faranjite öksürüğüne ne iyi gelir / Faranjite Ne İyi Gelir? 12 Bitkisel Çözüm - Nefis Yemek Tarifleri

Faranjite Öksürüğüne Ne Iyi Gelir

faranjite öksürüğüne ne iyi gelir

Faranjit nedir, nasıl geçer? Faranjite ne iyi gelir?

Faranjit, boğaz kısmının iltihaplanmasındır. Akut ve kronik olarak iki türe ayrılır. Faranjit yeni oluşmuş “akut faranjit”, uzun süreli ve çok şiddetli olmayan şikayetler görülüyorsa “kronik faranjit” adı verilir. Belirtileri arasında genellikle boğaz ağrısı, öksürük gibi semptomlar yer alır. Evde yapılabilecek bazı doğal ve bitkisel çözümlerle faranjit geçirilebilir.

Larenjit gibi, farenjit de kaynağı oldukça nadiren bakteriyel olduğu için her zaman tedavi gerektirmez. Bir bakteri söz konusuysa, antibiyotik almaya güvenebiliriz.

Faranjit Nedir?

Farenjit, boğazın arkasında, nazal mukoza zarları ile gırtlak arasında yer alan farinksin iltihaplanması için kullanılan bir terimdir. Sizi konsültasyona sevk eden ilk semptom olduğu için sıklıkla "boğaz ağrısı" olarak anılır, farenjit akut veya kronik olabilir. Akut farenjit, neredeyse tüm bulaşıcı kökenlidir, özellikle viraldir; kronik formların daha çeşitli nedenleri vardır.

Bu anatomik yapıyı örten mukoza zarı, neyse ki, onu saldırganlara karşı günlük olarak korumayı mümkün kılan önemli savunma araçlarıyla donatılmıştır. Ancak bazen, bu mukoza zarı yıpranmış olup tutuşarak boğaz ağrısına neden olur.

Bu iltihaplanma kaynağı ne olursa olsun farenjittir. Ancak üst solunum yollarının astarı burundan gırtlak ve soluk borusuna kadar bir devamlılık oluşturur. Bu nedenle farenjit, özellikle çocuklarda genellikle nazofarenjit şeklini alır veya larenjite ve hatta tahrişe neden olacak şekilde yayılabilir. Ancak neyse ki, çoğu zaman farenjit iyi huyludur ve gecikmeden tedavi edildiğinde lokalize kalır.

Faranjitin Belirtileri Nelerdir?

Farenjitte kuluçka süresi tipik olarak 2-5 gündür. Faranjite eşlik eden semptomlar faranjite neden olan duruma bağlı olarak değişir. Faranjitin belirtileri genel olarak şunlardır:

- Boğaz ağrısı
- Burun akıntısı
- Baş ağrısı
- Öksürük
- Yorgunluk hissi
- Vücut ağrıları
- Yüksek ateş (Soğuk algınlığında düşük dereceli ateş ve griple birlikte yüksek dereceli ateş)

Boğaz ağrısına ek olarak, mononükleoz semptomlar ise şunları içerir:

- Şişmiş lenf düğümleri
- Şiddetli yorgunluk
- Ateş
- Kas ağrıları
- Genel halsizlik
- İştah kaybı

Boğazda iltihap ve ağrıya neden olan bakteriyel bir enfeksiyon olan faranjit türlerinden strep boğaz da şu durumlara neden olabilir:

- Yutma güçlüğü
- Beyaz veya gri lekeli boğaz
- Şişmiş lenf düğümleri
- Ateş, titreme
- İştah kaybı
- Mide bulantısı
- Ağızda alışılmadık bir tat
- Genel olarak halsizlik hali

Faranjite Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısını yatıştırmak için hidrasyon her şeyden önce önceliktir. Bunu yapmak için bol bol su içilmesi tavsiye edilir.

Ekinezya Çayı

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Faranjite iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri arasında en bilinen ve en etkili bitkisel tedavi ekinezyadır. Ekinezya özellikle çayı ile birlikte tüketildiğinde faranjit benzeri şikayetleri kısa süre içerisinde ortadan kaldırmaktadır. Ekinezya çayı faranjitin iyileşme süresini de kısaltmaktadır. Altınmühür bitkisi ile birlikte tüketilen ekinezya çayı faranjite son derecede iyi gelmektedir. Ekinezyayı çay şeklinde de tüketebilir ya da dilerseniz ekinezya içeren spreyler de boğazınıza sıkarak tedavi edebilirsiniz.

Ada Çayı

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Faranjite iyi gelen bir diğer bitkisel çay ise ada çayıdır. Ada çayı faranjit için son derece de etkili olan bitkisel çaylar arasında yer almaktadır. Ada çayını gargara şeklinde yapabilir ve o şekilde tüketebilirsiniz. Faranjitin neden olduğu boğaz iltihabı ada çayı ile birlikte tedavi edilmektedir. Eğer sık sık faranjit şikayetlerinden şikayetçiyseniz ada çayını günde 7-8 defa gargara şeklinde tüketerek bütün faranjit şikayetlerinizi minimuma indirebilirsiniz.

Zencefil

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

İnsan sağlığına da oldukça faydalı olan zencefil faranjit için de kullanılan bitkisel doğal yöntemlerden biridir. Zencefil adeta şifa kaynağı olarak nitelendirilen bitkisel tedavi seçenekleri arasındadır. Faranjit aynı zamanda mikrop kırıcı özelliği bulunan bir gıdadır. Dolayısıyla faranjite neden olan mikropların boğazdan atılmasına yardımcı olur ve kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Zencefil ayrıca boğazı yumuşatır ve faranjitin iyileşme süresini azaltmaktadır.

Zerdeçal

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Her derde deva olarak nitelendirilen zerdeçal faranjit tedavisi içinde kullanılmaktadır. Zerdeçal mikrop kırıcı ve mikroplara karşı oldukça etkili olan bir bitkisel gıdadır. Boğaz da ve solunum yolunda meydana gelen her türlü iltihaplanma zerdeçal ile birlikte geçmektedir. Faranjit zerdeçal tedavisi ile birlikte önemli ölçüde geçmekte ve kişi kendini daha iyi hissetmektedir. Zerdeçalı süt ile birlikte karıştırın. Ardından elde edilen karışımı karıştırın. Elde edilen karışım faranjite karşı oldukça etkili olan bir karışımdır. Bu şekilde günde 2 kez zerdeçal karışımı içerek faranjit şikayetlerinden kurtulabilirsiniz.

Fesleğen

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Faranjite etkili olan ve faranjitin iyileşmesini kısa sürede sağlayan bitkisel tedavi yöntemlerinden bir diğeri de fesleğendir. Fesleğen tam bir antioksidan olan gıdalar arasındadır. Evlerde de kolay olarak bulunan fesleğen ile birlikte faranjit şikayetlerinden kurtulmak mümkün. Fesleğen içerdiği magnezyum ile birlikte vücuttaki kan akışını da hızlandırmaktadır. Faranjitin neden olduğu boğaz iltihabı da fesleğen ile birlikte geçmektedir.

Faranjit Öksürüğü Nasıl Geçer?

Çam, solunum yolu için bir antiseptiktir, öksürüğü yatıştırır ve solunum kapasitesini iyileştirir. Muz ve meyan kökü ile kombinasyon halinde, kalıcı bronşit vakalarında da çok ilginç sonuçlar ortaya çıkarır. Faranjit öksürüğünü bu bitkilerle hafifletebilirsiniz.

Çok kuru hava solumaktan kaçınmak gerekir. Bir kase sıcak su üzerinde veya sıcak bir duş alırken buharı içinize çekin. Mümkün olduğunca sesini dinlendir. Ama fısıldamayın çünkü ses tellerini normal bir sesten daha fazla zorlar. Susuz kalmamak için bol miktarda sıvı tüketin (ancak alkol ve kafeinden uzak durun). Pastilleri emerek, tuzlu suyla gargara yaparak veya sakız çiğneyerek boğazı nemlendirin. Vazokonstriktörlerden kaçının . Bu ilaçlar boğazınızı kurutabilir.

Beyaz et suyu, öksürük ve bronşit, tracheitis veya larenjit gibi bazı solunum yolu hastalıklarına karşı savaşan en ünlü şifalı bitkilerden biridir. Balgam oluşumunu sınırlarken, tahliyesini teşvik eder, bu da boğaz ağrısına neden olan tahriş edici faranjit öksürüğü durumunda tartışılmaz bir müttefik haline getirir.

Hatmi kökü, jelatinimsi bir doku veren müsilajlar içerir. Müsilajlar, su ile temas ettiğinde viskoz hale gelen ve şişen polisakkaritlere dayanan heterojen moleküllerdir. Böylece mekanik bir hareketle boğazı yumuşatırlar. Bu da öksürüğünüzün yumuşamasına zemin hazırlar.

Adaçayı, özellikle ağız ve solunum sistemindeki iltihabı gidermek için önerilen bir bitkidir. Faranjitin sebep olduğu öksürük krizlerine karşı savaşmak için gargara olarak kullanılır. Aynı zamanda eczanelerde satılan bir sprey şeklinde de mevcuttur.

Zencefil, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olan anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip bir baharattır. Kaynatma olarak tüketilir. Suyu bir tencerede kaynatın, kaynadıktan sonra içine soyulmuş zencefil kökü koyun. Örtmeden önce yirmi dakika kadar kaynatın, süzün ve bir kapta servis yapın. Yoğun faranjit öksürüğü anında hızlı bir rahatlama sağlar.

Faranjitin Tedavisi Var mı?

Hemen hemen tüm akut farenjit bulaşıcıdır ve en az % 90'ı viraldir. Bu durumlarda semptomatik tedavi yeterli olabilir ve her şeyden önce antibiyotikler sadece gereksiz olmakla kalmaz. Direnci sınırlandırmak için kesinlikle önerilmez. Vakaların yaklaşık% 10'unda farenjit, bakteriyel bir enfeksiyona, çoğunlukla beta hemolitik streptokok grup A'ya bağlı olabilir. Bu bakteriyel enfeksiyon, kendini daha aniden ve daha yoğun semptomlarla gösterir.

Akut farenjitin daha az yaygın bir belirtisi, yaklaşık dört hafta sürebilen şiddetli bir boğaz ağrısı, ateş, titreme, şiddetli yorgunluk ve boyun, koltuk altı ve kasıktaki lenf düğümleri şeklinde ortaya çıkan enfeksiyöz mononükleozdur. Peki tedavisi var mı?

Genellikle, viral kaynaklı akut farenjit için tedavi sadece ağrı kesiciler, ateş ilaçları ve öksürük kesici ilaçlarla (öksürük ilaçları) semptomları gidermeyi amaçlamaktadır.

Farenjitin önlenmesi esas olarak hijyen önlemlerini içerir. Tuvalete gittikten sonra ve yemek yemeden önce ellerinizi yıkayın, hapşırın ve dirseğinizin kıvrımına öksürün (asla elinize değil), bulaşmış olan nesneleri dezenfekte edin. Enfekte bir kişiyle temas halinde önlemlerinizi almalısınız. Sağlıklı bir yaşam tarzı (sigarayı bırakın ve günde 2 bardaktan fazla alkol almayın) ayrıca farenjit riskini azaltır.

 Antibiyotikler sadece bakteriyel kaynaklı farenjit için gereklidir. Diğerleri için antibiyotiklere gerek olmaz.

Faranjit Nasıl Önlenir?

Farenjit ve diğer enfeksiyonlara yakalanma ile bulaşriski şu yollarla azaltılabilir:

- Elleri iyice ve düzenli olarak yıkamak
- Öksürürken veya hapşırırken ağzı ve burnu kapatmak
- Bulaşıcı viral veya bakteriyel enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçınmak
- Sigara içmekten ve sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınmak
- Tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamak
- Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar tüketmemek
- Ortak yüzeylerde sanitasyon ajanlarını kullanmak
- Çalışma ve yaşam alanlarını mümkün olduğunca havalandırmak
- Kimyasal tahriş edici maddelerle temastan kaçınmak

Farenjit-nasil-gecer

Farenjit, hastalığa sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılmasıyla tedavi edilir. Viral kökenli farenjit vakalarında belirtiler yaklaşık bir hafta içinde kademeli olarak kaybolurken; bakteriyel enfeksiyonlarda ilaç tedavisinin ardından belirtiler bir ila iki gün sonra kaybolmaya başlar. [1]

Akut Farenjit Tedavisi

Akut farenjitli hastalar için geliştirilen tedavi stratejileri epidemiyolojik faktörlere, belirtilere ve hastalığın kökenine bağlı olarak değişebilir. 

  • Bakteriyel Farenjit Tedavisi 

Bakterilerin sebep olduğu farenjit tedavisinin amacı semptomların rahatlatılması ve komplikasyonların önlenmesidir. Bu sebeple bakterilerin etkinliğini azaltmaya yarayan antibiyotikler kullanılır. Yalnızca doktorlar tarafından önerilen ilaç tedavileri uygulanmalıdır. Hastalığa sebep olan her bakteri türü için farklı ilaçlar önerilebilir. 

Virüs kaynaklı iltihaplanmalar antibiyotik tedavisine yanıt vermediği için bağışıklığı destekleyici temel önlemler alınır. Belirtilerin giderilmesine yönelik bu önlemlerin başında dinlenme, bol sıvı tüketimi ve yatıştırıcı etki için tuzlu su gargarası gelir. Doktorlar tarafından boğaz ağrısının hafifletilmesine yönelik reçetesiz boğaz pastilleri de önerilebilir. Bununla birlikte viral enfeksiyonların özel tedavisi yalnızca birkaç virüs için mevcuttur. Bunlar influenza, Epstein-Barr ve herpes simpleks virüsüdür.

Kronik Farenjit Tedavisi 

Sürekli tekrarlayarak kronik hale gelen farenjit vakaları altta yatan ciddi bir hastalığa işaret edebilir. Bu sebeple farenjite sebep olan hastalığın ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi yöntemleri geliştirilir. Kronik farenjit tedavisinde uygulanan bazı tedavi metotları şunlardır:

  • Bademcik iltihabı: Genellikle yoğun bir antibiyotik kürüyle tedavi edilir. Farenjitle sonuçlanan bademcik şişmesi sık sık tekrarladığında bademciklerin alınmasını içeren tonsillektomi önerilebilir.
  • Alerjik rinit: Kronik farenjite sebep olan alerjilerin tedavisinde doktorlar tarafından burun spreyi ve reçetesiz alerji ilaçları önerilebilir. Daha ağır vakalarda kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.  
  • Boğaz reflüsü: Boğaz reflüsüne sebep olan stres ve fazla kilo gibi tetikleyicileri ortadan kaldırmak için diyet değişiklikleri ve ilaç tedavisi uygulanabilir. Baharatlı, yağlı ve asitli gıdalardan uzak durmak, karın bölgesini sıkan dar kıyafetlerden kaçınmak ve yüksek yastıkla yatmak boğaz reflüsünü engellemeye yönelik yaşam tarzı değişikliklerinden bazılarıdır.
  • Eozinofilik özofajit: Yemek borusundaki eozinofil hücrelerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bu hastalık kronik farenjitin nedenleri arasındadır. Gastroenterolog veya kulak burun boğaz uzmanları tarafından teşhis edilen hastalığın tedavisi gıda tetikleyicilerinin izole edilmesini veya temel diyetleri içerebilir. Diyet uygulamasının yanı sıra bazı ilaçlar ve inhibitörlerle de tedavi edilebilir.
  • Boğaz kanseri: Kronik farenjitin altında yatan sebep boğaz kanseri olabilir. Kanser teşhisi konulduktan sonra ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi seçenekleri uygulanabilir. Cerrahi müdahale ile erken evre boğaz kanseri vakalarının %80’ine yakınında iyileşme sağlanırken, radyoterapi yöntemi de başarılı kabul edilir. [2] Bazı durumlarda cerrahi ve radyoterapi birlikte uygulanabilir.

Farenjit Nasıl Teşhis Edilir?

Bazı boğaz hastalıkları ortak belirtilere sahip olduğu için farenjite yönelik tedavi adımlarının atılabilmesi için çeşitli tanılama yöntemleri uygulanır.

  • Fiziki muayene: Doktorlar farenjit belirtileri gösteren hastalar için ilk olarak fizik muayene yapar. Boğazda herhangi bir beyaz benek, şişme veya kızarıklık olup olmadığı kontrol edilir. Şişmiş lenf düğümlerinin kontrolü için boyun bölgesi de incelenebilir. 
  • Boğaz kültürü: Pamuklu bir çubuk yardımıyla boğazdaki salgılardan örnek alınmasını içeren bu teşhis yöntemi, genellikle hastalığın bakteri kökenli olup olmadığını anlamaya yöneliktir. Strep testi olarak da adlandırılan boğaz kültürü testinin sonucu birkaç dakika içinde sonuç verir.
  • Kan testi: Farenjite sebep olan başka bir hastalık şüphesi varsa doktorlar kan testi isteyebilir. Kol veya elden alınan kan örneği test için laboratuvara gönderilir. Bu test, hastanın mononükleoz olup olmadığını belirleyebilir.

Farenjit Öksürüğüne Ne İyi Gelir?

Farenjit öksürüğü nasıl geçer diye düşünenler aşağıdaki yöntemleri uygulayarak öksürük krizlerinde rahatlama sağlayabilir:

  • Boğazı nemlendirmek ve kuru öksürüğü azaltmak için bol sıvı tüketilmelidir.
  • Ilık ballı çay veya çorba gibi sıvılar solunum yollarını rahatlatarak mukusun dağıtılmasına yardımcı olabilir.
  • Sıcak bir duşun altında buharlı havayı solumak boğazın arkasındaki gıdıklanmayı azaltabilir.
  • Sigara dumanı ve kirli hava gibi tahriş edicilerden uzak durulmalıdır.
  • Vücudun virüs ve bakterilerle savaşabilmesi için iyice dinlenilmelidir.
  • Bitki özlü boğaz pastilleri boğazı rahatlatarak öksürük krizinin bastırılmasına katkı sağlayabilir.
  • Geleneksel bir yöntem olan tuzlu su gargarası öksürüğün giderilmesine yardımcı olabilir.
KAYNAKLAR:
  1. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/sore-throat-pharyngitis-a-to-z
  2. https://www.texasoncology.com/types-of-cancer/head-and-neck-cancers/throat-cancer/treatment-of-early-stage-cancer-of-the-throat

Faranjiti Evde İyileştiren 12 Şifalı Yöntem

Havaların değişmesinden hemen etkilenen bir bünyeniz varsa, bu değişimlerden en çok payını alan boğazınız olabilir. Toz ve bakterilerden dolayı yaşanan öksürmeler, boğaz yanması ve yorgunluk gibi durumlar sizlere faranjit hastalığını hatırlatacaktır. Faranjit hastalığını daha önce duymamış olanlar için özetleyelim: Faranjit, boğaz yolunda oluşan iltihaplanma durumudur.

Bu hastalığa neden olan etkenler çevresel olabilir. Eğer çok konuşmanız gereken bir meslek içindeyseniz ya da fabrika ortamında çalışmak zorundaysanız faranjit hastalığı yaşama ihtimaliniz daha yüksektir. Hemen hemen pek çok kişinin kısa bir süre de olsa geçirdiği faranjite bitkisel çare bulmak için buradayız. Bu sayfanın sonuna geldiğinizde artık kendi ilacınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Faranjite Ne İyi Gelir?

  • Adaçayı
  • Zencefil
  • Papatya çayı
  • Zerdeçal
  • Sarımsak
  • Domates suyu
  • Ihlamur
  • Aynısefa
  • Kekikli ballı havuç
  • Bal
  • Yeşil çay
  • Soğan

Ateş ve öksürme, konuşmada zorluk çekme, boğaz yanması ve ağrısını sonlandıran şifalı bitkileri sizlere sunmak için buradayız. Bitkisel tedavinin etkisine inananlar, bu önerilerimizden destek alabilir. Şimdi hep birlikte boğazdaki faranjite ne iyi gelir sorusuna bitkisel ve doğal yanıtlar bulalım!

Faranjite Ne İyi Gelir? Evde 12 Doğal Çözüm

1) Adaçayı

  • Adaçayı, antiseptik bir bitki çayı olarak tüm hastalıklarda etkili bir çözüm olmaktadır.
  • Faranjit öksürüğüne ne iyi gelir sorusuna alacağınız bir yanıt olan adaçayı, solunum yolunda oluşan iltihapları temizleme konusunda güçlüdür.
  • Ses kısıklığına da çare olan bu bitkiyi çay olarak tüketmeniz önerilmektedir.
  • Faranjitin ilk günlerinde, yutkunmayı zorlaştıran anlar için de adaçayı gargarası yapabilirsiniz.
  • Adaçayı, boğaz yolundaki hasar görmüş hücreleri yenileyecektir.

Tarif için: Adaçayı

2) Zencefil

  • Antibiyotik etkiye sahip olan zencefil, sadece yemeklere eklenen bir baharat değildir.
  • Zencefil solunum yolu hastalıklarında özellikle de faranjit durumunda tercih edilmektedir.
  • Zencefili süt ile beraber içerek boğaz yolunda oluşan tahrişi ve iltihabı kolayca iyileştirebilirsiniz.
  • Süt ve zencefil solunumu rahatlatacaktır. Mutlaka denemelisiniz!
  • Öksürmeden dolayı hissedilen yanma ve acı hissi de yine zencefilin iyileştirici özelliği sayesinde yok edilecektir.
zencefil

3) Papatya Çayı

  • Alerjik faranjite ne iyi gelir diyorsanız en iyisi bir fincan papatya çayı demleyin.
  • Papatya çayı strese karşı önerilen bir çay olsa da solunumu rahatlatma etkisi de unutulmamalıdır.
  • Hücre yenileyici ve antioksidan özelliği ile ses kısıklığına, kuru öksürüklere ve boğaz ağrısına ilaç gibi gelecektir.

Tarif için: Papatya Çayı

4) Zerdeçal

  • Şimdi de kronik faranjite ne iyi gelir sorunuza yanıt verelim.
  • Sürekli öksürmekten yorulduysanız ve artık göğüs bölgesinde bir ağrı hissediyorsanız; zerdeçalı evinizde bolca bulundurmalısınız.
  • Zerdeçal ağrı kesici özelliği ile göğüs ağrısını iyileştirir.
  • Bu baharatı da süt ile beraber ılık şekilde içmeniz önerilmektedir.
  • Güçlü antibiyotikler kadar etkili olan zerdeçal, boğazı yumuşatır ve oluşan şişliği hafifletir.

Zerdeçalın Az Bilinen 11 Faydalı Özelliği

zerdeçal

5) Sarımsak

  • Yemeklerde oluşturduğu aroma ile tanınan sarımsak, en güçlü doğal antibiyotiklerde biridir.
  • Doktorların bitkisel önerilerine göre gün içinde bir diş sarımsak tüketmek sağlık açısından önem arz eder.
  • Faranjit etkilerinden kurtulmak için çiğnemeniz ya da suyun içinde bekleterek suyu içmeniz tavsiye edilir.
  • Sarımsakta yer alan antibakteriyel maddeler sizi faranjitten kurtaracaktır.

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

sarımsak

6) Domates Suyu

  • Domates suyunda bolca C vitamini bulunur. Bu özelliği ile faranjit hastalığı için etkili bir besin olmaktadır.
  • Öksürmekten ve boğaz şişliğinden dolayı katı yemekleri yerken zorlandığınızda domates suyu içmeniz önerilir.
  • Domates suyu sindirimi ve yemesi kolay bir besin olduğu için, sizi faranjit günlerinde yormaz.
  • Sahip olduğu vitaminler sayesinde hücre yeniler ve boğazda oluşan tahrişi iyileştirir.

Antioksidan Vitamin Kaynağı Domates Suyunun 7 Faydası

domates suyu

7) Ihlamur

  • Ihlamur, asırlardır faranjit hastalığında bitkisel tedavi olarak kullanılan bir bitkidir.
  • Hoş bir aromaya sahip olan ıhlamur, bitki çayı olarak tüketilmelidir.
  • Vücut ısısını yükseltme yönü ile dikkat çeken ıhlamur, faranjit durumunda kişinin terlemesini sağlayarak vücudundaki mikropların atılmasını destekler.

Tarif için: Ihlamur Çayı (Elma ve Ayvalı)

8) Aynısefa Çayı

  • Aynısefa bitkisi çayı, faranjit geçiren kişilerin hem bitkisel gargarası hem de şifalı bitki çayı oluyor.
  • Şifa dağıtan bu çayı kullandığınızda, vücudunuzu yorgun düşüren ve boğazınızı acıtan tüm etkenlerden uzaklaşabilirsiniz.
  • Aynısefa çayını içerken içine bir miktar bal da ekleyerek vücut direncinizi daha yüksek tutabilirsiniz.

Aynısefa Bitkisi, Yağı, Kremi ve Faydaları ile Tüm Kullanım Alanları

aynısefa bitkisi

9) Kekikli Ballı Havuç

  • Rendelenmiş havuçları, balın içinde beklettiğiniz durumda faranjit için şifalı bir ilaç hazırlamış olacaksınız.
  • C vitamini deposu havuç ile bağışıklık koruyan bal faranjit rahatsızlığı için etkili bir kür haline geliyor.
  • Her sabah kekikli ballı rendelenmiş havuçtan 1 kaşık yemeniz önerilir.
  • Düzenli şekilde bu karışımı tüketirseniz, ses tellerini iyileştirmiş ve sağlığınıza kavuşmuş olursunuz.
havuç

10) Bal

  • Bal tüm medeniyetlerde en etkili ilaç olarak tercih edilmiştir.
  • Antioksidan ve antiseptik özelliklerini asırlardır koruyan bal, faranjit etkilerini ortadan kaldırma konusunda güçlüdür.
  • Balı her sabah 1 kaşık tüketmeniz önerilir.
  • Eğer şeker hastalığınız varsa, faranjit için en etkili tedaviyi doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
  • Şeker hastaları için bal, kan şekerini yükselten bir besin haline geliyor. Aman dikkat!

Ballı Süt İçmenin Az Bilinen 7 Faydası

bal

11) Yeşil Çay

  • Faranjiti bir an önce atmak ve daha sağlıklı hissetmek için evinizden yeşil çayı eksik etmemelisiniz.
  • Yeşil çay vücutta yer edinen bakteri ve virüsleri kolayca dışarı atar. Hastalıkların kısa sürede iyileşmesine yardım eder.
  • Yeşil çayı gün içinde 2 fincan içerek faranjitin etkilerini en aza indirerek hastalığı vücudunuzdan atabilirsiniz.
  • Dilerseniz bal ve limon da ekleyerek çaydan alacağınız faydayı ikiye katlayabilirsiniz.
  • Faranjiti bitkisel destekle iyileştirmek adına aklınıza gelen çaylardan biri de yeşil çay olarak kalabilir.

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Ne Zaman İçilmeli?

yeşilçay

12) Soğan

  • Doğal antibiyotik olarak bilinen soğan, faranjit döneminde mutlaka tüketilmelidir.
  • Soğanda yer alan faydalı mineraller sayesinde, faranjitin iç organlarına ve sese olan etkisini iyileştirebilirsiniz.
  • Daha az öksürük, daha az yorgunluk hissetmek için soğanı her öğünde yemeniz önerilir.
  • Soğan, vücut direncini yükselterek daha enerjili olmanıza yardım eder.
  • Ateşi önler, solunum yolunu temizler ve kısa sürede toparlanmanızı sağlar.

Soğan Kürü Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

soğan

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Kara Mürver Faydaları: Grip Süresini Kısaltır!

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir? Etkili 6 Doğal Çözüm

Faranjit Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi, Bulaşıcı Mı?

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir? Evde Tedavisi, Şifalı Doğal Şuruplar

Faranjite Ne İyi Gelir? Evde İlaçsız Tedavi İle Kronik Faranjit En Çabuk Nasıl Geçer?

Son dönemde oldukça yaygın olan farenjit, burun ve ağız boşluğunun arka kısmında meydana gelen iltihaplanmadır. Yani küçük dil ile bademciklerin arasındaki farenks adı verilen ağız boşluğunun iltihaplanmasını ifade eder. Genellikle viral kaynaklı olan faranjit, bazı durumlarda bakteriyel enfeksiyon olarak ortaya çıkabilir. Viral ve bakteriyel kaynaklı farenjit hava damlacıkları ya da el teması ile bulaşıcı nitelikte bir hastalıktır. Nadir vakalarda ise mantar kaynaklı gelişebilir. Bu hastalıktan muzdarip kişiler genellikle yemede zorlanır ve gün içinde halsizlik ve kırgınlık şikayetlerine sahiptir.

FARANJİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Soğuk havalarla birlikte kendini belli eden faranjit, bahar aylarında polenler yaz aylarında ise soğuk içeceklerin aşırı tüketimi ile ortaya çıkabiliyor. Boğazdaki bu iltihaplanmanın en güçlü belirtileri olan boğaz kuruluğu, yutkunma zorluğu, boğazda batma, kaşıntı, boğaz ağrısı gibi çeşitli semptomlara ek olarak hastalarda yorgunluk, güçsüzlük ve eklem ağrısı gibi belli başlı belirtilere rastlamak mümkün.

KRONİK FARANJİT TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Akut ve kronik olmak üzere 2 gruba ayrılan faranjit muayene ve boğaz kültürünün alınması ve bazı kan testlerinin yapılması üzerine neticelendirilir. Akut faranjit çoğu zaman viral ve enfeksiyon şeklinde gelişmektedir. Akut faranjitle birlikte bronşit ve sinüzit gibi diğer üst solunum yolu hastalıkları gelişmektedir. Kronik faranjit genelde sigara, alkol gibi bazı yaşam tarzı alışkanlıklarına bağlı olarak gelişmektedir. Bunun yanı sıra romatizmal hastalıkların boğazda tahrişe neden olan çeşitli hastalıkları kronik faranjite neden olabilmektedir.

FARANJİT NEDEN OLUR?

Faranjitin oluşmasının altından birden çok farklı neden bulunmaktadır. Bunlar;

  • Beslenme yetersizlikleri faranjit olumunu tetikleyen nedenler arasında yer alır.
  • Stres ve düzensiz uyku gibi nedenler faranjit oluşumuna katkıda bulunur.
  • Kızamık, kızamıkçık ve suçiçeği gibi birçok viral enfeksiyon sonucu farenjit gelişebilir.
  • Bazı virüs kaynaklı hastalıklar nedeniyle de faranjit görülme sıklığı artmaktadır.

FARANJİT İLERLERSE NE OLUR?

Faranjitin ilerlemesi durumunda hava yolu tıkanabilir ve boğazın arka kısmında apse riski gelişebilir. Aynı zamanda böbrek hastalığı ve kalp romatizması gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden bu hastalığın şikayetlerini taşıyanlar mutlaka uzman bir doktora konu hakkında danışmalıdır.

BEBEKLERDE FARANJİT NEDEN OLUR NASIL GEÇER?

Bebeklerde de faranjitten söz etmek mümkün. Özellikle 312 yaş arasındaki çocuklarda yaygın görülmekte olan faranjit genellikle soğuk algınlığı ya da grip benzeri nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bebeklerde şayet beta faranjit mevcut ise üst damağında minik noktacıklara rastlayabilirsiniz. Bununla birlikte beta faranjiti olan bebeklerde hastalığın tedavisine en iyi yanıt veren yöntem penisilin grubu olan antibiyotik kullanımıdır. Ancak penisiline alerjisi olanlar bebekler için farklı antibiyotik kullanımı tercih edilir. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan faranjiti olan bir bireyin bir başkasını geçmesini engellemek adına sık sık ellerinin yıkanması ve öpme ve dokunma gibi temaslardan kaçınması gerekir. Beta faranjit olan bebeğin ne yazık ki boğaz ağrıları mevcuttur. Boğazını yumuşatmak için ılık su vermeyi ihmal etmeyin. Aynı zamanda bebeğe antibiyotik tedavisinin uygulanmasının ardından 24 saat sonra bulaşma sorunu tamamen ortadan kalkmaktadır.

FARANJİT NE KADAR SÜREDE GEÇER?

Faranjitin tedavisi için altta yatan nedenler son derece önem arz etmektedir. Genellikle viral olan faranjit 37 günde kendi kendine iyileşmektedir. Bu süre zarfında gargara, istirahat, ağrı kesici kullanılması fayda sağlar. Ancak bakteriyel kaynaklı faranjitte iyileşme süresi 10 güne kadar uzayabilir. Bunun için antibiyotik tedavisi söz konusudur. Öte yandan kronik faranjitte tedavi süresi oldukça uzundur ve genelde kesin olarak ortadan kalkmaz. Tedavisi için kronik faranjite neden olan faktörler göz önünde bulundurularak uygun bir tedavi şekli belirlenir.

FARANJİTE İYİ GELEN YÖNTEMLER

Özellikle kronik faranjit durumunda sigara ve alkolden mutlaka kaçınmak gerekir. Baharatlı, acı ve ekşi yiyecekleri tüketmemek önemlidir. Kafein içeren ve asitli her türlü içecekten uzak durulması, bol sıvı alımına özen göstermek gerekir. Zaman zaman tuzlu su ile gargara yapmak, tozlu, kirli, kuru ve kapalı ortamlardan bulunmamak ve ortamın sürekli havalandırılması son derece önemlidir. Aynı zamanda yüksek sesle konuşmak, bağırmak boğazı tahriş edeceği gibi faranjitin seyrini olumsuz etkileyebilir. Gece oluşan boğaz kuruluğunda kalkıp ara ara su tüketimi de önerilmektedir.

FARANJİT İÇİN ANTİBİYOTİK ŞART MI?

Faranjit tedavisi için yalnızca anbiyotiklerden yararlanılmaz. Genellikle bakteriyel kaynaklı faranjit tedavisinde antibiyotiğe ihtiyaç duyulmaktadır. Anibiyotiklerin yanı sıra sprey, gargara ve ağrı kesici ilaçlar hastalığın komplikasyonlarını hafifletmesi bakımından reçete edilmektedir. Kronik faranjitte ise hastalığın nedenlerine uygun bir tedavi biçimi planlanmaktadır.

FARANJİTE BİTKİSEL ÇÖZÜM

Faranjit doğal tedavi aşamasında bazı bitkilerden yararlanabilirsiniz. Ancak bu noktada önceliğiniz her zaman doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar ve tavsiyeler üzerine olmalıdır. Bu aşamadan sonra tedavinizin yanı sıra doğal yollardan faydalanabilirsiniz. İşte faranjite bitkisel çözüm yöntemleri…

Faranjit rahatsızlığı bulunan birçok kişi faranjit öksürüğü nasıl geçer? Sorusunun yanıtını aramaktadır. Tam da bu noktada, tedavinize yardımcı olacak bitki adaçayıdır. Solunum yollarında bulunan iltihapları temizleyen adaçayı, yutkunma zorlukları gibi farklı semptomları da tedavi etmeye yardımcı olur. Ada çayının gargarasını yapabileceğiniz gibi ılık bir adaçayı içerek etkilerden yararlanmanız mümkün.

Kuru öksürük, boğaz ağrısı ve strese karşı mükemmel antioksidan olan papatya çayı hücre yenileme özelliği bakımından ele alındığında boğazının rahatlaması açısından faydalı olacaktır.

Ihlamur vücut ısısını yükseltmeye yardımcı olduğundan faranjit durumunda kişinin terlemesine yardımcı olur ve vücuttaki mikropların kolay bir şekilde atılmasına zemin hazırlar.

Kronik faranjit ile birlikte aşırı öksürme halinde zerdeçalı kullanmanız önerilmektedir. Ağrı kesici özelliği ile göğsünüzü rahatlatır, öksürüğünüzü yumuşatmaya yardımcı olur. Ilık bir süte bir miktar zencefil ekleyerek tüketimi faydalı olacaktır.

Faranjitin olumsuz etkilerinden kurtulmak ve belirtilerini azaltmak adına sarımsak oldukça faydalıdır. Antibakteriyel özelliği ile ön plana çıkan sarımsak, faranjitin etkilerinden kurtulmak için oldukça yararlıdır.

Boğazınızın yanma, batma ve tahriş durumunu kontrol altına almak için aynısefa çayını tüketebilirsiniz. İçine bir kaşık bal ilavesi ile de vücudunuzun direncini artırmak mümkün.

Bunlara ek olarak et sulu çorbalar, bol sıvı tüketimi, sıcak su ile gargara yapımı ve bol bol dinlenmek faranjite iyi gelen yöntemlerden bazılarıdır.

FARANJİTE İYİ GELEN İBRAHİM SARAÇOĞLU KÜRÜ

  1. Faranjit hastaları için hazırlanmış olan İbrahim Saraçoğlu kürüne ilişkin detaylar şu şekildedir;
  2. Bir su bardağı suyun içerisine bir tatlı kaşığı adaçayı bitkisi ilave edilir ve kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
  3. Sabah, öğlen ve akşam hazırlanmış olan adaçayı ile gargara yapılır.
  4. Dilerseniz hazırlamış olduğunuz adaçayını içebilirsiniz.
  5. Şayet faranjit rahatsızlığınız kronikleşmişse adaçayı gargarasına 34 yaprak ebegümeci bitkisinin yaprağı da eklenerek 10 dakika kaynatılır ve süzgeç yardımı ile süzüldükten sonra gargara yapılır.

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Faranjit evde nasıl tedavi edilir?

Viral farenjite iyi gelen uygulamalar arasında en bilineni bol sıvı tüketmektir. Ayrıca et suyu olan çorbalar içmek ve özellikle sıcak tuzlu su ile yapılan gargara faranjitin geçmesinde etkilidir. Bunun için; 1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırmak ve gargara yapmak faydalı olacaktır.

Faranjit için hangi ilaç kullanılır?

Antibiyotiklerin yanı sıra, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, alerji düşünülen hastalarda antihistaminikler, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları kullanılabilir.

Ibrahim Saraçoğlu faranjite ne iyi gelir?

Adaçayı bademcik ve/veya boğaz iltihabının (faranjit) oluşumuna karşı gerçek bir koruyucu ve önleyici olarak Prof Saraçoğlu tarafından özellikle önerilmektedir.

Faranjiti ne rahatlatır?

- Rendelenmiş olan zencefili bal ve ılık süt ile tüketerek öksürüğünüze son verebilirsiniz. - Papatya çayı ve bal karışımı da özellikle alerji sebebiyle faranjit olmuş bünyelerde şifa görevi görür. -Zerdeçal da ılık süt ve bal ile tüketilmelidir. Öksürükten dolayı ortaya çıkan göğüs ağrılarını da hafifletir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır