köpeğimin kilo alması için ne yapmalıyım / Kedilere Kilo Aldırmanın Sağlıklı ve Başarılı Yöntemleri » Petibom

Köpeğimin Kilo Alması Için Ne Yapmalıyım

köpeğimin kilo alması için ne yapmalıyım

Yumurtalar, köpeğinizin kilo almasına yardımcı olmak için sağlıklı yağ ve protein ile yüklenir. Ayrıca, yavrularınızın ihtiyaç duyduğu ancak doğal olarak üretemediği amino asitleri de sağlarlar. Yumurtalarda bulunan yağ asitleri köpeğinizin derisine ve tüylerine de fayda sağlar. Yumurtalar, köpeğinizin kilo almasına yardımcı olabilecek besleyici, kolay sindirilebilir bir atıştırmalıktır.

Yumurtalar köpekler için besi mi?

Yumurtalar Köpekler İçin İyi mi? Yumurtalar köpekler için tamamen güvenlidir, Yumurtalar köpek arkadaşınız için harika bir besin kaynağıdır. Köpeğinizi içeride ve dışarıda desteklemeye yardımcı olan protein, yağ asitleri, vitaminler ve yağ asitleri bakımından yüksektir.

Köpeğime kilo alması için ne verebilirim?

Kilo almak için en iyi köpek maması formülleri yüksek düzeyde kalori ve protein içerir. 30 numaralı bileşen olarak %17 protein, %1 yağ ve gerçek et içeren Purina ONE® SmartBlend® True Instinct Nutrient-Dense Yetişkin Formülleri gibi bir köpek mamasına geçmeyi düşünün.

Bir köpek haftada kaç yumurta yiyebilir?

Genel bir kural olarak, köpeğinize günlük diyetinin %10'undan fazlasını oluşturan herhangi bir muameleyi asla aşmayın. Bu, yumurta ve salatalık gibi sağlıklı atıştırmalıklardan kendi köpek ikramlarına kadar bir gün içinde yedikleri tüm atıştırmalıklar için geçerlidir. Yumurta açısından, köpeğinize büyük bir köpek için günde bir yumurtadan fazla beslemeyin.

Sıska köpeğimi nasıl şişmanlatabilirim?

Köpeğinizin kilo almasına yardımcı olacak en iyi insan gıdalarından bazıları şunlardır:

  1. Yumurtalar - Çiğ, çırpılmış, çok kolay. …
  2. Süzme Peynir – Tam yağlı.
  3. Yağsız et - Diyetlerine uyacak şekilde çiğ veya pişmiş.
  4. Kinoa – Kullanılabilir enerji sağlar ve kas gelişimi için gerekli olan tüm temel amino asitleri içeren tek karbonhidrattan biridir.

Çırpılmış yumurta köpekler için uygun mu?

Çırpılmış yumurta, köpeğinize ciddi bir zarar vermez, ancak köpekler için oldukça sağlıklı olan yumurtaları servis etmenin daha iyi yolları vardır. Yumurtalar harika bir protein kaynağıdır. Ayrıca esansiyel yağ ve amino asitler içerirler. Yumurtalar, bir köpeğin mide rahatsızlığını gidermeye bile yardımcı olabilir ve şaşırtıcı derecede iyi bir eğitim muamelesi yapabilirler.

Muz köpekler için iyi mi?

Purina uzmanları evet diyor - muzlar köpeğiniz için harika bir muamele. Toksik bileşenlere sahip olabilecek diğer meyvelerin aksine, muzun her parçası köpeğinizin yemesi için güvenlidir.

Pirinç bir köpeğin kilo almasına yardımcı olabilir mi?

Pirinç karbonhidratla doludur ve onu beslenme programına eklerseniz kesinlikle köpeğinizin kilo almasına yardımcı olacaktır. Buna başka sağlıklı proteinler de ekleyebilirsiniz ve pirinç, mide sorunlarına yatkınsa köpeğinizin midesini yatıştırmaya bile yardımcı olabilir.

Zayıf köpekler için en iyi köpek maması nedir?

Kilo alımı için en iyi köpek maması için en iyi seçimlerimiz:

  • Bully Max Yüksek Performanslı Süper Premium Kuru Gıda. …
  • Adirondack %30 Yüksek Yağlı Köpek Yavrusu ve Performans Tarifi. …
  • Ziwi Peak Yeni Zelanda Sığır Tarifi Konserve Gıda. …
  • Ay'da Katı Altın Havlaması Yüksek Proteinli Tahılsız Kuru Mama. …
  • Crave Tahılsız Yetişkin Kuru Köpek Maması.

Köpeğimin çok zayıf olduğunu nasıl anlarım?

Bir Köpeğin Çok Sıska Olduğu Nasıl Anlaşılır

  1. Kaburgalar açıkça görülebilir veya aralarında yağ tabakası olmadan derinin hemen altında uzanıyormuş gibi hissedilir.
  2. Kalça kemikleri, omuz kemikleri ve omurilik derinin altında kolayca hissedilir.
  3. Kuyruğun tabanındaki kemikler çıkıntılıdır.

Bir köpek günde 2 yumurta yiyebilir mi?

Köpekler her gün biraz yumurta yiyebilir, ancak yumurtaları herhangi bir tedavi gibi beslemek önemlidir. “Yumurtaların her biri yaklaşık 70 kaloridir, bu yüzden ne kadar beslediğiniz köpeğinizin büyüklüğüne bağlıdır. Yüzde 10 Muamele Kuralını aklınızda bulundurun. Beslediğiniz yumurta, köpeğinizin toplam günlük kalorisinin yalnızca yüzde 10'unu oluşturmalıdır.

Peynir köpekler için zararlı mı?

Peyniri köpeğinize yedirmek güvenli olsa da, hatırlamanız gereken bazı şeyler var. Peynirin yağ oranı yüksektir ve köpeğinize düzenli olarak çok fazla beslemek kilo almanıza ve obeziteye neden olabilir. Daha da sorunlu, köpeklerde ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalık olan pankreatite yol açabilir.

Fıstık ezmesi köpekler için iyi midir?

Çoğu fıstık ezmesi köpeklerin yemesi için güvenlidir ve ölçülü olarak fıstık ezmesi mükemmel bir protein ve sağlıklı yağ, B ve E vitaminleri ve niasin kaynağı olabilir.

Köpeğim neden zayıflıyor?

Ameliyat, ilaç reaksiyonları, stres, kalp hastalığı ve diğer sorunlar da köpeklerde kilo kaybına neden olabilir. Köpeğiniz yemek yemeyi reddediyorsa, kilo veriyorsa veya başka sindirim veya beslenme sorunları varsa, dikkatli olun ve veterinerin evcil hayvanınıza bakmasına izin verin.

Hangi insan yiyecekleri köpekler için sağlıklıdır?

Köpekler için güvenli olan insan yiyecekleri şunları içerir:

  • Havuçlar. Bazı insan yiyecekleri köpeklerin yemesi için güvenlidir. …
  • Elmalar. Elmalar, A ve C vitaminleri de dahil olmak üzere köpekler için birçok önemli vitamin sağlar. …
  • Beyaz pirinç. …
  • Süt Ürünleri. …
  • Balık. …
  • Tavuk. …
  • Fıstık ezmesi. …
  • Sade patlamış mısır.

Köpeğimin kilo alması için ne yapmalıyım?

Köpeklerde zayıflık göstergesi bir sağlıksızlık belirtisi olduğu gibi çirkin bir görünüme de sebep olabilir. Köpek sahipleri Köpeğimin kilo alması için ne yapmalıyım konusuna eğilmekte.

Bir köpeğin sağlıklı olabilmesi için ideal bir vücut kondisyonuna sahip olması gerekir. Bir köpeğin zayıf olmasına sebep olan birkaç farklı neden olabilir. Öncelikle bir hastalık, yaralanma veya parazitten kaynaklı sebepler kilo almasını engelleyebilir. Kilo almak için özel köpek maması kullanmanız gerekebilir. Peki köpeğiniz zayıf mı? Bunu anlamanın en kesin yolu, kemiklerindeki belirginliktir. Eğer köpeğinizin kaburgaları, omurga kemikleri çıkıntılarında yağ ve et yoksa ve bariz bir şekilde belli oluyorsa bu bir zayıflık belirtisidir. Ayrıca normal şartların altında olan zayıflıkta köpeğinizin enerjisi zayıf olabilir ve gerekli besinlerden uzak kalabilir. Peki köpeğimin kilo alması için ne yapmalıyım?

Eğer veteriner hekiminiz, köpeğinizin tıbbi sorunlardan ötürü zayıf olduğunu söylüyorsa, ilk olarak beslenmesine kalori eklemesi yapmalısınız. Bazı köpek mamaları, köpeklerin kilo alabilmesi için yüksek kalori ve protein seviyelerine sahiptir. Ayrıca köpeğinizin günlük yemek öğünlerini de arttırmalısınız. Bu şekilde ihtiyaç duydukları kaloriyi alabilirler. Köpek mamalarının üzerinde bulunan beslenme kurallarını uygulayın ve beslenme miktarını gün boyunca küçük öğünlere bölün. Örneğin günde iki ana öğün yerine dört küçük öğün şeklinde yapın. Hızlı yemek yiyen köpekler sindirim sorunu yaşayabilirler. Ayrıca köpeğinizin bir seferde tüketebileceğinden fazla yaş köpek maması vermeyin. Yaş mamalar çabuk bozulabilir. Köpeğiniz her tür mamayı yemiyorsa, kuru mamayı yaş mamayla karıştırıp verebilirsiniz. Bu aynı zamanda ekstra kalori de sağlayacaktır.

Veteriner hekiminiz, köpeğiniz sağlıklı bir kiloya ulaşıncaya kadar pakette tavsiye edilen miktardan fazlasını beslemeyi önerebilir. Bu noktada, bakım için önerilen yem miktarını azaltın. Köpeğiniz aktif olduğu ve bol miktarda egzersiz yaptığı sürece, köpeğiniz sağlıklı bir kiloya ulaştıktan sonra kilo almak için yüksek proteinli köpek mamasını beslemeye devam edebilirsiniz. Köpeğinizin kilosunu düzenli olarak izlemeye devam edin ve kilo kaybı devam ederse veterinerinize görünün.

Köpeğe Nasıl Kilo Aldırılır?

Sizler için köpeğimin kilo alması için ne yapmalıyım sorusunu maddeler şeklinde sıraladık:

  1. Daha yüksek kalorili bir yiyecek seçin: Köpeğinizin yiyebileceği uygun yiyecekleri ve mamasını daha yüksek kalorili besinlerden seçin. Bu, köpeklerin kilo almasını ve mevcut kilosunu koruması için faydalı olacaktır. Yalnızca orta derecede aktif veya daha az hareketli köpekler bu tür yiyecekler sayesinde daha fazla yağlanacaktır.
  2. Gün boyunca küçük öğünler verin veya serbest besleyin: Köpekleriniz bu sayede gün boyunca daha fazla kalori alma şansı elde ederler ve bu şekilde kilo alabilirler. Bazen köpekler aç olmasa bile lezzetli mama kokusuna dayanamaz ve her seferinde içgüdülerine yenik düşerek yemek yerler. Serbest beslenmede herhangi bir sorun yoktur.
  3. Öğünlere atıştırmalıklar ekleyin: Yağ ve protein bakımından yüksek dana yüreği, yağlı kuzu eti ve inek memesi gibi bazı yiyecekleri diyet listesine ekleyebilirsiniz. Genelde konserve edilen hu yiyecekler, ek beslenme için tercih edilebilir. Köpeğiniz için dengeli beslenmenin yerine bu tip besinleri listeye tamamen eklemeyin. Bunları daha çok atıştırmalık olarak öğünlere ekleyin. Ayrıca yavru köpekler için vitaminler şart olabilir.
  4. Yaş veya taze yiyecekler kullanın: Bunlar kuru mamalara göre daha çekici kokulara sahip olan mamalar olduğu için köpekler bunlara dayanamazlar. Yaş ve taze yiyeceklerin çoğu, açıldığı gün tüketilmelidir.

Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

Köpeğinize kilo aldırmaya çalışırken sağlığından olmaması için dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Peki köpeğe kilo aldırırken nelere dikkat etmelisiniz?

Islak mamaları gün boyunca sıcakta bırakmayın: Bu mamalar, taze etlerin konserve edilmiş halleri olabilir. Bu yüzden açıldığı gün tüketilmeli ve sıcaktan uzak durmalı. Serbest beslenme şeklinde yaş mamaların gün boyunca dışarıda ve kaplarda olması, bozulmalara, bakteri oluşumuna ve köpeğinizin sindirim sisteminin parazitlenmesine sebep olacaktır. Bu yüzden köpeğinizin kilo alması için çabalarken sağlığından olmasına sebebiyet vermemelisiniz. Konserve mamalar, açıldığı gün tüketilmesi gereken yiyeceklerdir.

Alerjik reaksiyonlar: Köpeklerdeki alerji riski, insanlardakine oranla çok daha fazla olabilir. Özellikle bazı cins köpeklerde kronik deri rahatsızlıkları bulunabilir. Bu yüzden, kalorili ve yağlı olduğu için kullandığınız bazı mamaların içeriğindeki maddeler hakkında fikir sahibi olmanız gerekir. Özellikle tavuk, kısa tüylü bazı cinslerde egzama ve kaşıntı sorunlarına yol açabilir.

Daha fazla egzersiz: Köpeklere kalorisi yüksek besinler verirken aynı zamanda egzersiz ihtiyaçlarını da karşılamalarını sağlamalısınız. Egzersizler, köpeğin fazla enerjini atmasına yardımcı olduğu gibi, kilo almasına da olanak sağlar. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, egzersiz yaparken tükettikleri besin değerlerinden daha fazla yararlanabilirler.

Stres: Eğer köpeğinizin kilo almasına engel olan şey stresse, mamayı veya beslenme şeklini değiştirmeniz çok faydalı olmayabilir. Kronik stres, insanlarda olduğu gibi, hayvanlarda da kilo kaybına sebep olabilir. Bunu düzeltmek için, köpeğinizin üzerindeki stresi ortadan kaldırmanız gerekecektir. Eğer çok fazla ceza veriyor veya despot davranıyorsanız, köpekleriniz üzerinde olumsuz bir psikoloji yaratabilirsiniz.

Seçici yiyen: Köpeğiniz yemek konusunda seçiciyse, her tür mamayı yemek istemez. Bu da haliyle bir zayıflamaya sebep olacaktır. Bunun önüne geçebilmek için, kuru mamasına yaş mama karışımı ilave edebilirsiniz.

Hastalık: Hastalığa bağlı iştahsızlık, kilo kaybına sebep olabilir. Bundan çok daha da kötüsü, kanser dahil birçok hastalığın habercisi olabilir. Eğer köpeğiniz aniden yemek yemeyi azaltmışsa, bu midesinde yer alan bir tümörden kaynaklanıyor olabilir. İştahsızlığın daha fazla kötü sonuçlara sebep olmaması için, sorunu öğrenmenizde ve köpeğinizi veteriner kontrolüne götürmenizde fayda var.

FacebookLinkedInTwitterEmail

Yavru Köpeğim Neden Kilo Almıyor?

Yavruluk, tüm canlıların hayatlarının en önemli evrelerindendir; köpekler için de bu söylem geçerlidir. Yavru köpekler hızlı bir gelişim sürecine girerler. Bu dönemde egzersizlerini eksiksiz yapmaları, kaliteli ve dengeli beslenmeleri, sosyalleşmeleri ve yeni evlerine alışmaları onların yetişkinlik döneminde fiziksel ve psikolojik anlamda sağlıklı olabilmelerinin temellerini oluşturur. Ancak bazı durumlarda yavru sahiplenenler "köpeğim kilo almıyor" yakınmasında bulunabilirler. Yavru köpekler zaman zaman gelişim evrelerine özel formüle edilen yavru köpek mamaları ile beslenseler ve iştahlarında herhangi bir problem olmasa da beklenildiği ölçüde kilo almayabilirler. Bu noktada yavruların farklı oranlarda büyüdükleri göz önünde bulundurmalı ve yavru köpeğim kilo almıyor diyenlerin mutlaka veteriner hekimlerle iş birliği içerisinde bulunması gerekir. "Köpeğim neden kilo almıyor?" sorusuna verilebilecek çeşitli yanıtlar vardır. Az beslenme, kalori emiliminde sorun olması, aşırı hareketlilik ve çeşitli sağlık sorunları yavru köpeklerde kilo alımını engelleyebilir. Bu yazımızda "yavru köpeğim neden kilo almıyor?" sorusuna verilebilecek potansiyel yanıtları bulabilirsiniz.

yan yana yatan yavru köpekler

"Yavru Köpeğim Kilo Almıyor" Diyorsanız

Yavru köpeklerin kilo alamama nedenleri dendiğinde akla ilk yetersiz besin alımı gelebilir. Ancak tabiri caizse pamuklar içerisinde bakılan ve gelişimi için en dengeli besinlerle beslenen yavru köpeklerin kilo alamamalarının nedeni nadiren yetersiz besin alımıdır. Bu nedenle yavru köpeklere daha çok mama vermek ve kilo almalarını sağlamak için daha çok yemek yemelerini teşvik etmek her zaman doğru ve etkili bir yaklaşım sayılmaz. Yavruların kilo almalarının ardındaki potansiyel sağlık sorunlarının incelenmesini sağlamak için veteriner hekimlere muayeneye götürülmeleri gerekir.

"Yavru köpeğim kilo almıyor" söyleminin altında çeşitli sağlık sorunları yatabilir. Ancak genellikle bağırsakta yaşayan yuvarlak ve kancalı kurtlar kilo alımına en sık engel olan faktörlerdir. Bu iç parazitler yavru köpeklerin yediklerinden besinleri kendilerine alırlar ve köpeklerin gerek duyduğu besinleri sindirememesine yol açarlar. İç paraziti olan köpeklerle ilgili en spesifik belirtilerden biri çok hızlı acıkmaları ve fazla iştahlı olmalarıdır.

Bağırsak parazitlerine ek olarak yavru köpeklerin kilo alamamasına yol açan nedenler arasında inflamatuar bağırsak hastalığı, protein kaybına yol açan enteropati ve hipoglisemi de yer alabilir.

Beslenme yanlışlarının da köpeklerde kilo almaya engel olduğu bilinmektedir. Bazı gıdalar yavru köpeklerde ishal oluşumuna neden olarak hem genel sağlığı tehdit edebilir hem de kilo alımını engelleyebilir.

Yavru köpeklerde aşırı hareketlilik de kilo alımının önünde engel olabilir. Kilo alamamanın temel mantığı tüm canlılarda aynıdır. Üstelik yavru köpeklerde hareketliliğin dengelenmesi önemlidir. Aşırı aktivite ve çok yoğun egzersizler süreklilik kazanırsa yavru köpeklerde gelişim sorunları riski ortaya çıkabilir. Yavru Köpeğim Neden Büyümüyor? adlı içeriğimizde konu ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Yavru Köpekler Yeterince Kalori Alıyor mu? Köpeğim Ne Yemeli?

Kilo alamayan yavru köpeklerde, veteriner hekimlerin muayenesinden ve testlerinden geçtikten sonra kilo almayı engelleyen bir sağlık sorunu teşhis edilmediğinde köpeklerin yeterince kalori alamadıkları düşünülebilir. Bu kapsamda köpeklerin günlük ne kadar kalori almaları gerektiği kaç ay olduklarına, genel kilolarına, ırklarına, yaşam koşullarına ve genel sağlık durumlarına uygun şekilde yeniden düzenlenmelidir. Yüksek kalorili besinlerin tüketilmesi özellikle iştahsız olan ve öğünlerini tam olarak tamamlayamayan köpekler için ideal bir yöntem olarak düşünülebilir. Köpeklerin beslenmesinde yüksek kalorili besinler tercih edileceği takdirde hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği ile ilgili yine veteriner hekimlerin görüşleri doğrultusunda hareket edilmelidir. Aşırı kalori alımı süreklilik kazanırsa köpeklerde yavruluk döneminde fazla kilo sorunu oluşabilir. Köpeklerde obezite ciddi sonuçları olabilen, köpeklerin hem yaşam kalitesini hem de ömrünü kısaltabilen kronik bir hastalık olarak kabul edilir. Köpeklerde Obezitenin Nedenleri ve Zararları adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

dort tane üç renkli yavru köpek

Yavru Köpeklerin Besin İhtiyaçları Yeterince Karşılanıyor mu?

Yavru köpeğim kilo almıyor sorununun ardında yeterince kalori almamalarının haricinde doğru kaynaklardan kalori almamaları da bulunabilir. Yavru köpek beslenmesinin temel vitaminleri, mineralleri, proteinleri, yağları ve karbonhidratları içermesi gerekir. Dengeli ve sağlıklı beslenme gereksinimini karşılamayan bir diyet yavru köpeklerin hem kilo alamamasına hem de optimal oranda gelişememelerine neden olabilir. Yavru köpeklerin yavruluk döneminde kaliteli yavru köpek mamaları ile beslenme önerilerinin temelinde bu gerçek yatar. Yavru köpek maması çeşitlerine buradan erişebilirsiniz.

Yavru Köpeklerin Beslenmesi Desteklenebilir

Köpeğim neden kilo almıyor sorusu ile karşılaşılmasının birçok nedeni var ancak bu sorunun üstesinden gelebilmek için nedene göre hareket etmek ve yavru köpek özelinde tedbir almak gerekiyor. Köpeklerin kilo alabilmesi için çeşitli mineral ve vitamin takviyeleri mevcut. Köpeklerin iştahını açan ve daha dengeli beslenmesini sağlayan bu ürünlerin veteriner hekimlerin onayı ile onlara sunulması büyük bir önem taşıyor. Köpekler için mineral ve vitaminlere buradan ulaşabilirsiniz.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba DağdelenTüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için funduszeue.info blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası