röntgeni ile başlayabilmektedir. Baryum X-ışını için, kişi 12 saat boyunca aç kalarak, baryum içeren bir sıvı içer ve sonra karın röntgeni alınmaktadır. Baryum mideyi röntgende görünür hale getirecek şekilde kaplamaktadır. Genellikle, bu testten önce aç kalan kişi, boş bir mideye sahiptir. Bununla birlikte, gastroparezi olan kişi bir şeyler yiyebilmektedir.
Baryum biftek testi: Baryum biftek testi, baryum içeren yiyecekleri yiyen ve ardından öğün sindirilirken görüntüleme testlerine sahip kişiyi içermektedir. Doktor, yemeğin bırakılmasının ne kadar sürdüğünü görmek için kişinin midesini görüntüleme yoluyla izlemektedir.
Radyoizotop gastrik boşalma taraması: Baryum biftek testine benzer şekilde radyoizotop gastrik boşaltma taraması, görüntüleme testine başlamadan önce radyoaktif bileşik içeren yiyecekleri yiyen kişiyi içermektedir.
Gastrik manometri: Gastrik manometri, midedeki kasların aktivitesini ölçmektedir. Gastrik manometri sırasında doktor, kişinin boğazından midesine dar bir tüp yerleştirir. Tüp, mide yemeğini sindirirken aktivitesini ölçen bir cihaz içermektedir ve ölçümler midenin ne kadar iyi çalıştığını göstermektedir.
Diğer testler: Ek olarak, diyabetik gastroparezi şüphesi olan doktor yukarıdaki testler haricinde başka testlerde uygulayabilmektedir. Bu testler aşağıdaki gibidir:
• Gastroparezi ile ortak olan beslenme yetersizliklerini ve elektrolit dengesizliklerini kontrol etmek için kan testleri
• Safra kesesi sorunları, böbrek hastalıkları ve pankreasın neden olduğu safra kesesi sorunları, böbrek hastalığı veya pankreatitin dışlanması
• Mide yapısındaki anormallikleri kontrol etmek için bir üst endoskopi

Tedavi

Kan şekeri seviyelerini yönetmek, diyabetik gastroparezi tedavi etmenin en önemli kısmıdır. Doktorların çoğu, diyabetik gastroparezi olan kişiye, kan şekeri seviyelerini, gastroparezi olmayan hastadan daha sık kontrol etmesi için tavsiye de bulunmaktadırlar. Daha sık kan şekeri kontrolleri, bireye ve doktorlarına tedavilerini daha iyi uyarlamalarına yardımcı olabilmektedir. Gastroparezinin bazı tedavi yöntemleri vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• İnsülinin dozajı ve zamanlamasının değiştirilmesi
• Mide kaslarını uyaran ilaçlar ve mide bulantısı için ilaçlar da dâhil olmak üzere gastroparezi için oral ilaçlar
• Afyonlar gibi mide boşalmasını geciktirebilecek ilaçlardan kaçınma
• Diyet ve yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler
Bazı durumlarda, diyabetik gastroparezi olan kişinin besleme tüpüne veya intravenöz beslenmeye ihtiyacı olabilmektedir. Doktorlar bunu ancak kişi kan şekerini yönetemiyorsa veya gastroparezi çok şiddetli ise tavsiye etmektedirler. Besleme tüpüne ihtiyaç duyulduğunda, mideyi tamamen atlayarak besinleri doğrudan bağırsağa koyar ve bu kan şekeri seviyesini sabit tutmaya yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte birçok durumda, besleme tüpleri geçicidir.

Diyet Değişiklikleri

Pek çok doktor, diyabetik gastroparezi olan kişiye, bazı diyet değişiklikleri yapmasını önermektedir. Bu diyet değişiklikleri aşağıdaki gibidir:
• Her gün üç büyük öğün yerine sık sık, daha küçük öğünler yemek
• Brokoli gibi sindirimi daha uzun süren yüksek lifli gıdaları sınırlandırmak
• Ağırlıklı olarak az yağlı yiyecekler yemek
• Çiğ sebzeler yerine iyi pişirilmiş sebzeler yemek
• Alkollü ve alkolsüz içeceklerden kaçınmak
Doktor veya beslenme uzmanı, diyabetik gastroparezi olan kişiye belirli yiyecekler önermektedirler. Bu yiyecekler aşağıdaki gibidir:
• Sığır eti veya domuz eti yağsız kesimi gibi yağsız etler
• Az yağlı hazırlama yöntemiyle derisiz kümes hayvanları (kızarmış değil)
• Az yağlı balık
• Soya peyniri
• Yumurtalar
• Domates sosu
• Pişmiş havuç ve mantarlar
• Tatlı patates
• İlave şekersiz elma püresi
• Az yağlı süt veya yoğurt
Diyabetik Gastroparezi Nedir?Ayrıca, doktor veya beslenme uzmanı muhtemelen diyabetik gastroparezi olan kişinin, sindirimi desteklemek için yemekten sonra yürüyüş yapmak gibi öğünlerde bazı değişiklikler yapmasını önermektedir. Aynı şekilde, birçok doktor yedikten sonra en az iki saat uyunmamasını önermektedirler. Diyabetik gastroparezi konusundaki diyabet tedavisi dergisindeki kapsamlı bir derleme, bu durumu olan kişilerin hastaneye yatış, acil servis ziyaretleri ve diyabetin gastroparezi olmayan kişilere göre diğer diyabet komplikasyonlarına sahip olduğunu göstermektedir. Diyabetik gastroparezi olan kişilerin de sadece göz hasarı, böbrek hasarı ve kalp hastalığı geçirmesi daha olasıdır. Bu artmış komplikasyon riski, kişinin diyabetle ilişkili nedenlerden dolayı erken ölüm riskini artırabilmektedir. Diyabetik gastroparezi olan kişi için komplikasyon olasılığı ve genel görünüm bireyler arasında değişmektedir. Genel olarak, kişiler kan şekeri seviyelerini her gün en iyi şekilde nasıl yöneteceklerini öğrenerek bakışlarını geliştirebilmektedirler.

Kaynakça:
niddk.nih.gov
diabetes.org

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası