şeker gübresi / Şeker Gübresi Nedir? (Amonyum Sülfat Gübresi) | Tarfin

Şeker Gübresi

şeker gübresi

Şeker Gübresi Ne İşe Yarar? Şeker Gübresi Nedir, Çiçeklere ve Ağaçlara Ne Zaman Atılır?

Toprağın ve bitkilerin gübrelenmeleri, toprakta bulunmayan ya da zamanla aşınmış olan vitamin ve minerallerin sağlanması için önemli bir etkendir. Şeker gübresi ne işe yarar sorusu da tam olarak buradan hareketle çıkmıştır. Şeker gübresi nedir diye araştıran insanlar çiçeklere ve ağaçlara ne zaman atılır sorusunu da sıklıkla sormakta ve yanıt aramaktadır. Peki şeker gübresi nedir? Gelin sizler için bu soruların yanıtlarını derlediğimiz metnimizi hep beraber okuyalım.

Şeker Gübresi Nedir?

Amanyum sülfat olarak da bilinen şeker gübresi, içerisinde azal ve sülfür (kükürt) bulunan ve bu sebepten kaynaklı toprağın azot ve kükürt ihtiyacını kazandırmaya yönelik olan bir gübredir. Bitkilerin yetişmesi için toprağın içerisinde bulunan vitamin ve mineraller zamanla aşınarak, bitkiler ve ağaçlar için yetersiz hale gelmeye başlamaktadır. Sürekli ekilen toprakların zaman içerisinde barındırması gereken vitamin ve mineralleri barındırmaması ile birlikte, o topraklara gübreleme işlemi uygulanmaktadır. Tarımda sıklıkla uygulanan işlemlerden biri olan gübreleme çeşitlerinden biri de şeker gübresidir. Şeker gübresi içinde bulunan azot ve sülfür sayesinde toprağın işlenmesi, bitkilerin ve ağaçların yetişmesi için toprağı verimli hale getirir. Amonyum sülfat olarak da bilinen şeker gübresi bilinçli kullanılmalıdır. Böylelikle toprakların verimliliği bu bilinçli kullanıma göre artar. Şeker gübreleri hem üst gübrelemede hem de taban gübreleme de kullanılabildiği için sıklıkla kullanılan bir gübre olarak da bilinmektedir. Ayrıca asit oranı yüksek topraklarda şeker gübresi yerine amonyum nitrat gübresi tercih edilmektedir.

Şeker Gübresi Ne İşe Yarar?

Şeker gübresinin yararları zararlarından çok daha fazla olması sebebiyle tarım alanında sıklıkla kullanılan ve sevilen bir gübre türüdür. Toprağın pH derecesini düşürmesiyle birlikte özellikle sulama suyu kireçli olan bölgelerde kullanımı çok fazla yarar sağlamaktadır. Uygun topraklarda doğru miktarda kullanımıyla birlikte topraktaki verimi arttırmakta ve bitkilerin gelişimini olumlu etkilemektedir. Özellikle azot, kükürt, fostor ihtiyacı olan bitkilerin gelişimini hızlandırmakta ve azot oranının arttırılması istenilen topraklarda kullanılarak toprağın azot oranı yükseltilmektedir. Bitkilerin stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Ayrıca soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanıklılığını arttırarak çiçeklenmeyi de teşvik etmektedir. Meyvenin iriliğini, sertliğini ve lezzetini sağlamaktadır. Bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini desteklemektedir. İçeriği sayesinde toprakta hızlıca çözünen şeker gübresi, kurak bölgelerde kullanıma uygundur. Çünkü şeker gübresi toprağın nemi ile eriyebilme özelliğine sahiptir. Kireç oranı, alkali oranı yüksek olan topraklarda çok faydalı olduğu izlenmiştir. Ekonomik olması sebebiyle de sıklıkla tercih edilen şeker gübresi, çiçek yetiştiriciliğinde kullanılan torf ya da kompost gibi topraklar için verimli değildir. Şeker gübresi özellikle tahıl, çay ve çeltik ürünleri için idealdir ve sıklıkla kullanılmaktadır. Meyve ve sebze tarımında da yoğun olarak kullanılan şeker gübresi, kireçli toprakların en sevilen gübresi olarak görülmektedir. Soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, brokoli, kanola, haşhaş, havuç, turp, yer fıstığı, ayçiçeği tarlalarında şeker gübresi kullanılmaktadır.

Çiçeklere ve Ağaçlara Ne Zaman Atılır?

Şeker gübresi su değdiğinde hızlıca dağılabildiği ve buharlaşabildiği için, bu gübreleme yönteminde şeker gübresinin tamamı bitkilerin ve ağaçların dikim aşamasında verilmemelidir. Büyüme aşamasında yeteri kadar verilmesiyle beklenen verime ulaşılabilir. Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesiyle, gübreden beklenen verim elde edilebilir. Ekim ve dikim aşamasında verilen gübreden arta kalan kısım ise bitkinin büyüme aşamasının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde verilmelidir. Geç kalınmaması toprağın ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alması bakımından çok önemlidir. Tahıllarda ekim aşamasında ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekim aşamasında ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebilmektedir. Zeytin, bağ, bostan, meyve ve sebzelerin ekildiği tarım alanlarında şeker gübresi üst gübre olarak kullanılmaktadır. Ancak elma, armut ve ayva ağaçlarında üst gübre kullanımı uygun değildir.

Şeker gübresi nedir zararlı mı? Çiçeklere şeker gübresi atılır mı?

Tarımla ilgilenenler dışında evinde bahçesinde küçük çaplı yetiştiricilik yapmak isteyen insanların da bir arayışı haline gelen gübreleme saksı bitkilerine bakan kişilerin de vazgeçilmezi oldu. Peki, Şeker gübresi nedir zararlı mı? Çiçeklere şeker gübresi atılır mı?

ŞEKER GÜBRESİ NEDİR?

Amanyum sülfat olarak da bilinen şeker gübresi, içerisinde azal ve sülfür (kükürt) bulunan ve bu sebepten kaynaklı toprağın azot ve kükürt ihtiyacını kazandırmaya yönelik olan bir gübredir. Bitkilerin yetişmesi için toprağın içerisinde bulunan vitamin ve mineraller zamanla aşınarak, bitkiler ve ağaçlar için yetersiz hale gelmeye başlamaktadır.

Sürekli ekilen toprakların zaman içerisinde barındırması gereken vitamin ve mineralleri barındırmaması ile birlikte, o topraklara gübreleme işlemi uygulanmaktadır. Tarımda sıklıkla uygulanan işlemlerden biri olan gübreleme çeşitlerinden biri de şeker gübresidir. Şeker gübresi içinde bulunan azot ve sülfür sayesinde toprağın işlenmesi, bitkilerin ve ağaçların yetişmesi için toprağı verimli hale getirir.

Amonyum sülfat olarak da bilinen şeker gübresi bilinçli kullanılmalıdır. Böylelikle toprakların verimliliği bu bilinçli kullanıma göre artar. Şeker gübreleri hem üst gübrelemede hem de taban gübreleme de kullanılabildiği için sıklıkla kullanılan bir gübre olarak da bilinmektedir. Ayrıca asit oranı yüksek topraklarda şeker gübresi yerine amonyum nitrat gübresi tercih edilmektedir.

ŞEKER GÜBRESİ NE İŞE YARAR NEREDE KULLANILIR?

Şeker gübresinin yararları zararlarından çok daha fazla olması sebebiyle tarım alanında sıklıkla kullanılan ve sevilen bir gübre türüdür. Toprağın pH derecesini düşürmesiyle birlikte özellikle sulama suyu kireçli olan bölgelerde kullanımı çok fazla yarar sağlamaktadır. Uygun topraklarda doğru miktarda kullanımıyla birlikte topraktaki verimi arttırmakta ve bitkilerin gelişimini olumlu etkilemektedir.

Özellikle azot, kükürt, fostor ihtiyacı olan bitkilerin gelişimini hızlandırmakta ve azot oranının arttırılması istenilen topraklarda kullanılarak toprağın azot oranı yükseltilmektedir. Bitkilerin stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Ayrıca soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanıklılığını arttırarak çiçeklenmeyi de teşvik etmektedir.

Meyvenin iriliğini, sertliğini ve lezzetini sağlamaktadır. Bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini desteklemektedir. İçeriği sayesinde toprakta hızlıca çözünen şeker gübresi, kurak bölgelerde kullanıma uygundur. Çünkü şeker gübresi toprağın nemi ile eriyebilme özelliğine sahiptir. Kireç oranı, alkali oranı yüksek olan topraklarda çok faydalı olduğu izlenmiştir. Ekonomik olması sebebiyle de sıklıkla tercih edilen şeker gübresi, çiçek yetiştiriciliğinde kullanılan torf ya da kompost gibi topraklar için verimli değildir.

Şeker gübresi özellikle tahıl, çay ve çeltik ürünleri için idealdir ve sıklıkla kullanılmaktadır. Meyve ve sebze tarımında da yoğun olarak kullanılan şeker gübresi, kireçli toprakların en sevilen gübresi olarak görülmektedir. Soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, brokoli, kanola, haşhaş, havuç, turp, yer fıstığı, ayçiçeği tarlalarında şeker gübresi kullanılmaktadır.

Şeker Gübresi (Amonyum Sülfat) Nedir?

Örnek olarak soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, lahana, kanola, aspir, haşhaş, turp ve havuç gibi kükürdü seven bitkiler ile soya, yer fıstığı ve ayçiçeği gibi yağ bitkilerinde ekim öncesinde, ekimle beraber, çapada ve sulama öncesinde kullanılabilir.

Zeytin, bağ, bostan, meyve ağaçlarında (elma, armut ve ayva hariç) ve sebzelerde üst gübre olarak uygulanır.

Pirinç tarlası.

Şeker Gübre Nasıl Kullanılır?

Genellikle üst gübreleme olarak kullanılan şeker gübre, toprak yüzeyinde kalmasıyla amonyum, alkali koşullarda gaz kaybına maruz kalır ve gübreden istenilen verim alınamaz. Bu sebeple şeker gübre üst gübre olarak kullanıldığında toprağa karıştırılması tavsiye edilir.

Uygulama sırasında serpme veya mibzerle uygulanabilir.

Ağaçlarda, ağaç taç izdüşümlerine toprağa gömülerek veya püskürtülerek yapraktan uygulanabilir.

Şeker gübreden en iyi şekilde yararlanmak için; bitkinin ihtiyacı olan gübrenin yarısının ekimle birlikte, diğer yarısının da gelişmenin ilerki dönemlerinde uygulanması gerekir.  Böylece verilen gübrenin yıkanarak veya gaz halinde uçarak kaybolmasının önüne geçilmiş olunur.

Şeker gübrenin uzun süreler tek yönlü kullanımlarında toprağın asitliliği yükselir. Bu tarz uzun süreli kullanımlarda mutlaka kireçleme yapılmalıdır.

Gübreleme anı.

Dekara Ne Kadar Şeker Gübre Atılır?

Şeker gübre kullanım miktarına, yapılacak olan toprak analizi sonuçlarına göre karar vermenizi hatırlatmak isteriz.

Yapılacak olan toprak analizi sonrasında çıkacak olan sonuçlara göre, aşağıdaki örnekte olduğu gibi şeker gübre miktarını hesaplayabilirsiniz.

Şeker gübre için; toprak analizi sonucunda çıkan saf madde miktarı, 5 sayısıyla çarpılır.

Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli azot miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak şeker gübre miktarı 5 x 5 =25 kg / dekardır.

Yani dekara 25 kg şekergübre atılmalıdır.

Gübreleme anı.

Buğdayda Şeker Gübre Kullanımı

Buğday, azot ihtiyacının %45’ini fide döneminden sapa kalkma dönemi süresinde, %25’ini sapa kalkma ve başaklanma başlangıcı arasındaki sürede ve %30’unu da başaklanma döneminden dane oluşumuna kadar geçen süre içinde kullanır.

Buğdayda azotlu gübre kullanımına ilişkin bir çok sonuç olmakla birlikte en optimum kullanımın; azotun yarısının ekimle birlikte diğer yarısının ise ilkbaharda sapa kalkma döneminden önce verilmesi olduğu kabul edilir.

Buradan yola çıkarak; yapılan toprak analizi sonucuna göre çıkan toplam şeker gübrenin yarısının ekimle birlikte, diğer yarısının ise sapa kalkma döneminden önce verilmesi, buğday için doğru bir uygulama olacaktır.

Buğday başakları.
Kaynaklar

Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası