diyabet için hangi bölüme gidilir / Tiroid İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilir? - Prof. Dr. Gürkan YETKİN

Diyabet Için Hangi Bölüme Gidilir

diyabet için hangi bölüme gidilir

Tansiyon İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? Tansiyona Hangi B&#;l&#;m Bakar?

Tansiyon İçin Hangi Doktora Gidilir?


Tansiyon hastalığı için İç Hastalıkları Uzmanı veya Kardiyoloji doktoruna gidilir.

Tansiyona Hangi Bölüm Bakar?

Tansiyon hastalığına, hastanelerin Dâhiliye poliklinikleri ve Kardiyoloji poliklinikleri bakar.

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Kulaklarda çınlama ve uğultu,

Yürürken ve merdiven çıkarken zorlanma,

Nefes darlığı,

Bulanık veya çift görme,

Baş dönmesi ve baş ağrıları,

Halsizlik,

Bacaklarda şişlik,

Burun kanaması,

Aşırı terleme,

Düzensiz kalp atışı,

Gece fazla idrara çıkma,

Yorgunluk

Yüksek Tansiyon Nelere Sebep Olur?

İnme ve felç riski,

Kalp krizi geçirme,

Şah damarında tıkanıklık,

Kalp yetersizliği,

Göz dibinde kanama,

Ana atardamarlarda genişleme,

Aort damarında yırtılma,

Bacak ve kol damarlarında yırtılma,

Böbrek yetersizliği,

Beyin kanaması.

Hipertansiyona Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Tuz alımın azaltılması gerekir:

Gereğinden fazla tuz tüketimi, tansiyonun yükselmesini tetikleyen en önemli etkendir. Günlük alınabilecek tuz miktarı, 2 mg. Altında olması gerekir.

Şeker alımının azaltılması gerekir:

Tansiyon hastalarının büyük bir bölümünde şeker hastalığı gelişebilir. Aynı şekilde Şeker hastaları arasında da tansiyon hastalarına sıklıkla rastlanır. Bu sebeplerle günlük şeker alımını en aza indirgemek gerekir.

Hareketli bir yaşam için kilo verilmesi gerekir:

Fazla kilolu olan kişilerin yaklaşık % 40’ında yüksek tansiyon gelişir.

Alkol ve Sigara alışkanlığının bırakılması gerekir:

Aşırı alkol ve sigara tüketimi, tansiyonu tetikleyen en önemli faktörlerden biridir.

Aşırı stresten uzak durulması gerekir;

Yoğun ve uzun çalışma hayatı, sınav stresi gibi etkenler, tansiyon üzerinde olumsuz etki sağlar.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Nedir?

İç salgı bezlerinin yer aldığı sistem endokrin, ve bu salgı bezlerinde oluşan rahatsızlıkları inceleyen bilim dalı ise endokrinoloji olarak adlandırılır. Endokrin sisteminde yer alan iç salgı bezleri, hormon sentezlemeye ve salgı yapmaya yarayan organlardır. Bezlerin meydana getirdiği hormonların ise vücutta çeşitli görevleri bulunmaktadır. Üreme, gelişme, büyüme ve metabolizmaya olan katkısı dışında hormonlar tepkilerimizi de kontrol etmektedir.

Endokrin yani salgı bezlerinin vücutta bulunduğu yerler tiroid, pankreas, kadında yumurtalıklar, erkeklerde testisler, böbrek üstü bezi, paratiroid, hipofiz, hipotalamustur. Bu salgı bezlerinde oluşan sorunlar birçok farklı hastalığa yol açabilmektedir. Endokrinologlar yani bu konudaki uzman kişiler, salgı bezlerinden doğan hastalıkları önce teşhis sonrasında ise tedavi eder.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?

Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları birimi, hormon ve metabolik bozuklukların tedavisi ilgilenmektedir. Bu birime dahil olan hastalıklar ise şöyledir:

Diyabet

Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları arasında en çok görülen hastalık diyabettir. Diyabet; salgı bezlerinin bulunduğu pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da üretilen insülini etkili bir şekilde kullanılamaması durumudur. Bu hastalık ömür boyu sürebilecek hastalıklar arasında bulunmaktadır.

Diyabet rahatsızlığı olan bir hastanın kanında çok fazla şeker yer almaktadır. Açlık ve tokluk şekerlerinin düzenli ölçümünden sonra diyabet teşhisi konulan hastalar en sık olarak  “Tip 1” ve “Tip 2” olarak ikiye ayrılmaktadır. Hastalığın tipi belirlendikten sonra ise doktor kontrolünde ilaç ya da insülin tedavisi başlatılarak vücutta daha büyük hasarların oluşması önlenmektedir.

Obezite

Halk arasında şişmanlık olarak da adlandırılan obezite, dünyada oldukça yaygın bir hastalıktır. Vücut endeksine göre çok fazla yağ barındıran kişilere konulan bu teşhisin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Düzensiz ve sağlıksız beslenme, genetik problemler obeziteye yol açabileceği gibi insülin direnci, tiroit ve böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalıklar ya da hipofiz bozuklukları da bir etken olabilmektedir. Endokrin sebebiyle oluşan obezite sonrasında doktor, uzman bir diyetisyen kontrolünde hastayı tedavi etme sürecine girmektedir.

Tiroit

İnsan vücudundaki metabolizma hızının ana etmeni olan tiroit bezi, doğru üretilip depolanmadığında organların doğru çalışmamasına yol açmaktadır.

Tiroit hormonlarının fazla salgılanmasında; çarpıntı, asabiyet, aşırı kilo kaybı, terlemede artış, ellerde titreme, dökülen saçlar, ince ve nemli cilt belirtileri gözlenmektedir. Tiroit bezlerinin az çalışması durumunda ise yorgunluk, uyku hali, soğuğa karşı tahammülsüzlük, kabızlık, depresyon, eklem ağrısı, kuru cilt, düşük cinsel istek, adet düzensizliği görülmektedir.

Hipertansiyon

Yüksek kan basıncı olan hipertansiyon kontrol edilemediği zaman ciddi rahatsızlıklara yol açan bir hastalıktır. Kalp, beyin ve böbreğe giden damarlara hasar veren hipertansiyon; kalp krizi, böbrek yetmezliği ve inme gibi sonuçlara yol açabilmektedir.

Kısırlık

Dünya üzerinde çocuk sahibi olmayan milyonlarca çift bulunmaktadır. Bu süreçte çeşitli tedavi süreçleri denenmektedir. Endokrin hastalıklardan da kaynaklanan bu sıkıntılı süreçte doğru tedavi yöntemleri ile çocuk sahibi olmak mümkün olabilmektedir. Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları birimi adet düzensizlikleri, menopoz, cinsel güçsüzlük, polikistik over sendromu gibi sorunları çözüme kavuşturmaktadır.

Büyüme

Vücutta bulunan hormonlardan birisi de büyüme hormonudur. Gerek çocuklarda gerekse de yetişkinlerde büyüme hormonuna etki eden bozukluklar tedavi edilmektedir. Büyüme hormonun düzeltilmesi, çocukların akranlarından daha kısa kalmamasını ve dengeli büyümesini sağlar. Ergenlik ya da yetişkinler için de geçerli olan bu hastalık ileriki dönemlerde psikolojik olarak kişiyi etkileyebilmektedir.

Aşırı Tüylenme

Hirşutizm adı ile de bilinen aşırı tüylenmenin, farklı sebepleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi de kadınlardaki erkeklik hormonunun artışıdır. Ses kalınlaşması, adet düzensizliği, erkek tipi saç dökülmesi, âdemelmasının büyümesi, göğüslerde küçülme gibi sorunlara yol açan bu hormonal bozukluk ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Aşırı tüylenme, menopozdan ya da doğumdan sonra kısa sürede kilo alan kadınlarda da görülebilmektedir. Böbrek üstü bezleri ya da yumurtalık tümörüne bağlı olarak ortaya çıkabilecek bu hastalık, bazı ilaçların yan etkisi arasında da görülebilmektedir.

Osteomalazi ve Raşitizm

Osteomalazi yetişkinlerde, raşitizm ise çocuklarda geçerli olan bir kemik yumuşama hastalığıdır. Hormonal bozuklukların yanı sıra D vitamini yetersizliği ya da eksikliği de bu hastalığa neden olabilmektedir. Yaşlanma ve menopoz hastalığı da tetikleyen diğer etmenler arasında bulunmaktadır. D vitamini, güneşten günün belirli saatlerinde alınabileceği gibi ek ilaçlarla da takviyesi mümkündür. Ancak bu hastalığın önüne geçmek için doktor kontrolünde olmak gerekmektedir.

Adrenal (Böbrek üstü bezi) Hastalıklar

Kortizol, böbrek üstü bezinden salgılanan bir hormondur. Kortizolün fazla salgılanması ya da dışarıdan alımı ile oluşan hastalık ise “Cushing sendromu” olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalık kadınlarda daha sık görülse de nadir rastlanan bir hastalıktır. Kilo alma, ciltte çatlama, böbrek taşları, ense bölgesinde yağ birikimi, kadında kıllanma, kan şekeri yüksekliği bu hastalığın bazı belirtileridir. Cerrahi ya da ilaç ile tedavi edilecek bu hastalığın dışında böbrek üstü bezinde başka hastalıklar da mevcuttur. Adrenal kitle, adrenal bez yetersizliği (Addison hastalığı) de endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları altında kontrol ve tedavi edilmelidir.

Şeker Hastalığına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Haberler

Sağlık

Hastalıklar

Şeker Hastalığına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Diyabet olarak da bilinen şeker hastalığı, dünyanın her yerinde yaygın olarak görülen hastalıklardan biridir. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun yapmış olduğu araştırmalara göre her  11 yetişkinden biri diyabet hastalığına yakalanmaktadır. Her yaşta çıkabileceği gibi genellikle yaş arası kişilerde daha fazla rastlanır. Şeker hastalığı, kanda glukoz seviyesinin normal değerlerinin üstüne çıkması durumudur. Bu durumda yapısında şeker bulunmayan idrarda şekere rastlanır. Kontrol altına alınmayan glukoz değerleri, günlük hayatı oldukça etkiler hatta ölüme neden olabilecek hastalıkları da ortaya çıkarabilir. Peki, şeker hastalığı için hangi bölüme/ doktora gidilir? İşte detaylar

Şeker hastalığının pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki Tip1 diyabetidir. Bu diyabet çeşidi özellikle çocuklarda ve gençlerde sık görülür. İnsülin hormonunun eksikliğinden kaynaklı oluşmaktadır. Hasta hayatı boyunca insülin enjeksiyonu kullanmak zorundadır. Tip 2 diyabet, dünyada en sık görülen şeker hastalığı türüdür. Pankreas yeterli miktarda insülin üretmediğinde ortaya çıkar. Tip 2 diyabet genellikle 35 yaş üstü kişilerde görülür ve teşhis edilmesi oldukça zordur. Hastaların genellikle göz ve böbreklerinde hasarlar oluşur. Bir diğer diyabet ise gestasyonel diyabettir. Bu diyabet ilk olarak hamilelik sırasında tespit edilir. İlerlediği zaman Tip 2 diyabetine dönüşebilir. Ayrıca kullanılan ilaçlara bağlı olarak ya da genetik bozukluklardan dolayı da başka diyabet türleri oluşabilmektedir. Şeker hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için derledik

Şeker Hastalıklarının Nedenleri ve Belirtileri

Şeker Hastalıklarının Nedenleri ve Belirtileri

Şeker Hastalığı İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Şeker Hastalığı İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası