polikistik over doğal yolla hamile kalan / Polikistik Over Olup Tüp Bebek ile %70 Hamilelik Şansı

Polikistik Over Doğal Yolla Hamile Kalan

polikistik over doğal yolla hamile kalan

Erken Doğum

Polikistik Over Hastaları Hamile Kalabilir mi?

Ülkemizde düzenli olarak jinekolojik muayeneye gitmek ne yazık ki çok da yaygın değildir. Ancak bilinmelidir ki, hamile kalmakta zorlanan ve tüp bebek tedavisi için başvuran kişilerin önemli bir kısmında da polikistik over sendromu olduğu saptanmıştır. Düzensiz adet gören, vücudunda sıra dışı tüylenme gözleyen kadınların polikistik over sendromu olması ihtimali vardır ve bu kişilerin de kesinlikle bir jinekoloğa muayene olmaları gerekir. Bununla birlikte annesine PKOS teşhisi konmuş kadınların taşıdıkları risk nedeniyle rutin muayenelerini aksatmamaları önemlidir.

Polikistik Over Sendromu olan kadınlar zor da olsa hamile kalabilirler. Zorluğu yaratan sadece hastalığın kendisi değildir. Polikistik over hastalığı çoğu zaman aşırı kilolu olmak (obezite) ile paralel seyretmektedir. Böyle durumlarda, hayat tarzındaki değişiklikler hamile kalmak için verilen çabayı destekleyici olabilmektedir.

Polikistikover sendromu ve gebelik

Eğer hastada hem Polikistik Over Sendromu hem de obezite varsa kilonun %5 veya %10 kadarını kaybetmek, düzenli yumurtlamanın (ovulasyon) geri gelmesini sağlayabilir ve bu da hamilelik şansını artırır. Fakat Polikistik Over Sendromu olan obez bir hastanın kilo vermesi zor olabilir çünkü bu durumdaki çoğu hastada insülin direnci gelişebilmektedir ve bu da kilo vermeyi zorlaştırır. Böyle bir durumda insülin direncine uygun diyetler ve ilaçlarla hastanın kilo vermesi desteklenmektedir.

Beslenme ve aktivite düzeyindeki olumlu değişiklikler, âdet dönemlerinin düzene girmesini sağlayabilmektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki düzenli egzersiz yapmak %50 oranında daha düzenli ovulasyon sağlayabilmektedir. Elbette sadece kilo vererek ya da egzersiz yaparak doğal yollarla hamile kalmayı beklemek doğru olmaz. Hastalar, gördükleri tedaviye ek olarak sağlıklı beslenmeli ve egzersiz yapmalıdır.

Polikistik Over Sendromunda Gebelik ile İlgili Güncel İçerikler Paylaştığım Facebook Sayfamı Beğenmeyi Unutmayın.

Kısırlık (İnfertilite) Tedavisi

Polikistik Over Sendromu olan hastaların çoğu, hastalık yumurtlamayı engellediği için bebek sahibi olamamaktadır. Bu yüzden de ilk basamak tedaviler, yumurtlamayı (ovülasyonu) tetiklemeyi amaçlar. Polikistik Over Sendromu olan hastalarda bu amaca yönelik kullanılan Klomifen ve Letrozole gibi farklı ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar her hastada etkili olmayabilir. Bu durumda devreye enjeksiyon şeklinde uygulanan hormonlar girer. Bu hormonlar FSH, LH ya da bunların kombinasyonlarından oluşabilir. Ayrıca doktorlar, hastanın durumuna göre hormonlarla ilaçların bir arada kullanılmasını önerebilir ya da ovaryan cerrahi ile aşılama yöntemlerini deneyebilir.

Ovaryan cerrahi (laparoskopik ovaryan drilling), ilaçlı tedaviye yanıt alınamadığında, PKOS hastasının hamile kalma şansının artırılması amacıyla tercih edilir ve tüp bebek tedavisi öncesinde denenir. Operasyon, karından 1 cm’lik, kasıktan 0,5 cm’lik birer kesi açılarak gerçekleştirilir. Karındaki kesiden organları net olarak görüntülemeye yarayan kamera ile giriş yapılır. Kasıktaki kesilerden ise yumurtalıklara ulaşılır ve gerektiği kadar delik açılarak yumurtlama kolaylaştırılmaya çalışılır.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Hakkında Merak Edilenler &#; Prof. Dr. Gamze Sinem

Aşılama ise erkekten alınıp laboratuvar ortamında hazırlanan spermlerin rahme yerleştirilmesi işlemidir. Kadın yumurtlama dönemindeyken yapılan bu işlem kapsamında embriyo transfer eylemi, ince bir katater ile gerçekleştirilir. Bu teknik sayesinde başarılı bir sonuç elde etme oranı %15 oranında artmaktadır.

Tüm bu yöntemler doğru bir şekilde uygulandığında Polikistik Over Sendromu olan kadınların hamile kalma şanslarının olduğunu söylemek mümkündür. Bugüne değin birçok Polikistik Over sendromu olan kadın, bu tedaviler sayesinde hamile kalmış ve sağlıklı bebek sahibi olmuştur. Görüldüğü üzere henüz tüp bebek uygulaması aşamasına geçilmeden dahi Polikistik Over Sendromu olan kadınlar için fertiliteyi hedefleyen birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Tüm bu yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda Tüp Bebek yöntemi denenmektedir.

Pcos ile hamilelik oranları

Tüp Bebek tedavisine geçildiyse ilk aşamada çeşitli ilaçlar kullanılarak yumurtaların uyarılması sağlanır. İlaçların etkisiyle olgunlaşan yumurtalar için daha sonra çatlatma iğnesi kullanılır. Yumurtalar toplanabilecek duruma geldiğinde hasta anestezi altındayken uygun yöntemle toplanma işlem gerçekleştirilir. Bu aralık erkekten toplanan sperm ile toplanmış yumurtalar laboratuarda birleştirilir (mikroenjeksiyon). Döllenme gerçekleştirildikten sonra embriyolar bir süre gözlemlenir ve aralarından en sağlıklı olan(lar) hastanın rahmine yerleştirilir.

Polikistik Over Sendromu’nun varlığında uygulanan yumurtlama tedavilerinde, istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, OHSS, yani Ovaryan Hiperstimülasyon Sendromu/Aşırı Duyarlı Yumurtalık Sendromu olarak bilinen bir etki, vücutta sıvı birikimine neden olabilir. Akciğerlerde sıvı birikmesinden kanın pıhtılaşmasına, yumurtalıklarda aşırı büyümeden şiddetli karın ağrısına kadar tehlikeli birçok duruma yol açabilen bu sendromla karşılaşmamak için tüm sürecin doktor kontrolünde ve doktorun tavsiyelerine uyarak geçirilmesi önemlidir. OHSS önlemek amaçlı tedavi protokolleri uygulandığında ve elde edilen embriyolar dondurularak bir sonraki siklusta transfer edildiğinde gebelik oranları oldukça yüksek olabilmektedir.

Polikistik Over Sendromunda Tüp Bebek Tedavisi ile İlgili Güncel Videolar Paylaştığım Youtube Kanalıma Abone Olmayı Unutmayın.

Başarı Oranı

Polikistik Over Sendromu’nda Tüp Bebek tedavisi, anıldığı gibi, ilaç, ameliyat ve aşılama tedavilerinin başarılı olmadığı, ek olarak erkek faktörünün de bu şemaya eşlik ettiği vakalarda uygulanır. İşlemin başarıyla nihayete erdirilmesi için hekim seçiminin önemi büyüktür. Bir diğer önemli konu da tedaviye katılımdır. Kısırlık, günümüzde hem kadınlar hem de erkekler için yaygın bir sorundur. Tüp Bebek tedavisi tercih edilmişse çiftlerin ikisinin de tedaviye yüzde yüz katılım sağlaması ve süreç boyunca birbirlerine destek olması olumlu sonuç alınması açısından önemlidir.

Polikistik Over Sendromu olan kadınlarda hayat tarzı değişikliklerine de gidilmesi gerekli olabileceğinden çiftlerin birbirlerini destekleyici ve motive edici tutumları çok daha önemli bir hâle gelir. Eğer çiftler sürece tamamen adapte olmuşlarsa Polikistik over sendromunda tüp bebek tedavileri başarılı bir şekilde sonuçlanma olasılığı yüksektir. Tüp bebek tedavisi gören genç Polikistik Over hastalarda hamile kalma şansı %70’ler civarındadır.

Polikistik Over 3 Düşük ve 6 Yılın Ardından Tüp Bebek Tedavisi ile Mutlu Son &#; Profesör Doktor Gamze Sinem (Video)

Polikistik Over Sendromunda Gebelik

Polikistik Over Sendromu olmasına karşın hamile kalmış kişilerde, ilk üç ayda düşükler artabilmektedir.  Bu nedenle gebe PKOS hastalarının takibi çok sıkı bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle insülin direnci ve obezite de bu hastalıkla birlikte görülüyorsa gebelik kaybı riski artmaktadır. Yüksek insülin ve obezite, Polikistik Over hastalarında ilk üç ayda gebelik kaybı yaşanmasının önde gelen nedenleri olarak görülmektedir. Obez hamileliklerde, gebeliğe bağlı şeker hastalığının [gestasyonel diyabet} görülme olasılığı daha fazladır.

İnsülin salgı bozukluğu ya da glukoz intoleransı hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atabilir. ilk üç ayda düşük yaşanmaması için yine endokrinoloji kontrolünde gerekli önlemler alınır. Hastalar da bu süreçte doktor tavsiyelerine harfiyen uyarlarsa sağlıklı bir hamilelik geçirebilirler.

Sonuç olarak:

Tüm bu faktörler göz önüne alındığında Polikistik Over Sendromu olan ve hamile kalmakta güçlük çekenlerin  bir kliniğe başvurması faydalı olacaktır. Doktorun tavsiye edeceği hayat tarzı değişiklikleri, reçete edeceği ilaçların kullanımı ve sonrasında Tüp Bebek tedavisi görmek, hamile kalma şansını büyük oranda artıracaktır.

Polikistik Over Sendromu’nuz varsa ve bebek sahibi olmak istiyorsanız Ankara kliniğim ile irtibata geçebilir, randevu alarak kontrole gelebilirsiniz. Polikistik Over Sendromu’nda hamilelik ile ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.

Polikistik over sendromunda tüpbebek tedavisiyle hamilelik

Sıkça Sorulan Sorular

Polikistik over sendromu olanlar tüp bebek tedavisiyle hamile kalabilir mi?

Evet, polikistik over sendromu olan kadınlar tüp bebek tedavisiyle hamile kalma şansına sahiptir. PCOS, doğal olarak gebe kalmayı zorlaştıran bir durum olsa da, tüp bebek tedavisi bu sorunu aşmak için etkili bir yöntem olabilir.

Polikistik over olan biri tüp bebek tedavisi için hangi adımları izlemelidir?

Polikistik over sendromu olan biri, tüp bebek tedavisi için öncelikle bir üreme endokrinoloğu veya bir ürolog gibi bir uzmana başvurmalıdır. Uzman, genellikle yumurtalık fonksiyonunu düzenlemek ve ovulasyonu sağlamak için ilaç tedavisi önerebilir. Ardından, yumurtalıkların uyarılması için hormon ilaçları kullanılarak yumurtaların olgunlaşması sağlanır ve ardından tüp bebek prosedürü gerçekleştirilir.

PKOS&#;lu biri tüp bebek tedavisinde başarı şansı nedir?

PCOS&#;lu birinin tüp bebek tedavisindeki başarı şansı birçok faktöre bağlıdır, bunlar arasında yaş, vücut kitle indeksi, yumurtalık rezervi ve eşin sperminin kalitesi bulunur. Uygun tedavi ve yönetim stratejileriyle birlikte, polikistik over sendromu olan kadınların başarı şansı genellikle yüksektir.

PCOS&#;lu biri tüp bebek tedavisi için hangi ilaçları kullanabilir?

PCOS&#;lu biri için tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle yumurtalıkları uyarır ve yumurtaların büyümesini sağlar. Bu ilaçlar arasında gonadotropinler (FSH, LH), GnRH agonistleri veya antagonistleri, metformin gibi ilaçlar bulunabilir. Ancak, ilaç seçimi ve dozajı, doktor tarafından bireysel olarak belirlenmelidir.

Tüp bebek tedavisi polikistik over sendromunu iyileştirir mi?

Tüp bebek tedavisi, polikistik over sendromunu iyileştirmez, ancak bu durumda gebe kalmayı kolaylaştırmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Polikistik over olan birinin tüp bebek tedavisi için ne kadar süre geçirmesi gerekiyor?

Tüp bebek tedavisi süreci her birey için farklı olabilir. Tedavi süresi, hormon ilaçlarının kullanımı, yumurtaların olgunlaşması ve embriyo transferi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Tedavi süresi genellikle birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişebilir.

PKOS&#;lu biri tüp bebek tedavisi için ne kadar başarı şansına sahiptir?

PCOS&#;lu birinin tüp bebek tedavisi başarı şansı birçok faktöre bağlıdır. Bunlar arasında yaş, yumurtalık rezervi, eşin sperminin kalitesi ve tüp bebek merkezinin deneyimi bulunur. Genel olarak, uygun tedavi ve yönetim stratejileriyle birlikte polikistik over sendromu olan kadınların tüp bebek tedavisinde başarı şansı yüksektir.

Polikistik over sendromu olan birinin tüp bebek tedavisi sırasında hangi risklerle karşılaşabilir?

Tüp bebek tedavisi sırasında her bireyde bazı riskler olabilir. Polikistik over sendromu olan birinin karşılaşabileceği olası riskler arasında overstimülasyon sendromu (OHSS), multiple gebelikler, ilaç yan etkileri ve düşük riski yer alabilir. Bu riskler, uzman doktor tarafından takip edilmeli ve yönetilmelidir.

Polikistik over olan birinin tüp bebek tedavisi maliyeti nedir?

Tüp bebek tedavisi maliyeti ülkeden ülkeye, klinikten kliniğe ve tedavinin karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Genellikle polikistik over sendromu olan birinin tüp bebek tedavisi maliyeti yüksek olabilir. Sigorta planınız varsa, tedavi masraflarının bir kısmı veya tamamı kapsanabilir. Ancak, maliyetler hakkında net bilgi almak için tüp bebek klinikleriyle iletişime geçmek en doğrusudur.

Polikistik Over Sendromunda Hamilelik ile İlgili Aklınıza Takılan Soruları Online Görüntülü Görüşme ile Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel&#;e İletebilirsiniz

Online Görüntülü Görüşme Hakkında Detaylı Bilgi ve Randevu İçin Tıklayınız

Hasta Yorumları

Çoğu insan deneyimlere güvenir. Bu nedenle polikistik over sendromunda tüp bebek tedavisi gören hasta yorumları size doktorunuz hakkında genel bir fikir verebilir. Polikistik over sendromu Gerçek hasta yorumları ve hikayeleri, doktorunuzu tanımanın en iyi yoludur. Dr. Gamze Sinem Yücel, pkos ve tüp bebek gerçek hasta soruları ve sizlerden gelen yorumlar için uzman görüşünü paylaşıyor. Böylece size özgü durumlar için sorularınız cevapsız kalmıyor. İnsanlar ameliyatlar söz konusu olduğunda genellikle gergindir ve süreç hakkında bir şeyler bilmek çoğu hastayı rahatlatır. Polikistik over sendromu tedavisi olanların yorumları, diğer hastalar için öğretici olabilir. Böylece gerçek hasta hikayesi okuyup tüm sürece tanık olarak rahatlayabilirsiniz. bununla birlikte pcos durumundan muzdarip ve tedavi olanların yorumları size durumunuz hakkında bir ön bilgi sağlayabilir.

Gerçek hasta yorumlarını, sorduğu soruları ve cevaplarımı altta bulunan yorumlar kısmında bulabilirsiniz. Unutmamalısınız ki altta yer alan yorumlar ve cevaplar kesinlikle tanı ve tedavi yerine geçmemektedir. Doğru tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Siz de konuyla ile ilgili konuyla ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.

Polikistik over sendromu ile de anne olabilirsiniz

Çocuk sahibi olmak isteyen ancak sorun yaşayan kadınların karşısına çıkan rahatsızlıklardan biri de polikistik over sendromu. Ancak bir kadında bu hastalığın varlığından söz edebilmek için birtakım belirtilerin olması gerekiyor. Bunların ilki; adetin seyrek, geç ya da hiç olmaması. İkinci olarak da erkeklik hormonu yani androjen seviyelerinin yüksek olması. “Bu hormon kanda miktar olarak yüksek saptanabiliyor veya hormon seviyeleri normal olsa bile vücuttaki etkileri artmış olabiliyor” diyen Acıbadem International Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Buna bağlı olarak en sık vücutta tüylenme, erkek tipi saç dökülmesi,  sivilcelenme ve sesin erkek gibi kalınlaşmasına benzer belirtilere yol açabiliyor. Hastalığa ilişkin bir başka belirti de ultrason değerlendirmesi sırasında yumurtalıkların polikistik yani çok sayıda yumurta kistinin bir arada olması şeklinde gözlenmesi” diyor.


Yumurta olgunlaşmasını engelleyerek kısırlığa sebep olabiliyor

’te düzenlenen Avrupa Üreme Derneği toplantısında alınan Rotterdam Kriterleri’ne göre, bir kadına polikistik over sendromu tanı konulması için belirtilen bu üç bulgunun en az ikisinin saptanmış olması gerekiyor. Sağlıklı bir kadında yumurtlama ve buna bağlı düzenli adet döngüsü yılda 12 ya da 13 kez gerçekleşirken, polikistik over sendromu olan kadınların çoğunda daha seyrek yumurtlama oluyor. Yumurtası olgunlaşıp atılmayan bir kadında da gebeliğin oluşması mümkün olmuyor. Çocuğu olmadığı için kendilerine başvuranlar içerisinde yumurtlama problemi saptanan hastaların çok önemli bir kısmında bu duruma yol açan hastalığın polikistik over sendromu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arslan, “Eğer bu hastalarda yumurtlama geri getirilemezse gebe kalabilme olasılıkları düşüyor” diyor.

Yaşam tarzı değişikliği sorunu çözebiliyor

Doğal yollardan gebe kalamama sorunuyla başvuran bu hastalığa sahip kadınlarda, tüp bebek tedavisi genellikle ilk seçenek olmuyor. Öncesinde daha basit yöntemlerle yumurtlamanın gerçekleşmesine çalışılıyor. Tedavinin ilk aşamasında kişinin hayat tarzının değiştirildiğini, bu sayede hastanın kendiliğinden yumurtlama döngüsüne girebildiğini belirten Prof. Dr. Arslan, şu bilgileri veriyor: “Polikistik over sendromundan muzdarip kadınların önemli kısmının ortak özelliklerinden biri de kilolu olmaları. Ama zayıf olmasına rağmen, bu hastalığın görüldüğü kişiler de var. Buradaki temel problem, vücuttaki insülin seviyesinin yükselmesi. Çünkü bu hastalarda glikoz intoleransı oluyor. Glikozun yeteri kadar hücre içine alınamaması sebebiyle insülin yükseliyor. Bu tablonun da özellikle yumurtalık bölgesinde androjen seviyesini lokal olarak daha çok arttırdığı, buna bağlı yumurtlamayı bozduğu biliniyor. Dolayısıyla hastaların yaşam tarzlarını değiştirip, durumu gözlemlemek bazen tek başına yeterli olabiliyor. Vücut ağırlıklarının yüzde 5’i kadar kilo verdiklerinde hastaların önemli bir kısmında yumurtlama döngüsü geri gelebiliyor. Ayrıca glikoz intoleransı olan hastalara diyabete yönelik ilaçlar verildiğinde de yumurtlamaları düzelebiliyor.”

Tedavi hasta özelinde uygulanıyor

Bazen bu önlemlere rağmen gebe kalamayan hastalarla da karşılaşılabiliyor. Böyle bir durumda yumurtlamalarına yardımcı, ek ilaç tedavilerinden de fayda sağlanabiliyor. İlk aşamada, genellikle ağızdan alınan hap şeklinde ilaçlar kullanılıyor. Basit olarak nitelendirilen bu ilk aşamadaki ilaçlara cevap vermeyen hastalarda ise günlük iğnelerle yapılan yumurtlama tedavilerine geçmek gerekiyor. Prof. Dr. Arslan, bu hastalarda düşük dozlardan başlayıp, kademeli olarak yükselterek yumurtlama sağlanabildiğini söyleyerek, “Yumurtlama döngüsü başlamasına karşın gebe kalamayan hastaları ise bu aşamadan sonra açıklanamayan infertilite olarak tanımlıyoruz” diyor.

Aşırı yumurta gelişimi tehlikeli

Bazı hastalarda ise uygulanan tedaviye istenenden fazla yanıt alınıyor. Hastalarda aşırı yumurta gelişimine bağlı olarak yumurtalıklarda aşırı uyarılma sendromu tablosu ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla bu tedavilerin dikkatli uygulanması büyük önem taşıyor. Sayı olarak fazla yumurta gelişimi olan kadınlarda üçüz, dördüz hatta beşiz gibi çoğul gebeliklerle karşılaşılabiliyor. Ancak bu şekildeki çoğul gebelikler düşükle sonuçlandığından hasta yine çocuk sahibi olamıyor. Hastanın gebe kalabilmesi sağlanmış olsa bile eve çocukla birlikte dönebilmesi konusunda bir başarısızlık söz konusu oluyor.

Basit yumurtlama tedavilerine cevap alınamayan hastalarda, cevap alıp yumurtlamaları sağlansa bile gebe kalamayan hastalarda ve yukarıda da bahsedildiği gibi yumurtlama tedavilerine aşırı cevap veren hastalarda tüp bebek tedavisine geçilmesini tercih ettiklerini belirten Prof. Dr. Arslan, şu bilgileri veriyor: “Bu noktada da tüp bebek tedavisi imdadımıza yetişiyor. Atılan yumurtaların tümünün döllenme ihtimali nedeniyle hastayı kendiliğinden ilişkiye bırakmıyoruz. Tüp bebek tedavisi kapsamında bu fazla miktardaki yumurtaları topluyoruz ve spermle dölleyerek, embriyoların oluşumunu sağlıyoruz. Dondurulan embriyolar sonraki aylarda, rahim içi dokusu gebeliğe uygun olacak şekilde hazırlanarak, transfer ediliyor.”

Hormonal sorunlarla karıştırılabiliyor

Tiroit bezinin az çalışması ve hipofiz bezinin bazı tümörlerinde de kronik olarak devam eden yumurtlama sorunlarının ortaya çıkması, zamanla polikistik over sendromuna benzer bir tabloya sebep olabiliyor. Bunun dışında yumurtalıkları uyaran ve beyinden salgılanan bazı hormonların yumurtalıklar tarafından algılanabilmesini sağlayan reseptör denilen yapılardaki farklılıkların da polikistik over benzeri tabloya sebep olabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Murat Arslan, “Bu hastalara ilaç verilse de cevap alınamıyor. Çünkü bu hastalar hem beynin salgıladığı hormonlara hem de bu hormonların aynısı olan ilaçlara cevap veremiyor. Verilen ilaçlarla yumurta kistleri büyümeyen ve yumurta hücreleri olgunlaşmayan hastalarda son çare olarak hastaların yumurtalıklardan alınan yumurtalar dışarıda olgunlaştırılarak, gebelik sağlanabiliyor” diyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir