arabanın suyuna nasıl bakılır / Otomobil Soğutma Suyu Değişimi Nasıl Yapılır?

Arabanın Suyuna Nasıl Bakılır

arabanın suyuna nasıl bakılır

Motor soğutma suyu nedir, ne işe yarar ve nereye konur? Motor suyu ekleme

Motor suyu tamamen motor sistemi ile bağlantılı bir yapıdır. Tek bir görevi olduğu düşünülür ancak birden fazla görevi ile beraber değişik sorumluluklar alır. Özellikle en soğuk havalarda bile motordan yüksek verim alma noktasında önemli bir potansiyel teşkil ediyor. 

Motor Soğutma Suyu Nedir?

Motor soğutma suyu aynı zamanda araçlar için antifiriz olarak bilinmektedir. Özellikle soğuk kış günlerinde motorun solmasını engellemek ve sağlıklı şekilde çalışmasını sağlamak amaçlı görev üstlenmektedir. Aracın kaputu açıldığı zaman sağ tarafta sarı kapaklı bir şişe görünüm üzerindeki bölüm olarak ifade etmek mümkün. Mutlaka düzenli şekilde kontrol edilmeli ve soğutma suyu denetimi yapılmalıdır. 

Motor Soğutma Ne İşe Yarar?

Araç içerisindeki en merak edilen konular arasında motor soğutma suyunun ne işe yaradığı geliyor. Bu doğrultuda motor suyunun birden fazla görevi olduğunu ifade etmek mümkündür. 

 - Araç motorunun geceleri soğuktan donmasını engellemek

 - Hararetin aşırı şekilde yükselmesine önlem almak

 - Ortaya çıkacak ısıyı etkin şekilde emmek 

Yukarıda verilen görevleri ile beraber günümüzde araçlar adına motor soğutma suyu büyük bir öneme sahiptir. 

Motor Soğutma Suyu Nereye Konur?

Motor soğutma suyu aynı zamanda antifiriz olarak ifade edilmektedir. Özellikle motorun soğuk kalması ve verimli çalışması açısından büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda kaput açıldı vakit aracın sağ üst kısmında sarı kapaklı bir bölme bulunur. Bu kısımdaki kapak açılmak suretiyle Motor suyu eklenebilir. Ancak burada önemli bir detay bulunuyor. Motor sıcakken kesinlikle kapak açılmamalıdır. Sıcaklık gittikten sonra kapak açılmalı ve minimum ile maksimum değer aralığı çizgileri kapsamında motor suyu konmalıdır. 

Motor Soğutma Suyu Ekleme

İdeal bir Motor Soğutma Suyu %50 antifriz ve %50 sudan oluşmaktadır. Öncelikle radyatör kapağı açık tutulmalı ve bu süreçte 10 dakika boyunca araç çalıştırılmalıdır. Ardından kaloriferi sıcak konumuna getirmek ve açmak gerek. Bu bağlamda devir dayım ile beraber sıkışan hava çıkacaktır. Daha sonra özel olarak hazırlanmış motor soğutma suyu eklenmelidir. Kapak kapatılması ile beraber daha sonra ilgili bölüm temizlenmelidir. Bu işlemleri gerçekleştirmek suretiyle motor suyunu eklemek oldukça kolaydır.

False

Motor Suyu Nasıl Eklenir

Motor Suyu Nasıl Eklenir

Araç kullanıcılarının bilmesi gereken en önemli konuların başında araca motor suyu nasıl eklenir konusudur.  Bu yazımızda motor soğutma suyu azalması sorunu ve motor soğutma suyu nasıl eklenir konularına değineceğiz.

Araç Motor Suyu Neden Eksilir?

Motor soğutma suyu azalması aracınızda bir şeylerin ters gittiğinin ön belirtisidir. Zira sağlıklı çalışan motor soğutma suyu seviyesi kolay kolay değişmez. Araç motor suyu neden eksilir hususunda ilk akla gelen sorun devir daim  termostatındaki arızadır. Genelde bu arızanın yanı başında bağlantı hortumlarındaki kaçaklar da motor soğutma suyu seviyesi düşüşüne sebebiyet verir. Aracınızda motor soğutma suyu azalması yaşanıyorsa karşılaşılacak muhtemel sorunlar şunlardır.

*Boruların Bağlantı noktaları gevşektir.

*Hortumda delik mevcuttur.

*Devir daim bozulmuştur.

*Devir daim borusu çatlamıştır.

*Termostatta arıza vardır.

*Radyatör delinmiştir.

*Genleşme kabı çatlamıştır

*Genleşme kavanozu kapağı bozulmuştur.

*Conta yanmış veya  çürümüş olabilir.

*Silindir kapağı yamulmuş olabilir.

*Silindir kapağı çatlamış olabilir.

Motor Soğutma Suyu Nasıl Eklenir ?

Motor soğutma suyu azalması sorunu araç hareket halinde iken karşılaşılaşılırsa zaten hararet başlamış demektir. Bu durumda yapılması gereken aracın stop konuma getirmeden sağa çekilip dk aracın rolantide çalışmasına izin vermek en uygun olanıdır. Çünkü fanın bu esnada çalışması motorun hareretini düşürmeye yardımcı olacaktır. Yeteri kadar bekledikten sonra yavaşca havasını aldırarak radyatörün kapağı açılır. Mümkünse antifirizli motor suyu koyulur. Bu mümkün değilse kireçsiz içme suyu ilave edilir.

Motor Soğutma Suyu Seviyesi

Motor soğutma suyu fazla olursa araca direk zarar vermez ancak tahliyeden atılamazsa genleşme dolayı kapak üzerine baskı yapacağından kapakta bozulma olabilir. Her şeyin fazlası zarar su seviyesi maksimum seviyede bırakılması en idealidir. Zira maksimum seviye üzerindeki boşluk genleşme için bırakılmış alandır.

Motor Suyuna Normal Su Konur Mu?

Antifriz Su Karışım Oranları

En ideal  motor soğutma suyu  klimadan arta kalan su ile antifiriz karışımıdır. Araç soğukken antifiriz su karışım oranları yarı yarıya olacak şekilde ilave etmek daha isabetli olacaktır. Antifirizli suyun sisteme dahil edilmesinin sebebi, Antifiriz donmaya karşı faydalı olduğu gibi motor içinde sıcaklığı optimal seviyede tutup aşırı ısınmayı engeller. Ayrıca soğutma sistemi içerisinde kireçlenmelere karşı da çok iyi bir koruyucudur.

Bir önceki yazımız olan Motor Yağı Nasıl Değiştirilir? başlıklı makalemizde motor yağı nasıl değiştirilir ve motora yağ ekleme hakkında bilgiler verilmektedir.

Yanma sonucu ortaya çıkan fazla ısıyı motordan uzaklaştırmak amacıyla motor içerisinde, yanma odası ile karışmayacak şekilde tasarlanmış soğutma kanalları bulunmaktadır. Bu soğutma kanallarından geçip ısınan, devamında radyatöre gidip soğuyan ve bu ısı taşınımını kapalı devre olarak gerçekleştiren sıvıya motor soğutma suyu denir.

İzole bir sistem içerisinde dönen bu sıvı sistem kapalı olsa bile zaman içerisinde buharlaşma sonucunda eksilir ve tamamlanması gerekebilir. Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir.

Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır. Motor soğuk haldeyken yapılan okumada seviye Min çizgisine yakın veya düşük ise depo kapağı açılarak ekleme yapılmalıdır. Ekleme yapılırken yine motorun soğuk olması gerekmektedir aksi halde basınç altında bulunan sıcak su kapağın açılması ile birlikte fışkırarak cildinizde yanıklara yol açabilir.

Su, yüksek ısı transfer özelliklerine sahip bir sıvıdır ancak sistem içerisinde tek başına su kullanmak, uzun vadede veya soğuk havalarda motorun arıza yapmasına yol açabilir. Bu nedenle hem motor iç bölmesinde ve parçalar içerisinde paslanmayı önlemek hem soğuk kış aylarında donmayı engellemek hem de sıcaklık artışı nedeniyle motorun hararet yapmasının önüne geçmek için suya antifiriz karıştırılır.

Saf suyun donma noktası 0 °C, saf antifrizin ise °C olarak ölçülmüştür ancak su ile yüzde 50 oranda karıştırılarak hazırlanan sıvının donma noktası ise °C sıcaklığına kadar düşebilmektedir.

Antifriz, içeriğindeki maddelere göre farklı termal özelliklere sahip olup en iyi karşım oranı genellikle yüzde 50 olarak belirlense de kutu üzerinde karışım oranlarına göre donma noktaları çizelge halinde yer almaktadır. Yolda bırakmayacak bir soğutma sistemi için bu çizelgeye uyarak en iyi performansı alacak şekilde antifriz-su karışımını hazırlamanız ve bu karışım ile eksilen motor soğutma suyunu tamamlamanız gerekmektedir.

Hazırlayacağınız karışımda musluk suyu yerine demineralize su veya distile su kullanmanız soğutma suyunun daha az korozif ve daha iyi özellikte olmasını sağlayacaktır.

Antifrizler içerisindeki kimyasal katkı çeşitlerine göre farklı kullanım ömründe olabilir. Kutu üzerinde yazan kullanım ömrü sonunda, depodaki tüm karışımı boşaltarak yeni hazırlanan karışımı doldurmanız gerekmektedir. Soğutma sisteminin daha iyi çalışabilmesi için daima aynı katkı içeriğine sahip antifriz ile tamamlama yapılması önerilmektedir. Unutmayın ki antifrizin rengi kalitesini belirlemez, karışım oranının doğruluğu, kullanım ömrü, sıvı seviyesi ve distile su kullanımı soğutma suyunu mükemmelleştirir.

Etiketler:Antifriz, Motor, Radyatör, Soğutma, Soğutma Suyu

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir