yağ lambası ne demek / Sarı Yağ İkaz Lambası - Arıza Işıkları

Yağ Lambası Ne Demek

yağ lambası ne demek

Araçta Motor Yağ Lambası Neden Yanar

Araçta Yağ Lambası Neden Yanar

Araçta Yağ Lambası Neden Yanar, Araçların ön ekranlarında araba ile ilgili teknik bir sorun çıktığında kullanıcıların uyarılması amacıyla ikaz ışıkları ve göstergeleri haberci konumundadırlar. Aracın ilk çalıştırıldığı yani kontak çevrilmesiyle bütün ikaz ışıkları yanar ve belirli bir süre sonra sönerler. Bazı ikaz uyarıları ise araç hareket halinde de yanmaya devam eder ve sönmezler.

Yağ lambası da bunlardan biridir fakat bu lamba kırmızı bir şekilde yanıyor ve sönmüyor ise araçta bir sorun meydana gelmiş demektir. Bazen de araç hareket halindeyken bu uyarı yanıp söner bunun nedeni motor basıncının düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda aracın devirden yüksek bir devirde kullanılmaması ve servise gitmesinde fayda vardır.

Araçta Yağ Lambası Neden Yanar

Bu ikaz ışığının sürekli yanması durumunda bazı araçlar sesli şekilde uyarı yapabilmektedir ve son raddeye gelindiğini yola devam edilmesinin sakıncalı olduğunun sürücüye belirtmesi içindir. Bu nedenle eğer seyir halindeyse sürücü uygun bir yerde aracın yağ kontrolünü sağlaması gerekmektedir. Eğer yağ seviyesi olması gerekenin altında veya üstündeyse ikaz ışığı bu sebepten yanıyor olabilir. Ancak bu durumlar gözlenmediği halde uyarı ışığı yanıyorsa acilen servise götürülmesi gerekmektedir.

Motor Yağ Lambasının Yanmaması için Alınacak Önlemler

Aracın belirli dönemlerde kontrol edilmesi gereken bölümlerinden biri de yağ filtresidir. Belli bir süre önce beş bin kilometrede bir yağ filtresi değişimi mecburiydi şimdi ise teknolojinin otomotiv sektöründe de gelişmesiyle bu kilometre dört katına çıktı. Ayrıca zamanında değiştirilen yağ filtreleri yakıt tüketimi ve motor verimi konularında avantaj sağlamaktadır.


Ülkemizde yağ ikaz ışığı yanmadan herhangi bir değişime gidilmemektedir fakat aracımızın ömrü ve yakıt masrafının artmaması konusunda her zaman erken müdahalenin bizlere büyük katkılarının olacağını yadsımamak gerekir.

Aşağıdaki popüler aramalara cevap vermeye çalıştık. Sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. Konunun uzmanı editör arkadaşımız en kısa zamanda sorularınızı cevaplayacaktır.


  • Yağ lambası yanıp sönüyor 
  • Yağ olduğu halde yağ lambası yanıyor
  • Yağ lambası araç çalışırken yanıyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir
  • Yağ lambası yanıyor gaza basınca sönüyor
  • Yağ lambası nedir
  • Yağ lambası yanarsa ne olur
  • Motor ısınınca yağ lambası yanıp sönüyor
  • Sarı yağ lambası neden yanar

Motor Arıza Lambası Neden Yanar

Motordan Gelen Seslerin Nedenleri

Turbolu Araç Nasıl Kullanılır?

Motorun Teklemesinin nedenleri?


Ateşleme Sistemi Arızaları Nelerdir?

Motor Arızaları Hakkında Bilgiler

Otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller, çalışma prensibi gereği bazı bakımlara ihtiyaç duyarlar. Bu bakımlar zamanında yapılmadığında büyük sorunlarla karşılaşmak hiç de şaşırtıcı değildir. Otomobiller bakımları zamanında yapıldığında dahi arıza çıkarabilir. Bu arızalar gerçekleşmeden önce araçta bazı uyarılar oluşur. Bu uyarılardan biri de yağ lambasıdır. Yağ lambasının yanması araçta hayati öneme sahiptir. Motor yağı, motor içerisinde birlikte çalışan metallerin sürtünmesini azaltır. Ancak yağ lambasının yanması, motorda yağın yetersiz olduğunu veya yağ basıncının aşırı düşük olduğunu bildirir. Bu şekilde kullanılan aracın motoru, kısa bir süre sonra çöp olacaktır. Yataklar saracaktır. Bu sebeple aracınızın gösterge panelinde yağ lambası yanarsa aracı bir an önce stop edin.

Yağ Lambası Yanarsa Stop Edin

Otomobilinizle seyehat etmeden önce yağı ve suyu kontrol etmeniz gerekir. Yolculuk sırasında yağ lambası yanarsa aracı bir an önce stop edip yağ seviyesini kontrol etmeniz gerekir. Yağ pompası görevini yerine getiremiyor da olabilir. Bu şekilde yola devam etmek motor yataklarının aşırı sürtünme sebebiyle sarmasına neden olmaktadır.

Yağ Pompası Arıza Yaparsa Ne olur?

Yağ pompası bir arabanın kalbi gibidir. Motora krank devriyle orantılı olarak yağ basar. Yağ pompası arıza yaptığında motor yağ devri yapamaz hale gelir. Aracın yağ lambası yanar. Bunu fark etmeyen sürücüler araçlarını durdurmaz ve yollarına devam ederler. Pistonların krank miline bağlı olduğu kısımda krank milinin hareketini sağlayan yataklar vardır. Yataklara yağ gitmez ve araç yatak sarar. Motorunuzun sesi değişir. Motor bu şekilde çalışmaya devam ederse piston kolu krank milinden çıkıp bloğu delecektir. Yatak sarması sonucunda motorunuz revizyon ile onarılabilirken, kol çıkarırsa yani blok delinirse motor değişimi gerekecektir. Her ne kadar blok tamirim yapılabilse de çok uzun ömürlü olmamaktadır. Bu sebeple araç kullanırken gösterge panelinde yağ lambasının yandığı görüldüğünde hemen kenara çekilip aracın yağ seviyesine bakılmalı. Aracınızın yağı eksikse tamamlanmalı ancak yağı tam ise yağ pompasının arızasıdır. Kesinlikle araç çalıştırılmamalıdır. Çekici çağrılmalıdır.

Yağ Pompası Neden Bozulur?

Metal yorgunluğu ve Yıpranma

Motordaki her parça gibi bu parça  da zamanla metal yorgunluğunun da etkisiyle aşınabilir ve özelliğini kaybedebilir.

Periyodik Bakımların Zamanında Yapılmaması

Otomobillerin belirli periyotlarla yağ bakımına girmesi gerekir. Bu bakımın geciktirilmesi sonucu motor içerisinde bulunan yağın özelliği bozulabilir. Biriken tortu veya çapaklar yağ pompasının süzgecini tıkayabilir

Yağ Lambası YanarsaKalitesiz ve Yanlış Değerde Yağ Kullanmak

Her aracın kullanması gereken yağ viskozite değerleri vardır. Yağ değişiminde uygun değerlerde yağ almak gerekir. uygun olmayan değerlere sahip yağ kullanmak pompa arızasına yol açabilir. Yağın kalitesi de çok önemlidir.

monash.pw Otomobil İlanları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır