mesleki yeterlilik zorunlu olan meslekler / Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Olan Meslekler Artıyor

Mesleki Yeterlilik Zorunlu Olan Meslekler

mesleki yeterlilik zorunlu olan meslekler

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir, Alması Zorunlu Olan Meslekler Nelerdir?

Resmi Gazete’de yayımlanan habere göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aralarında ahşap mobilya imalatçısı, ayakkabı imalatçısı, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, güzellik uzmanı ve kuaförün de bulunduğu 16 meslek için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirdi. "Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar…

BELGE ZORUNLULUĞU GELEN YENİ MESLEKLER

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre; iş kazaları açısından "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıftaki ahşap mobilya ile ayakkabı imalatçıları, baca yağlı kanal temizleme personeli, boyama operatörü, elektrik dağıtım şebekesi test görevlisi, güzellik uzmanı, kesimci (ayakkabı),kuaför, mobilya döşemecisi, raylı sistem araçları elektrik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları elektronik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı, saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı üretim operatörü meslekleri için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi.

Yukarıda sayılan meslek grubundaki kişilerden mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanlar bugün itibarıyla 12 ay sonra belgelerini almadıkları takdirde çalıştırılamayacaklar. Konuya dair denetimler iş müfettişleri tarafından yapılacak ve kurala uygun olmayan işçi çalıştıran işverenlere idari para cezası uygulanacak.

Mesleki Eğitim Kanunu’nda yer alan bilgilere göre ustalık belgesi alanlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olanlarda, mezun oldukları bölüm dalında çalıştıkları takdirde belge şartı aranmayacak.

NEDİR?

Mesleki Yeterlilik Belgesi, kişilerin herhangi bir meslekte Mesleki Yeterlilik Kurumu MYK tarafından belirlenen şartları karşılamaları halinde sahip olabilecekleri bir belge. En az lisans düzeyinde olan mimarlık, hemşirelik, veterinerlik gibi mesleklerde bu belge şartı aranmaz.

Mesleğinde yeterliliğini kanıtlamak isteyenler başvuru yaparak sınava tabii tutulup meslekte yeterli olduklarını kanıtlarlar. Sınav değerlendirmesinin ardından kişilere Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir. Yeterlilik belgesi belli bir süreyi kapsar. Bu süre bazen 2 yıl; bazen 5 yıl olabilmektedir. Detaylar MYK’da açıklanmaktadır.

Yeni eklenen mesleklerle birlikte “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” statüsünde olan ve yeterlilik belgesine ihtiyaç duyan mesleklerin sayısı ’e yükseldi. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu olan meslek grupları yine MYK’nın resmi sitesinde bulunmaktadır.

NASIL ALINIR?

Kişilerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe bağlı ulusal yeterliliğin var olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak için görevlendirilmiş belgelendirme kuruluşunun olması lazımdır.

Adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde görevlendirilmiş belgelendirme kurumlarını MYK internet sitesindeki görevlendirilmiş belgelendirme kurumları arama kısmında sorgulama yaparak görebilir.

Sınav ve belgelendirme aşamasının bütünü görevlendirilmiş belgelendirme kurumlarınca yapılır, kişiler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde görevlendirilmiş belgelendirme kurumlarına yaparlar.

Ulusal yeterliliklere göre devam eden teorik ve performansa bağlı sınavlarda başarılı olan kişiye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format üzerinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı verilir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Hangi Mesleklerde Zorunlu?

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi sayılı Kanun ile zorunlu hale getirilmişti.  11 Kasım tarihinde yayınlanan tebliğ ile genişletilen meslek gruplarına, 03 Ekim tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile yenileri eklendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerle bazı mesleklerde çalışan kişilere Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma zorunluluğu getirildi. Bu meslek gruplarında çalışan işçilerin tebliğ tarihinden itibaren 12 ay içinde Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları gerekmektedir. İş yerleri tebliğ tarihinden 12 ay sonra zorunlu kapsamdaki meslekler için &#;Mesleki Yeterlilik Belgesi&#; olmadan işçi çalıştıramazlar.

Bakanlık tarafından belirlenen mesleklerde çalıştırılacak personeller, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.

Mesleki Yeterlilik Belgesi almadan çalıştırılmayacak mesleklere ek olarak 03/10/ tarihi itibariyle tebliğde yer alan 26 meslek kapsama alındı.

Tebliğ ile kapsama alınan yeni meslek grupları:
EK &#; 1 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Meslekler Listesi
Sıra NoUlusal Yeterlilik KoduUlusal Yeterlilik AdıSeviyesi
1.11UYAĞIR VASITA TECRÜBE SÜRÜCÜSÜSeviye 5
2.12UYARMÜRLÜ DOKUMA KUMAŞ DESEN HAZIRLAMA ELEMANISeviye 3
3.12UYARMÜRLÜ DOKUMA KUMAŞ DESİNATÖRÜSeviye 4
4.12UYAYAKÇI (DERİ/KÜRK HAZIR GİYİM)Seviye 3
5.12UYDERİ İŞLENTİ OPERATÖRÜSeviye 4
6.13UYHADDECİSeviye 3
7.13UYHADDECİSeviye 4
8.11UYİPLİK OPERATÖRÜSeviye 4
9.15UYİŞARETÇİSeviye 2
12UYJAKARLI DOKUMA KUMAŞ DESEN HAZIRLAMA ELEMANISeviye 3
12UYJAKARLI DOKUMA KUMAŞ DESİNATÖRÜSeviye 4
15UYKARTONPİYER UYGULAYICISISeviye 3
12UYKESİMCİ (DERİ/KÜRK HAZIR GİYİM)Seviye 4
12UYKESİMCİ (SARACİYE)Seviye 3
12UYLİMAN FORKLİFT OPERATÖRÜSeviye 3
12UYLİMAN SAHA İSTİF MAKİNELERİ OPERATÖRÜ CRS VE ECS)Seviye 3
12UYMODEL MAKİNECİ (DERİ/KÜRK HAZIR GİYİM)Seviye 4
12UYOTOMASYON SİSTEMLERİ PROGRAMCISISeviye 5
14UYOTOMOTİV KONTROL, TEST VE AYAR İŞÇİSİSeviye 4
13UYTARİHİ ESER KORUMA VE RESTORASYON ELEMANISeviye 4
13UYTARİHİ ESER KORUMA VE RESTORASYON ELEMANISeviye 5
14UYTAŞLAMA TEZGAH İŞÇİSİSeviye 3
14UYTAŞLAMA TEZGAH İŞÇİSİSeviye 4
12UYYÜKSEK GERİLİM KABLO AKSESUARLARI MONTAJCISISeviye 4
12UYYÜKSEK GERİLİM TEÇHİZATI TEST ELEMANISeviye 4
12UYYÜKSEK GERİLİM TEÇHİZATI TEST ELEMANISeviye 5

03/10/ Perşembe Resmî Gazete Sayı: tebliğ için tıkayınız.

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu olan diğer meslekler için tıklayınız.

16 meslek grubunda 1 Ocak'tan itibaren belge şartı aranacak

Eğitim ve istihdam arasındaki uyumu sağlama görevini yerine getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı MYK, nitelikli insan kaynağının oluşması için mesleklere standart, çalışanlara belge kazandırmaya devam ediyor.

Faaliyete başladığı 'dan bugüne kadar 2 milyon binden fazla çalışanı "mesleki yeterlilik belgesi" sahibi yapan Kurum, iş kazaları açısından "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" gruplardaki mesleklere de belge zorunluluğu getirmeyi sürdürüyor.

Belgesi olmayanlar 1 Ocak'tan itibaren çalıştırılamayacak

Bu kapsamda, kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya imalatçı, mobilya döşemecisi, ayakkabı imalatçısı, kesimci (ayakkabı), saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı üretim operatörü, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, elektrik dağıtım şebekesi test görevlisi, raylı sistem araçları elektrik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları elektronik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı mesleklerinde belge şartı 1 Ocak 'te yürürlüğe girecek.

Bu mesleklerde, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayanlar, 1 Ocak 'te itibaren çalıştırılamayacak.

Ustalık belgesi ve diploması olanlarda belge şartı aranmayacak

"Mesleki Eğitim Kanunu"na göre ustalık belgesi alanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için belge şartı aranmayacak.

Bu 16 meslekle birlikte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıftaki meslek sayısı 'e yükselmiş olacak.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası