ihale sözleşme damga vergisi hesaplama programı / Damga Vergisi Oranları

Ihale Sözleşme Damga Vergisi Hesaplama Programı

ihale sözleşme damga vergisi hesaplama programı

Damga vergisi nedir? Ne için alınır?

Resmî işlemlerde sıkça karşılaşılan ödemelerden biri damga vergisidir. Kişileri ve kurumları yakından ilgilendiren damga vergisinin ne olduğunu açıklamadan önce bu ödemenin tanımını yapmamız gerekir. Damga vergisini, kurum ve kişiler arasında yapılan işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kâğıt üzerinden devlet aracılığıyla alınan tutar şeklinde kısaca açıklayabiliriz. Burada bahsi geçen kâğıt, yazılıp imzalanan veya resmî geçerliliği olacak şekilde işaretlenen dokümanları ifade eder. Herhangi bir konuyu ispatlamak adına ibraz edilebilecek belgelerin ve elektronik imza kullanılarak manyetik ortamda veri şeklinde düzenlenen kâğıtlar da bu dokümanlara dâhildir.

Damga vergisi; ibraz edilebilir, imzalı ve resmî hükümler içeren kâğıtlar söz konusu olduğunda uygulanır. Bu tür işlemleri yapan kişiler ve kurumlar için damga vergisi ne kadar sorusunun cevabı merak konusu. Gelir vergisi gibi bu yükümlülükle ilgili uygulamaya esas bilgiler de her yıl güncellenerek Resmî Gazete’de yayınlanır. damga vergisi tutar ve oranları da 30 Aralık tarihinde duyuruldu. Bu ödemenin alınmasındaki amaç, yapılan sözleşmelerin ve anlaşmaların geçerliliğini belgelemektir.

Sözleşmeler hem kişiler hem de resmî dairelerle şahıslar arasında imza edilebilir. Bu bağlamda kişiler arasında yapılan sözleşmelerde söz konusu vergi anlaşmaya taraf şahıslar tarafından ödenir. Resmî daireler arasında yapılan işlemlerde ise damga vergisi ödemesinin şahıs yükümlülüğünde olduğunu belirtmemiz gerekir. Bu ödemenin yapılması gereken durumlara ihale, sözleşme, kira anlaşması gibi işlemlerörnek olarak verilebilir. Bunların dışında kurumlar ve kişiler, yapılan belgelenebilir işlemler sırasında da vergi ödeme yükümlülüğü ile karşılaşabilir. Mesela bankalar, kobi kredisi gibi ürünleri için yaptıkları hesaplamalar sırasında tüm bu kalemleri maliyetlere dâhil eder.

Kimler damga vergisi mükellefidir?

damga vergisi mükellefleri, ilgili kanuna bağlı olarak belirlenir. Buna göre resmî nitelik taşıyan ve kanun maddelerinde sınırları belirlenmiş olan kâğıtları imzalayan kişiler veya kurumlar damga vergisi tutarını ödemekle yükümlü kabul edilir. İmza veren taraflardan birinin resmî daire olması ya da muafiyeti bulunması durumunda ise vergiyi karşı tarafın yatırdığını belirtmeliyiz. İş hayatında bu ödemelerle sıkça karşılaşan bir grup da serbest meslek sahipleri. Bu noktada bahsi geçen mükelleflerin serbest meslek sahipleri ve vergilendirme konularında bilgi sahibi olması oldukça önemlidir.

Mükellefler tarafından merak edilenlerden biri tek başına alınabilen damga vergisi konusudur. Bu kalem nolu vergi kodunun açılımı olma vasfını taşır. Buna göre vergi ödemesi yapacak şahıslar kodu üzerinden söz konusu işlemi gerçekleştirebilir. Tek başına alınabilen damga vergisi, kişiler ya da kurumlar üzerinden yapılan işlemler karşılığında ödenen tutarları kapsar. İlgili tutarı vergi daireleri aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Mevduat getirisi gibi kazançlardan doğan vergiler ise bankalar tarafından doğrudan devlete aktarılır.

Damga Vergisine Tabi Tutulan Kâğıtlar Hangileridir?

Damga vergisine tabi tutulan kâğıtlar, kanunda 4 ana maddealtında toplanır. Bu ana maddeler şöyle sıralayabiliriz:

  • Akitlerle ilgili kâğıtlar
  • Kararlar ve mazbatalar
  • Ticarî işlemlerde kullanılan kâğıtlar
  • Makbuzlar ve diğer kâğıtlar

Akitlerle ilgili kâğıtların sık kullanılan bazı örnekleri şu şekildedir:

  1. Belli parayı ihtiva eden kâğıtlar:
    1. Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler
    2. Kira Anlaşmaları (Anlaşma süresine göre kira bedeli üzerinden)
    3. Kefalet, teminat ve rehin senetleri
    4. Tahkimnameler ve sulhnameler
    5. Fesih belgeleri (Belli parayı içeren bir kâğıda taalluk edenlerle birlikte)
    6. Resmî şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri
    7. Resmî kurumların mal ve hizmet alımına ilişkin ihalelerinde, ihaleyi yapan kurumla düzenlenen sözleşmeler
    8. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (7/11/ tarihli ve sayılı) kapsamında düzenlenen:

      a) Taksitle satış sözleşmeleri

      b) Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri

      c) Uzun süreli ve devre tatil hizmeti sözleşmeleri

      ç) Paket tur sözleşmeleri

      d) Abonelik sözleşmeleri

      e) Mesafeli satış sözleşmeleri

Damga Vergisi Kanunu’nda ödemeden istisna ve müstesna tutulan durumlar da detaylarıyla açıklanır.

Damga vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Sürekli mükellefler tarafından ay içerisinde hazırlanan kâğıtlara ait damga vergileri, takip eden ay içerisinde ödenir. Buna göre damga vergisi beyannamesinin izleyen ayın günü akşamına kadar bildirilmesi gerekir. Söz konusu beyannameyi elden veya elektronik ortam üzerinden vermeniz mümkün. Eğer belgeyi elden teslim edecekseniz bağlı bulunduğunuz vergi dairesinde işlem yapabilirsiniz. İbraz sonucu hesaplanan toplam vergi tutarı ise beyanname verilen ayın günü akşamına kadar ödenebilir.

Süreksiz mükellefiyet kapsamında bulunanlar damga vergisi defteri tutmakla yükümlü değildir. Bu tip işletmeler, söz konusu kayıtları mevcut muhasebe defterlerine girer. Ödeme ise kâğıdın düzenlenmesinden sonra 15 gün içerisinde beyan edilerek yapılır. Şahıslar da benzer bir uygulamaya tabidir. Serbest meslek sahipleri ve limited şirketleri, diledikleri takdirde seçimlik olarak sürekli mükellefiyet kapsamına girebilir.

Damga vergisi oranları neye göre hesaplanır?

damga vergisi oranları bir önceki yıla göre güncellenerek Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi üzerinden mükelleflere duyurulur. Bu bilgiler ışığında ilgili kâğıtların nüshaları üzerinden damga vergisi hesaplama işlemleri yapılır. Suret ve fotokopiler ise damga vergisi kapsamında değerlendirilmez. Farklı kâğıt türleri için açıklanan oranlar ve yapılan hesaplama usulü değişir.

Damga vergisi hesaplama işlemini kolayca yapabilmeniz adına hazırladığımız örneği dikkati alabilirsiniz. Örneğin; taksitli satış sözleşmeleri için uygulanan değer binde 9,48’dir. Buna göre sözleşme damga vergisi oranını hesaplamak üzere ihtiyaç duyulan tek rakam toplam tutardır. Aylık olarak ödenecek meblağın hesaplanması sırasında yıl bazında düşünülür. Aylık TL ödenen bir taksitli satış sözleşmesinin yıllık tutarı TL ( x 12) olarak bulunur. Ardından şu formülü uygulamak gerekir:

Damga Vergisi Tutarı= Yıllık Sözleşme Tutarı x %0,

Yaptığımız bu kolay hesaba göre; x %0, = ,52 TL damga vergisi olarak ödeneceğini söyleyebiliriz.

Damga vergisi oranları ve ücretleri

Akitler, kararlar, mazbatalar, ticarî işlemlerde kullanılan belgeler, makbuzlar ile diğer kâğıtlar için ödenecek tutarlar, ilgili yasa çerçevesinde açıklanır. damga vergisi oranlarından ve ücretlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

Kâğıt TürüUygulanacak Damga Vergisi 
Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerBinde 9,48
Kira Anlaşmaları (Anlaşma süresine göre kira bedeli üzerinden)Binde 1,89
Kefalet, teminat ve rehin senetleriBinde 9,48
Tahkimnameler ve sulhnamelerBinde 9,48
Fesih belgeleri (Belli parayı içeren bir kâğıda taalluk edenlerle birlikte)Binde 1,89
Resmî kurumların mal ve hizmet alımına ilişkin ihalelerinde, ihaleyi yapan kurumla düzenlenen sözleşmelerBinde 9,48
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (7/11/ tarihli ve sayılı) kapsamında düzenlenen: Taksitle satış sözleşmeleri, uzun süreli ve devre tatil hizmeti sözleşmeleri, paket tur sözleşmeleri, abonelik sözleşmeleri, mesafeli satış sözleşmeleriBinde 9,48
Tahkimnameler TL
Sulhnameler TL
Turizm şirketleri ile seyahat acenteleri arasında düzenlenen kontenjan sözleşmeleri (Belli parayı içerenlerle birlikte),80 TL

Damga vergisi nereye ve nasıl ödenir?

damga vergisi ödemeleri yapabileceğiniz 3 kanal mevcut. Bu kanallardan ilki yerel vergi daireleri. Diğer iki yöntem ise anlaşmaları olan banka şubelerinden veya internet vergi dairesinden ödeme yapmak. Sözleşmede değer belirtildiğinde ilgili orana göre nispi olarak hesaplanan tutar; değer belirtilmediği takdirde maktu olarak alınır. Damga vergisini makbuz karşılığı, basılı damga ya da pul yapıştırılması yoluyla ödeyebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen şartlar kapsamında kredi kartıyla vergi ödemesi yapmak mümkün. Online olarak kolayca yapabileceğiniz bu ödeme şekli sayesinde vergilerinizi geciktirmeden yatırabilirsiniz. Eğer mevcut veya geçmiş borçlarınızı ödeyemiyorsanız size tavsiyemiz yapılandırma işlemini gerçekleştirmeniz. Çeşitli geçmiş dönem ödemelerine dair vergi borcu yapılandırma işleminden yararlanarak toplam tutarı aylık taksitlere bölebilirsiniz. Bu hizmet kapsamında gümrük, motorlu taşıtlar, emlak vergisi ile trafik cezaları gibi ödemeleri kolayca yapabilirsiniz.

Damga Vergisi Nedir, Oranları Nasıl Hesaplanır?

Damga Vergisi Nedir?

Damga vergisi resmî belge statüsünde olan ve ibraz edilebilir her belgeden alınan bir vergi türüdür. Resmî belge kurum ve kuruluşların kendi aralarında veya tüzel ya da gerçek kişilerle iletişim sağlamak amacıyla oluşturdukları belgelere verilen isimdir. İbraz edilebilir belge ise çeşitli bilgiler içeren, herhangi bir hususu kanıtlar nitelikte olan belge anlamına gelir. Belirli tarihlerde beyan edilmesi ve ödenmesi gereken damga vergisi birçok farklı yöntemle ödenebilir. Belgelere göre alınan damga vergisi de değişiklik gösterir.

Kimler Damga Vergisi Mükellefidir?

Bir sözleşmeyi, resmî belgeyi, ibraz edilebilir belgeyi imzalayan herkes damga vergisi mükellefi olarak sayılır. Damga vergisine kimlerin mükellef olabileceği konusunda bazı istisnalar bulunur. Örneğin bir resmi kurum ve gerçek kişi arasında geçen resmi bir belge damga vergisine tabi tutulur. Normal şartlarda bu damga vergisinin hem resmi kurum hem de gerçek kişi tarafından ödenmesi gerekir. Fakat Damga Vergisi Kanunu’na göre resmî kurumlar damga vergisi ödemez. Bu durumda gerçek kişinin damga vergisini tek başına ödemesi gerekir.

Damga Vergisi Tutarı Neye Göre Hesaplanır?

Damga vergisinin hesaplanmasında çeşitli vergi dilimleri kullanılır. Damga Vergisi Kanunu’nda hangi türde belgelerin ne oranda vergiye tabi tutulacağı detaylı bir şekilde bulunur. Bazı belge türleri için binlik oranlar belirtilirken bazı belgeler için direkt olarak sayı belirtilir. Bu oran ya da sayılar belgenin değerine göre hesaplanır. Belge yürürlüğe girdiğinde damga vergisi alınma yöntemlerinden birisi kullanılarak vergi tahsil edilir.

Damga Vergisi Nasıl Ödenir?

Damga vergisi maktu ve nispi şeklinde ödenebilir. Maktu sözleşmede değerin belirtilmediği durumlarda ödenen standart vergidir. Sözleşmede değer belirtilmiş ise nispi olarak ödeme yapılabilir. Nispi sözleşmede belirtilen değere göre hesaplanan damga vergisidir. Damga vergisi ödemekle yükümlü olan mükellef vergiyi beyan ederek ödeyebilir. Söz konusu belge faaliyete geçtikten ve damga vergisi alındıktan sonra mükellef, ayın gününe kadar bu vergiyi beyan etmelidir. Beyan etme işlemleri bağlı olunan vergi dairesinden yapılabilir. Beyan işleminden sonra verginin ödenmesi gerekir. Damga vergisi ayın gününe kadar ödenmelidir. Damga vergisi ödeme işlemleri de bağlı olunan vergi dairesi üzerinden yapılabilir.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Damga Vergisine Tabi Kağıtlar

Çeşitli oranlarda damga vergisine tabi tutulan kağıtlardan bazıları şu şekildedir:

● Taahhütnameler

● Kefalet senetleri

● Mukavelenameler

● Temliknameler

● Rehin senetleri

● Taksitli satış sözleşmeleri

● Teminat senetleri

● Devre ve uzun süreli tatil sözleşmeleri

● İrat senedi

● İpotekli borç senedi

● Tüketicilere yapılan doğalgaz satışına ilişkin sözleşmeler

● Toptan elektrik satışı sözleşmeleri

● Abonelik sözleşmeleri

● Mesafeli satış sözleşmeleri

● Tahkimnameler

● Sulhnameler

● Yıllık gelir vergisi beyannameleri

● Sigorta prim bildirgeleri

● Muhtasar beyannameleri

Damga Vergisi Ne İçin Alınır?

Damga vergisi alınmasının amacı iki taraf arasında kullanılan resmî belgenin, sözleşmenin ve anlaşmaların geçerliliğini kesin bir düzleme yerleştirebilmektir. Damga vergisi sayesinde yapılan sözleşmeler ve anlaşmalar belgelenmiş olur. Damga vergisi ödenen belgeler kayıtlı ve geçerliliği uygun belge statüsüne girer. Damga vergisi henüz ödenmemiş olan belgeler ise resmi olarak belgelenmemiştir ve geçerlilik seviyesi düşüktür.

Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Damga vergisi, söz konusu belge türü için belirlenmiş olan vergi dilimi kullanılarak hesaplanır. Bazı belge türleri için binlik oran kullanılırken bazı belge çeşitleri için direkt rakam kullanılır. Bir belgenin damga vergisini hesaplayabilmek için, Damga Vergisi Kanunu’nda belgeye karşılık düşen vergi diliminin kullanılması gerekir. Bu sayede belgeye ait damga vergisi öğrenilebilir ve sorunsuz bir süreç için ödemesi yapılabilir.

Sözleşme Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Sözleşmeler için yapılacak damga vergisi hesaplamalarında %0, vergi dilimi kullanılır. Sözleşmenin aylık tutarının yıllık değere dönüştürülmesi ve vergi dilimi ile çarpılması gerekir:

(Sözleşme tutarı x 12) x %0,

Aylık tutarı TL olan bir sözleşme için:

x 12 = x %0, = ,68 TL damga vergisi ödenmelidir.

Damga Vergisi Beyannamesi Ne Zaman Verilir ve Ödenir?

Damga vergisi beyannamesi ayın gününe kadar verilmelidir. Damga vergisi ödemesi ise ayın gününe kadar tamamlanmalıdır. Mükellefler bağlı oldukları vergi dairesine damga vergisi beyannamesini verebilir ve ödemesini yapabilir. Damga vergisinin zamanında beyan edilmemesi ve ödenmemesi çeşitli cezai yaptırımlara yol açabilir. Bu vergi türünü ödememek vergi ziyaı durumuna girer. Damga vergisini ödemeyen mükellef, vergi ziyaı cezasına tabi tutulur, aynı zamanda gecikme cezası da uygulanır.

Damga Vergisi Mükellefleri Kimlerdir?

Damga vergisi mükellefleri en basit anlatımıyla kâğıda imza atanlardır. Damga vergisinin kapsama alanı sadece ıslak imza ile sınırlı değildir. Günümüzde elektronik imza araçları yaygın olarak kullanılır. Belgeleri elektronik olarak imzalayan taraflar da damga vergisine tabi tutulur. Aynı zamanda imza niteliği taşıyan herhangi bir ibareyi üzerinde bulunduran belgeler, evraklar da damga vergisine tabi tutulur.

Damga Vergisi Oranları ve Ücretleri Nelerdir?

Damga vergisi için oranlar ve ücretler belirli aralıklarla değiştirilir. İlgili bakanlıklar tarafından yılı için yayınlanan damga vergisi oranları ve ücretleri şu şekildedir:

Binde oranında damga vergisi uygulanan kağıtlar:

● Taahhütnameler

● Kefalet senetleri

● Mukavelenameler

● Temliknameler

● Rehin senetleri

● Taksitli satış sözleşmeleri

● Teminat senetleri

● Devre ve uzun süreli tatil sözleşmeleri

● İrat senedi

● İpotekli borç senedi

● Tüketicilere yapılan doğalgaz satışına ilişkin sözleşmeler

● Toptan elektrik satışı sözleşmeleri

● Abonelik sözleşmeleri

● Mesafeli satış sözleşmeleri

● Tahkimnameler

● Sulhnameler

● Yıllık gelir vergisi beyannameleri

● Sigorta prim bildirgeleri

● Muhtasar beyannameleri

Binde oranında damga vergisi alınan kağıtlar:

● Kira mukavelenameleri

● Fesihnameler

● Kayıt ve tescil edilmiş ikinci el araçların satış sözleşmeleri

Yılında Beyannamelerden Alınacak Damga Vergisi Tutarı

Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ,90 TL

Kurumlar Vergisi Beyannameleri ,90 TL

Katma Değer Vergisi Beyannameleri ,60 TL

Damga Vergisi Ödeme Şekilleri

Basılı Damga Konulması Şekliyle Ödeme:

Basılı damgalı kağıtlar matbu olarak bastırılır bu kağıtlara dair damga vergisi, kağıtlar basılmadan önce yüzde 5 eksik şekilde ödenir.

Makbuz Verilmesi Şekliyle Ödeme:

Bu yöntemde mükellefe vergi tahsilatını bildirmek amacıyla makbuz verilir. Mükellef son günü gelmeden vergiyi beyan eder ve öder.

İstihkaktan Kesinti Şekliyle Ödeme:

Bu yöntemde kâğıt henüz işlem sürecindeyken damga vergisi kesilir. Bu durumdaki damga vergisi bir sonraki ayın gününe kadar ödenmelidir.

Damga Vergisinde Sorumluluk ve Ceza

Damga vergisi belirlenen tarihte ödenmediği takdirde vergi ziyaı hükümleri uygulanır ve gecikme cezası yansıtılır. Damga vergisinde sorumluluk ise tarafların niteliğine göre değişiklik gösterir. Taraflar aynı derece mükellef ise herhangi birisi ödemeyi yapabilir. Taraflardan birinin anonim, birinin şahıs şirketi olması durumunda anonim şirket öder. Taraflardan birisi bir kamu kuruluşu ya da vergi muafiyeti olan bir kişiyle yapılırsa karşı taraf öder.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Kurumlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
Vergi matrahı nedir?
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Nedir?

Damga Vergisini Sözleşme İmzalandıktan Sonra Ödemek Mümkün müdür?

İhale kararı ve sözleşme damga vergisini ödemek için en çok tercih edilen yöntem nakit olarak vergi dairesine yatırmaktır. Hatta bazı istekliler ihale kararı damga vergisini zamanında ödemediği için daha sözleşme dahi imzalamadan cezai yaptırıma maruz kalmaktadırlar. Peki sözleşme imzaladıktan sonra sözleşme damga vergisi ödemek mümkün müdür? Bu analizimizde bu konuyu irdelemeye çalışacağız.

İhale kararı ve sözleşme damga vergisini ödemek için en çok tercih edilen yöntem nakit olarak vergi dairesine yatırmaktır. Hatta bazı istekliler ihale kararı damga vergisini zamanında ödemediği için daha sözleşme dahi imzalamadan cezai yaptırıma maruz kalmaktadırlar.

 

Peki sözleşme imzaladıktan sonra sözleşme damga vergisi ödemek mümkün müdür? Bu analizimizde bu konuyu irdelemeye çalışacağız.

 

Sayılı Damga Vergisi Kanununun 15 inci maddesinde yapılan değişiklik ile pul yapıştırılması suretiyle ödeme usulü madde metninden çıkarılmış, buna paralel olarak 16 ve 20 nci maddeler yürürlükten kaldırılmıştır Sayılı Damga Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde yapılan değişiklik ile makbuz karşılığında ödeme şekli asıl ödeme usulü olarak belirlenmiş

 

 

Sayılı Damga Vergisi Kanununun sayılı Kanun ile değişik 22 nci maddesi aşağıdaki gibidir

 

"a)Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir.

 

b) (a) bendi dışındaki hallerde, kâğıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir. "

 

Maliye Bakanlığı'nın Damga Vergisi Kanunu 44 Seri Nolu Genel Tebliği'nde

 

"1- Genel bütçeli dairelerle kişiler arasında düzenlenen kağıtlara ilişkin damga vergisi uygulaması:

 

sayılı Damga Vergisi Kanununun 22 nci maddesinin son fıkrasının Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden genel bütçeli daireler ile kişiler arasında düzenlenen kağıtlara ilişkin damga vergisinin aşağıda belirtildiği şekilde ödenmesi uygun görülmüştür.

 

Genel bütçeli daireler ile kişiler arasında düzenlenen kağıtlara (ihale kararları hariç) ait damga vergisi, anılan dairece kağıdın mahiyeti ve nispi veya maktu vergi tutarını gösteren formüle edilmiş bir yazıyla, kişinin tabi olduğu ödeme usulüne bakılmaksızın, kişiler tarafından, kağıdın düzenlenmesinden önce peşin olarak, genel bütçeli idarelere hizmet veren saymanlıklara veya mükellefin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine makbuz karşılığı ödenir. Ayrıca, verginin ödendiğine dair mükellefçe getirilecek makbuzun aslının ilgili iş kağıdına bağlanması, makbuzun onaylı bir örneğinin ilgiliye verilmesi ve düzenlenen makbuza da verginin hangi işe ve kağıda ait olduğuna dair bilginin yazılması gerekmektedir.

 

Söz konusu kağıtların noterliklerde düzenlenmesi halinde, bu kağıtlara ait damga vergilerinin sayılı Noterlik Kanunu çerçevesinde noterler tarafından makbuz karşılığı tahsil ve beyan edilmesi uygulamasına devam edilecektir.

 

Genel bütçeli daireler tarafından alınan ihale kararlarına ait damga vergisinin, ihale kararının müteahhide tebliğinden itibaren en geç 15 gün içinde, verginin mükellefi olan müteahhitlerce, genel bütçeli idarelere hizmet veren saymanlıklara veya mükellefin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, ihale kararının tebliğinden itibaren en geç 15 gün içinde, beyanname verilmeksizin, makbuz karşılığı ödenmesi gerekmektedir." hükümleri bulunmaktadır.

 

 

Yukarıdaki hükümlerden de anlaşılacağı üzere Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergileri ertesi ayın yirmialtıncı gününe kadar ödenebilir. Diğer hallerde ise kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine ödenmesi zorunludur.

 

Ayrıca; Genel Bütçeye dahil idareler tarafından düzenlenen ihale kararları damga vergisinin ihale kararından itibaren 15 gün içinde makbuz karşılığı ödenmesi, Sözleşme damga vergisinin ise sözleşme düzenlenmeden önce maktu vergi tutarını gösteren belge ile makbuz karşılığı ödenmesi gerekmektedir.

 

Genel Bütçe kapsamında olmayan idareler ile imzalanan sözleşmelerde yukarıdaki 44 seri nolu tebliğ uygulanmayacaktır.

 

Maliye Bakanlığı’nca belirlenen mükellefler hangileridir?

1-Katma Bütçeli İdareler

2-İl Özel İdareleri ve Belediyeler

3-Döner Sermayeli Kuruluşlar

4-Bankalar

5-Kamu İktisadi Teşebbüsleri

6-Devler ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri İştirakleri

7-Özerk Kuruluşlar

8-Diğer Kamu Kurumları

9-Anonim Şirketler

Kurumlar Vergisi Kanuna Tabi Diğer Mükellefler (32 Seri No’lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği)

Kollektif ve Adi Komandit Şirketler (32 Seri No’lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği)

Bilanço Esasına Göre Defter Tutanlar (32 Seri No’lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği)

İşletme Esasına Göre Defter Tutanlar (43 Seri No’lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği)

Serbest Meslek Erbabı (44 Seri No’lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği)

 

16, 32, 43 ve 44 Seri funduszeue.info Damga Vergisi Genel Tebliğleri ile damga vergisi mükellefiyeti ile ilgili düzenlemeler yapılmış olup Yukarıda arası sayılan mükelleflerin (Anonim şirketler dahil) sürekli Damga Vergisi mükellefiyeti tesis ettirmesi zorunludur. Yukarıda arasındaki  Mükelleflerin ise sürekli Damga Vergisi mükellefiyeti tesis ettirmesi kendi isteklerine bırakılmıştır.

 

Sürekli Damga Vergisi mükellefiyeti tesis ettiren kurumlar "Damga Vergisi Defteri" tutmak ve onaylatmak zorundadır. Bu konuda, diğer defterlerde olduğu gibi tasdik zamanına, kayıt nizamına vb. uyulmak zorundadır.

 

Genel Bütçeli İdareler Hangileridir?

Hangi idarelerin genel bütçe kapsamında olduğunu görmek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.

funduszeue.info

 

 

Limited Şirketler Damga Vergisi Defteri tutmak zorunda mıdır?

Limited şirketler Damga Vergisi defteri tutmak zorunda değildir. 43 Seri no’lu tebliğde açıklandığı üzere limited şirketlerin ‘’sürekli Damga Vergisi mükellefiyeti tesis ettirmesi" ve Damga Vergisi defteri tutmaları ihtiyaridir. Sürekli mükellefiyet tesis ettirmek istemeyen bu mükelleflerin, Damga Vergisi defteri tutmalarına gerek bulunmamaktır. Ancak limited şirketlerin sürekli mükellefiyet tesis ettirmesi halinde Damga Vergisi defterini tasdik ettirmek suretiyle tutması zorunludur.

 

Anonim Şirketler taraf oldukları işlemlere ilişkin Damga Vergilerini nasıl öderler?

Anonim Şirketler (Vergi Usul Kanunu) VUK’a göre Damga Vergisi Defteri tutmak, onaylatmak ve kayıt nizamına ilişkin hükümlere uymak zorundadırlar. Anonim Şirketler bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisini ertesi ayın günü akşamına kadar beyan edip günü akşamına kadar ödeyebilirler.

 

Limited şirketler taraf oldukları işlemlere ilişkin Damga Vergilerini nasıl öderler?

Bu konuyu ikiye ayırabiliriz.

a) Sürekli Mükellefiyet Tesis Ettirmeyi Tercih Eden Limited Şirketler

Tercihini sürekli mükellefiyet tesis ettirmekten yana kullanan limited şirketler, Damga Vergisi mükellefiyetlerini anonim şirketlerin tabi olduğu esaslara göre yerine getireceklerdir. Buna göre, bu yöntemi tercih eden mükellefler, VUK’a göre Damga Vergisi defteri tutmak, onaylatmak ve kayıt nizamına ilişkin hükümlere uymak zorundadırlar. Bu mükellefler bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisini ertesi ayın günü akşamına kadar beyan edip günü akşamına kadar ödeyebilirler.

 

b) Sürekli Mükellefiyet Tesis Ettirmemeyi Tercih Eden Limited Şirketler

Tercihini sürekli mükellefiyet tesis ettirmemekten yana kullanan limited şirketler ise,  düzenledikleri veya taraf oldukları kağıtlara ilişkin damga vergilerini Kanunun 22’nci maddesi uyarınca kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde ilgili vergi dairesine Damga Vergisi beyannamesi ile bildirecek ve aynı süre içinde ödeyeceklerdir

 

Konuyu bir örnekle açıklamaya çalışalım.

a) Damga Vergisi Kanununa göre süreksiz mükellefiyeti ihtiyari olarak seçen A Limited Şirketi   tarihinde Genel Bütçeye dahil olan bir idare ile sözleşme imzalamıştır. Bu durumda A Limited Şirketi sözleşme imzalamadan önce Sözleşme Damga Vergisini ödeyecektir.

 

b) Damga Vergisi Kanununa göre süreksiz mükellefiyeti ihtiyari olarak seçen A Limited Şirketi   tarihinde Genel Bütçeye dahil olmayan bir idare ile sözleşme imzalamıştır. Bu durumda A Limited Şirketi sözleşme imzaladıktan sonra en tarihine kadar Vergi Dairesine beyan ederek Sözleşme Damga Vergisini ödeyecektir.

 

c) A Limited Şirketi sürekli mükellefiyet tesis ettirmeyi tercih etmiş ise tarihinde Genel Bütçeye dahil olmayan bir idare ile imzaladığı sözleşme için tarihine kadar Vergi Dairesine beyan ederek tarihine kadar sözleşme damga vergisini ödeyebilecektir.

 

SONUÇ

 

Damga Vergisi Defteri tutması zorunlu olan Anonim Şirketler ile Damga Vergisi Defteri tutmayı tercih eden Limitied Şirketler, Kollektif ve Adi komandit Şirketler Genel Bütçeye Dahil olmayan (Üniversiteler, Belediyeler, SGK, v.b) idareler ile imzalayacakları sözleşmeler için sözleşme damga vergisini sözleşme imzalandığı tarihten sonraki ayın yirmialtısına kadar ilgili vergi dairelerine ödeyebilirler.

Damga Vergisi Oranları

Damga Vergisi Nedir?

Damga vergisi, yapıla tüm sözleşmelersonucunda ortaya çıkan devletin aldığı resmî bir vergi türüdür. Kişi vekurumlar arasında gerçekleşen anlaşma veya işlemlerin tamamlandığı anlamınagelen damga vergisi, resmî kağıtlar üzerinden alınan vergidir. Bu belgeler ikikişi arasında gerçekleşiyorsa, damga vergisi mükellefliği iki kişiye de aittir.

Damga Vergisine Tabi Kağıtlar

Resmi Gazete&#;ye verilen Genel Tebliğ’e göre damga vergisine tabi kağıtlar teminat, rehin senetleri, fesihnameler, taahhütnameler, ikinci el araş satışlarına ait belgeler, gayrimenkul satış sözleşmeleri, tabi kaynaklara göre ilişkin sözleşmeler, sulhnameler, denetim sözleşmeleri gibi pek çok resmî evraktan oluşur. Damga vergisine tabi kağıtların tam listesine Genel Tebliğ&#;den ulaşılabilir.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Damga Vergisine Tabi OlanKararlar ve Mazbatalar

Resmi gazetede yayımlanan Genel Tebliğ’e göre damga vergisine tabi olan kararlar ve mazbatalara Danıştay&#;dan verilen ilamlar, mazbatalar, hakem kararları ile resmi kurumların ve ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan kamu tüzel kişilik veya resmî daire gibi kurumların tüm ihale kararları örnek verilebilir. Her birinin belirli bir para ihtiva eden ve etmeyenler olarak farklı değerleri vardır.

Kimler Damga Vergisi Öder?

Damga vergisini ödeyecek olanlar kağıtları imzalayan şahıslardır. Resmi daireler ile kişiler arasındaki kağıtların damga vergisini kişiler öder. Türkiye’deki elçilikler, konsolosluk ve diğer ülkelerdeki elçiliklerde ise kağıtları ibraz edenler damga vergisini öder. damga vergisi hesaplama oranları ile matbu tutarlar devlet tarafından belirlenir. Nispi vergiye tabî olan kağıtlar, ihtiva edilen para tutarı ile ilgili oranla çarpılarak damga vergisi hesaplanabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası