nba maçları devre arası kaç dakika / Futbolda Ve Basketbolda Devre Arası Kaç Dakika Mola Verilir? - En Son Haberler - Milliyet

Nba Maçları Devre Arası Kaç Dakika

nba maçları devre arası kaç dakika

kaynağı değiştir]

yılındaki Springfield Koleji'ndeki ilk basketbol sahası. Duvara monte edilen pota bir şeftali sepetidir.

Basketbol, ABD'nin Massachusetts eyaletinde, Springfield Genç Hristiyan Erkekler Birliği (YMCA) Eğitim Okulunda beden eğitimi öğretmeni olan Kanadalı Dr. James Naismith tarafından 'de icat edilmiştir. Atlet ve beyzbolculara kış antrenmanı yaptırmak amacıyla geliştirilen bu oyunda amaç, tahtadan yapılmış altı kapalı şeftali sepetlerine futbol topunun sokulmasıydı. Basketbol sepeti yaklaşık 3 metre yükseklikte duvara monte ediliyordu ve her sayıdan sonra basketbol topu sepetten elle çıkarılıyordu. Zamanla sepetin altı çıkarıldı ve sayı olan ancak sepete takılan toplar bir değnekle itilerek çıkarılmaya başlandı.

Orta Amerika'da yerleşik Mayalarla ile ilgili günümüze gelen kalıntılardan edinilen bilgilere göre, basketbolun biraz daha farklı tarzda veya daha çok fiziki güce dayalı oynandığı söylenebilir. Bugünkü Basketbol oyun alanının en az 5 misli büyüklükte bir sahada mermerden yapılmış duvarlar üzerine yerden yaklaşık 4 metre yüksekliğe yere paralel değil, dik olarak sabitlenmiş ve yarım metre çapındaki çemberlerle oynanan ''Tlahiotenieé'' oyunu bugünkü basketbol sporundan daha zor şartları içinde barındırıyordu. James Naismith'in basketbolu Tlahiotenieé oyundan esinlenerek yaptığı düşünülmektedir.

Basketbol ilk olarak 7 kişilik iki takım arasında yirmişer dakikalık üç devre üzerinden oynanmıştır. Dr. Naismitih bu oyuna "sepet topu" anlamına gelen "Basket Ball" adını verdi.

Basketbolun ünü, bulunmasından kısa bir süre sonra ortaya çıktığı okulu aşarak bütün okullara, üniversitelere ve hatta semtlerde bulunan jimnastik salonlarına kadar yayılmıştır. Gençlerde bu spora karşı uyanan istek ve heyecanda kulüpleri basketbol şubeleri açıp takımlar kurmaya zorlamış ve böylece basketbol, Amerika'nın en popüler ulusal oyunu haline gelmiştir.

Basketbolun Avrupa'daki ilk denemesi, yılında Paris'in Trevise sokağındaki eski bir jimnastik salonunda yapılmıştır. Daha sonraları, özellikle I. Dünya Savaşı sırasında, basketbolun Avrupa'da yayılmasında Amerikalı askerlerin büyük etkisi olmuştur. Hızla gelişme gösteren basketbol böylece Avrupa'da en gözde sporlar arasında yerini almıştır. Amerika, yılında erkeklerde, ardından yılında kadınlar arasında ilk milli basketbol şampiyonalarını düzenleyerek, bu sporu ülke çapında popüler hale getirmiştir. Amerikalılar milli spor olarak benimsedikleri basketbolu, Yaz Olimpiyatları'nda kulüp takımları arasında maçlar düzenleyerek, Olimpiyat Oyunları'na katılan tüm ülkelere tanıtmışlardır. yılında dünyanın en büyük spor salonlarından Madison Square Garden, kapılarını basketbola açmıştır.

Uzak Doğu'da da yılından itibaren karşılaşmalar yapılmaya başlanmıştır. Böylece bu oyun birkaç yıl içinde Kanada, Fransa, Birleşik Krallık, Avustralya, Çin ve Hindistan başta olmak üzere, tüm dünya ülkelerine hızla yayılmış, özellikle büyük kentlerdeki geniş spor alanlarında yapılan üniversiteler arası karşılaşmalar, basketbolun seyirlik spor olarak yayılmasında önemli katkılar sağlamıştır. FIBA, uluslararası karşılaşmaları yönetmek amacıyla, 18 Haziran 'de İsviçre'nin Cenevre şehrinde İsviçre, Yunanistan, İtalya, Portekiz, Arjantin, Romanya ve Çekoslovakya basketbol federasyonlarının iş birliği ile oluşturulmuştur. İlk FİBA başkanlığına İsviçreli Leon Bouffard getirilmiştir. FIBA her dört yılda bir, Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği şehirde toplanarak, basketbolu daha çekici hale getirmek için gerekli kural değişikliklerini yapmaktadır.

Avrupa Basketbol Şampiyonası, yılında başlamış olup, 2 yılda bir düzenlenmektedir. Amatör bir spor dalı olarak basketbol, ilk kez 'da Berlin'de düzenlenen Olimpiyat Oyunları'na dahil edilmiştir. yılında başlayan Erkekler Dünya Şampiyonası'nı 'te Kadınlar Dünya Şampiyonası izlemiş, Olimpiyat Oyunları'na basketbol dalında kadınlar ilk kez 'da katılmışlardır. Avrupa Ligi ise sezonunda başlamıştır.

Türkiye'de ilk basketbol maçı yılında Amerikan Lisesi öğrencileri tarafından yapıldı. Galatasaray Lisesi'nde beden egitimi öğretmeni olan Ahmet Robenson bir dergide gördüğü bu sporu öğrencilerine yaptırmaya çalışmıştır (). Onar kişilik takımlar halinde yapılan ilk maçta tüm oyuncuların sakatlandığı söylenmektedir. İlk basketbol şubesi yılında Fenerbahçe tarafından açıldı. [1]

Alan[değiştir

NBA’de time out farkı

Haberin Devamı

Eskiden 30 saniye olan hücum süresi NBA’deki gibi 24 saniyeye çekildi. 20’şer dakikadan iki devre halinde oynanan maç süresi ise 10’ar dakikadan 4 çeyrek haline getirildi. Ekim ayında yine birtakım değişikliklere gidilmesi de planlanmakta FIBA tarafından.

Ancak NBA’de oyunun kaderini belirleyen “mola” faktörü, FIBA kısmında çok farklı seyretmekte. İşte aradaki farklar;

· FIBA: Her takım için ilk devrede 2, ikinci devrede 3 mola hakkı.
· NBA: Her takım için maçta normal sürede 6 mola hakkı.
· FIBA: Her takım için uzatmalarda 1 mola hakkı.
· NBA: Her takım için uzatmalarda 2 mola hakkı.

NBA’de “televizyon molası” adı altında zorunlu bir mola uygulaması mevcut. NBA ve FIBA’da normal molalar 60 saniye sürüyor. Ancak NBA’de her çeyrekteki ilk iki mola ve 2 ile 4. çeyrekte alınan “zorunlu” molalar saniye. Euroleague ve şimdilerde Beko Basketbol Ligi dahil Avrupa’nın yerel liglerinde de, maçı yayınlayan kuruluş eğer devre arası ve molalarda yayınlaması gereken reklamları az duraklama ve diğer sebeplerden dolayı yayınlayamamışsa, 1. ve 3. çeyreklerde ilk 5 dakikadan sonra “zorunlu TV molası” veriliyor.
NBA’de takımların bir de her devrede ve uzatmalarda 1’er adet olmak üzere 20 saniyelik özel mola hakları var.
FIBA’da ilk devrede kullanılmayan mola hakkı ikinci devrede sayılmıyor. NBA’de de kullanılmayan molalar uzatmaya taşınmadığı gibi 4. çeyrekte en fazla 3 normal (60 saniyelik) mola kullanılabiliyor.
NBA’de toplam mola hakkı fazla da olsa, oyunun final dakikasından itibaren ancak bir 60 saniyelik tam mola, bir de 20 saniyelik mola kullanabiliyor takımlar.
Mola hakları böyleyken takımların mola isteme konularında da ciddi farklar mevcut NBA ve FIBA arasında.

NBA:

Haberin Devamı

Oyunda topun kontrolünü elinde bulunduran takımın oyuncusu, top oyundayken ya da oyunda değilken mola isteyebilir. Ayrıca takımın koçu hakemden mola isteyebilir.

FIBA:

Serbest atışlar sırasında mola istenemez. 4. çeyreğin son iki dakikasında alınan moladan sonra top oyuna orta
saha çizgisinden sokulur.

NBA:

Oyun sonlarında mola sonrası, top hücum edilecek alanın 3 sayı çizgisinin hizasından oyuna sokulabilir. Bu kural Ekim ayından itibaren üst düzey müsabakalarda FIBA tarafından da uygulanacak.

FIBA:

Haberin Devamı

Karşılaşmada Rüya Lig NBA’in aksine molayı oyuncu değil, masa hakemlerinden mutlaka takımın koçu ister.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası