bebegin sirtindaki kizariklik / Çocuk İmmünolojisi Ve Allerji Hastalıkları

Bebegin Sirtindaki Kizariklik

bebegin sirtindaki kizariklik

Bebeklerde Yüzde, Yanakta Ve Vücutta Kızarıklık Nedenleri Ve Tedavisi

Bebeğin yüzünde ve vücudunda meydana gelen kızarıklıklar genelde ebeveynleri telaşa sevk etmektedir. Bebeğin cildinde meydana gelen kızarıklıklar, isilik, bebeklik sivilcesi, atopik dermatit, çilek adı verilen kızarıklık, isilik, suçiçeği, pişik, egzama ve kızamık gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir.

Sual: 3,5 aylık bebeğimin yanağında kızarıklık var, bu durumun sebebi nedir?

CEVAP

Dermatoloji doktoru Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem'in cevabı: (Bu durum bebeklerde görülen atopik dermatit denilen cilt kuruluğuna bağlı bir egzama şeklinden kaynaklanabilir.)

Sual: Bebeğim  aylık, cildindeki kızarıklıklardan dolayı doktora götürdük. Atopik alerji teşhisi koyup, hiroid krem verdi. Başka tavsiyeniz var mı?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Astım ve Alerji Uzmanı funduszeue.info Yonca Tabak'ın cevabı:(Alerjik egzama olarak da bilinen atopik dermatit yalnızca kortizonlu krem kullanmakla geçmez. Ağızdan da alerji ilacı vermek gerekir ancak bunu internet üzerinden öneremeyiz. Doktorunuza tekrar başvurmalısınız.)

Sual:  aylık bebeğimin yüzünde, özellikle yanak bölgesinde yoğunlaşan kuru kızarıklıklar var. Nemlendirmek için sürekli bepanthene kullanıyoruz, fakat herhangi bir iyileşme görülmedi. Çocuk doktoru geçer demesine rağmen geçmedi, sizin öneriniz nedir?

CEVAP

Deri ve Zührevi Hastalıklar Mütehassısı funduszeue.info Nuran Atmanoğlu'nun cevabı: (Bebeğinizde atopik egzama olabilir. Cildiye uzmanına başvurmanızı tavsiye ederiz.)

Sual:  aylık bebeğimin vücudunda özellikle yüz ve göğüs bölgesinde kızarıklıklar meydana geldi. Ateş yok, yüz bölgesindeki kızarıklıklar elle hissediliyor, fakat vücudundakiler değil. Ne yapmamızı öneririsiniz?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu'nun cevabı:(Bebek aknesinden kaynaklanabilir, muayene yapmadan teşhis yapmak mümkün değildir.)

Sual: 6 aylık kızımın yüzünde, bazı bölgelerde, bacaklarında kızarıklıklar çıkıyor. Doktorlar Eumovate vb kremler verdi. Kremi sürünce 1 gün geçiriyor, ertesi gün yine aynı. Bazen kızarıklarla beraber kaşıntı da görülüyor, siz ne önerirsiniz?

CEVAP

Deri ve Zührevi Hastalıklar Mütehassısı funduszeue.info Nuran Atmanoğlu'nun cevabı: (Bu duruma neden olabilecek bir çok cilt hastalığı vardır. Kesin teşhis ve tedavi için cildiye doktoruna başvurmalısınız.)

Sual: Bebeğim 5 aylık, sırtında yer yer kızarıklıklar var. Bu durum besin alerjisinden kaynaklanabilir mi? Ek gıdaları azar azar vermeye başladık. Havuç, elma, kivi ve tarhana çorbası gibi.

Siz ne yapmamızı tavsiye edersiniz?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları funduszeue.info Erdal Erginer'in cevabı: (Durum alerji kaynaklıdır. Nedenini teşhis etmek için, ek gıdaları kesip, tek tek ayrı ayrı vermeyi deneyin. Böylece neye alerjisi olduğunu belirleyebilirsiniz.)

Bebeklerin Yüzündeki Kızarıklıklar Yanak Kızarıklığı Nedenleri Tedavisi Tıklayınız

Bebeklerde Cilt Kuruluğu, Kızarıklık Ve Kaşıntıya Ne İyi Gelir? Tıklayınız

Bebeklere Uyku İlacı, Şurubu, Damlası Verilirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Allerjik hastalıklar, genetik yatkınlığı olan (atopik) bireylerde allerjen olarak adlandırılan maddelerin vücuda girerek bağışıklık sistemini uyarması ve abartılı bir yanıt oluşturması sonucunda  ortaya çıkar. Burada hem genetik,hem çevresel faktörlerin etkileşmesi söz funduszeue.info hastalıklar diğer kronik hastalıklardan farklı olarak daha az ölümcüldürler. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de allerjik hastalıkların görülme sıklığı giderek artmaktadır. Veriler, toplumumuzda her kişiden birinin allerjik hastalıklardan etkilendiğini göstermektedir. Görülme sıklığındaki artışın modern yaşamın getirdiği yeni alışkanlık ve tutumlar ile ilişkili  olduğuna inanılmaktadır.  Bu artış özellikle de çocukluk yaş grubunda daha belirgindir. Dahası, çocuklar allerjik hastalıklardan en fazla etkilenen yaş grubudur, çünkü yaşam kalitesindeki bozulma erişkinlere göre çok daha fazla olmaktadır.Dünya Sağlık Örgütü yaygınlığı,yaşam kalitesine olan olumsuz etkileri ve sosyoekonomik yükleri nedeniyle allerjik hastalıkları öncelikli küresel sağlık sorunları kapsamında görmektedir.

Allerjik hastalıklarda  belirtiler etkilenen doku ve organa göre değişir.Allerjik rinit burnun,allerjik konjunktivit gözün , allerjik astım alt solunum yollarının ve ürtiker (kurdeşen, dabaz) ya da egzema derinin  etkilenmesi ile ortaya çıkan allerjik hastalıklardıfunduszeue.infoıca besin,ilaç ve böcek allerjileri  de önemli klinik durumlardır. Birden fazla sistem veya organın  etkilenmesi durumunda ise anafilaktik şok olarak bilinen, acil müdahale gerektiren ve ölümcül olabilen  klinik tablo ortaya çıkabilir.

Allerjik rinitli hastalarda başlıca belirtiler ard arda hapşırma, burun-boğazda sulu akıntı –kaşıntı ve burun tıkanıklığıdır. Hastaların bir kısmında gözlerde sulanma ve kaşıntı ile karakterize konjunktivit  tablosu gelişir. Neden olan allerjenler çoğunlukla ev içinde küf mantarları ve akarlar, ev dışında ise polenlerdir.  Allerjik nezle toplumun %’unu etkilemekte ve astım gelişimi için önemli bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Sinüzit, nazal polip, konjunktivit, otit ve sık tekrarlayan üst solunum yolları enfeksiyonlarına neden olarak hasta ve  aileleri  için önemli bir sorun  oluşturur. Allerjik rinit erken tanı almadığı ve tedavi edilmediğinde özellikle çocuklarda  daha ağır bir hastalık tablosu olan astıma kadar ilerleyebilir.

 

Astımlı hastaların öksürük, nefes darlığı  ve hırıltı-hışıltı  şikâyetleri vardır. Ataklar halinde ortaya çıkan  bu belirtiler bazen şiddetlenip solunum yollarında tıkanıklık  ve panik hissine neden olur. Astım krizi olarak tanımlan bu durum acil tedavi gerektirir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada sadece astımdan etkilenen milyon kişi bulunmakta ve her yıl astıma bağlı ’den fazla ölüm gerçekleşmektedir. Oysa etkin bir sağlık hizmeti ile bireylere ulaşıldığında astıma bağlı hiçbir ölüm vakasının olmaması beklenmektedir.

 

Deride kaşıntı ve kabarıklık oluşumu ile kendini gösteren ürtiker, çoğunlukla besin ve ilaç allerjileri  ve böcek ısırmaları sonucu  gelişfunduszeue.infoun %20’sinde yaşam boyu en az bir kez görülebilmekte ve özellikle kronik olduğunda yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyerek üretkenliği %30’a varan oranlarda düşürebilmektedir Atopik dermatit çoğunlukla çocuklarda görülen  bir deri hastalığıdır. Derinin belli bölgelerinde (yanak, boyun, dirsek diz) kaşıntı, kuruluk, hassasiyet, kızarıklık, pullanma en karakteristik özellikleridir. Bu hastalığın besin allerjileriyle yakın bir ilişkisi vardır. Özellikle  çocukluk çağında allerjik hastalıkların ilk basamağı olduğu bilinmekte ve erken tedavinin allerjik ilerlemeyi durdurabileceği düşünülmektedir.

 

Besin allerjilerinin tüm dünyada milyon insanı etkilediği bilinmektedir. Özellikle küçük çocuklarda anaflaksinin en başta gelen nedeni olup yaşam kalitesini önemli ölçüde bozmaktadır. Besin allerjisi ile mücadelede hekim, hasta, hükümet ve endüstriye önemli görevler düşmektedir.

İlaç allerjileri dünya nüfusunun 10’da birini ve hastanede yatan hastaların %20’sini etkileyen bir sağlık sorunudur. Özellikle erişkinlerde yaşamı tehdit edici reaksiyonlara yol açabilir.Allerjik şoka (anafilaksi) bağlı ölümlerin %20’sinden sorumlu olduğu bilinmektedir. İlaç allerjilerinin yanı sıra anafilaksinin diğer nedenleri arasında besin allerjileri, arı-böcek allerjileri de önemli yer tutmaktadır.

Mesleksel astım, allerjik kontakt dermatit gibi mesleksel allerjiler de özellikle erişkinlerde raslanan allerjik hastalıklardır.

ALLERJİK HASTALIKLARDA TANI KOYMA

Allerjik hastalıklarda tanı hastanın öyküsü, fizik muayene bulguları ve bazı laboratuvar testleri ile koyulur. Laboratuvar testleri hasta üzerinde uygulanan testler ve kan testleri olmak üzere başlıca iki gruba  ayrılır.

Hasta üzerinde uygulanan testler:

Deri testleri:

Deri üzerine veya deri içerisine uygulanan  bu testler allerji tanısında altın standart olarak kabul funduszeue.infoa saydığımız allerji belirtileri olan hastalarda korunma önlemleri ve tedaviye yön vermek,tanıya yardımcı olmak amacı ile uygulanır. Polen  (çayır, ot, ağaç), küf mantarı, akar, hayvan deri döküntüsü, kauçuk,besin ve arı zehiri özütlerinden hazırlanan standart test çözeltilerinin deri üzerine veya deri içerisine uygulanması ile yapılır. Bu amaçla deri üzerinde küçük bir çizik oluşturan veya allerjenin deri altına verilmesini sağlayan özel iğneler kullanılır. Can yakıcı veya ağrı verici bir test değildir. Allerjen çözeltileri deriye uygulandıktan 15 dakika sonra  sonuç değfunduszeue.info oluşan kızarıklık ve kabarıklığın büyüklüğüne göre sorumlu olan allerjen belirlenir.

Deri testleri ilaç allerjileri tanısında da kullanılır. Bu amaçla araştırılan başlıca ilaçlar: antibiyotikler penisillin, lokal veya genel anestezide kullanılan ilaçlar, kas gevşeticiler, narkotik ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları, kemoterapi ilaçları, radyolojik incelemelerde kullanılan maddeler ve biyolojik ajanlardır. Deri testleri anaflaksi riski taşıdığından çocuk allerji uzmanları tarafından acil önlemlerin alındığı ortamlarda yapılmalıdır.

Yama testi:

Allerjen içeren standart test materyalinin vazelin eşliğinde sırt üzerine yapıştırılması ile yapılır. Bu amaçla kullanılan test materyali 20’den fazla allerjeni içerir (parfümler, ilaçlar, koruyucu maddeler, antioksidanlar, tatlandırıcılar, kozmetikler, plastikler, yapıştırıcılar, muhtelif kimyasallar vb.). Uygulamadan saat sonra değerlendirme yapılır. Deride oluşan kızarıklık, kaşıntı ve sulanma derecesine göre sorumlu olan allerjen belirlenir.

Provokasyon testleri

Belli bir maddenin  hastanın şikâyetlerine neden olup olmadığını belirlemek,  alerjiden sorumlu olan ajanı (ilaç, besin) bulmak veya astımda var olan solunum yolu  duyarlılığını  saptamak amacı ile yapılır. Bu amaçla şüphe duyulan allerjen etkilenen organa ( ağız, burun, göz veya solunum yoluna) uygulanır. Hasta için riskli bir yöntemdir. Bu nedenle uzman eşliğinde ve acil müdahale için gerekli önlemlerin alındığı ortamlarda çocuk allerji uzmanlarınca  yapılabilir.

Solunum fonksiyon testleri

Kliniklerde “spirometri” olarak adlandırılan bir cihaz kullanıarak  6 yaş üzeri teste uyum sağlayan çocuklar ve erişkinlerde yapılır. Astım tanısında,ağırlığının belirlenmesinde ve uygulanacak tedavinin seçiminde yarar sağlar.. Sonuç büyük-orta-küçük solunum yollarının ve akciğer kapasitesinin etkilenme derecesini ortaya koyar Bu test bazen solunum yollarını açan ilaçlar uygulandıktan bir süre sonra da ( dakika veya 15 gün) tekrarlanır. Böylelikle akciğer işlevlerinin ilaçla düzelip düzelmediği değerlendirilir(Reversibilite Testi). Zirve akım ölçeri(Peak Flow Metre) ise evde hastanın kendisi tarafından günde  2 kez (sabah ve akşam) uygulanabilir ve özellikle üst yani büyük çaplı hava yollarının durumu hakkında bilgi verir.

Kan testleri:

Hastalıktan sorumlu allerjeni tespit etmek üzere tasarlanmış olan testlerdir. Burada temel prensip allerji oluşturan maddeye karşı gelişen ve antikor olarak adlandırılan maddelerin kanda gösterilmesidir. Bu amaçla hastanın çok az miktar kanı yeterlidir.

Tedavi

Allerjik hastalıklarda   tedavi allerjenden kaçınma, ilaç kullanımı, allerji aşıları ve eğitim olmak üzere 4 temel prensibe dayanır.

Allerjisi  tespit edilen hastalarda ilk öneri  sorumlu olan allerjenden kaçınmaktır. İlaç tedavisi ikinci aşamadıfunduszeue.infonen organa, hastalığın tipi ve ağırlığına göre farklı özelliklerde ilaçlar ve yöntemler kullanılır. Bunlar ağız, burun, göz, deri ve solunum yolu ile alınan tablet, sprey, damla ve enjeksiyon şeklindeki tedavilerdir. Bu tür ilaçlar kısa vadede belirtileri hafifletirken, uzun vadede kısmen iyileştirici etki gösterirler.

Geleneksel tedavilerle sonuç alınamayan hastalarda “immünoterapi” olarak adlandırılan aşı tedavisi uygulanır. Bu yöntem alerjik hastalıklarda kür sağlayabilen tek tedavi yöntemidir. Bu amaçla standart allerjen ekstreleri  kullanılır ve belli zaman aralıklarında deri altına enjekte edilir. Tedavi başlangıç ve idame tedavisi olmak üzere 2 aşamada yapılır. Başlangıç tedavisinde giderek artan dozlar sık aralıklarla verilirken (haftada enjeksiyon), idame tedavisinde belli bir doz allerjen daha geniş aralıklarla uygulanır. Geleneksel immünoterapi protokollerinde tedavi yıl sürer. Son yıllarda daha kısa süreli protokoller de geliştirilmiştir.

Aşı tedavisinin en sık yan etkileri enjeksiyon yerinde kaşıntı ve kızarıklık görülmesidir. Ancak bazen hayati riski olan ciddi alerjik reaksiyonlar da (anafilaktik şok) gelişir. O nedenle aşı sonrası hastalar en az yarım saat gözlem altında tutulmalıdır.

Diğer bir immünoterapi yöntemi allerjenlerin damla veya tablet şeklinde dilaltı yoluyla verilmesidir. Bu yöntem son zamanlarda giderek yaygınlaşmaktadır.

Burada sizlere kısa bilgiler sunulan  tüm allerjik hastalıklar ve sorunlar konusunda hastanemiz Çocuk Allerji bölümünde hizmet vermekteyiz. Tanı konusunda allerji testleri dahil tüm tetkikleri ,solunum fonksiyonları ve diğerlerini en gelişmiş ve son tekniklerle uygulamaktayıfunduszeue.infoı aşamasından sonra tedavi ve hasta takibinde de titiz bir yaklaşım izlemekteyiz.Çocuğunuz ve tüm aile fertlerinizin sağlık sorunlarında  % başarı  hedefliyoruz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası