hak kelimesinin sözlük anlamı / Hak Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Hak Kelimesi TDK Sözlük Anlamı Nedir? - Habertürk

Hak Kelimesinin Sözlük Anlamı

hak kelimesinin sözlük anlamı

Hak Ne Demek? TDK’ya Göre Hak Sözlük Anlamı Nedir?

Kelimelere ilgisi olan ve araştırmayı seven kişiler tarafından hak kelimesinin anlamı inceleniyor. Gerek TDK sözlüğünde gerekse arama motorlarında merak edilen bu kelimenin anlamı ve kökeni, dil ve edebiyat meraklılarınca araştırılıyor. Peki hak kelimesinin TDK’ya göre doğru anlamı nedir, hak kelimesinin kökeni ne, hak kelimesinin kaç anlamı var? İşte örnek cümleler ile birlikte hak kelimesine dair merak edilenler…

HAK NE DEMEK, NEDİR? TDK'YE GÖRE ANLAMI

Hak kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.
Hak, Farsça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
TDK'ye göre, hak kelimesi anlamı şu şekildedir:

- Toprak
- Adalet
- Adaletin, hukukun gerektirdiği veya birine ayırdığı şey, kazanç
- Dava veya iddiada gerçeğe uygunluk, doğruluk
- Verilmiş emekten doğan manevi yetki
- Pay
- Emek karşılığı ücret
- Doğru, gerçek
- Maden, ağaç, taş üzerine elle yazı veya şekil oyma, kazı
- Kâğıttaki yazıyı kazıma, kazı
- Tanrı

HAK KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ

- Haktan ayrılmamalı.
- Üstelik adli tatil olduğu için hak sahipleri bekleşirler.
- Bu davada hak görmüyorum.
- Ana hakkı ödenmez.
- Makas hakkı. Komşu hakkı.
- Karacaoğlan der ki sözüm haktır.
- Mühür hakki.
- Resmî kâğıtlarda hak ve silinti yasaktır.
- Hakkıdır Hakk'a tapan milletimin istiklal.

HAK KELİMESİ KULLANILAN ATASÖZÜ VE DEYİMLER

- hâk ile yeksan etmek
- hâk ile yeksan olmak
- hak (veya hakkını) yemek
- hak deyince akan sular durur
- hak etmek
- hak kazanmak
- hakkı geçmek
- hakkı için
- hakkından gelmek
- hakkını aramak
- hakkını helal etmek
- hakkını vermek
- hakkı olmak
- hakkı ödenmemek
- hakkı tanımak
- hakkı var
- hak vermek
- hak yerini bulur (veya yerde kalmaz)
- Hak getire
- Hakk'ın rahmetine kavuşmak (veya Hakk'a kavuşmak veya Hakk'a yürümek)

HAK KELİMESİNİ İÇEREN BİRLEŞİK KELİMELER

hak ediş, hak ihlali, hakkıhıyar, hakkıhuzur, hakkımüktesep, hak kısıtlaması, hak kuşu, hakkısükût, haksever, haktanır, hak yolu, ayni hak, emrihak, ihkakıhak, kazanılmış hak, müktesep hak, barut hakkı, buluş hakkı, cevap hakkı, geçiş hakkı, geçit hakkı, gösterme hakkı, göz hakkı, huzur hakkı, iltica hakkı, intifa hakkı, irtifak hakkı, isim hakkı, kabotaj hakkı, konuşmama hakkı, kul hakkı, makas hakkı, oy hakkı, ölme hakkı, ön alım hakkı, özlük hakkı, patent hakkı, rücu hakkı, rüçhan hakkı, sarraflık hakkı, seçilme hakkı, seçme hakkı, sığınma hakkı, susma hakkı, sükût hakkı, şufa hakkı, takdir hakkı, telif hakkı, tuz ekmek hakkı, veto hakkı, yanıt hakkı, yasama hakkı, yazar hakkı, yumruk hakkı, hasta hakları

Hak Nedir Ve Ne Demek? Hak Tdk S&#;zl&#;k Anlamı

Haberin Devamı

Hak insanın kazanmış olduğu ve kimsenin hiçbir şekilde elinden almayacağı olgu olmaktadır Bu olgulardan birini bile taviz vererek kaybeden insana mahkûm olmaya muhtaç olur diye açıklamaktadır araştırmacılar.

Hak Nedir ve Ne Demek?

Bir topluluğun bir arada yaşaması için en önemli şey hak hukuk ve adalet sisteminin oturması olmaktadır. Bireylerin birçok hakkı bulunduğu bilinmektedir. Bu hakların kazanılması için geçmişte ve gelecekte birçok halk mücadele etmiştir. Bu mücadele sırasında birçok birey de hayatından dahi vaz geçmiştir. Günümüzde bireylerin sahip olduğu ve koruması gereken en önemli hak yaşama hakkı ve bulunma hakkı olmaktadır.

Birey örnek verilebilirsin hakkı olan parayı rızası dâhilinde ve zorunlu borç hali olmadıkça kimseye vermek durumu yoktur. Bu bireyin hakkı olmaktadır. Yine aynı şekelde bireyin haklarında dolayı hiç bireyin üzerinde hiç kimse kölelik tarzı bir sistem yükleyemez. Bu sistem oldukça uzun süre önce birçok fedakarlıklar verilerek kazanışmış fakat dünya da hala özgürlüklerini kaybetmiş olanlarda olan bir durumdur. Bu bireylerin haklarını tekrar kazanması için insan üşüt bir çaba içinde bulunulmaktadır.

Haberin Devamı

Hak TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Hak Türk dil kurumu sözlüğüne göre bireylerin hukukun gerektirdiği veya birine ayırdığı durum kazançlı hal anlamına gelmektedir. Yine bireyin bazı haklarını dünya da hiçbir gücün almaması gerektiği de tanımda bulunduğu bilinmektedir.

kaynağı değiştir]

Yokluk, hukuki işlemin kurucu unsurlarından birindeki eksiklik halinde söz konusu olur. Bu rejimin hükmü, söz konusu işlemin gerçekleşmemiş sayılmasıdır. Ortada hukuki bir işlem hiç olmamıştır. Yokluk iddiasını herkes, her zaman ileri sürebilir.[]

Kesin hükümsüzlük[değiştir kaynağı değiştir]

Bu iki teoriyi birleştiren karma teoriye göre hak, insana irade kudreti tanınarak korunan menfaattir. Bu teoriyi savunan Alman hukukçu Georg Jellinek'e göre, hak kavramını tanımlamak için sadece irade ya da menfaat kavramları yeterli değildir. Bu iki unsurun da birlikte yer alması gerekir. İrade teorisinden farklı olarak, karma teoride menfaat sahibi kişinin iradesinin olması gerekli değildir.

Hak kavramını reddeden teoriler[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir