iş mahkemelerinde vekalet ücreti hesaplama / 3 Eylül CUMARTESİ

Iş Mahkemelerinde Vekalet Ücreti Hesaplama

iş mahkemelerinde vekalet ücreti hesaplama

Vekalet ücreti hesaplamalarınızı aşağıdaki formu kullanarak yapabilirsiniz.

Yukarıda yer alan hesaplama formunu kullanırken sorun mu yaşıyorsunuz? Sistemin işleyişini açıkladığımız yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca, iletişim sayfasından bizlere ulaşabilirsiniz.

Yardım Sayfası: Vekalet Ücreti Nasıl Hesaplanır ?

Avukatlık Nedir ?

Avukat, kamu hizmeti gören serbest bir meslek sahibi profesyoneldir. Avukat, avukatlığın amacı doğrultusunda hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder.

Avukatlığın Amacı Nedir ?

Hukuki münasabetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır.

Avukat Geçimini Nasıl Sağlar ?

Yukarıda amacı yazılı faaliyetleri yürüten serbest meslek mensubu Avukat&#;ın kazanç kaynağı &#;Vekalet Ücreti&#; &#;dir. Avukat tüm bu iş ve işlemleri vekaleten yani temsil ettiği kişi veya kurumlar adına yapmaktadır. Avukatın temsil ettiği gerçek veya tüzel kişilere müvekkil denir. Yani kendisini temsil ettiren.

Avukat Vekalet Ücreti Nedir ve Kimden Alır ?

AVUKAT VEKALET ÜCRETİ İKİ KISIMDIR;

1- Avukatın müvekkilinden aldığı vekalet ücretidir. 

Avukat, müvekkilinden davanın niteliğine göre; vekalet verilmesi sırasında veya dava değeri veya hükmolunacak şeyin değeri yahut paranın belli bir yüzdesinin verileceği şeklinde &#;avukatlık vekalet ücreti&#; kararlaştırılabilir. 

Avukat, davayı kazansa da kaybetse de bu ücrete hak kazanmaktadır.
Başka bir deyişle, Avukat ile müvekkili arasında ücretsiz olarak bu işin takibi yapılamaz. 

Ayrıca, unutulmamalıdır ki; Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi altında vekalet ücreti kararlaştırılamaz yoksa geçersiz sayılır.  Bu halde avukat hakkında bağlı bulunduğu Baro’nun disiplin kurulunca disiplin cezası verilebilmektedir. 

2- Karşı yan, vekalet ücretidir.

Avukat, dava sonunda davayı kazanmışsa, mahkemece davada haksız çıkan karşı tarafa yargılama gideri kapsamında; &#;vekalet ücreti&#; ödeme yükümlülüğü yükler, bir başka deyişle mahkum eder, bu vekilin ücreti avukata aittir. Bir başka deyişle mahkeme kararı ile hükmedilen vekalet ücreti Avukata aittir.

Mesela, Mahkeme kararlarında aşağıdaki gibi maddeler olabilir:

Sanık kendisini vekille temsil ettirdiğinden AAÜT&#;ye göre &#;&#;.. TL vekalet ücretinin hazineden alınarak sanığa verilmesine,

Davalılar vekili için takdir olunan &#;&#;.. TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalılara verilmesine,

Davacı vekili için takdir olunan &#;&#;.. TL avukatlık ücretinin davalılardan müştereken müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,

Bu ücrette, müvekkilin kesinlikle hiçbir hakkı yoktur. Kanun o kadar açık ifade etmiştir ki; Avukata ait bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.

Herşeyden önce, Müvekkillerin, avukata ait olan davanın kazanılması halinde hükmedilen avukatlık ücretine göz dikmemesi gerekir. Normal koşullarda davayı kazanan taraf, kendi avukatına ödediği avukatlık ücreti haksız çıksa dahi karşı taraftan alamaz.  

Sonuç olarak, Avukat, ücretine davayı kazanınca değil hukuki süreci takip etmesiyle hak kazanır. Davada avukatın üzerine aldığı iş, davasını büyük bir özenle titizlikle yürütmesi, hukuki bilgi ve geçmiş deneyimlerini yargılama aşamasında ortaya koymaktan ibarettir.

Bu nedenle Önemli Not : Mahkemelerde kararları Avukat değil hakimler vermektedir.

Sayfayı Mobil Görüntülüyor ve Formu Göremiyorsanız Tıklayın

Vekalet Ücreti Hesaplama

MGC Legal ekibinin hazırladığı ve ücretsiz olarak sizler için kullanıma sunduğu, yılı tarifesine göre verileri güncellenmiş olan Vekalet Ücreti Hesaplama Aracını kullanmak için aşağıda yer alan Vekalet Ücreti Hesaplama Robotumuzdan faydalanabilirsiniz.

Türkiye Barolar Birliği&#;nin (TBB) tarafından belirlenen avukatlık asgari ücret tarifesine göre hazırlanan, vekalet ücreti hesaplama aracına istenen bilgileri girdikten sonra hesapla butonuna basınız. Avukatlık vekalet ücreti her dava veya işte avukatın savunduğu kişiden talep ettiği ücrette denir. Vekalet ücreti hesaplama robotumuz yılı tarifeleri için güncellenmiştir.

Vekalet SınırıVekalet Oranı
İlk ,00 TL için%16
Sonra gelen ,00 TL için%15
Sonra gelen ,00 TL için%14
Sonra gelen ,00 TL için%11
Sonra gelen ,00 TL için%8
Sonra gelen ,00 TL için%5
Sonra gelen ,00 TL için%3
Sonra gelen ,00 TL için%2
,00 TL ve yukarısi için%1

Vekalet Ücreti Hesaplama

Vekâlet Ücreti Nedir?

Avukatlık Kanunu madde uyarınca; avukatlık ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade etmektedir. Avukatın, iş sahibi adına iş ve işlemler yaptığı kişi ile arasındaki yazılı bir vekâlet sözleşmesine binaen avukat tarafından avukatlık hizmeti verilebileceği gibi, vekâlet akdi olmadan da (misal bir konuda sözlü ya da yazılı danışma, dava dilekçesi hazırlama, bir sözleşme hazırlama, bir sözleşmenin oluşması için sözleşme öncesi tarafların görüşmesi için gerekli olan iş ve işlemleri hazır etmesi gibi iş ve işlemler) avukatlık hizmeti verilebilir.

Her ne şekilde olursa olsun, avukat ile iş sahibi arasında akdedilen (yazılı ya da sözlü) bir sözleşmeye istinaden avukat tarafından yapılan iş ve işlemlere avukatlık hizmeti; bu iş ve işlemler karşılığında alınan hukuki yardımın karşılığı olaraktan iş sahibince avukata verilmesi lazım gelen bedel de avukatlık ücretidir.

Yılı Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından her yıl yayınlanan düzenlemeler uyarınca; avukatların verdiği hizmetlerin taban fiyatları belirtilmektedir. yılının vekalet ücreti tarifeleri de TBB tarafından tarife miktarlarını gösteren düzenleme 3 Eylül Cumartesi tarihinde T.C. Resmî Gazete&#;de yayınlanmıştır.

Yasal Vekalet Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Verilen hizmetlerin karşılığı olan Vekalet ücreti Nispi ve maktu vekalet ücreti olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bazı iş ve işlemler için nispi vekalet ücreti bazı iş ve işlemler içinse maktu vekalet ücreti ödenmesi hususu yukarıda belirtilen TBB tarafından her yıl hazırlanan düzenlemede belirtilmektedir.

  • Nispi Vekalet Ücreti: Nispi vekalet ücreti, belirli bir yüzde, oransal hesaplama değeri ifade etmektedir. Daha açık ifadeyle uyuşmazlık konusu para miktarı veya uyuşmazlık konusu şeyin değeri üzerinden yüzdesel oran şeklinde belirlenip avukata verilmesi lazım gelen vekalet ücretini ifade etmektedir.
  • Maktu Vekalet Ücreti: Maktu vekalet ücretinde ise yine uyuşmazlık konusuna göre bu sefer belirli bir yüzde yani oransal değer değil sabit bir miktarın öngörüldüğü düzenlemelerdir. Bu şekilde avukata ödenmesi lazım gelen hizmet karşılığı bedellerde uyuşmazlık konusu hususun ve uyuşmazlık konusu şeyin değerinin önemi bulunmamakta, yapılacak işlemin tipik olarak belirlenmesi önem arz etmektedir.

Her iki vekalet ücreti şekilleri de yukarıda belirtildiği üzere her yıl TBB tarafından düzenlenen avukatlık asgari ücret tarifesinde belirtilmektedir.

Nispi Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Sık karşılaşan ve kişilerin alakadar olduğu icra takipleri için verilmesi lazım gelen icra vekalet ücreti nispi vekalet ücreti üzerinden düzenlenmiştir.

İcra Vekalet Ücreti Nedir?

TBB tarafından yayınlanan tarife de İcra Vekalet ücretleri, Nispi Vekalet ücreti olarak belirli bir oran üzerinden belirlenmiştir. Yani takip konusu alacağın belirli bir yüzdesi icra vekalet ücreti olarak karşımıza çıkmaktadır. İşbu oran da yılı tarifesine göre düzenlenmiştir. İşbu oranlar şu şekildedir:

Yargı yerleri ile icra ve iflas dairelerinde yapılan ve konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki yardımlara ödenecek ücret;

  • İlk ,00 TL için %15,00
  • Sonra gelen ,00 TL için %13,00
  • Sonra gelen ,00 TL için %9,50
  • Sonra gelen ,00 TL için %7,00
  • Sonra gelen ,,00 TL için %5,00
  • Sonra gelen ,00 TL için %3,00
  • Sonra gelen 1,,00 TL için %1,80
  • ,00 TL’den yukarısı için %1,00

Vekâlet Ücreti Hesaplama Aracı Ne Kadar Güvenilir?

Vekalet ücreti hesaplama araçları ile yapılan hesaplamalar kimi zaman eksik veyahut fazlaca bedel tespit edilebilmektedir. Bunun sebebi ya hesaplama işlemini yapan kişinin hatasından kaynaklanmaktadır ya da vekalet hesaplama aracı hatalı veyahut bir önceki yılın TBB tarafından açılanan asgari ücret tarifesine entegre edildiği için hatalı hesaplama yapabilmekte veyahut hatalı hesaplama yazılımı kullanabilmekten kaynaklanmaktadır. Ancak, ekimiz tarafından sizlere sunulan işbu hesaplama araçları en son güncel tarife uyarınca hazırlanmış olup, denetimi uzman ekibimiz tarafından yapılmıştır.

Vekalet Ücreti Hesaplama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekilenler Nelerdir?

Vekalet ücreti hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi gereken ilk husus hukuki durumun geldiği aşama dikkate alınarak yapılan vekalet ücreti hesaplamasıdır. Doğru ve güncel bilgi hususunda danışmanlık hizmeti verilmesi kişiler için en önemli hususların başında gelmektedir. Bir diğer husus ise hak iddiası sonucu ikame edilen davalarda reddedilen miktar üzerinden vekalet ücreti hesabında karşımıza çıkmaktadır.

Reddedilen Miktar Üzerinden Vekalet Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

Reddedilen miktar üzerinden vekalet ücreti hesaplaması yapılırken karıştırılan veyahut bilinmeyen iki husus önemle arz etmektedir.  Birinci husus; reddedilen tutar vekalet ücreti, kabul edilen miktarın vekalet ücretinden fazla olamaz. Başka bir deyişle hükmedilen ücret kabul veya reddedilen miktarı geçemez. İkinci husus ise dava tamamen reddedilirse tamamı üzerinden karşı vekalet ücretinin hesaplanacak olmasıdır.


Not: Vekalet Ücreti Hesaplama Aracımız yılı için güncellenmiştir. MGC Legal (MGC Danışmanlık A.Ş.), Vekalet Ücreti Hesaplama Robotunun % doğru sonuç vereceğini garanti etmez.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır