izinli ve raporlu ücret hesaplaması / Geçici İş Görmezlik Raporunda Ücretin Hesaplanması - funduszeue.info

Izinli Ve Raporlu Ücret Hesaplaması

izinli ve raporlu ücret hesaplaması

COVİD RAPORLARINDA HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Geçici iş göremezlik; sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir.

Yukarıdaki tanıma bağlı olarak, bu ödeneği; sosyal sigortacılık bakımından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten ayrı kaldığı günler için Kurumca ödenen parasal yardımdır.

Geçici iş göremezlik ödeneği Hastalık halinde kurumca yetkilendirilmiş kuruluşlardan alınmış olan istirahat raporuna istinaden, iş göremezlik halinin 3. Gününden başlamak üzere her gün için verilmektedir.

Ödenek alınabilmesi için son 1 yılda en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin olması gerekmektedir.

İş göremezlik ödeneği hesaplama;

Hesaplama için en önemli 3 madde şu şekildedir;

  • Rapor başlangıç tarihinden önceki son 3 aya ait toplam brüt ücret
  • Raporlu olunan gün sayısı ve
  • Son 3 aylık prim ödeme gün sayısı

Bu ödenekte, sigortalıya ödenecek en düşük  tutar asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Minimum tutar ilgili yılda uygulanan asgari ücretin günlük brütü ve maksimum tutar ise asgari ücret günlük tutarının katı olarak belirlenmiştir. Ödenek net tutarını hesaplarken ilgili tutarların; ayakta tedavide 3 te 2 si, yatarak tedavide ise hesaplanan brütün yarısı olarak belirlenecektir.

Örnek vererek durumu açıklayalım.

yılında brüt TL ücretle çalışan bir kişi için 5 günlük istirahat raporu düzenlenmiş olsun.

Bu durumda bu kişi için hesaplama yapılırken;

  • Son 3 ay brüt kazanç toplamı: TL
  • İstirahat gün sayısı: 5
  • Son 3 ay toplam prim günü sayısı: 90

Yukarıdaki verilere göre personelin Günlük brütü bulmak için son 3 ay Brüt kazanç toplamını  ,son 3 aydaki toplam prim gününe bölmemiz gerekir. /90 TL sonucuna ulaşmış oluyoruz. İlgili kişi 5 günlük istirahat raporunun ödemeye esas gün sayısını ilk 2 günü hesaba katılmaması suretiyle hesaplıyoruz. =3 Gün iş göremezlik ödeneği alacaktır.

İş göremezlik ödeneği ayakta ve yatarak tedavi olarak 2 ayrı şekilde hesaplanmaktadır. Örneğimize göre ayakta ve yatarak tedavi ücretini hesapladığımızda ise şu ödenek ücretleri aşağıdaki şekilde olacaktır.

Ayakta tedavide : 3*= TL

Ayakta tedavilerde ; iş göremezlik ücreti hesaplanan brütün 2/3 ü olarak hesaplanacağından  (/3)*2 = TL kişinin alacağı net iş göremezlik ücreti olacaktır.

Yatarak tedavide : 3*= TL

Yatarak tedavilerde ; iş göremezlik ücreti hesaplanan brütün 1/2 ‘si  olarak hesaplanacağından  (/3)*2 = TL kişinin alacağı net iş göremezlik ücreti olacaktır.

COVİD İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ HESAPLAMA

Pandemi süreciyle başlayan COVİD sebepli düzenlenen raporlarda ise son 12 aylık toplam brüt maaşın, yine son 12 aydaki prim gün sayısı toplamına bölünmesi suretiyle bulunacak olan rakam üzerinden hesaplanmalıdır. Ayakta tedavide brütün  2/3’ si , yatarak tedavide 1/2&#; si  olarak hesaplama yapılacaktır.

E-devlet üzerinden sorgulama yapmak için tıklayınız.

Rapor Parası Hesabı Değişti! Yeni Düzenleme Miktarda Artış Mı Azalış Mı Getiriyor?

Muhammet Asa
SGK Müfettişi
[email protected]



Bilindiği üzere Koronavirüs tedbirleri kapsamında, belirlenen bazı (kafe, restoran, kaplıcalar, internet kafeler, güzellik salonları, düğün salonları, spor tesisleri vs.) işyeri işverenlerine verilecek sigorta prim desteği ve bu işyerlerinde çalışanlar için ücretsiz izin desteği ile nakdi ücret desteğinin artırılmasına ilişkin düzenlemelerin bulunduğu “ Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 15/04/ tarihinde Mecliste kabul edilmiş 22/04/ tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Söz konusu kanunda, SGK tarafından sigortalılara verilen, kamuoyunda rapor parası olarak ifade edilen, geçici iş göremezlik ödeneğinin hesaplaması ile ilgili Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 17’nci maddesinde yapılan düzenleme de yer almaktadır. Bu yazımızda yapılan düzenleme ışığında rapor parası hesabına ilişkin bilgilendirme yapılacaktır.

Kimler rapor parası (Geçici iş göremezlik ödeneği) alabilir?

Rapor parasının hangi kapsamdaki sigortalılar tarafından alınabileceği hususu, SGK mevzuatında belirtilmiştir. Buna göre SGK tarafından yetkili kılınan hastaneden istirahat raporu alınmış olunması kaydıyla;

  • İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle iş göremez hale gelen sigortalılara (SSK ve BAĞKUR),
  • Hastalık nedeniyle istirahatli olan sigortalılara (SSK ve sk. 5’inci madde kapsamındakiler),
  • Doğum halinde (analık) kadın sigortalılara (SSK ve Muhtarlar-Gelir vergisi mükellefi olanlar-Esnaf ve Sanatkârlar-Tarım BAĞ-KUR’ular),

SGK tarafından rapor parası (geçici iş göremezlik ödeneği) verilmektedir.

Yeni düzenleme öncesi rapor parası hesaplaması nasıl yapılmaktaydı?

İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ile analık hallerinde istirahat raporu alan sigortalıların rapor parasına esas olacak günlük kazanç, son 3 ayda SGK’ya bildirilen ücretlerin toplamı baz alınıp ödenen gün sayısına bölünmesi suretiyle hesap edilmekteydi. Günlük kazanç hesap edildikten sonra, yatarak tedavilerde 1/2 ile çarpılarak, ayaktan tedavilerde ise 2/3 ile çarpılarak sigortalıya ödenecek günlük rapor parası hesap edilmektedir. Örneğin; 1 Mayıs itibariyle 20 gün hastalık nedeniyle istirahat raporu alan sigortalı Nurettin Sigorta’nın son 3 ayda prim ödeme gün sayıları ve ücretleri tablodadır:

Yıl/Ay

Brüt Ücret

Prim Günü

Nisan

,00

30

Mart

,00

30

Şubat

,00

30

TOPLAM

,00

90

Yapılan hesaplamada son 3 ayda SGK’ya ,00 TL ücret ve 90 gün prim bildirildiği görülmektedir. Bu durumda rapor parasına esas olacak günlük kazanç TL olacaktır. Nurettin Sigorta ayaktan tedavi görüp hastanede yatmamıştır. Sonuç olarak TL x 2/3 = TL günlük rapor parası alacaktı. Örneğimizdeki 20 günlük raporun hastalık türünde alınmış olması nedeniyle ilk 2 gün için ödeme yapılmamakta ve bu bakımdan Nurettin Sigorta’ya nihayetinde 18 x = ,00 TL rapor parası ödemesi yapılacaktı.

Yeni düzenleme ile birlikte rapor parası hesabı nasıl yapılacaktır?

Yapılan düzenlemenin gerekçesinde, son 3 ayda sahte sigortalılık yapılarak ya da ücretleri yüksek gösterilmek suretiyle daha fazla rapor parası alınmasının önüne geçilmek istenmesi olduğu ve bu nedenle hastalık ve analık nedeniyle verilecek istirahatler için günlük rapor parası hesabında dikkate alınan son 3 aylık dönem yerine son 12 ay baz alınarak hesaplama yoluna gidileceği belirtilmiştir. İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle alınan rapor parası hesaplamasında ise yine eskisi gibi son 3 ayda SGK’ya bildirilen ücret ve gün sayıları baz alınacaktır. Yukarıdaki örneğimizi tekrar ele aldığımızda; 1 Mayıs itibariyle 20 gün hastalık nedeniyle istirahat raporu alan sigortalı Nurettin Sigorta’nın son 12 ayda prim ödeme gün sayıları ve ücretleri tablodadır.

Yıl/Ay

Brüt Ücret

Prim Günü

Nisan

,00

30

Mart

,00

30

Şubat

,00

30

Ocak

,00

30

Aralık

,00

30

Kasım

,00

30

Ekim

,00

30

Eylül

,00

30

Ağustos

,00

30

Temmuz

,00

30

Haziran

,00

30

Mayıs

,00

30

TOPLAM

,00

Yapılan hesaplamada son 12 ayda SGK’ya ,00 TL ücret ve gün prim bildirildiği görülmektedir. Bu durumda rapor parasına esas olacak günlük kazanç ,88 TL olacaktır. Nurettin Sigorta ayaktan tedavi görüp hastanede yatmamıştır. Sonuç olarak ,88 TL x 2/3 = 92,58 TL günlük rapor parası alacaktır. Örneğimizdeki 20 günlük raporun hastalık türünde alınmış olması nedeniyle ilk 2 gün için ödeme yapılmamakta ve bu bakımdan Nurettin Sigorta’ya nihayetinde 18 x 92,58 = ,44 TL rapor parası ödemesi yapılacaktır.

Eski durumda Nurettin Sigorta, ,00 TL rapor parası alabiliyorken yapılan yeni düzenleme ile birlikte ,44 TL rapor parası alabilecektir. Yani ,56 TL daha az rapor parası alacaktır.

1 yıl boyunca Asgari Ücret alanların rapor parasında düşüş olacak mı?

Örneğimizdeki Nurettin Sigorta’nın Mayıs ve sonrası için ,00 TL, Ocak ve Nisan (dahil) dönemleri için ,50 TL asgari ücret aldığını, yani rapor parasına esas olan 1 yıllık süreçte asgari ücretli çalıştığını varsayalım. Bu durumda yapılan hesaplamada son 12 ayda SGK’ya ,00 TL ücret ve gün prim bildirilmiş olacak ve rapor parasına esas olacak günlük kazanç ,15 TL olarak hesap edilecekti. Sonuç olarak ,15 TL x 2/3 = 70,10 TL günlük rapor parası alacaktı. Nurettin Sigorta’ya 18 x 70,10 = ,80 TL rapor parası ödemesi yapılacaktı. Ancak sayılı kanunun 18’inci maddesinde yer alan hüküm nedeniyle, rapor parasına esas olan kazanç, ödeneğe hak edilen tarihteki günlük asgari ücretin altında ( için ,25 TL) olamayacağından hesaplamada ,15 TL yerine ,25 TL baz alınacak ve bu durumda ,25 x 2/3 = 79,5 TL günlük rapor parası ödenecektir. Nurettin Sigorta’ya nihayetinde ,80 TL değil 18 x 79,5 = ,00 TL rapor parası ödemesi yapılacaktır. Sonuç olarak rapor tarihinden geriye dönük bir yıl boyunca asgari ücretli çalışanlar için rapor parasında düşüş olmayacaktır.

Yeni düzenlemede rapor parası limiti olacak!

Yapılan yeni düzenleme ile birlikte son 1 yılda belirli bir prim ödemesi olmayan sigortalılara ödenecek rapor parasında üst limit belirlenmiştir. Buna göre son 1 yıl içinde günden az primi olan sigortalılara hastalık ve analık halinde rapor parasına esas olacak günlük ücret, raporun başladığı tarihteki günlük asgari ücretin 2 katını geçemeyecektir. yılı geçerli günlük asgari ücret ,25 TL olup 2 katı olan ,50 TL üzerinde günlük ücret alan sigortalı için, ayaktan tedavide, en fazla ,50 x 2/3 = TL günlük rapor parası ödenecektir.

Sonuç

Yeni düzenleme ile birlikte asgari ücretin üzerinde çalışan sigortalılar için hastalık ve analık halindeki istirahatlerde rapor parası miktarında düşüş meydana gelebileceği ancak rapor tarihinden önceki son 1 yıl asgari ücretli çalışan sigortalılar için ise düşüş olmayacağı görülmektedir. İş kazası ve meslek hastalığı durumunda yine eskisi gibi hesap yapılacağından herhangi bir şekilde düşüş olmayacaktır.

Kaynak: funduszeue.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası