mesut yilmaz yasiyormu / Son dakika! Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi! İşte ölüm nedeni

Mesut Yilmaz Yasiyormu

mesut yilmaz yasiyormu

Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi!

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi. Yılmaz uzun süredir yoğun bakımda tedavi görüyordu. Mesut Yılmaz'ın geçen yılın Ocak ayında yaptırdığı rutin sağlık kontrolünde akciğerinde tümöre rastlanmıştı. 23 Ocak ’da yapılan operasyon sonucu kanserli tümör temizlenmişti.

Mayıs ’de bu defa beyin sapında tümör saptanan 73 yaşındaki Mesut Yılmaz, gerçekleştirilen ameliyat sonrası tedavi görüyordu. Mesut Yılmaz, bugün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yılmaz ailesi, Mesut Yılmaz'ın cenazesinin Marmara Üniversitesi İlahiyat Camisi'nde, pandemi tedbirleri içerisinde  Pazar günü saat 'de kılınacak cenaze namazının ardından aile mezarlığına defnedileceğini açıkladı.

doğumlu Mesut Yılmaz, yılları arasında 2 yıl boyunca 3 kez başbakanlık ve farklı bakanlık görevlerinde bulunmuştu. Yılmaz 11 yıl boyunca Anavatan Partisi Genel Başkanı görevini üstlenmişti.

MESUT YILMAZ'IN TÜRK SİYASETİNE DAMGA VURAN KARİYERİ

yılında Anavatan Partisi kurucuları arasına yer alan Mesut Yılmaz, ANAP Genel Başkan Yardımcısı görevini üstlendi. Kasım ayında yapılan seçimlerde Rize milletvekili olan Yılmaz, Turgut Özal Başbakanlığı'nda "Bilgilendirmeden Sorumlu Devlet Bakanlığı"na atandı ve hükûmet sözcülüğü görevlerini üstlendi.

yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı görevini üstlenen Mesut Yılmaz, Türkiye-Batı Almanya ve Türkiye-Yugoslavya ekonomi karma komisyonlarının başkanlıklarını yürüttü.

seçimlerinde yine Rize milletvekili olan Mesut Yılmaz bu sefer Dışişleri Bakanlığı'na atandı. yılından sonra Avrupa Demokrasi Birliği Genel Başkan Yardımcılığı yaptı.

Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Yıldırım Akbulut'un Başbakanlığı'nda Dışişleri Bakanlığı görevinden 20 Şubat 'da istifa etti.

ANAP GENEL BAŞKANI ve BAŞBAKAN OLDU

Mesut Yılmaz, 15 Haziran yılında yapılan ANAP Kongresi'nde Genel Başkanlığa seçildi. Yılmaz, seçimleri sonrası DYP ile kurulan 53'üncü hükümetin başbakanı oldu.

28 ŞUBAT SÜRECİ

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Yılmaz, ANAP-DSP-DTP ya da başka bir deyişle ANASOL-D hükümetini kurdu. Yılmaz böylece 3'üncü kez Başbakanlık görevini üstlendi.

25 Kasım 'de, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) kendisi ve devlet bakanı Güneş Taner için verdiği gensoru önergelerinin TBMM'de kabul edilmesinden sonra istifa etti. 18 Nisan tarihinde yapılan genel seçimlerde partisinin büyük oy kaybına rağmen DSP-MHP-ANAP koalisyonunda yer alarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu.

ANAP SONRASI

3 Kasım seçimleri sonrası yüzde 5 oy oranı alan ANAP'ta görevinden istifa etti. seçimlerinde Rize'den bağımsız milletvekili olarak Meclis'e giren Yılmaz, yılında ANAP ve DYP'nin birleşmesiyle kurulan Demokrat Parti'ye (DP) geçti. Namık Kemal Zeybek'in Genel Başkan seçilmesinin ardından yılında partiden istifa etti.

YÜCE DİVAN YARGILAMASI

Mesut Yılmaz, TBMM tarafından Güneş Taner ile birlikte "Türkbank ihalesi sürecinde malın satımında ve değerinde fesat oluşturacak ilişki ve görüşmelere girdikleri ve bu eylemlerinin Türk Ceza Kanunu'nun maddesine uyduğu iddiasıyla" hakkında Yüce Divan'a sevk edildi.

Yüce Divan sıfatıyla görev yapan Anayasa Mahkemesi, her iki kişinin suçlama kararlarının ayrı ayrı ele alınması gereği nedeniyle kararı iade etti. Karar 27 Ekim 'te tekrarlandı ve onaylandı. Böylece Yılmaz, Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan'da yargılanan ilk başbakan olmuş oldu.

Üç üyenin sanıkların beraatini istemesine karşın oy çokluğuyla verilen karar sonucunda, dava normal zaman aşımı süresine kadar muhafaza edildikten sonra düşecek.

OĞLUNU KAYBETMİŞTİ

yılında Berna Yılmaz ile evlenen Mesut Yılmaz'ın Yavuz ve Hasan isimlerinde iki çocuğu vardı.

Uzun süredir “Temporal Lob Epilepsi” hastalığı nedeniyle tedavi gören Yavuz Yılmaz, Beykoz Konakları'ndaki evinde yılında intihar ederek yaşamına son vermişti.

Yavuz Yılmaz'ın ölümü Yılmaz ailesini derinden etkilemişti.

TANSU ÇİLLER: MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller, Habertürk TV'de Mesut Yılmaz'ın ölümünün ardından o dönemde yaşananları anlatarak, başsağlığı diledi. Çiller şunları söyledi:

"Üzücü bir gün bugün. Parlamenter sistemin başbakanı, icranın başı. Kendisi bu görevlerde bulundu, hizmetler yaptı. Saygıyla anmak isterim.

Darbelerin ülkemize getirdiği çok büyük faturalar olmuştu. 12 Eylül onlardan birisidir. Adalet Partisi'ni bölmüştür. Liderleri tutuklanmış, yasaklar gelmiştir. Merkez sağ tek bir partide bütünleşmişken buradan başka partiler türemiştir. Özal'ın partisi, yasakların kalkması için uğraş verdiğimiz DYP tarafında bir yol açılmıştır. Bu bölünmüşlük Anavatan ve Doğru Yol Partisini çıkarmıştır, rekabeti bu iki parti üstüne yıkmıştır. Bu istikrarsızlık modelidir. Bunun bedelini milletimiz istikrarsız ve rekabet içinde devam eden koalisyonlarla ödemiştir.

Biz bu koalisyonlarda birlikte bulunduk. Bunlar olmadan da Demirel ile Özal arasında da devam etti. Onlar da bunun bir yerde uzağı içinde buldular kendilerini. Ben onu da yaşadım. İlk Hazine Bakanı'ydım DYP'de. Merhum Özal Cumhurbaşkanı, Demirel Başbakan. Bu rekabetin ne kadar yıpratıcı olduğunu gördüm. Onların ömrü bütünleşmeye yetmedi ama hemen arkasından Çiller ve Yılmaz dönemleri de aynı rekabete neden oldu. Dava aynı, kadrolar benzer Birleşmeye çalışsanız da darbelerin getirdiği bölünmüşlüğün getirdiği faturalar sizle birlikte devam ediyor.

Meclis'te uzun süre birlikte olduğum Mesut Yılmaz'la bir koalisyon kurduk. Onu kurarken, o rekabet bu bölünmüşlüğün sonucunda devam etti. Anavatan Partisi BBP ile bir bütünleşme yaptı. Onların sayısı bizimkinden azdı ama bizim de oy oranımız çok az farkla iki partiden daha azdı. Böyle bir durumda iki şey çıktı, ya rekabet ya bütünleşme. Ben bütünleşme adına adım atılmasını istedim. Bu bütünleşme uğruna başbakanlığı Mesut Yılmaz'da olarak bir koalisyon kurulmasını, fedakarlık yaparak verdik. Bizim çıkardığımız yine azınlık hükümetiydi. Bunun çok büyük zorulukları var.

Parlamenter sistemin çıkardığı koalisyonların çok zor dönemleri gündeme getirdiğini yaşayarak gördüm. Bugünkü başkanlık sistemlerinin bu koalisyonları bertaraf etmesi daha yüksek. Ufak tefek değişiklikler olabilir ama başkanlık sistemi daha yatkındır. İstikrarın ne kadar önemli olduğunu gördük. Türkiye'nin önüne gelen fırsatların ne kadar çabuk kaçtığını gördük. Kaçan fırsatların şahidi olduğum için bazen koalisyon içinde ve bazen ayrı kanatlarda olmasından bunun nelere mal olduğunu gördüğüm için başkanlık sistemini daha yatkın gördüm.

Biz bu bütünleşmeyi denedik. Tarih darbelerle yanlış yazıldı. Merkez sağın tasfiyesidir bunlar. 28 Şubat'ta merkez sağ tasfiye olmuştur. Devletin tasfiyesidir. Anavatan Partisi de bu bölünmüşlüğün bedelini çok az oy oranı ile ödemiştir.

Mesut Yılmaz bugün burada olsaydı o da istikrardan yana olacaktı, o da darbelere karşı olacaktı. Bugün milletimiz önünde büyük fırsatlar olduğunu görüyorum. Gerçekten üzgünüm, çok sevgili eşi Berna Hanım'a başsağlığı diliyorum. Bir evlatlarını kaybettiler, Hasan'a başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağolsun, mekanı cennet olsun."

SİYASİLERDEN BAŞSAĞLIĞI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Eski Başbakan ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Merhuma Allah'tan rahmet, değerli ailesine ve Türk milletine baş sağlığı diliyorum.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Türkiye siyaset hayatının mümtaz simalarından, eski başbakanımız Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet, eşi Berna Hanım’a, ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir hastanede tedavi gören eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Kendisine rahmet, başta eşi Berna Yılmaz hanımefendi olmak üzere tüm kederli ailesine başsağlığı ve sabır dilerim.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Eski Başbakanlarımızdan, değerli siyaset ve devlet adamı Mesut Yılmaz’ın vefatından dolayı derin üzüntü duydum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Türkiye’nin yetiştirdiği kıymetli devlet insanı, Eski Başbakanımız Mesut Yılmaz’ı kaybettiğimizi derin bir üzüntüyle öğrendim. Ülkemiz önemli bir değerini kaybetti Merhuma Allah’tan rahmet, değerli eşine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Türk devlet ve siyaset hayatının saygın isimlerinden olan, eski Başbakanlarımızdan, Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Sayın Ahmet Mesut Yılmaz’ın vefatından büyük bir üzüntü duydum. Merhum Yılmaz’ın ülkemize hizmetleri unutulmayacak, her zaman takdirle hatırlanacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Merhum Ahmet Mesut Yılmaz’a Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor; muhterem ailesine, sevenlerine ve aziz milletimize başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

DEVA Parti Genel Başkanı Ali Babacan: Eski Başbakanlarımızdan, Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet; ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi: Turgut Özal'dan sonra derin izler bırakan bir devlet adamıydı. Ülkesi için çok büyük fedakarlıklar yaptı. Ülkesini zarara uğratacak hiçbir icraatın içerisine girmedi. Oğlunun ölümünden sonra kendini toparlayamadı.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: Devlet Adamı, Başbakanımız, Anavatan Partisi E. Genel Başkanı Mesut Yılmaz Beyfendiyi kaybettik. Allah’tan rahmet diliyorum. Başta kıymetli Berna Hanımefendi ve oğlu Hasan Yilmaz olmak üzere tüm aile efradına, camiamıza, dostlarına, Rizeli hemşehrilerine başsağlığı diliyorum.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Eski Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendik. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Değerli ailesine sabır ve başsağlığı diliyoruz.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Bir süredir tedavi gören ve durumunu yakından takip ettiğimiz Eski Başbakanlarımızdan Sayın Mesut Yılmaz’ı kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Eski Başbakanımız Mesut Yılmaz'ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendik. Kendisine Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve Milletimize başsağlığı diliyorum.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Eski Başbakanlarımızdan ve Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesinin ve yakınlarının başı sağolsun. Mekanı cennet olsun.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Eski Dışişleri Bakanımız ve Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Hayatını kaybeden eski Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet; yakınlarına, sabır ve baş sağlığı dilerim. Mekânı cennet olsun.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Türk siyasetinin değerli ismi, eski Başbakanlarımızdan Sn. Mesut Yılmaz’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kendisi ülkemize yaptığı önemli hizmetlerle hatırlanacak, anılacaktır. Allah rahmet eylesin, ülkemizin ve milletimizin başı sağ olsun. 

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın: Hakk'ın rahmetine kavuşan eski Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz Beyefendiye Yüce Allah'tan rahmet, ailesi, yakınları ve tüm sevenlerine sabır ve baş sağlığı dilerim. Ruhu şad, mekânı Cennet olsun.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jüjide Sarıeroğlu: Eski Başbakan ve Anavatan Partisi Genel Başkanı Sayın Mesut Yılmaz'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Vefat eden eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz beye Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: Eski başbakanlarımızdan, değerli siyaset insanı Mesut Yılmaz‘ı yitirdik. Ülkemize değerli hizmetleri unutulmayacak. Merhuma Allah’tan rahmet, yakınları ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Eski Başbakanlardan ,değerli siyaset adamı Mesut Yılmaz'ın tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah'tan rahmet,ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Eski Başbakan ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu: Önceki başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın vefatını öğrendim. Evlat acısı, hastalık Kendisine Allah'tan rahmet, hanımefendilik timsali Berna Yılmaz başta olmak üzere tüm ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum.

TOBB Başkanı: Eski Başbakanlarımızdan ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

Eski CHP milletvekili Muharrem İnce: Önceki Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz'ın vefat haberini üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Eski Başbakan Binali Yıldırım: Bugün vefat eden değerli siyaset ve devlet adamı, önceki Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz'a Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç: Önceki Başbakanlarımızdan, ANAP Genel Başkanlığı da yapmış Sayın Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesinin, yakınlarının ve sevenlerinin başı sağ olsun.

Mesut Yılmaz: yılları arasında üç kez başbakanlık yapan siyasetçi

  • Ayşe Sayın
  • BBC Türkçe, Ankara
mesut yılmaz

Kaynak, DHA

***Bu haber ilk kez 30 Ekim 'de yayımlanmıştır.

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz, 30 Ekim 'de İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 72 yaşında yaşamını yitirmişti.

Türkiye'nin 8'nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile birlikte Anavatan Partisi'nin (ANAP) kurucuları arasında yer alan Yılmaz, çeşitli bakanlıkların yanı sıra yılları arasında, üç koalisyon hükümetinde başbakanlık görevi üstlendi.

Aslen Rizeli olan Yılmaz, 'de İstanbul'da doğdu.

Ortaöğretimine Avusturya Lisesi'nde başladı ve İstanbul Erkek Lisesi'nde bitirdi. yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra Almanya'nın Köln Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde yüksek lisans yaptı.

Siyasette "Alman ekolü" olarak anıldı. Siyasete girdiği yılına kadar özel sektörde yöneticilik görevi yaptı.

Özal, ANAP'a davet etti, kurucu oldu

Mesut Yılmaz, 12 Eylül askeri darbesi sonrasında Özal'ın davetiyle siyasete girdi. Liberal ekonomi iddiasıyla yola çıkan Özal'la birlikte ANAP'ın kurucuları arasında yer aldı.

Darbe sonrasına yapılan ilk serbest seçimde iktidar olan ANAP'tan Rize Milletvekili seçildi.

Aynı zamanda partinin Genel Başkan Yardımcılığı'nı üstlendi. Özal hükümetlerinde, ve yılları arasında önce Dışişleri Bakanı, daha sonra da Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev aldı.

Akbulut'a karşı kazandı

Turgut Özal'ın 31 Ekim 'da Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ANAP içinde, bir anlamda "iktidar" tartışması da başladı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Özal, Çankaya'ya çıkınca, yerine, kimilerine göre "iddiasız" bir isim olan Yıldırım Akbulut'u başbakan olarak görevlendirdi.

Özal'ın bu ataması, muhalefet tarafından, "ANAP'tan elini çekmek istememesi" olarak yorumlanırken, ilk kez "başkanlık sistemi" tartışmasını da başlattı.

ANAP içinde ilk ciddi çatlağın yaşandığı bu dönemde, Mesut Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa etti.

Kazandığı ilk kongre başbakanlık getirdi

Özal'ın Çankaya'ya çıkmasının ardından, "dört eğilim" partisi olarak kurulan ANAP'ta, "muhafazakar-liberal" çekişmesi başladı. Öyle ki; Özal'ın eşi Semra Özal, İstanbul İl Başkanlığı'n aday oldu , Abdülkadir Aksu, Cemil Çiçek, Hüsnü Doğan'ın da aralarında bulunduğu isimler pasifize edildi.

ANAP'ın en karışık olduğu 'deki 3'üncü Olağan Kongre'de, arkasına Özal'ın desteğini alan Yıldırım Akbulut'un karşısında, Mesut Yılmaz ve Hasan Celal Güzel aday olarak çıktı.

Çekişmeli geçen kongrede, muhafazakar kanattan Hasan Celal Güzel, Akbulut lehine adaylıktan çekilmesine karşın, Mesut Yılmaz, genel başkan seçildi.

Genel başkanlığı kaybeden Yıldırım Akbulut, Başbakanlık görevinden istifa etti. ANAP Genel Başkanı olarak Başbakanlık görevini üstlenen Yılmaz, "yeni" ve "gençlik" avantajını kullanmak istedi ve erken seçim istedi.

20 Ekim 'de yapılan genel seçimlerde, yüzde 24 oy almasına karşın, seçimden ikinci parti olarak çıktı ve muhalefete düştü.

Süleyman Demirel liderliğindeki Doğruyol Partisi (DYP), Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ile koalisyon hükümetini kurdu. Mesut Yılmaz, 'e kadar anamuhalefet partisi lideri oldu.

ANAYOL hüsranı

24 Aralık 'te yapılan seçimlerde, Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi (RP), yüzde 21,3 oyla birinci çıktı, ancak tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamadı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel, hükümet kurma görevini, seçimden ikinci parti olarak çıkan ANAP'ın lideri Mesut Yılmaz'a verdi ve ideal koalisyon ortaklığı olarak da Demirel'in kurucusu olduğu DYP düşünülüyordu.

Ancak DYP Genel Başkanlığı görevini Çankaya'ya çıkan Demirel'den devralan alan Tansu Çiller ile Yılmaz'ın koalisyon görüşmeleri çok zorlu geçti, hatta bazı görüşmelerde sert tartışmalar yaşandı, zaman zaman taraflar masayı terk etti.

Ancak, siyasi tarihe "ANAYOL" hükümeti olarak geçen ve ömrü sadece üç ay süren Mesut Yılmaz liderliğindeki 53'üncü hükümet 6 Mart 'da kuruldu.

Ecevit liderliğindeki Demokratik Sol Parti'nin (DSP) dışarıdan desteklediği azınlık hükümetinin Başbakanı olan Yılmaz'ın kurduğu hükümet, üyenin oyuyla güvenoyu aldı.

Ancak Erbakan'ın itirazı üzerine, Anayasa Mahkemesi, Bakanlar Kurulu'nu o dönem olan üye tam sayısının yarısından bir fazlasının oyunu alması gerektiği gerekçesiyle, güvenoyunun iptaline karar verdi.

RP'nin 27 Mayıs verdiği gensorunun TBMM'de kabul edilmesi üzerine, 6 Haziran 'da Mesut Yılmaz, Başbakanlık görevinden istifa etti.

Yumruklu saldırıya uğradı

Mesut Yılmaz, ana muhalefet liderliğini üstlendiği dönemde 24 Aralık 'da Budapeşte'de Veysel Özerdim adlı kişinin yumruklu saldırısına uğradı ve burnu kırıldı.

Saldırı olayının arkasında ayrıca, Ismail Koçkaya, Ziya Kortu ve Veysel Özgür'ün olduğu belirlendi.

Bu saldırı olayının nedeni aydınlatılamadığı gerekçesiyle siyasi muhalifleri tarafından yumruk olayı zaman zaman Yılmaz aleyhine kullanıldı.

ANASOL-D azınlık hükümetinin başbakanı

ANAYOL Hükümetinin bozulmasının ardından, RP Lideri Erbakan, koalisyon kurmak için DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile anlaşıp, REFAHYOL olarak anılan koalisyon hükümetini kurdu.

Ancak Türkiye siyasi tarihinde "post modern darbe" anılan 28 Şubat tarihli Milli Güvenlik Kurulu kararının ardından başlayan sürecin ardından, koalisyon sona erdi.

Cumhurbaşkanı Demirel, hükümeti kurma görevini, Erbakan'la "dönüşümlü başbakanlık"ta anlaşan Tansu Çiller'e vermedi.

Bunun yerine, hükümet kurmakla görevlendirilen Mesut Yılmaz, Ecevit liderliğindeki DSP ve DYP'den ayrılan Hüsamettin Cindoruk'un kurduğu Demokrat Türkiye Partisi (DTP) ile koalisyon hükümetinin başbakanı oldu. ANASOL-D bir azınlık hükümeti olarak CHP desteğiyle kuruldu.

Türkbank skandalı başbakanlığına mal oldu

Türkbank ihalesiyle patlak veren iddialar, hükümetin sonunu getirdi.

Türkbank ihalesini 'de milyon dolara işadamı Korkmaz Yiğit aldı.

Ancak, ihale için organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın devreye girdiği ve ihaleye girmek isteyen diğer işadamlarını tehdit ettiği iddiaları üzerine, hükümeti dışarıdan destek veren CHP'nin verdiği gensoru ile Mesut Yılmaz hükümeti düşürüldü.

TBMM'de hakkında soruşturma komisyonu kuruldu, ancak sonuçlanmadı.

Yüce Divan'da yargılandı

seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi iktidar, CHP de tek muhalefet partisi olarak parlamentoya girdi.

Yarım kalan ya da kadük olan dosyalar tekrar açıldı. Türkbank dosyası da bunlardan biriydi.

Hakkında Türkbank dosyası nedeniyle, dönemin Devlet Bakanı Güneş Taner ile birlikte Meclis Soruşturması açılan Yılmaz, "Türkbank ihalesine fesat karıştırarak devlet zararı oluşmasına neden olduğu" iddiasıyla Yüce Divan'a sevk edilen ilk Başbakan oldu.

Dava, kamuoyunda "Rahşan Affı" olarak bilinen sayılı Şartla Salıverilme Yasası uyarınca erteleme kapsamına girdi.

Son koalisyonun Başbakan yardımcısı oldu

Mesut Yılmaz, Anavatan Partisi'nin kurucusu olarak başladığı siyasi yaşamını, Türkiye Cumhuriyeti'nin son koalisyon hükümetinin başbakan yardımcısı olarak tamamladı.

'daki genel seçimlerde hiçbir siyasi parti tek başına iktidar çoğunluğunu sağlayamadı. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini, seçimlerde milletvekili çıkararak birinci çıkan DSP Lideri Bülent Ecevit'e verdi.

Ecevit, seçimden ikinci parti çıkan Devlet Bahçeli liderliğindeki Milliyetçi Hareket Partisi ve Mesut Yılmaz liderliğindeki ANAP'la, seçimlerine kadar sürecek koalisyon hükümetini kurdu.

Yılmaz, hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı olarak görev aldı.

Koalisyonda yaşanan krizler ve dönemin Başbakan Yardımcısı Bahçeli'nin de çağrısıyla 3 Kasım 'de yapılan genel seçimlerde, koalisyon ortağı üç partiden hiçbirisi yüzde 10 barajını geçemedi ve parlamentoya giremedi.

Mesut Yılmaz, geçmişte koalisyon ortaklığı yaptığı Tansu Çiller gibi, partisinin genel başkanlığından istifa ederek, aktif siyasete ara verdi.

"Yine buradayım"

Mesut Yılmaz'ın siyasete verdiği ara beş yıl sürdü.

genel seçimlerinde Rize'den bağımsız milletvekili seçildi. Kimilerine göre yeniden ve bağımsız adaylığı, hakkındaki Meclis soruşturmaları ve Yüce Divan'a gönderilmesine yanıttı.

Bağımsız milletvekili seçilmesinin ardından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında CHP'nin verdiği gensoru önergesinin Meclis'teki görüşmelerinde, kendisiyle ilgili ihale yolsuzluğu iddialarına kürsüye çıkarak şu yanıtı verdi:

"Sonuç olarak söyleyeceğim şu, bir parti adına konuşmuyorum. 1,5 sene başbakanlık yapıp, 3,5 sene denetlenen tek insan benim. Hakkımda denetlenmedik dosya bırakmadınız. Hepinize teşekkür ediyorum. Sonuçta yine ben buradayım"

ANAP kurucuları arasında yer alan ve son olarak Bağımsız milletvekili olarak parlamentoya giren Yılmaz, siyasi yaşamını, 'da katıldığı ANAP-DYP birleşmesi sonrasında kurulan Demokrat Parti'de, 'de noktaladı.

Evlat acısı yaşadı

Mesut Yılmaz'ın yaşamındaki en önemli dönüm noktalarından birisi ise büyük oğlu Yavuz Yılmaz'ın trajik ölümü oldu.

Yılmaz ailesinin büyük oğlu 38 yaşındaki Yavuz Yılmaz, İstanbul Beykoz'daki evlerinde, 16 Aralık 'de yaşamına son verdi.

Rahatsızlığı nedeniyle uzun süredir tedavi gören Yavuz Yılmaz'ın, hastalığının giderek ağırlaşması üzerine, yaşamına son verdiği açıklandı.

Eşi Berna Yılmaz ile evlat acısı ile yıkılan Mesut Yılmaz, oğlunun, yedi yıldır çare aradıkları "Temporal Lob Epilepsi" hastalığı için tedaviyi reddettiğini belirtip, "Göstermediğimiz doktor kalmadı, çare bulamadık" demişti.

Erdoğan: Allah taksiratını affetsin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yılmaz'ın vefatına ilişkin başsağlığı mesajı paylaştı.

Erdoğan, "Uzun bir süre rahatsızlık geçirdi. Ben sabah eşleri Berna Hanım ile bir telefon görüşmesi yaptım. Allah taksiratını artırsın. Ne zaman defnedilecek kararı verilmemişti henüz ben görüştüğümde. İki yer üzerinde durduklarını söylediler. Marmara İlahiyat ve Çamlıca Camii üzerinde duruyoruz dediler" diye konuştu.

Siyasilerden taziye mesajları

Mesut Yılmaz'ın vefatının ardından pek çok siyasetçi taziye mesajı yayımladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Eski Başbakanlarımızdan, değerli siyaset ve devlet adamı Mesut Yılmaz'ın vefatından dolayı derin üzüntü duydum" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener de yaptığı paylaşımda, "Ülkemiz önemli bir değerini kaybetti" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Eski Başbakanımız Mesut Yılmaz'ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendik" paylaşımında bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Twitter paylaşımında Yılmaz için, "Bir süredir tedavi gören ve durumunu yakından takip ettiğimiz Eski Başbakanlarımızdan Sayın Mesut Yılmaz'ı kaybettik" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Twitter paylaşımlarıyla Mesut Yılmaz için başsağlığı mesajı yayımladı.

Çiller: Darbeler merkez sağın tasfiyesine sebep oldu

Eski Başbakan Tansu Çiller de Habertürk TV yayınına katılarak, Yılmaz ailesine başsağlığı diledi. Çiller programda, darbelerle birlikte merkez sağın bölündüğünü ve tasfiye edildiğini söyledi. Bunun sonucunda da hem kendisinin hem de Mesut Yılmaz'ın da koalisyon hükümetlerinin zorluklarını yaşadığını ifade eden Çiller şunları söyledi:

"Merhum Özal Cumhurbaşkanı ve Demirel de Başbakan'dı. Bunun ne kadar yıpratacağını gördüm. Onların ömürleri yetmedi bütünleşmeye.

"Çiller ve Yılmaz da aynı rekabete sahne olmaya mecbur kaldı. Aynı kesime hitap ediyorsunuz. Birleşmeye çalışsanız da doğal bir rekabet ve darbelerin getirdiği bölünmüşlüğü ve getirdiği faturalar sizle beraber devam ediyor.

"Parlamenter sisteminin çıkardığı zorlukları yaşayarak gördüm. Bugünkü başkanlık sisteminin kendi doğasında bu koalisyonları bertaraf etmesi daha olası. Belki ufak tefek değişiklikler olacaktır, olmalıdır. Ama netice olarak başkanlık sistemi buna daha yatkındır. Pandemi gibi, dış politikanın çalkantılı olduğu dönemlerde daha önemlidir."

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası