yumurtlama gününden kaç gün sonra test yapılır / Ovulasyon Testi (Yumurtlama Testi) Nedir? | Bahçeci

Yumurtlama Gününden Kaç Gün Sonra Test Yapılır

yumurtlama gününden kaç gün sonra test yapılır

Bahçeci Sağlık Grubu

Ovulasyon Testi (Yumurtlama Testi) Nedir?

Gebe kalmak için en uygun zamanın belirlenmesi amacıyla uygulanan ovulasyon testi ya da farklı bir deyişle yumurtlama testi, yumurtlama sırasında artış gösteren hormonların idrarda ölçülmesi ile yapılır.

Üreme dönemindeki kadınların yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların bir kısmı her ay düzenli olarak olgunlaşır ve fallop tüplerine doğru ilerler. Bu noktada yumurtanın sperm hücresi ile döllenebilmesi için yaklaşık 24 saat süresi vardır. Bu sürenin ardından yumurta işlevini kaybeder.

Gebeliğin oluşabilmesi için kısıtlı olan bu dönemin belirlenmesi amacıyla ovulasyon testi yapılır. İdrar ile yapılan test, yumurtlama döneminden hemen önce artan hormon seviyesini ölçerken; tükürük ile yapılan testler, hormonal değişime bağlı olarak ağız salgısında artan tuz miktarını ölçümler.

Böylece gebelik için ideal olan zaman belirlenir. Gebelik şansını artırmak isteyen kadınlar tarafından sorulan ovulasyon testi pozitif çıkınca ne zaman ilişki olmalı sorusunu yanıtlamadan önce ovulasyon testi nedir bunu iyi kavramak gerekir.

Ovulasyon Testi (Yumurtlama Testi) Nedir?

Her ay düzenli olarak adet gören kadınlar, menstrüasyon dönemlerinin ortasında yumurtlar. Bu dönem tam olarak bir sonraki adet tarihinden önceki günde gerçekleşir.

Ancak adet dönemi düzensiz olan kişilerin bu günü saptaması oldukça zordur. Rezervde bulunan yumurtaların olgunlaşması ile birlikte içinde bulunduğu folikül çatlar ve yumurta rahme açılan fallop tüplerine ilerler.

Kişinin gebe kalma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu bu dönemde, düzenli ve korunmasız cinsel ilişki ile kişi kolaylıkla gebe kalabilir.

Yumurtalar, fallop tüplerinde döllenme oluşana kadar en fazla 24 saat hayatta kalabilirken, sperm hücreleri kadın rahminde ve fallop tüplerinde yaklaşık olarak 48 saat kadar canlı kalabilir. Dolayısıyla gebeliğin oluşması için sadece belirli saatlerde ilişkiye girmeye gerek yoktur.

Yumurtlama döneminin ovulasyon testi ile tespit edilmesinin ardından düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek, gebelik şansını bir hayli yükseltir.

Eczanelerde satılan yumurtlama dönemi testi, gebelik testine benzer bir yapıya ve çalışma prensibine sahiptir. Gebe kalmak isteyen kişi, yumurtlama dönemine yakın olduğunu düşündüğü zamanda, testi kolaylıkla kendi başına yaparak, yumurtlama dönemini tespit edebilir.

Analog ya da dijital ovulasyon testi ile evde kolayca yumurtlama dönemi tespit edilebilir.

Bu testler temel olarak idrarda bulunan ve her ay yumurtlama döneminden 24 ile 36 saat önce iki kat artış gösteren Luteinik hormonu (LH) ölçer.

LH hormonunun yükselmesi ile birlikte yumurtanın salınımı tetiklendiğinden, bu dönemin belirlenmesi gebe kalmak isteyenler için oldukça önemlidir. Ovulasyon testi ile hamile kalanlar, Luteinik hormonunun salınım zamanını tam olarak bildiklerinden, bu zamanı takip eden ilk 24 ile 36 saat içinde cinsel ilişkiye girerek gebelik şanslarını artırmışlardır.

Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır?

Sıklıkla sorulan ovulasyon testi nasıl kullanılır ve yumurtlama testi nasıl yapılır sorularının yanıtları şu şekildedir: Ovulasyon testi kullananlar öncelikle iki adet tarihinin yaklaşık olarak ortalarında olduğundan emin olmalıdır. Böylece yumurtlama döneminin yaklaşık olarak zamanı belirlenmiş olur.

İdrardan bakılarak yapılan gebelik ovulasyon testi, eczaneden alınan cihazın uç kısmında bulunan bölümün üzerine idrarın yapılması ya da temiz bir kapta bulunan idrarın içine batırılması ile başlar.

Satın alınan cihaz, dijital ovulasyon testi ise ekrandan, analog ise gösterge panelinden, yumurtlama testi sonucunu takip etmek için cihazın kapağı kapatılarak düz bir zemine konmalıdır.

Yumurtlama testi hesaplama yaparken ne kadar süre ile beklenmesi gerektiği markadan markaya farklılık gösterdiğinden, kutu içeriğinde bulunan kullanma kılavuzu mutlaka kontrol edilmelidir.

Belirtilen sürenin ardından ekranda ya da panelde yer alan simgeler ile yumurtlama döneminde olunup olunmadığı tespit edilir. Kişi, test sonucuna göre doğurganlığın yüksek olduğu dönemde ise, testi takip eden 24 ile 36 saat içinde cinsel ilişkiye girmesi gebelik şansını artırır. Ancak kişi henüz doğurgan dönemde değil ise düzenli olarak her gün test yapmaya devam ederek ideal zamanı tespit edebilir.

Tükürükten bakılan ovulasyon testi nasıl yapılır sorusunun yanıtı ise şu şekildedir: Satın alınan cihazın, bir şey yiyip içmeden kullanılması testin doğruluğu açısından önemlidir.

Parmak ucu tükürük ile ıslatıldıktan sonra hava kabarcığı bulunmayan tükürük, cihazın uç kısmına ya da farklı bir deyişle slayt bölgesine değdirilerek, tükürüğün kuruması beklenir.

Cihaz üzerinde yer alan mercekten bakılarak yumurtlama döneminde olunup olunmadığı öğrenilir. En iyi ovulasyon testi olarak tavsiye edilen cihazlar genellikle kişilerin doğru dönemde yaptıkları test cihazlarıdır.

Yumurtlama döneminin öğrenilmesinde etkin ve pratik bir yöntem olan ovulasyon testinin tekrar tekrar yapılmaması için adet dönemlerinin takibi son derece önemlidir. Bu yüzden ovulasyon testi ne zaman yapılır sorusu, gebe kalmak isteyen kişiler için oldukça önem taşır.

Yumurtlama Testi Ne Zaman Yapılır?

Ovulasyon testi, yumurtlama döneminden önce artış gösteren Luteinik hormonunu tespit ettiğinden, adet döneminin takibi son derece önemlidir. Yumurtlama bir sonraki adet döneminden önceki gün gerçekleştiğinden, bu dönemde test yapılması daha uygundur.

Adet döngüsü düzensiz olan kişilerin, son 3 ayda gerçekleşen en kısa döngüyü baz alması, yumurtlama dönemini kaçırmaması açısından önemlidir.

Adet kanaması 28 günde bir gerçekleşen kişinin, teste son gördüğü adet dönemini takip eden günde başlaması ve güne kadar devam etmesi yumurtlama döneminin kaçırılmadan belirlenmesi için son derece uygundur. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da lekelenme ya da kanamanın başladığı günü, 1. gün olarak saymaktır.

Ovulasyon testi günün her saati uygulanabilse de, sabah saat 10 ile akşam saat 8 arasında uygulamak, testin doğruluk oranını artırır. Testten önce yaklaşık 2 saat süreyle sıvı tüketilmemesi, LH düzeyinin ölçümünü kolaylaştırır.

Gün içinde 2 kez test uygulanması durumunda, iki testin arasında 8 saat bulunması LH düzeyinin doğru bir şekilde belirlenmesi açısından faydalıdır.

Kullanılan hormonal içerikli ilaçların varlığında test sonucu doğru çıkmayabilir. Ancak bu ilaçların kullanımı bırakılmadan önce mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Yumurtlama Testi ile Hamilelik Öğrenilir mi?

Gebelik oluşumundan şüphe edilmesi durumunda yumurtlama testi değil, gebelik testi uygulanmalıdır. Her iki testin de idrara batırılarak ya da üzerine idrar yapılması ile ölçüm yapmasından kaynaklı olarak yanlış bir algı oluşsa da bu bilgi tamamen yanlıştır.

Ovulasyon testi, yumurtlama döneminde artış gösteren Luteinik hormonunu (LH) ölçer. Bu hormon, yumurtalık rezervinde yer alan yumurtanın fallop tüplerine ilerlemesini tetikler.

Gebelik varlığında ise vücutta Human Chorionic Gonadotropin (HCG) adlı hormon hızla artış gösterir. Eczanelerde satılan gebelik testleri, idrarda bulunan HCG hormonunun ölçümünü yapar.

Dolayısıyla idrarda LH hormon seviyesinin ölçümünü yapan ovulasyon testi ile hamilelik öğrenilir mi sorusu kesinlikle hayır olarak yanıtlanır.

Defalarca denenmesine rağmen evde yapılan ovulasyon test sonucunun negatif olması ve 1 yıl süre ile korunmasız ve düzenli olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebelik sağlanamaması durumunda çift, uzman hekime başvurulmalıdır.

Düzenli adet görülmesine rağmen gebeliğin oluşmamasının altında yatan pek çok farklı neden olabilir. Bu durumun araştırılmasının ardından bebek sahibi olmak isteyen çift, birlikte karar vererek üremeye yardımcı tedavi yöntemlerini de deneyebilir.

Yumurtlama testi ve ovulasyon testi fiyat bilgisi hakkındaki tüm sorularınız için 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Hamilelik Ne Zaman Ve Kaç Günde Belli Olur? İdrarda Ve Kanda Gebelik En Erken Ne Zaman Çıkar?

Vücutta hCG hormonunun ölçümlenmesi, hamilelik testinin pozitif çıktığı anlamına gelir. Dolayısıyla gebelik testinden doğru sonuç alabilmek için, embriyonun rahime yerleştiği andan itibaren vücutta ölçümlenebilecek düzeyde beta hCG hormonunun üretilmesini beklemek gerekir. Peki bu süre ne kadar? İlişkiden kaç gün sonra gebelik testi yaptırmak gerekiyor? Konuyla ilgili hazırladığımız rehber niteliği taşıyan bu içeriği inceleyerek "Hamilelik ne zaman belli olur?" sorusuna yanıt bulabileceğiniz gibi hamileliğin ilk dönemlerinde ortaya çıkan belirtiler hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

HAMİLELİK KAÇ GÜNDE BELLİ OLUR?

İdrar ve kan aracılığıyla yapılan gebelik testleri mevcuttur. Farklı prensiplere göre çalışan bu testlerin, hamileliği algılama süreçleri farklı işler. Dolayısıyla "Hamilelik kaç günde belli olur?" sorusunun yanıtı için net bir zaman dilimi belirtmek doğru olmaz. Gebelik testleri, vücuttaki beta hCG hormonu düzeyinden yola çıkarak gebelik konusunda bilgi verir. Söz konusu hormon ise embriyonun rahime yerleşmesi ile salgılanmaya başlar. Dolayısıyla gebelik testinden doğru sonuç almak için ilişkiden sonra bir süre beklemek gerekir. Bu zamanlamayı ayarlayabilmek için yapılacak en doğru şey, adet gecikmesini beklemektir.

GEBELİK HESAPLAMA ARACI İÇİN TIKLAYINIZ

İLİŞKİDEN KAÇ GÜN SONRA HAMİLELİK BELİRTİLERİ BAŞLAR?

Özellikle hamilelik planlayarak ilişkiye giren çiftler, hamilelik belirtilerinin ilişkiden kaç gün sonra ortaya çıktığını merak ediyor, "İlişkiden gün sonra hamilelik belli olur mu?" sorusuna yanıt arıyor. Buna göre idrarda gebelik testi en erken ne zaman belli olur sorusu net olarak yanıtlanamasa da hamilelik belirtilerinin ortaya çıkma süresi ile ilgili bir aralık belirtilebilir, spermlerin vajina içerisinde canlı kaldığı süreden yola çıkarak döllenmenin gerçekleştiği gün hakkında tahminde bulunup hamilelik belirtilerinin meydana geleceği tarih hakkında yorum yapılabilir.

Bir cinsel ilişkinin ardından spermler, vajinanın içerisine aktarılır. Gebeliğin gerçekleşmesi için bu spermlerin yumurta hücrelerini döllemesi gerekir. Fakat sperm ve yumurta hücrelerinin buluşması sanıldığı kadar kolay değildir. Milyonlarca sperm hücresi arasından birçoğu yumurta hücrelerine ulaşsa da yalnızca bir tanesi seçilir. Spermlerin vajinanın içerisinde 1 ila 3 gün arasında canlı kalması dolayısıyla cinsel ilişkinin ardından üçüncü günde dahi döllenmenin başarıyla gerçekleşmesi mümkündür.

Başarıyla döllenen yumurtanın embriyoya dönüşüp rahime tutunabilmesi için günlük bir sürece ihtiyaç vardır. Bu sürecin ne kadar süreceğini belirleyen pek çok faktör söz konusudur. Tüm bu bilgilerin ışığında hamileliğin ilk belirtilerinin ortaya çıkması için cinsel ilişkinin ardından 2 hafta geçmesi beklenir.

İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? Gebelik testi sonrasında hamilelik ne zaman belli olur?

İDRARDA GEBELİK TESTİ EN ERKEN NE ZAMAN BELLİ OLUR?

İdrarda gebelik testi ile, beta hCG hormonunun idrardaki varlığı tespit edilir. En güvenilir test kitleri, embriyo rahime yerleştikten sonra gün içerisinde idrardaki hCG oranını tespit edebilir. Standart bir gebelik testi ise, adet döngüsüne göre beklenen adet tarihinin gecikmesinden sonra sonuç verebilir.

İdrar ile yapılan gebelik testlerindeki yanılma payı, beklenen adet günüyle doğru orantılıdır. Buna göre beklenen adet tarihinden;

  • 3 gün önce %51,
  • 2 gün önce %62,
  • 1 gün önce %68,
  • 1 gün sonra %79,
  • 2 gün sonra %85,
  • 3 gün sonra %90,
  • 7 gün sonra %96 oranında güvenilir sonuçla karşılaşılır.

Adet tarihinin üzerinden 10 gün geçmesi durumunda yapılan gebelik testlerinde çıkan sonucun yanılma oranı neredeyse yoktur. Dolayısıyla ilişkiden sonra gebelik testi ne zaman yapılmalı noktasında bir zaman aralığı belirtmek yerine test için adet gecikmesini beklemek daha doğru olacaktır.

HAMİLELİK KANDA KAÇINCI GÜN BELLİ OLUR?

Hem kanda hem de idrarda, hCG seviyelerinin çok normal bir varyasyonu vardır ve bu geniş aralık, hamileliğin erken saptanabileceğinin zamanlamasını değiştirir. Hamilelik kaç günde belli olur sorusunun yanıtını almak isteyen bir kadın için, düşük kan hCG seviyelerine sahip olunması durumunda hamilelik testinde ortaya çıkması birkaç gün alabileceğini söylemek mümkündür. Kandaki hCG seviyeleri hamileliğin 7 ile haftalarında zirvededir ve daha sonra düşüşe geçer.

Kan ile yapılan gebelik testleri; döllenmeden gün sonra, embriyonun rahime yerleşmesinden gün sonra ve beklenen adet döneminden gün önce pozitif sonuç verebilir.

HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELERDİR, NE ZAMAN BAŞLAR?

Anne adaylarının gebeliğin ilk haftasından son günlerine kadar çeşitli belirtileri ile karşılaşması mümkün. Gebeliğin ilk haftalarında daha hafif şiddette kendini gösteren belirtiler, ilerleyen dönemlerde farklı boyutlarda etkisini gösterebilir. Bu belirtilerin etkisi, anne adayının ve bebeğin sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? İlk Hafta Ve Erken Hamilelik Belirtileri Kaç Günde Belli Olur, Ne Zaman Başlar?

Ovulasyon ( Yumurtlama ) Testi, Yumurtlama Zamanı Hesaplama

Ovulasyon Testi Yumurtlama Zamanı

Günümüzde yoğun yaşam koşulları nedeniyle kimi zaman daha kısa sürede gebeliğin oluşması için  kimi zaman da plansız bir gebeliğin önlenmesi amacıyla kadınlar  yumurtlama ovulasyon testlerini sıklıkla kullanır hale gelmektedir.  Ovulasyon zamanını saptamak için birkaç yöntem olmakla birlikte idrarda yapılan yumurtlama testleri diğer yöntemlere göre kolay olduğu için tercih edilmektedir.  

Unutulmamalıdır ki bu testler % güvenilir değildir ve cinsel yaşamın bu şekilde tarih ve saatlere göre şekil alması özellikle erkeklerde olmak üzere çiftlerdeanksiyete  depresyon kaygı bozukluğu,  libido azalması , ereksiyon kaybı gibi psikolojik sorunlara neden olabilir.

 

Ovulasyon - Yumurtlama dönemi nedir?
Yumurtlama  ( ovulasyon ) dönemi; normalde her adet döneminin ortasında yumurtalıklardaki folikül denen keseciklerden yumurtanın olgunlaşması çatlayarak tüplere doğru salınmasıdır.

 

 

Yumurtlama takvimi -Yumurtlama hesaplama:

Yumurtlama hesaplama saptamak için takvim tutularak adetlerin düzeni not edilmelidir.  Her ay düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama dönemi hesaplanabilir. Ancak adetleri düzenli olmayan birinin bu günü saptaması oldukça güçtür.

Yumurtlama ne zaman olur?  zamanı ne zamandır?

Düzenli adet gören kadınlarda yumurta çatlaması ( yumurtlama ) bir sonraki adetten 14 gün önce olur. Bu nedenle bu günlerde düzenli birliktelik gebe kalmayı sağlar kolaylaştırır .

Örneğin;

30 günde bir adet gören bir kadında yumurta gelişimi adetin günü

28 günde adet gören birinde günü

40 günde adet gören birinde adetten 26 gün sonra yumurta çatlaması olur.

 

Yumurtlama dönemi belirtileri

*Adetin ortalarında görülen yumurtlama döneminde kasık ağrıları görülebilir. Genelikle sağ ya da sol kasıkta  görülen bu ağrılar kimi zaman iki taraflı ya da  orta hatta olabilir

*Pembe renkli akıntı ya da hafif kanama görülebilir

*Soğuk terleme

*Vajinal akıntıda değişiklik

*Vucut ısısında değişiklik

 

Yumurtalama zamanı akıntı nasıl olur?

Adet bitimi vajinal akıntı azalır vajina kısmen daha kuru bir hal alır. Yumurtanın büyümesi ile olgunlaştığı zaman çatlamasına yakın vajinal akıntı artar. Jel ya da jöle gibi şeffaf kaygan ve sümüksü bir hal alır.  akıntı iki parmak arasına alınırsa uzayan bir kıvamdadır. Bu durum yumurtlamadan bir iki gün önce gözlemlenmeye başlanır.

 

Yumurtlama zamanı pembe sarı renkli akıntı, kanama

Yumurtanın çatlaması ve tüplere atılması ile hormonlarda olan değişiklik nedeniyle  yumurtlama zamanı pembe sarı renkli akıntı kimi zaman 1 ped kadar hafif kanama görülebilir. Normaldir . Endişe etmeye gerek yoktur. Bu günler gebelik olasılığının yüksek olduğu dönemdir.

 

Yumurtlama zamanı kasık ağrısı 

Yumurtanın çatlaması ve tüplere atılması ile hormonlarda olan değişiklik nedeniyle kasık ağrısı görülebilir.Çoğu zaman sağ ya da sol kasıkta olabilir. Kimi zaman orta hatta ya da iki taraflı olabilir.. saat içinde geçer. Normaldir . Endişe etmeye gerek yoktur. Ancak ağrı geçmiyorsa şiddetli ise soğuk terleme fenalaşma bayılma hissi varsa yumurtanın çatlaması OVER KİST RÜPTÜRÜ ve İÇ KANAMA  oluşmuş olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden acil servise başvurmanız gerekir.  Hayati tehlike arz edebilir.

Daha fazla bilgi için linki tıklayınız --> OVER KİST RÜPTÜRÜ

 

Yumurtlama döneminde ilişki sonrası kasık ağrısı

Yumurtlama döneminde ilişki esnasında ya da sonrası kasık ağrısı olabilir. Hafif ağrılar normaldir. Ancak çok şiddetli bir ağrı ve soğuk terleme fenalaşma varsa cinsel birlikteliğe devam edilmemelidir.

 

Yumurtlama zamanı rahim ağzı

Adet bitince kapanan rahim ağzı yumurtlama zamanı açılarak spermlerin geçisine olanak sağlar. Bu ancak jinekolojik muayene esnasında saptanan bir değişikliktir. 

 

Yumurtlama döneminde vücut ısısı

Yumurtlama döneminde vücut ısısı değişikliği olur. Vucut ısısı değişikliğini anlamak ancak BAZAL VUCUT ISISI yapılmalıdır. Gün içinde herhangi bir saatte ölçüm yapılması sağlıklı değildir. Elektronik cihazlarda güvenilir olmayabilir. 

Bazal vucut ısısı sabah ilk uyanınca yataktan kalkmadan aktivite göstermeden ölçülmelidir.

Ovulasyon dönemindeki kadınlarda yumurta çatladıktan sonraki ilk 24 saatte bazal vucut ısısında C kadar yükselme gözlenebilir.

 

Yumurtlama döneminde kanama

 

**Yumurtlama döneminde birlikteliğin olması gebelik şansını arttırır.

**Düzenli adetleri olan sperm tetkikinde sorun olmayan bir çift düzenli birliktelik yaşıyor ise ovulasyon - yumurtlama testlerine  gerek duymadan hamile kalabilir.

Çünkü anne rahminde tüplerde erkek hücresi 2 gün,  yumurta hücresi 1 gün canlı kalabilir. Yani yumurtlamanın oldugu gün belli saatte birliktelik olması zorunluluğu yoktur.  

Böyle bir zaman ayarlamaya çalışmak çiftlerde stress ve isteksizliğe neden olabilir.

Bu nedenle bu testlere göre özel yaşam planlanmamalıdır.

 

 

 

Yumurtlama - ovulasyon testi nedir? 

Kadınlarda gebe kalmayı kolaylaştırmak ve yumurta gelişiminde ve çatlamasında sorun olup olmadığını anlamak için yumurta gelişimi, rahim zarının kalınlaşması ve yumurtanın çatlayıp çatlamadığı takip edilebilir. Bunun için en sağlıklı yol ultrason ile yumurta gelişimi takibidir.

 

Yumurtlama- ovulasyon testi nasıl yapılır

Yumurtlama dönemini saptamak için;

  • Vücut ısısı takip yöntemi
  • İdrarda LH testleri
  • Ultrason ile takip yapılabilir.

 

1) Yumurtlama döneminde vücut ısısı takibi

Yumurtlama döneminde vücut ısısı değişikliği olur. Vucut ısısı değişikliğini anlamak ancak BAZAL VUCUT ISISI yapılmalıdır. Gün içinde herhangi bir saatte ölçüm yapılması sağlıklı değildir. Elektronik cihazlarda güvenilir olmayabilir. 

Bazal vucut ısısı sabah ilk uyanınca yataktan kalkmadan aktivite göstermeden ölçülmelidir.

Ovulasyon dönemindeki kadınlarda yumurta çatladıktan sonraki ilk 24 saatte bazal vucut ısısında C kadar yükselme gözlenebilir.

 

2) İdrarda yumurtlama - ovulasyon testleri

Bu testler her zaman güvenilir değildir. Ancak kolay uygulandığı için hastaneye gitmeye gerek olmadığı için evde kolaylıkla yapılabilir.

 

LH testleri ( ovulasyon - yumurtlama testleri )  markaya göre değişmekle birlikte

genellikle iki pembe çizgi çıkması testin pozitif olduğunu yani yumurtlama olacağını gösterir, OVULASYON TESTİ POZİTİF denir.

Tek çizgi olması o gün yumurtlama olmayacağını gösterir.

Eğer test pozitif (olumlu) çıkarsa yani LH artışı saptanırsa bu ortalama saat sonra yumurtlama olacağı anlamına gelir.

Bu durumda testi uyguladıktan 24 saat sonra ilişkiye girmeniz uygun olacaktır.

ÖNEMLİ: Yumurtlama LH artışından saat sonra gerçekleşir ve yumurta hücresi 24 saat canlı kalabilir.
Sperm ortalama 3 gün canlı kalabilir, kadının yumurtası ise ortalama 1 gün canlı kalablir.

Bu nedenle insanlar tam yumurtlama gününde ilişkide bulunmasalar bile hamilelik oluşabilir.

Düzenli ilişki; tıbbi olarak haftada kez birlikteliğin olması anlamına gelir.

Sonuç olarak bu testler düzenli adet gören sperm testinde sorun olmayan düzenli birlikteliği olan çiftler için gerekli değildir. Yapılması gereksiz strese neden olabilir. Özellikle cinsel yaşamın  testler ile applikasyonlar ile yönetilmesi programlanması erkeklerde cinsel isteksizlik sertleşme sorunlarına yol açabilir. 

 

Herşeyin suni olduğu yaşamımızda yumurtlama testleri ve cep telefon applikasyonları ile cinsel yaşamın doğallığı kaybedilmemelidir. 

Yumurta gelişimi takibi sadece 1 yıl korunma olmadan düzenli birlikteliğe rağmen gebelik olmazsa kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır.

 

3) Ultrason ile yumurta gelişimi ve yumurtlama takibi:

En güvenilir ve en sağlıklı sonucu ultrason ile yumurta gelişiminin takibi verir.  Hastaneye gidip gelmeyi gerektirir.

**Adetin başında -

** günlerde ve

** günlerde bir siklus / ay boyunca en az 2 -3 kez ultrasonla

--yumurtaların büyüyüp büyümediği

--rahim zarının kalınlaşıp kalınlaşmadığı

--gebeliğe engel myom ve polip varlığı

--yumurtanın çatlayıp çatlamadığı  ve 

--ne zaman birliktelik olursa gebelik şansı yüksek olacağına dair önemli ve değerli bilgiler verir.

 

Yumurtlama testi sonucuna göre cinsel yaşam olsa da % oranında gebelik oluşur. Gebelik oluşmadığı durumlarda stress ve üzüntüye kapılmak yersizdir.

 

Yumurtlama testi fiyatı ne kadar?

yılında yumurtlama testi ücretleri 70 TL ile TL arasında değişmektedir.

 

Yumurtlama testi hamilelik gösterir mi?

Yumurtlama testleri gebelik göstermez .  Hamilelik için gün  kadar adet gecikmesi olursa GEBELİK TESTİ yapılmalıdır. 

 

Op  Dr Zeki SALAR

Memorial Ataşehir Kadın Hastalıkları Doğum Tüp bebek İstanbul


Gebelik Testi

Gebelik testi sonucu hem inanılmaz derecede mutluluk hem de çok büyük üzüntü kaynağı olabilir. Adet gecikmesi gebelik testi yapmak için en önemli sebeptir.

İki tip gebelik testi vardır. Bunlardan kolay ve pratik olanı idrarda gebelik testi, kesin sonuç veren ise kanda gebelik testidir. İdrarda gebelik testi eczanelerden alınıp birkaç damla idrar ile kolayca yapılabilir. Kan testinde ise laboratuvara kan verip sonucunu beklememiz gerekir.

Gebelik testleri normal hamilelik dışında dış, gebelik, içi boş (unembriyonik) gebelik, dış gebelik, üzüm gebeliği (mol gebeliği), kimyasal gebelik ve bazı B-hCG üreten nadir kanserlerde de pozitif çıkabilir. Her iki testte de yani idrar ve kan gebelik testlerinde sadece gebelik olup olmadığı belli olur. Gebeliğin normal olup olmadığı ancak ultrason ile bakılınca belli olur.

Her iki testte hCG (human chorionic gonadotropin) hormonunu kullanır. hCG embriyonun rahim içine yerleşmesinden hemen sonra plasenta (bebeğin eşi) tarafından üretilir. Gebelikle ilgili bulgular bu hormonun kanda yükselmesi ile olmaktadır.

gebelik testi

İdrarda Gebelik Testi

İki şekilde yapılabilir. İdrar bir kabın içine alındıktan sonra test çubuğu içine daldırılabilir ya da idrar yaparken idrarın orta kısmı ile çubuk ıslatılır. Biraz bekledikten sonra renk değişikliği takip edilerek gebeliğin olup olmadığı anlaşılır.

İdrarda gebelik testi beklenen adet tarihi geçince ya da vücutta adet dönemi yaklaştığında farklılıklar hissedildiğinde yapılabilir. Test için en güvenli yapılma şekli testin talimatlarını uygulayarak olur. Farklı idrar testlerinde ufak farklılıklar olabilir.

İdrar ile yapılan testlerde yalancı pozitifliğin yani gebelik olmadan test sonucunu gebelik varmış diye değerlendirmenin en önemli nedeni olması gereken süreden daha sonra değerlendirme ile olur. İlk test yapıldığında tek çizgi varsa gebelik yok, silik veya belirgin ikinci çizgi oluşursa gebelik ver demektir.

İdrarda gebelik testi günün her saatinde yapılabilir, ancak sabah ilk idrarda hCG miktarı daha yoğun olduğundan daha hızlı ve belirgin sonuç alınır.

İdrarda Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Test için en güvenli zaman beklenen adet tarihinin geçtiği tarihten sonrasıdır. Adet düzensizliği olanlarda ise bu tarih yanıltıcı olabilir. Beklenen adet tarihi geçince hamilelik varsa test % oranında doğru sonuç verir. Ciddi derecede adet düzensizliği olanlarda korunmasız ilişki sonrası genellikle 2 hafta sonra test pozitif çıkar. Ancak nadir durumlarda yumurtlamadan 1 hafta önceki ilişkilerde de sperm 1 hafta canlı kalabileceği için yaklaşık 3 hafta sonrasına idrar testi pozitif olmaya başlar.

Erken Gebelik Testi Nedir?

Erken hamilelik testi idrarda gebelik testi ile aynı şekilde yapılır. Bu testlerin hassasiyeti daha fazla olduğu için embriyo tüplerden geçip rahime yerleştiği andan hemen sonra yapılan testlerde pozitif sonuç alınabilir. Bu dönem beklenen adet tarihinden gün öncesi bile olabilir.

Kanda Gebelik Testi Nedir?

Hamilelik testinde kesin sonuç almanın yolu kanda gebelik testi ile yapılan testtir.  Diğer testlerde olduğu gibi koldan kan alıp laboratuvarda B-hCG testi yapılır. Kanda çıkan değer net olmamakla birlikte gebeliğin kaç hafta olduğu ile ilgili bilgi verir:

  • 3 haftalık gebelikte mIU/L
  • 4 haftalık gebelikte mIU/L
  • 5 haftalık gebelikte mIU/L
  • 6 haftalık gebelikte mIU/L
  • haftalık gebelikte mIU/L
  • haftalık gebelikte mIU/L
  • haftalık gebelikte mIU/L
  • haftalık gebelikte mIU/L
  • haftalık gebelikte mIU/L

Mol gebelikte, çoğul gebeliklerde ve bazı tümörlerde bu değerler beklenenden daha yüksek çıkar.

Kanda gebelik testi sadece gebe olup olmadığımızı tespit etmek için kullanılmaz. Sağlıklı gebeliklerde test değerleri günde bir gebelik başında ikiye katlar. Kimyasal gebelik ve dış gebelik gibi bazı durumlarda değer artışı beklenenden az olabilir. Mol gebelik sonrası bir yıl boyunca mol gebeliğin kansere dönüşüp dönüşmediğini takip etmek için ayda bir test yapılır.

Kanda Gebelik Testinin Avantajları

  • İdrar testine göre gün daha erken gebelik tespiti yapılabilir.
  • Kandaki B-hCG seviyesini tespit edip sağlık için gerekli değerlendirmelere olanak sağlar.

Kanda Gebelik Testi Dezavantajları

  • İdrar testine göre daha pahalıdır.
  • Sonuç almak daha üzün sürede olur.
  • Laboratuvar ortamında yapılması gerekir.

Gebelik Testi Hamile Olduğumuzu Nasıl Tespit Eder?

Gebelik testi hCG hormonunun kanda veya idrarda tespiti ile yapılır. hCG tespiti hamileliğin olduğunun kanıtıdır. Test ile ilgili yanlış değerlendirmeler veya uygun zamanda yapılmaması nedeniyle olabilmektedir.

Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Beklenen adet tarihinin gecikmesi evde idrarda gebelik testi için yeterlidir. Geciken adet çoğunlukla hamileliğin ilk belirtisidir. İdrar testleri yaklaşık %97 oranında doğrudur. Eğer test çok erken yapılırsa yanlış negatif sonuç verebilir (test gebe olmadığınızı söylemesine rağmen gebesinizdir). Birkaç gün sonra adet başlamamışsa testi tekrarlamak gerekir.

Kanda gebelik testi idrar testine göre daha duyarlıdır. Beklenen adet tarihinden önce bile gebelik tespiti yapılabilir. Sonuç negatif çıksa bile adet gecikmesinde kanda gebelik testini de tekrarlamak gerekir.

Pozitif idrar testi gebe olduğunuzu gösterir. Bu gebeliğin normal rahim içi bir gebelik mi yoksa anormal gebelik mi olduğunu ancak ultrason ile anlayabiliriz.

Negatif gebelik testi her zaman gebe olmadığınız anlamına gelmez. Test çok erken yapılmış olabilir veya test bozuk olabilir. Negatif gebelik testine rağmen birkaç gün içinde adet olmazsa mutlaka test yenilenmeli ve muayene olunmalıdır.

Gebelik Testi İle İlgili Sık Sorulan Sorular

  • Gebelik en erken ne zaman belli olur? Hamilelik testleri ile beklenen adet tarihinden gün önce bile belli olabilir. Ancak adet gecikince gebelik şüphesi oluştuğu için çoğunlukla testi beklenen adet tarihi geçince yaparız.
  • Gebelik testi ne zaman yapılmalı? Şüpheli ilişkiden gün sonra bile yapılabilir. Düzenli adet görenlerde adet gecikmesi olduktan sonra yapılabilir. İlk yapılan test negatif çıkar ve adet olmazsa gün sonra test tekrarlanabilir.
  • Kanda gebelik testinin avantajları nelerdir? İdrar testine göre daha erken sonuç verir. Sadece gebe olup olmadığı değil gebelikle ilgili sorunların takibinde de kullanılır.
  • Gebelik testi sonucu nasıl değerlendirilir? İdrarda silik de olsa belirtilen süre içinde ikinci çizginin çıkması ve kanda değerin 10 ıu/l üzerinde olması gebelik olduğunu gösterir.
  • Kanda gebelik testi değeri ne olmalı? Kanda değerin 10 ıu/l üzerinde olması gebelik olduğunu gösterir. Ancak ultrasonda gebelik kesesini değer ıu/l olduktan sonra görebiliriz.
  • Erken gebelik testi nedir ne zaman belli olur? Erken gebelik testi gebe olup olmadığını bir an önce öğrenmek için yapılan testtir. Beklenen adet tarihinden gün önce bile belli olabilir.
  • Hamilelik test dışında nasıl anlaşılır? Bazı kadınlar göğüste hassasiyet, bulantı, lekelenme tarı kanama gibi erken gebelik bulgularını hemen hissedebilir. Testler dışında hamileliğin tek öğrenme yolu ultrason ile olur.
  • İdrar da hamilelik testinde silik çizgi ne anlama gelir? İdrar ile yapılan gebelik testinde ikinci çizginin erken dönemde silik çıkması gebelik şüphesi anlamına gelir. Testte belirtilen süreden sonra ortaya çıkan silik çizgi hamilelik olduğunu göstermez
  • İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? Spermler vücutta güne kadar yumurta ise 1 gün canlı kalır. Yumurtlamadan gün önce ilişki olmuşsa gebelik ilişkiden gün sonra yumurtlama günü ilişki olmuşsa gün sonra test pozitif çıkabilir.
  • En İyi gebelik testi hangisidir? Hem idrar hem de kanda gebelik testlerinin duyarlılıkları oldukça fazla. Duruma göre idrar ve kan testi tercih edilebilir.
  • Gebelik testini sabah yapmak daha iyi sonuç verir mi? Gebelik testleri her saat yapılabilir ancak sabah idrarı gün içindeki idrarlardan daha yoğun olduğu için daha erken dönemde sonuç verir.
  • Adet gecikmesi gebelikten mi olur? Kadınlardaki adet gecikmesinin en sık nedeni gebeliktir. Adet geciken kadınların yaklaşık %70 inde gebelik testi pozitif çıkar.
  • İkili test nedir? İkili test gebeliğin haftalarında bebekte kromozomal hastalık olup olmadığını öğrenmek için yapılan bir testtir. Bebeğin ultrason ölçümleri, annenin yaşı ve kanda bazı hormonlara bakılarak sakatlık ihtimalinde artış olup olmadığı hakkında olasılık bildiren bir testtir.
  • Kan uyuşmazlığı testi nedir? Kan grubu Rh(-) olan bir annenin Rh(+) bir babadan hamile kalıp bebeğin kan grubunun Rh (+) olması durumunda ortaya çıkan ve annenin bir sonraki gebeliğinde sorun oluşturma ihtimali olan bir durumdur. Kan uyuşmazlığı varsa gebeliğin Haftasında ve gerekirse doğumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
  • Bebek cinsiyet testi yapılabilir mi? Bebeklerin cinsiyeti hafta itibariyle ultrason da görülebilir. Haftadan itibaren anne kanından yapılan bebek kromozom testleri ile cinsiyet öğrenilebilir ancak ülkemizde kanda cinsiyet tayini yasal değildir.

Etiketler:gebelik testigebelik testi ne zaman yapılmalıhcgidrarda gebelik testikanda gebelik testi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir