aşırı aktif mesane kurtulanlar / Aşırı aktif mesane hastalığımdan bıktım usandım artık!?

Aşırı Aktif Mesane Kurtulanlar

aşırı aktif mesane kurtulanlar

Konu: Aşırı aktif mesane hastalığımdan bıktım usandım artık!?

arkadaşlar 2 yıldır bu hastalığı yaşıyorum. diyabet falan kökenli değil. idrar tahlillerim temiz çıkıyor. strese bağlı diyorlar, stresi azaltmaya çalışıyorum ama yapamıyorum. psikologlar da yardımcı olamıyor bu strese zaten.

vesicare adlı bir ilaç verildi, işe yaramadı. ben kendimi susuz bırakıyorum resmen. içebildiğim tek şey soğuk içeceklerden limonata, sıcak içeceklerden de türk kahvesi. ikisinden de birer bardak ve fincan içebiliyorum, daha fazlası değil. bu hastalara çay-kahve önerilmez aslında ama dışarda yapabileceğim bişey yok. mesela misafirlikte zzorluyorlar, türkleri bilirsiniz, illa bişey iç diye, ben de hemcinslerim gibi utangacım bu hastalık konusunda genellikle

sorun şu ki, çoluk çocuk sahibi ve ortalama orta yaşlı bayanların hastalığndan ben 20 yaşında muzdaribim. dışarda bişey içememek, sürekli tuvalete gidişime bahaneler uydurmak beni çok zorluyor, bazen öyle sıkışıyorum ki -otobüste falan- ağlayacak kadar zorlanıyorum sağlığımla ilgili başka problemler de var ama bu sorunu çözmek önceliklerimden.

kegel egzersizleri yapmaya başladım. 1 aydır yapıyorum sayılır. faydasını uzun vadede görecekmişim. bir de, toltex denen bir ilaç önerildi, vesicare gibi fayda etmesin o da? düşünebildiğim başka bir çare yok. botox geçici bir çare zaten, çok da pahalı. geçici bir çözüme o kadar para bayılmak ne ekonomik ne de mantıklı. ameliyat deseniz, daha 20 yaşındayım! napabilirim?

Aşırı aktif mesane problemiyle ilgili bilinmesi gereken 6 detay

Aşırı aktif mesane nedir, neden olur?

Mesane böbreklerden üretilen idrarı depolayan organdır. Kas yapıdan oluşur, kese şeklindedir ve yaklaşık cc idrar depolayabilir. Aşırı aktif mesane ise adından anlaşılabileceği gibi idrar kesesinin depolama fonksiyonlarında ortaya çıkan problemler nedeniyle normale göre daha fazla çalışması olarak tanımlanabilir. Aşırı aktif mesanenin şikayetleri sık idrara gitmek, ani idrara sıkışma hissi, tuvalete yetişemeden idrar kaçırma, gece idrara kalkmak gibi semptomların birkaçını barındırabilir.

2- Aşırı aktif mesane risk faktörleri nelerdir?

Aşırı aktif mesane sendromu için birkaç risk faktörü vardır: Yaşın artması, diyabet, genişlemiş prostat, idrar yolu enfeksiyonu, gebelik, doğum ve fazla kilo aşırı aktif mesane riskini artırabilmektedir. Ayrıca bazı genetik faktörlerin, insanları aşırı aktif mesaneye ve idrar tutamamaya karşı daha duyarlı hale getirdiği de ortaya çıkarılmıştır. Yani genetik faktörler de önemlidir.

3- Ortalama tuvalete gitme süresi ne olmalı? Ne zaman tehlikeli hal alır?

Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.

4- Sağlıklı bir mesaneye sahip olmak için neler yapılabilir?

Günde en az 1, litre sıvı tüketilmeli. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalı. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalı. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalı. Fiziksel aktivite artırılmalı, kilo vermeyi destekleyecek şeklide dengeli ve düzenli beslenilmeli. Varsa sigara alışkanlığından vazgeçilmeli. Kronik kabızlık ve tuvalete çıkarken zorlanmanın önlenmesi için diyete lifli gıdalar eklenmeli.

Aşırı aktif mesane problemiyle ilgili bilinmesi gereken 6 detay

5- Aktif mesane nasıl tedavi edilir? 

Bu şikayetler topluluğunun bütün şikayetleri ortadan kaldıran tek bir tedavisi maalesef mümkün değil. Bu nedenle hastanın şikayetlerinin başlanan tedaviden sonra takibi oldukça önemli çünkü tedavi başarısı kişiden kişiye değişecektir. Hastalığın birden fazla tedavi yöntemi bulunur fakat hastadan öncelikle yaşam tarzında değişiklikler yapması ile pelvik egzersiz alışkanlığı geliştirmesi istenir. Bunlara ek olarak ilaç tedavisi de uygulanabilir. Bütün bu tedavi yöntemlerinin sonuçsuz kaldığı hastalarda mesane botoks uygulamaları ve sinir iletimini azaltan cerrahi müdahaleler tercih edilebilir. Bazı durumlarda mesanenin büyütülmesi de etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

6- Aktif mesane sorunu botoks ile tedavi edilebilir mi? 

“Clostridium botulinum” adlı bakteriden elde edilen ve tıbbi bir protein olan botoks, dünyada ve Türkiye’de yalnızca kozmetik amaçlı değil, nöroloji ve üroloji gibi alanda da etkin bir tedavi yöntemi olarak tercih ediliyor. Günümüzde aşırı aktif mesane sorununda da botoks önemli tedavi seçenekleri arasına girmiştir. Botoks, mesane kası içine enjekte edildiğinde o kas veya kas gruplarının sinirlerini geçici olarak devre dışı bırakıp, istemsiz hareketleri ve aşırı kasılmayı ortadan kaldırır. Bu etkiyi, sinir uçlarında bulunan asetil kolin denilen maddenin salınımını durdurarak sağlar. İşlemin hastane şartlarında ve ameliyathanede yapılması önemlidir. Tedavi sonrası hastaların büyük çoğunluğunda idrara çıkma ve idrar kaçırma sorunları azalır ve çoğu zaman tamamen iyileşme sağlanır. Bazı hastalarda işlem sonrası idrar yapmada zorluk yaşanabilir. Ancak bu geçici bir durumdur ve gün içerisinde şikayetler tamamen ortadan kalkar. Etkinliği ise 6 ila 12 aya kadar devam eder. Bu tedaviden fayda gören hastalarda ilacın etkinliği geçtikten sonra tekrar enjeksiyonlar gerekebileceği bilinmeli.

Hayat tarzı önerileri

Aşırı aktif mesane gerek tıbbi tedaviler, gerekse davranış ve yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilir ve kontrol altına alınabilir. 

  • Her gün litre sıvı tüketin.
  • Egzersiz yapıyorsanız ya da sıcak iklimde yaşıyorsanız sıvı tüketimini arttırabilirsiniz.
  • Alkol ve kafein mesaneyi uyarıcı etkiye sahiptir, tüketimlerinin kısıtlanması şikayetleri azaltır.
  • Akşam saatlerinde sıvı tüketimini azaltmak, gece idrara çıkmak için uyanma şikayetini azaltır.
  • Suni tatlandırıcılar, baharatlı gıdalar, turunçgiller ve meyve suları, gazlı içecekler mesaneyi uyararak şikayetleri arttırır. Bunların kısıtlanması aşırı aktif mesane semptomlarını azaltır.

Hastaların yaklaşık 1/3&#; de hayat tarzı değişiklikleri ve alınan önlemler yetersiz kalabilir. Bu durumda ilaç tedavisi yapılır. Farklı tedavi seçenekleri mevcuttur.

  • Muskarinik reseptör antagonistleri
  • Beta-3 agonistler
  • Desmopresin

Tedaviye yanıt vermeyen olgularda ikinci düzey tedavi dediğimiz modalitelere başvurulur.

  • Mesane içerisine botulinum toksin enjeksiyonu,
  • Nöromodulasyon (sinir uyarılması),
  • Cerrahi yöntemler ile mesane kapasitesinin arttırılması.

Aşırı aktif mesane hayatı tehdit edici bir hastalık olmamasına karşın yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkisi vardır. Hem fiziksel ve fizyolojik olarak sağlıklı olmak, hem de yaşanılan şikayetlerin psikolojik baskısından kurtulmak önemlidir. Ani idrar yapma hissi, sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma gibi semptomlar yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki yaparlar. Kontrolsüz idrar kaçırma sonucunda mahcubiyet ve özgüven azalması söz konusu olur. Bunların sonucunda sosyal aktivitelerden kaçınma, yalnızlık hissi gibi toplumdan uzaklaşmaya neden olabilir.

Aşırı aktif mesane semptomları kontrol edilebilir ve tedavi edilebilir. Bu durum ilişkilerinizi ve toplumsal hayata katılımınızı etkilememelidir. Şikayetleriniz ortaya çıktığı andan itibaren yardım isteyin ve doktorunuza danışmaktan kaçınmayın.

Aşırı Aktif Mesane Semptomları (AAM)

Mesane nedir?

Mesane böbreklerden üretilen idrarı depolayan organdır. Kas yapıdan oluşur, kese şeklindedir ve yaklaşık cc idrar depolayabilir.

Aşırı aktif mesane nedir?

Mesaneyi çepeçevre tabakalar şeklinde saran mesane düz kaslarının çoğu zaman bilinen bir neden olmaksızın bütünüyle kasılarak mesane içi yüksek basınç yaratması ve kişide aniden işeme hissinin gelmesiyle karakterize bir hastalıktır.

Aşırı aktif mesane sıkışma tipi idrar kaçırmanın eşlik ettiği  ya da etmediği ani sıkışma hissi, genellikle artmış idrar yapma sıklığı ve gece idrara çıkma olarak tanımlanır.
 

Aşırı aktif mesane semptomları nelerdir?

•    Ani idrar yapma ihtiyacı ve bunun erteleyememe sıkıntısı
•    İstemsiz idrar kaçırma
•    Normalden daha sık idrar yapma ihtiyacı
•    Gece idrar yapma ihtiyacı ile uyanma
 

Toplumda g&#;r&#;lme sıklığı nedir?

İnsanlar %’si hayatlarının bir döneminde çeşitli derecelerde bu şekilde şikayetlerden yakınırlar.
 

Tanısı nasıl konulur?

AAM’li hastanın değerlendirilmesi öykü, muayene ve laboratuvar incelemelerinden oluşmaktadır. Birçok AAM hastasına sadece hikaye ile tanı koymak mümkündür ancak kesin tanı için ürodinami denilen özel bir test yapılarak, mesane kasındaki istemsiz kasılmaların gösterilmesi gereklidir. 
 

Tedavi nasıldır?

Aşırı aktif mesanede birçok tedavi seçeneği bulunmakla birlikte öncelikle hayat tarzı değişikliği, pelvik taban egzersizleri ve davranış tedavileri verilir. Bu tedavilere ek olarak ilaç tedavisi ilaç tedavisinden fayda görmeyen hastalara mesane botox uygulamaları sinirsel iletimi azaltmak için cerrahi girişimler ve sinir uyarıcıları hatta mesane büyütme operasyonları yapılabilir.

Birçok hasta ilaç tedavisiyle başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. İlaç tedavisiyle birlikte davranışsal tedavilerin desteklenmesi de başarı oranlarını önemli oranda artırmaktadır. Ayrıca dirençli olgularda kapalı yöntemle (endoskopik) de tedavi alternatifi bulunmaktadır.

Davranış Tedavisi: İdrar tutucu kas egzersizleri, sıkışmayı baskılama teknikleri, idrar söktürücü ilaçların alınma zamanını değiştirmek ve hastayı kilo verme konusunda yönlendirmekten oluşur.

İlaç Tedavisi: Tedavide ilaçlar yaygın olarak kullanılmakta olup, etkinlik ve güvenilirliği kanıtlanmış ilaçlardır. 

Endoskopik tedavi: İlaç tedavisine dirençli aşırı aktif mesane hastalığı varlığında ve şikayetleri nedeniyle hayat kalitesi bozulan hastalarda idrar torbası içerisine botilinum toksin uygulaması yapılabilir. Etkisi ay aralığındadır. Bu nedenle tedavinin tekrarı gerekebilir.
 

AAM ile yaşamak

AAM semptomları hayatı tehdit edici olmamasına ani idrar yapma hissi veya sık idrar yapma gibi semptomlar yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki yapar. AAM semptomları olan kişiler evi terk etmeden önce tuvalet yerlerini belirleme ihtiyacı hisseder ve toplu aktivitelerden kaçınabilir. Aynı zamanda gece idrar yapma ihtiyacı nedeniyle uykusuz kaldığından enerji seviyesi düşer ve günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorlanır. İdrar kaçırma ile sonlanan ani idrar hissi atakları utanç vericidir ve özgüveni azaltır. 
Semptomları kontrol altında tutmak için çeşitli yollar vardır. Bu semptomlar ilişkilerinizde mutlu olmanızı ve toplumunuzdaki sosyal kültürel ve ekonomik hayata katılımı engellememelidir. Semptomlarınız size rahatsız ederse hekiminize başvurmanız önemlidir. 
 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir