hp nedir motor / HP Nedir? Arabada Beygir Gücü Ne Demek, Motor Gücü Kaç HP Olmalı? - Keşfet Haberleri

Hp Nedir Motor

hp nedir motor

HP Nedir? Arabada Beygir Gücü Ne Demek, Motor Gücü Kaç HP Olmalı?

Beygir gücü nedir sorusuna yüzeysel olarak cevap bulabileceğiniz gibi derinlemesine de konuyu inceleyebilirsiniz. Bu sayede beygir nedir sorusunun ayrıntılarını öğrenmeniz mümkündür. Tüm araçlarda beygir gücü kavramı bir özellik olarak kullanılır. Arabada beygir ne demek? Araç seçim kararınızda motor gücü kaç HP olmalı sorusu ayrıntılı şekilde araştırılmalıdır. Arabada HP ne demek sorusunun cevabı yazımızın devamında.

Beygir Gücü Nedir?

Beygir gücü HP olarak ifade edilen ve açılımı "horse power" olan bir terimdir. Beygir gücü, fizikte yaygın şekilde kullanılan bir güç terimidir. Beygir gücünün tanımlanmasında, "75 kg yükün 1 sn'de 1 m hareket etmesi için ihtiyaç duyulan güç miktarı" şeklinde tanımlama yapılır. Söz konusu kavram ilk olarak yılında Jame Watt tarafından kullanılmıştır.

Araçlarda HP kavramını yaygın olarak duyarsınız. HP, bir aracın performansını gösteren en önemli kavramdır. Beygir gücünün hesaplanması için aracın benzinli, dizel, LPG'li ya da elektrikli olması önemli olmaksızın aynı formülle yapılır. Motorda üretilen beygir gücünün kayıpsız şekilde tekerleklere ulaşması çok önemlidir. Bu nedenle teker sistemindeki dişliler, yakıt türü, lastik kalitesi ve lastik boyutu gibi kavramlar güç kaybında çok önemlidir.

Motor Gücü Kaç HP Olmalı?

Motor gücünün kaç HP olması gerektiği, kullanıcının ihtiyaçları ile doğru orantılıdır. Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir. Kötü arazi koşullarında araç kullanılacaksa daha yüksek güç seviyesine sahip araçlar tercih edilmelidir.

Araç seçiminde beygir gücü kadar aracın tork seviyesi de çok önemlidir. Çekiş gücü yüksek bir araç satın almak istiyorsanız Nm'den daha yüksek tork seviyesine sahip araçlar satın alınmalıdır.

Bir aracın tercih edilmesinin kişilere göre değişen pek çok nedeni bulunuyor. Örneğin; taşınmak istenen kişi sayısı veya yük için uygun olması, az yakıt tüketmesi, estetik görünmesi, konforlu bir deneyim sunması veya performansının yüksek olması… Bir adrenalin tutkunu olarak sizin için asıl önemli olan performans ise, bu konuda sizin de çok iyi bildiğiniz üzere dikkat etmeniz gereken belli başlı özellikler bulunuyor. Tork ve beygir gücü de elbette bunların başında geliyor.

Peki, tork ile beygir arasındaki farkın tam olarak ne olduğu hakkında bir bilginiz var mı? Eğer bu konuda hala kafanızı karıştıran bazı detaylar varsa, ihtiyacınız olan tüm yanıtları bu sayfanın devamında bulabilirsiniz!

1. Arabada Tork Nedir?

Tork, fizik biliminde en kısa tanımıyla “döndürme kuvveti” anlamına geliyor. Diğer bir ifadeyle tork kavramı, bir cismi dairesel olarak hareket ettiren kuvveti tanımlamak için kullanılıyor. Otomobil dilinde bu değer, hızı etkilemekle birlikte aslında bundan bağımsız olup direkt olarak devir sayısını ve dolayısıyla çekiş gücünü ifade ediyor.

Bir akaryakıt motoru, aracı hareket ettirebilmek için önce dairesel bir hareket üretiyor. Krank mili aracılığıyla gerçekleşen bu dairesel hareket, tekerleklere doğrusal bir şekilde iletiliyor ve araç da bu sayede hareket ediyor. Torkun hız ile ilişkisini de motorun bu çalışma şekli oluşturuyor. Tork değerinin belirlenmesinde, krank milinin bir dakika içinde yaptığı dönüş sayısı esas alınıyor. Bu değer Newtonmetre (Nm) ile ifade ediliyor. Böylece “Nm tork nedir?” sorusunun yanıtı da ortaya çıkmış oluyor.

2. Beygir Gücü (HP) Nedir?

Artık, araçlarda tork nedir ve arabada tork ne işe yarar biliyor olmalısınız. O halde sıra geliyor, beygir gücünün neyi ifade ettiğini öğrenmeye! Tork nasıl ki aracın gücünü belirleyen başlıca unsursa, beygir gücü de hız kapasitesini ifade eden bir değer olarak karşımıza çıkıyor. E, tabii bu noktada beygir nedir diye açıklamamıza da sanıyoruz ki gerek yok. Dünyanın en süratli hayvanlarından biri olan bu canlı, motorlu araçların daha icat edilmediği yıllardan beridir hız hesaplamalarında önemli bir yer tutuyor.

İlk kez yılında İskoç Mühendis James Watt tarafından kullanılan beygir gücü (Horse Power: HP) kavramı, bir atın bir saniyede bir metre mesafeye taşıyabileceği yükü, yani ağırlığı ifade ediyor. O yıllarda mucidi tarafından 50 kilogram olarak belirlenen bu değer, günümüz mühendislerince 75 kilogram olarak hesaplanıyor. Bu doğrultuda beygir gücü, tam olarak açmak gerekirse, 75 kilogramlık ağırlığı bir saniyede bir metre ileri taşımak için gereken itme kuvvetini ifade ediyor. Bir aracın beygir gücü ne kadar fazla ise ulaşabileceği azami hız da o kadar yüksek oluyor.

Güç ve hız değerlerine göre dizel ve benzinli araç karşılaştırması için tıklayın!

3. Tork ile Beygir Gücü Arasındaki Fark Nedir?

Arabada beygir nedir ve tork gücü nedir kavramlarını detaylı bir şekilde tek tek açıklayabildiğimizi umuyoruz. Şimdi ise ikisinin farklarına ve bağlantılarına ayrıntılarıyla değinerek bilgilerinizi pekiştirme vakti! Şöyle ki motor torku aracın çekiş kuvvetiyle ilişkiliyken, beygir gücü ise hızı ifade etmek için kullanılıyor.
Tork gücünün esasında hızla doğrudan bir ilişkisi bulunmuyor. Çünkü aracınızın tork gücü hakkında bilgi edinmek için gösterge panelinde devir sayısına bakmanız gerekirken, beygir gücünü görmek için hız değerine bakmanız gerekiyor. Eğer bir araç düşük devirdeyken dahi yüksek hızlara ulaşabiliyorsa bu, aracın yüksek torka sahip olduğunu gösteriyor. Toparlamak gerekirse; yüksek beygir gücü aracın daha fazla hıza ulaşmasını, tork gücü ise yüksek hızlara daha kısa sürede ulaşmasını sağlıyor. İki kavramı birbirlerine kıyasla farklı kılan en önemli ayrımı da bu oluşturuyor.

Yoğun iş temponuz için yokuş-iniş demeden hızınızı kesmeyecek şirket araçlarına mı ihtiyacınız var? Bunun için size en uygun tork ve beygir gücüne sahip dilediğiniz segmentteki aracı Hedef Filo’dan kiralayabilirsiniz!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası