orucu bilerek bozmanın cezası nedir / Oruç bozmanın kefareti nedir? Orucu bilerek bozmanın hükmü - Ramazan Haberleri

Orucu Bilerek Bozmanın Cezası Nedir

orucu bilerek bozmanın cezası nedir

Orucu bilerek bozmanın cezası, hükmü nedir? Oruç kefareti hakkında bilinmesi gerekenler

Orucun yanlışlıkla bozulmasının bir cezası olmadığı gibi oruç tutmayan ya da bilerek orucunu bozanlara da bir ceza verilmemektedir. Oruç farz ibadetler arasında yer aldığı için bilerek tutmayan kişiler Allah'ın emrine karşı geldikleri için haram işlemiş olurlar. Bu yüzden oruç tutmamak haramdır.

Oruç tutan kişiler bilinçli olarak oruçlarını bozduklarında hiç ara vermeden altmış gün oruç tutmak zorundalardır. Bunu yapamayanların ise ya bir köleyi azat etmesi ya da altmış fakirin karnını doyurması gerekiyor.

İSLAM'DA KASTEN ORUÇ BOZMANIN CEZASI

Kur'an-ı Kerim'in temel şartı her zaman eşit olmaktır. Bu yüzden bilinçli olarak orucunu bozanların altmış gün aralıksız olarak oruç tutması ya da altmış fakirin karnını doyurması gerekiyor.

kasten oruç bozmanın cezası

Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre bilinçli oruç bozmakla ilgili şu hikaye anlatılmaktadır; Bir köylü, Ramazan ayında oruç tuttuğu sırada eşi ile beraber olur ve orucunu bozar. Bu durumda Peygamber Efendimiz (sav) işlediği günahına karşılık olarak kefareti olup olmadığını sorar. Köle azat edecek güç, art arda 60 gün oruç ya da fakirin karnını doyurma konusunda sorduğu bütün soruya köylü hayır yapamam gücüm yok diye cevap vermiştir. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (sav) köylüye bir sepet dolusu hurma verir. Köylü, Mekke civarında kendisinden daha fakir birisi olmadığını anlatınca Efendimiz (sav) bu hurmaları ailesine götürmelerini ve beraber yemelerini söyleyerek Allah affetsin demiştir. Bu rivayete göre Dârekutnî el-‘İlel’de, Zührî’ bu konuda Feth süresi 4/168. Ayette denildiği gibi orucun kefareti farz olmayıp sünnet hükmünde olmaktadır.

Orucu kasten bozmanın hükmü nedir?

Orucu kasten, yani bir mazereti olmadığı hâlde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s.), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).

Bozulan vacip ve nafile oruçların kazası gerekir mi?

Adak sebebiyle vacip olan oruç bozulursa kaza edilmesi gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 284-285). Nafile oruç ise, kişiye farz veya vacip olmadığı hâlde, isteğe bağlı olarak Ramazan ayının dışında tutulan oruçtur. Nafile de olsa, başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir. Bu nedenle diğer nafile ibadetlerde olduğu gibi, bozulan nafile orucun da kaza edilmesi Hanefîlere göre vaciptir.

Bilerek oruç bozmanın hükmü nedir? Diyanet kasten oruç bozmanın cezası

Bilerek oruç bozmanın hükmü nedir? Diyanet kasten oruç bozmanın cezası

ensonhaber.com

On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayının gelip çatmasıyla birlikte oruç ibadeti ile ilgili detaylar gündemdeki yerini aldı.

Ramazan ayının ilk haftasında, sürece adapte olamayanlar oruç tutmakta zorluklar yaşayabiliyor ve oruçlarını bozabiliyorlar.

Birçok kişi de istemeden de olsa bazı durumlar nedeniyle oruçlarını bozmak zorunda kalabiliyor.

Bilindiği üzere isteyerek oruç bozmak büyük bir kefaret gerekiyor. Bu noktada oruçlu olan müslümanlar, ''Bilerek oruç bozmanın kefareti nedir?'' sorusuna yanıt arıyor.

Kasten oruç bozmanın hükmü nedir? İsteyerek oruç bozmanın cezası kaç gün? gibi soruların yanıtları merak ediliyor. İşte Diyanet'in oruç bozmakla ilgili açıklaması ve detaylar...

BİLEREK ORUÇ BOZMANIN GÜNAHI NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde ''Oruç bozmanın cezası nedir?'' sorusunun yanıtı yer alıyor. İşte orucu kasten bozmanın cezası;

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan'ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü'l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81).

Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).

Bilerek oruç bozmanın hükmü nedir? Diyanet kasten oruç bozmanın cezası

DİYANET ORUCU KASTEN BOZMANIN KEFARETİ

Başlanan bir Ramazan orucunu meşru bir mazeret olmaksızın bilerek bozan bir kimsenin gücü yetmesi hâlinde peş peşe iki kamerî ay veya altmış gün keffâret orucu tutması gerekir.

Hanefilere göre kadınların âdet hâlleri hariç hiçbir sebeple keffâret orucuna ara verilmez. Sefer ve benzeri bir sebeple ara verilmesi hâlinde daha önce tutulmuş olan oruçlar nafile yerine geçer. Bu durumda keffâret orucuna baştan başlanır. Çünkü keffâret orucunun ara verilmeksizin tutulması gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, II, 278).

Bununla birlikte tutulmakta olan keffaret orucuna hastalık ve yolculuk mazeretine binaen ara verilebileceğini, bu mazeretler sona erince ara vermeden kaldığı yerden devam edilebileceğini söyleyen mezheplerin görüşleriyle de amel edilebilir (bkz. Mevvâk, et-Tâc, V, 448).

diyanetgünahOruç

Google News ile Takip Et

Orucu bilerek bozmanın cezası nedir, nasıl telafi edilir? Diyanet bilgisi

Haberin Devamı

Bazı durumlarda gün içerisinde iftar vaktinden önce orucu bozan vatandaşlar, bunun dinen hükmü konusunda araştırmalarda bulunuyorlar. Oruç tutmanın iradeye sahip olmak amacında idrak edildiği düşünecek olursak, orucu bilerek bozmak dinen belli başlı hükümleri beraberinde getirir. PEki, Orucu bilerek bozmanın cezası nedir, nasıl telafi edilir? Diyanet bilgisi ile haberimizde...

ORUCU BİLEREK BOZMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, "Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262)."

Haberin Devamı

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır