tırnak yeme tedavisi için ilaç / Tırnak Yeme Hastalığı ❎ Çözümler Nasıl Bırakılır?

Tırnak Yeme Tedavisi Için Ilaç

tırnak yeme tedavisi için ilaç

Tırnak Yeme Nedenleri ve Tedavisi


  1. TIRNAK YEME :

            Ruhsal gerilim, sıkıntı veya saldırganlık duygularının açığa vurulmadığı durumlarda, çocuğun kendi kendine yönelik saldırganlık dürtüsünün bir belirtisi kabul edilir. Huzursuz çocuklarda sıklıkla rastlanır.

            Tırnak yeme, daha çok sinirli çocuklarda ve dişlerin çıkmaya başladığı dönemlerde görülmektedir. ve daha ileri yaşlarda da görülebilen tırnak yeme, özellikle çocukların ellerinde herhangi bir iş ya da oyunla uğraşmadığı zamanlara görülmektedir.

            Bu hal çocuklarda genelde uyku bozuklukları ve hareket huzursuzluğu ile beraber bulunur. Çocuk bu yoldan iç huzursuzluğunu bastırmaya çalışır. Aşırı baskıcı bir ana-baba veya sert bir öğretmenin etkisinde kalan çocuklarda daha sık rastlanır. Saklı kalmış bir saldırganlığı yansıttığı kabul edilir. Daha çok, kendini suçlayan ve öfkesi içine dönük kişilik yapılarında görüldüğü söylenir.

Nedenleri :

            Tırnak yeme, bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilebilir. Aile içinde aşırı baskıcı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli olarak azarlanması, eleştirilmesi, kıskançlık, yetersiz ilgi ve sevgiyle sıkıntı ve gerginlik tırnak yemeye neden olan başlıca etkenler arasında sayılabilir.

            Çocukların hemen hemen yarısında görülen bu davranışın model alınarak diğer çocuk tarafından taklit edilmesi de bir etken olabilir.

            Tırnak yeme büyük bir ihtimalle parmak emmede olduğu gibi, psikolojik çevredeki hoşnutsuzluklardan kaynaklanmaktadır. Evdeki mevcut gerilimleri azaltmaya yöneliktir.

Tedavisi :

            En etkili tedavi yöntemi, yaşlarına kadar, anne-baba tarafından görmezlikten gelinmesidir. Çocuğun bu alışkanlığı kazanmasına neden olan etkenler saptanarak, konuya çözüm getirilebilir. Ancak, çocuğun kendisini güvensiz hissetmesi ile bu davranış tekrarlanabilmektedir. Tırnak yemenin çirkinliği, çocuğun gururu kırılmadan uygun biçimde anlatılabilmelidir.

            Tırnak yiyen çocuklara eski hafif pamuk eldivenler giydirmek suretiyle, yatağa yatırmak ve geceleyin tırnaklarını ısırmak veya yemek istediği zaman hatırlatıcı olması konusunda yararlı olmaktadır. Parmak veya tırnağa acı ama zararsız olmayan bir madde de sürülebilir. Tırnağını ağzına götürdüğünde hatırlayıp acıyla birleşince, tekrarlama olasılığı azalır.

            Çocuğun bu alışkanlıktan vazgeçmesi için zorlanmamalıdır. Zorlama, alışkanlığı tekrarlatabilir. Son olarak tırnak yemenin ısırmak suretiyle kötü bir alışkanlık olmadığı ve istediği zaman kolaylıkla terk edebileceği çocuğa ve gence öğretilmelidir. Çocuk buna inandırıldığı zaman bundan daha çabuk vazgeçecektir. En iyi tedbir çocuklara ellerini meşgul edecek işler vermektir.

Tırnak Yeme Hastalığı Nasıl Önlenir?

Tırnak yeme (onikofaji) yaygın bir stres giderici alışkanlıktır. Tırnaklarınızı stres veya heyecan zamanlarında, can sıkıntısı veya hareketsizlik zamanlarında ısırabilirsiniz. Ayrıca aile üyelerinden öğrenilmiş bir davranış olabilir. Tırnak yeme, parmak emme, burun çekme, saç kıvırma veya çekme, diş gıcırdatma ve deri yolma gibi tipik &#;sinir alışkanlıklarının&#; en yaygın olanıdır.

Çocuklar genelde can sıkıntısı ve artan stres yüzünden tırnaklarını yerler.

Parmak emme, saç kıvırma ve burun yolma gibi tırnakları yemek de çocuklarda yaygın bir alışkanlıktır. Bu davranışlar &#;sinirli alışkanlıklar&#; olarak bilinir &#; ancak kafa karıştırıcı bir şekilde bu, çocuğunuzun gergin olduğu anlamına gelmez. Çoğu çocuk canı sıkıldığında ya da merak ettiğinde, zaman geçirmek, stresi azaltmak ya da sadece bir alışkanlık olarak tırnaklarını ısırır. Bu nedenle, tırnağı yemeye çok sayıda sorun neden olabilir ve en önemli şey, onları yararsız bir dırdır şenliğine dönüşmeden bırakmaya teşvik etmektir.

tırnak yeme hastalığı

Onikofaji nedir? Çocuk neden tırnak yer?

Tırnağını yeme veya teknik terimi onikofaji, çocuklarda oldukça yaygındır. Ve kirli tırnaklar, hastalık yapan birçok virüs ve bakteri için üreme alanı olabilir. Bu nedenle çocuklarımıza tırnak hijyeninin erdemini ve tırnak yeme alışkanlığını nasıl durduracaklarını öğretmemiz faydalıdır. &#;Tırnakları yeme&#; istatistiklerine göre, çocukların yaklaşık %60&#;ı tırnaklarını ısırır. Bu rakam, yaş grubundaki gençler için %45 ve çocuklar için %30&#;dur. Kız çocuklar erkeklere göre tırnak yemeye daha yatkındır.

Tırnak yiyen çocuklara ne oluyor?

çocuklarda tırnak yeme nasıl önlenir?

İnsanların tırnaklarını yemesinin birçok nedeni vardır, ancak insanlar bunu neden yaptıkları konusunda her zaman bilinçli değildir. Bu alışkanlığın üstesinden gelmenin en önemli adımlarından biri, sizi tırnağı yemeye neyin tetiklediğini belirlemektir. Endişeli hissettiğinde mi? Canın sıkıldığında? Ya da belirli bir duyguyu, örneğin öfkeyi unutmak istediğinizde kemirmeye mi başlıyorsunuz?

Her çocuk farklı nedenlerden dolayı tırnak yer. Bu nedeni tespit etmek, çözümün ilk adımıdır.

Bunu yapmanın iyi bir yolu bir günlük tutmaktır. Çocuğunuz tırnaklarınızı ne zaman ısırdığınızı, nasıl hissettiğinizi, ne yaptığınızı not etmeye çalışın. Bu, herhangi bir örüntüyü tanımlamanıza yardımcı olur. Böylece herhangi bir tırnak yeme tetikleyicisine tepkinizi değiştirmeyi deneyebilir ve değiştirebilirsiniz,. Örneğin endişeli olduğunuzda tırnaklarınızı ısırmak yerine güzel bir şekle sokmak gibi.

nasıl geçer tırnak yeme hastalığı

çocukta tırnak yemenin zararları nelerdir?

Çocuklarda tırnaklarını yemenin riskleri nelerdir? Ağrıyan parmaklara ve kanayan tırnak etleri sorununa yol açabilir. Kozmetik olarak yenik tırnaklar uygunsuz bir görüntü oluşturacaktır. Ellerden gelen mikroplar çocuğunuzun ağzına ulaşabilir ve soğuk algınlığı gibi başka enfeksiyonlara neden olabilir. Tırnak ısırma, ağrılı bir enfeksiyon türü olan paronişi neden olabilir. Paronişi, tırnak eti iltihabıdır, etrafındaki alan, cerrahi olarak çıkarılması gerekebilecek irin ile ciddi şekilde enfekte olur.

Tırnaklarla sürekli oynama, zayıf ve düzgün hizalanmamış dişlere yol açabilir.

Çiğnenmiş tırnaklardan utanma/düşük özsaygı duyguları mümkündür. Tırnak ısırma ek kaygıya neden olabilir. Çocukların tırnaklarını yemeye yönelmesinin birçok nedeni vardır. Stres veya kayıtsızlıkla başa çıkmanın bir yolu olarak çocuklar tırnak yiyebilir. Bazen canı sıkıldığında yaparlar. Ya da yeni bir görev verilirse ve bunu yapamayacağından endişe ederse, hayal kırıklığı içinde tırnaklarını yerler.

▶️MUTLAKA İNCELEYİN!◀️ 

📲 En Sık Yapılan Ebeveyn Hatası 🥇

Neden bazı çocuklar tırnak yer?

Kaygılı bazı çocuklar için, emzik, başparmak veya tırnakları olsun, ağızlarında bir şey olması sakinleştiricidir. Emzikler ve başparmaklar çocuklar büyüdüklerinde sosyal olarak uygun değiller. Bu yüzden tırnağını yemek bu oral fiksasyonu yarı kabul edilebilir bir şekilde sürdürme yöntemidir.

Çocuğunuz aşırı endişeli görünüyorsa, onunla endişeleri hakkında daha fazla konuşun. Çocuğunuzun böyle bir alışkanlığıyla başa çıkmak için, çok planlı hareket etmelisiniz. Öncelikle, çocuğunuzun tırnaklarını ısırmasını engellemek istiyorsanız, bunu utandıracak veya cezalandıracak şekilde yapmamalısınız.

tırnak yeme hastalığı

çocuğun tırnağı yemek hastalığı nasıl geçer?

Çocuklar okulda veya arkadaşlarıyla sorun yaşadıklarında daha sık tırnaklarını ısırabilirler. Çocuğunuzla veya öğretmeniyle okuldaki herhangi bir yeni stres hakkında konuşun. Çocukların, neyin tetikleyebileceğini anladıklarında tırnaklarını yemeyi bırakma olasılıkları daha yüksektir.

Çocuğunuzun tedaviyi başarılı bir şekilde kullanabilmesi için bir tedavi yöntemi seçmesine yardımcı olması da önemlidir.

Tırnaklarını yeme için hangi tedaviler mevcuttur? Birkaç tedavi önlemi, tırnaklarınızı yemeyi bırakmanıza yardımcı olabilir. Bazıları davranış değişikliklerine odaklanır ve bazıları tırnak yemenin önündeki fiziksel engellere odaklanır.

  • Çocuğunuzun tırnaklarını kesilmiş ve törpülenmiş halde tutun.
  • Tırnakların bakımı, tırnak yeme alışkanlığını azaltmanıza yardımcı olabilir ve tırnakları şık ve temiz tutmanız için sizi teşvik edebilir.
  • Düzenli olarak manikür yapın veya oje kullanın. Erkekler şeffaf cila kullanabilir.
  • Takma tırnak takmak, tırnaklarınızı ısırmanızı engelleyebilir ve uzadıkça onları koruyabilir.
  • Eğer çocuğunuz endişeli veya stresli olduğu için tırnaklarını ısırırsa, stres yönetimi tekniklerini deneyin.
  • Tırnaklarına acı bir oje sürün. Korkunç tadı, tırnaklarınızı her ısırmaya başladığınızda ona durmasını hatırlatacaktır.
  • Onu tırnaklarını yerken bulduğunuzda, stres topu, yazmak veya boya yapmak gibi başka bir aktiviteyi deneyin.
  • Tırnak yemenin kaydını tutarsanız, tırnaklarınızı ısırdığınız zamanların daha çok farkına varacak ve bu alışkanlığı bırakırsınız.

Tırnakları yememeyi hatırlatmak için mümkün olduğunda eldiven, yapışkanlı bandaj veya renkli çıkartmalar deneyebilirsiniz. Çocuğunuz tırnaklarını ısırmaya başladığınızda, bileğinizin iç kısmına bir lastik bant geçirin, böylece tırnak yemeye karşı olumsuz bir fiziksel tepkiniz olur. Tırnak ısırdığında, lastiği çekerek, kendi farkındalığını geliştirebilir.

çocukta tırnak yeme hastalığı

en sık tırnak yeme zararları nelerdir?

Çocuğunuzun tırnak yeme alışkanlığının zamanında tedavisinin ilk adımı dikkatli olmaktır. Bunu &#;kendi kendine geçecek&#; bir şey olarak görmezlikten gelmeyin. Çocuk büyüdükçe ortadan kalkabilir, ancak çocuğunuzun sağlığıyla ilgili bir risk alamazsınız. Çocuğunuzun tırnaklarını ısırmasına neyin sebep olduğunu bulun.

Tırnak yememek için çocuğunuzun gösterdiği çabayı fark edin, onu cesaretlendirin!

Tırnağı yemeye başlatan tetikleyicileri düzeltin. Bu, çocuğunuza gününü sürdürürken ciddi bir dedektiflik benzeri ilgi gösterilmesini gerektirir. Canı sıkıldığında tırnaklarını ısırır mı? İşle ilgili bir seyahate çıktığınızda alışkanlık tetiklendi mi? Sınav stresi? Tetikleyici herhangi bir şey olabilir. Ancak tedavi etmek için bundan emin olmanız gerekir.

▶️MUTLAKA İNCELEYİN!◀️

  📲 Çocukla Yemek Sorunu Nasıl Çözülür? 🥇

Çocuklarda tırnak yemenin nedenleri ve tedavisi

Çocuğunuzun neden tırnak yediği, buna neden yöneldiği, yani tetikleyici açık olmayabilir. Çocuğunuzun tırnak yeme alışkanlığı, psikiyatrik bozukluklarının bir uzantısı olabilir. Araştırmalar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocukların %76&#;sının tırnaklarını da ısırdığını gösteriyor.

  • Çocuğunuzda DEHBveya ayrılık kaygısı bozukluğu var mı?
  • Sık sık kabuslardan uyanıyor mu?
  • Onda obsesif kompulsif bozukluk (OKB) belirtileri fark ettiniz mi?

Yukarıdaki sorulardan birine bile olumlu yanıt verdiyseniz, çocuğunuzun tırnak yeme sorununun kökenini anlamak için bir çocuk psikiyatristi ile konuşmanız gerekebilir.

İster bütün bir günü tırnak yemeden geçirmeyi başarmış olsun, ister ilk ayınızı tırnak yemeden atlatmış olun, bunu kutladığınızdan emin olun!

Kendinize güzel bir manikür yaptırmak veya bir süredir gözünüz üzerinde olan oyuncak satın almak gibi bu dönüm noktaları için bazı ödüller planlayın. Bu olumlu pekiştirme, alışkanlığı temelli yerleşmesine yardımcı olacaktır. Ve unutmayın, çocuğunuzu tırnaklarını yerken bulursanız, ona fazla yüklenmeyin, herkesin hata yaptığını kabul edin ve yeniden başlayın! Bu kadar basit!

Çocuklarda tırnağı yemeyi nasıl durdurabilirim? Çocuklarda tırnak yeme olayı tarih kadar eski bir masaldır ancak bu, onu öylece kabul etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bu tırnakları kemirmek sağlığa ve zindeliğe zarar vermenin yanı sıra altta yatan sorunlara işaret edebilir.

▶️MUTLAKA İNCELEYİN!◀️

 📲 Obsesif Kompülsif Bozukluk Tedavisi 🥇

oyun çocuklarında tırnağını yemeyi nasıl bırakılır?

Pek çok ebeveyn, çocuklarının tırnaklarını özel bir tatlandırıcı cila ile boyarlar. Parmak uçlarını bandajlarla sarmak ve uzun tırnaklar için umut vaat eden manikürler de dahil olmak üzere çeşitli yaratıcı tekniklere başvurulur. Tırnaklarını yemeden 24 saat, ardından 48 saat gibi gerçekçi hedefler belirleyin. Bu, çocuğunuzun yapabileceğini görmesine yardımcı olur. Bir kaç parmağı tırnaklı olduğunda bile, küçük zaferleri fark edin, kutlayın.

Azarlamak yerine, ısrarcı ama daha yumuşak bir yaklaşım benimseyin. 

Ancak bu, tırnağı yeme alışkanlığı için tek ve kesin tedavi değildir. Her çocuk özelinde tırnağı yemeyi tetikleyen durum analiz edilmelidir. Tırnakları yemek alışkanlığını kırmak için bir ödül sistemi kullanabilirsiniz. Örneğin, kendisini tırnaklarını yemenin cazibesine kaptırmaktan her vazgeçtiğinde, gerçekten istediği bir ödül için kumbaraya para biriktirebilir. Çocuğunuzun tırnaklarını çiğnemesini önlemek için yara bandı yapıştırabilirsiniz. Bugün piyasada bulunan havalı baskıları kullanmayı deneyin. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz çizgi film baskılarını sevebilir; daha büyük bir çocuk parlak renklerde yara bandı tercih edebilir.

neden olur tırnak yeme

peki çocuk neden tırnaklarını yer? tırnağını yiyen çocuğa anne baba nasıl davranmalıdır?

Çocuğunuzun tırnağını yemesini çok büyütmek, ona bağırmak ya da cezalandırmak, çocuğunuzun tırnaklarını daha da fazla ısırmasına neden olabilir.  Onları utandırmak durumu daha iyi yapmaz. Bunun yerine, ödüller, teşvik edici bir tutum vb. kullanarak çocuğunuzu dahil etmeye çalışın ve sabırlı olun. Yetişkinlerin bir alışkanlığı bırakması yeterince zordur, bu nedenle bir çocuk bunu daha da zor bulabilir. Sadece buna devam edin ve size ve çocuğunuza uygun bir yol bulun ve onların tırnak yemeyi tamamen bırakmalarına yardımcı olun!

Yavaş, istikrarlı ve nazik bir yaklaşım, tırnak yeme hastalığı tedavisi için çocuğunuza yardım etmenin anahtarıdır.

Çocuğunuzu azarlamaktan veya alışkanlığı nedeniyle başkalarının önünde kınamaktan kaçının. Çocuğunuzdan her seferinde bir parmağını ısırmayı bırakmasını isteyebilirsiniz. İşaret parmaklarını ısırmayarak başlayabilir ve sonra başparmaklara geçebilir. Bu sayede tırnaklarını yiyememe kaygısı yaşamayacaktır. Ve korunan tırnaklarda daha fazla zarar görmeyecek sağlıklı değişiklikleri görebilecek. Bu, tırnaklarını yemeyi bırakması için motive edici bir faktör olabilir.

Çocuğunuzun tırnaklarını yeme alışkanlığı ister ciddi bir sorun olsun, isterse kötü bir alışkanlık olsun, zamanında müdahale bu sorunu çözmenizde size yardımcı olmak için buradayız. Bizimle hemen iletişime geçerek, stres faktörlerini nasıl ortadan kaldıracağınız ve hayatı nasıl kolaylaştıracağınızı planlamaya başlayın.

👩‍⚕️ Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi & PsikoTerapist

🏠 Çocuk ve Genç Kliniği
⚕️ Psikolojik Danışmanlık & Psikiyatri Merkezi
📍 Ritim İstanbul AVM, Maltepe &#; İstanbul, Türkiye 🇹🇷

Pedagog & Psikolog Randevusu 📲
14 74 

çocuk psikiyatri randevusu

Tırnak yeme hastalığı, yetişkinlerde ve çocuklarda görülen el ve ayak tırnaklarının yanındaki deriyi veya tırnağı koparma, ısırma davranışıdır. Çoğunlukla yaşlarında erken çocukluk çağında başlayıp yetişkinliğe kadar devam eden davranış veya dürtü bozukluğudur. Kronik olarak tırnak yeme hastalığı tıp dünyasında onikofaji olarak adlandırılır. DSM V’te tırnak yeme davranışı “tanımlanmış diğer bir takıntı-zorlantı bozukluğu ve ilişkili bozuklar” altında sınıflandırılmış, bedene odaklı yinelemeli davranış bozukluğu olarak tanımlanır. Tırnak yeme veya onikofaji genellikle anksiyete bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk gibi bozukluklarla yakından ilişkilidir. Kontrol edilemeyen ve tekrarlanan bu davranış bozukluğunun karakterize patolojik bir alışkanlığa dönüşmesi bazı durumlarda tetiklenebilir. Bu durumlar; ebeveynlerinden öğrenilen ve taklit edilen tırnak yeme davranışının gözlenmesi ailesi ve yakın çevresinden onay almadığında veya hayal kırıklığı yaşadığında, duyguları ve düşünceleri ile baş etmede zorlandığında ve yoğun stres altında yineleyici tırnak yeme davranışı gözlenebilir. 

Çocuklarda Tırnak Yeme Hastalığının Zararları Nelerdir?

Çocuklarda Tırnak Yeme Hastalığının Zararları Nelerdir? 

Tırnak yeme davranışı genellikle çocukluk döneminde başlar, gerekli önlemler alınmazsa ve tedavi sürecinden geçilmezse yetişkinliğe kadar devam eder. Bu davranışın yineleyici tekrarları, çocukların fiziksel ve psikolojik sağlığını olumsuz etkiler. Tedavi edilmeyen tırnak yeme davranışının fiziksel sonuçları; erken yaşta ön diş ve çene yapısında bozulmalar, tırnaklarda ve parmaklarda şekil değişiklikleri yaşanmasıdır. Aynı zamanda bu davranış sonunda tırnakların yutulması mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu davranışın psikolojik sonuçları ise, çocukların tırnaklarının aldığı şekilden rahatsız olup, akranlarının yanında göstermekten kaçınmasıdır. Çocukların çevresindeki kişilerden kaçınması ve fiziksel görüntüsünden utanç duyması sonunda öz güven problemleri yaşanabilir. Öz güvenin azalması kişiler arası iletişimi etkiler. Bu şekilde sosyal hayatları etkilenen çocukların gelecekteki hayatlarında zorluklarla baş etme kapasiteleri gelişemez. 

Tırnak Yeme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak Yeme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? 

Erken çocuklukta yaşanılan tırnak yeme davranışında, çocuğun dikkati başka şeylere yönlendirmeye çalışılır böylelikle yineleyici tekrarların alışkanlığa dönmesi engellenebilir. Tırnak yeme davranışı yönlendirmeler sonucunda engellenemez ve bir alışkanlığa dönüşürse bu davranışın nedeninin saptanması öncelikli adım olmalıdır. Bu davranışın nedeninin araştırılması, davranışın ortadan kaldırabilmesi için ilk adım olduğu gibi izlenilecek yoldaki plan için önemlidir. Annenin ve babanın tutumu çocuğun tırnak yeme davranışının seyri için kritiktir, örneğin otoriter ebeveyn tutumuna sahip kişilerin çocukları üzerinde kurduğu baskı ile bu davranış hastalık boyutuna gelebilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarını baskılamadan kontrol etmeleri ve bu davranışın nedeninin anlaşılması için çocukları ile etkili iletişim kurmaları gerekmektedir. Tırnak yeme hastalığının durdurulabilmesi için bilişsel terapiler ve ilaç tedavileri uygulanabilir. Bunlara ek olarak bu hastalıkla baş etmek için acı oje kullanımı, düzenli manikür ve pedikür yaptırılması fayda sağlayabilir. 

Beyza Sıdan
Psikolog/Aile Danışmanı

Tırnak Yeme Hastalığı Nedir?

Tırnak yeme hastalığı, yetişkinlerde ve çocuklarda sıklıkla karşılaşılan ve dürtü kontrol bozuklukları içerisinde yer alan problemdir. Kişinin genellikle stresli ve baskı altında hissettiği durumlarda ortaya çıkabilir. Genellikle 3 ve 4 yaşlarında ortaya çıkan bu problem, sinirli bir yapısı olan çocuklarda diş çıkarma dönemlerinde de görülebilir. Üç çocuktan birinde görülebilen bu rahatsızlık, ergenlik dönemine kadar devam edebileceği gibi ergenlik döneminde de ortaya çıkabilir.

Tıbbi adı onikofaji olarak bilinen bu hastalıkta, bireyin dürtülerini kontrol edemediği bir alışkanlık olarak da görülebilir. Genellikle psikolojik travmalar sonucu başlayabilen bu sorun, çocuğun ebeveynlerini taklit etmesiyle de alışkanlık yapabilir. Alışkanlığın altında yatan farklı neden arasında; mükemmeliyetçilik, sabırsız olma, hayat kırıklığına uğrama ve stres yer alabilir. Bu tür durumlara karşılık ve tepki vermek amacıyla kazanılabilen alışkanlık çocuklarda ve ergenlik dönemlerinde sık yaşanır. 

Çocuklarda Tırnak Yeme Hastalığı

Yetişkinlerde görülen bu problem, genellikle çocukluk dönemlerinde başlar. Bazı kişiler ise bu alışkanlık yerine, dudak ısırma, saçıyla oynama, burun çekme, kalem ısırma gibi alışkanlıklara dönüşebilir. 
Çocuklarda tırnak yeme hastalığı, birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Aile bireylerinin sıklıkla çocukları bu konuda uyarması, bu davranışların bırakılması yerine tam tersi davranışların artmasına neden olabilir. Aile bireylerinin çocuk için stres ve endişe oluşturabilecek davranışlardan uzak durması önemlidir. 
Bu sorun alışkanlık haline geldiği zaman çocukta bu probleme neden olan faktörlerin belirlenmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Çocukların stresten, korkudan, endişeden ve kaygıdan uzak tutulması önemlidir.
Eleştirel tavırlarla küçük düşürme, azarlama, hor görme ve ceza verme gibi eylemlerden uzak durulmalıdır. Bunların yerine çocukla konuşarak bu durumun bir alışkanlık durumu olduğunu ve kendisinin istememesi halinde bırakabileceği söylenmelidir. 

Tırnak Yeme Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Pek çok nedeni bulunmaktadır. Bireyin duygu durum değişikliğine verdiği tepkiler olarak başlanılan bu alışkanlıkların kesin neden tam olarak bilinmemektedir. Ancak bu duruma neden olan faktörler üzerine çalışmalar devam etmekte ve bazı durumların neden olduğu düşünülmektedir. 
Tırnak yeme hastalığının nedenleri şu şekildedir:

  • Bebeklik dönemlerinde parmak emmi ile birlikte bu alışkanlık kazanılabilir
  • Anne ve babanın bu alışkanlığı taşıması ile çocuğun taklit etmesi durumunda bu hastalığı kazanabilir.
  • Duygu durum bozuklukları, kaygı bozuklukları ve anksiyete gibi birtakım psikolojik rahatsızlıklar ile birlikte ortaya çıkabilir.
  • Ayrıca sinir, stres, kaygı, öfke, üzüntü gibi duygular da neden olabilir. 

Tırnak Yemenin Zararları Nelerdir?

Tırnak yemenin zararları arasında; tırnak ve çevre dokularının zarar görmesi sonucu oluşan şekil bozuklukları, dokuların kötü görünümü, kişinin kötü hissetmesi ve kaygılanmalar, öz güven eksikliğine neden olan bu durum sosyal yaşantıları da kötü etkileyebilir. 
İlerleyen dönemlerde tırnak yataklarının zarar görmesi durumunda tırnak düşmesi yaşanabilir. Tırnak yiyen kişilerin tırnaklarını yutması, mide problemlerine yol açabilir. Ağız ile sürekli temas halinde olan parmaklar birçok enfeksiyona neden olabilir. Çene eklemi ve diş yapıları bozulabilir.

Tırnak Yeme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak yeme tedavisi için ilk olarak erken dönemlerde çocuklarda oluşan alışkanlıkların görmezden gelinmesi ve herhangi bir uyarı yapılmaması gerekmektedir. 
Erken dönemlerde başlayabilen onikofaji hastalarında ellerin farklı işlerde kullanımı ve farklı alanlarda alışkanlıklar kazandırılmalıdır. Ancak bu durum alışkanlık haline geldiğinde davranışın altında yer alan sebeplerin araştırılması gerekmektedir.  
Kişinin dikkatini ellerine vermesi durumu ortadan kaldırılarak ve sürekli pozitif bir yaklaşımla bu problem ortadan kaldırılabilir. 
Yetişkin bireylerde ise motivasyon süreci önemlidir. Can sıkıntıları, kaygılar ve stres gibi duygusal ve fiziksel etkenlerin ortadan kaldırılarak, tırnakların kısa tutulması ve bakım yaptırmak alışkanlığın yenilmesi bakımından fayda sağlar. 
Yukarıda verilen yöntemlerin hiçbirinin işe yaramaması durumunda kişiye bilişsel ve davranışsal terapi yöntemleri ile tedavi uygulanabilir.

Tırnak Yeme Neyin Belirtisi?

Güvensizlik belirtisi olarak kabul edilen alışkanlık, aile içinde baskı görmeye ve eleştirel yaklaşımlara maruz kalma durumunda ortaya çıkabilen ve aynı zamanda ebeveynlerin taklit edilmesi sonucu meydana gelebilen davranışlardır.

Tırnak Yeme Hastalığı Nasıl Bırakılır?

Bu problemin altında yatan nedenlerin tespit edilip ilk önce onların üzerine bir çalışma yapılması gerekir. Sonrasında kişi tırnaklarına düzenli bakım yaptırmalı ve kesimi kısa tutmalıdır. Kişinin sadece kendisinin kabullenmesi durumunda bu alışkanlığı yenebileceği bir durumdur.

Tırnak Yeme Neyin Eksikliği?

Stresin ve kaygının neden olabileceği bu problem, vitamin eksikliği gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Demir ve B12 eksikliği bulunan kişilerde görülebilir.

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık

Yayınlama Tarihi: 18 Kasım

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası