dahiliye hormon testi yapar mi / Kadınlarda Görülen Hormon Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

Dahiliye Hormon Testi Yapar Mi

dahiliye hormon testi yapar mi

Kadınların otonom sistemini etkileyen hormonlar

Hormon ve otonom sinir sistemi yakın ilişki içindeler ve beraber çalışırlar. Bu ilişki, kadınların her ay yaşadığı adet döngüsünde de belirgindir. Ancak kadınlardaki hormon değişiklikleri sadece adet kanamasının günü ile sınırlı değil. Adet döngüsü bir adet kanamasından bir adet kanamasına kadar geçen 28 günü kapsar. Kadınlardaki bu hormon değişiklikleri migren, bağışıklık sistemi, sinir sistemi, mide bağırsak faaliyetleri gibi geniş bir yelpazeyi etkileyebilir. Kadınların iki adet kanaması arasındaki günlerinde yani 4 haftalık süreçte salgılanan hormonları tüm hayatı etkisi altına alır. Bu dönemde günlere göre doğal olarak salgılanan östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonlar, psikolojik durumunuzu, enerji düzeyinizi, romantik hayatınızı, içe veya dışa dönük olmanızı, tatlı ihtiyacınızı, beslenme şeklinizi ve kilonuzu etkiler.


İlk hafta: Östrojen enerjinizi artırır

Adet kanamanızın başladığı ilk gün ile başlayan bu süreç 7 gün sürer. Bu süreçte kadınlık hormonu östrojen en alttaki dip seviyesinden yavaşça artmaya başlar.

Neler hissedersiniz? 

Adet kanamasının başladığı ilk günlerindeki ağrılı ve yorgun hissettiğiniz dönemin ardından östrojen sizde doping etkisi yapar. Vücut fazla ödemden kurtulur, hafifler ve daha dinç hale gelir. Östrojen enerji düzeyini artırır ve iyimserlik moduna geçersiniz. Bu haftada insan ilişkilerinizde daha başarılı olma şansınız var. İştahınız kontrol altındadır, diyete uymakta zorlanmazsınız. Diyet yapanlar daha kolay kilo verdikleri ve oldukça motive oldukları bir dönemden geçer. Östrojen düzeyi arttıkça daha sosyal olursunuz, ev dışına çıkmak insanların arasına karışmak istersiniz, alışverişten zevk alır, hesap kitap gibi matematiksel aktivite gerektiren işler ile uğraşmak istemezsiniz.

İkinci hafta: Testosteronla özgüveniniz yükselir, hafızanız keskinleşir

Adetin 8. günü ile başlayan ve yaklaşık gününde sona eren ovulasyon döneminde östrojen iyice artar ve en üst seviyesine ulaşır. Bununla birlikte erkeklik hormonu testosteron da artar. Her erkekte hem erkeklik hormonu testosteron hem de kadınlık hormonu östrojen normal olarak salgılandığı gibi, her kadında da hem östrojen hem de testosteron doğal olarak bulunur. Kadınlardaki testosteron düzeyi erkeklerin yüzde 5’i kadardır.

Neler hissedersiniz? 

Bu haftada daha pozitif, konuşkan ve kendinize daha güvenli olursunuz. Hafızanız daha keskindir. Beyninizden düşünceler hızlı akar. Romantik hisleriniz artar. Testosteron etkisi ile cinsel isteğiniz artar. Ayrıca bu süreçte yumurtlamanın da etkisiyle daha rahat hamile kalabilirsiniz. Çocuk yapmak istemiyorsanız korunmalısınız. Psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmediğiniz bir dönemdeyseniz, anksiyeteniz artabilir, küçük meseleleri büyütme eğilimine girebilirsiniz.

Üçüncü hafta: Progesteron, yorgunluk ve uykuya eğilime neden olur

Kadınların hormonsal değişiminin yaşandığı bir diğer süreç ise her iki adet kanaması arası 28 gün olan kadınlarda âdetin 15‘inci ile 22‘inci günleri arasında gerçekleşir. Bu hafta boyunca östrojen ile testosteron düşer. Östrojende bu haftanın sonunda artış yaşanır. En önemlisi adet döngüsünün bu ikinci yarısında progesteron hormonunun salgılanıp pik yapması. Progesteron hormonunun görevi, cinsel ilişki sonucu döllenme olursa kadın rahmini ve cinsel organlarını gebeliğe hazırlamak. Gebelik gerçekleşirse progesteron düzeyi artar, gebelik gerçekleşmezse progesteron düzeyi düşer.

Neler hissedersiniz? 

Üçüncü haftanın başlarında da cinsel ilişki ile hamile kalma riski vardır. Bu dönemin sonlarına doğru yorgunluk, uykuya eğilim ve kendini sosyal yaşamın gerektirdiği aktivitelerden geri çekme eğilimi yaşayabilirsiniz. Sabahları vücut sıcaklığınız yarım derece yükselir.

Dördüncü hafta: Bu hafta diyet yapmayın

Adetin döngüsünün son haftasında ise östrojen ve progesteronda düşme yaşanır. Vücutta ödem, su toplaması, memelerde şişkinlik, baş ağrısı, gaz ve hazımsızlık bu dönemdeki olağan belirtiler arasında yer alır. Bu hafta diyet yapanların en sevmediği dönemdir. Son haftada genellikle kilo veremezler.

Neler hissedersiniz?

Ertesi gün yorgunluğa neden olabilecek uykusuzluk sorunu yaşayabilirsiniz. PMS diye kısaltılan Pre-Menstrual Sendrom bu haftada görülür. Adet kanaması sökene dek PMS belirtileriniz devam edebilir. Hormon dengesizlikleri, polikistik over sendromu gibi sorunlarınız varsa adet kanamanızın olması gereken gün ileriye atabilir ve gecikebilir, bu da bazı sorunları daha uzun süre yaşamanıza neden olur.


Beyin hücrelerinden cilt sağlığına kadar birçok faydası var

Yumurtalık ve rahminizi ameliyat ile aldırdığınızda veya menopoza girdiğinizde östrojen, progesteron ve testosteronun ahenkli çalışması ile organize olan bu döngüyü yaşamazsınız. Bazı kadınların “Menopoza girdim, artık kurtuldum” demelerine karşılık, kadınlık hormonlarının kemiklerin güçlü kalması, cildin elastikiyetini koruması, saçların canlılığını koruması, kadın cinsel organlarının yeterli nemi ve kayganlığı koruması, beyin hücrelerinin Alzheimer hastalığı ve bunamadan korunması gibi birçok pozitif sağlık etkileri bulunur. Ayrıca östrojen hormonunun beyin kan akımını artırıcı, iltihabı önleyici, beyindeki sinir hücrelerini koruyucu ve besleyici etkileri de mevcut. Menopozda östrojen seviyesinin azalması hafıza sorunlarına, duygusal dengesizliklere, sıcak basmasına ve daha birçok sorunlara yol açar.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kadınlarda Görülen Hormon Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

Kadınlarda Görülen Hormon Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

Kadınlarda görülen hormon bozukluklarının sebepleri nelerdir?

Hormonlar vücudun habercisidir. Endokrin bezlerinde üretilen hormonlar, kan dolaşımı ile doku ve organlara ne zaman, ne yapacaklarını iletir. Hormonlar, üreme ve metabolizma olmak üzere; vücutta önemli süreçleri yönetirler. Kadınlarda erkeklere oranla, daha çok hormon bozuklukları görülmektedir. Bu hormon bozukları, kadınlarda birçok hastalığa neden olmaktadır. Birçok kadın; çeşitli sebeplerle hormon dengesizliği yaşamakta ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Hormon dengesizlikleri, vücutta hormonların düzenli olarak salgılanamamasına denilmektedir. Düzensizlik gösteren bu hormonlar; kadınlık hormonları olabildiği gibi, tiroit hormonları da olabilir.

Stres ve düzensiz beslenme en büyük nedeni

Stres ve düzensiz beslenme, en sık karşılaşılan hormon bozukluğu nedenidir. Bununla birlikte düzensiz ve yanlış yaşam şekli de hormonların bozulmasına neden olmaktadır. Kadınların erkeklere oranla daha çok hormon bozukluğu ile karşılaşmasının sebebi, sürekli olarak çeşitli dönemler geçirmesidir. Bunlar; regl, hamilelik ve menopoz süreçleridir. Bu dönemlerde, hormonlarda ciddi değişimler olmaktadır. Buna bağlı olarak da, fiziksel değişimler gündeme gelebilmektedir.

Kadınlarda hormon dengesizliğinin nedenleri nelerdir?

Kadınlarda hormonal dengesizlik görülmesinin sebeplerini; polikistik over sendromu, erken menopoz, birincil yumurtalık yetmezliği, hormon değişiklikleri ve doğum kontrol hapları olarak sıralayabiliriz.

Belirtileri nelerdir?

  • Kemik erimesi (osteoporoz)
  • Depresyon
  • Yorgunluk
  • Saç dökülmesi
  • Düzensiz ve sancılı adet dönemleri
  • Sıcak basması
  • Gece terlemesi
  • Kabızlık ve ishal
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Memede kist
  • Vajinada kuruluk
  • Kilo alma
  • Tüylenmede artış
  • Kısırlık
  • Klitoris genişlemesi
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Gözlerde kuruluk

Kadınlarda en çok görülen hormon bozuklukları hangileridir?

Tüylenme; özellikle genç kızlarda görülen hormon bozukluklarının başında gelmektedir. Bununla birlikte polikistik over sendromu, en sık görülen hormon bozukluklarındandır. Polikistik over sendromunda da, tüylenme ve adet düzensizliği şikayetleri görülebilmektedir. Polikistik over sendromu, bazı durumlarda yumurtlamayı da etkiler.

Tedavisi nedir?

Hormon bozukluklarında tedavi, sebebine ve de kişilere göre değişiklik gösterebilmektedir. Hormon bozukluğu tedavisinde genellikle çeşitli ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Bu ilaçları ve tedavi şekline, kadın hastalıkları ve doğum hekimi yapılan muayene ve gerekli tetkiklerden sonra karar vermektedir. Bunların dışında; sağlıklı beslenme, düzenli ve doğru yaşam, spor aktiviteleri gibi hayat kalitesini arttıran faaliyetler de bazı hafif durumlarda iyileştirici doğal yöntemler de sayılabilir.

 

 

Benzer Yazılar

Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat
Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat

Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar.

Devamı

Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri
Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri

Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir

Devamı

Kardiyoloji ve Dahiliye Testleri

  • C1 Penicilloyl G sp. IgE
  • C2 Penicilloyl V sp. IgE
  • C51 Asetilsalisilikasit (Aspirin) funduszeue.info
  • D 1 Dermatophagoides Pteronyssinus sp. IgE (Ev akarı)
  • D 2 Dermatophagoides Farinae sp. IgE (Ev akarı)
  • E 1 Kedi Epiteli (Cat Epithelia) sp. IgE
  • E 2 Köpek epiteli (Dog Epithelia )funduszeue.info
  • F 1 Yumurta Beyazı (Egg White) sp. IgE
  • F 10 Susam (Sesame seed) funduszeue.info
  • F Çikolata (Chocolate) sp. IgE
  • F 13 Yer Fıstığı (Peanuts) sp. IgE
  • F 14 Soya Fasulyesi (Soybean ) sp. IgE
  • F 16 Ceviz (Walnut ) sp. IgE
  • F 17 Fındık (Hazelnut) sp. IgE
  • C1 Penicilloyl G sp. IgE
  • C2 Penicilloyl V sp. IgE
  • C51 Asetilsalisilikasit (Aspirin) funduszeue.info
  • D 1 Dermatophagoides Pteronyssinus sp. IgE (Ev akarı)
  • D 2 Dermatophagoides Farinae sp. IgE (Ev akarı)
  • E 1 Kedi Epiteli (Cat Epithelia) sp. IgE
  • E 2 Köpek epiteli (Dog Epithelia )funduszeue.info
  • F 1 Yumurta Beyazı (Egg White) sp. IgE
  • F 10 Susam (Sesame seed) funduszeue.info
  • F Çikolata (Chocolate) sp. IgE
  • F 13 Yer Fıstığı (Peanuts) sp. IgE
  • F 14 Soya Fasulyesi (Soybean ) sp. IgE
  • F 16 Ceviz (Walnut ) sp. IgE
  • F 17 Fındık (Hazelnut) sp. IgE
  • F Uskumru (Mackerel) funduszeue.info
  • F 2 İnek Sütü (Cow Milk) sp. IgE
  • F 20 Badem (Almond) sp. IgE
  • F Limon ( Lemon) funduszeue.info
  • F Mantar (Mushrooms) funduszeue.info
  • F Kahve (Coffee) sp. IgE (Kahve)
  • F 23 Yengeç (Crab )sp. IgE
  • F 24 Karides (Shrimp) sp. IgE (Karides)
  • F Tam Yumurta (Egg Full) sp. IgE
  • F 25 Domates (Tomato) sp. IgE
  • F 26 Domuz eti (Pork )sp. IgE
  • F 27 Sığır eti (Beef ) sp. IgE
  • F 3 Morina Balık (Cod Fish) sp. IgE
  • F Keçi sütü (Goat s Milk) sp. IgE
  • F 31 Havuç (Carrot) sp. IgE
  • F 33 Portakal (Orange) sp. IgE
  • F 35 Patates (Potato) sp. IgE
  • F 37 Midye (Mussel) sp. IgE
  • F 4 Buğday unu (Wheat Flou)r sp. IgE
  • F 40 Ton Balığı (Tuna) sp. IgE
  • F 41 Somon balığı (Salmon) sp. IgE
  • F 44 Çilek (Strawberry) sp. IgE
  • F 45 Maya (Baker yeat) funduszeue.info
  • F 47 Sarımsak (Garlic) sp. IgE
  • F 48 Soğan (Onion) sp. IgE
  • F 49 Elma (Apple) sp. IgE
  • F 5 Çavdar unu (Rye Flour9 sp. IgE
  • F 6 Arpa (Barley) sp IgE
  • F 7 Yulaf unu (Oat flour) funduszeue.info
  • F 75Yumurta Sarısı ( Egg yolk) sp. IgE
  • F 76 Alpha-Lactalbumın sp. IgE
  • F 77 Beta-Lactoglobulin sp. IgE
  • F 78 Kazein sp. IgE
  • F 79 Gluten sp. IgE
  • F 8 Mısır unu (Corn flou)funduszeue.info
  • F 83 Tavuk (Chicken) sp. IgE
  • F 84 Kivi (Kiwi) sp. IgE
  • F 85 Kereviz (Celery ) sp. IgE
  • F 86 Maydanoz (Parsley) funduszeue.info
  • F 88 Koyun eti (Lamb) funduszeue.info
  • F 9 Pirinç (Rice) sp. IgE
  • F 92 Muz (Banana) sp. IgE
  • F 93 Kakao (Cocoa) sp. IgE
  • F 94 Armut (Pear) funduszeue.info
  • F 95 Şeftali (Peach) sp. IgE
  • I 6 Hamam Böceği(German cocroach) funduszeue.info
  • I1 Balarısı Zehiri (Honey bee)
  • I3 Yabanarası Zehiri (Common wasp)
  • K 82 Kauçuk (Latex) sp. IgE
  • M2 Cladosprorium herbarum funduszeue.info
  • M6 Alternaria alternata funduszeue.info
  • Ax0 Inhalants mix (d1,d2,e1,e2,e3,g2,g8,m3,m6,t4,t9,
    t11,w1,w6,w9,w21) Allerjen paneli
  • hx1 EV TOZLARI ALLERJEN Karışımı (Hause dust)(h1-d1-d2-i6)
  • FM1 Pediatrik Panel (f1,f2,f3,f4,f14,f25,f75)
  • FM2 Deniz Ürünleri Paneli (f3,f23,f24,f37)
  • FM3 Tahıl/Un Karışımı (f4,f6,f7,f8,f9)
  • FM4 Balık Paneli (f3,f41,f,f,f)
  • FM6 Kuruyemiş Paneli (f16,f17,f18,f20,f36)
  • FM7 Sebze Paneli (f12,f15,f25,f31,f35)
  • GM1 Çayır Polenleri Paneli (g3,g4,g5,g6,g8)
  • TM2 Ağaç Paneli (t2,t3,t4,t15)
  • TM3 Ağaç Paneli (t1,t7,t12,t14)
  • WM1 Yabani Ot Paneli (w1,w6,w7,w10,w19)
  • mm1 MANTAR - KÜF Karışımı( m1-m2-m3-m4-m6 )

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası