müzikte dolap işareti nedir / Müzikte dolap işareti ne demek?

Müzikte Dolap Işareti Nedir

müzikte dolap işareti nedir

Müzik yazılarını kısaltarak, müzik içindeki aynı bölümlerin tekrar yazılmasını önleyen simgelerdir. Müzik parçası içindeki trafik akışını belirlerler. Ölçü tekrarı, dönüş (röpriz) işareti, dolap, senyö, koda (coda), da capo (D.C) başlıca dönüş işaretleridir.

Ölçü Tekrar İşareti

Ölçü tekrar işareti:
Ölçü tekrar işareti.


Tekrar edilmesi istenen ölçünün peşi sıra yazılır. İki farklı kullanım şekli bulunur.

- Ölçü ile beraber istenilen tekrar sayısı kadar ölçünün peşi sıra yazılabilir. Resim a'da ilk ölçü 2 kere çalınır, tek ölçü tekrar işareti kullanılmıştır. Resim b'de ilk ölçü 3 kere çalınır, iki ölçü tekrar işareti kullanılmıştır.

- Ölçünün kaç kere çalınacağı ölçü tekrar işaretinin üstüne yazılabilir. Resim c'de ilk ölçü 6 kere çalınır.

Dönüş (Röpriz) İşareti

Dönüş (röpriz) işareti:
Dönüş (röpriz) işareti.


İstenilen sayıda ölçünün tekrarı için kullanılabilir. Çift noktası kalın çizginin solunda ve sağında olmak üzere iki farklı röpriz işareti bulunur. Çift noktası solda olan röpriz işareti görüldüğünde; Çift noktası sağda olan türü varsa oraya, yoksa parçanın başına döner.

Resim a:İlk röpriz işaretinde 1. ve 2. ölçü tekrar eder ve sonrasında 3. 4. 5. ve 6. ölçü çalınır. İkinci röpriz işaretinde parçanın başına dönülür. Parça başından 1. ve 2. ölçü çalınır, ilk röpriz işareti tekrar uygulanır, 1. ve 2. ölçüler çalınır. Devamında 3. 4. 5. 6. ölçüler çalınır. İkinci röpriz işareti ikinci kez görüldüğünde uygulanmaz. Sırası ile ölçüler; 1,2,1,2,3,4,5,6 1,2,1,2,3,4,5,6 sırası ile çalınır.

Resim b:İlk röpriz işaretinde 1. ve 2. ölçü tekrar eder ve sonrasında 3. 4. 5. ve 6. ölçü çalınır. İkinci röpriz işaretinde resimde 2ile gösterilen çift noktası sağda olan röpriz işaretine dönülür. 3. 4. 5. ve 6. ölçüler tekrar çalınır. Sırası ile ölçüler; 1,2,1,2,3,4,5,6,3,4,5,6 sırası ile çalınır.

Dolap İşaretleri

Dolap işaretleri (2 dolap):
Dolap işaretleri (2 dolap).


İki Dolap Kullanımı:İlk dolap'tan röpriz işareti ile parçanın başına (varsa çift noktası sağda olan röpriz'e) dönülür. İkinci tekrarda, 1. dolap uygulanmaz ve 2. dolap'a geçilir.

Dolap işaretleri (3 dolap):
Dolap işaretleri (3 dolap).


Üç Dolap Kullanımı:İlk dolap'tan röpriz işareti ile parçanın başına (varsa çift noktası sağda olan röpriz'e) dönülür. İkinci tekrarda, 1. dolap uygulanmaz ve 2. dolap'a geçilir. 2. dolap'tan röpriz ile parçanın başına dönülür. 1. dolap tekrar uygulanır ve parçanın başına dönülür. 4. tekrarda 3. dolap uygulanır ve parça devam eder.

Senyö İşareti

Senyö işareti (1 senyö):
Senyö işareti (1 senyö).


Tek Senyö Kullanımı:Senyö işareti'nin olduğu yerden başa dönülür ve Sonyazan yerde parça bitirilir. (Son, senyö'den sonra da olabilir.)

Senyö işareti (2 senyö):
Senyö işareti (2 senyö).


İki Senyö Kullanımı:İkinci senyö işareti'nin olduğu yerden, birinci senyö'nün olduğu yere dönülür ve Son yazan yerde parça bitirilir.

Grup senyö işaretleri:
Grup senyö işaretleri.


Grup Senyö Kullanımı:Senyö işaretleri numaralandırılarak gruplara ayrılabilir. İkinci Senyö 1'den, birinci senyö 1'e dönülür. İkinci senyö 2'ye kadar çalınır. İkinci senyö 2'den, birinci senyö 2'ye dönülür ve Son yazan yerde parça bitirilir.

D.C al Fine

D.C al Fine:
D.C al Fine.


Görüldüğü yerden başa dönülür ve son yazan yerde parça bitirilir. Son, D.C. al Fine yazısından sonra da olabilir. Önünde senyö işareti (veya işaretleri) varsa, parça sonu için, D.C. al Fine yazısı beklenir.

D.S al Fine

D.S al Fine:
D.S al Fine.


Görüldüğü yerden senyö işaretine dönülür ve son yazan yerde parça bitirilir.

Öneri Not:Öncesinde dönüş amaçlı senyö kullanımı, 2 senyö ile mükün olabilir ve D.S. al Fine'den ilk senyö'ye döner. Grup senyö kullanımlarında, D.S.(1 veya 2) al Fine şeklinde dönülmesi istenilen senyö grup'unun da belirtilmesi mümkün olabilir. Senyö kullanıldıktan sonra, dönülmesi istenen tek senyö'ye numara verilip, numara D.S.(numara) al Fine şeklinde de yazılabilir.

D.C al Coda

D.C al Coda:
D.C al Coda.


Kodaişaretleri arasındaki ölçüler, dönüş işareti sonrasında 2. kere uygulanmaz. Her hangi bir dönüş işareti ile birlikte koda (coda) kullanılabilir.

D.C al Coda yazısının görüldüğü yerden başa dönülür. 2. tekrarda koda işaretleri arasındaki bölüm uygulanmadan, son yazan yerde parça bitirilir.

D.C al Coda:
D.C al Coda.


D.S al Coda

D.S al Coda:
D.S al Coda.


D.S al Coda yazısının görüldüğü yerden başa dönülür. 2. tekrarda koda işaretleri arasındaki bölüm uygulanmadan, son yazan yerde parça bitirilir.

D.S al Coda:
D.C al Fine.


Sadece D.C. dönüş işaretinin olduğu nota yazımlarının da olduğu bilinmeledir. Görüldüğü yerden başa dönülür ve yine Son yazan yerde parça bitirilir. Diğer D.C. dönüşlerinde olduğu gibi öncesinde dönüş işaretleri kullanılıp, soniçin D.C. dönüşü beklenir. 

Senyö Nedir? Müzikte Tekrar İşaretleri

Senyö ne demek?Bir müzik eserinde ikinci defa konulduğu yerden, birinci defa konulduğu yere dönüleceğini ve SON yazılan yerde bitirileceğini belirtir.

Senyö bir müzik terimidir. Senyö; Kısaca tekrar işaretidir. Senyöden senyöye geçişi düzenler. Bir müzik eserinde ikinci defa konulduğu yerden, birinci defa konulduğu yere dönüleceğini ve son yazılan yerde bitirileceğini belirtir. Örneğin bir şarkının nakarat kısmını tekrar etmek için Senyö kullanılır. Bir şarkıda ikinci senyo işareti görüldüğünde, bir önceki senyoya dönülür.

TEKRAR İŞARETİ (RÖPRİZ)

          Bir müzik parçasının, iki defa çalınan veya okunan bölümü, “tekrar” adını alır. Bir bölümü veya bütünü tekrar edilecek olan, müzik parçasını tekrar yazmayıp, bir işaret ile bu gereğe cevap verilir. Bu işaret, ölçü çizgisinin yanına kalın bir çizgi çizilerek ve portenin ikinci ve üçüncü aralıklarına birer nokta konularak yapılır ve bu şekle “Tekrar İşareti” diğer bir deyişle “Röpriz” adı verilir. Bu işaret, tekrar edilecek bölümün başına ve sonuna konulur.
Röpriz
Tekrar İşareti (Röpriz)
          Eğer bir müzik parçasının bütünü tekrar edilecekse;
Yukarıda görüldüğü gibi, her iki şekilde de gösterilebilir. Eğer bir müzik parçasının yan yana bulunan iki bölümü tekrar edilecekse;
          Yukarıda görüldüğü gibi, ortaya konulan çift çizginin, her iki tarafındaki aralıklara da iki nokta konulur.

DOLAP

          Bazen bir müzik yazsında, bir bölümün tekrar edilmesi gerekir. Fakat, tekrar edilecek bölümün sonunda veya sonuna doğru bir değişiklik de yapılmış olabilir. Bu durumda değişiklik yapılan bölüm yazılır ve önce çalınacak bölüm üstüne “1”, ikinci defa da çalınacak bölüm üstüne de “2” yazlır.
Dolap
Dolap
          İlk çalışta önce üstünde “1” yazılan bölüm çalınıp dönülür, ikinci çalışta ise “1” yazan bölüm atlanıp üzerinde “2” yazan bölüm çalınıp devam edilir.

DÖNÜŞ İŞARETİ (SENYÖ)

          Bir müzik eserinde ikinci defa konulduğu yerden, birinci konulduğu yere dönüleceğini ve “FİNE” kelimesinde bitirileceğini belirtir.

Dönüş İşareti
Senyö

senyö ile ilgili görsel sonucu

DA CAPO (D.C.)

          İtalyanca, “Başa Dön” anlamına gelen bu sözcük genellikle “D.C.” şeklinde yazılır. Bir müzik parçasının genellikle sonuna konulup, eserin tekrar baştan çalınıp “FİNE” sözcüğünde bitirileceğini belirtir.
D.C.
Da Capo ( D.C. )

CODA

          Bir müzik eseri belirli bir yere kadar tekrar edildikten sonra, bir bölüm atlanarak başka bir yerde bitirilmek istendiğinde, bitirilecek olan bölümün baş tarafı ile, bitirilecek olan bölümün sonuna “Coda” denilen işaret konulur. Eser tekrar edilirken Coda işaretine gelindiğinde aradaki bölüm atlanır ve ikinci Coda işaretinden sonrası çalınarak yine “FİNE” sözcüğünde bitirilir.
Coda
Coda

DURAK İŞARETİ ( PUAN DORG ve PUAN DARRE )

          Bir müzik eseri çalınırken istenilen etkiyi elde etmek için bazen ölçünün muntazam olan hareketi durdurulur, ve buna “Durak İşareti” denir. Bu işaret notaların üzerine gelmişse “Puan Dork” eslerin üzerine gelmişse “Puan Darre” adını alır. Bu işaretin üzerine konulduğu notaların ya da eslerin, süre değerlerinin olması gereken zamanda kesilmeyip daha çok uzatılacağını gösterir. Bu belirsiz zaman, çalıcının veya orkestra şefinin isteğine bağlıdır.
Puan Darre
Puan Dork ve Puan Darre

AYIRMA ÇİZGİSİ

          Bir müzik eserinin içinde bazen birkaç bölüm bulunabilir. Bu bölümleri birbirinden ayırmak gerekir. Bu ayırmayı belirtmek için, bölümün bittiği ölçünün sonuna ikinci bir çizgi çizilerek çift çizgi yapılır. Bu çift çizgiye “Ayırma Çizgisi” denir.
Çift Çizgi
Ayırma Çizgisi

BİTİRME ÇİZGİSİ

          Bir müzik parçasının bitişi aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi, ölçü çizgisinden sonra kalın bir çizgi çekilerek gösterilir. Bu çizgiye “Bitirme Çizgisi” denir.
Bitirme Çizgisi
Bitirme Çizgisi

kaynak:yanflutist.blogspot.com

Dolap Nedir? Dolap Hakkında Kısaca Bilgi

Dolap Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Dolap:

İçinde eşya depolanan, önden kapaklı mobilya.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Dolap:

Bir müzik parçasında, bir bölümün tekrar edilmesi istenir, fakat tekrar edilecek bölümün sonunda veya sonuna doğru bir değişiklik de yapılmış olabilir. Değişiklik yapılan bölüm yazılır ve önüne çalınacak bölümün üstüne (1) , ikinci bölümün üstüne de (2) yazılır.

Normal çalışta önce 1 yazılı bölüm çalınır, tekrarında ise 1 yazılı bölüm atlanır ve 2 yazılı bölüm çalınır. Porte üzerinde 1. ve 2. defa çalınacak bölümler çizilerek gösterilir. Bu işarete dolap adı verilir.

 

Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

Asmolen Döşeme: Pişmiş toprak, cüruf ve çimento karışımından yapılmış, ses geçirmez, delikli briket türünden imal edilmiş döşeme

Cam Kiremit: Işık almak amacı ile cam, akrilik veya polimer malzemelerden imal edilmiş kiremitlerdir.

Daire: Bir apartman içinde yer alan, birden fazla konuttan her biri. Yapılarda aynı çatı altında birden fazla yapılan bölümlerden her birine denir.

İskemle: Kol dayama yeri olmayan, arkalıklı oturma öğesi.

Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası