hamilelikte kusamama / Hamileliğin ilk 3 ayındaki bulantı ve kusma

Hamilelikte Kusamama

hamilelikte kusamama

Sabah Bulantısı: Ne zaman başlar ve nasıl önlenir?

Sabah Bulantısı Nedir?

Bazen kusmayla birlikte gelen bulantı, erken gebelik belirtisidir. Gebe kadınların yüzde 50 ila 70 oranında bir kısmı bunu ilk üç aylık dönem içinde deneyimlerler. Bulantı yalnızca normal değil, gebeliğinizin sağlıklı olduğunun da bir işaretidir.

Bu duruma, belirtilerin en çok bu saatlerde ortaya çıkması nedeniyle ''sabah bulantısı'' adı verilir. Ne var ki gebeyken günün herhangi bir anında mideniz bulanabilir ve kusabilirsiniz.

Gebeyken bulantıya ne sebep olur?

Belirtilere, gelişmekte olan plasenta tarafından üretilen ve gebeliğin sağlıklı geçmesine yardımcı olan hCG adı verilen hormonun neden olduğuna inanılır. Fakat düşük kan şekeri, artan mide asidi, stres ve yorgunluk da duruma etki edebilir.

Bulantıyı Önleme Stratejileri

  • Yatağınızın başucunda tuzlu kraker, pirinç patlağı ve hatta bir parça çikolata bulundurun ve kalkmadan kan şekerinizi yükseltmek için uyandığınız anda bir şeyler yiyin.

  • Günde üç adet büyük öğün yemektense, boş mideden kaçınmak ve kan şekerinizi dengede tutmak için beş ila altı küçük öğün yiyin.

  • Gelişmekte olan bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için beslenmenizde yeterli miktarda protein (et, balık, yumurta, peynir) ve kompleks karbonhidratlara (meyve, sebze, tahıl) yer verin.

  • Bazı beslenme uzmanları, bulantıyı önlemek için 50 - miligram B6 vitamini almayı önerir. Doğum öncesi vitamininizi de düzenli olarak almayı ihmal etmeyin.

  • Baharatlı veya yağlı yiyeceklerden uzak durun, fazla sıcaklama ve terlemeden kaçının ve yeterli oranda dinlenin.

Sabah Bulantısıyla Başa Çıkma

Bulantı hissederseniz şunları deneyin:

  • Kendi kendinizi rahatlatın. Yavaşça — burundan nefes alın ve ağzınızdan verin — veya hoş bir şeye odaklanarak görsel canlandırma yolunu deneyin.

  • Midenizi bulandıran yemek ve diğer maddelerden (tütün kokusu gibi) kaçının.

  • Buz küpü veya taze bir limon dilimi emin.

  • Dişlerinizi fırçalamak öğürmenize neden oluyorsa ağız çalkalama suyunu deneyin. Bunu ağzınızı ferah tutmak için sık sık kullanın.

  • Midenizdeki asidi nötralize etmek için bir bardak süt veya iki adet kalsiyum tableti alabilirsiniz.

  • Bulantı için doğal bir çare olan zencefili deneyin. Zencefili sebze ve diğer yiyeceklerin üzerine rendeleyin.

  • Papatya veya zencefil çayı için.

  • Katı yiyecekler yemek istemiyorsanız bile sıvı alımınızı artırın. Aynı öğünde katı ve sıvı yiyecekleri birlikte yememek faydalı olabilir.

  • Bulantı ve kusma belirtileri sürerse (günde bir veya iki defadan fazla ortaya çıkarsa), yeme ve içmenize engel olursa veya ilk üç aylık döneminizin ardından da devam ederse bunu sağlık uzmanınıza bildirin.

Bulantı ve kusma belirtileri sürerse (günde bir veya iki defadan fazla ortaya çıkarsa), yeme ve içmenize engel olursa veya ilk üç aylık döneminizin ardından da devam ederse bunu sağlık uzmanınıza bildirin.

Sabah bulantısı sorunu ne kadar sürer?

İyi haber, çoğu kadın için sabah bulantısının, hormon düzeylerinin biraz azalmaya başladığı dördüncü ayda, yani ikinci üç aylık döneme girilirken sona ermesidir.

Kendinize bulantının normal olduğunu ve yakında geçeceğini hatırlatın – ve gebeliğin olumlu yanlarını ve bebeğinizin size getireceği mutluluğu düşünün.

Ufaklığınızın gelişini ve ne kadar ilerlediğinizi öğrenmek için doğum tarihi hesaplayıcımıza göz atın.

Hamilelikte aşırı bulantıya dikkat (Hiperemez gravidarum nedir?)

Kadın hayatının önemli zaman dilimlerinden olan gebelik döneminde, çoğu anne adayı bulantı ve kusma sorunu yaşıyor. Hiperemez gravidarum denen durumda ise kusma anne adayının kabusu olabiliyor.

Gebeliklerin %’inde ilk 3 ayda bulantı ve/veya kusma görülüyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, bulantı ve kusmanın daha ağır seyrettiği vücut ağırlığının %5’inin kaybedildiği, ağız yolu ile beslenmenin mümkün olmadığı durumların “hiperemez gravidarum” olarak adlandırıldığını söyledi.

Sıklığı %0, olan bu durumda belirtilerin çoğunlukla haftada başladığın ve haftaya kadar devam ettiğini belirten Dr. Alay, hiperemez gravidarumun neden kaynaklandığının tam olarak bilinmediğini söyledi.

Alay, “En sık kabul edilen nedenler; değişen hormonlar, beslenme bozukluğu, psikolojik faktörler, bağışıklık sisteminde, mide ve bağırsak hareketlerindeki değişikliklerdir” dedi.

Uzman doktor, bu faktörlerin etkilerini ise şöyle anlattı:

1-Gebelik hormonları:Gebelik testi olarak kullandığımız B-hcg hormonunun en yüksek düzeye ulaştığı ilk 3 ayda bulantı ve kusma daha sık görülür. Ayrıca gebelikte artan hormonlar mide boşalmasını geciktirmektedir.

2-Tiroid hormonu: Gebelerin yaklaşık %60’ında geçici bir süre tiroid hormonu normalden fazla çalışır. Tiroid bezindeki fazla hormon üretimi çoğunlukla haftalarda düzelir ve bulantı kusma geçer. Ek tedaviye çoğunlukla ihtiyaç yoktur.

3-Bağışıklık sistemindeki değişiklikler: Bazı çalışmalarda funduszeue.infoarum olan kadınlarda bağışıklık sisteminde görevli hücrelerin sağlıklı gebelere göre daha yüksek olduğu izlenmiştir.

4-Beslenme bozukluğu: Bazı çalışmalarda bu sorunu olan kadınların kanında bakır, magnezyum ve çinko eksikliği saptanmıştır ancak bu durum ispatlanmadığından ek çalışmalara ihtiyaç vardır.

5- Gastrit, ülser gibi mide sorunları: Gebelik planlayan kadınlar mide şikayetleri mevcut ise mutlaka gebelik öncesi tedavilerini yaptırmalıdır. Zorunlu durumlarda gebelikte de mideye endoskopi yapılabilir.

6-Psikolojik faktörler: funduszeue.infoarum olan gebelerin daha sinirli olduğu, bazen depresif belirtilerin hakim olduğu görülmüştür. İstenmeyen gebeliklerde daha sık karşılaşıldığı için psikolojik faktörlerin de katkısı olduğu düşünülmektedir.

AŞIRI KUSMA SORUNU OLAN ANNE ADAYINA YAKLAŞIM NASIL OLMALI?

Dr. Alay, hiperemez gravidarum konusunda sık sorulan soruları şöyle yanıtladı:

Hamilelikte aş&#x;r&#x; bulant&#x;ya dikkat (Hiperemez gravidarum nedir?) - 1Op. Dr. Asl&#x; Alay

Şiddetli bulantı kusma, sıvı ve katı gıda yiyememe nedeni ile başvuran her gebeye öncelikle ayrıntılı tam bir fizik muayene yapılmalı, şikayetlerin başlangıcı sorgulanmalı ve süreç dikkatle dinlenilmelidir. Bulantı kusma hemen gebeliğe bağlanılmamalı, gebe her açıdan değerlendirilmelidir.

HİPEREMEZ GRAVİDARUM ANNEDE NE YAPAR?

Hayatı tehdit eden ve çok nadir görülen yemek borusunda yırtılma, karaciğer ve böbrek yetmezliği ile karşılaşılabilir. Ayrıca B1 vitamini ve kan sodyum düzeyinin düşük olmasına bağlı beyinde kalıcı sorunlar ortaya çıkabilir.

BEBEĞİ NASIL ETKİLER?

Anne adayında aşırı kilo kaybının bebekte erken doğuma, düşük doğum ağırlığına neden olacağı konusunda düşünceler olsa da bu, kesinleşmiş bir bilgi değildir.

HİPEREMEZ GRAVİDARUM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi hastanın şikayetlerine ve bulantı kusma şiddetine göre değişir. Gerekli durumlarda gebe hastanede yatırılır, damar yolu ile beslenmesi sağlanır.

Op. Dr. Aslı Alay, yoğun bulantı ve kusma döneminde tüketilmemesi gereken besinleri ve ilaçları ise şu şekilde sıraladı:

BUNLARDAN UZAK DURUN
1- Portakal ve limonlu meyve suları mide asidini arttırır.
2- Demir ilaçlarını bu dönemde çok gerekli değilse kullanmayın.
3- Yağlı gıdaların mideden boşalım zamanı daha uzun olduğundan yemekleri yağsız tüketin.
4- Sebze ve lifli gıdaların sindirimi zor olduğundan tercih etmeyin.

HİPEREMEZ GRAVİDARUM SORUNU OLAN HAMİLE NASIL BESLENMELİ?

Özellikle protein ve karbonhidrat içerikli besinler sık ve küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmelidir. Başlangıçta hafif tuzlu tavuk suyu çorbasına ilerleyen günlerde şehriye çorbası eklenir ve yanında galete, çubuk kraker verilebilir. Ek besinlere adım adım geçilir. Pirinç çorbası, patates, haşlama et veya tavuk küçük porsiyonlarla diyete eklenir. Günlük 6 öğün beslenilen gebelerimizi mutlaka ek bir vitamin ile de destekleriz. Ayrıca bazı çalışmalarda zencefilin diyete eklenilmesinin de bulantı kusmayı azalttığı bildirilmiştir. Bebekte herhangi bir soruna yol açmayan zencefili de gebelere önermekteyiz. Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi bazı gebelerde yeterli olmaz. Bu durumda ilaç tedavisine geçmek gerekir.”

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Kad&#x;n Sağl&#x;ğ&#x;

SAĞLIK HABERLER&#x;

Kadınların %75 gibi büyük bir çoğunluğu gebelik döneminde bulantı ve kusma şikayetleri yaşarlar. Gebelikte bulantı ve kusma daha çok gebeliğin ilk 3 ayında yaşanan sikayetlerdir. Bu şikayetleri yaşayan hastaların % 30 u bu şikayetler nedeniyle günlük aktivitelerini yerine getirememektedirler.

Gebelik döneminde yaşanan bulantı ve kusmanın tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Sindirim sistemi bozuklukları, bağışıklık sistemiyle ilişkili nedenler, psikolojik dalgalanmalar, hormon seviyesindeki değişiklikler ve tiroit hastalıkları kaynaklı olduğu düşünülüyor. Yaşanan en kötü tabloya verilen ad &#;hiperemezis gravidarum&#; dur. Hastanın hastanede yatarak tedavi edilmesi gereklidir. Şikayetler daha çok sabah uyanınca ortaya çıkmaktadır. Günün diğer saatlerinde de yaşanabilir. 5. haftadan öncesi ve haftadan sonrası şikayetlerin yaşanması atipik kabul edilir. Gebelikte kusma ve bulantı şikayetleri büyük bir olasılıkla haftaya kadar biter. Fakat bulantı ve kusma bir çok hastalığın belirtisi olması nedeniyle diğer durumlarda düşünülmelidir. Özellikle bulantı ve kusmaya ateş, karın ağrısı, rahimde hassasiyet ve baş ağrısı eşlik ediyorsa araştırılmalıdır. Gebelikte bulantı ve kusma şikayeti günde 1 saatten az, öğürme günde 2 defa olursa hafif kabul edilir fakat günde 6 saatten fazla, öğürme günde 5 defadan fazla ise tablo ağır kabul edilir.

Gebelikte Bulantı ve Kusma

Gebelikte Bulantı ve Kusmanın Anne İçin Riskleri Var Mıdır?

Vücudun aşırı susuz kalması (Dehidrasyon) Vitamin ve mineral eksikliği Kilo kaybı Aşırı kusma sonucu yemek borusunda delinme (Özafagus rüptürü) Bazen böbrek ve karaciğer yetmezliği Aşırı kusma nedeniyle yemek borusunda yırtık (Mallory-Weiss Sendromu) Elektrolit bozuklukları Koagulasyon bozuklukları (eksikliği sonucu kanama pıhtılaşma sisteminde bozukluklar) Aşırı kusma nedeniyle akciğerlerin delinmesi (Pnomotoraks) Hipokalemi, kas zayıflığı ve tetani (potasyum eksikliği nedeniyle kas zayıflığı) Wemicke Ensefalopatisi ve Korsakofpsikozu (tiamin-Bl vitamin eksikliği sonucu beyinde hasar ve bilinç değişiklikleri) Wemicke Ensefalopatisinde Konfüzyon (bilinç kaybı) Ataksi (yürüyememe) Diplopi (çift görme) Nistagmus (şaşılaşma) Korsakof Psikozunda Anınezi (Hatırlayamama) ve öğrenme güçlüğü. Santral Pontin Myelinozis (Hiponatremi, sodyum düşüklüğü nedeniyle beyinde hasar) Periferik nöropati (B12 vitamini eksikliği nedeniyle vücut sinirlerinde hasar) Hemorajik Retinit, Dekolman (göz içi damarlarda kanama ve ayrılma) Bebek için riskleri: Düşük Kiloda Doğum Erken Doğum (Premature Bebek) Kanama Fetal anomali görülebilir.

BULANTI VE KUSMA TEDAVİSİ

Hamileyken bulantı ve kusmayı azaltabilecek bazı ilaçlar mevcut. Daha önceki gebeliklerinde de ciddi sıkıntılar yaşamış annelere gebelik öncesinden başlanmak üzere multivitamin kullandırılabilir. Gebeliğin ilk haftalarında hafif bulantı ve kusma şikayeti olanlara ilaçsız tedavi uygulanır.

Hamileyken Bulantı ve Kusmayı Azaltmak İçin;

Yemek pişilen ortamda çok fazla takılmayın mümkünse yemeğin kokusuna maruz kalmadan yemeyi tercih edin.

Sık sık az az beslenmeyi alışkanlık haline getirin..

Tadını beğendiğiniz yemekleri tercih ediniz Yemeklerdeki çeşitlilik sağlıklı bir gebelik için çok önemli Gebelikte zor yemek zorunda kaldığınız besinlere karşı alerji gelişebilir. Gebelik sonrasında da bu besinlere tiksinti duyulabilir.

Sabahları uyanırken yataktan hızlı kalkmayın. Kalkar kalkmaz tuzlu kraker ve tuzlu leblebi yemeyi deneyebilirsiniz.

Yemek yerken su içmeyi ihmal etmeyin. Az yağlı ve az baharatlı yemekler tercih edin.

Hoşunuza gitmeyen kokulardan uzak durun. Mide yanması gibi şikayetleri olanlarda antiasit mide ilaçları verilebilir. Midede Helikobakter pilori adı verilen bir bakteri özellikle gastrit gelişimine neden olur ve bu bakteri midede saptanır ise tedavi edilmesi önerilir.

Zencefil ve zencefil kökün tedavide etkili olabilir.

Vitamin takviyesi gerekebilir.

Akupunktur tedavisi uygulanabilir bu tedavi yönteminin gebelikte bilinen bir zararı yoktur.

Kusma şikayetiniz artıyorsa ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa doktorunuzun hazırlayacağı planı uymanızı öneriyoruz. Kusma ve bulantının aşırı olduğu durumlarda hastaneye yatırılır ve serumla besin takviyesi verilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası