3lü tarama testi ne zaman yapılır / Üçlü tarama testi - Vikipedi

3lü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır

3lü tarama testi ne zaman yapılır

Üçlü Tarama Testi (Triple Test)

Paylaşın:

Üçlü tarama testi nedir? Hangi amaçla uygulanır?
Üçlü test uygulamasındaki amaç; bebeğe ait özellikle Tizomi 21 (Down sendromu), Trizomi 18 (Edwards Sendromu) gibi kromozom bozuklukları ile birlikte "Nöral tüp defektleri" adı verilen bir takım anomalileri taranmasıdır.

Üçlü teste eş anlamlı olarak "üçlü tarama testi" veya "Triple test" de denilmektedir. Üçlü test, "ikinci trimester tarama testi" olarak da bilinmektedir.

Aynı ikili test gibi üçlü test de riskli grubu tarayan bir tarama (screening) testidir.

Üçlü tarama testi ne zaman yapılmalıdır?
Üçlü testin ideal zamanı ile gebelik haftaları olmakla beraber zorunluluk halinde  ile gebelik haftaları arasında yapılabilmektedir. 

Üçlü tarama testi sonucunda nelere bakılır?
Üçlü test; gebeliğin haftaları arasında anne kanından alınan örnekte &#;-HCG, alfa feto protein (AFP) ve serbest (bağlanmamış, unkonjuge) estriol (uE3) denilen üç biyokimyasal maddenin ölçümü ile yapılır. 

Üçlü testin sonucunu değerlendirirken gebelik haftasına göre annenin yaşı, vücut ağırlığı (kilosu), ırkı, annede diyabet olup olmaması, sigara içip içmediği, öyküde önceki gebeliklerin özellikleri ile birlikte değerlendirilir. 

Üçlü test ile büyümekte olan bebekte olabilecek nöral tüp defekti ve bazı kromozomal anormalliklerle (Down sendromu ve trizomi 18) karşılaşılma riski hesaplanmaktadır.

Özellikle Nöral tüp defekti olan bebeklerde, anneden alınan kan örneklerinde AFP değeri normalin 2 katından fazladır.

Üçlü testinizin doğru hesaplanması için
Üçlü test değerinizin doğru olarak hesaplanması için doğum tarihinizi ay, gün ve yıl olarak hekiminize doğru şekilde bldirmelisiniz. Nufus kağıdında yazılan bilgileri değil gerçek doğum tarihinizi vermelisiniz. Ayrıca kilonuzu da tam olarak bildirmeniz önemlidir.

Ultrason ölçümlerinin de düzgün yapılması, son adet tarihi ile ultrason arasında bir uyumsuzluk varsa bunun da göz önüne alınması son derece önemlidir. Aksi takdirde yüksek çıkan sonuçlar gebelik süresince gereksiz yere endişelenmenize neden olabilir.

Sınır değer (eşik değer, cut off) nedir?
Sınır değer testin pozitifleştiği "eşik değeri" dir. Down sendromu için sınır değer 1 /'dir. Yani 'de birden fazla olan oranlarda test pozitif kabul edilir ve hastayı riskli gruba sokar. Örneğin; 1/50, 1/ gibi dğerlerde "test pozitif çıktı" denir.

Endişelenmeyin Tarama testi sonucu pozitif bile çıksa büyük olasılıkla bebeğiniz sağlıklıdır. Çünkü tarama testi pozitif çıkan 23 gebenin yalnızca birisinin bebeği down sendromludur.

Sınır değer (eşik değer) "cut off" olarak da bilinir.

Trizomi 18 (Edwards sendromu) için sınır değr (cut off) 1 / 'dür. Yani 1/ 'den büyük oranlarda Trizomi 18 tarama testi pozitif olarak kabul edilir.

Üçlü test kesin sonuç vermez, yalnızca risk oranını gösterir
Üçlü test bir tanı testi değil "tarama testi (screening test)" dir.  Testin amacı bebek ve anne açısından riskli yöntemleri kullanmadan bebekte olabilecek anomali riskini saptamaktır. Eğer test sonucunda risk belirli bir düzeyin üzerinde çıkarsa (genel olarak 1/ den fazla olması durumunda) "amniyosentez" adı verilen işlem yapılarak kesin tanı konulur. Yani amniyosentez tanısal testtir, diğer bir tanımda  "teşhis testi (diagnostic test)" dir.

Örneğin üçlü testin 1/50 gibi yüksek bir oranda çıkması durumunda bile çocuğun down sendromlu doğma olasılığı %2'dir. Diğer bir deyiş ile bebeğin sağlıklı olma olasılığı %98'dir.

Üçlü test (triple test) sonuçları neyi gösterir?
Üçlü tarama testi bize özellikle Down Sendromu (Trizomi 21, mongolizm), daha sonra Trizomi 18 ve Nöral Tüp Defektleri ile ilgili bilgiler vermektedir. 

Üçlü testin pozitif çıkması, yani risk oranının 1/'in üzerinde çıkması durumunda bu bebeğin down sendromlu doğacağı anlamına kesin olarak gelmez; yalnızca risk oranının normalden fazla olduğunu ve amniyosentez işleminin yapılmasının uygun olacağını ifade etmektedir.

Üçlü test normalden yüksek çıksa bile yapılacak amniyosentez sonucunda büyük olasılıkla sonuç normal olarak gelecektir. Ancak kesin tanı için bu girimsel işlemin yapılması şarttır.  Çünkü Down sendromu ultrasonik olarak hiç bir bulgu vermeyebilir.

Down sendromu (trizomi 21, mongolizm) nedir?
Down sendromu (Trizom 21, mongolizm) yaklaşık olarak doğumda bir görülür.  Tedavisi olmayan bu kromozom anomalisinde fiziksel ve zeka geriliği olan bebekler söz konusudur.

Down sendromu görülme şansı yaşa bağımlı olarak artar. Özellikle 35 yaşın üzerinde risk önemli bir boyuta ulaşır. Ancak tüm Down sendromluların %’i yalnızca 35 yaş üzeri gebelik ürünü iken %’e varan oranlarda genç gebeliklerdedir.

Üçlü tarama testi down sendromunu kesin olarak yakalar mı?
Hayır. İkili tarama testi ve üçlü test her 10 down sendromlu bebeğin ancak 8'ini yakalayabilmektedirler. Bunun anlamı şudur: "Test sonucunuz normal çıksa bile bebeğinizin down sendromu olma olasılığı bulunmakta"dır.

Üçlü testle Down sendromlu bebeklerin % 60'ına yakını (%5 yalancı pozitiflikle) yakalanabilmektedir.

Üçlü tarama testi sonucu nasıl yanlış çıkabilir?
Üçlü testi yaptırdığınız gün, Son Adet Tarihiniz (SAT) ile ultrason biyometrik ölçümlerinizin birbiri ile uyumlu olması önemlidir.

Eğer SAT ile ultrason arasında bir uyuşmazlık olursa bu durum son adet tarihindeki yumurtlamanın beklenenden önce veya sonra olması ile ilişkili olabilir. Bu durumda test sonucunuz yanlış çıkabilir.
Son adet tahihi ve ultrason arasında bir ölçümlerinizde uyuşmazlık varsa, son adet tarihiniz seri ultrason ölçümlerine göre güncellenmelidir. Aksi takdirde test sonucunuz yanlış çıkabilir ve sizi gereksiz yere endişelere sevk edebilir.

Dörtlü test nedir?
Son yıllarda üçlü testin Down sendromu yakalama şansını daha da arttırmak amacıyla teste kandaki "İnhibin A" adı verilen biyokimyasal değerinin de ölçülüp eklenerek testin "dörtlü test" şekline dönüşmesi için yapılan çalışmalar umut vericidir.

Tarama testi pozitif çıkan hastalara ne yapılmalıdır?
İkili veya üçlü tarama testi pozitif çıkan yani yüksek riskli gebelik gubundaki gebelere kesin tanı için genetik amaçlı amniyosentez  ve ayrıntılı ultrason yapılması gereklidir.

Üçlü tarama testinin asıl amacı yaşamla bağdaşabilen ve ömür boyu zeka geriliği ile giden down sendromlu bebekleri yakalamaktır. Down sendromunda bazan hiç bir ultrason bulgusu olmayabilir.

Gebelikte down sendromu tespit edilen gebelere ne uygulanır?
Amniyosentez sonucu yakalanan Down sendromlu bebekler çıkarılan sağlık kurulu kararlarıyla tahliye edilirler. Eğer aile gebeliğin tahliyesine onay vermezse gebelikleri takip edilir, doğum sonrası olası komplikasyonlar konusunda aileler bilgilendirilir.

Down sendromu ile ilgili detaylı bilgiler  >>>

Down sendromu teşhis edilirse ne yapılır?
Anne karnında (prenatal olarak) down sendromu çıkan bebeklerin maalesef tedavisi mümkün değildir. Çünkü down sendromu genetik bir hastalıktır.

Amniyosentez sonucunda down sendromu tespit edilen bebekler en az iki hekim imzası ile "Sağlık Kurulu Kararı Raporu" çıkartılarak ve ailenin yazılı onayı alınarak tahliye edilmektedir. 

Ülkemizde 10 haftanın üzerindeki tüm gebeliklerin anne veya bebek sağlığı düşünülerek sonlandırılması işlemi için sağlık kurulu kararı şarttır. 

Üçlü testte asıl amaç belirtildiği gibi down sendromlu bebeklerin yakalanmasıdır.  Çünkü yaşamla bağdaşabilen bu durumlarda bebek hayat boyu fiziksel ve mental olarak geri kalacaktır.

Üçlü ve ikili tarama testi negatif olan gebeler nasıl izlenir?
İkili ve üçlü tarama testi negatif gebeler down sendromundan uzaklaşmaktadırlar ve normal şekilde aylık ultrason izlemlerine çağırılırlar. Ancak bu gebelerde dahi kesin olarak down sendromu olmadığı iddia edilemez.

İkili testi negatif olan gebelere üçlü test yapılmalı mıdır?
Bu konu tam bir muammadır. Bazı otörler ikili testin % 90 güvenirliliği nedeni ile üçlü teste gerek olmadığını düşünmekle birlikte, bazı jinekologlar ikili testi normal olan hamilelere üçlü testin de yapılması gerektiğini düşünmektedirler. Kaldı ki ikili tarama testi nöral tüp defektleri (NTD) açısından da fikir vermemektedir.

İkiz gebelere de üçlü test yapılabilir mi?
Evet. İkiz gebelere, hatta tüp bebek ve diğer yardımcı tekniklerle gebe kalmış olan kişilere de üçlü test yapılabilmektedir. Ancak elde yeterli norm değerleri olmadığından ötürü üçüz ve diğer çoğul gebelerde testin uygulanım alanı bulunmamaktadır.

İleri yaş gebelerine üçlü ve ikili test yapılır mı?
Gerek yok.  Özellikle 35 yaş üzerindeki tüm gebeler yaş nedeni ile zaten down sendromu açısından riskli gruba girmektedirler. Bu hamilelere gebeliklerinin haftaları arasına tabi ki bu işlem için kendi onayları alınarak amniyosentez işlemi önerilmektedir. Ancak amniyosentez işlemin de 'de 1 oranında düşük riski bulunmaktadır.

Üçlü test örneği ve yorumlaması
Aşağıda bir hastamızın üçlü tarama testi örneği ve test raporunun yorumu bulunmaktadır.

Üçlü tarama testi, triple test, üçlü test, screening test, ikinci trimester tarama testi

Mom değeri hastada ortanca değeri yani ortalamayı tarif eder. Bir hastanın Mom (ortalama) değeri ise bu populasyonda tam normal değere sahip olduğunu gösterir.

Down sendromunda HCG değeri artmakta, uE3 ve AFP değerleri normalin altında kalmaktadır. Bu nedenle özellikle HCG değerinin normalin iki katının üzerinde olması ( Mom ve üzeri) down sendromu riskini arttırmaktadır. HCG değeri down sendromu için en önemli biyokimyasal marker'dır.

Diğer taraftan AFP ve uE3 değerlerinin 0,75 Mom ve altında olması da riski arttıran diğer faktörlerdir.

Tüm değerler ve ultrason ölçümleri bilgisayar programında değerlendirildikten sonra ortaya bir risk oranı çıkmaktadır. Bu risk oranının 1/'nın üstünde olması durumunda "tarama testi pozitif" denir.  

Üçlü testin yorumu
Hastamızın AFP Mom değeri 0, çıkmış. Yani normalin altındadır.  (Riski bir miktar arttırıcı faktör)

HCG Mom değeri 0, Mom çıkmış. (Risk oranını oldukça düşürüyor, çünkü down sendromunda HCG MoM değeri genelde 1,5, hatta 2,0'ın üzerindedir)

uE3 MoM değeri 0, MoM çıkmış. (Risk oranını bir miktar arttırıyor).

Tüm değerler bilgisayar ortamında değerlendirildiğinde down sendromu riski 'de 1 oran çıkmış, bu oran 'de 1 oranından oldukça düşük, yani tarama testi negatiftir.

Ayrıca yalnızca yaş ele alındığında (yaş riski) 'da 1 oran çıkmış, bu da hastayı riskten oldukça uzaklaştırıyor.

Diğer taraftan Trizomi 18 (Edwards sendromu riski , NTD risk oranı çıkmış. Eğer AFP değeri 2,00 mom değeri üzerinde çıksaydı NTD risk oranı artacaktı.


ÜÇLÜ TARAMA TESTİNİN DİĞER GÖSTERDİKLERİ
Üçlü testin yapılmasındaki diğer amaçlar ise Trizpmi 18 ve "Nöral Tüp Defektleri (NTD)" adı verilen bir grup hastalığın erken teşhisinin sağlanmasıdır. Trizomi 18 ve NTD teşhislerinin ultrasonla konulabilmesi Down Sendromuna göre daha büyük bir olasılıktır.  

Nöral Tüp Defektleri (NTD)
Nöral tüp defektleri (NTD) bebeklerde görülen anomaliler (bebekteki kusurlar) arasında ilk sıraları almaktadır. Bir kaç ayrı türü vardır. Bunlardan biri bebeğin beyin dokusunun bir bütün olarak gelişmemesidir, "anensefali" adı verilen bu en ağır şekli ölümcüldür.

Nöral tüp defektlerinin diğer türleri ise omurilikle ilgilidir.  Omurilik gelişirken onu çevreleyen omurga kemiklerinin tam kapanmaması sonucu omurilik dokusu bebeğin sırtındaki bir yarıktan dışarıya çıkar; bu duruma "spina bifida" denilir. Dış etkenlere çok hassas olan bu sinir dokusu zamanla zedelenir ve bebek belli bir seviyenin altında sinirsel fonksiyonlarını yapamaz. Sonuç olarak bebek açısından yine ölümcül olabilecek bir doğumsal anomalidir. Hafif şekildeki spina bifidalarda doğum sonrası bir takım operasyonlarla düzelme şansı vardır.

Bu anomalilerde açıkta kalan dokudan "alfafetoprotein" (AFP) amniyon sıvısına, buradan da anne kanına geçer. Anne kanından yapılan testlerde bu gebelerde normal gebelerden daha yüksek miktarlarda alfafetoprotein saptanır.

Spina bifidalı gebeliklerin % 85'i bu test ile yakalanabilmektedir. Ancak test yapılan gebelerin %'ünde her şey normal olmasına rağmen yüksek sonuç verebilmektedir. Bu nedenle tek başına test sonuçlarıyla tanı konmamaktadır.

Üçlü testte AFP yüksek ise ayrıntılı ultrason ile beyin dokusu ve omurgalar değerlendirilir. Ultrason ile saptanamayan bir durum varlığında amniyosentez yapılarak amniyotik sıvıdaki AFP miktarı ölçülerek kesin tanı konulabilir. Ayrıca amniyon sıvısındaki "asetilkolin esteraz enzimi"nin miktarına da bakılabilir.

AFP değeri yüksek fakat amniyosentezde ve ayrıntılı ultrasonografide anomali saptanmayan gebeliklerde, bebeğin büyüme ve gelişmesinin daha yakın takip edilmesi önerilmektedir.

Trizomi 18 (Edwards sendromu)
Anne kanında yapılan üçlü test ile Down sendromu ile birlikte trizomi 18 riski de hesaplanabilmektedir. Down sendromlu bebekte normalde iki tane olması gereken kromozom üç tanedir.  Trizomi 18’de ise aynı problem kromozomdadır.

Trizomi 18’li bebekler yaşamla bağdaşmaz ve genel olarak anne karnında veya doğumdan hemen sonra ölürler. Trizomi 18 görülme sıklığı Down sendromuna göre oldukça azdır.

Trizomi 18 (Edwards sendromunda) AFP, HCG ve u E3 değerlerinin tamamı normalin çok altındadır.

Üçlü testte edwards sendromu için sınır değer 'de 1 dir. Yani 1/ ve üzeri oranlar hastanın Trizomi 18 risk taramasını pozitif kılar.

Diğer Doğumsal Anomaliler
Üçlü test ile diğer bazı anomalileri de saptamak mümkündür. Bebeğin karın duvarı anomalilerinde (gastroşizis, omfalosel), böbrek anomalilerinde de test sonuçları yüksek çıkabilir.

Bu nedenle üçlü testte artmış risk saptanan gebelere amniyosentez yapmadan önce tüm bu anomaliler açısından ayrıntılı ultrasonografik değerlendirme (II. basamak ultrasonografisi) yapılmalıdır.

A'dan Z'ye Gebelik İzlemi ve Laboratuar Testleri     >>>

Gebelikte Diğer Tarama ve Teşhis Testleri:
Down sendromu  >>>
İkili Tarama Testi >>>
Ense Kalınlığı  (NT, nuchal translucency)  >>>
Amniyosentez   >>>
NST (Non Stres Test)   >>>
Doppler USG (Kan akımı)  >>>
Fetal EKO (Ekokardiografi)

Üçlü Tarama Testi

üçlü tarama testi

Hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için gebelik öncesinden gebeliğin son aylarına kadar devam eden bazı tarama testleri vardır. Bu testler, doğum öncesi, doğum anı ve sonrasında bebekte ortaya çıkabilecek hastalıkların önüne geçmeyi amaçlar. İşte hamilelikte yapılan testler incelendiğinde karşımıza çıkan uygulamalardan biri de üçlü tarama testidir. Gel, "Üçlü tarama testi nedir, ne zaman yapılır?" gibi sorulara birlikte göz atalım.

Üçlü Tarama Testi Nedir?

İkinci trimester testlerinden biri olan üçlü tarama testi, gebelik sırasında fetüste ortaya çıkabilecek anomalilerin (Trizomi 18, Trizomi 21 ve nöral tüp defekti) önceden tespit edilmesine yardımcı olan bir uygulamadır.

Özellikle ailede doğum kusurları olan, 35 yaş ve üstü, ilaç kullanan, şeker hastalığı bulunan ve insülin kullanan, hamilelikte yüksek düzeyde radyasyona maruz kalmış ve viral enfeksiyon öyküsü olan anne adaylarına yapılır. Hamilelikte yapılan testler ile ilgili detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.

Üçlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

“Üçlü tarama testi kaçıncı hafta yapılır?” sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz. Üçlü tarama testi, gebeliğin 16 ve haftaları arasında yapılabiliyor olsa da üçlü tarama testi için en doğru zamanın haftaları arasıdır. Hamileliğin haftasından sonra ise üçlü tarama testi yaparak doğru sonuç almak mümkün değildir.

Üçlü Tarama Testi Neden Yapılır?

Üçlü tarama testi sonuçları, bebeğin Trizomi 18 (Edward Sendromu) ve Trizomi 21 (Down Sendromu) ve nöral tüp kusurları gibi kromozomal anomali riskine sahip olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılır. Örneğin, AFP seviyesi yüksek çıkarsa spina bifida gibi bir nöral tüp defektinin olduğu düşünülebilir. Düşük AFP, estriol veya hCG seviyeleri ise Trizomi 18 olasılığının araştırılması için bir işarettir. Düşük AFP seviyeleri ile anormal estriol ve hCG değerleri, bebekte Trizomi 21, Trizomi 18 ve nöral tüp defekti gibi kromozom anormalliği olduğunu gösterebilir.

Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Anne adayından kan örneği alınarak yapılan üçlü tarama testi, 5 ile 10 dakika içinde tamamlanabilen bir uygulamadır. Sonrasında AFP, uE3’ ve hCG değerlerinin ölçümünün yapılabilmesi için alınan kan örneği laboratuvara gönderilir ve yüksek ve düşük AFP seviyeleri ile anormal hCG ve estriol seviyeleri ölçülür. Sonrasında annenin yaşı, kilosu, son adet tarihi, sigara kullanımı, diyabetik durum gibi faktörler de göz önünde bulundurularak testlerin sonuçları değerlendirilir.

Ancak üçlü testin yalnızca bir tarama testi olduğunu, tanı amacı taşımadığını hatırlatmakta yarar var. Üçlü tarama testi, bebeğin risk altında olup olmadığının değerlendirilmesini sağlar, kromozomal anomalilerin tanısında tek başına yeterli değildir. Kesin tanı için detaylı ultrason çekilebilir, CVS ve amniyosentez prosedürü uygulanabilir.

Üçlü Tarama Testi Fiyatı

Üçlü tarama testinin fiyatı, testin yapılacağı hastane ve sağlık kurumun fiyat politikasına, gideceğin doktora, kullanılacak cihaza, hastanenin SGK’lı anlaşmalı olup olmaması gibi pek çok unsura göre değişkenlik gösterir. Özel hastanede üçlü tarama testi yaptıracak olan SGK’lıların ödeyeceği ücretin bir kısmı SGK kapsamında karşılanır, %’lere varan fark ücretini senin karşılaman gerekir. Bu nedenle üçlü tarama testinin SGK kapsamında karşılanıp karşılanmadığını ve ona göre hangi hastanelerle anlaşmalı olduğunu öğrenmelisin.

Üçlü tarama testi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için işlemi gerçekleştireceğin sağlık kuruluşu ile iletişime geçebilirsin.

Üçlü Tarama Testi Devlet Hastanesinde Yapılıyor mu?

Üçlü tarama testinde alınan kan örneğinin değerlendirilmesi için alanında uzman ve deneyimli hekimlere başvurulur. Üçlü tarama testini gerekli donanım ve teçhizata sahip devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde yaptırabilirsin. Gebelik rutin test ve kontrolleri SGK kapsamında karşılanır. Devlet hastanesinde üçlü tarama testi yaptırdığında ücret ödeyip ödemeyeceğini öğrenmek için üçlü tarama testinin SGK kapsamında olup olmadığı konusunda bilgi edinmelisin

Üçlü Tarama Testini Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Doğum teminatlı tamamlayıcı sağlık sigortası gebelik rutin kontrol ve tetkiklerini poliçede tercih edilmiş olması şartı ile belirli kapsam ve limitler dahilinde karşılayan sigorta türüdür. SGK anlaşmalı özel hastanelerde kullanabileceğin tamamlayıcı sağlık sigortası ile yalnızca 15 TL katılım ücreti ödeyerek muayene olabilirsin.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için mutlaka işlemi gerçekleştireceğin sağlık kuruluşu ile iletişime geçebilirsin.

Üçlü Tarama Testini Özel Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Doğum paketi içeren özel sağlık sigortaları kapsamında üçlü tarama testi, ikili tarama testi, NST, amniyosentez gibi gebelikte yapılan pek çok test yer alır. Yani özel sağlık sigortası poliçede yer alması şartıyla bu işlemlere yönelik olan masrafları karşılar. Uzman ve deneyimli hekimleri ile hizmet veren özel hastanelerde ücret ödemeden üçlü tarama testi yaptırabilirsin.

Bu konuda detaylı bilgi almak için mutlaka işlemi gerçekleştireceğin sağlık kuruluşu ile iletişime geçebilirsin.

Üçlü Tarama Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Üçlü tarama testi, yaptırmak için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları ana bilim dalından randevu almalısın. MHRS üzerinden de görülebileceği üzere Perinatoloji bölümünden doğrudan randevu almak mümkün değildir. Doktorun yeşil reçete yazarak üçlü tarama testinin yapılabilmesi için seni perinatoloji birimine yönlendirecektir.

Üçlü Tarama Testi Sonucu Nasıl Olmalı?

Üçlü tarama testi sonuçları değerlendirilirken kan testinde ölçülen AFP, uE3’ ve HCG değerleri, normal aralıklarda değilse bir anomaliden bahsedilebilir. Kromozomal bir bozukluk görülürse gebelik haftasına göre AFP ve uE3 değerleri olması gereken düşük, HCG değeri ise olması gerekenden daha yüksek çıkar. Özellikle nöral tüm defekti olan bebeklerde anneden alınan kan örneğinde AFP değerinin normalin 2 katından fazla olduğu görülür. Peki üçlü tarama testi normal değerleri neler? hCG değeri kaç olmalı?

Üçlü tarama testi normal değerleri, Down sendromu için 1/ iken Edward sendromu için ise 1/ olarak tanımlanır. Eğer değerler bu aralıklardan düşük veya yüksek olursa risk oluşur, bu durum da ileri tanı işlemlerinin yapılması gerektiği anlamına gelir.

Üçlü Tarama Testi Riskli Çıkanlar Ne Yapmalı?

Üçlü tarama testi sonucu riskli çıkan kişilerin hiç vakit kaybetmeden amniyosentez ve CVS uygulamaları ile birlikte ayrıntılı ultrason çektirmesi gerekir. Çünkü kromozomal anomalilerin kesin tanısının konulması için bebekten genetik materyal alınması şarttır. Amniyosentezde amniyon kesesine bir iğne yardımıyla girilerek amniyon sıvısındaki fetüsünden derisinde sindirim ve solunum sisteminden dökülen hücrelerin analizi yapılır. Koryon villus biyopsisinde yani CVS işleminde ise bebeğin plasentasından örnek alınır.

Üçlü Tarama Testi Kaç Günde Çıkar?

Trizomi 21, Trizomi 18 ve nöral tüp defekti olmak üzere 3 farklı risk oranının belirlendiği üçlü tarama testi sonuçları maksimum gün içerisinde çıkar.

Üçlü Tarama Testi Aç Karna Yapılır mı?

Üçlü tarama testinde anne adayının aç veya tok olmasının bir önemi yoktur. Gebe, aç veya tok karna, günün herhangi bir saatinde kan tahlili ve aynı gün içinde de ultrason muayenesi yaptırabilir.

En Uygun ve Kapsamlı Sağlık Sigortası Teklifleri monash.pw'te!

İkili tarama testi, NST, ve üçlü tarama testi dahil hamilelikte yapılan rutin testleri Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamında sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastanelerde yaptırabilir, hem bebeğin hem de kendin için sorunsuz bir gebelik süreci geçirebilirsin.

Yazımızda yer alan bilgiler tanı ve tedavi amacı taşımaz. Tüm tanı ve teşhis işlemleri için doktorunuzla iletişime geçiniz.

kaynağı değiştir]

Bir kısım uzman doktor bu testin ikiz gebeliklerde iyi bir sonuç verebileceğini ancak ikiden fazla bebekli gebeliklerde bir sonuç vermeyeceğini savunurken diğer bir kısım uzman ise ikiz de dahil tüm çoğul gebeliklerde hormon düzeylerinin sayısının net olarak belirlenmesinin güçlüğünden yola çıkarak bu testin çok da anlamlı sonuçlar vermeyeceğini savunmaktadırlar ve bunun yerine fetal ense kalınlığı ölçümünü tavsiye etmektedirler.

35 yaş üzeri kadınlarda üçlü test[değiştir

Üçlü tarama testinizi yaptınız, doktorunuz müjdeyi verdi, sonuç kesin. Hamilesiniz! Peki, şimdi ne yapmanız gerekiyor? Nelere dikkat etmeli, bu süreçte neler yapmalısınız?

Tabii ki kadın doğum uzmanınız sizi bu konuda doğru bir şekilde yönlendirecektir ama bir anne adayı olarak hamilelik döneminizde size yeni gelen her şeyi ve nedenini sorgulamanız da kaçınılmazdır. Hamilelikte yapılacak testler de bunlara dahildir.

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren sizin ve bebeğinizin sağlığı, gebelik sürecinizde yapılacak bazı testler ve muayeneler ile yakından takip edilir. 3’lü tarama testi de bu testlerden biridir.

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne İşe Yarar?

Üçlü tarama testi; trizomi 21 (down sendromu), trizomi 18 (edwards sendromu) ve nöral tüp defektlerinin bebeğinizde görülme olasılığını hesaplayan bir tarama testidir. &#;Üçlü Test&#; veya &#;Triple Test&#; olarak da adlandırılan bu test, doğacak bebeğinizde görülme ihtimali olan bazı hastalıkları doğum öncesi tespit etmeye çalışarak önlem alınabilmesine yardımcı olur.

3’lü Tarama ile Tespit Edilebilen Hastalıklar ve Anlamları

Trizomi 21

Diğer adıyla ‘Down Sendromu’ veya ‘Mongolizm’ olarak bilinir. Kalıtsal bir hastalıktır ve kromozomun iki adet yerine üç adet olmasından kaynaklanır. Tedavisi yoktur.

Bu bebeklerde bazı fiziksel sorunlarla birlikte zekâ geriliği görülmektedir.

Trizomi 18

Diğer adıyla ‘Edwards Sendromu’ olarak bilinir. Kalıtsal bir hastalıktır ve kromozomun iki yerine üç adet olmasından kaynaklanır. Bu sendromun görüldüğü bebeklerin yaşama olasılığı çok düşüktür.

Anne karnında veya doğum sonrası ölümlerin yaşanması yüksek ihtimaldir.

Trizomi 21 ve trizomi 18 hastalıkları benzer özellikler taşımakla birlikte Down Sendromu&#;na yaklaşık binde bir olasılıkla rastlanırken Edwards sendromuna rastlanma olasılığının çok daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Nöral Tüp Defektleri (NTD)

Bebeklerde karşılaşılan bazı anomaliliklerdir ve başlıca iki çeşit olarak sınıflandırılır.

Anensefali: Bebekte gelişmeyen beyin dokusu oluşumuyla tanımlanır ve ölümcüldür.

Spina Bifida: Bebeğin omurilik dokusu oluşmuş ancak omurga kemikleri gelişimi tam tamamlamadığı için omurilik dokusu kemiklerin arasından taşmıştır. Diğer nöral tüp defekti gibi ölümcül olabilmekle beraber ameliyat ile tedavi olasılığı da vardır.

monash.pw

Üçlü tarama testleri, bu hastalıkların karşılaşılma olasılığını hesaplayarak risk durumunun yüksek çıkması halinde anne ve bebeğin sağlığı açısından gerekli önlemleri alabilmek için olanak sağlamaktadır. Sonucun pozitif çıktığı durumlarda amniyosentez işlemi de uygulanabilmektedir.

Ancak unutulmamalıdır ki, tüm bu hastalıkların görülme sıklığı çok düşük olmakla beraber yaptıracağınız üçlü tarama testinin sonucunda çıkacak risk oranları da bir o kadar düşüktür.

amniyosentez

3’lü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır? Nasıl Uygulanır?

Üçlü tarama, genellikle gebeliğin ve haftaları arasında yapılır. Ancak doktorunuzun uygun gördüğü bazı özel durumlarda, gebeliğin ve haftaları arasında da testin uygulanması mümkün olabilmektedir.

Üçlü tarama testinin öncesinde hamilelere ikili tarama testi yapılır. İkili test sonuçlarından emin olunamadığı durumlarda, sonuçların netlik kazanabilmesi için üçlü testin uygulanmasına ihtiyaç duyulur. Çünkü Down sendromu ve Edwards sendromu gibi genetik bozukluklarda ikili testte gözden kaçabilen durumlar olabilmektedir. Bu nedenle üçlü test yardımıyla risk analizi netlik kazanmaktadır.

Üçlü testin uygulanması çok kolaydır. Bir çeşit kan testi olan 3’lü tarama için anne adayından kan örneği alınması yeterlidir. Bu sebeple, bu testi yaptırırken korkmanıza ve endişelenmenize hiç gerek yoktur. Üçlü testlerin, bebeğinizin sağlığını tehlikeye atacak bir durumu da bulunmamaktadır.

Triple Testte İncelenen Değerler Nelerdir?

Uygulanan üçlü testin temelinde, Down ve Edwards sendromlarıyla NTD’nin tespit edilmesi yatmaktadır. Hastalıkların tespitinde, her hastalık için bazı kan değerleri incelenir ve bu değerlere göre eşik değerin altında veya üstünde çıkan değerler sonucu risk olasılıkları saptanır. Bu değerler,

  • AFP (alfa feto protein)
  • HCG
  • uE3 (serbest estriol)

olarak sıralanır.

  • HCG değeri normalin üzerinde seyrederken, AFP ve uE3 değerlerinin normalin altında olması durumunda Down Sendromu olasılığı yüksektir.
  • HCG değerinin 1,,00 den yüksek olması durumunda yine Down Sendromu risk oranı artmaktadır.
  • AFP değerinin 2,00 den yüksek olması durumunda da NTD risk oranı artış gösterecektir.

3’lü Tarama Testi Normal Değerleri Nasıldır?

Triple testlerde dikkate alınan kan değerlerinizin ölçümü, her bir hastalığın tespiti için farklılık göstermektedir.

Down Sendromu için, kan değerlerinin eşik değeri 1/ dir. Bu değer ve üzerinde çıkan oranlar için test sonucu pozitif olarak yorumlanmaktadır.

Edwards Sendromu için, kan değerlerinin eşik değeri 1/ dir. Bu değer ve üzerinde çıkan oranlar için test sonucu pozitif olarak yorumlanmaktadır.

Nöral Tüp Defekti için, AFP değeri normal değerin iki katından fazladır. Bu durumda test sonucu yine pozitif olarak yorumlanmaktadır.

Bu sınır değerlerinin dışındaki değerler, 3’lü tarama testi normal değerleri olarak görülür.

Gebelik hakkında bilgiler konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Üçlü Tarama Testi Sonuçlarını Değerlendirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

3lu-taramaTest sonuçları değerlendirilirken göz önüne alınması gereken önemli faktörler vardır;

  • Anne adayının yaşı
  • Anne adayının vücut ağırlığı (kilosu)
  • Sigara tüketimi
  • Anne adayının diyabetik durumu
  • Son adet tarihinin doğruluğu
  • Varsa gebelik geçmişi

Bu faktörler, test sonucu üzerinde büyük rol oynamaktadır.

  • Örneğin, 35 yaş üzeri anne adaylarında down sendromlu bebeklere rastlanması daha olasıdır. Yani yaşınız test sonucunuzla birlikte değerlendirilecek ve ona göre bir oran çıkarılacaktır.
  • Son regl gördüğünüz tarih ve ultrason değerleriniz arasında uyum olması gerekmektedir. İkisi arasındaki uyumsuz sonuçlar, test sonucunuzu da olumsuz yönde etkileyebilir. Bu da gereksiz yere size endişe verebilir.
  • Ayrıca bu etkenlerden biri bile göz ardı edildiğinde veya yanlış bilgi verildiğinde test sonuçlarınızın eşik değeri olumsuz etkilenebilir ve risk grubunda olmamanıza rağmen test sonuçlarınız yüksek çıkabilir. O nedenle, doktorunuzla net bilgiler paylaşmaya özen göstermelisiniz.

Gebelikte smear testi konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklayın!

Üçlü Tarama Testi Sonuçları Neyi Gösterir?

Çıkan sonuçları doktorunuz değerlendirecektir. Ancak yine de bilinmelidir ki, üçlü tarama testi sonuçları size kesin bilgi vermez, sadece bebeğinizde doğum öncesi bazı kromozom bozukluklarının ve hücresel anormalliklerin çıkma olasılığının tespit edilmesi için risk taraması yapar. Sonucu pozitif olan testler için kesin olarak bu hastalık mevcuttur denemez.

Örneğin, down sendromu olasılığı yüksek olan, test sonucu pozitif çıkmış bir bebeğin downlu olmayabileceği gibi, test sonuçlarında herhangi bir risk belirtisi olmayan bir bebekte de down sendromu görülebilmektedir.

Araştırmalar, 23 pozitif testten sadece birinin down sendromlu çıktığını göstermektedir ki triple testinizin ardından amniyosentez işlemi uygulanarak bu testin sonuçlarını bertaraf edebilmek de mümkün.

Amniyosentez işlemi, bebeğinizin etrafını saran amniyon sıvısından belli bir miktar alınması ve anne karnından alınan bu sıvının incelenerek bebeğinizin kromozomlarında herhangi bir rahatsızlık bulunup bulunmadığının tespit edilebildiği bir işlemdir. Yani tüm testlerin ardından son tanının konulmasında yol gösterici olur.

Tüm bu test sonuçlarınızın en iyi değerlendirmesini doktorunuzun yapabileceğini unutmayın.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır