neptün halka / Neptün'ün halkaları ilk kez bu kadar net görüntülendi

Neptün Halka

neptün halka

Neptün gezegeni, James Webb Uzay Teleskobu’nun yeni durağı oldu. Gezegenin halkaları ilk defa bu denli net bir şekilde görüntülendi.

Karanlık, soğuk ve süpersonik rüzgarlarla kamçılanan Neptün, Güneş Sistemi’ndeki en uzak gezegen olarak tanımlanıyor. Komşusu Uranüs&#;le birlikte &#;buz devleri&#; olarak bilinen gezegen, iç yapıları hidrojen ve helyum bakımından daha zengin gaz devleri Jüpiter ve Satürn’den daha ağır elementlerden oluşuyor.

Şimdi NASA’nın geçen aralık ayında uzaya fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu’ndan gelen yeni görüntüler, Neptün’ü ve gezegenin tespit edilmesi zor büyüleyici halkalarını yeni bir ışık altında gözler önüne seriyor. Neptün uzmanı ve Webb projesinde disiplinler arası bilim insanı olarak çalışan Heidi Hammel, yeni çekilmiş fotoğraflarla ilgili konuştu ve şunları söyledi:

&#;Bu soluk, tozlu halkaları son gördüğümüzden bu yana otuz yıl geçti ve onları kızılötesinde ilk kez görüyoruz.&#;

Birkaç net ve dar halkaya ek olarak Webb’den gelen görüntüler, gezegenin daha soluk toz bantlarını da gösteriyor. Halkalardan bazıları NASA’nın Voyager 2’si ’da gezegenin halkalarının varlığının ilk fotoğrafik kanıtını elde ettiğinden beri gözlemlenememişti.

Yeni görüntülerde Neptün, ışığın görünür dalga boylarında yakalanan görünümlerde sahip olduğu tipik mavi görünümün aksine beyaz renkte görünüyor. Bunun nedeni, gezegenin kimyasal yapısının bir parçası olan gaz halindeki metanın Webb’in Yakın Kızılötesi kamerasına (NIRCam) mavi görünmemesidir.

Neptün Halkaları Dışında Gezegenin Bazı Uyduları da Görüntülendi

neptun halkaları james webb nasa

James Webb’in Yakın Kızılötesi kamerasıyla çekilen bu görüntüde, gezegenin yanında büyüklük ve şekil olarak değişen yüzlerce arka plan galaksiden oluşan bir saçılım da görülüyor. Görüntülerde ayrıca metan-buz bulutları da yer alıyor. Bunlar metan gazı tarafından emilmeden önce güneş ışığını yansıtan parlak çizgiler ve noktalar. NASA’ya göre &#;Gezegenin rüzgârlarına ve fırtınalarına güç veren küresel atmosferik dolaşımın görsel bir imzası&#; olabilecek, gezegenin ekvatorunu çevreleyen parlak, ince bir çizgiyi tespit etmek de mümkün.

Yeni uzay teleskobu ayrıca Neptün’ün bilinen 14 uydusundan yedisini, gezegenin etrafında alışılmadık bir geri yörüngede hareket eden en büyük ayı Triton da dahil olmak üzere fotoğrafladı. Gökbilimciler, Triton’un belki de Kuiper Kuşağı’nda -Güneş Sistemi’nin kenarındaki buzlu nesnelerin bir bölgesi &#; gezegenin yerçekimi kavrayışına giren bir nesne olduğunu düşünüyorlar. Araştırmacılar önümüzdeki yıllarda Triton ve Neptün’ü daha fazla incelemek için Webb’i kullanmayı planlıyor.

Dünya’ya göre Güneş’ten 30 kat daha uzakta bulunan Neptün, dış güneş sisteminin uzak, karanlık bölgesinde hareket ediyor. Bu mesafede ısı kaynağı yıldızımız o kadar küçük ve soluk ki gezegende yaşanan öğlen vakti, Dünya’daki loş bir alacakaranlığa benziyor.

Neptün

James Webb’in çalışmalarına başladıktan bu kadar kısa süre içerisinde yeni görüntülerle gelmesi konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NASA

Zaten Destekçiyim

Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Gezegenin ekvatoru etrafında dönen Satürn halkaları, gezegenin bir eğimde döndüğünü meydana çıkarıyor. Kemerli dev, Güneş'in yörüngesinde döndüğü düzleme göre derecelik bir açıyla kendi ekseni etrafında dönüyor. Astronomlar uzun zamandır, bu eğimin, komşusu Neptün ile olan kütleçekimsel etkileşimlerden kaynaklandığını düşünüyordu. Böyle düşünmelerinin sebebi ise; Satürn'ün eğiminin, dönen bir topaç gibi Neptün'ün yörüngesiyle hemen hemen aynı oranda devinmesiydi.

MIT ve başka yerlerdeki astronomların yaptığı yeni bir modelleme çalışması, iki gezegen eskiden senkronize olmuşlarsa bile Satürn'ün artık Neptün'ün çekiminden kurtulduğunu buldu. Bu gezegenlerin yeniden hizalanmasından ne sorumluydu? Ekibin titizlikle test edilmiş bir hipotezi bulunuyor: Kayıp bir uydu!

Science dergisindeki bir çalışmada ekip, bugün 83 uyduya sahip Satürn'ün bir zamanlar en az bir tane daha, "Chrysalis" adını verdikleri ekstra bir uyduya sahip olduğunu düşünüyor.[1] Araştırmacılara göre; kardeşleriyle beraber Chrysalis, Satürn'ün yörüngesinde birkaç milyar yıl boyunca döndü. Bu esnada gezegeni, Neptün ile rezonans içinde, gezegenin eğimini veya eğikliğini koruyacak şekilde çekiştiriyordu.

Ancak yaklaşık milyon yıl önce, ekibe göre, Chrysalis dengesizleşti ve gezegene sürtünecek kadar çok yaklaştı. Bunun sonucunda da uydu, parçalara ayrıldı. Uydunun kaybı, Satürn'ü Neptün'ün hâkimiyetinden çıkarıp bugünkü eğimiyle bırakmaya yeterliydi. Araştırmacılara göre ayrıca, Chrysalis'in parçalanmış gövdesinin çoğu Satürn'ü etkilemiş olsa da parçalarının bir kısmı yörüngede asılı kalmış ve sonunda küçük buzlu parçalara ayrılarak gezegenin imza halkalarını oluşturmuş olabilir.

Dolayısıyla kayıp uydu, uzun zamandır var olan iki gizemi açıklayabilir: Satürn'ün günümüzdeki eğimi ve eskiden milyon yaşında yani gezegenden daha genç olduğu düşünülen halkaların yaşı. MIT'deki gezegen bilimi profesörü ve yeni çalışmanın başyazarı Jack Wisdom şöyle söylüyor:

Tıpkı bir kelebeğin krizaliti gibi, bu uydu uzun süre hareketsizken bir anda aktif oldu ve halkalar ortaya çıktı.

İlerleme Anı!

'lerin başlarında bilim insanları; Satürn'ün eğimli ekseninin, gezegenin Neptün'ün rezonansında veya kütleçekimsel etkileşimde sıkışmasının bir sonucu olduğunu öne sürdü. Ancak, NASA'nın ile arasında Satürn'ün yörüngesinde dönen Cassini uzay aracından alınan gözlemler, probleme yeni bir boyut kazandırdı. Bilim insanları, Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'ın, her yıl 11 santimetrelik bir oranla beklenilenden daha hızlı bir şekilde Satürn'den uzaklaştığını buldular. Titan'ın bu hızlı göçü ve kütleçekimsel çekimine dayanarak bilim insanları, uydunun, Satürn'ün eğiminden ve Neptün ile rezonansının korunmasından sorumlu olduğu sonucuna vardı.

Fakat bu açıklama büyük bir bilinmeyene dayanıyordu: Satürn'ün eylemsizlik momenti, yani gezegenin içinde kütlenin nasıl dağıldığı. İçerisindeki maddenin çekirdekte mi yoksa yüzeye doğru mu daha yoğun olduğuna bağlı olarak, Satürn'ün eğimi de farklı davranıyor olabilirdi. Wisdom şöyle söylüyor:

Neden Desteğe İhtiyacımız Var?

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor. Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak Daha fazla göster

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Destek Ol

Problemde ilerleme kaydetmek için Satürn'ün eylemsizlik momentini belirlememiz gerekiyordu.

Kayıp Öğe!

Yeni çalışmalarında Wisdom ve iş arkadaşları, Cassini'nin "Büyük Finali" esnasında çekilen son gözlemlerin bazılarını kullanarak Satürn'ün eylemsizlik momentini saptamaya çalıştılar. Büyük Final, tüm gezegeni saran çekim alanını tam olarak haritalamak için, uzay aracının gezegene aşırı yaklaştığı görev fazına deniyor. Çekim alanı, gezegendeki kütle dağılımını belirlemek için kullanılabiliyor.

Wisdom ve iş arkadaşları, Satürn'ün içini taklit ettiler ve Cassini'nin gözlemlediği çekim alanıyla uyuşan bir kütle dağılımı belirlediler. Şaşırtıcı bir şekilde, yeni saptanılan eylemsizlik momentinin Satürn'ü Neptün'ün rezonansının çok yakınına ama hemen dışarısına yerleştirdiğini buldular. Gezegenler bir zamanlar senkronize olsalar da artık değiller. Wisdom şöyle söylüyor:

Sonrasında, Satürn'ü Neptün'ün rezonansından çıkaracak yollar aramaya başladık.

Ekip öncelikle, var olan uydular arasındaki herhangi doğal bir dengesizliğin, gezegenin eğimini etkileyip etkilemediğini görmek istedi. Bunun için de Satürn ve uydularının yörünge dinamiklerini zamanda geriye doğru evrimleştirmek üzere simülasyonlar gerçekleştirdiler. Bu araştırmadan elleri boş döndüler.

Bu yüzden araştırmacılar, bir gezegenin devinimini, yani bir gezegenin dönüş eksenin zamanla nasıl değiştiğini, tanımlayan matematiksel denklemleri tekrardan incelediler. Bu denklemdeki bir terime tüm uyduların katkısı bulunuyordu. Ekip, bu toplamdan bir uydunun çıkarılmasının gezegenin devinimini etkileyebileceğini düşündü.

Asıl soru şuydu: Bu uydu ne kadar büyük olmalıydı ve Satürn'ü Neptün'ün rezonansından çıkarmak için ne tür dinamiklerden geçmeliydi? Wisdom ve ekibi; kütle, yörünge yarıçapı ve Satürn'ü rezonanstan atacak gerekli yörüngesel dinamikler gibi uydunun özelliklerini saptamak için simülasyonlar gerçekleştirdi.

Satürn'ün günümüzdeki eğiminin, Neptün ile rezonanası ve Chrysalis uydusunun kaybı olduğu sonucuna vardılar. Satürn'ün üçüncü en büyük uydusu lapetus büyüklüğündeki Chrysalis, gezegenin rezonanstan kaçmasına olanak tanımıştı.

ila milyon yıl önce Chrysalis kaotik bir yörünge bölgesine girdi, Iapetus ve Titan ile bir dizi yakın karşılaşma yaşadı ve sonunda Satürn'e çok fazla yaklaştı. Satürn'e sürtündüğü bu karşılaşmada uydu, parçalara ayrıldı ve geriye enkaz dolu bir halka olarak gezegeni çevreleyen küçük bir kısmı kaldı. Araştırmacılar Chrysalis'in kaybının; Satürn'ün devinimini, bugünkü eğimini ve sonradan oluşan halkalarını açıkladığını buldular. Wisdom şöyle söylüyor:

Bu oldukça iyi bir hikâye ama tıpkı diğer tüm sonuçlar gibi, bunun da diğerleri tarafından incelenmesi gerekiyor. Ancak görünen o ki bu kayıp uydu, dengesizliğini elde etmeyi bekleyen bir krizalitmiş.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

funduszeue.info

Bilimi Anlatmamıza Yardım Edin!

Her ay milyonlarca bilimsever, Evrim Ağacı olarak karmaşık bilimsel konuları basitçe anlatmamızdan ve ülkemizde bilim anlatıcılığını geliştirmeye yönelik yaptığımız kapsamlı çalışmalarımızdan faydalanıyor. Bütçenize zarar vermeden, aylık veya tek seferlik sadece 20₺ gibi miktarlarda bize destek olarak bu çabalarımızı destekleyebilir, Türkiye'de bilim okuryazarlığını güçlendirmemize katkı sağlayabilirsiniz.

Destek Ol

Neden Destek İstiyoruz?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.