salamura yaprak ne kadar dayanır / Kuru Basım Yaprak - KARAOT KÖYÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERİ

Salamura Yaprak Ne Kadar Dayanır

salamura yaprak ne kadar dayanır

Salamura yaprak nasıl yapılır?

Salamura nedir?
Az sonlarına doğru bir çok sebzenin salamurası kış için kullanılmak üzere yapılır. Zeytinler turşular, üzüm yapraklarından kışın tüketmek üzere salamura elde edilir. Kısacası salamura mevsiminde alınan taze meyve ve sebzelerin bozulmadan saklanması amacı ile yapılır.


Salamura yaprağı nasıl yapılır?
Salamura en klasik uzun süre dayanan salamura yöntemidir. bu yöntemde asma yaprakları tuzlanır pet şişelere veya cam kavanozlara konarak saklanır. Ancak salamura yaprağı pet şişede ya da cam kavanozda yaparken bir takım noktalara dikkat etmek gerekir. Pet şişede ve cam kavonozda salamura yapılan asma yaprakları farklı şekilde saklanmalı ve yapılmalıdır.


Cam kavanozda salamura yaprağı nasıl yapılır?


Malzemeler
Yarım kilo Kaya Tuzu
2 Litre Su
Cam Kavanoz
10 tane Asma Yaprağı
1 bardak Kaya Tuzu


Yapılışı:
funduszeue.infoım tane asma yaprağı alınarak küçük desteler yapın.
funduszeue.infoım Yaprakların parlak yüzeyi üstte kalacak şekilde her destenin sap kısmına 1 çay kaşığı kaya tuzu dökün ve rulo yapın.
funduszeue.infoım Hazırlanan bu rulolar tercihen cam bir kavanozun içine aralarında boşluk kalmayacak şekilde sıkı sıkı bastırın. Kavanoz tamamen dolduktan sonra elle üstten tekrar sıkıştırılarak bastırın.
funduszeue.infoım Her 1 litre su için gram kaya tuzu kullanarak hazırlanan tuzlu su soğuduktan sonra havası çıkması için birkaç seferde yavaş yavaş eklenir ve suyun dibe kadar inmesini sağlayın.
funduszeue.infoım Kavanozu ağzına kadar suyla doldurduktan sonra yaprakların suyun üzerine çıkmaması için ağırlık olarak temiz bir taş veya esnek plastik bir parça yerleştirin
funduszeue.infoım . Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve serin yerde muhafaza edilir. Ara sıra suyu kontrol edin. Eksildiyse üzerine tuzlu su ekleyin
funduszeue.infoım. Bu yöntemde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yaprakların havayla temas etmemesini sağlamaktır.

Cam kavonozda salamura nasıl yapılır?

funduszeue.infoım Pet şişe yönteminde yaprakları yıkamanıza gerek yoktur. Yaprakların üzerindeki kirli toz kağıt havlu ile temizlenir.
funduszeue.infoım Taze olan yapraklar temiz bir bez üzerinde gevce boyunca bekletilmelidir. Daha sonra yaprakları yuvarlak rulo haline getirerek şişenin içerisine konur.
funduszeue.infoım pet şişe dolmaya başladığında ince bir oklavva yardımıyla yapraklar itilir. Ancak yaprakların yırtılmamasına ve zarar görmemesine dikkat etmeniz gerekir.
funduszeue.infoım Kalan yapraklar aynı şekilde 4'lü desteler halinde rulo yapılıp şişeye atılır, ara sıra oklavayla bastırılıp sıkıştırılır.
funduszeue.infoım şişe tamamen dolduğunda yapraklara parmaklarla zedelemeden iyice bastırılır ve şişenin kapağı kapatılır.
funduszeue.infoım Serin ve loş bir ortamda yaprakların rengi sararana kadar bekletilir. Yaprakların rengi sararınca içerde kalan havanın çıkması için şişenin kapağı çok hafif oynatılır.
funduszeue.infoım Hava fıslayarak çıkınca şişeye hava girmemesi için kapak hemen sıkıca kapatılır. İstenildiği zaman şişenin altı kesilir ve yapraklar sıcak suda bekletilerek veya biraz haşlanarak kullanılır.

Salamura yaprak yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Asma yapraklarının üzeri hafif beyaz olmalıdır.

Yaprakların altının ve üstünün aynı anda tüylü olmaması gerekir

Asma hyaprakları mayıs ve haziran aylarında toplanmalı veya satın alınmalıdır. Aksi taktirde kalın ve damarlı olacaktır.


Asma yapraklarını salamura yapana kadar poşette saklamak yerine bir beze sarıp saklamanız gerekir. Bulunduğunuz ortam sıcaksa açık bırakabilirsiniz. Terleme yapabilir.

Salamura yapmadan önce yaprakları 1 gece dinlendirmeniz gerekir.

Asma yaprakları yırtık ve girintili çıkıntılı olmamalıdır.


Asma yaprakları buzlukta nasıl saklanır?

Asma yapraklarını buz dolabı poşetlerne bir kere pişirmelik olacak şekilde yerleştirin. Aksi taktirde çözülenlerden arta kalanlar olursa bir daha pişiremezsiniz. Sarma yapacağınız zaman donmuş asma yapraklarını suyun altında tutup çözebilirsiniz. Bu durumda hiçbir sakınca yoktur. Aynı zamanda asma yapraklarını buzluğa koyarken aralarına bir miktar kaya tuzu serpebilirsiniz. Bu şekilde sakladığınız asma yaprakları çözüldükten sonra yırtılmatyacaktır.

Asma yaprağında hamsi tarifi

Taze Salamura Yaprağı Nasıl Saklanır?

Asma Yaprağı Alırken Şunlara Dikkat Edilmelidir

Sarmanın lezzetli ve yumuşak olması için ince, açık renkli, arka yüzü tüysüz ve ince damarlı olan az dilimli yapraklar kullanılmalıdır. Her üzümün yaprağı ile sarma yapılmaz. Manisa yöresinin sultani çekirdeksiz, Tokat’ın narince ve Trakya’nın yapıncak cinsi üzümlerinin yaprakları sarma yapımına uygundur. 

Kullanılacak Kavanozlar ve Tuz Çok Önemli

Yaprakların kavanozda saklandığı salamura dışındaki bütün yöntemlerde kullanılacak kavanoz 1 pişirimlik asma yaprağı miktarına göre seçilmelidir. Çünkü kavanozların kapağı açıldıktan sonra yapraklar fazla dayanmaz, kısa sürede tüketmek gerekir. Kavanoz kapaklarının yeni ve sağlam olması çok önemlidir. Kapağı eski olan kavanozlarda saklanan yaprakların hava alıp bozulma riski vardır. Kullanılacak tuz turşularda kullanılan kaya tuzu veya salamuralık deniz tuzu olmalıdır. 

Yaprak Saklama Yöntemleri Nelerdir?

1. Salamura

En klasik ve uzun süre dayanan saklama yöntemidir. Bu yöntemde asma yaprakları tuzlanır, bidonlara veya kavanozlara basılıfunduszeue.infora yapılacak yaprakların sapları uzun olmalıdır.
Yapraklar kaynar tuzlu suyun içinde kısa bir süre bırakılır.  tane asma yaprağı alınarak küçük desteler yapılır. Yaprakların parlak yüzeyi üstte kalacak şekilde her destenin sap kısmına 1 çay kaşığı kaya tuzu dökülür ve rulo yapılır. Böylece parlak kısım içeride kalmış olur. Hazırlanan bu rulolar tercihen cam bir kavanozun içine aralarında boşluk kalmayacak şekilde sıkı sıkı basılır. Kavanoz tamamen dolduktan sonra elle üstten tekrar sıkıştırılarak bastırılır. Her 1 litre su için gram kaya tuzu kullanarak hazırlanan tuzlu su soğuduktan sonra havası çıkması için birkaç seferde yavaş yavaş eklenir ve suyun dibe kadar inmesi sağlanır. Kavanozu ağzına kadar suyla doldurduktan sonra yaprakların suyun üzerine çıkmaması için ağırlık olarak temiz bir taş veya esnek plastik bir parça yerleştirilir. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve serin yerde muhafaza edilir. Ara sıra suyu kontrol edilir, eksildiyse üzerine tuzlu su eklenir. Bu yöntemde dikkat edilecek en önemli husus yaprağın hava ile temas etmemesidir.
Salamura yöntemiyle hazırlanan yaprakları kullanmadan önce tuzunun gitmesi için saat sıcak suda bekletip arada bu suyu değiştirmek gerekir. 

2. Kavanozda Sulu ve Tuzsuz Konserve

Sap kısımları uzun bırakılan yapraklar yıkanmaz, kirli ve tozlu olanlar kağıt havlu ile silinir. 8 – 10 tanesi düzenli bir şekilde şekilde üst üste konularak deste yapılır ve 4’e katlanır. Kavanozun yarısı soğuk musluk suyu ile doldurulduktan sonra alabildiği kadar yaprak destesi konur. Kavanozun kapağı ters çevrildiğinde bile akmayacak şekilde sıkıca kapatılır. Kavanozların sığacağı geniş ve derin bir tencerenin yarısı soğuk su ile doldurulur. Ocağın altı orta ısıda açılır. Su kaynayınca kavanozlar ters çevrilerek tencereye yerleştirilir. Su seviyesi kavanozların yarısına kadar gelmelidir. Kaynayan suda yapraklar aşağıdan yukarıya doğru sararmaya başlayacaktır. 15 dakika sonra kalın fırın eldiveni ile kavanozlar tencereden çıkartılır ve düz bir zeminde yine ters çevrilerek 24 saat soğumaya bırakılır.
Yaprakları iyice yıkadıktan sonra kullanabilirsiniz.

3. Kavanozda Kuru ve Tuzsuz Olarak Saklama

Ağzı çok dar olmayanelinizin girebileceği genişlikte bir pişirimlik yaprak saklayabileceğiniz büyüklükte kavanozlar kullanılır. 1 litrelik kavanozlar yaklaşık gram taze asma yaprağı almaktadır. Yapraklar yıkanmaz, ancak kir ya da toz varsa kağıt havlu ile silinir ve sap kısımları makasla kesilir. Yaprakların 8 – 10 tanesi düzenli bir şekilde üst üste konarak deste yapılır. Yaprak destesi parlak yüzeyi altta kalacak şekilde elle itilir ve kavanozun dibine yerleştirilir. Kavanoz tamamen dolana kadar her bir deste için aynı işlem uygulanır ve diğer destenin üzerine sıkıştırarak bastırılır. Kavanoz ağzına kadar dolunca kapağı sıkıca kapatılır. Yaprak miktarına göre birkaç kavanoz hazırlanır. Bundan sonraki aşamada uygulayabileceğiniz 2 yöntem vardır.

  • Kavanoz kapakları bir tencerede kaynatılır. Maşayla kaynar sudan alınan ve kalın bir bezle tutulan kapakla kavanoz sıkıca kapatılır ve ters çevrilerek soğuyana kadar bekletilir. Bu şekilde vakumlanan yapraklar uzun süre dayanır.
  • Diğer yöntemde  ise kavanozların sığacağı genişlikte derin bir tencereye kaynadığında taşmayacak kadar soğuk su doldurulur. Ocağın altı orta ısıda açılır, su kaynadıktan 20 dakika sonra tenceredeki kavanozlar ters çevrilir. Su azalırsa kaynar su eklenir ve 20 dakika daha kaynatılır. Kalın bir havlu veya fırın eldiveni ile kavanozlar tencereden çıkartılır, kapağı biraz daha sıkılır ve ters olarak soğumaya bırakılır.

Bu yöntemle hazırlanan yaprakları serin bir ortamda uzun süre saklayabilirsiniz. İyice yıkayıp suyunu süzdükten sonra kullanabilirsiniz. Ayrıca haşlamaya gerek yoktur. 

4. Pet Şişede Kuru ve Tuzsuz Olarak Saklama

Bu yöntemde yapraklar yıkanmaz, kiri ve tozu kağıt havlu ile alınır, santim uzunluğunda sap bırakılır. Körpe yapraklar bez üzerinde yapraklık desteler halinde serin bir ortamda gece boyunca açık olarak bekletip yumuşatılır. Bu şekilde soldurulan yapraklar şişeye koyarken kolayca katlanır ve açılmaz. Kola, gazoz veya su için kullanılan 0,5 veya 1 litrelik pet şişeler iyice yıkanır ve tamamen kurutulur. Yaprakların 4 tanesi düzgün bir şekilde üst üste konur, rulo yapılır ve pet şişenin içine doldurulur. Şişe birkaç santim dolduğunda oklavayla veya kalın bir tahta kaşık sapı ile yapraklar zedelenmeden dikkatlice itilip sıkıştırılır. Kalan yapraklar aynı şekilde 4’lü desteler halinde rulo yapılıp şişeye atılır, ara sıra oklavayla bastırılıp sıkıştırılır. Şişe tamamen dolduğunda yapraklara parmaklarla zedelemeden iyice bastırılır ve şişenin kapağı kapatılır. Serin ve loş bir ortamda yaprakların rengi sararana kadar bekletilir. Yaprakların rengi sararınca içerde kalan havanın çıkması için şişenin kapağı çok hafif oynatılır. Hava fıslayarak çıkınca şişeye hava girmemesi için kapak hemen sıkıca kapatılır. İstenildiği zaman şişenin altı kesilir ve yapraklar sıcak suda bekletilerek veya biraz haşlanarak kullanılır.

funduszeue.infoabı Poşetinde Derin Dondurucuda veya Buzlukta Saklama

İyice yıkanan yapraklar süzülür ve tane yaprağı alınarak düzenli küçük desteler yapılır. Kaynar suda ters yüz edilir, rengi dönünce çıkarılır. Süzülüp soğutulan yapraklar bir pişirimlik olarak buzdolabı poşetlerine konur ve derin dondurucuya kaldırılır. Kullanılacağı zaman dondurucudan indirilip buzunun çözülmesi beklenir. Üzerine biraz sıcak su dökülüp süzüldükten sonra kullanılır.
Derin donduruca değil, buzlukta saklanacaksa yaprakların erimemesi için aralarına kaya tuzu serpilir ve parlak yüzü içte kalarak rulo yapılan desteler buzdolabı poşetlerine yerleştirilir. Çözüldükten sonra tuzlu sıcak suda bekletilir ve kullanılır.

Ürünlerimiz için tıklayınız

Kuru basım yaprak; su, tuz, limon ve limon tuzu kullanılmadan üretilmektedir. Taze yaprak ilk günkü tazeliğini korumakta ve gerçek aroması ile sarma yapılabilmektedir. Ayrıca sarma yapımı dışında birçok alanda şifa için taze basım yaprak kullanılmaktadır.

Kuru basım yaprak nasıl yapılır

Taze yaprakları tarladan topluyoruz ve aynı gün cam kavanozlara basımını yapıyoruz. Cam kavanozların dolumunu yaptıktan sonra ağzını sıkıca kapatıyoruz. Bu şekilde hava almayan yapraklar 1 yılı aşkın süre saklanabilir ve tüketilebilmektedir.

Taze basım yaprak yapımında kesinlikle en taze yaprakların kullanılması gerekmetedir. Taze olmayan yapraklar sarma esnasında sıkıntı yaratmaktadır. Su ile yapılan salamura yaprak içerisinde orta tazelikte yapraklar idare edebilir ama kuru basım yaprak için uygun olmaz.

Taze yapraklar nasıl saklanmalı ve tüketilmelidir

Taze yapraklar güneş görmeyen bir alanda oda sıcaklığında saklanabilir. Yaprağın güneş görmemesi oldukça önemlidir. Güneş gören alanları sararabilir.

1 litrelik kavanoz içerisinde bulunan taze yaprak ile büyük bir tencere sarma sarılabilmektedir. Kavanozun kapağı açıldıktan sonra aynı gün sarma işlemi yapılması uygundur. Eğer aynı gün yapma imkanınız olmazsa, kavanoz kapağını tekrar sıkıca kapatın ve buzdolabında 1 hafta boyunca saklayabilirsiniz.

Kavanoz içinde bulunan taze yaprakların hepsini kullanamamanız durumunda salamura yaprak haline getirebilirsiniz. Yaprakların bulunduğu kavanoz içerisine su doldurun. Kavanoz içerisine yarım yemek kaşığı kaya tuzu ve bir dilim limon koyun. Bu şekilde uzun süre saklamaya devam edebilirsiniz.

Neden kuru basım yaprak

Salamura yaprak yapımında doğal yapılmış olsa bile tuz, limon kullanılmak zorundadır. Salamura yaprağın tazeliğinin korunması için tuz kullanılmak zorundadır. Ancak tuz oranı tahmini olarak konulduğu için birçok kişiye göre farklılık göstermektedir. Hatta bazı kişiler tarafından tuz hiç istenmemektedir.

Ayrıca taze basım yaprağın kendine özgü aroması, tadı bulunmaktadır. Ağzının tadını bilen, yemek konusunda özel olan kişiler tarafından özellikle taze basım yaprak tercih edilmektedir.

Taze basım yaprak veya salamura yaprak siparişi vermek için mağaza bölümünden ürünlerimize ulaşabilirsiniz.

This entry was posted in Karaot, Taze Sebze&Meyve. Bookmark the permalink.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası