bebekler rüyalarında neden korkar / Çocuklar ve Gördükleri Korkulu Rüyalar - funduszeue.info KARAKAŞ

Bebekler Rüyalarında Neden Korkar

bebekler rüyalarında neden korkar

Bebekler neden geceleri aniden ağlayarak uyanır?

Bebekler dünyaya geldiklerinde 1 ay boyunca yaklaşık 20 saat uyurlar ve ilerleyen aylarda uykuda geçirdikleri zaman; ay arası 18 saat, ay arası 16 saat, ay arası 15 saat, ay arası 14 saat olacak şekilde kısalmaya başlar. Ancak bazı bebekler geceleri ağlamayı tercih eder.

BEBEKLERİN AĞLAYARAK UYANMA NEDENLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI

Uzmanlara göre 6 aydan başlayarak ayrılma kaygısı, bebeklerin gece boyunca birden fazla ağlayarak uyanmasına neden olabilir. 

Bebeğiniz hastalanmış olabilir. Yüksek ateş, soğuk algınlığı ya da başka bir sebepten öksürük, astım vb. kaynaklı solunum problemleri ve reflü gibi sağlık problemlerinden herhangi birinden şüphelenildiği zaman mutlaka uzman bir çocuk hekiminin fikri alınmalıdır.

Bebeğiniz rüyasında kabus gördüğü için ağlayarak uyanıyor olabilir. Rüyasında kabus gördüğü için korkan bebeğin ağlayarak uyanması genellikle güçlü bir çığlıkla başlar. Böyle bir durumda bebek tam uyanmamış ve hâlâ rüyanın etkisindeyse mutlaka yanında olduğunuzu ona hissettirmeniz gerekir.

Bebeğiniz ilk haftalarında neredeyse 2 saatte bir acıkır. Büyüdükçe bu sürenin arası açılır ancak tek seferde daha fazla yemeğe ihtiyaç duyar. Bu yüzden uykusunun ortasında uyuyan bebeğiniz açlık çekiyor olabilir. Bu durumun çaresi ise emzirmeyi denemek.

Bebekler neden geceleri aniden ağlayarak uyan&#x;r? - 1

Bebeğin gündüz çok yorulması ya da yeterince yorulmaması gibi durumlar nedeniyle gündüz uykusunda dengesizler yaşanabiliyor. Bu da bebeğin gece uykusunun da bozulmasına ve zamanından önce huzursuz bir şekilde uyanmasına neden olabiliyor.

Bebeğiniz gece altını kirlettiği için uyanabilir. Bu durum, özellikle ek gıdaya geçen bebeklerde daha sık görülüyor. Gıdalarla dışkısında ve idrarında biriken asit, bebeğinizi eskisinden daha fazla rahatsız eder ve bu durum uykusunda gerçekleştiyse dolayısıyla rahatsızlık duyarak ağlayarak uyanabilir. Özellikle 1 yaşındaki çocuğun gece ağlayarak uyanmasının sebeplerinden birinin en büyük sebebi bu olabilir.

Bebeğiniz yenidoğan döneminde günün neredeyse tamamını uyuyarak geçirir. Ancak büyüdükçe uykuları kısalır, gelişim özellikleri değişir. Bu süreç içerisinde bebeğin bazı aylarda büyüme atağı dönemleri yaşayacak. Bu dönemlerde mışıl mışıl uyuyan bebeğiniz, tahmin etmeyeceğiniz bir saatte aniden ağlayarak uyanabilir. Bu durumun sebebi genellikle bebeğinizin artık daha hareketli olması, dönmeye başlaması, elini kolunu çok daha fazla hareket ettirmesi ve bunlara bağlı olarak kendini uyandırmasıdır. Büyüme atakları boyunca bu sorunlar devam eder ancak bu ataklar kısa süre içerisinde biter ve bebeğiniz eski düzenine geri dönebilir ve bebeğin uykusundan ağlayarak uyanması sona erebilir.

Hiçbir problem olmamasına rağmen bebeğim ağlayarak uyanıyor diyorsanız; yalnız uyumak istemiyor olabilir. Bebeğin anne kokusu ve baba sıcağıyla uyumak istemesi çok doğaldır. Bebeğim uykudan ağlayarak uyanıyor diye telaş yapıp minik yavrunuzun bezini, açlık-tokluk ve sağlık durumunu kontrol ettiğiniz halde bir sebep bulamadığınız zamanlarda çığlıkların tek sebebi size duyduğu özlem olabilir.

Bebekler neden geceleri aniden ağlayarak uyan&#x;r? - 2

Bebeğinizin genel olarak yeterince uykusunu aldığından emin olun. Önemli görünmeyebilir ancak bebekler ne kadar az uyursa, gece yatmaya direnip gece boyunca uykuya dalmakta daha fazla sorun yaşayabilir. Bu nedenle, gün boyunca uyuklaması için bebeğinizi yatırmaya ve akşamları makul bir saatte uyutmaya özen gösterin.

Bebeğiniz gece boyunca uyandığında, sakinleştirici ve yatıştırıcı olmanız gerekir. Ona her şeyin yolunda olduğunu bildirin, ancak artık uyumanın vaktinin geldiğini gösterin. Sakinleşene kadar onunla kalın, fakat konuşmayı en aza indirip ışıkları azaltın. Gece uyku bozukluğu birden fazla gece, hatta birkaç hafta sürebilir, ancak bebeğinizin düzenli uyku düzenine kadar ne kadar yakınında olursanız, sorun o kadar çabuk çözülür.

Bebeğinizde olan her şey sizin için endişe kaynağı olabilir. Tuvaletini hangi sıklıkta yapmalı? Yeterince doyuyor mu? Gibi sorular sürekli kafanızı kurcalayacaktır. Yepyeni bir hayata başlıyorsunuz ve bazı tereddütler yaşamanız oldukça normal. Özellikle de ilk bebeğiniz ise bilmediğiniz şeylerin olması oldukça doğal bir durumdur. Sizin kontrolünüz dışında oluşan durumların sebebini öğrenmeye çalışmanız mantıklı olacaktır. Kafanızda soru işaretlerinin kalmasındansa öğrenmek en azından içinizi rahatlatacaktır. Bu yazımızda ele alacağımız konu bebeklerde uykuda titreme olacaktır. Fakat öncesinde “refleks” nedir öğrenmekte fayda olacaktır.

Refleks Nedir?

Doğuştan gelen ve dışarıdan gelen uyarıcılara vücudun verdiği tepkiye refleks denir. Bu durum istemsiz şekilde olmaktadır. Örnek verecek olursak; gözümüze bir şey kaçtığında gözün hemen kapanma eğilimine geçmesi, öksürme ve hapşırma refleks olarak sayılmaktadır. Özellikle yenidoğan bebeklerin yaptığı istemsiz hareketler refleks olarak sayılmaktadır.

Refleksin ne olduğu hakkında kısaca bilgiye sahip olduktan sonra asıl konumuz olan bebeklerde uykuda titreme konusunda bilgi sahibi olmaya çalışalım.

Bebeklerde Uykuda Titreme:

Bebekler anne karnında bile birtakım refleksler gösterirler. Doğduklarında yaklaşık olarak 60 refleksle doğarlar. En belirgin refleks emmedir. Bununla birlikte uykuda titreme de bir çeşit reflekstir.

Bebekler Uykuda Neden Titrerler?

Genel olarak bu durum bebek emerken ve uyurken olmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise bebeğin dışarıdan gelen uyarıcılara açık olmasıdır. Ne kadar uykuya dalmış gibi görünseler de aslında dışarıdaki seslere hala açık durumda olurlar. Bebekler doğar doğmaz yetişkinler gibi gelişmiş sinir sistemine sahip olamazlar. Bundan dolayı dışarıdan gelen uyarıcılara karşı oldukça hassas olurlar.

Emerken kucağınızda uyuyan bebeğinizi yatağa koyduğunuzda titrediğine rastlamışsınızdır. Bu bebeğinizin kucağınızdan ayrıldığının farkına varmasından kaynaklanır. Böyle durumların korkmanızı gerektirmediğini bilmelisiniz. Bu aslında bebeğinizin sağlıklı olduğunun göstergesidir. Sinir sisteminin yavaş yavaş gelişmesiyle birlikte genel olarak 3 ay kadar sürecektir ve kendiliğinden kaybolacaktır.

Elbette bu tip bir titremenin sıklığı ve şiddeti oldukça önem arz etmektedir. Titreme sıklıkla görülürse ve şiddeti yüksekse altında şu sebepler yatıyor olabilir:

  • Enfeksiyon
  • Soğuk hava
  • Uykusunda yüksek bir sese maruz kalma
  • Üst ve alt solunum yolu rahatsızlıkları
  • Ateşinin olması
  • Soğuk algınlığı ve grip hastalığı durumlarında

Yukarıda belirtilen nedenlerin olup olmadığı tespit etmek amacıyla bebeğin titreme sıklığına ve şiddetine dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte elbette başka bulgularında olması gerekmektedir. Bunlarla birlikte kasılma, morarma gibi bulgular var ise bebeğinizde bir vitamin eksikliği olabilir. Bazen sara hastalığının da habercisi olabilmektedir. Eğer sizi şüphelendiren bir durum var ise en kısa zamanda bebeğinizi uzman bir hekime göstermeniz yerinde olacaktır.

Titremeyle birlikte bebeğinizde uykuda korkması durumu da sizi tedirgin edebilir. Bundan dolayı bu konuya da yer vermekte yarar olacaktır.

BEBEKLERDE GECE (UYKU) TERÖRÜ NEDİR? Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

BEBEKLERDE GECE (UYKU) TERÖRÜ NEDİR? funduszeue.info

 

Bebekler Neden Uykularında Korkarlar? Tüm Detaylar!

Bebekler Uykuda Neden Korkar?

Bebeklerin sinir sisteminin doğduklarında tam olarak gelişmediğinden bahsetmiştik. Bundan dolayı uyku sırasında meydana gelen yüksek seslerden etkilenip korkmaları mümkündür. Bu oldukça doğal bir durumdur. Uyku sırasında kapı çarpmasında yüksek ses ortaya çıkar ve bundan dolayı korku oluşabilir. Özellikle yenidoğanlar bazen kendi vücut hareketlerinden bile korkabilirler.

İstemsiz olarak kollarının yana düşmesi bile onları korkutabilir. Bebeğinizi uyuttuktan sonra yatağa koyarken düşeceğini zannedip korkabilir.1 yaş civarında yavaş yavaş yürümeye çalışan bebeğin kontrol mekanizması biraz daha gelişiyor ve bağımsızlığı daha da artıyor. Böylelikle çevredeki uyarıcılara daha dikkatli hale geliyor. Böylelikle geceleri birtakım şeylerden korkuya kapılması kaçınılmaz oluyor. Gece korkmasını aza indirmek için şunları deneyebilirsiniz:

  • Eğer emzirdiğinizde bebek kucağınızda uykuya dalmışsa yatağa koyarken vücudunuza yakın tutarak koymayı deneyin. Sırtı yatağa dokunduğunda vücudunuzdan ayırmayı deneyin. Bu bebeği aniden koymaya çalıştığınızda düştüğünü zannedip korkmasını biraz daha azaltacaktır.
  • Uyurken kollarının yanlara düşmesi bebekleri korkutabilir. Bu istemsizce olan bir durumdur. Bunu önlemek için bebeğinizi kundaklamayı deneyebilirsiniz. Kolların vücudun sarılması hem korkmalarını önleyecek hem de kendilerini ana rahminde gibi hissetmelerini sağlayıp korkmalarını aza indirgeyecektir. Yalnız bebeğinizi çok sıkı şekilde kundaklamamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca çok sıcak olması durumuna karşı ara sıra kontrol etmenizde fayda olacaktır.

Aslında bebeğinizin refleks göstermesi onun için iyi bir şeydir. Bu sinir sisteminin düzgün çalıştığı anlamına gelir. Bazı bebeklerde bu refleksler daha yoğun olmaktadır. Bu da bebeğin hassasiyetiyle alakalı olabilmektedir. Bu durum bebeklerde uykuda titremeyle birlikte ele alındığında iki durumda da yaşanan durumların refleksle alakalı olduğunu bilmelisiniz.

Bir diğer merak edilen konu ise bebeklerin uyku sırasında irkilmesidir. Şimdi bu konuyu da ele alalım.

Bebeklerin Uykuda İrkilmesi:

İrkilme, korkma ve bebeklerde uykuda titreme durumları reflekslerden kaynaklanmaktadır. Bebekler doğduklarında moro refleksleri vardır. Bunun için bu refleksin ne olduğunu bilmekte fayda olacaktır.

Moro Refleks:

Bebekler dünyaya geldiklerinde hayatta kalma içgüdüsü ile bir takım istemsiz hareketler gösterirler. Emme, yakalama, moro (irkilme) gibi… Bunları bebekler farkında olmadan dışarıdan gelen etkilere tepki olarak meydana getirirler. Moro refleks yeni doğan bir bebeğin uyaranlara sıçramasıyla meydana gelir.

Yüksek bir seste irkilme ile ortaya çıkan durumdur. Bebek uyarana tepki göstererek sıçrar ve kollarını vücuduna doğru çeker. Bunlar bebekler için oldukça normaldir. Ayrıca bir sağlık belirtisidir. Bu bebeğin sinir sisteminde bir sıkıntı olmadığını gösterir. Gelişimin bir parçasıdır. İlk 6 aydan sonra yavaş yavaş geçmeye başlayacağını bilerek rahat olmalısınız. Peki, hangi durumlarda endişe etmelisiniz?

  • Moro refleksin görülmemesi sıkıntılı bir durumun habercisi olabilir. Bu durum bebeğinizin sinir sisteminde bir sıkıntı olduğu anlamına gelebilir.
  • Bebeğin dışarından gelen bir uyarıcıya her iki tarafıyla da tepki vermesi gerekmektedir. Tek tarafla tepki vermesi bacak ya da kolunda var olan bir sinir felcinin göstergesi olabilir.
  • Refleksin tek taraflı olması durumu varsa ve geçmesi söz konusu değilse beyinde var olan bir hasarın habercisi olabilir.
  • Ayrıca özellikle aniden ses yükselmesi gibi bir durumda bebeğin tepki vermemesi kulağında bir işitme problemi olduğunun göstergesi de olabilir.
  • Herhangi bir uyaran olmadan da bu refleksin kendiliğinden ortaya çıkması ise bebeğin beyninde bir lezyonun habercisi olabilir.

Eğer sizde bebeğinizde bu durumların olduğunu tespit ettiyseniz hiç vakit kaybetmeden bir Nöroloji uzmanına başvurmanızda fayda olacaktır.

Bebeklerin Uykuda Titreme Nedenleri:

  • Karnının yeterince doymaması,
  • Uyku sorunları,
  • Gaz sorunları,
  • Vitamin eksiklikleri.

Tüm bu nedenlerden dolayı irkilmeler yaşanabilir. Fakat bebeğin uykuda irkilmesi oldukça doğal bir durumdur. Altında yatan bir neden olduğundan şüpheleniyorsanız eğer doktorunuzun önerisiyle bir EEG çektirip içinizi rahatlatmanız mümkün olacaktır.

Bebeklerde uykuda titreme, uykuda korkma ve irkilme neden olur ve neden kaynaklanır gibi konuları ele almaya çalıştık. Özetleyecek olursak tüm bunların bebeklerin doğuştan var olan moro refleksinden kaynaklandığını gördük. Bu reflekslerin aslında bebek sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu öğrendik. Ayrıca gelişimlerinin bir parçası olduğu ve bebek büyüdükçe geçeceğini de öğrendik. Korkulacak bir şey olmadığı gibi büyüdükçe sinir sistemi olgunlaşan bebeğinizin 6 aydan sonra bu durumları yaşamayacağını bilmek bir nebze rahatlatıcı olacaktır.

BEBEKLERDE UYKU EĞİTİMİ HAKKINDA HER ŞEY! Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

BEBEKLERDE UYKU EĞİTİMİ HAKKINDA HER ŞEY! funduszeue.info

Ay Bebek Uyku Düzeni

Bebek büyüme ve geli&#;imindeki en önemli konulardan biri uyku.

&#;yi bir uyku düzeni, bebe&#;in hem fiziksel hem de ruhsal sa&#;l&#;&#;&#;n&#;n anahtar&#; gibi.

Bu nedenle çok emek istiyor.

Bebe&#;in hayat&#;nda bir uyku düzeni oturtmak, bebe&#;e sa&#;l&#;kl&#; uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; kazand&#;rmaktan söz ediyoruz.

Bu öyle bir yol ki ço&#;u zaman ebeveynlerin hayat tarzlar&#;nda ve ev düzeninde pek çok de&#;i&#;iklik yapmas&#; gerekiyor. Yeti&#;kinler belki zorlan&#;yor ancak bir bebe&#;in sa&#;l&#;kl&#; büyümesi ve geli&#;mesi her &#;eye de&#;iyor.

Bu yaz&#;da ay aras&#;ndaki bebeklerin uyku düzenlerini ara&#;t&#;rd&#;k. Bu dönemdeki bebeklerin ihtiyaçlar&#; ve e&#;ilimleri neler onlar&#; ö&#;renelim ki ebeveynlikteki yol haritalar&#;m&#;z&#; olu&#;tural&#;m istedik.

Umar&#;z ebeveynli&#;in en ba&#;&#;nda ya&#;am&#;n&#;za küçük de olsa bir katk&#;m&#;z olur.

Bu arada Bebek Uyku K&#;lavuzu’na göz atmay&#; unutmay&#;n. Çok kapsaml&#; bir içerik sizi bekliyor.

Uyku ile ilgili di&#;er yaz&#;lar&#;m&#;z ise

Bebeklerde Uyku Döngüsü
Bebeklerde REM Uykusu
Aç Bebek Uyur mu?

 

Yenido&#;an Bebek Ne Kadar Uyumal&#;?

Yenido&#;anlar genellikle günde ortalama 16 saat uyur.

Ancak &#;u da unutulmamal&#;d&#;r ki her bebe&#;in uyku süresi farkl&#;d&#;r.

Yenido&#;an bebekler saatlik k&#;sa dilimler &#;eklinde uyur. Baz&#; bebeklerde ise bu süre tek seferde 4 saate kadar ç&#;kabilir.

Yenido&#;anlar k&#;sa sürelerle uyur çünkü s&#;k s&#;k ac&#;k&#;rlar. Ac&#;klamalar&#;n&#;n nedeni küçücük mideleri ve beslenirken hemen yorulmalar&#;d&#;r.

Kar&#;nlar&#; hemen doydu&#;u ya da kar&#;nlar&#;n&#; doyurmadan yorulup uykuya dald&#;klar&#; için k&#;sa sürede uyan&#;p yine beslenmek isterler.

Baz&#; yenido&#;anlar yakla&#;&#;k ½ saat uyan&#;k kald&#;&#;&#;nda yorulur.

Baz&#; bebeklerde bu süre biraz daha uzundur.

Yenido&#;anlar hem gündüz hem de gece saatlerinde uyur. Beyinlerinin gün-gece uyku döngüsünü kontrol eden bölümü henüz geli&#;memi&#;tir.

 

Yenido&#;an Uyku Döngüsü Nas&#;ld&#;r?

Yenido&#;anlarda aktif uyku ve pasif uyku bir uyku döngüsünü olu&#;turur.

Bir uyku döngüsünün süresi yakla&#;&#;k dakikad&#;r.

  • Aktif uyku (REM): Aktif uyku s&#;ras&#;nda bebek hareket eder ve sesler ç&#;kar&#;r. Bu uykuda bebekler kolayca uyanabilir.
  • Sakin uyku (Non-REM): Pasif uyku halinde ise bebek hareketsizdir. Derin ve düzenli nefes al&#;r; daha zor uyan&#;r.

Yenido&#;anlar uyurken bir uyku evresinden di&#;erine geçerler. Ve bir uyku döngüsünü tamamlad&#;&#;&#;nda bebek, k&#;sa süreli&#;ine uyan&#;r.

Bu s&#;rada bebek inleyebilir ya da a&#;layabilir. Böyle durumlarda bebe&#;inizin bir sonraki uyku döngüsüne geçmesine yard&#;mc&#; olman&#;z gerekebilir.

Yenido&#;an Bebek Gece Kaç Kez Uyan&#;r?

Bir bebek ilk aylarda geceleri birkaç kez beslenmek için uyan&#;r.

Genellikle ay aras&#;nda ise geceleri daha az uyanmaya ve daha uzun süre uyumaya ba&#;layabilir.

Üçüncü aydan itibaren uyku süresi genellikle artar ve yakla&#;&#;k saate kadar ç&#;kabilir. Yine de bebe&#;inizin her gece en az bir kez uyanmas&#; olas&#;d&#;r.

Bebe&#;iniz prematüre veya dü&#;ük do&#;um a&#;&#;rl&#;kl&#; ise çocuk doktorunuz gece uykusu s&#;ras&#;nda belli aral&#;klarla bebe&#;inizi uyand&#;r&#;p beslemenizi tavsiye edebilir.

 

10 günlük bebek ne kadar uyur?

10 günlük bebek günde toplamda 14 ila 17 saat uyuyabilir.

Bebe&#;in her bir uykusunun süresi ise genellikle saattir.

Mideleri küçük oldu&#;u için s&#;k ve az beslenen yenido&#;anlar, kar&#;nlar&#; ac&#;k&#;nca uyan&#;r. Beslendikten sonra da yeniden uykuya dalabilirler.

Yenido&#;anlar gündüz-gece döngüsüne al&#;&#;maya ba&#;lay&#;nca gece uyku süreleri saate kadar uzayabilir.

Ayn&#; &#;ekilde gündüz uykular&#;ndan sonra uyan&#;k kalma süreleri de zamanla uzamaya ba&#;lar.

Yenido&#;an Bebek Ne Kadar Uyur?

Yenido&#;anlar günün büyük bölümünü uyuyarak geçirir.

Bebe&#;in geli&#;iminde en önemli etkenlerden biri uykudur.

ay aras&#; bebeklerde
günlük uyku süresi
17 saate kadar ç&#;kabilir.

Yenido&#;anlar&#;n günlük rutini saatlik uyku ve yakla&#;&#;k 1 saatlik uyan&#;k kalma &#;eklindedir. Baz&#; bebeklerde uyan&#;k kalma süresi biraz daha uzayabilir.

 

Yenido&#;an Bebek Neden Uyumaz?

Günde saat uykuya ihtiyaç duyabilen yenido&#;an bebeklerde kimi zaman uyku sorunlar&#; görülebilir.

Bunun en yayg&#;n nedenlerini a&#;a&#;&#;da bulabilirsiniz.

Bebe&#;iniz gündüz-gece döngüsüne al&#;&#;amam&#;&#; olabilir

Bu durumda bebek gündüzleri iyi uyur, geceleri ise k&#;sa aral&#;klarla s&#;k s&#;k uyan&#;r. Yorucu ve y&#;prat&#;c&#; bu durumun geçici oldu&#;unu söyleyip neler yapabilece&#;inize bakal&#;m.

  • Gündüz uyan&#;k oldu&#;u süreleri uzatmaya çal&#;&#;&#;n. Bu, daha sonraki uyku ihtiyac&#;n&#; art&#;r&#;r. Baz&#; uyku uzmanlar&#; beslenmenin ard&#;ndan bebekle k&#;sa bir süre vakit geçirmenin bebe&#;i uykuya b&#;rakmaktan daha iyi olabilece&#;ini söylüyor. Yani bebe&#;i besleyin, k&#;sa bir süre uyan&#;k kalmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n. Onunla konu&#;abilir, ona &#;ark&#; söyleyebilir, bebe&#;in dolu midesini rahats&#;z etmeyen hafif aktivitelerde bulunabilirsiniz.

 

  • Bebe&#;i gündüzleri d&#;&#;ar&#; ç&#;kar&#;n. Güne&#; &#;&#;&#;&#;&#;ndan yararlanmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n. Do&#;al &#;&#;&#;k bebe&#;in iç saatini ayarlamas&#;na destek olur. Hiç olmad&#;, bebe&#;in be&#;i&#;ini, karyolas&#;n&#; pencere kenar&#;na çekin. Ona gün &#;&#;&#;&#;&#;ndan yararlanmas&#; için ortam yarat&#;n.

 

  • Gündüzleri uzun süreli uykuyu tetikleyebilecek faaliyetlerden kaç&#;n&#;n. Örne&#;in bebe&#;i oto koltu&#;unda uzun süre b&#;rakmay&#;n. Siz araba kullan&#;rken bebek de oto koltu&#;unda uzun süre uyumas&#;n. Ancak &#;una da mutlaka dikkat edin: Uyku için bebekle sava&#;may&#;n. Sakin ve yava&#; ad&#;mlarla ilerleyin.

 

  • Gece uyku vakti geldi&#;inde etraftaki uyaranlar&#; mümkün oldu&#;unca azalt&#;n. Örne&#;in bebe&#;in odas&#;n&#;n &#;&#;&#;klar&#;n&#; k&#;s&#;n, gerekirse kapat&#;n. Ortamdaki sesi azalt&#;n.
    Geceleri bebe&#;i kundaklamay&#; deneyin Bu &#;ekilde bebe&#;in kendi kol ve bacak hareketiyle kendi kendini uyand&#;rmas&#;n&#;n önüne geçebilirsiniz.

Bebe&#;in karn&#; ac&#;km&#;&#; olabilir

Yenido&#;an bebek tek seferde karn&#;n&#; doyuracak kadar beslenemez. Ayr&#;ca anne sütüyle beslenen bir bebek daha çabuk ac&#;k&#;r çünkü anne sütü kolay sindirilir. Bu da bebe&#;in s&#;k s&#;k açl&#;kla uyanmas&#; anlam&#;na gelebilir.

Açl&#;k bebeklerin gece uyanmas&#;n&#;n ortak sebebidir. Bir yenido&#;an&#;n s&#;k s&#;k beslenmeye ihtiyac&#; vard&#;r ve bu ihtiyac&#; ertelemek sa&#;l&#;kl&#; bir durum yaratmaz.

Bu nedenle gece uyanan bebe&#;inizin aç olup olmad&#;&#;&#;n&#; mutlaka kontrol edin. Bebeklerde Ac&#;kma yaz&#;s&#; bu konuda iyi bir kaynak.

Ayr&#;ca susuzluk da bebe&#;i uyand&#;r&#;r. K&#;sa bir emzirme ya da mama seans&#; ile bebe&#;i rahatlat&#;p tekrar uyumas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz.

Bebek iyi hissetmiyor olabilir

Bir bebe&#;in bedeninde devaml&#; yeni bir&#;eyler olur. Ve bunlar&#;n pek ço&#;u bebe&#;i rahats&#;z edebilecek geli&#;melerdir. Örne&#;in,

  • Gaz&#; vard&#;r.
  • Kab&#;zl&#;k sorunu çekiyordur.
  • So&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; ya&#;&#;yordur.
  • Alerjik bir reaksiyon geçiriyordur.
  • Di&#; yerleri ka&#;&#;n&#;yordur.

Bu ve benzeri durumlar bebe&#;in s&#;k s&#;k uykudan uyanmas&#;na yol açabilir. Çocuk doktorunuzla &#;üphelendi&#;iniz durumlar&#; mutlaka payla&#;&#;n.

Bebe&#;in size ihtiyac&#; vard&#;r

Baz&#; bebekler ebeveynleriyle a&#;k ya&#;ar ve uykuyla zaman kaybetmek istemez. Bebe&#;in ebeveyniyle temas içinde olmaya ihtiyac&#; vard&#;r.

Örne&#;in,

  • Sizin ne yapt&#;&#;&#;n&#;z&#; merak eder.
  • Kuca&#;&#;n&#;zda olmak ister.
  • Gecenin bir vakti sizinle oyun oynamaya can atar.
  • Kokunuzu, kalp at&#;&#;&#;n&#;z&#;, sesinizi duymak ihtiyac&#; içindedir.

Baz&#; ailelerde bebek ebeveynleriyle ayn&#; oday&#; payla&#;&#;r. Böylece bebekle yak&#;n olmak ebeveynlerin biraz olsun dinlenmesini sa&#;lar. (Amerikan Pediyatristler Akademisi ebeveynlerin bebekleriyle ayn&#; oday&#; payla&#;mas&#;n&#; tavsiye ederken ayn&#; yata&#;&#; payla&#;malar&#;n&#; önermez.)

Bebek fazla yorgun ve stresli oldu&#;u için sakinle&#;mekte zorluk çekebilir

Bebekler hassast&#;r. Çok fazla uyaran bir bebe&#;in uykuya dalmas&#; güçle&#;tirebilir.

  • Yüksek ses
  • Kalabal&#;k
  • Çok fazla &#;&#;&#;k
  • Annenin sütünden geçen çikolata gibi uyaranlar
  • Çok uzun oyun saatleri
  • A&#;lamalar&#;na zaman&#;nda yan&#;t alamamak
  • Uyku saatlerinin geçmesi gibi pek çok neden bebe&#;in a&#;&#;r&#; uyar&#;lmas&#;na yol açabilir.

Böyle bir durumda bebek uykuya dalmakta zorluk ya&#;ayabilir. Uykuya dalsa dahi s&#;k s&#;k uyanma sorunu ortaya ç&#;kabilir.

 

Karn&#; Aç Olan Bebek Uyur mu?

Yenido&#;anlar&#;n mideleri çok küçük oldu&#;u için s&#;k s&#;k beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle kar&#;nlar&#; ac&#;kt&#;&#;&#;nda uyan&#;rlar. Ancak uyanmalar&#;n&#;n ba&#;ka sebepleri de olabilir.

Belirli bir düzende beslenen bebekler normalden k&#;sa sürede uyand&#;&#;&#;nda öncelikle ba&#;ka ihtiyaçlar&#; olup olmad&#;&#;&#;na bakmak gerekebilir.

Bebe&#;inizi sakinle&#;tirerek tekrar uykuya dalmas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz. Bebe&#;iniz uykuya dalarsa henüz ac&#;kmam&#;&#; demektir. Ancak uykuya dalmakta güçlük çekiyorsa karn&#; ac&#;km&#;&#; olabilir.

Bebe&#;iniz karn&#; ac&#;kt&#;&#;&#;nda bunu beden diliyle de size anlatmaya çal&#;&#;&#;r. Yenido&#;anlarda bunu anlamak zor olsa da zamanla bebe&#;inizin sinyallerini daha rahat okumaya ba&#;layacaks&#;n&#;z. Bebeklerde Ac&#;kma belirtilerini buradan okuyabilirsiniz.

 

Yenido&#;an Bebek Gece Emzirmek için Uyand&#;r&#;l&#;r m&#;?

Geceleri saatten uzun bir süre kesintisiz uyuyan yenido&#;anlar&#; beslemek için uyand&#;rmak gerekir.

Bebe&#;in kilo al&#;m&#; iyi bir seviyeye gelene dek onu her saatte bir uyand&#;r&#;p besleyebilirsiniz.

Genellikle ilk haftalarda bebe&#;iniz sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde kilo almaya ba&#;lar ve sonras&#;nda geceleri daha uzun süre uyumas&#;na izin verebilirsiniz.

Ancak prematüre veya dü&#;ük do&#;um a&#;&#;rl&#;kl&#; bebekler daha uzun süre gece beslenmesine ihtiyaç duyabilir.

Bebe&#;inizi ne zamana kadar gece beslemesi için uyand&#;rman&#;z gerekti&#;i konusunu mutlaka doktorunuza dan&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z.

 

Yenido&#;an Bebekte Gece Gündüz Ayr&#;m&#;
Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Yenido&#;an bebeklerin beyinlerinin gün-gece uyku döngüsünü kontrol eden bölümü henüz geli&#;memi&#;tir. Bu nedenle geceleri daha uzun süre uyumalar&#; gerekti&#;ini bilmezler.

Bebe&#;inizi gece gündüz döngüsüne al&#;&#;t&#;rmak a&#;a&#;&#;da birkaç öneri bulacaks&#;n&#;z:

  • Sabah uyand&#;&#;&#;nda yeni bir günün ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; anlamas&#;n&#; sa&#;lamak için bebe&#;in üzerini de&#;i&#;tirin.
  • Gündüz saatlerinde bebekle bol bol oyun oynay&#;n, konu&#;un ve onu hareket ettirin.
  • Beslenme saatleri de dahil olmak üzere gündüzleri bebe&#;inizi sosyalle&#;tirin.
  • Gündüzleri eve ve bebe&#;inizin odas&#;na temiz hava ile güne&#; girmesini sa&#;lay&#;n.
  • Gün içinde müzik sesi ya da çama&#;&#;r makinesi sesi gibi sesleri duymas&#;n&#; sa&#;lay&#;n.
  • Ak&#;am oldu&#;unda günün bitti&#;ini ve uyku rutinini ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; anlamas&#; için pijamalar&#;n&#; giydirin.
  • Bebe&#;i ak&#;amlar&#; sessiz bir ortamda besleyin.
  • Ak&#;amlar&#; onunla sakin ve k&#;s&#;k bir ses tonunda konu&#;un.
  • Evin ve bebek odas&#;n&#;n ak&#;amlar&#; lo&#; ve sessiz olmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n.

Yenido&#;an Gece Gündüz Döngüsüne
Ne Zaman Al&#;&#;&#;r?

Yenido&#;an bebe&#;inizin gece boyunca uyumaya al&#;&#;mas&#; biraz zaman alabilir. Ancak ço&#;u bebek yakla&#;&#;k 3 ayl&#;k oldu&#;unda;

gece gündüz ayr&#;m&#; yapabilmeye ve
geceleri daha uzun süre uyuyabilmeye ba&#;layabilir.

Tabii ki bu süreler bebe&#;e göre de&#;i&#;ir. O yüzden lütfen endi&#;e etmeyin.

Bebe&#;inizin,

  • ne s&#;kl&#;kta ac&#;kt&#;&#;&#;,
  • beslenme ve tuvalet ihtiyaçlar&#;
  • gaz sanc&#;s&#; gibi rahats&#;zl&#;klar&#; uyku döngüsünü etkileyebilir.

Bebe&#;inizin gece gündüz döngüsüne ve uyku düzenine al&#;&#;abilmesi için ilk haftalarda bile gündüz ve gece rutinlerini uygulamaya ba&#;layabilirsiniz.

Yenido&#;an Bebe&#;imin Uykusunun Geldi&#;ini
Nas&#;l Anlar&#;m?

Yenido&#;an bebe&#;in uykusunun geldi&#;ini, yoruldu&#;un verdi&#;i sinyalleri okuyarak anlayabilirsiniz. Ba&#;lang&#;çta bu konuda bocalaman&#;z olas&#;d&#;r. Ve bu çok normaldir. Zamanla siz bebe&#;e, bebek size al&#;&#;acak ve ister istemez bir düzen oturtmu&#; olacaks&#;n&#;z.

&#;imdi uyku sinyallerine bir göz atal&#;m.

Uykusu gelen bebek;

  • Gözlerini ovu&#;turur.
  • Eliyle kula&#;&#;na vurur.
  • A&#;lar.
  • Bo&#; bo&#; bakar.
  • Esneyip gerinir.
  • Çevresindeki insanlara ve oyuncaklara ilgi göstermez.
  • Durgunla&#;&#;r.
  • Yüzünü gö&#;sünüze yaslar.
  • Bebe&#;in gözaltlar&#; hafif morar&#;r.

Uyku sinyallerini gözlemledi&#;inizde vakit kaybetmeyin. Bebe&#;i uygun uyku ortam&#;na götürün ve uyutmay&#; deneyin.

Bebe&#;im Uykusunda Ses Ç&#;kar&#;yor.

Bebekler uykular&#;nda inleyebilir, m&#;z&#;rdanabilir, h&#;r&#;ldayabilir ya da homurdanabilir.

Bu gibi sesler veya daha fazlas&#; (baz&#; bebekler uykuda a&#;layabilir) belli bir a&#;amaya kadar normal kar&#;&#;lan&#;r. Yani geceleri bebe&#;inizin bu tür sesler ç&#;kard&#;&#;&#;n&#; duyarsan&#;z endi&#;e etmeyin.

Bebeklerin uyurken bu kadar sesli olmalar&#; k&#;smen

  • sindirim ve
  • solunum sistemlerinin tam olarak geli&#;memi&#; olmas&#;na dayan&#;r.

Bu nedenle bazen yutkunurken veya nefes al&#;rken biraz daha fazla çaba harcamalar&#; gerekebilir.

Ayr&#;ca a&#;&#;rl&#;kl&#; olarak a&#;&#;zlar&#;ndan de&#;il burunlar&#;ndan nefes ald&#;klar&#; için en ufak bir t&#;kan&#;kl&#;k oldu&#;unda bunu anlayabilirsiniz.

Bebeklerin uykuda en yayg&#;n olarak ç&#;kard&#;&#;&#; sesler neler onlara bakal&#;m:

  • H&#;r&#;lt&#;: Bebe&#;inizin minik burnu t&#;kand&#;&#;&#; için uyurken h&#;r&#;lt&#; sesi ç&#;karabilir. Bunun için burun aspiratörü kullanarak bebe&#;i rahatlatabilirsiniz.
  • Isl&#;k sesi: Yenido&#;an bebekler burunlar&#;ndan nefes al&#;r. Böylece ayn&#; anda hem nefes al&#;p hem beslenebilirler. Ama burunlar&#;n&#;n içindeki minicik hava kanallar&#; kurumu&#; küçücük bir sümük parças&#; ile bile t&#;kanabilir. Bu da nefes al&#;rken &#;sl&#;k sesi gibi bir ses ç&#;karmalar&#;na yol açabilir.
  • L&#;k&#;rdama: Bebe&#;iniz bo&#;az&#;n&#; temizlerken bu tür sesler ç&#;kabilir.

Peki hangi durumlarda endi&#;e etmelisiniz? Tabii ki ciddi solunum güçlü&#;ü durumunda…

Solunum güçlü&#;ü ya&#;ayan bir bebe&#;i hemen en yak&#;n sa&#;l&#;k kurulu&#;una götürmeniz gerekir. A&#;a&#;&#;da bu duruma dair baz&#; belirtileri bulacaks&#;n&#;z:

  • H&#;zl&#; nefes alma. Bebe&#;inizin solunum h&#;z&#; dakikada 70 nefesin üzerine ç&#;karsa zaman kaybetmeden bir sa&#;l&#;k kurulu&#;una ba&#;vurun.
  • Sürekli homurdanma. Bebe&#;iniz t&#;kanan hava kanallar&#;n&#; açmak için u&#;ra&#;&#;yorsa her nefes veri&#;inden sonra homurtu duyabilirsiniz.
  • Burun kanatlar&#;n&#;n aç&#;lmas&#;. Nefes al&#;rken burun kanatlar&#; aç&#;l&#;yorsa hava almak için çok çaba harc&#;yor demektir.
  • Bebe&#;in kaburgalar&#;n&#;n alt&#;ndaki gö&#;üs kaslar&#; ve boyun kaslar&#; belirginle&#;tiyse ve normalden daha fazla kas&#;l&#;yorsa yine zaman kaybetmeden bir sa&#;l&#;k kurulu&#;una ba&#;vurun.

Bebeklerde uyku sorunlar&#; ço&#;u ebeveynde stres yarat&#;r. Bebe&#;iniz genel olarak mutlu ve dinlenmi&#; görünüyorsa özellikle ilk 3 ayl&#;k dönemde bebe&#;inizin uyku düzeni ve uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; konusunda endi&#;e etmeyin.

Bebe&#;iniz büyürken siz de deneyim kazanacaks&#;n&#;z. &#;nan&#;n zamanla her &#;ey ray&#;na oturacak.

Yenido&#;an Bebekler Uykuda Neden &#;nler?

Bebe&#;iniz uykusunda bazen inleme benzeri sesler ç&#;karabilir.

Yenido&#;anlar&#;n sindirim ve solunum sistemleri tam anlam&#;yla geli&#;mi&#; olmad&#;&#;&#; için yutkunurken ya da nefes al&#;rken zorlan&#;rlar.

&#;nleme bu nedenle ortaya ç&#;kabilir.

Kimi zaman bu zorlanman&#;n nedeni, bebe&#;in burnundaki hafif bir t&#;kan&#;kl&#;k ya da bebe&#;in bo&#;az&#;n&#; temizlemeye ihtiyaç duymas&#; olabilir.

Bebek &#;nlemesi Neden Olur?

Bebe&#;inizin uykusunda inledi&#;ini duyarsan&#;z endi&#;eye kap&#;lmay&#;n.

ay aras&#; bebeklerin solunum ve sindirim sistemleri henüz tam geli&#;medi&#;i için bu tür sesler duyman&#;z do&#;ald&#;r. Yine de bebe&#;inizin ç&#;kard&#;&#;&#; sesleri dikkatle dinleyip gözlem yaparak normalin d&#;&#;&#;nda bir durum olup olmad&#;&#;&#;n&#; anlamaya çal&#;&#;&#;n.

Bebe&#;inizin burnu t&#;kal&#;ysa daha s&#;k nefes al&#;p vermeye ba&#;layabilir.

Burun kanallar&#;nda t&#;kan&#;kl&#;k olmas&#; durumunda nefes al&#;p verirken sürekli bir homurtu sesi ç&#;karabilir.

Burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;n&#;n bir ba&#;ka belirtisi de burun kanatlar&#;n&#;n daha fazla aç&#;l&#;p kapanmas&#;d&#;r. Bu, bebe&#;inizin nefes almak için normalden fazla çaba harcad&#;&#;&#;n&#; gösterir.

Böyle durumlarda öncelikle burun aspiratörü yard&#;m&#;yla bebe&#;inizin burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;n&#; gidermeye yard&#;mc&#; olabilirsiniz.

  • Devam eden huzursuzluk
  • Zorlanma
  • Güçlükle nefes alma
  • Uykuya dalamama
  • Uykuya devam edememe
  • A&#;&#;r&#; a&#;lama
  • Yeterince beslenememe durumlar&#;nda mutlaka doktorunuza dan&#;&#;&#;n.

 

Yenido&#;an Bebe&#;in Uyumas&#; &#;çin
En &#;deal Ortam Nas&#;l Olu&#;turulur?

Yenido&#;an bebe&#;in rahat ve güzel bir uyku uyumas&#; için ortam&#;n 3 &#;art&#; vard&#;r:

  • Uygun oda s&#;cakl&#;&#;&#;
  • Ortam &#;&#;&#;&#;&#;
  • Uygun ses düzeyi

&#;imdi bunlara bakal&#;m.

Oda s&#;cakl&#;&#;&#;

Uygun oda s&#;cakl&#;&#;&#; uyku kalitesi aç&#;s&#;ndan önemli bir faktör.

Bebek için en oda &#;s&#;s&#; derece aras&#;.

Odan&#;n çok s&#;cak ya da so&#;uk olmas&#; bebe&#;in uykuya dalmas&#;n&#; ve uyumaya devam etmesini zorla&#;t&#;rabilir.

Ancak baz&#; durumlarda bebe&#;in uyudu&#;u odan&#;n s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; de&#;i&#;tiremeyebilirsiniz. Bunu uygun giysi ve örtülerle dengelemeye çal&#;&#;abillirsiniz.

ayl&#;k bebeklerde pike veya battaniye yerine uyku tulumlar&#; daha kullan&#;&#;l&#;d&#;r.

Ayr&#;ca bebek uyurken elinizle vücut s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; kontrol edin.

Bebe&#;in karn&#; ve s&#;rt&#; çok s&#;caksa, bebek terliyse üzerindekileri azaltman&#;z, oday&#; havaland&#;rman&#;z gerekebilir.

Ortam &#;&#;&#;&#;&#;

Öncelikle bebek odas&#;n&#;n gün içinde bolca &#;&#;&#;k ve temiz hava almas&#;na özen gösterin.

Uyku öncesinde bebe&#;in dikkatini da&#;&#;tabilecek oyuncak ve aksesuarlar&#; yata&#;&#;n&#;n yak&#;n&#;ndan uzakla&#;t&#;r&#;n.

Gece uykusu öncesi uyku kalitesini art&#;rmak için oday&#; karart&#;n.

Genellikle lo&#; &#;&#;&#;k yeterli olur.

Tamamen karanl&#;k bir ortam yaratman&#;za gerek olmayabilir. Bebe&#;i görebilece&#;iniz kadar ortam &#;&#;&#;&#;&#; bebe&#;in dikkatini da&#;&#;tmamak aç&#;s&#;ndan yeterli olur.

Ses

Ses, ciddi bir uyaran. Özellikle bebek gece uykusuna geçerken ortam seslerini mümkün oldu&#;unca azaltmak gerekir. Çünkü sessizlik art&#;k gece uykusu için saatin geldi&#;inin ve uzun bir uykuya geçilece&#;inin önemli bir göstergesi.

Gündüz uykular&#;nda tamamen sessiz bir ortam sa&#;lamak mümkün de&#;il.

Ne var ki a&#;&#;r&#; uyaran sesleri (televizyon sesi gibi) ortamdan uzakla&#;t&#;rabilirsiniz. Tabii bu her zaman mümkün olmayabilir.

D&#;&#;ar&#;daki sesleri kontrol edemedi&#;iniz durumlarda ya&#;mur sesi, su sesi ya da beyaz gürültü gibi monoton bir ses dinleterek bebe&#;inizin daha kolay uykuya dalmas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz.

Bunun için ses seviyesinin çok yüksek olmamas&#;na, ses kayna&#;&#;n&#; bebek yata&#;&#;n&#;n uza&#;&#;na koymaya ve sesi sürekli devam edecek &#;ekilde ayarlamaya özen gösterin.


Umar&#;m size fayda sa&#;layan bir içerik okudu&#;unuzu dü&#;ünüyorsunuzdur ve yorumlar&#;n&#;zla katk&#;da bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geli&#;tirmemizi sa&#;layacakt&#;r. Te&#;ekkürler.

Kaynaklar: funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info

 

 

 

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası