günlük ciro ne demek / Ciro Nedir? Nasıl Hesaplanır? Ciro Türleri Nelerdir? - CEOtudent

Günlük Ciro Ne Demek

günlük ciro ne demek

Ciro Nedir? Nasıl Hesaplanır? Çeşitleri Nelerdir?

Bir ticaret terimi olan ciro, para karşılığı olan senet, poliçe gibi evraklar için kullanılır. Kökeni İtalyancaya dayanan kelimenin aslı giro şeklinde yazılmaktadır. Bu anlamının dışında çalışan bir firmanın belli bir süre dahilinde elde ettiği kazanca da ciro adı verilmektedir. Ciro, firmanın aylık ya da yıllık kar oranı olarak da bilinmektedir.

Her iki anlamında da kazançla orantılı olan ciro sözcüğü, birinci anlamında devretme durumunu içermektedir. Hak devri söz konusudur. İkinci anlamda ise kazanç baz alınmaktadır. Firma sahipleri gün içinde toplamda ne kadar para kazanırsa o günün cirosu bu hesaplanan miktardır. Bu miktarın hesaplanması durumunda çalışanlara günlük pay biçilmektedir. Bu anlamlar çerçevesinde ciro türleri olduğunu söylemek de mümkündür.

[renkbox baslik="Paramı Değerlendirmek için Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?" link="seafoodplus.info" resim="seafoodplus.info" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Kıymetli evrak üzerindeki ciroda, kişinin para üzerinden hak devri yapması söz konusudur. Şöyle ki bir çekin üzerinde yazan miktar cirodur. Çekin üzerine imza atan kişi, yazdığı para kadar hakkı başkasına devretmiş demektir.

Ciro Nedir?

Ciro Nedir?

İki farklı tanıma sahip olan ciro kelimesinin en sık kullanılan karşılığı kazanç anlamındadır. Net olarak kabul edilmeyen ancak kabataslak hesaplanan bu ciroda önemli olan gün içinde şirket bünyesine giren paradır. Net olamamasının temel nedeni ise henüz masrafların bu gelirden düşürülmemiş olmasıdır. Şirket o gün ne kadar kazandıysa bu cirodur fakat net kar değildir.

Farklı türleri bulunan kazanç cirosunun en sık bilineni günlük cirodur. Bu kavramın diğerlerine nazaran daha çok tanınmasının sebebi pek çok firmanın çalışanlarına günlük yevmiye üzerinden ücret ödemesidir. Gün içinde kasaya giren para daha sonra masraflar düşüldükten sonra paylaştırılacaktır.

Küçük işletmeler bu işi kasa görevlisiyle yapmaktadır. Bununla beraber büyük firmalar muhasebe sorumlusu olan çalışanları ile ciro hesabını daha rahat bir şekilde tamamlamaktadırlar. Muhasebe uzmanları, ciro hesabını profesyonel şekilde yaparak daha güvenilir sonuçlar ortaya koymaktadır.

Cironun Çeşitleri Nelerdir?

Cironun Çeşitleri Nelerdir?

Kazanç cirosunun 4 ayrı çeşidi bulunmaktadır. Birincisi, küçük firmalar için kolay olan ancak modern çağda hızla büyüyen firmalar için zor olan günlük cirodur. Gün içinde kazanılan tüm paraya günlük ciro denilmektedir.

Hafta boyunca biriken ve belli bir gün içinde hesaplanıp toplanan ciroya haftalık ciro adı verilmektedir. Haftalık ciro, haftalık ücret alan ve ciroya bağlı maaşı değişen çalışanlar için önemlidir.

En sık kullanılan ve bilinen ciro türlerinden biri aylık cirodur. Şirketin aydan aya ücret ödemesi kazancına bağlı ise bu durumda aylık ciro oldukça önemlidir. Çalışanların aylık performansına bağlı olarak kazanç elde eden şirketlerde aylık ciro esas alınır.

Son ciro türü ise yıllık cirodur. Bu ciro türü çalışanlardan çok şirket sahiplerini etkileyen cirodur. Yıl boyunca şirketin yaptığı kar, elde ettiği kazanç yıllık ciroyu oluşturmaktadır.

Ciro Nasıl Hesaplanır?

Ciro Nasıl Hesaplanır?

Ciro hesaplamak için iki ayrı yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki safi hasılat, ikincisi gayrisafi hasılattır. Hesaplama tekniklerinin her ikisinin de tek bir ortak amacı vardır. Bu amaç şirketin ne kadar kar elde ettiğini görmek değil, kazanç ile çalışma arasındaki dengeyi ortaya koymaktır.

Maliyet ve masraf dengesinin ortaya konması için cironun hesaplanması gerekmektedir. Şirket, masraflarına rağmen yeterli ciroya sahip olamıyorsa bu durumda kazancıyla ilgili sorun var demektir. Bir süre devam eden bu olumsuz tablo, şirketin iflasına neden olabilmektedir.

Safi Hasılatta Hesap Nasıl Yapılır?

Ciro hesaplanırken en güvenilir yöntem kabul edilen safi hasılat, yurt içinde yapılan satışların sonucunu ortaya koymaktadır. Çoğunlukla ülke içi ticarette kullanılan bu yöntem yurt dışı ticaretlerde de kullanılabilir ancak yerel firmaların önceliği olduğu için bu şekilde alışılagelmiştir.

Safi hasılat hesaplanırken yurt içi ve yurt dışı satışlar toplanır. Ortaya çıkan toplam sayıdan iadeler, iskontolar ve indirimler çıkarılır. Bu şekilde hesap daha güvenli ve sağlıklı olmaktadır.

Gayrisafi Hasılatta Hesap Nasıl Yapılır?

Gayrisafi hasılatta elde edilen kazançlar, yurt dışı ve yurt içi gelirler toplanır. Bunun dışında farklı gelir kaynakları varsa bunlar da hesaba katılır. Brüt satışlar hesaplanarak çıkarılır. Bu şekilde elde edilen kar oranı ortaya çıkar. Gayrisafi hasılatta iskontolar ya da indirimlerin düşülmesi söz konusu değildir. Safi hasılattan farkı budur.

Devretme Anlamına Gelen Ciro Nedir?

Devretme Anlamına Gelen Ciro Nedir?

Kişisel kazancın ya da yetkilerin devrini sağlamaya da ciro denilmektedir. Cironun daha az bilinen bir tanımı olmasına karşın özellikle büyük şirketlerin kullandığı bir ciro türüdür. Ciroda hakların devri için kişi ya evrakların arkasını imzalar ya da kendi için teslim eden kısmına imzasını atar. Senet devri sağlayan ciroda, sözlü herhangi bir ibare yeterli değildir. İmza temel şarttır. Ciroda imzası bulunan kişiye ise ciranta ismi verilmektedir.

Devretme Anlamına Gelen Cironun Türleri Nelerdir?

Devretme Anlamına Gelen Cironun Türleri Nelerdir?

Birbirinden farklı birkaç türe ayrılan ciro, şekil yönünden tam ve beyaz ciro olarak ikiye ayrılır. Evrakın kim için düzenlendiğinin belli olmaması durumuna beyaz ciro adı verilmektedir. İsmin, adresin belli olması durumuna ise tam ciro denilmektedir.

[renkbox baslik="Borsa Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl İşlem Yapılır?" link="seafoodplus.info" resim="seafoodplus.info" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Amaç yönünden ortaya çıkan ciro türleri ise temlik, tahsil, rehin cirosu olarak 3’e ayrılır. Temlik cirosu; poliçeden doğan hakkın devridir. Tahsil cirosu; tahsilat için hesaplanan ciro, rehin cirosu ise rehin bırakma üzerine hesaplanan ciro türüdür.

Gelir tablosunda toplam ciro nasıl hesaplanır?

İçindekiler:

  1. Gelir tablosunda toplam ciro nasıl hesaplanır?
  2. Günlük ciro ne demek?
  3. Ciro hesaplanırken KDV dahil edilir mı?
  4. Ciro performans nedir?
  5. Gelir tablosu hesapları nelerdir?
  6. Brüt satış hasılatı nasıl hesaplanır?
  7. Bir şirketin cirosu ne demek?
  8. Müşteri cirosu nedir?
  9. Bir şirketin cirosu nedir?
  10. Çeki ciro etmek ne demek?
  11. Ciro ne anlama gelir?
  12. Gelir tablosu hesap grupları nelerdir?
  13. Gelir tablosunda faaliyet giderleri hesapları nelerdir?
  14. Brüt satış hasılatı KDV dahil mi?
  15. Brüt satış nedir Muhasebe?
  16. Muhasebe ciro ne demek?
  17. Gayri safi hasılat nasıl hesaplanır?
  18. Cirolama çek arkasi nasıl ciro edilir?
  19. Çekin arkası neden imzalanır?
  20. Gelir tablosunda yer alan ana hesaplar nelerdir?

Gelir tablosunda toplam ciro nasıl hesaplanır?

(7) Toplam ciro; gelir tablosundakibrüt satışlar tutarından, satıştan iadeler, satış iskontoları ve diğer indirimlerin tutarları düşülmek suretiyle ulaşılan net satışlar tutarıdır.

Günlük ciro ne demek?

Günlük Ciro: Genellikle küçük işletmelerin ve yevmiyeli yani günü birlik çalışan işletmelerin kullandığı cirotürüdür. Bütün işletmelerde cirodaha büyük olduğu için günlükolarak hesaplanması daha kolaydır. Aylık Ciro: Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan hesaplama şekli aylık cirodur.

Ciro hesaplanırken KDV dahil edilir mı?

Konuyla ilgili olarak 26 seri seafoodplus.info KDVGenel Tebliği'nde yapılan “Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciroaşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır.

Ciro performans nedir?

Ciro, ticari faaliyet yürüten tüm işletmelerin, belirli bir zaman içinde sağladığı toplam kazancı ifade eder. Oldukça önemli bir performansdeğerlendirmesi olan ciro, şirketlerin işlem hacmine bağlı olarak, farklı periyotlarda izlenebilir. Ciromiktarı, işletmelerin bütün kazancını ifade etmektedir.

Gelir tablosu hesapları nelerdir?

Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir faaliyet dönemi sonrasında faaliyet sonucunu gösterir. Yani, işletmenin faaliyet dönemine ilişkin olağan ve olağandışı gelirve giderlerinin toplandığı hesaplardır.

Brüt satış hasılatı nasıl hesaplanır?

Brüt satış karı ve zararı üç adımda hesaplanır:
  1. Brüt satışlar = Yurt içi satışlar + Yurt dışı satışlar + Diğer faaliyet gelirleri.
  2. Net satışlar = Brüt SatışlarSatış İndirimleri/İadeler.
  3. Brüt satış karı / zararı = Net satışlar – Satılan mal ve hizmetlerin maliyeti.

Bir şirketin cirosu ne demek?

Ciro, bir firmanın veya özel şirketintüm masraflarının düşülmeden kazanmış olduğu para miktarıdır. Gider kalemleri düşülmeden kazanılan miktar olarak belirlenir.

Müşteri cirosu nedir?

Kısaca ciro, bir aylık dönem için konuşursak o ay için yapılacak kira, vergi ve diğer mali kalemler hesaba katılmadan, ay boyunca kasaya giren para miktarı anlamına gelir.

Bir şirketin cirosu nedir?

Ciro, birfirmanın veya özel şirketintüm masraflarının düşülmeden kazanmış olduğu para miktarıdır. Gider kalemleri düşülmeden kazanılan miktar olarak belirlenir.

Çeki ciro etmek ne demek?

Çek ciro etmekbir alacağına karşılık çekalan tarafın, kendi vereceği için üçüncü tarafa devretmesidir. Piyasada ciro etmekolarak kullanılan bu kavram, çekinkullanım haklarının devredilmesi olarak da bilinmektedir.

Ciro ne anlama gelir?

Ciro, bir firmanın veya özel şirketin tüm masraflarının düşülmeden kazanmış olduğu para miktarıdır. Gider kalemleri düşülmeden kazanılan miktar olarak belirlenir. Cironedir, türleri nelerdir, cironasıl hesaplanır gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.

Gelir tablosu hesap grupları nelerdir?

GELİR TABLOSU HESAPLARI
  • 60 BRÜT SATIŞLAR.
  • 61 SATIŞ İNDİRİMLERİ (-)
  • 62 SATIŞLARIN MALİYETİ (-)
  • 63 FAALİYET GİDERLERİ (-)
  • 64 DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GELİR VE KÂRLAR.
  • 65 DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GİDER VE ZARARLAR (-)
  • 66 FİNANSMAN GİDERLERİ (-)
  • 67 OLAĞANDIŞI GELİR VE KÂRLAR.
Daha fazla öğe

Gelir tablosunda faaliyet giderleri hesapları nelerdir?

İşletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen araştırma ve geliştirme giderleri; pazarlama, satış ve dağıtım giderlerive genel yönetim giderlerinden oluşan hesap grubudur.

Brüt satış hasılatı KDV dahil mi?

Satılan mal ve hizmetler ile ilgili sübvansiyonlar, satıştarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili dönem içinde ortaya çıkan kur farkları, vergi iadeleri brüt satışlariçinde gösterilir. Brütsatışlara Katma Değer Vergisi dahiledilmez.", - "

Brüt satış nedir Muhasebe?

Bir işletmenin belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği satışların toplamı, brüt satışolarak adlandırılır. Brüt satıştutarı, temelde satışfaturalarının toplamını ifade eder.

Muhasebe ciro ne demek?

Ciroticari bir terimdir. Senetler ve poliçeler gibi yazılı evrakların el değiştirmesi anlamına gelir. Bir diğer, daha yaygın, anlamıysa işletmelerin belli dönemlerde elde ettikleri net olmayan kardır. Yani işletmenin günlük, aylık, yıllık cirolarından bahsedilebilmektedir.

Gayri safi hasılat nasıl hesaplanır?

Gayrisafi hasılatyönteminde yalnızca işletmenin brüt satışları hesaplanır. Safi hasılatyönteminde ise iade ve indirimlerin toplam bedeli brüt satıştan düşülür. Başka bir deyişle gayrisafi hasılatyönteminde işletmenin indirim, iskonto ve iadeleri göz önünde bulundurmayan toplan geliri hesaplanır.

Cirolama çek arkasi nasıl ciro edilir?

Çekinarkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolamadenir ve çektutarı ciroile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciroile çekialan firma, çekibankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.

Çekin arkası neden imzalanır?

Çekinarka yüzü aval veren kişi tarafından imzalanırsa bu imzalayan kişi, çeki bir nevi teminat altına almış olur. Böylece çeki elinde bulunduran kişi; lehtar, düzenleyen ve kendinden önceki avallerden (cirantalardan) hak talep edebilecektir.

Gelir tablosunda yer alan ana hesaplar nelerdir?

Gelir tablosunun ana kalemleri şunlardır;
  • Brüt satış karı
  • Faaliyet karı
  • Net kar ya da zarar.

Ciro Nedir ve Nasıl Hesaplanır? Türleri Nelerdir?

İşletmeler net kazançlarını hesaplamak için ciro tutarından tüm masrafları ve girdi maliyetlerini çıkarmalıdır. Böylece net kazanç hesaplanabilir. Cirolar kasa sorumluları ve işletmeciler tarafından hesaplanabilir. Büyük hacimli işletmelerde ise bu işlemler muhasebe bölümleri tarafından yapılır. 

Ciro Nedir?  

Şirketlerin ve işletmelerin elde ettiği tüm kazanç ve gelirler ciro olarak adlandırılır. Herhangi bir hammadde, işletme veya personel gideri ile vergiler bu tutardan düşülmeden yapılan hesap o işletmenin cirosudur. 

Ciro nasıl hesaplanır bilmek için öncelikle ciroya konu olan tüm gelir kalemlerinin bir arada toplanması gerekir. Satış, alacak ve vadeli alacaklar dahil olmak üzere; günlük, haftalık ve aylık zaman aralıklarında işletmelerin kazandığı tüm gelir kalemleri ciroya dahil edilir. 

Hasılat Nedir? 

Kanuna göre gelirin konusu kapsamında yer alan ve işletmeler tarafından elde edilen mali menfaatler (ödeme artışı, nakdi değer vb.) hasılat olarak tanımlanır. 

Hasılat nedir sorusu her işletme ve şirket yöneticisi için merak konusudur. Bu sorunun cevabı sermaye nemalandırılması ile kazanılan maddi menfaatleri kapsar. Yani emtia satışı, amortismana dahil olan iktisat kıymetleri, kira bedelleri gibi pek çok ayni/nakdi girdi hasılat içeriği olarak gösterilebilir. Gelire mahsus işlemler sayesinde kazanılan mali değerler “pozitif hasılat” olarak adlandırılır.  

Ciro Türleri 

Firmaların ciro hesaplamaları belirli tarihlerde yapılır. Bu kapsamda hesaplanan ciro türleri dört ayrı kategoride incelenir. Bunlar; haftalık, aylık, yıllık ve günlük ciro türleridir. Bu yöntemlerin tercih edilme sıklığı daha çok işletmelerin hacmiyle ilgilidir. 

Ciro türlerine ilişkin genel bilgiler şu şekildedir: 

Günlük Ciro: Küçük işletmelerin tercih ettiği hesaplama yöntemidir. Yevmiye usulüne de sık rastlanan bu yöntemde masraflar da günlük olarak hesaplanır. 

Haftalık Ciro: Çalışan maaşlarının ve ham madde ödemelerinin haftalık olarak yapıldığı işletmeler tarafından tercih edilir. Haftanın ilk ve son iş günü baz alınarak hesaplama yapılır. 

Aylık Ciro: En yaygın kullanılan ciro hesap yöntemidir. Gelir gider takibi yapılırken ve maliyet hesaplarında aylık döngüyü baz alan; çalışan ödemeleri ve vergilendirmede aylık zaman aralıklarıyla hesap yapan işletmeler tarafından tercih edilir. 

Yıllık Ciro: İşletme ya da firmaların yıllık büyüme oranlarını hesaplamak için kullandıkları hesaplama çeşididir. Geçmiş yıllara oranla kıyaslama yapılan hesaplarda firmaların büyüme hacimlerini takip etmesi ya da küçülme yaşanıp yaşanmadığını tespit etmesi mümkün olur. 

Her bir ciro hesabında işletmenin diğer gider ve vergi ödemeleri mevcut kazancın içine dahil edilir. Yani elde edilen kazanç için herhangi bir eksi hesaplama yapılmaz. Hangi zaman dilimi için olursa olsun satışın getirdiği kazanç; maliyet ve giderler düşülmeden hesaplanır.  

Ciro Nasıl Hesaplanır? 

Ciro hesaplamalarında iki farklı çeşit söz konusudur. Bunlar; safi hasılat ve gayrisafi hasılat hesaplamalarıdır. Her iki tür için de şirket kârının büyütülmesi değil, kazanç miktarının hesaplanması odak noktadır. 

Ciro hesaplamaları şirket devamlılığının sağlanabilmesi için elde edilen gelirin brüt biçimde ortaya konmasını sağlar. Bu nedenle şirket gelirlerinin belirli zaman aralıklarıyla hesaplanması işlemlerinde ciro hesabı oldukça önemli bir yere sahiptir. 

Şirket yapılanmalarında; cironun masraflardan daha az olması durumu en büyük etkendir. Bu durum sürekli şekilde devam ederse şirketler için iflas ihtimali kuvvetlenir. Ciro diğer maliyetlerin kâr oranını etkileyişini belirlemek için de kullanılan bir hesap yöntemidir. Belirlenen hedef doğrultusunda kâr marjına sahip olmak isteyen şirketler, hacimlerini ciro hesabıyla belirler. 

Şirketlerin elde ettiği ciro takibi oranları, maliyet hesaplarıyla karşılaştırıldığında aradaki fark kâr marjını ve makul hedeflerini ortaya koymak için gereken sayısal haritayı oluşturur. 

Ciro Hesaplama Yöntemleri  

Ciro hesaplamalarında işletmelerin kullandığı iki temel yöntem bulunur. Bunlardan ilki; safi hasılat ve ikincisi gayri safi hasılat yöntemidir. 

İki yöntem arasındaki en temel fark safi hasılat yönteminde yurt içi satışların baz alınması ve toplam tutardan iade, indirim kazançları ile vergi indirimlerinin çıkartılmasıdır. Gayri safi hasılat yönteminde ise kanun aracılığıyla belirtilen mal kiralama, kullanım hakkı devri veya kiralanması ile elde edilen gelirler söz konusu olmaktadır. 

Safi Hasılat Yöntemi 

Hesaplama işlemleri sırasında kullanılan iki temel hasılat yöntemi söz konusudur. Bunlar; safi hasılat ve gayri safi hasılat yöntemidir. 

Safi hasılat hesaplamalarında şirket ya da işletmelerin yurt içi satışlarla kazandığı tutarlar ortaya konmaktadır. Hesaplama sırasında yurt içi ve yurt dışı ticari kazançların toplam tutarından yapılan iade, indirim ya da vergi indirimi kazançları çıkartılır. Böylece şirketin kazançları üzerinden safi hasılat tutarı hesaplanabilir. 

Gayri Safi Hasılat Yöntemi 

Ciro hesabı nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanlar için bilinmesi gereken terimlerden biri de gayri safi hasılat hesaplama yöntemidir. İki temel hasılat hesabından biri olan gayri safi hasılat yönteminde kanunda belirlenen mal ya da hakların kira gelirleri söz konusudur. 

Buna göre; gayrimenkul sermaye iratları için kanun yoluyla belirlenen mal veya kullanım haklarının kiraya verilmesiyle kazanılan gelirler gayri safi hasılatlardır. Bir takvim yılı içinde ya da geçen yıllara ait şekilde nakit/ayni yolla alınan her tutar bu kapsamda değerlendirilir. 

Örnek Ciro Hesaplaması 

Bir işletmenin safi hasılat yöntemi kullanılarak yapılan ciro hesabı şu örnekle açıklanabilir: 

  • Yurt içi satışları toplamına A, 
  • Yurt dışı satışları toplamına B, 
  • Diğer gelirlerine de C denirse; 

Aynı firmanın tüm tasarruf ve kazanç kalemleri için de;  

  • Satış iskontolarına A1, 
  • Satış iadelerine B1, 
  • Diğer indirimlerine de C1 denirse; 

(A + B + C) - (A1 + B1 + C1) = ciro

Ciro hesaplaması yapılırken işletmeler ya da şirketler için toplam tutardan herhangi bir çıkış maliyeti düşülmez. Hesaplamalar sonucu elde edilen tutar aslında tüm kazançlar ve satış kârlarıyla birlikte işletmenin sahip olduğu nakdi/ayni varlıktır. Ardından farklı muhasebe kategorilerinin hesaplanabilmesi için ciro tutarından ilgili kısımlar çıkarılarak kâr/zarar, vergi matrahı ve net kazanç gibi tutarlar bulunabilir. 

Bir işletmenin gayri safi hasılat yöntemi kullanılarak yapılan ciro hesabı şu örnekle açıklanabilir:

  • Yurt içi satışlar toplamına D,
  • Yurt dışı satışlar toplamına E,
  • Diğer gelirlerine de F denirse;

(D + E + F) = ciro

Ciro Takibi Nasıl Yapılır? 

Ciro takibi yapılırken işletmelerin gelir-gider, ödeme, yatırım gibi iş ya da işlemlere dair hangi zaman aralıklarını benimsediği oldukça önemlidir. 

Örneğin çalışan ödemelerinden ham madde satın alımlarına kadar tüm mali girdi ve çıktılar için haftalık dönemlerin baz alındığı bir işletme için; haftalık ciro takibi yapılır. Ancak büyük ölçekli firmalar ve yüksek kapasiteli üretim tesisleri için bu zaman aralığı aylık şekilde uygulanır. 

Yani ciro takibinde öncelikli husus işletmenin işleyiş şekli ve zaman döngüsüdür. Ardından tüm hesaplamalarda genel ciro hesaplama adımları uygulanır.  

Ön Muhasebe Programı ile Ciro Takibi 

Muhasebe işlemleri arasında en önemli mali yönetim kategorilerinden biri ciro hesabıdır. Çeyrek dönem cirosu dahil olmak üzere tüm tutar hesaplamaları takibi, şirketlerin muhasebe birimleri tarafından yürütülür. 

Artık yeni nesil yönetim modellemeleriyle oldukça işlevsel hale gelen ön muhasebe programları da ciro takibi işlemlerinde oldukça başarılı bir hal almıştır. Pek çok küçük ve orta ölçekli işletme için bu programlar aracılığıyla günlük, haftalık, aylık ve yıllık zaman aralıklarıyla ciro takibi yapmak mümkündür.  

Ciro Hesaplaması Neden Gereklidir? 

Ciro hesaplamaları işletmeler için gelir-gider takibinin yapılmasından vergi yükümlülüklerine kadar pek çok alanda önemli bir yere sahiptir. Ancak asıl işlevi işletmelere kâr-zarar hesaplamaları için brüt bir değer oluşturmaktır. Bu brüt değer üzerinden işletme giderleri, emtia fiyatları, üretim ve çalışan maliyetleri ile vergilerin düşülmesi sonrasında işletme kâr-zarar hesaplamaları yapılabilir.  

Ciro ile Kar Arasındaki Fark 

İşletmelerin ya da şirketlerin devamlılık esasına uygun şekilde hesaplama yapabilmesi için ciro tutarlarının yapılan giderlerden daha fazla olması şarttır. Toplam ciro tutarından masraf ve vergiler düşüldükten sonra kâr hesabı yapılabilir. 

Ciro tutarı ne kadar çok olursa olsun yapılan masraflar ve ödenen vergiler bu tutara denkse ya da bu tutardan yüksekse, işletme zarar eder. Bu nedenle şirket yönetiminde kâr elde etmenin yolu ciro ve giderler arasında bir marj oluşturmaktır. Toplam ciro brütünden gider ve vergilerin düşülmesiyle elde edilen tutar, kâr marjını temsil eder. 

Ciro Kaybı Desteği Nedir? 

Devlet yönetimi tarafından bazı durumlara karşı işletmelerin devamlılığını korumak için yapılan destekler bulunur. Bunlardan biri de ciro kaybı desteğidir. Bu uygulama kapsamında yaşanan olağanüstü haller ve istisna durumları sebebiyle işletmelerin çalışma düzeninde yaşanan sorunların kâr oranlarını etkilemesi sonrası, zarar etmesi önlenmeye çalışılır. 

Örneğin; yılında yaşanan pandemi sebebiyle ülke çapında ortaya çıkan ticari durgunluk sonrası ciroları düşen işletmeler için ciro kaybı desteği sağlanmıştır. 

Tek Platformla Her İhtiyacınızı Karşılayın! 

İşletme yönetiminde ön muhasebe işlemlerinin gerektirdiği zaman ve mesainin en mühim sebebi detaylarla dolu uygulamalar ve hesaplamalardır. Norma iş birliği ile işletmenizin ihtiyaç duyduğu tüm ön muhasebe işlemlerini tek platform üzerinden yönetebilirsiniz! 

E-dönüşüm kapsamında hayata geçirilen; e-fatura ve e-arşiv fatura gibi pek çok kolaylıktan ciro takibi ve mali yönetim danışmanlığına kadar sayısız kategoride Norma desteğinden faydalanabilirsiniz!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir