oruç ve panik atak / Oruç stres, kaygı ve depresyonu azaltıyor

Oruç Ve Panik Atak

oruç ve panik atak

Her sene ramazan ayında hastalarımızın bir çoğu oruç tutup tutamayacaklarını sorarlar. Depresyon oruç , panik atak ve oruç ilişkisi nasıldır? Depresyon oruç tutmaya engel mi?

Panik atak hastası oruç tutabilir mi? Depresyon tedavisi gören kişi oruç tutabilir mi? gibi sorularla sık sık karşılaşmaktayız.

Psikolojik tedavi gören insanlarımızın bir kısmının kullandığı ilaçların kanda çok dengeli olması gerekir.

Örneğin “Manik Depsesif ” rahatsızlıkta sürekli ilacı kullanması gerekir. Bu hastalık nöbet nöbet bazen depresyon bazen manik atakla tekrarladığından devamlı ilaç almak gerekir. Hakeza hem epilepsi ( Sara) olan hem de psikiyatrik tedavi gören insanlarımızın da aksatmadan ilaç almaları gerekir. Oruç la beraber vücuttaki metabolizma açlığa göre düfunduszeue.infoi elektirolitler ( Sodyum, Potasyum, Kalsium&#;) mineral ve vitaminlerin seviyeleri ve oranları değişir.

Kullandıkları ilaçların etkileştiği proteinlerin miktarı değişebilir. İlaçların kan seviyeleri bozulabilir. Bu nedenle bu hastalarımızın oruç tutmaları uygun olmaz.

Ayrıca ramazanda gece uykusunun bölünmesi söz konusudur.( Sahura kalkarak) “Manikdepresif “ bozuklukta bazen bir iki gün uykusuz kalmak bile “manik atağı” funduszeue.infozluğun hastalıkları tetiklediği durumlarda da sahura kalkmamak gerekir.

Şeker, tansiyon, kalp ve diğer organik hastalıkların yanı sıra psikiyatrik hastalığı olanlardan bazılarının oruç tutması uygun değildir.

Ağır depresyonlarda, Panik Ataklarda ve sürekli kaygı bozukluklarında da oruç tutmak gerekmez.

Kişi mutlaka oruç tutmak istiyorsa bunu devamlı gittiği doktoruna danışmalıdır. Doktor müsaade etmiyorsa tutmamalıdır.

Yukarıdaki durumlar haricinde bir hastanın hastalığının hafif olduğu veya hafiflediği durumlarda doktoru da uygun görürse oruç tutabilir.

Ramazan ayında bazı “Alkol dostları” alkolü birden bırakabilmektedirler. Bir kısmında kesilme belirtileri olabilir. Titreme,terleme,sinirlilik,uykusuzluk,gerginlik vs. Bir kısmında bunlara ilave olarak ciddi nöbet olmaktadır.(Deliryum tremens ) ve burada kişinin bilinci bulanıklaşmakta, ciddi davranış ve uyum bozuklukları, epilepsi nöbetleri , halüsünasyonlar , koma belirtilerine varana kadar tıbbi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Bu nedenle alkol sorunu olanların; “ geçmiş yıllarda ramazanda alkolü bıraktıkları halde , hiçbir şey olmamışsa dahi” bir doktor gözetiminde bunu yapmaları daha doğru olur.Çünkü “Deliryum “ olursa % oranında ölümle sonuçlanan durumlar ortaya çıkmaktadır.

Ramazan ayının manevi iklimini hissetmek isteyen hastalarımız oruç tutamıyorlarsa da; iftarlara giderek diğer ramazan etkinliklerine katılarak bu havayı soluyabilirler&#;

Diğer yandan ramazan özellikle “hoşgörü ayı” olduğu vurgulanır.Açlık nedeniyle kan şekeri düşen,fizyolojisi ve ruhsal durumu bir an bozulan insanlara da anlayış gösterilmelidir. Kişide ciddi davranış değişikliği oluyorsa; kendine ve çevresine zarar veriyorsa orucu tutmamalıdır.

İnsanlarımızın oruç tutsun, tutmasın bir birlerine saygılı olması çok öfunduszeue.info tutuyorsun veya neden tutmuyorsun sorularını sormak yerine anlayışlı ve saygı esas olmalı oruç tutanlarda oruç tutmalarında dolayı bir ayrıcalık beklememeliler&#;

Ramazanın ruhuna uygun olarak, ekonomik durumu iyi olanlar mutlaka yoksullara destek olmaları toplumsal yardımlaşma, dayanışma, paylaşma,sevgiyi,saygıyı artırıfunduszeue.infoar yalnız çaresiz olmadıklarını görür bir nebze da olsa funduszeue.infoun basıncıda azaltılmış olur.

 

Ayrıca, Psikoloji Tedavisi ve Oruç İlişkisi yazımızı okuyabilirsiniz.

Related Posts

İlaç kullanan hastalar Ramazan’da bu uyarılara kulak verin

Oruç tutmak isteyen hastaların doktor gözetiminde bu ibadetlerini yerine getirebileceğini belirten uzmanlar, özellikle bipolar bozukluğu hastalarına önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Duygu durum dengeleyen bazı ilaçların susuz kalınması halinde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirten uzmanlar, “Susuzluğun etkisi ile lityum zehirlenmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Mutlaka doktorunuza danışın” uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Psikiyatrist Uzm. Dr. Mahir Yeşildal, içinde bulunduğumuz Ramazan’da ibadetini yerine getirmek isteyen hastaların mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini söyledi.

Özellikle psikiyatrik tedavi gören hastaların kullandığı ilaçların susuzluk halinde önemli yan etkilerinin ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Mahir Yeşildal, “Oruç tutmasını istemediğimiz hastalarımız var, bunların başında bipolar hastaları geliyor. Ancak burada bir genelleme yapamayız, bütün bipolar hastaları oruç tutmamalı gibi bir şey söyleyemeyiz. Ancak lityum gibi valproik asit gibi duygu durum dengeleyicisi gibi ilaçlar kullanan hastalar gün içerisinde susuz kaldıklarında ilacın kan seviyesi yükseliyor ve bunların terapötik indeksleri çok dar olduğu için lityum zehirlenmesi gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu hastaların çok dikkatli olması lazım” dedi.

Bipolar hastalarda ikinci olarak uyku bölünmesinden de endişe ettiklerini belirten Uzm. Dr. Mahir Yeşildal, “Çünkü bipolarda uyku düzeni çok önemlidir. 17 saat aç kalınıyor. saatlik bir yemek yeme vakti var ve bu geceye denk geliyor. Hastayı düşünün 12’de uyudu, 2’de sahura uyandı. Sabah namazını bekledi 4’e kadar, 4’te yine uyudu ve 7’de uyanıp işe gitti. İkişer üçer saat uyumuş, uykusu bölünmüş, REM uykusunu tam alamamış bir hastadan söz ediyoruz. Bu çok tehlikeli çünkü bu hastanın manik döneme girme ihtimali çok yüksek” dedi.

funduszeue.info Mahir Yeşildal, bu dönemde maneviyatın arttığını, bunun da bazı hastalarda manik dönemi tetikleyebileceğini belirterek “Manik dönemde bazı hastalarda mistik ve dini uğraşılarda bir artış söz konusu oluyor. Aile kişideki bu dini artışı ramazana bağlayıp hastalığı fark edemeyebilir” uyarısında bulundu.

MUTLAKA DOKTORUNUZA DANIŞIN

Psikiyatrik hastalığa sahip olan kişilerin mutlaka doktorlarına danıştıktan sonra oruç tutmalarını tavsiye eden Uzm. Dr. Mahir Yeşildal, şunları söyledi:

“Dolayısıyla en çok dikkat etmemiz gereken grup bipolar hastalar. Hiçbiri oruç tutamaz diye bir şey söz konusu değil. Bazı bipolar hastalar doktorlarıyla görüşerek ilaçlarının dozu ayarlandıktan sonra oruç tutabilirler. İkincisi şizofreni gibi psikotik durumlar, ağır akıl hastalıkları. Bunların ekseriyetle dini açıdan oruç tutmaları konusunda bir mesuliyetleri yok. Bu hastaların büyük bölümü çok miktarda ilaç kullanıyorlar. Tamamı için değil ama küçük de olsa bir kısmı doktoruna başvurarak ilaçlarının hangi saatte alınacağı belirlenerek oruç tutabilir ama mutlaka doktor kontrolünde olmaları gerekiyor.

Depresyon, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk gibi problemlerde iki grup hasta var. Kişi oruöç tutmak istiyorsa biz bu hastaları ramazan ayı öncesinde mutlaka değerlendirmeliyiz. Kullanılan bazı antidepresanlar, bazı obsesyon kaygıları giderici ilaçların, obsesyon ve takıntıları giderici ilaçların vücudun su ve şeker metabolizması üzerine değişik etkileri olabiliyor. İlaçları düzenlendikten sonra bu hastaların oruç tutmalarında hiçbir mani yok. Bir depresyon hastasına eğer arzu ediyorsa oruç tutması onu ruhsal açıdan çok iyi gelecektir. Bir anksiyete bozukluğu hastası oruç tuttuğu için kendini çok daha iyi ve huzurlu hissedecektir. Depresyondaki bir kişiyi düşünün hiçbir işe yaramadığını düşünüyor, bu kişi sırf Allah rızası için bir ay boyunca günde 16 saat aç kalabiliyor. Bu kişideki özgüveni de artırıyor. Bak ben bunu yapabildim, bunu yapabiliyorsam günde 8 saat işyerimde de çalışabilirim. Aslında eşimle de iyi anlaşabilirim. Aslında çocuğuma da iyi bakarım gibi özgüven duygusunu aşılayabiliyor.”

funduszeue.info Mahir Yeşildal, “Ancak hiçbir zaman unutmamalılar ki hastalar oruç tutarak bedenlerine çok daha büyük bir zarar verebilirler ve önümüzdeki senelerin hiç birinde oruç tutma ihtimalleri olmayabilir. Dolayısıyla iyileşebilmek adına doktorlarının tavsiyesiyle oruç tutmamaları gerekiyorsa kendilerini depresif hissetmelerinin bir anlamı ya da gereği yok” tavsiyesinde bulundu.

 

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat

Yayınlama Tarihi: 02 Ocak

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası