ispa belirtileri / İnek Sütü Protein Alerjisi | Evolvia

Ispa Belirtileri

ispa belirtileri

İnek sütü; çocuk beslenmesinde anne sütünden sonra en önemli ve en çok kullanılan tamamlayıcı besindir.

İnek sütü protein alerjisi (İSPA) ; tekrarlayan inek sütü alımı sonucu inek sütü proteinlerine karşı vücutta Mast Hücresi olarak ta adlandırılan bazı hücrelerin salgıladığı maddelerin oluşturduğu bir alerji tablosudur.Bu tablo dudak kenarlarında,yüzde,vücutta hafif bir kızarıklık ve kaşıntı şeklinde görülebildiği gibi tüm vücutta belirgin kızarıklık,kabarma,solunum zorluğu,bulantı,kusma,kanlı,sümüklü ishal,bayılma ve havale geçirme gibi ileri alerjik reaksiyonlar şeklinde de görülebilir.Hatta tedavide geç kalındığındaender de olsa ölüme kadar giden ağır alerjik reaksiyonlara bileneden olabilir.

İnek sütü; çocukluk çağında besin alerjileri içerisinde yumurtadan sonra en sık alerjiye neden olan besindir.1 yaşın altında besin alerjisi olan çocuklar arasında ilk sırayı %69,9 ile yumurta alır.Onu %66,3 ile inek sütü,%16,5 ile fındık,%6,8 ile yer fıstığı,%6,4 ile buğday,%5,6 ile mercimek,%4,8 ile ceviz,%4,4 ile dana eti izler. İSPA;1 yaş altındaki tüm çocuklarda %1,8-7,5 gibi değişik oranlarda görülür.1 Yaşından sonra görülme oranı giderek azalır.2-3 yaşından sonra görülme oranı son derece düşüktür. Tedavi için anne, baba, aile, çevre ve hekimin yakın işbirliği gereklidir.

İSPA’da alerjinin şiddetini;

  • İnek sütü alımı ile alerjik reaksiyonun ortaya çıkması arasında geçen süre
  • Ailede inek sütü alerji öyküsünün varlığı
  • Çocuğun inek sütünü hangi şekilde vehangi formda aldığı:
    • Anne sütü ile
    • Direkt inek sütü içerek
    • Fırınlanmış ürünlerle (180 derecenin üzerinde ısı etkisinde kalmış)
    • Fermente ürünlerle (Yoğurt, peynir, kefir gibi…)
    • İlaçlarla
    • İnhalasyon yoluyla olabilir
    • Fırınlanmış ya da fermente edilmiş sütlerin alerjik etkisi diğer formlara göre daha düşüktür
  • İnek sütünü aldıktan ne kadar sonra ve ne sıklıkta alerjik reaksiyon geliştiği
  • İnek sütü alımı sonrasında vücutta ortaya çıkan bulguların neler olduğu
  • İnek sütü alımı sonrası hangi organlarda bulguların gözüktüğü belirler.

İnek sütü alerjisinde erken belirtiler; inek sütü alımından 1-2 dakika ile 2 saat arasında ortaya çıkan belirtiler erken belirtiler olarak adlandırılır.

  • Deride; dudak kenarlarında kızarıklık, kaşıntı, şişlik, kurdeşen plakları (%70-75 oranında)
  • Gözde; kaşıntı,kızarıklık,sulanma,göz çevresinde şişlik
  • Ağızda; boğaz ağrısı,ağızda kaşıntı,dil ve dudaklarda şişlik
  • Üst solunum yollarında; burun akıntısı, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, hapşırma, ses kısıklığı, kuru öksürük (%18 oranında)
  • Alt solunum yollarında; nefes darlığı, solunum zorluğu, hışıltılı solunum, göğüste çekilme
  • Mide barsak kanalında; bulantı, kusma, ishal, kanlı gaita, reflü, kolik şeklinde karın ağrısı(%15-30 oranında),
  • Kalp damar sisteminde; tansiyon düşüklüğü, kalp hızının artması, baş dönmesi, bayılma gibi belirtiler görülebilir.

İnek sütü alerjisinde geç belirtiler; inek sütü alımından 2 saatten sonra ki günler hatta haftalar sonra ortaya çıkan belirtiler geç belirtiler olarak adlandırılır.

  • Nedeni belli olmayan sık kusma
  • Gastro Özafagial Reflü (GÖR)
  • Huysuzluk, huzursuzluk
  • Sindirim zorluğu
  • Tedaviye cevap vermeyen kabızlık
  • İshal
  • Mukuslu, kanlı gaita
  • Kilo almada duraklama
  • Boy kısalığı
  • Egzama

.

İSPA’DA ANAFİLAKSİ; Anaflaksi; tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit eden hatta ölüme kadar gidebilen çok ağır alerjik reaksiyonların adıdır. İSPA’da görülme oranı çok düşüktür. İnek sütü alımı sonrası DAKİKALAR HATTA SANİYELER İÇİNDE ORTAYA ÇIKAN alerjik bir tablodur.

Anafilaksi tablosunda inek sütü alımı sonrası saniyeler, dakikalar içerisinde;

  • Deride; kızarıklık, kabarma, şişlik
  • Solunum sisteminde; burunda akıntı, nefes darlığı, solunum zorluğu, hırıltı, hışıltı,
  • Kalp damar sisteminde; hipotansiyon, baş dönmesi, bayılma
  • Mide barsak sisteminde; bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı
  • Genel sistemde; baş ağrısı, göğüs ağrısı, havale ve bayılma tablosu görülebilir.

ANAFLAXİ TABLOSU; ÇOK ACİL TEDAVİ GEREKTİREN BİR TABLODUR.

TEDAVİNİN İLK İLACI ADRENALİN 1/1000 LİK SOLUSYONUNDAN 0,01M/KG DOZUNDA UYLUĞUN ÜST-ÖN-DIŞ BÖLGESİNE KAS İÇİNE UYGULANMALIDIR.ÇOCUKLARDA MAXİMUM DOZ 0,3 MG,ERİŞKİNLERDE 0,5 MG KADARDIR. KORTİZON VE ANTİHİSTAMİNİK TEDAVİSİ SONRA GEREKİRSE TEDAVİYE EKLENİR.

Ülkemizde kullanıma hazır PENEFRİN adlı ticari bir ilaç(0,15 mg/03 ml) bulunmaktadır. Alerji problemi olan herkesin bu ilacı mutlaka yanında hazır bulundurmaları gerekir.

Şükür ki bu tablo çok ender olarak görülür.

İNEK SÜTÜ PROTEİN ALERJİSİNDE (İSPA) TANI

İSPA’da tanı; ayrıntılı bir öykü, iyi bir fizik muayene, kan testleri, deri testleri, inek sütünün kesilmesi (Eliminasyon testi), inek sütü kesildikten bir süre sonra yeniden başlanması (Provakasyon testi ya da yükleme testi) ile konulur. Sadece kan testi ya da deri testi tek başına bir anlam ifade etmez. Klinik önemlidir. TESTLER NEGATİF OLSA DA ÇOCUĞUN KLİNİĞİ İSPA’YIDÜŞÜNDÜRÜYORSA ÇOCUK İSPA KABU EDİLİPONA GÖRE İZLEME ALINIR

İSPA’dan şüphelenildiğinde tanısal test için öncelikle “İnek Sütü Spesifik IgE” tetkiki yapılmalıdır. Süt Spesifik IgE >0,35 kU/L’nin üzerindeki değerler pozitif kabul edilir. Bu test ilaçlardan etkilenmez. Deri hastalığında yapılabilir. Beceri gerektirmez. Kalite kontrolü her zaman tamdır. O nedenle ilk başvurulacak güvenli tanı yöntemidir.

İkinci başvuracağınız tanısal test yöntemi Epidermal Deri testidir. Bu testte 3 mm’nin üzerindeki değerler pozitif kabul edilir. 5 mm ve üzeri şişlik belirgin pozitifliği gösterir. Bu test ilaçlardan etkilenir. Deri hastalığında yapılmaz. Beceri gerektirir. Yapan kişiye göre sonuçlar değişebilir. Tek başına bir anlamı yoktur. Tanı klinik ve diğer testlerle doğrulanmalıdır.

Yama testi (Patch): IgE ilişkili olmayan geç tip atopik dermatit, GİS alerjileri, geç İSPA alerji belirtileri şüphesinde, yumurta, soya, pirinç alerjileri gibi reaksiyonlarının tanısında kullanılır. 48-72 saatte değerlendirilir. Duyarlılığı %20-80 gibi değişik oranlarda olabilir. Epidermal deri testi ile beraber yapılırsa tanı şansı artar.

Eğer klinik İSPA’yı düşündürüyorsa; bu testler negatif olsa da çocuk İSPA kabul edilip, diyete alınmalı, bir süre sonra kesin tanı için Provakasyon testi denilen besin yükleme testi yapılmalıdır.

Besin yükleme testleri 3 şekilde yapılır.

Açık besin yükleme; Doktor ve hasta yüklenen maddeyi bilir.

Tek kör besin yükleme; Doktor ne yüklendiği bilir, hasta maddeyi bilmez.

Çift kör plesebo kontrollü besin yükleme; Hasta da doktor da yüklenen maddeyi bilmez. Kesin tanı bu yükleme testleriyle birisiyle koyulur. Arada kalınan şüpheli olgularda kesin tanı için Çift kör plesebo kontrollü besin yükleme testi yapılmalıdır.

İSPA TANISI ALAN HASTADA TEDAVİ

Bebek yalnız anne sütü alıyorsa; anne sütü ile beslenmeye devam edilir.Annenin aldığı besinlerden süt ve süt ürünleri çıkartılır.Anneye 1 gr/gün kalsiyum desteği başlanır. Dana eti rutin olarak kesilmemelidir. Çoklu besin alerjisi düşünülüyorsa annenin besinlerinden dana eti, yumurta, deniz ürünleri, fındık, fıstık gibi kuruyemişler, susam (simit, poğaça, börek gibi pastane ürünlerinde bulunur) da çıkartılır

İNEK SÜTÜ YERİNE KULLANILABİLECEK GIDALAR: Soya sütü, soya yoğurdu, soya peyniri, badem sütü, pirinç sütü, Hindistan cevizi sütü, yulaf sütü, kinoa sütü, fındık sütü ve kenevir sütü. Bu ürünlerin hepsini büyük maketlerde bulabilirsiniz.

Tereyağı yerine; zeytin yağı, ay çiçeği yağı, fındık yağı, mısır özü yağı, pamuk yağı, kanola yağı, Hindistan cevizi yağı

ANNE EĞER HAZIR GIDA YA DA İŞLENMİŞ BİR ÜRÜN KULLANACAKSAK MUTLAKA ETİKETİNİOKUMALI HATTA BUNU ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMELİ.DAH ÖNCE BİLDİĞİNİZ BİR ÜRÜN BLE OLSA İÇERİĞİ YENİ DEĞİŞTİRİLMİŞ OLABİLİR.KULLANMADAN ÖNCE TEKRAR İÇİNDEKİLER KONTROL EDİLMELİDİR.

MUTFAK EŞYALARI ÜZERİNE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TEMAS ETMEMESİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİ.

YEMEK EV DIŞINDA BİR YERDE YENİLECEKSE O ORTAMDAKİ YEMEKLE İLGİLENEN KİŞİYE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ALMAMANIZ GEREKTİĞİ NET BİR ŞEKİLDE SÖYLENMELİDİR.

İnek sütü içeren ya da içerme olasılığı olan ürünler:

SÜT ÇEŞİTLERİ; İnek sütü, keçi sütü, manda sütü ve diğer hayvanlarınsütleri. Tam yağlı süt, yarım yağlı ve yağsız süt, süt tozu,laktozsuz süt.

SÜT ÜRÜNLERİ: Yoğurt, yoğurt çeşitleri, ayran, tüm peynir çeşitleri (beyaz peynir, kaşar peynir, labne, lor peyniri, süzme peynir, tulum peyniri, krema ve ekşi krema), peynir altı suyu, kesilmiş süt (çökelek), kefir, kremalar, kaymaklar, kahvekreması, milkshake

İÇECEKLER: Boza, kefir, ayran, sahlep

YAĞLAR, SOSLAR, MAYONEZLER :Tereyağ, margarinler,tümhayvansal yağ , mayonez, mayonezli salatalar, soslar, beşamel sos

EKMEKLER: Krakerler, her türlü hazır bisküviler,  gofretler, kekler, hazır pastane ve market ürünleri, poğaça, tostlar, simit, erişte (süt içeren), bazı pirinç unları, bazı galetalar, şehriye karışımları, krema, muffin, pizza ekmekleri, hamburger ekmekleri, tost ekmekleri

ÇORBALAR: Her türlü kremalı çorbalar, yoğurtlu çorbalar, tarhana çorbası, sütlü çorbalar, tüm süt ve süt ürünleri içeren hazır çorbalar.

ETLER: Süt ve süt ürünleri ile işlenmiş dana eti, sosis ve salam türleri,  hamburgerler,tereyağında kızartılmış etler, hazır köfte harcı ile yapılmışköfteler, sütle terbiye edilen etler, hertürlü konserve balık.

TATLILAR: Sütten yapılan muhallebi, dondurma, krema, ekşi krema, puding, pastalar, çikolata, krem karamel, helva, çikolata, waffle, kekler,kurabiyeler, profiterol, sütlaç, kazandibi, keşkül, supangle, güllaç, krem şanti, şerbetli sütlü tatlılar, bileşiminde süt, margarin ve tereyağı bulunan tatlı ve şeker türleri, nugat ürleri, her türlü tatlandırıcılar.

MEYVELER: Süt, terayağı ve krema ile servis edilen meyvalar

SEBZELER: Krema veya tereyağı ile hazırlanmış sebzeler, soslu sebzeler, salata sosu

TİCARİ GIDALAR: İçeriğinde kazein, kazeinat, kazein hidrolizat, whey protein (peyniraltı suyu), peyniraltı suyuprotein hidrolizatı, süt protein hidrolizatı, laktalbumin, laktalbumin fosfat, laktoglobulin,laktoz, galaktoz, laktulaz, laktitol monohidrat, laktoferrin, diasetil, rekaldent, rennet kazein, tagatoz içeren ticari gıdalar.

HAZIR ATIŞTIRMALIKLAR: Pizzalar, gözlemeler, patetes kızartması, çerezler, yüksek proteinli gıdalar

Anne sütü + Formül mama ile besleniyorsa; bebeğin yalnızca anne sütü aldığı dönemde yakınmaları yoksa annenin diyete alınmasına gerek yoktur. Anne sütü alırken de bulguları varsa; anne yukarıdaki gibi diyete alınarak anne sütü vermeye devam edilir. İnek sütü içerikli formül mama ve süt proteini içeren mamalar kesilir. Çocuktaki alerji tablosunun ağırlığına göre çocuk ileri derecede hidrolize hipoalerjen bir mama ya da aminoasit formülü içeren bir mama ile beslenmeye başlanır.

Yalnızcaformül mama ile besleniyorsa; Bebek ileri derecede hidrolize hipoalerjen bir mama ilebeslenmeye başlanır. Bu mamayı tolere edemeyen bebeklerde aminoasit formülü içeren bir mama ile beslenmeye geçilir.

İSPA’lı çocukların %90-95’i ileri derecede hidrolize hipoalerjen bir mamayı tolere edebilirler. Hipoalerjenik formül mama ile aminoasit formülü içeren bir mama arasında tolerans açısından belirgin bir fark yoktur. İSPA’da Gastrointestinal bulgular, deri bulguları ve komplike olmayan organ bulguları olan hastalarda ileri derecede hidrolize hipoalerjen bir formül mama ile beslenmeye başlanır. Anafilaksi tablosu ile başvuran, kilo almada duraklama ve boy uzamasında yavaşlama olan hastalardaaminoasit formülü içeren bir mama ile beslenmeye başlanmalıdır.

Oral İmmünoterapi (Aşı tedavisi); 3 yaşın üzerindeki çocuklarda kullanılır. 5 yaşın üzerinde daha iyi sonuçlar alınır. İSPA’lı çocuklar çoğunlukla 1 yaşın altında olduğu için İSPA tedavisinde yeri yoktur.

İlaç tedavisi; deri lezyonu olan çocuklarda kaşıntı ve kızarıklığı gidermek için ağızdan antihistaminikler,deriye sürülen kaşıntı giderici kremler kısa süreli kullanılabilir.

ANAFLAXİ TABLOSUNDAADRENALİN 1/1000 LİK SOLUSYONUNDAN 0,01M/KG DOZUNDA ACİL OLARAK KAS İÇİNE UYGULANMALIDIR

İnek sütüne alerji varsa keçi, koyun, manda, eşek sütüne de alerji vardır.

Keçi sütü; İSPA’lı çocuklarda yüksek çapraz reaksiyon, besin değerinin düşük olması ve enfeksiyonu arttırma riski nedeniyle verilmemelidir.

Kırmızı et rutin olarak kesilmemelidir.

Tamamlayıcı beslenmeye başlanması geciktirilmemeli. 4-6 ayda sağlıklı çocuklarda olduğu gibi ek besinlere başlanmalıdır.

Tedavi en az 6 ay (ideal olarak 9-12 aya kadar) sürdürülmeli. Bu sürenin sonunda açık besin yükleme testi ile İSPA’nın düzelip düzelmediği değerlendirilmelidir.

İSPA’DAN KORUNMA

  • Her koşulda 6 aylık oluncaya kadar tüm çocuklara anne sütü verilmeli. İSPA lı çocukların çok büyük bir kısmı yalnızca anne sütü aldıklarında herhangi belirti göstermezler. YAKINMASI VE BULGUSU olmayan çocuklarda anneyi diyete almaya gerek yoktur.
  • Anne sütü yetersizse, ailede anne, baba ve kardeşlerden birinde alerji öyküsü varsa; ANNE SÜTÜNE EK BİR MAMA KULLANILACAKSAstandartinek sütü içeren bir mama yerine İSPA’dan korunmak için Kısmi Hidrolize bir mama kullanılmalıdır.
  • Hamilelikte veya emzirme döneminde diyet yapılması ya da tamamlayıcı beslenmeye geç geçilmesi İSPA gelişimini etkilemez.Rutin diyet yapılmamalıdır.
  • Prebiyotik ve probiyotikler İSPA gelişmesini engellemez.

İnek Sütü Protein Alerjisi

İnek  sütü protein  alerjisi  (İSPA),  inek  sütünde  bulunan proteinlere karşı oluşan reaksiyonlardır. Bebek ve küçük çocuklar arasında en sık rastlanan besin alerjisidir. Çocukta genellikle inek sütünde bulunan birden fazla  proteine karşı duyarlılık gelişir.

Referans:

  1. Düzgün, M., Sevdin, S., & Kermen, S. (2019). 0-6 ay süt çocuklarında inek sütü protein alerjisi varlığının değerlendirilmesi. Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi1(2), 7-11.

İSPA süt çocuklarında çok geniş bir yelpazede ve farklı şiddette yakınmalar oluşturabilir. Erken bulgular ve geç bulgular arasında ayrım yapmak yararlıdır. Erken bulgular alerjen alındıktan sonra birkaç dakika ile 2 saat arasında değişen sürede ortaya çıkar. Geç bulgular ise alerjen alındıktan 48 saat, hatta 1 hafta sonrasına kadar belirti verebilir.

Referans:

  1. Koca, T., & Akçam, M. (2015). Inek sütü protein alerjisi/Cow’s-milk protein allergy. Dicle Tip Dergisi42(2), 268.

İnek Sütü Protein Alerjisi (İSPA) Belirtileri

Sağlıklı olan bir bebekte inek sütü verilmeye başlandıktan sonra ishal ve kusma gözlenirse, bazen dışkısında kan varsa ve çocukta sancılanmaya bağlı huzursuzluk ve ağlama varsa inek sütü alerjisi akla gelmelidir.

Referans

  1. Öztürk, M., & Besler, H. T. (2008). Besin Alerjileri. Sağlık Bakanlığı. Ankara, 727:7-23.

Tedavi Yaklaşımı

İSPA tedavisinin temel prensipleri; doğru tanı, reaksiyonların tedavisi, eliminasyon diyeti, 2 yaş altındaki çocuklarda uygun mama kullanımı, destek tedavisi, büyüme ve gelişmenin takibi ve eğitime dayanır.

Anne sütü alan bebeklerde de İSPA olabileceği unutulmamalıdır. Bu bebeklerde anne sütüne devam edilmeli, klinik reaksiyonların annenin inek sütü alımı ile ilişkisi kesin olarak gösterilmişse, annenin diyetinden süt ve süt ürünleri çıkarılmalıdır.

Referans:

  1. Koca, T., & Akçam, M. (2015). Inek sütü protein alerjisi/Cow’s-milk protein allergy. Dicle Tip Dergisi42(2), 268.

İnek sütünün çıkarıldığı bir diyet tüketiliyorsa aşağıdaki besinler ve besin ögeleri içeriğinde olan diğer ürünler de tüketilmemelidir.

• Tereyağı, tereyağı aromalı diğer yağlar, margarin

• Kazein, kazeinatlar

• Peynir çeşitleri, yoğurt, krema, muhallebi

• Yarı hidrolize edilmiş ürünler

• Laktalbumin, laktoglobulin, laktoz, laktuloz içeren ürünler

• Süt (az yağlı yarım yağlı, süt tozu, süt proteinleri, diğer hayvan sütleri)

• Puding, helva, kek, bisküvi, kurabiye, dondurma, makarna

• Aroma katıcı maddeler

Referans:

  1. Öztürk, M., & Besler, H. T. (2008). Besin Alerjileri. Sağlık Bakanlığı. Ankara, 727:7-23.  

İnek sütü protein alerjisinde ileri derece hidrolize, aminoasit bazlı ve pirinç bazlı formülalar tedaviye yönelik olarak tercih edilebilir.1

Eğer bebeğiniz için özel bir formül süt kullanılacaksa bu mutlaka hekim kontrolü ve gözetiminde olmalıdır.      

Referans:

  1. Günaydın, N. C. (2019). İnek Sütü Alerjisine Güncel Yaklaşım. Namık Kemal Tıp Dergisi7(2), 146-155.

İSPA BULGU VE BELİRTİLERİ


İnek sütü alerjisi (İSA) olarak da bilinen inek sütü proteini alerjisi (İSPA) sık görülen bir besin alerjisidir. İSPA olan çoğu bebekte sindirim problemleri gelişirken (örn. ishal , kusma , kabızlık ve reflü ), cilt problemleri (örn. egzama ve ürtiker), solunum belirtileri (örn. inatçı öksürük ve hışıltı ) ve diğer daha genel alerji belirtileri (örn. yorgunluk, uyku problemi) da görülebilir. Belirtiler çok geniş olabildiği için İSPA tanısı koymak zor olabilir. Belirtiler bebeğinizin olası davranışlarına benziyorsa (örn. regürjitasyon , ağlama ) veya diğer sık görülen problemlerle örtüşüyorsa (örn. uyuma güçlüğü, burun akıntısı) durum daha da zorlaşabilir. Tüm belirtiler beslendikten hemen sonra (2 saat içinde) başlamadığını, bazılarının 2 gün, hatta bir hafta kadar sonra ortaya çıkabildiğini bilmek de önemlidir.
Özellikle bebeğinizi tanımaya çalıştığınız bu dönemde, belirtiler tedirgin edici olabilir. İSPA doğru bir diyetle kolayca yönetilebilir. Bu nedenle erken tanı çok önemlidir. Bebeğinizde inek sütü proteinine karşı alerji olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuz tanıyı koyabilmek için size rehberlik edecektir.
İlk olarak doktorunuzdan randevu almalısınız. Doktorunuzdan randevu almadan önce hazır olabilmeniz için bu web sitesinde size destek olabilecek bilgiler sunuyoruz.

İSPA farklı belirtilerle karşımıza çıkabilir
İSPA olan bebeklerin ve küçük çocukların %92’sinde en az 2 organ sistemini etkileyen, 2 ya da daha fazla belirti görülür.

İSPA bebeklik döneminde (en sık 0-1 yaş) ortaya çıkar

İSPA tanısı genellikle bebek 6 aylık olmadan önce konur ve çoğu bebekte 3 yaş civarında düzelir.

Bebeğinizde İSPA olsa bile anne sütü vermeye devam edin
Nadir vakalarda sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde bile annenin diyetindeki inek sütü proteininin, anne sütüne geçmesi sonucunda İSPA oluşabilir.


BEBEĞİNİZ İSPA BELİRTİLERİNDEN HERHANGİ BİRİNİ GÖSTERİYORSA DOKTORUNUZA BAŞVURMALISINIZ


Özellikle bebeğinizi tanımaya çalıştığınız bu dönemde, belirtiler tedirgin edici olabilir. Eğer bebeğinizde inek sütündeki proteinlere karşı alerji olduğundan şüpheleniyorsanız tanıyı doğrulamak için doktorunuza başvurmalısınız. iSPA doktorunuzun önerileri doğrultusunda bebeğinizin diyetini düzenleyerek kolayca yönetilebilir.
Doktorunuzun önerisi veya rehberliği olmadan bebeğinize inek sütü içermeyen bir beslenme uygulamanız doğru değildir. Bu bölümdeki bilgiler İSPA’nın ne olduğunu anlamanız ve bebeğinizde görülebilecek bulguları ve belirtileri bilmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca doktorunuzun nasıl tanı koyduğunu ve yönettiğini bilmenize de yardımcı olacaktır.

icon-orange-baby

Sindirim




Sindirim belirtilerinin yaygınlığı
İSPA'lı bebeklerin yaklaşık %60'ında sindirim semptomları görülür.
icon-blue-baby

Solunum

Sindirim belirtilerinin yaygınlığı
İSPA'lı bebeklerin yaklaşık %30'unda solunum semptomları görülür.
icon-purple-babyCilt

Cilt







Ciltle ilişkili belirtilerin yaygınlığı
İSPA'lı bebeklerin yaklaşık %70'inde cilt semptomları görülür.
icon-red-heart

Genel





İSPA'lı bebeklerde yatıştırılamayan ağlama sık görülse de anafilaktik şok nadir görülür.

İNEK SÜTÜ PROTEİN ALERJİSİ (İSPA) NASIL ANLAŞILIR?

“Belirti kontrol listesi”ndeki birkaç basit soruya cevap vermeniz doktorunuzun bebeğinizde İSPA olup olmadığını belirlemesi için yardımcı olacaktır.





İSPA’NIN ARDINDAKİ BİLİM


İSPA, bağışıklık sisteminin inek sütündeki proteinlere karşı tepki verdiği bir besin alerjisidir. Bebeğinizin bağışıklık sistemi inek sütü proteinini yabancı madde (antijen) olarak algılar. Bu yabancı maddeye virüs veya bakteriymiş (patojen) gibi tepki verir ve onunla savaşmaya başlar. Bu reaksiyon döküntü, anafilaktik şok gibi çeşitli belirtilere yol açabilir. Beslendikten sonraki 2 saat içinde hızlı başlayan reaksiyonlar genellikle kusma veya hışıltılı solunum, cilt döküntüsü (dermatit), ürtiker (kurdeşen) ve göz kapaklarında ve dudaklarda şişme gibi daha alerjik reaksiyonlardır. Regürjitasyon, kolik, ishal, kabızlık, burun akıntısı, öksürük ile kuru, pullu ve kaşıntılı cilt (egzama) gibi diğer belirtiler günler sonra gelişebilir.

İSPA belirtileri sıkıntı verici olmasına rağmen bebeğin diyetinin düzenlenmesi ile kolayca yönetilebilir. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda bebeğinizi besleyebilir ve diğer çocuklar gibi büyüyüp geliştiğini görebilirsiniz.

Önemli Not: Tanı için her zaman bir doktora danışın. Doktorun önerisi veya rehberliği olmadan inek sütü içermeyen bir diyete veya özel bir mamaya başlamayın.

İSPA farklı belirtilerle karşımıza çıkabilir
İSPA olan bebeklerin ve küçük çocukların %92’sinde en az 2 organ sistemini etkileyen, 2 ya da daha fazla belirti görülür.

İSPA bebeklik döneminde (en sık 0-1 yaş) ortaya çıkar

İSPA tanısı genellikle bebek 6 aylık olmadan önce konur ve çoğu bebekte 3 yaş civarında düzelir.

Bebeğinizde İSPA olsa bile anne sütü vermeye devam edin
Nadir vakalarda sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde bile annenin diyetindeki inek sütü proteininin, anne sütüne geçmesi sonucunda İSPA oluşabilir.

Bebeklerde inek sütü alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir? Testi nasıl yapılır

Bebek Sağlığı

Haber Giriş: 15.06.2022 - 00:47 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.