televizyonun yararları ve zararları / TELEVİZYONUN ZARARLARI - televizyonun zararları ile İlgili Uzmanlar, Makaleler ve Kaynaklar

Televizyonun Yararları Ve Zararları

televizyonun yararları ve zararları

Televizyon İzlemenin Yararları

Nasıl TV izlemek gerekir?

 

• Çocuğun yaşına ve kavrama düzeyine uygun programlar seçilmeli.
• Anne-baba veya bir başkasıyla beraber TV izlenmeli ve izlenen olaylarla ilgili konuşulmalı ve tartışılmalı.
• TV seyrederken ışık açık olmalı: Gözlerin daha fazla yorulmaması için aydınlık bir ortamda TV izlemek daha uygundur.
• Yemek yerken TV kapalı olmalı: Yemek ortamında aile bireylerinin birbiriyle iletişim içinde olması daha sağlıklıdır.
• Ortalama TV’den 2 metre mesafe uzaklıktan seyredilmeli.
• Günde ortalama aralıksız en fazla 1 saat izlenmelidir.

 

Televizyon İzlemenin Yararları

 

• Çocukların kelime haznesini zenginleştirebilir.
• Hayal gücünü geliştirebilir.
• Belgeseller; doğa, hayvanlar, bitkiler, farklı kültürler gibi konularla ilgili çocuğun genel bilgisi artar. Eğitim amaçlı çocuk programları okul-öncesi çocukların şekilleri, renkleri, sayıları öğrenmesi konusunda çok yararlıdır.
• Bazı konulara karşı merak duymasına ve kitaplardan bunu araştırmasına neden olabilir. Bunun sonucunda televizyon çocuğu okumaya teşvik edebilir.
• Televizyon izlemek bir anlamda çocuğun olumsuz duygularını boşaltma yolu olabilir.
• Sosyal ortamlarda konuşulacak ortak konular sağlar dolayısıyla arkadaşlarıyla iletişimi kolaylaştırabilir.

 

TV izlemeyi azaltabilmek için neler yapılabilir?

 

• Haftalık program listesi yapılması ve bu listeye göre TV’nin açılması, diğer zamanlarda TV’nin kapalı tutulması,
• Haftada bir veya birkaç gün “TV seyretmeme günleri” belirlemesi ve çocuğa TV izlemek yerine birlikte ya da yaşıtlarıyla yapılabilecek etkinlikler sunulması,
• Mümkün olduğunca TV açılmama, örneğin sadece müzik dinlemek için TV açılmamalısı, bunun yerine müzik seti kullanılması,
• Çocuğun odasına TV konulmaması,
• TV ceza veya ödül olarak kullanılmaması, (Çünkü bu şekilde TV’nin değerini daha da arttırmış oluruz)
• Fazla ve uygun olmayan programları seyretmenin ne gibi sakıncaları olabileceği çocuğa anlatılması,
• TV izlemenin dışında yapılabilecek farklı etkinlikler çocuklara önerilmesi ( Beraber alışverişe gitmek, kek pişirmek, arabayı yıkamak, çiçekleri sulamak, tamir yapmak, yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, kitap okumak gibi) TV izlemeyi azaltma açısından yararlı olacaktır.

Arzu Şendoğan

Televizyonun Zararları

Televizyonun Zararları

Günümüzde bir çok insan televizyona sahiptir. Ve bir çok insan ortalama 3 saatten fazla zamanı televizyon başında geçirmektedir. Peki televizyon iletişimin doğru kullanarak mı geçirmektedirler? Cevabı tabi ki hayır. Birçok tv programı insanların sadece hoş vakit geçirmeleri için tasarlanmış olup, insanları farkında olmadan hantallığa ve zayıf bir beyne iten otomatik makine haline getirmektedirler. Şöyle izah edeyim, diyelim akşam de en sevdiğiniz dizilerden bir tanesi var ve bu dizi ortalam 3 buçuk saat sürüyor. Siz bütün hayatınızı bu sevdiğinizi dizilere doğru yönnlendiriyorsunuz. Bu yönlendirmeniz içine, çocuklarınız, anneniz, babanız ve bütün sevdikleriniz giriyor. Siz onlarla ilgilenmek yerine zamanınızı o sevdiğiniz filmlere harcıyorsunuz. Ee diyeceksiniz ki, "bunun zararı neresinde stres atıyoruz". Evet stres atacaksınız, ama zamanınızın çoğunu boş bir kutuya bakarak, zamanınızın çoğunu tv başında geçirmek stres atmaktan çok, stres yaratmaya yöneliktir. Şöyle açıklayalım, araştımalara göre bilim adamları, TV nin yaydığı leptin ve ghrelin ışınlar hormonları etkileyerek vücutta hormonal dengeziliklere yol açar, ve buda insan vücudundaki hem piskolojik hemde fiziksel hastalıklara yol açmaktadır. Buda stres oranını artırmaktadır.

Gelin televizyonun zararlarını maddeler halinde inceleyelim;
– Bütün günü televizyon başında geçirmek insanın bağışıklık sistemine zarar vermektedir, ayrıca teleizyondan yayıyılan ışığın melatonini azaltması nedeniyle hormanol dengesizliklerin yanı sıra kansere bile yol açmaktadır.
– Çok televizyon izleyen çocukların ruhsal dengesizlik yaşaması, ayrıca erken ergenlikle karşıkarşıya kalmaktadırlar.
– Günümüzde artık çok rahat etkisini gösteren, şiddet, cinsellik, uygunsuz haber ve seviyesiz programlar insanların piskolojik rahatsızlıklara itmetedir. Bu ise bilinçsiz ve geri kalmış bir topluma hazırız demek anlamına gelmektedir.– Bir çok programcı kendi reytingleri uğruna insanların zaaflarını kullanarak bizleri bir nevi "aptal" durumuna düşürmektedirler.
– Çok televizyon başında durmak, imsomnia gibi uyku problemine yol açmaktadır.
– Televizyon görsel içerik olduğundan, insanlara izlerken düşünme imkanı vermez. Beyinin tek lob'unu çalıştırdığı için, zeka gelişimine katkıda bulunmaz. (Belgesel tarzı bilgi içerikli yayınlar hariç.)
– Göz bozulmalarına neden olur.
– Dikkat dağınıklığı ve unutkanlığa yol açar.
– Çocuklarda televizyon karakterini örnek alarak, suç oranı artabilir. (Örnekleri vardır.)
– İnsanları gerçekten koparma ve hayalciliğe yönelik yaşam oluşturur. Bu ise büyük bir pisikolojik rahatsızlık haline gelebilmektedir.
– Kendi kültürünü unutma.

Çocukların televizyon izlemesini önlemek çok zordur. Bazı evlerde televizyon izleyen kimse olmasa da daima açıktır. Anne babalar bazen Televizyon'yi yedek çocuk bakıcısı olarak kullanmaktadır. peki Televizyon izlemek gerçekten çocukları nasıl etkiliyor?

  • 2 yaşın altındaki bir çocuk için hiçbir eğitim avantajı sağlamaz. Daha da kötüsü, beynini geliştiren, diğer insanlarla etkileşim kurmak ve oynamak gibi becerilerini kısıtlar. Bir çocuk, bir video ekranında gördüğü şeylerden ziyade gerçek etkileşimden -insanlarla ve eşyalarla- çok daha verimli bir şekilde öğrenir.
  • Televizyon izlemek, çocuğunuzun dil, yaratıcılık, motor ve sosyal beceriler gibi önemli becerileri geliştirmesi için gereken zamanı uzatır. Bu beceriler, çocukların ilk iki yılında (beyin gelişiminde kritik bir zaman) oyun, arama ve sohbet yoluyla geliştirilir. Örneğin, çocuğunuzun dil becerileri, pasif olarak Televizyon dinleyerek gelişme göstermez. Gerçek yaşam bağlamında konuşma ve dinleme kullanılırken insanlarla etkileşim kurarak geliştirilir.
  • Televizyon izlemek, çocuğunuzun inisiyatif kullanma, entelektüel mücadele etme, analitik düşünme ve hayal gücünü kullanmasını engellemesi nedeniyle çocuğunuzun zihnini uyuşturur.
  • Televizyon izlemek, okuma ve uygulama yoluyla okuma becerilerini geliştirmezamanını uzatır. Okul öncesi yıllarda karikatürleri ve eğlence televizyonunu izleyen çocuklar, 5 yaşından önce okuma becerisine sahip değillerdir. Ayrıca, eğlence Televizyon seyretmek çocuklar da kitap ve diğer basılı medya okumak olasılığı daha düşüktü.
  • Konuşma ve dil uzmanı Dr. Sally Ward'a göre, 20 yıllık araştırmalar, evlerinde arka planda Televizyon gürültüsü ile boğulan çocukların arka planda gürültü olduğunda seslere dikkat etmede zorlandıklarını gösteriyor.
  • Televizyon seyreden çocuklar, öğretmenlere dikkat etmede zorlanırlar, çünkü televizyonda hızlı tempolu görsel uyarılmaya alışkındırlar. Ayrıca çok daha kısa dikkat süreleri vardır.
  • Çok fazla Televizyon seyreden okul çocukları ödevlerinde daha az çalışmaya eğilimlidirler. Arka planda Televizyon ile ödev yaparken, çocuklar daha az beceri ve bilgiye sahip olma eğilimindedirler. Televizyon yüzünden uykusuzluk çekerler, gün içinde daha az uyanık olurlar ve bu okul performansının zayıflamasına neden olur.
  • Televizyon çocuğunuzu olumsuz etkilere maruz bırakır ve olumsuz davranışları teşvik eder. Televizyon şovları ve reklamlar genellikle şiddet, alkol, uyuşturucu kullanımı ve cinsiyet ayrımcılığını olumlu bir şekilde gösterir. Çocuğunun zihni kil gibidir. Gördükleri ile ilgili erken izlenimler oluşturur ve bu erken izlenimler, dünyayı nasıl gördüğünü ve yetişkin davranışını nasıl etkilediğini belirler. Örneğin, yirmi yıllık bir araştırma, medya şiddetine daha çok maruz kalan çocukların daha agresif davrandıklarını göstermiştir. Televizyon tarafından, şiddet, sorunları çözmenin yoludur - bir Televizyon kahramanı kötü bir adamı dövdüğünde çocuklar bunu ciddiye alır.
  • Yapılan araştırmalara göre çok fazla Televizyon seyreden çocuklar genellikle aşırı kilolu.Çocuklar, Televizyon izlerken abur cubur yemeğini sık sık tüketirler. Ayrıca, sağlıksız yiyecek tüketmek için reklamlardan etkileniyorlar. Ayrıca, koşma, atlama veya kalori yakma ve metabolizmayı artırma aktiviteleri yapmıyorlar. Obez çocuklar, alışkanlıklarını değiştirmedikçe yetişkin olduklarında obez olma eğilimi gösterirler. Yakın tarihli bir araştırma, bu bulguyu doğruluyor ve çocukluğun obezitesi ile sadece bir saatlik Televizyon bile ilişkili olduğunu ileri sürdü.

Televizyonun Yarar ve Zararları

TELEVİZYON EĞİTİM ARACI DEĞİLDİR

Televizyonun yararları ve zararları nelerdir sizce? Yarardan çok zararlar getirdiğini bilmeyen var mıdır acaba? İzlenme oranlarına bakılırsa herkes halinden memnun. Diriliş Ertuğrul dizisini ayakta izleyenleri görmüşsünüzdür. Ellerindeki satır ve sallamaları da. Özellikle Sadeddin Köpek sahnelerinde öfke doruğa çıkar. Kendini kurguya böylesine kaptıran bir insan çok iş görür bu toplumda. Hedef gösterirseniz zorluk çekmezsiniz. Hedefin kim olduğu önemli değildir. İşte asıl nokta da burası. Bizde eksik olan şey düşman değil, birileri o düşmanı göstermeden de tanıyabilme kabiliyeti. Bu anlamda televizyon bizlere kim olduğumuzu gösteriyor.

Televizyonun Yararları ve Zararları

Televizyonun yararları mı?

Bunun için biraz geriye gitmek gerek. Ne de olsa ilk çıktığı dönemlerde insanda saygı uyandıran bir ağırlığı vardı. Bakmayın bugünlerde ele avuca düştüğüne, ciddi insanlar çıkardı oraya. O zaman da devletin kanalıydı TRT, bugün de hâlâ devletin kanalı. O günden bugüne çok şey değişti. Herkes elini kolunu sallayarak çıkabiliyor. Mesela profesör unvanıyla katıldığı bir programda: “Namaz kılmayan hayvandır.” diyebiliyor Mustafa Aşkar adında biri. İşte size televizyonun zararlarından bir tanesi. Gerçi televizyona çıkana kadar kayıptan sayabileceğimiz çok yol yürümüş. Profesör yapmışlar. Ee durum böyle olunca da eldeki malzemeyle ancak bu kadar oluyor.

Doksanların sonlarına doğru yaşamımıza yeni girdiği için bayram havası eserdi evlerimizde. Yeniydi. Yeni olan her şey gibi hafızamızın en kıymetli hazinesiydi. Bizim için artık modası geçti televizyonun ama sözüm ona çoğunluk için hâlâ beyin yıkama kutusu. Hangi kanalı açarsan aç ya ruhban sınıfının sesleri duyuluyor ya da imparatorun öfkesi yankılanıyor. Öğretebileceği her şeyden yoksun kalmış durumda bu kara mendebur.

TÜRK TOPLUMUNUN DEĞERİ DEĞİŞTİ

Televizyonun zararlarını mı öğrenmek istiyorsunuz? Şöyle elle tutulur bir sebep! Ben de tam oraya geliyordum. Dizileri var mesela, bir aile nasıl parçalanır onun peşindeler. Kadın kocasını aldatır adam da karısını. Karısına ya da sevgilisine dayak atan motife de rast geldik. Baş rollerini Münir Özkul ile Adile Naşit’in paylaştığı “Neşeli Aile” filmi gibi bir film gördünüz mü son yirmi yılda? Göremezsiniz. Belki bir elin parmakları kadar… Olsun olsun da iki elin… Bunun sebebini Şevket Altuğ çok iyi özetlemiş.

şevket-altuğ

Cengiz Semercioğlu “Şevket Altuğ’u sadece cenazelerde mi göreceğiz?” diye dertlenince şöyle yanıt vermiş büyük tiyatrocu: “Türk toplumunun değerleri değişti. Türk toplumuna sunulan işlerin içerikleri değişti. Yani ben şu andaki içeriklerle hiçbir dizinin içinde olamam. Eleştiri olarak kabul etsinler, biraz da yaşlılığıma versinler… Bütün yapılan işlerde tabanca, tüfek, millet birbirini öldürüyor. Bütün erkekler sakallı. Bizim zamanımızda sakal rol gerekirse bırakılırdı. Bu ortamda ben olamam. Çünkü biz yaptığımız işlerde topluma sevgiyi, hoşgörüyü, toleransı, birlikte yaşamayı, dayanışmayı öğretmeye çalıştık. Böyle bir senaryo ile karşılaşırsam yaşıma rağmen hâlâ oynayabilirim. Ama karşılaşacağımı da pek zannetmiyorum”

Bu sözlerin üzerine eklenecek pek bir şey yok. Mafya dizilerini fark etmemek mümkün mü? Bir de şöhret ve zenginlik dokusu var ki televizyonların verdiği zararlarının belki de en başını çekiyor. Hiçbir karakterin mahalle bakkalından ekmek aldığını göremezsiniz. Bizlere dayatılan rol modeldir onlar. Memlekette örnek gösterilecek insan kalmamış gibi bir avuç azınlığın hayatlarını sunuyorlar.

Neredeyse unutuyordum. Rekabet yarışması adı altında bir insan bir insanın nasıl canına okur onu da sokuyorlar kafamıza. Bir de paravanın arkasında çay içen demliksizler var. Biraz sesleri yankılandı mı ertesi ay fenomenlik cepte…

Ana haber bültenleri de, yozlaşmış gazeteler gibi maşallah beşi bir yerde bir gerdanlık! İsimleri farklı olsa da cisimleri tek beden. Aslında biraz da arz talep meselesinden. Toplum bunu istiyor. Tolumun kumaşı da aynı terzinin elinden çıkmış. Bakın buraya yazıyorum. Bir ülkede herkes birbirine benziyorsa cezaevleri boş kalmaz.

 

Günay Aktürk

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası