memede fibrokist büyümesi / Memede Fibrokistik Değişiklikler | Türkiye Meme Vakfı

Memede Fibrokist Büyümesi

memede fibrokist büyümesi

Fibrokistik Meme nedir? Fibrokistik Meme Nasıl Oluşur?

Kadın Sağlığı

Fibrokistik Meme nedir? Fibrokistik Meme Nasıl Oluşur?

"Memede fibrokistik hastalık özellikle yaş arası bayanlarda daha sık görülür. Kadınların yaklaşık %60’ını ilgilendirecek kadar yaygın bir durumdur. Tıbbi Farmakoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz, fibrokistik meme hakkında bilgiler verdi."

Başka bir ifade ile her iki kadının birinde fibrokistik meme durumu vardır. Bu nedenle, bayanların fibrokistik hastalık durumu ile ilgili farkındalıkları önemlidir.

Fibrokistik meme ifadesi yerine zaman zaman fibroadenom, meme displazisi, kronik kistik mastit gibi isimlendirmelerde kullanılmaktadır.

Fibrokistik meme hastalığı çoğunlukla göğüslerde ağrı, yumuşak meme dokusu içinde kitle hissedilmesi ile kendini gösterir. Fibrokistik hastalıkta yumuşak hamur kıvamındaki meme dokusu içinde farklı büyüklükte topaklanma, yumrulanma, içi kıvamlı sıvı dolu baloncuk şeklinde kendini gösterir. Şikayetler adet döngüsünün belirli kısımlarında artabilir. Memelerde fibrokistik hastalık hastalarda kanseri çağrıştırdığı için ameliyat olma eğilimi doğurmaktadır. Maalesef, bazı doktorlarda risk almamak adına ameliyata yönlendirmektedirler. Oysa, memelerde fibrokistik hastalık kanser değildir ve istisnai durumlar haricinde ameliyat edilmesi gerekmez.

Fibrokistik hastalığın risk faktörleri arasında ilk adetin erken yaşta görülmesi ve geç çocuk sahibi olunması veya hiç çocuk sahibi olunmaması bulunmaktadır.

Meme dokusu bir salgı bezidir. Dolayısıyla ergenlik, gebelik ve emzirme dönemindeki hormonal değişimlerden ciddi olarak etkilenir. Büyüme gelişme döneminde erken adet görülmesi durumunda süt bezlerinin çevre dokularının yeterli gelişmemiş olması, ve gebelik ve süt verme aktivitesinin olmaması durumunda süt kanalları içinde biriken sıvı kanallar içinde su dolu baloncuklar şeklinde kistlerin oluşmasına neden olur. Bu kistlerin sayı ve büyüklük olarak artması meme dokusu içinde yumrular veya kitleler şeklinde hissedilir. Bu kistlerin büyüklükleri adet dönemindeki hormonal değişimlere göre artabilir veya azalabilir. Kistlerin büyüklüklerinin artması durumunda gerek kistteki gerginlik, gerekse çevre dokudaki sıkışma nedeniyle ağrı oluşabilir. Fibrokistik değişiklikler aslında memedeki normal değişiklikleri temsil eder. Tanı döneminde temel çaba meme kanseri olup olmadığını ortaya koymak için yapılır. Fibrokistik değişiklik, memenin fibroadenomlarını, fibrozisini ve papillomlarını da içerir.

Bütüncül tıbbi yaklaşım çerçevesinde "fibrokistik meme hastalığı" teriminin kullanımı yavaş yavaş bırakılmakta, yerine sadece "fibrokistik göğüsler" veya "fibrokistik meme değişimleri" ifadeleri tercih edilmektedir. Çünkü fibrokistik göğüslere sahip olmak gerçekten bir hastalık olarak kabul edilmemektedir. Ama buna rağmen fibrokistik meme ve fibroadenom nedeniyle ameliyatlar hala yapılmaktadır. Peki, gerçekten ameliyata gerek var mıdır? İlaçlarla veya fitoterapi gibi destek tedavileri ile sonuç alınabilir mi?

Fibrokistik memeleri olan çoğu kadının hiçbir şikayeti olmamasına rağmen, bazı kadınlarda özellikle memelerin üst, dış bölgesinde ağrı, hassasiyet ve şişkinlik olabilir. Fibrokistik hastalık durumunda şikayetler adetin hemen öncesinde en rahatsız edici seviyelere ulaşır.

Fibrokistik meme niçin oluşur?

Meme dokusunda fibrokist veya fibroadenom gelişmesinin mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Menapoz sonrası hormon replasman tedavisi almayan kadınlarda azalıyor olması ve adet döngüsü ile ilişkisi hormon seviyeleri ile ilişkisini göstermektedir.

Meme bir süt bezidir ve süt üreten bezlerden, sütü meme başına taşıyan kanallardan ve bu yapıyı destekleyen destek dokusundan oluşur. Süt bezlerinde aynı rahimde olduğu gibi adet döneminin başlangıcından itibaren östrojen ve progesteron gibi hormonların etkisi ile gebeliğe hazırlık yapılır. Süt üreten hücrelerde artış ve gelişme gözlenir. Adet sonuna doğru memelerde görülen gerginlik sebebi budur.

Gebelik gerçekleşemez ise rahimde artan ve gelişen hücreler adet dönemi sonunda kanama ile atılır. Memede ise artan ve gelişen hücreler adet sonunda gebelik gerçekleşmediği içen yıkılırlar ve bu hücrelerin bir kısmı ölür. Ölen hücreler savunma hücreleri tarafından yok edilirler. Bu yok etme işlemi sırasında inflamasyon denilen iltihabi durum ortaya çıkar. Bu iltihabi hasarın tamiri sırasında fibrozis denilen sert bağ dokusu gelişir.

Memedeki süt bezleri süt üretmedikleri zamanlar bile az da olsa salgı işlevlerini sürdürürler. Normalde salgılanan sıvı süt kanallarında tekrar geriye emilir. Fibrokistik değişiklikler sırasında bu kanallarda ve bezlerde salgıların geri emilimini engelleyen hasar geliştiği için geri emilme azalır. Bazen sıvı salgılanmasında artışta olabilir. Sonuçta geri emilemeyen veya artan salgı nedeniyle için sıvı dolu keseler başka bir ifade ile kistler oluşur. Bu kistler mikroskobik büyüklükte olabildiği gibi ele gelebilecek büyüklükte de olabilir.

Tüm bu olayların sonucu memede gelişen değişikliklere fibrokistik değişiklik denir. Bu olaylar her adet döneminde tekrarlanır ve bir süre sonra kalıcı değişikliklere yol açabilir. Ölen hücre artıklarının miktarı, bu artıkların temizlenme sürecinin yeterliliği, inflamasyonun derecesi her kadında farklı olabildiği gibi, her iki memede veya aynı memenin farklı yerleşimlerinde farklılık gösterebilir; aydan aya farklılık gösterebilir.

Fibrokist veya fibroadenomlar bir kadının aylık döngüsü sırasında oluşan hormonal değişimlerin neden olduğu bir sonuçtur. Bu hormonların en önemlisi östrojen, progesteron ve prolaktindir.

Bununla beraber bayanlarda hormon seviyeleri ve süt bezi ve kanallarının sağlıklı gelişimi hormonlar yanında temel beslenme ögeleri ve bakır, magnezyum, çinko, iyot, selenyum gibi eser elementlerle de yakından ilişkilidir.

Meme dokusunun gelişmesinde, tiroid hormonları, insülin, büyüme hormonu ve TGF-beta gibi büyüme faktörleri ve diğer birçok hormon doğrudan ve dolaylı olarak etkilerler. Meme dokusu bu kompleks etki ve etkideki dalgalanmalar nedeniyle yıllar içerisinde küçük kistler ve / veya yoğun veya fibrotik doku alanları oluştururlar. Bu nedenle kadınların yarıdan fazlasında otuzlu yaşlara gelindiğinde, çok sayıda küçük kist, adenom şeklinde iyi huylu kitleler sonucunda memelerde ağrı ve hassasiyet oluşur. 35 yaşından sonra daha büyük kistler de oluşabilir.

fibrokistik meme değişikliklerinin çeşitli formları oluşabilir: kistler, adenom şeklinde kitleler veya süt kanallarındaki değişikler ön planda olabilir. Bu nedenle bazen fibrokistik yerine fibroadenom şeklinde isimlendirilirler.

Bayanlarda fibrokistik hastalık veya fibroadenomlara tiroid bozukluğu, yumurtalıklarda polikistik over, pankreasta diyabet, mide sorunları ve bazen de otoimmun hastalıklar eşlik edebilir.

False

Bahçeci Sağlık Grubu

Fibrokistik Meme Hastalığı

Fibrokistik meme hastalığı ya da fibrokistik meme, kadınların çok büyük bir kısmını etkileyen yaygın bir durumdur. En sık karşılaşılan belirtileri arasında memede şişlik ve ağrı yer alır. Halk arasında fibrokistik meme hastalığı olarak bilinse de aslında hastalık değildir. Fibrokistik meme dokusuna sahip olmak normal kabul edilir ve endişe edilecek bir durum değildir.

Doku değişikliğine yol açan bu durumun nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, menstrüel döngü sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler ile ilgili olduğu düşünülür.

&#;Memede fibrokistik değişiklik nedir?&#; ve &#;Fibrokist kendiliğinden geçer mi?&#; gibi memede şekil bozukluğuna dair en sık sorulan soruların cevapları için okumaya devam edin.

Fibrokistik Meme Nedir?

Fibrokistik meme, yumrulu hissedilen ve zaman zaman ağrılı olabilen meme dokusunu ifade eden bir durumdur. Sıklıkla yaşları arasındaki kadınlarda görülür. Semptomlar çoğunlukla 50 yaştan önce ortaya çıkar.

Adet gören kadınların yaklaşık yarısı fibrokistik göğüs değişiklikleri yaşar ancak menopozdan sonra, hormon replasman tedavisi gören kadınlarda da oluşabilir. Memede oluşan hassasiyet, rahatsızlık, düzensiz nodüller veya küçük topaklar gibi değişiklikler hormonal aktivite artışına bağlı olarak döngüsel gelişir.

Bu bağlamda &#;Fibrokistler büyür mü?&#; sorusunun cevabı evet olarak yanıtlanabilir. Fibrokistik memeye sahip kişiler, adet döngüsü sırasında hormonal dalgalanmalara karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle semptomların adet döneminden hemen önce veya sırasında daha rahatsız edici hale gelmesi yaygındır.

Fibrokistik Meme Belirtileri

Fibrokistik memede şekil bozukluğu yaşayan birçok kadın herhangi bir ağrı veya semptom yaşamaz. Diğer yandan bazı kadınlarda, memenin üst kısmında ve koltuk altlarına yakın kısımlarında yumrulu doku alanları ağrıya ve hassasiyete neden olabilir. Fibrokist belirtileri sıklıkla menstruasyondan hemen önce ortaya çıkma eğilimindedir. Semptomlar ayrıca aydan aya değişebilir.

Değişiklikler tipik olarak her iki memede de meydana gelir. Bununla birlikte yumrular ve ağrı bir memede diğerine kıyasla daha yoğun olabilir.

Ağrı veya rahatsızlık genellikle memelerin alt kısımlarında veya süt bezlerinin çoğunluğunun bulunduğu üst bölgelerde yer alır. Çoğu kadında semptomlar genellikle menopozdan sonra hafifler.

Fibrokistik meme hastalığında görülen tipik semptomlar arasında aşağıdakiler yer alır;

Ağrı, fibrokistik belirtileri arasında en tipik olanıdır. &#;Memedeki kistler kol ağrısı yapar mı?&#; sorusuna cevap arayanlar için cevabı büyük ölçüde ağrı öyküsüne bağlıdır. Doku değişikliğinin yoğunluğuna bağlı olarak meydana gelen ağrı kollara yayılabilir. Yukarıda sıralanan belirtilerden farklı olarak aşağıdaki belirtilerin meydana gelmesi durumunda doktorunuza başvurmanız önerilir.

Fibrokistik Meme Tehlikeli Midir?

Fibrokistik meme değişiklikleri iyi huyludur. Bazı semptomları meme kanseri ile benzerlik gösterir. Meme dokusundaki değişikliğe neden olan koşulların teşhisi uzman bir doktorun semptomları gözden geçirmesi ve fizik muayene sonucunda yapılır.

Muayene sırasında doktorunuz topaklar veya anormal alanlar olup olmadığını kontrol etmek için her iki memeyi de elle kontrol eder. Fibrokistik değişiklikler genellikle memeyi çevreleyen dokuya bağlı olmayan yumrulardan oluşur. Bazen bir yumru normalden daha sert olabilir.

Bu durumda kanser gibi başka bir sağlık riskini göz ardı etmemek için ek testler istenebilir. Çoğu durumda mamografi veya meme ultrasonu teşhis koymayı kolaylaştırır. Görüntüleme testleri meme dokusu hakkında daha fazla ayrıntıyı ortaya çıkarır.

Doktorunuzun endişeleri varsa, kanseri riskine karşı biyopsi isteyebilir. Fibrokistik meme değişikliklerinin çoğu meme kanseri gelişme riskini artırmaz. Araştırmalara göre iki durum arasında bilinen bir ilişki yoktur.

Diğer yandan spesifik meme lezyonu tiplerine sahip olanlar meme kanseri açısından yüksek risk grubunda yer alır. Herhangi bir zararlı değişikliği erken dönemde yakalamak için, tarama uygulamalarının hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır.

Fibrokistik Meme Hastalığı Tedavisi

Fibrokistik memeye bağlı olarak meydana gelen doku değişiklikleri, çoğu kadında tedavi gerektirmeyecek kadar hafif seyreder. Diğer yandan bazı kadınlar ağrı sorunundan daha fazla muzdarip olabilir.

Fibrokistik meme hastalığı tedavisinde, semptomların şiddetine göre ilaç ya da hormon tedavisi uygulanabilir. Doktorunuz ağrıyı yönetmeye yardımcı olmak için ilaç tedavisi ya da hormon seviyelerini dengelemek için hormon tedavisi önerebilir. Bu tedavi seçeneklerinin dışında aşağıdakiler gibi yaşam tarzı değişikliklerini uygulamak şikayetlerin azaltılmasına ve olası riskleri erken dönemde tespit etmeye katkıda bulunabilir.

Fibrokistik meme dokusuna sahip olmak normal kabul edilir ve endişe edilecek bir durum değildir. Bununla birlikte, fibröz meme dokusunda kanseri tespit etmek daha zor olabilir.

Göğüs dokusunun boyutunda, şeklinde veya hissinde değişiklik olup olmadığını kontrol edin. Kollarınızın altını ve her iki memenin etrafını el muayenesi ile dikkatlice inceleyin. Herhangi bir değişiklik fark ederseniz vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Memede her adet dönemi öncesi ortaya çıkan gerginlik, hassasiyet, acıma ile seyreden, birkaç gün sürebilen ve bazen ilaç alınmasını gerektiren premenstrüel (adet öncesi) sendrom oldukça sıktır. Yine gebelik sırasında süt üreten bezlerde ve taşıyan kanallardaki gelişmeler, memede değişikliklere neden olur.

Memede ortaya çıkabilecek hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

FİBROKİSTİK MEME

BENİGN (İYİ HUYLU) MEME LEZYONLARI

Fibroadenom:

Memenin filloid tümörü (sistosarkom filloides):

Duktal Ektazi:

Memenin İltihabi Hastalıkları (Mastit):

Jinekomasti:

Gerektiğinde radyolojik tetkiklerle tanı doğrulanır. Sonrasında endokrin uzmanı tarafından nedene yönelik araştırma yapılır. Neden bulunursa
tedavisine gidilir, neden yoksa operasyon önerilebilir.

Lipom/hamartom/radial skar/intraduktal papillom:

MALİGN (KÖTÜ HUYLU) MEME LEZYONLARI

Proliferatif meme lezyonları

Lobuler karsinoma in situ

Duktal karsinoma in situ

Meme kanseri

MEMEDE KANSER TARAMASI

Memede Fibrokistik Değişiklikler

Ağrı, yanma hissi ve memede kitlelerin ele gelmesi ile kendini gösteren fibrokistik değişiklikler, memede en sık görülen rahatsızlıkların başında geliyor. Yaklaşık tüm kadınların yarısı, hayatlarının bir döneminde fibrokistik değişikliklere bağlı yakınmalar ile hekime başvurmaktadır. Yakınmalar bazı kadınlarda çok hafif olabilir; adet öncesi görülen bir miktar ağrı gibi. Bu kadınların muayenelerinde ellerine kitle de gelmeyebilir. Bazı kadınlarda ise bulgular çok şiddetlidir; ağrı günlük yaşamı etkileyecek kadar fazladır. Adetlerden sonra bile azalmadan devam edebilir.

 

 

Fibrokistik meme ve fibrokistik meme arasında fark var mıdır?
Hayır İkisi ayanı anlama gelir. Geçmişte bu bulgular hastalık olarak kabul edilirken günümüzde bunun bir hastalık olmadığı ve normal yapının değişimi olarak kabul edilmektedir. Meme displazisi, kronik kistik mastit, gibi isimlerde fibrokistik değişiklikler için zaman zaman kullanılan terimlerdir.

 

 

Memede fibrokistik değişikliklerin sebebi nedir?
Meme bir süt bezidir ve süt üreten bezlerden, sütü meme başına taşıyan kanallardan ve bu yapıyı destekleyen destek dokusundan oluşur. Süt bezlerinde aynı rahimde olduğu gibi adet döneminin başlangıcından itibaren östrojen ve progesteron gibi hormonların etkisi ile gebeliğe hazırlık yapılır. Süt üreten hücrelerde artış ve gelişme gözlenir. Adet sonuna doğru memelerde görülen gerginlik sebebi budur.

 

 

Gebelik gerçekleşemez ise rahimde artan ve gelişen hücreler adet dönemi sonunda kanama ile atılır. Memede ise artan ve gelişen hücreler adet sonunda gebelik gerçekleşmediği içen yıkılırlar ve bu hücrelerin bir kısmı ölür. Ölen hücreler çevreden gelen iltihap(inflamasyon) hücreleri tarafından yok edilirler. Bu süreç içinde aktive edilen bazı kimyasal salgılar rol alır. Ölen hücrelerin temizliği sırasında gelişen bir dizi kimyasal olay sırasında süt bezleri ve kanallarında da bazı hasar ortaya çıkabilir; bu hasarın tamiri sırasında yara dokusunun iyileşmesi olan fibrozis gelişebilir.

 

 

Memedeki süt bezleri süt üretmedikleri zamanlar bile salgı işlevlerini sürdürebilirler. Normalde salgılanan sıvı süt kanallarında tekrar geriye emilir. Fibrokistik değişiklikler sırasında bu kanallarda ve bezlerde hasar geliştiği için bu sıvı geriye emilemez; bazen sıvı salgılanmasında aşırı artış olabilir ve sıvı birikir ve kist denilen için sıvı dolu keler gelişir. Bu sıvı keseleri mikroskopik büyüklükte olabildiği gibi cm çapında büyük makrokistlerin oluşması ile sonuçlanabilir.

 

 

Tüm bu olayların sonucu memede gelişen değişikliklere fibrokistik değişiklik denir. Bu olaylar her adet döneminde tekrarlanır ve bir süre sonra kalıcı değişikliklere yol açabilir. Ölen hücre artıklarının miktarı, bu artıkların temizlenme sürecinin yeterliliği, inflamasyonun derecesi her kadında farklı olabildiği gibi, her iki memede veya aynı memenin farklı yerleşimlerinde farklılık gösterebilir; aydan aya farklılık gösterebilir.

 

 

Fibrokistik değişiklikler hangi yaş grubunda görülür?
Daha çok 30 yaşlarından sonra görülmeye başlanır; çünkü yukarıda bahsettiğimiz olaylar yıllarca tekrarlanır ve kalıcı değişiklikler oturmaya başlar. 50 yaştan sonra menopoz dönemi başladığında ise son bulur.

 

 

Fibrokistik meme kansere dönüşür mü?
Genelde sanılanın tersine fibrokistik değişiklikler meme kanseri gelişmesinde bir risk oluşturmaz; fakat meme kanseri teşhisi konmasını güçleştirebilir, kanser bulguları ile karışabilir.

 

 

Fibrokistik memenin başlıca bulguları nedir?
Memede fibrokistik değişikliklere bağlı olarak en sık görülen yakınma ağrıdır. Bu ağrılar genellikle adet döneminin ortasına doğru başlan ve adet görmeye başlayınca azalır veya kaybolur. Bu tip ağrının sebebi adet dönemi içinde vücuttaki meydana gelen hormonal değişikliktir. Adet döneminin ikinci yarısında memelerde su tutulmaya başlanır. Dolgunluk ve şişlik hissi ile birlikte ağrılarda artış gözlenir. Adetin başlaması ile birlikte memelerde tutulan su çözülür ve ağrı azalır, kaybolur. Bazı olgularda ağrı süreklilik gösterebilir.

 

 

Fibrokistik değişikliklerin sık görülen bir diğer bulgusu da memede ele gelen kitlelerdir. Çoğunlukla ele gelen bu kitleler kisttir. Kist içi su dolu bir kesedir. Adetin ikinci yarısında daha da büyür ve ağrıya sebep olur. Genellikle adet bitimi ile küçülürler.

 

 

Fibrokistik memenin getirdiği en önemli sorun nedir?
Bu tip yakınmalar ile hekime başvuran kadınlarda klinik muayeneyi takiben duruma göre mamografi ve meme ultrasonografisi çekilir. En sık karşılaşılan sorunlardan birisi de bu tetkiklerde saptanan bazı bulguların meme kanseri bulguları ile karışmasıdır. Böyle durumlarda mutlaka memenin sorunlu bölgesinden parça alınarak patolojik incelenmesinin yapılması gerekir. Bu da kadında çok önemli bir stres sebebidir.

 

 

Fibrokistik meme ve meme kanseri
Hormon ve hormon benzeri maddelerin sürekli ve değişen etkileri sonucu süt bezleri ve süt kanallarını döşeyen hücrelerde bazı değişiklikler olabilir. Bu hücreler diğerlerinden farklı bir görünüme sahiptir ve bunlara atipik hücre denir. Bazen bu hücrelerde artış saptanır ve buna da atipik hiperplazi denir. Atipik hiperplazi bulunan memelerde meme kanseri gelişme riski daha yüksektir; çünkü bu hücrelerin genetik yapılarında bozulmalar başlamıştır ve ortaya çıkan genetik bozuklukların tamiri yetersiz kalmaya başlamıştır.

 

 

Bir memede fibrokistik değişiklik bulunması meme kanseri riskini artırmaz. Sadece fibrokistik değişiklikler ile birlikte atipik hiperplazi bulunursa meme kanseri riski artar. Bu artış fibrokistik değişiklik bulunmayan kadınlardan kat daha fazladır. Atipik hiperplazi teşhisi ancak buradan biyopsi ile doku örneğinin alınıp incelenmesi ile konur. Atipik hiperplazi, fibrokistik memelerde % 5 oranında görülür.

 

 

Fibrokistik meme değişikliği saptanan kadın ne yapmalıdır?
Fibrokistik değişiklik saptanan kadının takip altında bulunması gerekir.

 

 

1. Her ay adetin bittiği ilk hafta kendi kendisini muayene etmesi gerekir.

 

 

2. Her yıl bir uzman tarafından muayene olması gerekir. Eğer risk faktörleri yüksek ise ( aile hikayesi, atipik hiperplazi varsa, vb) 6 ayda bir muayene öneriliyor.

 

 

3. 40 yaş üzerinde ise her yıl mamografi 40 yaş altında ise her yıl ulrasonografi ile kontrol edilmelidir. Risk faktörleri yüksek ise ( aile hikayesi, atipik hiperplazi varsa, vb) 6 ay ara ile bu tetkikler yapılabilir.

 

 

Bu tetkikler sıranda şüpheli bir gelişme saptanırsa biyopsi yapılarak parça alınarak incelenmesi gerekir. Fakat her fibrokistik değişiklik saptanan hastada biyopsi yapılması gerekli değildir; ancak tetkiklerde şüpheli gelişme saptandığında biyopsi önerilmektedir.

 

 

Fibrokistik değişikliğin tedavisi var mıdır?

 

 

1. Yakınmaların azaltılması
Öncelikle ağrı yanma gibi yakınmalar için ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Memeye uygun beden sütyen giyilmesi de rahatlama sağlamaktadır.

 

 

Bazı vitaminler önerilse de bu etkilerini destekleyen bir bilimsel çalışma bulunmuyor. Sadece E vitamini ile ilgili bazı çalışmalar olumlu etkisi olduğunu bildiriyor.

 

 

Evening Primrose oil bazı esansiyel yağ asitleri içermektedir ; en az 6 ay süre ile günde 3 gram alındığında olumlu etkileri bildirilmiştir.

 

 

2. Hormonal Bozuklukların Düzeltilmesi
Düzensiz adetlerin hastanın meme yakınmalarının artırdığı görülmüştür. Bu hastaların doğum kontrol hapları ile adet bozukluklarının düzenlenmesinin faydalı olduğu ileri sürülmektedir.

 

 

Tiroid bozuklukları ve şeker hastalığı gibi hormonal bozuklukların de şikayetleri artırdığı görülmüştür. Bu hastalıkların da tedavi edilmesi ile yakınmalar azalmaktadır.

 

 

Bazı fibrokistik değişikliklerde östrojen hormonunun normalden yüksek olduğu saptanmaktadır; bu hastalarda östrojen hormonunun meme üzerine olan etkilerini azaltmak amacı ile progesteron hormonu verilmesi önerilmektedir.

 

 

3. Yaşam biçimi ve diyet değişiklikleri
Kafein alınmasının fibrokistik değişiklikleri artırdığı bildirilmektedir. Kahve, çay, kolalı içecekler, çukulata gibi yiyeceklerin kesilmesi ile kafein alımı sınırlandırılabilir; bira peynir şarap gibi mayalı gıdalar azaltılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası