hamilelikte cilt mantarı / Gebelik Ankara Op. Dr. İrfan TarhanMantar Enfeksiyonu ve Gebelik - Gebelik Ankara

Hamilelikte Cilt Mantarı

hamilelikte cilt mantarı

Mantar enfeksiyonu hamilelikte diğer zamanlara göre özellikle 2. trimesterde daha sık olur. Mantar enfeksiyonunun gebeliğe hiçbir zararı olmaz. Fakat kontrol etmek daha zor. Eğer rahatsızlık vermiyorsa tedavi etmek için uğraşmamak gerekir.Mantar enfeksiyonu vajendeki asidik ortam bozulunca ortaya çıkar.

Gebelikte hormonal değişiklikler ve vajen salgısında şeker artışı nedeniyle mantar enfeksiyonu artar.

Mantar Enfeksiyonun Nedeni

Mantar enfeksiyonu bir yada daha fazla sebepten ortaya çıkabilir:

  • Gebelik nedeniyle oluşan hormonal değişiklikler
  • Doğum kontrol hapı veya hormon ilaçları kullanma
  • Antibiyotik kullanımı
  • Steroid kullanımı
  • Kan şekeri yüksekliği (diyabette olduğu gibi)
  • İlişki
  • Vajen içini su ile yıkama
  • Kan
  • Sperm

Mantar Enfeksiyonun Bulguları

Mantar enfeksiyonunda:

  • Akıntı genellikle beyaz, peynirimsi, ve kokusu küflü ekmek gibi
  • Koyu, bol miktarda akıntı
  • Vajen ve vulvada kızarıklık, kaşıntı ve rahatsızlık
  • İdrar yaparken ve ilişkide yanma

Mantar enfeksiyonuna benzer bulgular olsada bazen muaynede başka enfeksiyonlar tespit edilebilir. Klamidya, gonere ve trikomoniazis gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bakteriyel vajinozis mantara benzer şikayetler oluşturabilir. Bu sebepten dolayı mutlaka muayene olmak gerekir.

Mantar Enfeksiyonun Bulguları

Tanı muayene ile konur. Şüphede kalındığında vajenden akıntı lam üzerine alınarak mikroskopta incelenerek kesinleştirilir.

Mantar Enfeksiyonun Gebelikte Tedavisi

Gebelikte mantar tedavisinde vajinal krem ve fitiller tercih edilmeli. Ağızdan ilaçların güvenliği henüz tam olarak bilinmiyor.

Gebelikte mantardan kurtulmak gün sürebilir.

Mantar Enfeksiyonundan Korunma

Mantar enfeksiyonundan korunmak için:

  • Beyaz pamuklu dar olmayan iç çamaşırı kullanılmalı
  • Genital bölge duş sonrası mutlaka iyi kurutulmalı
  • Tuvalette sadece önden arkaya doğru temizlik yapılmalı ve tuvalet kağıdı tek sefer kullanılmalı.
  • Yüzmeden sonra ıslak mayoyla kalınmamalı, hemen değiştirilmeli
  • Vajen içi yıkanmamalı
  • Yoğurt mutlaka yenmeli (laktobasiller için gerekli)
  • Şeker alımı azaltılmalı
  • Vücut direncini arttırmak için yeteri kadar dinlenmeli.

Mantar enfeksiyonu anne adaylarını nasıl etkiliyor?

Daha önceden hamilelik deneyimi olmayan anne adayları, ne gibi sorunlarla karşılaşacaklarından genellikle bihaberdirler. Gün geçtikçe artan mutluluklarının yanında, yeni yeni sağlık problemleriyle de tanışabilirler. Muhtemel yaşayacakları sürpriz sorunlardan biri de; mantar enfeksiyonudur! Hamilelik döneminde vajina florasında meydana gelen değişimler nedeniyle mantar enfeksiyonu olma riski de artabilir. Ama siz hiç gözünüzü korkutmayın, yazımızı dikkatlice okuyun! Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Op. Dr. Adli Şadi Karaman, hamilelik döneminde artan mantar enfeksiyonunun belirtilerini, nedenlerini ve tedavisini anlattı. Ayrıca bu enfeksiyona yakalanmamanız için neler yapmanız gerektiğiyle ilgili de bilgiler verdi.

Tetikleyen faktörler

Vajinal mantar enfeksiyonu, mantar adı verilen bir grup mikroorganizmanın vajinada oluşturduğu bir iltihaptır. Hamilelik, değişen hormonal denge nedeniyle vajinal enfeksiyonların, özellikle de mantar enfeksiyonlarının artış gösterdiği bir dönemdir. Özellikle hamileliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalmasıyla kandida ismi verilen mikroorganizmaların gelişimi kolaylaşır. Yine hamilelikte vajinada glikojen adı verilen maddenin artışı da bu olayı hızlandırır. Vajinada glikojenin artmasına ise kanda östrojen ve progesteron miktarının yükselmesi neden olur. Bu da vajinal mantarın oluşumunu tetikler. Ancak korkulması gereken bir durum söz konusu değildir. Vajinal mantar enfeksiyonunda üreyen mikroorganizmalar genellikle başkasından bulaşmaz. Kişinin zaten kendi vajinasında bulunan maya hücreleri çeşitli nedenlerle aktif hale gelip enfeksiyon yaratır. Stres, hamilelikte mantar oluşmasını tetikleyen faktörlerden biridir. Anne adayı stresten uzak durmaya gayret etmeli ve kendisini yormamalıdır. Çünkü stres, hamilelerde vücut direncinin zayıflamasına yol açarak, vajinal mantar enfeksiyonu oluşumunu tetikleyebilir.

Belirtileri

Mantar enfeksiyonunda genellikle vajinada beyaz, süt kesiği vasfında kokusuz bir akıntı ortaya çıkar. Kokunun olması enfeksiyona eşlik eden ikinci bir enfeksiyonun varlığını akla getirmelidir. Vajinada yoğun kaşıntı ve yanma bu akıntıya eşlik eder. Akıntının dış genital organlara teması sonucu kızarıklık ve yanma oluşabilir. Ayrıca idrar yanması ve cinsel ilişkide ağrı şikayetleri de görülebilir.

Sıklığı ve nedenleri

Kadınların yaklaşık yüzde 'ı yaşamlarının herhangi bir döneminde en az bir kez mantar enfeksiyonu geçirirler. Anne adaylarında ise bu enfeksiyon, hamile olmayanlara göre kat daha sıklıkla görülür. Bu enfeksiyon oranının artmasının nedeni, hamilelik döneminde vücut immün sisteminin zayıflaması ve yükselen östrojen ve progesteron hormonunun yol açtığı vajinada PH değişiklikleridir. Yaz aylarında vajina ısısının yükselmesi, deniz ve havuza girdikten sonra ıslak mayoyla oturulması enfeksiyon riskini artırır. Şeker hastalığı olan hamilelerde mantar enfeksiyonları daha sık görülür. Ayrıca bazı antibiyotiklerin (genellikle penisilin, ampisillin grubu) kullanımı sonrasında, vajinadaki flora bakterilerinin azalması nedeniyle mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilir.

Tanı ve tedavisi

Diğer hastalıkların aksine tanı jinekolojik muayeneyle rahatlıkla konulur. Bu şikayetlerle uzmana başvuran hastanın yapılan muayenesinde, rahim ağzındaki kızarıklığın görülmesi ve mantara özel akıntının tespiti tanının konulmasını sağlar. Hamilelikte vajinal mantar enfeksiyonları genellikle lokal etkili vajinal ovül ve kremlerle tedavi edilir. Ağızdan ilaçlar, fetüse olumsuz etki olmaması açısından genellikle tercih edilmez. Gerektiği takdirde ilk 3 aydan sonra kullanılabilen ve ağızdan alınan bazı ilaçlar mevcuttur. Ayrıca her beyaz ve kaşıntılı akıntı mantar olmayabilir, bu yanlışa düşen hamile ve hamile olmayan birçok kadın, kendi kendilerine birtakım mantar ilaçları kullanıp, var olan başka bir enfeksiyonu arttırıp ciddi sıkıntıya düşebilirler. Bu nedenle doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır.

Korunma yolları

-Pamuklu ve penye iç çamaşırlarını tercih edin.
-İç çamaşırlarınızı yüksek ısıda yıkayın ve ütüleyin.
-Vajina bölgesini kuru tutun. Asla ıslak ve nemli bırakmayın.
-Havuz ve denize girdikten sonra ıslak mayo ile kalmayın, mayonuzu mutlaka değiştirin.
-Yazın açık renkli bol ve rahat giysiler tercih edin.
-Şeker hastalığınız yoksa asla suni tatlandırıcılardan kullanmayın.
-Vajina temizliği için sabun ve genital şampuanları çok sık kullanmayın.

Hazırlayan: Başak DOĞRU
bebegimvebiz

Gebelik ve kaşıntılar

Gebelik sırasında kadınlar daha önceden yaşamadıkları pekçok değişik durumla karşılaşabilirler. Özellikle ilk gebeliğini yaşayanlarda bu durumlar bebeğin sağlığı, ve ona zarar verip vermeyeceği konusunda endişeye neden olabilirler.

Gebelik sırasında anne adayını hem fiziksel olarak hem de bebeğine zarar gelip gelmeyeceği konusunda endişelendiren durumlardan birisi de kaşıntılardır.

Pekçok kadın gebeliğin seyri sırasında vücudun belirlli bölgelerinde ya da genelinde değişik derecelerde kaşıntı sorunu yaşar. Kaşıntılar çoğu zaman hem anne adayı hem de bebek açısından tehlike oluşturabilecek bir durumun habercisi değildir. Ancak bazı özel durumlar da söz konusu olabilmektedir

Özellikle hızla büyüyen karın ve memeler etrafında kaşıntının olması son derece normaldir. Bu bölgeler etrafında oluşan çatlakların şilk belirtisi kaşıntıdır. Hormonal değişimler de ciltte hassasiyeti arttırarak kaşıntıya yol açabilir.

Cilt gebelik sırasında nortmalden daha aktif bir organdır. Hem kan akımları artar hem de ter bezlerinin çalışması hızlanır. Buna bağlı olarak meme altlarında, kasıklarda ve diğer cilt kıvrımlarında terlemeye bağlı döküntü ve kaşıntılar olabilir. Bu bölgelerde cilt mantarı gelişebilir ve bu enfeksiyonlar da kaşıntıya yol açabilir.

Vajina çevresindeki kaşıntılar genital mantar enfeksiyonuna, anüs çevresindeki kaşıntılar ise hemoroid ya da basrak parazitlerine bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Artan östrojen düzeylerine bağlı olarak avuç içi ve ayak tabanlarında kızarıklık görülebilir ve bu tabloya kaşıntı eşlik edebilir. Durum doğumdan hemen sonra gerileyerek kaybolur.

Bunun dışında gebe olmayan bir insanda kaşıntıya neden olabilecek egzema, cilt kuruluğu, besin alerjileri gibi durumlar da gebelikte kaşıntının altında yatan neden olarak karşımıza çıkabilir.

Son olarak ise gebelik kaşıntıları gebeliğe bağlı cilt hastalıkları ya da daha da önemlisi safra yolları ile ilgili problemlerin belirtisi olabilir.

Hemen herkeste görülebilen basit kaşıntılar ile başa çıkmak için alınabilecek basit önlemler vardır. Bunlardan en basiti çok sıcak su ile banyo yapmaktan kaçınmaktır.Sıcak su cildi kurutarak elastikiyetini azaltır. İdeal olan ılık su ile banyo yapmaktır. Banyo sonrası sabun ve şampuanı iyice durulamak ve yumuşak bir havlu ile iyice kurulamak önemlidir. Bazı parfümler ciltte rahatsızlığa neden olabileceğinden kokusuz kremler ile vücudu nemlendirmek yararlı olacaktır.

Yulaf özlü şampuan ve sabunların ciltteki basit kaşıntıları gidermekte etkili olduğu bilinmektedir. Ülkemizde de satılan bu tür ürünlerin tercih edilmesi yararlı olabilir. Bol ve pamuk bazlı kıyafetlerin tercih edilmesi, günün çok sıcak saatlerinde sokağa çıkılmaması da alınabilecek basit ama etkili önlemlerdir.

PUPPP
Gebe kadınların yaklaşık %1&#;inde göbek çevresinde kaşıntılı kırmızı kabarıklıklar ortaya çıkar. Bu durum gebeliğin kaşıntılı ürtiker plakları ve papülleri olarak (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP) olarak adlandırılır. PUPPP gebeliğin son 3 ayında ve ilk bebeğini bekleyen ya da çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında daha sık görülen bir durumdur. Kızarıklıklar ilk başta karın çevresinde ve çoğu zaman eğer varsa karın çatlaklarının etrafında başlar ve giderek kalçalara, bacaklara ve hatta kollara doğru yayılır. Bu durum hm anne adayı hem de bebek için zararsız olmakla birlikte bazen çok rahatsız edici boyutta kaşıntıya neden olabilir.

Tanısı cilt doktoru tarafından konur. Tedavisinde ise rahatlatıcı kremler ve gerekli durumlarda alerji ilaçları kullanılır. Bu tedaviye dirençli olan nadir durumlarda ağızdan alınan steroidlerin kullanılması gerekli olabilir

PUPPP genelde doğumdan sonra birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur. Nadiren doğumdan sonra birkaç hafta daha devam edebilir. Dah anadir olarak ise gebelik sırasında değil doğumu takip eden birkaç gün içinde ilk kez ortaya çıkabilir.

Bir gebeliğinde PUPPP yaşayan annelerin takip eden gebeliklerinde aynı duruma maruz kalmaları nadirdir.

Prurigo
PUPPP&#;dan daha nadir görülen gebeliğe bağlı bir cilt problemidir. Cildin değişik yerlerinde böcek ısırığına benzer kabarık döküntüler ile karakterize bir durumdur. Her yerde görülebilmekle birlikte en sık eller, kollar, bacaklar ve ayaklarda ortaya çıkar.

Genellikle gebeliğin son trimesterinin başlangıcında ortaya çıkar ve doğumdan sonra birkaç hafta ya da bazen birkaç ay daha devam eder. Çok kaşıntılı bir durum olmakla beraber anne adayı ve bebeğin sağlığı açısından bir risk oluşturmaz.

Pemphigoid gestationis
Çok nadiren gebe adınlarda deriden kabarık üstü pütürlü şekilde başlayıp içi su toplamış kabarcıklar şekline dönüşen çok kaşıntılı döküntüler görülebilir. Bu durum pemphigoid gestationis ya da herpes gestationis olarak adlandırılır. Adında herpes geçmesine rağmen herpes yani uçuk virusü ile herhangi bir ilgisi yoktur. Döküntü genelde karın çevresinde başlayıpo buradan kollara ve bacaklara kadar yayılır.

Bu durum diğer cilt hastalıklarından daha önemlidir. Çünkü bebekte büyüme sorunlarına hatta erken doğumlara neden olabilir.

Genelde ikinci üç ayın son dönemlerinde ya da üçüncü üçayın ilk dönemlerinde başlamakla birlikte bazen doğumu takip eden birkaç hafta içinde başlayabilmektedir. Takip eden gebeliklerde tekrarlama olasılığı yüksektir ve tekrarladığında çoğu zaman önceki gebeliğe göre daha şiddetli seyreder.

Gebeliğin intrahepatik kolestazı
İkinci üçayın sonlarında ya da son üçayın başlangıcında ortaya çıkan ve bereberinde döküntü görülmeyen kaşıntılar gebeliğin intrahepatik kolestazı olarak tanımlanan bir karaciğer hastalığınının belirtisi olabilir. Bu durum tüm gebelerin yaklaşlık %1&#;ini etkileyen bir sorundur.

Karaciğerde üretilen safra, safra kanallrı içinde normal şekilde ilerleyerek safra kesesine ulaşamaz. Bu durumda safra tuzları kana karışarak ciltte birikir. Kaşıntı genelde oldukça şiddetlidir. Hastalığın kendisi normalde döküntüye neden olmaz ancak şidetli kaşıma neticesinde ciltte kızarıklıklar ve tırnak izine bağlı ince kesikler olabilir.

İntrahepatik kolestaz tehlikeli bir durumdur. Bebekte gelişme geriliği ve hatta anne karnında ölüme neden olabilir.

Tanısı yapılan kan testleri ile konur.

Şiddetli kolestaz varlığında bebeği riske atmamak için doğum planlanarak bebek erken dünyaya getirilebilir.

Durum genelde doğumdan sonra kendiliğinden düzelir. Ancak takip eden gebeliklerde tekrarlama olasılığı yüksektir.

Kadınlar hamilelikte mantar enfeksiyonlarına karşı hassas olabilir. Östrojen hormonu arttıkça vajina ve salgıların artması, genital bölgenin sıcak ve nemli kalması bu nedenin ortaya çıkmasında rol oynar. Çünkü mantar enfeksiyonları nemli ve sıcak ortamlarda daha kolay çoğalır.

Ayrıca hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflaması ve uykusuzluk gibi birçok neden bu dönemde hamile kadınlarda vajinal enfeksiyonlara neden olabilir. Hamilelik sırasında mantar belirtileri ilk olarak dış genital bölgeden akıntı şeklinde kendini gösterir. Hamilelik sırasında mantar belirtileri normal dönemden farklı olabilir. Muayene sırasında bir maya enfeksiyonu bulunsa bile herhangi bir rahatsızlık hissetmeyebilirsiniz.

Genellikle mantar enfeksiyonlarının neden olduğu vulva kaşınması en önemli belirti olmasına rağmen, ağrılı idrara çıkma ve genital bölgede kızarıklık ve beyaz süt kesiği şeklinde kokusuz bir vajinal akıntı gözlenir. Kaşıntıya bağlı olarak ciltte kızarıklık, tahriş ve şişlik görülebilir.

Hamilelikte Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelik sırasında maya enfeksiyonlarını kontrol etmek zordur. Vajinal mikoz tedavisi esas olarak hamile kadınların taleplerine dayanmaktadır. Herhangi bir şikâyet yoksa tedaviye gerek yoktur. Ancak bir mantar enfeksiyonu sizi rahatsız ediyorsa, duruma göre tedavi edin. Çok fazla akıntı varsa hamilelikte mantar fitilleri kullanılması tavsiye edilir.

Kaşıntı ve kızarıklık hissediyorsanız mantar kremi tavsiye edilir. Hamilelik sırasında ağızdan alınan ilaçlar ilk seçenek değildir. Maya enfeksiyonları genellikle gün sürer ve gün içinde tedavi edilebilir. Bazı durumlarda maya enfeksiyonları eşlere de bulaşabilir. Bu durumda, eşinizin de enfeksiyonun size yeniden bulaşmasını önlemek için tedaviye ihtiyacı olabilir.

Hamilelik sırasında vajinal mantar enfeksiyonları da sirke tedavisi ile iyileştirilebilir. Vajinal mantar enfeksiyonlarının doğal bitkisel tedavisinde elma sirkesini ilaca ek olarak kullanabilirsiniz. Vajinanızı elma sirkeli suyla yıkayabilir veya elma sirkeli suda 10 ila 30 dakika oturabilirsiniz. Yüzde yüz hamile olduğunuzdan eminseniz doktorunuzun haberi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız.

Hamilelikte Mantar Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelik sırasında maya enfeksiyonlarının bebeğinize zarar vermesi veya enfekte etmesi olası değildir. Bu durum sadece sizi rahatsız edecek veya dikkatinizi çekecektir. Maya enfeksiyonları yalnızca doğum kanalı yoluyla geçerek bebekte pamukçuk hastalığına neden olabilir. Ayrıca bebeğe zarar verilmeyecektir.

Hamilelikte Mantar Bebeğe Zarar Verir MiHamilelikte Vajinal MantarHamilelikte Vajinal Mantar tedavisi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası