basit atipisiz endometrial hiperplazi belirtileri / seafoodplus.info Erkan Coşkun / Endometrial Hiperplazi

Basit Atipisiz Endometrial Hiperplazi Belirtileri

basit atipisiz endometrial hiperplazi belirtileri

Hiperplazi Nedir? &#;eşitleri Nelerdir? Hiperplazi Belirtileri Ve Tedavi Y&#;ntemleri

Hiperplazi Nedir?

Doku ve ya organın büyüklüğünün hücre sayısını arttırması ile birlikte hücrelere uyarı gelir. Hiperplazi de bu gelen uyarıların adaptasyon şeklidir. Bu uyarılardan artan hücrelerin sayısı artacaktır. Aynı zamanda bununla birlikte doku ve organlar da hızla büyür. Hiperplazi ise DNA sentezi yapan hücre türlerinde olur. Bu bakımdan Hiperplazinin çoğunluğu hormonal durumlardan sonra gerçekleşir. Günümüzde hamile annelerde gerçekleşen meme büyümelerinin nedeni de hiperplaziden kaynaklanır. Sporcuların ve atletlerin kaslarındaki aşırı büyüme de Hiperplazi değil Hipertrofi olur. Hiperplazi, atrofi karşıtı olan olgu halidir.

Çeşitleri Nelerdir?

Hiperplazinin pek çok farklı türü vardır. Hiperplazi çeşitlerinden birisi de infeksiyonlarda bazen bölgesel lenf düğümleri büyür. Bu infeksiyonlarda kemik iliği myelositik seri hücrelerinin de hiperplazisi vardır. Ayrıca kanamalı hastalıklarda hızla artacak olan eritropoietin etkisi nedeni ile kemik iliğinde normoblast oluşur. Bunun yanı sıra mukozanın kalınlaşması ile mesane infeksiyonları oluşur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan sınıflandırmaya göre endometrial hiperplazi ikiye ayrılır. Bunlar basit ve kompleks hiperplazi olarak ikiye ayrılır.

Hiperplazi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Endometrial hiperplazinin belirtilerine çok dikkat etmek gerekir. Özellikle bu belirtiler görüldüğü andan itibaren mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bu belirtiler kapsamında normalden ağır ve uzun süren adet kanamaları görülür. Aynı zamanda bazı kadınlarda ise 21 günden kısa dönemlerde de adet görülebilir. Aynı zamanda adet dönemleri arasında da olağandışı olarak adet kanamaları da olabilir. Bu hastalığın belirtilerinden bir tanesi de menopoz donrası rahim kanaması da görülecektir. Bunun yanı sıra bu süreçte kadınlarda adet kanamaları da çok daha ağrılı geçer.

Endometrial Hiperplazi Nedir?

Rahim duvarının normalden fazla kalınlaşmasına endometrial hiperplazi denir. Bu durum kanser olunduğu anlamına gelmez. Buna rağmen bu hastalık tedavi edilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde kansere de dönüşebilir. Hiperplazi bazı kadınlar için de oldukça risklidir. Özellikle menopoz öncesi dönemdeki kadınlar risk grubunda olurlar. Bunun yanı sıra obezite kişilerde aylık adet döneminde gecikmeler oluyorsa bu da risk yaratır. Aynı zamanda şeker hastaları ve polikistik over kişilerde endometrial hiperplazi daha sık görülür. Bunlar risk grubundadır.

Endometrial Hiperplazi Semptomları Nedir?

Kadınlarda görülen anormalvajina kanamaları hiperplazinin en çok görülen semptomları arasında yer alır. Özellikle obezite olan ve şeker hastası kişiler anormal vajina kanamaları yaşadıkları anda mutlaka bir hekime görünmeliler. Bazı hiperplazilerde hücrelerde anormal bir yapı gözlemlenebilir. Bu hastalıkla ultrasonografi ile tanı konulabilir. Özellikle de vajinal ultrason incelemesinin ardından rahim zarı kalınlığını milimetrik olarak ölçebilirler. Rahim kalınlaşmalarında biyopsi de alınabilir Alınan biyopsi de patolojik olarak incelenir. Aynı zamanda Dilatasyon ve küretaj yöntemi ile de rahim ağzı genişletilir. Bunun ardından küret denilen alet ile rahim duvarından da örnek bir doku alınır. Bu alınan doku da mikroskopta detaylı bir şekilde incelenir.

Endometrial hiperplazi hastalığında tedavi seçenekleri değişebilir. Bu tedavi ise hastanın yaşına ve özelliklerine göre değişir. Bunun yanı sıra çocuk isteği ve hiperplazi de atipinin olup olmamasına göre tedavi belirlenir. Hiperplazi günümüzde sıklıkla medikal yöntemler ile tedavi edilir. Bunun yanı sıra ilaçların ağız yolu ile alınması da çok sık kullanılan bir yöntemdir. Aynı zamanda hiperplazide tedavinin süreci ve dozu hastadan hastaya değişecektir. Bunun için öncelikle iyi bir hekim ile görüşmek gerekir. Doktorun sunacağı tedavi yönteminden de ayrılmamak gerekir. Tedavi bitiminde ise sonucu değerlendirmek için biyopsi yapılır ve tedavinin de sonucu değerlendirilir.

Kadınların endometrial hiperplaziden korunmaları için bazı durumlara dikkat edilmesi gerekir. Menopoz döneminde östrojen ilaçların alınması hiperplazi ve kanser riskini azaltır. Aynı zamanda fazla kilosu olan kişilerin de kilo vermesi tedaviye yardım eder.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Rahim iç duvarını kaplayan tabakaya “endometrium” adı verilir. Bu tabakanın normalden fazla kalın olmasına ise “endometrial hiperplazi” denir. Bu durum kanser değildir, ancak nadiren de olsa gelecekte kansere dönüşebilen bir durumdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, rahim duvarı kalınlaşması hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı.

Haberin Devamı

Rahim duvarı adet döngüsünde nasıl değişiklikler gösterir?

Rahim iç duvarı, adet döngüsü boyunca yumurtalıklardan salgılanan hormonların etkisiyle değişiklikler gösterir. Adet döngüsünün ilk yarısında yumurtalıklardan östrojen hormonu salgılanır. Östrojen hormonu, rahim iç duvarının kalınlaşması ve büyümesini sağlayarak, rahim dokularını gebeliğe hazırlar. Döngünün ortasında yumurtlama olur, yani yumurtalıktan bir yumurta karın içine atılır. Yumurtlama ile bu kez progesteron adı verilen bir hormonun seviyesi yükselir. Yine bu hormon da rahim iç duvarını, oluşacak embriyoyu besleyecek şekilde hazırlar. Eğer gebelik oluşmazsa östrojen ve progesteron hormonu seviyeleri düşmeye başlar. Progesteron hormonundaki düşme, adet kanaması, yani rahim iç duvarındaki tabakanın dökülmesini başlatır. Bu tabaka tamamen dökülünce yeni bir adet döngüsü başlar. Tabaka ne kadar kalınlaşmış ise adet kanaması da o kadar yoğun ve uzun olur.

Haberin Devamı

Rahim duvarı kalınlaşmasının sebebi nedir?

Genellikle östrojene karşılık gelecek yeterli progesteron hormonu olmamasından kaynaklanır. Eğer yumurtlama olmazsa progesteron hormonu salgılanmaz ve rahim iç tabakası da dökülmez. Rahim iç tabakası ortamda bulunan östrojen etkisiyle kalınlaşmaya devam eder. Bazı durumlarda, bu kalınlaşma sırasında tabaka içinde bulunan hücrelerde anormal gruplaşmalar meydana gelir ve bu hücreler ileride rahim duvarı kanserine dönüşebilir.

Rahim duvarı kalınlaşması ne zaman oluşur?

  • Menopoz sonrası progesteron hormonu olmadığından kalınlaşma olabilir.
  • Menopoza geçiş dönemi, yani perimenopoz döneminde de düzenli yumurtlama olmayacağı için kalınlaşma oluşabilir.
  • Östrojen ya da östrojen etkisi gösteren ilaçların, progesteron olmadan kullanılması kalınlaşma yapabilir. Özellikle menopoz tedavisi için yüksek doz ve uzun süreli östrojen kullanımıyla risk artar.
  • Polikistik over sendromu hastalarında, adetler düzensiz ise risk artar.
  • Obezite, yağ dokusunda östrojen oluşumunu artırarak riski artırır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir Belirtileri Nelerdir

Hangi durumlarda rahim duvarı kalınlaşması riski artar?

  • 35 yaş üzeri
  • Beyaz ırk
  • Hiç gebe kalmamış kadınlar
  • Geç yaşta menopoza giren kadınlar
  • İlk adeti çok erken gören kadınlar
  • Diabet, polikistik over sendromu, safra kesesi hastalığı ve tiroid hastalığı varlığı
  • Obezite
  • Sigara kullanımı
  • Aile hikayesinde yumurtalık, kolon ve rahim kanseri bulunması durumlarında risk artar.

Rahim duvarı kalınlaşması tipleri nelerdir?

Rahim iç duvarından, küretaj ile örnek alınarak yapılan biopsinin patolog tarafından değerlendirmesinde, hücrelerde anormal değişiklikler varsa buna atipi adı verilir. Atipi olup olmamasına bağlı olarak, rahim duvarı kalınlaşması dört gruba ayrılır.

  • Basit atipisiz
  • Basit atipili
  • Kompleks atipisiz
  • Kompleks atipili

Rahim duvarı kalınlaşması bu belirtilerle kendisini gösteriyor!

Haberin Devamı

En önemli belirtisi anormal rahim kanamasıdır. Aşağıdaki belirtiler varlığında, jinekolojik değerlendirme gerekir.

  • Adet kanamasının normalden daha uzun ve yoğun olması
  • Adet döngüsünün 21 günden daha kısa olması, (günler sayılırken bir adetin ilk gününden, diğer adetin ilk gününe kadar sayılmalıdır.)
  • Menopoz sonrası bütün kanamalar

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir Belirtileri Nelerdir

Rahim duvarı kalınlaşması tanısı nasıl konur?

Özellikle 35 yaşın üzerinde olup anormal kanaması olan ya da 35 yaşın altında olup, anormal kanaması ilaçlarla düzelmeyen hastalarda, tanısal amaçlı testler gerekli olabilir.
Transvajinal ultrasonografi ile rahim duvarı kalınlığı ölçülebilir. Bu yöntemde ses dalgaları, vajina içerisindeki bir prob aracılığı ile rahime gönderilerek, rahim görüntüsü elde edilir.
Kesin tanı koyabilmek için rahim içerisinden bir doku örneği alınarak patolojik olarak incelenmelidir. Biopsi alma işlemi küretajla ya da histeroskopik olarak, yani rahim içerisine kamerayla bakılarak gerçekleştirilebilir.
Rahim duvarı kalınlaşması tedavisinde bunlara dikkat!
Çoğu zaman tedavi progesteron hormonuyla yapılır. Ağızdan tablet şeklinde, enjeksiyon şeklinde ya da rahim içine hormon salgılayan bir sistem aracılığıyla progesteron verilebilir. Hormon salgılayan rahim içi sistem, aynı zamanda bir doğum kontrol yöntemidir. Kalınlaşma tipi ve hastanın yaşına göre progesteron dozu ve tedavi süresi değişir. Progesteron tedavisi süresince adet benzeri kanamalar görülebilir.
Özellikle kompleks atipili hiperplazi varlığında kanser riski arttığı için cerrahi olarak rahim alınması tedavisi uygun olur.

Haberin Devamı

Rahim duvarı kalınlaşmasını engellemek mümkün mü?

  • Eğer menopoz sonrası östrojen verilirse, beraberinde progesteron da kullanılmalıdır.
  • Eğer adet düzensizliği varsa doğum kontrol hapları veya benzer düzenleyici ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Obez hastaların kilo vermesi önerilir, bu hastalarda endometrium kanseri riski de artar.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel

#Kadın Hastalıkları#Kadın Sağlığı#Rahim Duvarı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir