bağırsak enfeksiyonu sıcak su torbası / Sıcak su torbaları nasıl kullanılmalı? - Sağlık Haberleri

Bağırsak Enfeksiyonu Sıcak Su Torbası

bağırsak enfeksiyonu sıcak su torbası

Yaz enfeksiyonlarına karşı &#;nlemlerinizi alın

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, sıcaklarla boğuştuğumuz yaz mevsiminde vücut ısısını korumanın önemini vurguladı. Dr. Yetim, solunum yolları, mide bağırsak ve idrar yolları enfeksiyonları konusunda uyarıda bulundu. Bir enfeksiyon hastalığının oluşması için iki faktör gerektiğini belirten Dr. Yetim, “Birincisi mikrobun olması, ikincisi de vücut direncinin yani bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Bu sistemin güçlü olması için başta vücut sıcaklığı olmak üzere birçok faktörün normal olması gerekmektedir. İmmun sistemimiz güçlü olursa mikrobu alsak bile hasta olmayız ya da hastalığı çok hafif atlatırız” diye konuştu. Yaz gribi Solunum yolları enfeksiyonlarını daha çok kış aylarında gördüklerini belirten Uzm. Dr. Yetim, klima kullanımının yaygınlaşmasıyla bu vakaların yaz aylarında da arttığını kaydetti. Genellikle dışarda 30 derece üzerinde olan sıcaklıktan klimayla sağlanan derece sıcaklığa geçildiğinde vücutta ani ısı düşmesi sonucu direnç kırılması oluştuğunu ifade eden Dr. Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sırada solunum sisteminde fırsat kollayan bir mikrop varsa bu durumdan yararlanarak hücre içine girerek enfeksiyonu başlatır. Ayrıca soğuk yiyecek ve içecekler de boğaz bölgesinde ısı düşmesine neden olarak ‘yaz gribi’ dediğimiz enfeksiyonun oluşmasında rol oynarlar.” Mide bağırsak enfeksiyonları Uzm. Dr. Yetim, yaz aylarında daha çok sindirim sistemi enfeksiyonlarının görüldüğüne dikkat çekti. Yetim, sindirim sistemine mikropların besinler aracılığı ile girerek yemek borusu, mide ve bağırsaklarda yerleşip oralarda enfeksiyona neden olduklarını vurguladı. Sıcak etkisi ile yiyeceklerin çabuk bozulup bayatladığını ve mikrop odağı haline geldiğini kaydeden Yetim, “Özellikle et grubu, süt ürünleri ve şekerli yiyeceklerde mikroplar kolaylıkla ürerler ve böylece enfekte olmuş yiyeceklerin yenmesiyle bedenimize girerler. Mide ve bağırsaklarda çoğalarak mide bağırsak enfeksiyonlarına neden olurlar.

Ayrıca soğuk yiyecek ve içecekler de mide ve bağırsaklarda direnci düşürerek ortamdaki bazı flora bakterilerinin patojen, yani hastalık yapar hale gelmesine neden olurlar. Flora, sindirimde rol oynayan, hastalık yapmayan mikroplardır. Soğuk etkisi ile bu mikroplar, bulundukları yerde enfeksiyonlara neden olabilirler” dedi. İdrar yolu enfeksiyonları İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yetim, yaz aylarında sık görülen bir diğer enfeksiyonun üriner sistem (idrar yolları) enfeksiyonları olduğunu söyledi. Yetim, “En sık idrar torbası, idrar kanalları ve daha seyrek olarak böbrekler etkilenebilir. İdrar torbası enfeksiyonuna sistit denir. Genellikle karın orta alt bölgelerinde sancı, dolgunluk ve rahatsızlık hissi, sık ve yanmalı idrar yapma gibi şikayetlerle seyreder. Bu enfeksiyonların en önemli nedeni ise özellikle karın alt bölgelerinin soğuk etkisinde kalmasıdır. Çok soğuk suda fazla kalmak, ıslak mayo ile rüzgarda durmak bedenimizin ısısını düşürerek direncin kırılmasına yol açar. Ayrıca kalabalık ortamlarda plaj ve özellikle yüzme havuzlarındaki sularda mikropların fazla olabileceği de unutulmamalıdır” diye konuştu.

Üst solunum yolları enfeksiyonları “Yaz gribi” de denilen üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtilerini ve yapılması gerekenleri anlatan Yetim, “Bu belirtiler; boğaz ve baş ağrısı, akıntılar, aksırık, öksürük, bazen üşüme-ateş ve halsizliktir. Daha seyrek olarak alt solunum yolu enfeksiyonları da olabilir. Bu hastalıklarda tablo genellikle daha kötüdür, öksürük balgam, üşüme-titreme ateş ve bazen solunum yetmezliği görülebilir. Yaz aylarında solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için aşırı terlemeden kaçınmak, bu nedenle ince pamuklu ve hava geçiren giysiler kullanmak, güneş ışınlarından korunmak, bu nedenle şapka, şemsiye ve güneş koruyucu kremler kullanmak, klimalı ortama girince direk soğuk hava etkisinden korunmak, evde ve arabada klimaları çok soğuk derecede çalıştırmamak, özellikle bedenimiz sıcak ve terliyken çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekir” dedi. Sindirim sistemi enfeksiyonları Sindirim sistemi enfeksiyonlarının en önemli belirtisinin ishal olduğunu söyleyen Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sindirim sistemi enfeksiyonlarında karın ağrısı, bulantı-kusma, ateş halsizlik gibi şikayetler de olur. Genellikle gün içinde düzelme olur. Ancak bazen bu enfeksiyonlar, özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda yaşamı tehdit edecek şiddette olabilir. Tedavide geç kalmamak, bir an önce beden su ve elektrolit dengesini düzletmek gerekir. Mide bağırsak enfeksiyonlarından korunmak için yiyeceklerimizi uzun süre açıkta ve sıcakta bırakmamak, bayat ve kirli yiyeceklerden kaçınmak, özellikle et grubu yiyecekleri iyi pişirmek, sebze ve meyveleri çok iyi yıkayarak yemek, ellerimizi güzelce yıkamadan herhangi bir şey tutarak yememek gerekir.”

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu

İYE, bakterilerin idrar yolunu işgal edip hem acı hem de rahatsızlık yaratan bir enfeksiyona neden olmasıyla yaşanır. Enfeksiyon, genellikle kendi bakterilerimizin, ait olmadıkları yerlerde belirmesi nedeniyle ortaya çıkar ve bunlardan en yaygın olanı, normalde bağırsakta yaşayan E. Coli bakterisidir. Stafilokokkal saprofitus genellikle daha genç yaştaki kadınlar arasında yaygın bir enfeksiyon kaynağıdır. Fakat bazen durumdan diğer bakteri türleri de sorumlu olabilir.

Kadınlar anatomileri sebebiyle erkeklerden daha fazla risk altındadır. Kadınlarda üretra, erkeklerde olduğundan daha kısadır ve ayrıca, bakterilerin idrar yolunu işgal edebileceği anüse daha yakındır.

Kadınlarda östrojen hormonu yaş ilerledikçe azalır. Bu da idrar yolunun kenarlarının incelmesi ve kurumasına neden olur. Koruyucu mukoza zarı veya mukoza da daha az asitli hale gelerek enfeksiyonla savaşma yetisi azalır. Östrojen hormonu tedavisinin İYE sorununu önlemek için tavsiye edilmesinin nedeni de budur.

İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nedir?

  • İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi
  • Sık sık idrara çıkmanın yanısıra sürekli olarak tuvalete gitme ihtiyacı
  • Her seferinde az miktarda idrar yapma
  • İdrarda kan görülmesi
  • Koyu renk, bulanık veya yoğun kokulu idrar
  • Gerçekten ateş olmasa da kendini soğuk hissetme
  • Ani idrar inkontinansı

İshal

Okuma Süresi: 4dakika

İshal nedir?

İshal, bir gün içinde normalden daha sık olarak 3 veya daha fazla gevşek veya sıvı dışkı (kaka) yapmanız anlamına gelir. İshaliniz varsa, bağırsak hareketlerinizin hacminde, sululuğunda veya sıklığında bir artış yaşayacaksınız. İshal ataklarına genellikle bir mide böceği (gastroenterit) neden olur ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, ishalin başka birçok nedeni vardır.

Bir veya iki gün süren ve kendi kendine geçen ishal, her yaştan insanı etkileyen yaygın bir durum olan akut ishal olarak bilinir. Dört hafta veya daha uzun süren ishal (sürekli veya aralıklı) kronik ishal olarak bilinir ve altta yatan bir kronik hastalık veya durumun belirtisi olabilir.

Hangi belirtiler ishal ile ilgilidir?

Gevşek ve sulu ishal dışkılarının yanı sıra, bazen aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka semptomlar yaşayabilirsiniz;

  • Mide bulantısı (hasta hissetmek)
  • Kusma
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Şişkinlik ve gaz
  • Kolik benzeri karın krampları
  • Mide ağrıları
  • İştah kaybı
  • Zayıflık
  • Dehidrasyon
  • Acilen tuvalete gitme ihtiyacı

İshale ne sebep olur?

Akut (veya kısa süreli) ishale genellikle bağırsakların bakteriyel (örneğin, salmonella), viral (örneğin, norovirüs  veya rotavirüs ) veya parazitik (örneğin, giardia) enfeksiyonu neden olur. Bu enfeksiyonlardan herhangi birinin neden olduğu ishale gastroenterit denir.

İklim veya sağlık uygulamalarının kendi ülkesinden farklı olduğu yerlere seyahat, kısa süreli gastroenterite (örn. kontamine yiyecek veya sudan) neden olabilir ve bu, gezgin ishali olarak bilinir. Jet lag ile ilişkili ishal genellikle tedavi olmaksızın birkaç gün içinde azalacaktır.

İshal, dışkınızdan yeterince su alınmadığında veya dışkıya çok fazla sıvı salgılanarak dışkıyı gevşettiğinde meydana gelir. İshalin birçok farklı nedeni vardır. Birkaç gün içinde düzelen kısa süreli bir hastalıktan kaynaklanabilir veya devam eden bir sorunun veya kronik bir durumun belirtisi olabilir. Kısa süreli ishalin diğer nedenleri şunlardır;

  • Beslenmede değişiklik
  • Bazı gıda bileşenleri, örneğin suni tatlandırıcılar sorbitol ve mannitol ve doğal şeker fruktoz
  • Çok fazla alkol içmek
  • Stres

Kronik ishalin en yaygın nedenleri, aşağıdakileri içeren altta yatan hastalıklar veya durumlardır;

  • Gluten intoleransı (çölyak hastalığı)
  • Laktoz intoleransı (süt ürünlerinde laktozu uygun şekilde sindirememe)
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Kronik bağırsak enfeksiyonu
  • İnflamatuar bağırsak hastalıkları
  • Bağırsak kanseri
  • Divertikülit

Kanser, HIV/AIDS ile yaşayanlar veya organ nakli geçirmiş olanlar gibi bağışıklık sistemi baskılanmış veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bir gastroenterit nöbeti sonucu devam eden ishal geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bazı antibiyotikler ve kanser ilaçları gibi bazı ilaçları alırken de kronik ishal oluşabilir.

Bazı tıbbi tedaviler yan etki olarak ishale neden olabilir;

  • Bazı ilaçlar – örneğin, antibiyotikler
  • Müshil, eğer çok fazla alınırsa
  • Karın veya pelvisi içeren radyoterapi
  • Kemoterapi

Ne zaman doktora gitmem lazım?

İshal atağı genellikle herhangi bir tedavi olmaksızın iyileşir. Aşağıdakil belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız tıbbi yardım alın;

  • Devam eden veya şiddetli ishal
  • Dışkınızda kan veya mukus
  • Ateşle beraber görülen ishal
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Geceleri ishal
  • Dehidrasyon belirtileri (yorgun hissetme, idrara çıkmada azalma, susuzluk ve ağız kuruluğu)

Devam eden ishal dehidrasyona ve elektrolit dengesizliğine yol açabilir, bu da onu tehlikeli hale getirir &#; özellikle çok hızlı bir şekilde etkilenebilecek çok genç veya yaşlı insanlar için.

İshal nasıl teşhis edilir?

İshal, belirtilerinize ve doktorunuz tarafından incelenen tıbbi geçmişinize dayanarak teşhis edilebilir. İshal birkaç gün sonra geçerse sebebini bulamayabilirsiniz. Bazen, altta yatan bir durumu teşhis etmek için testlere ihtiyaç duyulabilir. Bunlar şunları içerir;

  • Kan testleri
  • Dışkı testleri
  • Endoskopi veya kolonoskopi
  • Biyopsi (çok nadiren)

Devam eden ishaliniz varsa, doktorunuz altta yatan nedeni araştırmak için sizi bir gastroenteroloğa veya başka bir uzmana yönlendirebilir.

İshal nasıl tedavi edilir?

Sağlıklı insanlarda genellikle kendiliğinden geçen basit kısa süreli ishal atakları durumunda, muhtemelen evde bakım yoluyla belirtilerinizi yönetebileceksiniz. Aşağıdakileri yapmaya çalışmalısınız;

  • Evde dinlenmek
  • 24 saat boyunca işten veya okuldan uzak durun
  • Kaybedilen sıvıları yerine koymak için su veya oral rehidrasyon solüsyonu için &#; hasta hissediyorsanız küçük yudumlar alın
  • Meyve suyu ve şekerli içeceklerden kaçının. Bu içecekler ishal süresini uzatırlar.
  • Alkol ve kafeinden kaçının.
  • Süt ürünleri ve yağlı, yüksek lifli veya şekerli yiyeceklerden kaçının.
  • Karnınıza sıcak su torbası koymak karın kramplarınız için biraz rahatlama sağlayabilir.
  • Sizde veya çocuğunuzda ishalden dolayı kızarıklık (pişik gibi) gelişirse, etkilenen bölgelere krem ​​uygulayın.
  • Aspirin gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar almaktan kaçının, çünkü bu ilaçlar ishale neden olabilir.
  • İshali yavaşlatan ishal önleyici ilaçlardan kaçınılmalıdır, çünkü bu ilaçlar vücudunuzun ishale neden olabilecek bakteri veya virüslerden kurtulmasını engeller.
  • Normale dönene kadar beslenmenizi yönetin. Pirinç, makarna ve kraker gibi hafif yiyecekler yiyin ve yağlı yiyeceklerden veya çözünmeyen lif oranı yüksek olanlardan kaçının.

Oral rehidrasyon çözümleri: Bunlar eczanede eczaneden temin edilebilir. Yaşlı insanlar ve çocuklar için oral rehidrasyon solüsyonları sade sudan daha iyi bir seçimdir. Hem sıvıları hem de elektrolitleri (vücudunuzun çalışması gereken önemli mineraller) doğru konsantrasyonlarda değiştirmek için özel olarak yapılırlar. Sporcu rehidrasyon içecekleri tavsiye edilmez.

İshal önleyici ilaçlar: İshal önleyici ilaçlar bebeklerde veya çocuklarda ishal atağını tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Reçetesiz satılan ishal önleyici ilaçlar almayı düşünüyorsanız, eczacınız veya doktorunuz size tavsiyede bulunabilir. Bazı spesifik enfeksiyonların neden olduğu ishal durumunda kullanıma uygun değildirler. Ateşiniz varsa veya dışkınızda kan varsa bunları almayın.

İshalin vücudunuzun bir mide-bağırsak enfeksiyonundan kurtulma yolu olduğunu unutmayın, bu nedenle bu ilaçlar bağırsaklarınızı yavaşlattığı ve hastalığınızı uzatabileceği için uzun süreli olarak alınmamalıdır.

Kusma önleyici ilaçlar: Gastroenteritiniz varsa ve kusma nedeniyle sorunlarınız varsa doktorunuz tarafından antiemetikler reçete edilebilir.

İntravenöz sıvılar: Yeterince rehidrate olamayan kişilere serum yoluyla intravenöz sıvı verilmesi gerekebilir.

Antibiyotikler: Ani ishal ataklarının çoğuna virüsler neden olur ve bu nedenle sadece bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan antibiyotikler hiçbir işe yaramaz. Doktorunuz  ishalinizin bakteriyel veya parazitik bir enfeksiyondan kaynaklandığını belirlerse, antibiyotik reçete edebilir.

Beslenme değişiklikleri: Beslenme nedeniyle veya irritabl bağırsak sendromu nedeniyle ishal yaşıyorsanız, doktorunuz bazı beslenme düzeni değişiklikleri önerebilir.

İshal ile ilişkili komplikasyonlar nelerdir?

İshal dehidrasyona neden olabilir. İshal olduğunuzda vücutta normalden daha fazla sıvı kaybedilir. Dehidrasyon, elektrolitlerin (vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu minerallerin) kaybına neden olabilir. Bu nedenle rehidrasyon çok önemlidir.

İshal, yiyeceklerin vücudunuzda hızla hareket etmesine neden olur. Bu devam ederse, besinleri emmenizi zorlaştırır ve yetersiz beslenmeye yol açabilir.

Bazı kişilerde ishal veya gastroenterit döneminden sonra geçici laktoz intoleransı gelişebilir. Belirtiler birkaç haftadan uzun sürerse doktorunuza görünün.

İshal önlenebilir mi?

Gastroenterit &#; ishalin en yaygın nedeni &#; oldukça bulaşıcıdır ve çoğunlukla hastalığı olan başka bir kişiyle temas yoluyla veya kontamine yiyeceklerden yayılır. Bu önlemler yayılmayı durdurmaya yardımcı olabilir;

  • İyi bir el yıkama tekniği kullanarak ellerinizi sık sık yıkayın
  • Uygun gıda güvenliği uygulamalarını takip edin
  • Bir hane üyesi ishal ise, diğer üyeler için yemek hazırlamamalı ve herkes düzenli el yıkama ve hijyen uygulamalarını takip etmelidir.
  • İshali olan biri hastaneleri, yaşlı bakım tesislerini veya yüzme havuzlarını ziyaret etmemelidir.
  • Etin iyice piştiğinden emin olun.
  • Taze hazırlandıklarından ve güvenilir bir kaynaktan olduklarından emin değilseniz çiğ et, balık ve kabuklu deniz ürünleri yemekten kaçının.
  • Pişmiş eti asla çiğ et bulunan yüzeylere veya tabaklara koymayın.

Paylaş:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası