petek alırken nelere dikkat edilmeli / Petek Havası Alınırken Kombi Kapalı mı Olmalıdır - Bizim Tesisatçımız

Petek Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

petek alırken nelere dikkat edilmeli

Radyatör Petek Nedir? Ne işe Yarar?

 

Radyatör Petek sıcak su kullanan ısıtma sistemlerinde, ısıtılacak mekânın en uygun yerine yerleştirilen bir cihazdır. Kombiler tarafından pompalanan sıcak suyun tesisattaki borulardan geçerek peteklere ulaşması neticesinde bulunduğu ortamı ısıtan peteklerdeki su kolon borularından tekrar kombiye geri döner. Peki en iyi ısı veren ve tasarruf sağlayan radyatör peteği hangisi sorusuna gelirsek eğer; cevap istenilen performans özelliklerine göre değişir demek gerekir.

Radyatör Petek Modelleri

 

  • Alüminyum Panel Petek Radyatörler
  • Sac Panel Petek Radyatörler
  • Döküm Petek Radyatörler
  • Havlupan Petek Radyatörler
  • Dekoratif Panel Petek Radyatörler
  • Yerden Isıtmalı Petekler

istanbul-tesisat-petek-modellerikalaorifer-petegi-modellerison-moda-petek-modellerisuper-luks-kalorifer-petek-modelleri

En İyi Radyatör Petek Tavsiyemiz

Piyasada satılan modeller gün geçtikçe çoğalsa da İstanbul Tesisat en iyi radyatör – petek olarak Alüminyum döküm radyatörleri tavsiye ediyor. Bu radyatörler ısıyı daha verimli bir şekilde iletir. Ancak ekonomik açıdan biraz daha uygun bir şey arıyorsanız Demirdöküm Plus modelinin, kcal/h olanını tavsiye edebiliriz. Bunların yanı sıra Ferroli ve ECA marka radyatör de kullanabilirsiniz.

 

Radyatör Peteği Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Kalorifer petek modeli seçilirken dikkat edilmesi gereken en önemli şey kaloridir. Kalorifer tesisatı satın alacağınızda fiyat alırken kalori hesabı yapmanız oldukça yerinde olacaktır. Çok eski radyatörleri atmak yerine tesisat temizliği yaptırmanız tekrar eski performansına kavuşabilmesini sağlayacaktır. Ayrıca en iyi marka radyatörü de kullansanız kombi tesisatı çok kirli borularda ısı performansı çok fark etmeyecektir.

Radyatörlerin hepsi dışarıdan bakıldığında aynı gibi görünür fakat ilerleyen yıllarda peteklerin alt tarafları ısınmamaya başlar. Meydana gelen tıkanmalara ilaveten gözünüzle göremeyeceğiniz kalori değerlerini de hesaba kattığınızda ısıtma performansının düştüğünü göreceksiniz. Ancak ucuz ya da pahalı peteği seçmek yine de alıcının kararıdır. Bunların yanında oldukça pahalı olan ancak işe yaramayıp ilerleyen yıllarda sorun çıkaran bir sürü petek marka ve modeli bulunmaktadır.

Bağımsız dairelerde kabataslak hesaplanan petek ölçüleri, oda metrajı gözetmeksizin basit usullerle sonlandırılır. Bazı petekler içeriden yüksek oranda pas yaptığı için sirkülasyon yapan sıcak suda çayın pasosuna benzer atıklar oluşturur. Kirliliği yok etmek için tesisata makine bağlayarak petek temizliği yaptırmalısınız. İstanbul Tesisat petek temizliği konusunda size yardımcı olacaktır.

Kullanımınızdan bir süre geçtikten sonra peteklerde ısı kaybı olduğunu seziyorsanız bakımını ve temizliğini ihmal etmeyin. Boruların ve peteklerin içinde biriken toz yumakları, çamurlaşmış maddeleri, bakterileri kimyasal solüsyon kullanarak ve petek temizleme makinesiyle temizleyebiliriz.

 

Panel Radyatör ile Döküm Radyatör Arasındaki Fark Nedir?

 

Panel radyatörler, yapısı itibariyle sac ve alüminyum dan üretildiklerinden, ısıyı ortama hemen yayarlar, bu sayede ortamlar hızlı bir şekilde ısınırlar. Panel radyatörler, döküm radyatörlere göre 5 kat daha hafiftir, nakliyesi kolaydır, kurulumu basittir.

Panel kalorifer peteklerinin ham maddesi saç olduğu için panel radyatörlerin ömrü alüminyum döküm radyatörlere göre daha kısadır.

 

Panel Radyatörler yapıları itibariyle ısıyı hemen yaysalar da ömürleri ortalama 10 yıl ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

 

Ancak peteklerinizden yeterli ısıyı alamadığınızı düşündüğünüzde hemen yeni petek almaya karar vermeyin. Çok kirli radyatörlerin içindeki su, yeterli derecede dönüş yapamadığı için eskisi gibi ısıtma sağlamaz. Bu problemden kurtulmak ise çok basit tesisat temizliği yapılarak radyatörleriniz eski verimliliğine tekrar kavuşturabilirsiniz.

 

Petek Kalori Hesabı Nasıl Yapılır?

 

Peteğin bulunduğu yerin ısıtılması, peteğin boyutları ve ürettiği KCal ile ilgili olsa da odanın bulunduğu cephe de göz önüne alınması gereken etkenlerdendir. Eviniz teras ya da bodrum katlardan birinde ise ısı kaybı daha fazla olacağından yukarıda elde edilen değerlere %15 ilave edilmelidir.

 

Metre Bazında Kalori Hesabı: 10 ila 15 m² ölçüsülerindeki bir oda 1 metre genişliğinde 60 cm yüksekliğinde bir petekle rahatlıkla ısınacaktır. Çünkü bu ölçülerdeki bir petek Kcal ısı vermektedir.

Metreküp Bazında Kalori Hesabı: Eğer mekânda metreküp hesabı yapılarak petek alınacaksa 1 m³ için 45 Kcal/saat enerji harcanacağı göze alınmalıdır.

 

Eğer daha kaliteli bir ısı elde etmek istiyorsanız yukarıda verdiğimiz hesaplamalara ilave olarak 1 metre genişliğinde ve 60 cm yükseklikteki bir peteğe cm arası genişlik eklemeniz yeterli olacaktır.

 

Unutmayın, Petek Temizliği Daha İyi Isınma Performansı Sağlar!

 

Peteklerinizin daha fazla ısıtmasını sağlamak için kombi derecesini yükseltmek doğalgaz faturalarınızı kabartacağı gibi tavsiye ettiğimiz bir yöntem değildir. Bunun yerine peteklerinizin ve kalorifer tesisatınızın düzenli olarak temizliğini yaptırmanız markası ne olursa olsun peteklerden daha fazla ısı almanızı sağlayacaktır.

İstanbul Tesisat olarak makine ile yaptığımız tesisat temizliği ile ısıtma performanslarınızı arttırmayı hedefliyoruz.

Kategoriler Tesisat Temizliği

Bal Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Asırlardır sofralara lezzet insana sağlık katan bal, günümüzde yine en değerli besinler arasındadır. Arının; çiçeğin, ağacın, bitkinin özünden yaptığı doğanın mucizesi olan bu besin tamamen doğaldır. Ancak günümüzde çeşitli etkenler bu doğallığı bozabilmektedir. Bu sebeple insanlarda “gerçek bal” arayışı ortaya çıkmıştır.

Bu arayışınızdadoğal ve gerçek olanını bulabilmeniz için bazı tavsiyeler:

Doğal bal nasıl anlaşılır?

İçerikler

Balın doğallığı konusunda farklı kriterler vardır ve alırken bu kriterlere dikkat edildiğinde gerçek balı ayırt etmeniz kolaylaşacaktır.

Şekerlenir

Sanılanın aksine gerçek bal şekerlenir. İçerisindeki glikoz ve fruktoz miktarına göre şekerlenme oranı değişebilmektedir. Şekerlenmeyen balın içerisinde koruyucu olduğu düşünülebilmektedir. Özellikle marketlerde düşük sıcaklıklarda uzun süre raflarda kalan ve şekerlenmeyen balların doğal olması ihtimali düşüktür. 

Balın şekerlenmesi doğallığı açısından tek başına ayırt edici olmayabilir. Çünkü son yıllarda farklı katkı maddeleri kullanılarak balın şekerlenmesi sağlanabilmektedir.

 

Donar

Her maddenin olduğu gibi balın da bir donma noktası vardır. Sıcaklığın ortalama derecenin altına düşmesiyle bal donar. Donmaya başlayan balın akışkanlığı azalarak kavanozun dibine çöker. Balın donması aslında şekerlenmesi anlamına gelmektedir. Donan bal direkt ateşte değil benmari usulüyle ısıtılmalıdır. İçine katkı maddesi konulan bal donmadan ve hiçbir hava koşullarından etkilenmeden uzun yıllar aynı kalabilmektedir. Ancak doğal bal koruyucu içermediği için donar, şekerlenir, erir.

 

Tadı Ve Kokusu

Gerçek bal tüketenler balın kokusu ve tadını gerçek olmayandan ayırt edebilirler. Gerçek balın kokusu olmaz. Ancak katkılı balda koku olabilmektedir. Yine de sahte bal yapanlar baldaki kokuyu da yok edebilmektedirler.

Gerçek balı yediğinizde ağzınızda şeker tadı bırakmaz. Kısa süre içerisinde ağızdaki tatlı hissi geçer. Ayrıca yenildiğinde genzi yakar. 

Renk

Çiçek ve çam ballarının renklerinde farklılıklar bulunabilmektedir. Çam balı daha koyu iken çiçek balı ondan daha açık renkte olabilmektedir. Yine elde edilen çiçek ve bitki florasına göre de değişiklik gösterebilmektedir. Ancak doğal genellikle baldaki renk yoğunluğu sahtelerine göre daha fazladır.

 

Bunların dışında evde uygulayacağınız farklı yöntemler, balın gerçek olup olmadığını anlamaya yardımcı olabilmektedir.

Bunlar:

Yanma

Gerçek bal yanar. Pamuğa bir parça bal alıp ateşe tuttuğunuzda yanıyorsa muhtemelen gerçek baldır.

Kâğıt Havlu

Balı kâğıt üzerine koyduğunuzda havlu tarafından emilirse katkılı olma ihtimali çok yüksektir.

Tüm bunlar gerçek balı ayırt edebilmeniz için size yardımcı olsa da farklı yöntemler ve maddeler en kesin ve güvenilir sonucu analiz yaptırdığınızda alabilirsiniz. Laboratuvar ortamında analiz edilen balın gerçek olup olmadığı kesin olarak anlaşılmaktadır.

Ilık Su 

1 yemek kaşığı balı ılık suya koyup bekletin. Eğer bal çözünmeden kalıyorsa gerçek çözünüyorsa katkılı olduğunu düşünebilirsiniz.

Tüm bunlar gerçek balı ayırt edebilmeniz için size yardımcı olsa da farklı yöntemler ve maddeler en kesin ve güvenilir sonucu analiz yaptırdığınızda alabilirsiniz. Laboratuvar ortamında analiz edilen balın gerçek olup olmadığı kesin olarak anlaşılmaktadır.

Süzme bal alırken yaşanan balın gerçek olup olmadığı problemi petek bal alırken de yine yaşanabilmektedir. 

Peki, İyi bir petek bal nasıl anlaşılır?

Petek balı tüketmek istiyorsanız gerçek olup olmadığı ile ilgili  peteğin rengi ve şekli size ipucu verebilecektir. Gerçek petek balında genellikle peteğin tamamı düzgün bir şekilde dolmayabilir. Çok düzgün ve hepsi dolu bir petek akla sentetik, katkı maddesi kullanımı, arıların şeker ile beslenmesi gibi farklı ihtimalleri getirebilir. Ayrıca gerçek petek balının rengi açık değil kahverengiye yakın hatta zaman zaman kara olur.

Petek bal neden kahverengi olur?

Arı petek gözlerini aynı zamanda yumurtalarını bırakmak için de kullanmaktadırlar. Yumurtalarını bırakmadan önce de sağlık açısından çok faydalı propolis tabakasıyla ile sterilize etmektedirler. Propolis kovan içindeki ısı ve ışık yerlerini kapatmaya yaramaktadır ve kahverengidir. Peteğin rengi ne kadar kahverengi hatta kara ise arı kovana o kadar çok yavru atılmıştır ve propolis zengin olmaktadır. Adını renginden alan karakovan balı da bu sebeple değerlidir. Bu yüzden gerçek petek balı kahverengi veya daha koyu renkte olabilmektedir. 

Kalorifer Peteği Önerisi

  • Konu Sahibi
    Kalorifer Peteği &#;nerisi fiyatlar ve alırken nelere dikkat etmek gerek



  • Yarbay
    Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    Hatve genişliği fazla, garantisi en az 10 yıl ve garantisinin devam etmesi pamuk ipliğine bağlı olmayan kombileri tercih ediniz. Peteğe ait vanaların da kaliteli olmasına &#;zen g&#;steriniz. Koridor hari&#; diğer yerlere 22 PKKP (10,5 cm kalınlık) kalitesinde radyat&#;r kullanılmalıdır. Koridorda alan kaplamaması i&#;in daha ince 11 PK (4,8 cm kalınlık) yada 21 PKP (6,7 cm kalınlık) ebatlar d&#;ş&#;n&#;lebilir.
    Bu &#;zelliklere sahip piyasada &#;ok radyat&#;r olmakla beraber, garanti şartlarını dikkatle inceleyin. Ş&#;yle ş&#;yle olursa garanti dışı kalır gibi bir&#;ok şarta bağlı olan peteklerden uzak durun.
    funduszeue.info
    Performans bakımından Demird&#;k&#;m Plus olduk&#;a yeterlidir. Ferroli, Alarko-Carrier diğer &#;ne &#;ıkan markalardır. Biraz daha s&#;sl&#;-p&#;sl&#; ve pahalı olanı Alurad d&#;ş&#;n&#;lebilir. Bunlardan kesenize uygun olanı alın.




  • hatve genişliği ve &#;inko fosfat kaplama + katoforez boya teknolojisi

    her 3 &#;zelliği barındıran markalar: demird&#;k&#;m plus,vairad ve airfel

    diğer markaların &#;oğunda demir fosfat kaplama ve yaş boya bulunur

    &#;inko fosfat kaplama ve katoforez boya korozyona karşı dayanıklıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi disintegration -- 7 Kasım ; >
  • Yarbay
    Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
    Eca radyat&#;rlerin 6 ayda paslandığından bahsedilmiş, bu &#;ok komik bir olay yıl dese belki dersiniz ama hangi marka olursa olsun bir peteği komple suyun i&#;inde bekletseniz bile 2 yılda zor paslanır. Bunda bir gariplik var. Eca radyat&#;rlerde nanoseramik kaplama kullanılıyor ve diğerlerine g&#;re 2 kat fazla &#;m&#;rl&#; olduğu belirtilmiş.


    " E.C.A. panel radyat&#;rlerinde kullanılmaya başlanan Nanoseramik Teknoloji, sekt&#;rde bir ilk olup, fosfat i&#;ermeyen nanoteknolojik y&#;zey kaplama kimyasalıdır. Bu kimyasalın korozyon performansı, geleneksel olarak kullanılan demir fosfat kaplamaya g&#;re &#;ok daha fazladır ve paslanma s&#;resini 2 katından fazla geciktirmektedir.

    Bu kimyasalın en b&#;y&#;k artısı, &#;evre dostu olmasıdır. &#;ok daha az elektrik ve su t&#;keterek &#;retim yapılmasını sağlar. Bu kimyasalın kullanıldığı proseste, &#;evreye zararlı olan &#;amur atığı ortaya &#;ıkmamaktadır. Geleneksel olarak kullanılan demir fosfat kaplamada fosfat &#;amuru &#;ıkmaktadır ve bu birinci derecede zararlı atıktır. Nanoseramik Teknolojide fosfat, organik kirleticiler ve toksik ağır metaller gibi &#;evreye zararlı atıklar bulunmamaktadır. Nanoseramik Teknoloji insan sağlığı a&#;ısından &#;ok &#;nemli, &#;&#;nk&#; insan sağlığına zararı bulunmamaktadır. "





  • Onbaşı
    30 Mesaj
    emtaş ve termodinamik kullanan var mıfunduszeue.infoş takılması gerekirken elinde olmadığından termodinamik getirdiler yani yarısı emtaş yarısı termodinamik oldu fiyat aynı mı c&#;nk&#; tekrar fiyat pazarlığı yapmadık.&#;deme yapmadım ne &#;nerirsiniz?
  • Onbaşı
    30 Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    Hocam emtas kimse onermiyor. Benim memleketim Ispartada uretilmesine ragmen ben taktirmadim. Cok kalitesiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: kerem-neval

    emtaş ve termodinamik takıldı bunların kalitesi nasıldıfunduszeue.infoında hepsi emtaş olacaktı fiyat farkı olurmu

    demird&#;k&#;mden şaşmamak lazım
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: sabanoz

    11 ppkp radyat&#;r daha tasarrufludur yoksa 22 ppkp radyat&#;r m&#;

    &#;&#;nk&#; 10 metre peteklerin birinde 60 litre su var diğerinde 30 litre



    11 tip radyat&#;r PK tiptir, 22 ise pkkp tip dir, ikisinin ısı verimi farklıdır, uygun yere uygun radyat&#;r takmak lazım, ikisi arasında tasarruf farkı olacağını d&#;ş&#;nm&#;yorum, c&#;nk&#; aynı verimi almak i&#;in 11 pk tip radyat&#;r uzunluğu diğerinin iki katı olması lazım, b&#;ylece su miktarıda aynıya gelmiş olur. Asıl tasarruf yoğuşmalı kombi ile uzun radyat&#;r metrajı kullanıp en soğuk havalarda bile maksimum 50 derece kazan sıcaklığında evi ısıtabilmekle m&#;mk&#;n olur.
  • Binbaşı
    Mesaj
    sabanozs kullanıcısına yanıt
    Petek almak, tasarrufa gore degil ihtiyaca gore tercih edilir pkkp petekler genelde dar yerlerde kullanilir,,mesela 1 mt lik genislinteki funduszeue.info kilerde funduszeue.info pkkp ler ise standart oda petekleridir pkkp lerde kullanilir ama cokta verimli calisamayabilirler pkkp ler var buda 22 ile 11 pkkp peteklerin birlesimi gibi dusunun, bu peteklerde evde kullanilabilir ama kaba duracagi icin tercih funduszeue.info alanlarda kullanilir diyelim..

    Yogusmali kombide verimi arttirmak icin uzun petek metraji cok funduszeue.infoe insanlar genis m2 li evlerde gereklidir derler ama bu kismen yanlistir, net 50 m2 lik evdede pekala yogusmali kombi kullanilir, yeterki petek metraji uygun hesaplanmis ev olsun..

    11 pkkp petek size tasarruf getirmez lik petekten aldiginiz isi ihtiyacinizi 11 pkkp petekten almak isterseniz 2 kati buyuklugunde olan 11 pkkp petegi tercih etmeniz lazimki istediginiz isiyi alabilesiniz..

    Unutmamak lazim, tasarrufun en onemli kismi yalitimi iyi olan korunakli bir funduszeue.info ve kulanilar kombi 2. Planda yer alir..



    Kendimden ornek vereyim.

    Yogusmali kombi kullaniyorum, eskiden petek metrajim 4 metreydi ve ben en soguk havada 75 lerde funduszeue.info sonra uzunlugu 8 mt cikarttim ve en soguk havada 53 dereceyle funduszeue.info faturalar beni yaniltmiyirsa bir onceki seneye gore m3 daha az funduszeue.info faktorundeki degisimler etkilide olmus olabilir, ama 5 yil icinde odedigim en az fatura uygulamayi yaptigim sene oldu.

    Benim gordugum yasadigim olay bu..

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: isnuerog

    Petek almak, tasarrufa gore degil ihtiyaca gore tercih edilir pkkp petekler genelde dar yerlerde kullanilir,,mesela 1 mt lik genislinteki funduszeue.info kilerde funduszeue.info pkkp ler ise standart oda petekleridir pkkp lerde kullanilir ama cokta verimli calisamayabilirler pkkp ler var buda 22 ile 11 pkkp peteklerin birlesimi gibi dusunun, bu peteklerde evde kullanilabilir ama kaba duracagi icin tercih funduszeue.info alanlarda kullanilir diyelim..

    Yogusmali kombide verimi arttirmak icin uzun petek metraji cok funduszeue.infoe insanlar genis m2 li evlerde gereklidir derler ama bu kismen yanlistir, net 50 m2 lik evdede pekala yogusmali kombi kullanilir, yeterki petek metraji uygun hesaplanmis ev olsun..

    11 pkkp petek size tasarruf getirmez lik petekten aldiginiz isi ihtiyacinizi 11 pkkp petekten almak isterseniz 2 kati buyuklugunde olan 11 pkkp petegi tercih etmeniz lazimki istediginiz isiyi alabilesiniz..

    Unutmamak lazim, tasarrufun en onemli kismi yalitimi iyi olan korunakli bir funduszeue.info ve kulanilar kombi 2. Planda yer alir..



    Kendimden ornek vereyim.

    Yogusmali kombi kullaniyorum, eskiden petek metrajim 4 metreydi ve ben en soguk havada 75 lerde funduszeue.info sonra uzunlugu 8 mt cikarttim ve en soguk havada 53 dereceyle funduszeue.info faturalar beni yaniltmiyirsa bir onceki seneye gore m3 daha az funduszeue.info faktorundeki degisimler etkilide olmus olabilir, ama 5 yil icinde odedigim en az fatura uygulamayi yaptigim sene oldu.

    Benim gordugum yasadigim olay bu..

    metrekare eve ka&#; metre petek ihtiyaci vardır sizce

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Çavuş
    72 Mesaj
    Merhaba
    Biz evi aldığımızda her odada 60x60'lık baymak petekleri vardı. metrekare ev i&#;in sa&#;ma bir ısıtma dizaynıydı ki zaten evde ısınmıyordu. Petekleri &#;l&#;&#;leri m ile 1m arasında değişen yeni Vaillant peteklerle değiştirdik. Almadan &#;nce &#;ok araştırdık, gerek 25mm'lik hatve genişliği gerek basın&#; dayanıklılık değerleri ile piyasanın en iyilerinden olduğunu &#;ğrendik. Zaten demird&#;k&#;m&#; de onlar satın almış. En y&#;ksek kalori değeri de yine vaillantta.( kaloriye yakın) 1 senedir kullanıyoruz, peteklerden &#;ok memnunuz. Tavsiye niteliği olarak yazıyorum bunları. Değiştirmek yada sıfırdan d&#;şetme aşamasında olanlara vaillant vairad petekleri tavsiye ederim. iyi forumlar
  • Binbaşı
    Mesaj
    sabanozs kullanıcısına yanıt
    Net m2 alaniniz m2 ise en az 10 ila 12 mt petek lazimki yogusmaliyi dusuk kazan sicakliginda calistirabilin..

    iklim bina yalitimi komsularinizn isinma durumlari gibi etmenler en az 8 mt gibi bir deger alt sinir olur..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çavuş
    72 Mesaj
    Petek hesaplama form&#;l&#; g&#;rm&#;şt&#;m internette. Kendimce kalori kaybını falan daha y&#;ksek alıyorum ben.

    Odanın metrekaresi x odanın tavan y&#;ksekliği x55 yapın &#;ıkan sonucu ortalama petek kalorisi olan ye b&#;l&#;n odanız i&#;in gereken metrajı bulabilirsiniz. 10 metrekare ve y&#;ksekliği olan bir oda i&#;in 80x60'lık bir petek yeterli olabilir. Ama genelde 1 metre &#;nerilir
  • Yarbay
    Mesaj
    &#;zellikle &#;apraz bağlantıda petek metrajını sonradan arttırmak zor olduğundan ilk yapılırken biraz paraya kıyıp fazladan metraj hesaplamanın bir zararı olmaz, sonradan petek b&#;y&#;tmek her zaman baştan b&#;y&#;k almaya g&#;re maliyetli olur.
  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

Kalorifer Peteği Seçimi ve Yerleşimi

Isıtıcı olarak konutlar, okullar ve hastanelerde kalorifer peteği, bürolar ve otellerde radyatör ile gereken yerlerde konvektör veya salon tipi sıcak hava cihazları, fabrika ve atölye binalarında duvar tipi veya tavan tipi sıcak hava cihazları önerilir.

Radyatör (Kalorifer Peteği) Seçimi

Radyatör kullanılması durumunda farklı iç sıcaklıklarda her bir dilim radyatör tipinin ısıl gücü imalatçı kataloğundan veya ilgili standarttan bulunabilir. Her hacmin hesaplanan ısı kaybı, bir dilim radyatör ısıl kapasitesine bölünerek, o hacim için gerekli radyatör dilimi sayısı veya panel radyatörlerdeki uzunluğu bulunur. Hesap sonucu kesirli çıkarsa 0,1 ila 0,4 olan kesirlerin dikkate alınmaması, 0,5 ila 0,9 arası kesirler için radyatörün bir dilim veya uzunluğu artırılması uygun olur.

Kalorifer peteği seçimi, EK V-8’de verilen Radyatör Hesabı Cetveli’nin ilgili sütunlarına oda no, oda adı, odanın ısı kaybı ve oda sıcaklığı yazılarak ve ısıtıcının cinsine göre hesapların yapılmasıyla tamamlanır. Isı kaybı küçük olan hacimlerde radyatör iki dilimden veya 30 cm&#;den az çıkarsa, o hacme radyatör koymamaya özen gösterilmeli ve o hacmin ısı kaybı komşu hacimlerin ısı kaybına eklenmelidir.

Kalorifer tesisatı seçimi tamamlanınca, kat planlarında her odaya adı yazılarak, sıra ile birer numara verilir ve odanın iç sıcaklığı, ısı kaybı ve ısıtıcı karakteristikleri yazılır.

Radyatör Seçimi için Öneriler

  1. Yüksek tavanlı yapılarda merdiven boşluklarında dubleks yapılardaki dikey bağlantı boşluklarında ışınım (radyasyon) oranı fazla olan ve yüksek radyatörler kullanılmalıdır. Bu gibi yerlerde kalorifer peteği tarafından taşınımla (konveksiyonla) yayılan ısı üst kısımlarda toplanır ve alt kata kadar göreceli olarak soğuk kalır. Halbuki alt katlarda yerleştirilen radyatörlerdeki ışınımla ısı yayılım oranı yüksek olursa, bu farklılık büyük ölçüde giderilebilir. Düz yüzeyli ve ince radyatörlerde ışınım oranı yüksektir. Bu açıdan derinliği az (ince) ve yüksekliği fazla ridem tipi döküm radyatörle ve panel radyatörler en avantajlı tiplerdir. Alüminyum radyatörler ise tam tersine bir konvektör gibi çalışır ve ışınım oranları en düşük tiplerdir.
  2. Radyatörler genellikle pencere altlarına yerleştirilir. Özellikle iyi yalıtılmış binalarda ısı kaybı daha az olduğundan büyük ısı gücü olan ve derinliği fazla olan radyatör tipi seçildiğinde, dilim sayısı az olacaktır. Bu durumda hem görünüş açısından hem yer kaybı açısından hem de ışınım oranının düşüklüğü açısından olumsuz bir durum ortaya çıkar. Böyle yerlerde dilimli döküm, çelik veya panel radyatör kullanılıyorsa en ince tipleri seçilmelidir. Seçilen radyatör pencere altına yayılmalıdır.
  3. İşyeri, okul hastane gibi yerlerde toz tutmayan ve kolay temizlenebilen tipte radyatörler seçilmelidir.
  4. Pencere altında niş olmayan yapılarda derinliği az olan (ince) tipteki radyatörler seçilmelidir. Kalorifer peteği genişliğinin fazla olması, kayıp alanı azaltır.
  5. Pencere altları bulunmayan veya radyatör yerleştirmeye uygun olmayan yerlerde, duvar önlerine yerleştirilecek radyatörler, yer nedeniyle yüksekliği fazla olan tiplerden seçilmelidir.
  6. Yüksek yapılarda hiç olmazsa statik basıncın fazla olduğu alt katlarda basınca dayanıklı tip radyatörler kullanılmalıdır.
  7. Kombi cihaz kullanılan sistemlerde, çelik radyatör bulunması durumunda elektro kimyasal çift oluşumu ortaya çıkabilmektedir. Böyle durumlarda ya radyatörlerin ya da kombi cihazının değiştirilmesi önerilir.
  8. Farklı su geçiş dirençlerine sahip radyatörler aynı devrede birlikte kullanılmalıdır. Bu gibi hallerde su dolaşımında düzensizlikler ortaya çıkabilir. Örnek olarak konvektör tipi ısıtıcılar aynı devreden beslenmelidir, aksi taktirde direnç dengelenmesine dikkat edilmelidir. Doğru çözüm ayrı zon ve zon pompalarının kullanılmasıdır.
  9. Banyo, çamaşırhane vb. nemli yerlerde hiçbir suretle kanatlı boru ve konvektör kullanılmamalıdır.

Kalorifer Peteği Yerleştirilmesi

Isıtıcıları dış duvarı, döşemesi ve tavanı civarındaki hava sıcaklıkları çok farklı olup, pencere önleri en soğuk yerlerdir. Bu nedenle, ısıtıcılar pencere altlarına ve estetik bir görünüm vermek için pencereyi ortalayacak şekilde yerleştirilir. Şekil 1’de gösterildiği gibi ısıtıcılar, olabildiği kadar nişsiz (oyuksuz) duvar önlerine, pencere altlarına dış duvar önlerine yerden en az 70 mm yükseklikte, duvardan en az 40 mm uzaklıkta olacak biçimde yerleştirilmelidir. Dış duvar önüne yerleştirilen radyatörlerin

a) Radyatörlerin Pencere Altlarına ve Dış Duvara Yerleştirilmesi

Arkasında kalan kısım ısıya karşı yalıtılmalıdır. Dış duvarın bu kısmında büyük bir ısı kaybı vardır. Bu kısmın 30 mm kalınlığındaki cam yünü veya eşdeğer bir yalıtım malzemesi ile yalıtılması, ısıl kapasite % oranında artma sağlar.

Radyatör seçiminde seçiminde, ısıtıcı yüksekliğinin pencerenin altında kalan duvarın yüksekliğini geçmemesine dikkat edilmelidir. Penceresi bulunmayan veya çok küçük olan hacimlerde, ısıtıcı dış duvar önlerine yerleştirilmelidir.

İki Yüzeyinde Pencere Bulunan Köşe Hacimlerde Kalorifer Peteği Yerleştirilmesi

Isı kaybı büyük, pencere sayısı çok olan hacimlerde her pencere önüne ısıtıcı yerleştirilmesi, ısının düzgün bir şekilde dağıtılması için uygun olur. İki yüzeyinde pencere bulunan köşe hacimlerin ısıtılmasında ısıtıcılar Şekil 3’de görüldüğü gibi, pencere büyüklükleri ile orantılı güçte, pencere önlerine dağıtılmalıdır. Mümkünse dar radyatör tipi seçilmelidir.

Balkon Kapısı Bulunan Hacimlerde Kalorifer Peteği Yerleştirilmesi

Balkon kapısı bulunan hacimlerin ısıtılmasında radyatörler, Şekil 4’de gösterildiği gibi, kapıdan gelen soğuk hava akımının etkisini azaltacak şekilde ve kapının çarpmayacağı düz bir duvar üzerine yerleştirilmelidir.

Radyatörün Niş İçine Yerleştirilmesi

Mimari açıdan radyatörler çoğu durumda üzerine raf ve önlerine dekoratif perdeler konularak gizlenir. Bazı durumlarda da zorunluluk sonucu niş içine yerleştirilir. Isıtıcıların niş içine yerleştirilme zorunluluğu varsa, Şekil 4’deki ölçüler göz önüne alınmalıdır. Derinliği ısıtıcı genişliğini aşan nişlerde, gerekli hava akımını sağlayarak ısıtıcının verimi artırmak için pencere parapetinde veya niş tavanında en az 50 mm genişliğinde ve ısıtıcı boyunda bir boşluk veya eşdeğer alanda delikli boşluklar bırakılmalıdır.

Radyatörün Duvara Montajı

Kalorifer peteğinin etrafına konulan örtüler, taşınımla ve ışınımla ısı geçişleri azaltılır. EK V-7’ de değişik örtü tiplerinin ısıtıcı kapasitesine etkileri verilmiştir. Bu değerler yaklaşık olup, ısıtıcı cinsine ve çalışma şartlarına bağlıdır. Bazı durumlarda bu örtü, ısı ışınımını azaltmasına rağmen, ısı taşınımını artırdığından, ısıtıcının toplam ısı kapasitesinin artması sağlanabilir. Buna rağmen teknik zorunluluklar dışında hiçbir zaman ısıtıcıların üzerine levha konulması, önlerinin kapatılması ve niş içine alınması uygun değildir. Böyle bir örtü yapılacaksa, ısıl yüzeyin artırılması gerekliliği göz önüne alınmalıdır.

Diğer taraftan zorunlu nedenlerden dolayı yükseğe asılan ısıtıcıların da ısıl kapasitelerindeki azalma, gerekli ısıtıcı yüzeyinin %10 artırılması ile çözülebilir. Isıtıcıların duvar veya döşemeye tespiti için konsol ve kelepçeler kullanılır. Panel ve alüminyum radyatörlerin bağlantı elemanları genellikle üretici firma tarafından ısıtıcı ile birlikte verilir. Döküm ve saç radyatörlerin konsol ve kelepçeleri TS ’de verilmiştir. Şekil 6’da bir duvara döküm veya panel radyatörün yerleştirilişini göstermektedir.

Kalorifer Peteklerinin Besleme ve Dönüş Kolonlarına Bağlantısı

Panel radyatörlerin mm’den daha uzun, dilimli kalorifer peteklerininde 30 dilimden fazla olması durumunda, ısıtıcı grubunun bağlantısı yukarındaki resimlerdeki gibi ters olarak yapılmalıdır.

Sıcak su ısıtma tesisatlarında bağlantı borularına gidişte ısıtıcıya doğru, dönüşte ise dönüş kolonuna doğru alçalan bir eğim verilmektedir. Eğim miktarı %1 olmak üzere en az 10 mm, en çok da 15 mm olmalıdır. Bağlantı borusunun 25 mm’den az, mm’den fazla olmamalıdır.

Bağlantı borularının ısıtıcıya yakın yerine kelepçe konulmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası