alerjik öksürüğe bitkisel çözüm / Alerjik Öksürüğe Ne İyi Gelir? - İbrahim Saraçoğlu Kürleri ve Tavsiyeleri

Alerjik Öksürüğe Bitkisel Çözüm

alerjik öksürüğe bitkisel çözüm

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Geçmeyen Şiddetli Boğaz Ağrısı, Bademcik Şişmesi ve Öksürük Nedenleri

Yutkunamama, boğazda şişlik hissi, kızarıklık, ağrı, acı ve yanma gibi semptomlara yol açan şiddetli boğaz ağrıları, pek çok farklı etkenden ya da hastalıktan dolayı oluşabilir. Her yaştan bireyde görülebilen bu yakınmanın en sık rastlanan nedeni viral ya da bakteriyel enfeksiyonlardır. Soğuk algınlığı, grip ve infeksiyöz mononükleoz (öpücük hastalığı) gibi virüs kaynaklı enfeksiyonların yanı sıra streptokok ya da hemofilus gibi bakteri türlerine bağlı olarak oluşan enfeksiyonlar şiddetli boğaz ağrısı, bademcik şişmesi ve öksürük gibi belirtilere yol açar. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında bu bulgulara ek olarak sinüs bölgesinde ağrı, burun tıkanıklığı, boğazda kuruluk, hırıltı ve sesin derinden gelmesi gibi semptomlar da görülebilir.

Bakteriyel boğaz enfeksiyonlarda ise boğazda iltihap, baş ağrısı, öksürük, ateş, hâlsizlik, bulantı, kusma ve lenf bezlerinde şişlik gibi belirtiler eşlikçidir. Kronik farenjit, larenjit (gırtlak iltihaplanması), akut sinüzit, alerjik rinit, reflü, akciğer enfeksiyonları gibi yaygın görülen hastalıkların yanı sıra ağız, dil, boğaz, orofarenks (boğazın arka boşluğu), larenks (gırtlak), hipofarenks (yutağın alt kısmı) ve soluk borusu tümörleri de uzun süren ve şiddeti zamanla artan boğaz ağrısı, lenf bezi şişliği, yutma ve ses sorunları ile ortaya çıkabilir. Sigara kullanımı, ses tellerinin aşırı kullanımı, sıcak, soğuk veya baharatlı yiyeceklerin tüketimi de boğaz ağrısına neden olabilir. Sıklıkla sorulan "Boğaz ağrısı nedenleri nelerdir? sorusu bu şekilde cevaplanabilir. 3 haftayı geçen boğaz ağrısı, eşlik eden, öksürük, yanma, bademcik şişmesi, yutkunma ve soluk alıp vermekte güçlük, ses kısıklığı, tükürük ya da balgamda kan, şiddetli yorgunluk veya şişmiş lenf düğümü gibi belirtilerin varlığında hekime görünmek gerekse de basit boğaz ağrıları, evde uygulanabilen bazı doğal çözümlerle de iyileştirilebilir.

Corona Boğaz Ağrısı Nasıl Olur?

Covid 19 pandemisinde karşımıza en sık çıkan ilk belirtiler ateş, halsizlik, yorgunluk, kas ve eklem ağrılarıdır. Boğaz ağrısı genel olarak daha hafif olgularda karşılaştığımız bir belirtidir.  Bazı hasta serilerindede %46’ya çıkmakla beraber bazı serilerde %20’nin altında oranlar verilmektedir. Boğaz ağrısı tek başına birçok hastalığın belirtisi olabileceği için Covid 19’dan şüphelenmek için boğaz ağrısına eşlik eden semptomlar dikkatle incelenmelidir. Şiddetli öksürük, nefes darlığı, baş ağrısı ve koku alma bozukluğu gibi ek belirtilerde olasılık artmaktadır.

Her ne kadar en çok virüs içeren alan geniz ve burun olsa da burun akıntısı ve tıkanıklığı nadiren eşlik eder ve bu durum daha çok akut üst solunum yolu infeksiyonları lehinedir,  fakat koku  kaybı COVID-19 serilerinde yüksek oranlarda bildirilen bir semptomdur. Bazı çalışmalarda en sık karşılaşılan KBB semptomu olarak raporlanmıştır. Bu nedenle koku kaybı var ise dikkatli yaklaşmak gereklidir.

Öksürük Nasıl Geçer?" gibi sorulara yanıt olarak verilebilir. Boğaz ağrısı, bademcik şişmesi ve öksürük için evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemlerinin bir kısmı şöyledir:

 

Bal

Bal ya da çaya karıştırılan bal, boğaz ağrısının giderilmesinde etkilidir. Yapılan bazı sınırlı araştırmalarda balın özellikle gece öksürüklerini dindirmek konusunda etkili olduğu görülmüştür. Benzer araştırmalarda balın, boğaz ağrısının ve ağız içindeki yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığı da görülmüştür.

Tuzlu Su

Bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı tuz eklenerek elde edilebilen tuzlu suyla yapılan gargara, boğaz ağrısının ve ağız salgılarının azaltılmasında etkili olabilir. Boğazdaki mikropları öldürme konusunda da etkili olduğu bilinen tuzlu su ile gargara yöntemi, her 3 saatte bir yeniden hazırlanarak uygulanabilir.

Papatya Çayı

En etkili doğal iltihap çözücülerden biri olan sarı papatya çayı, boğaz mukozasında bulunan hücrelerin yenilenmesini sağlayarak vücutta bulunan yabancı organizmaların dışarı atılmasına yardımcı olur. Tüm bunlara ek olarak papatya çayı, boğazı nemlendirerek rahatlatır. Anti-inflamatuar ve antioksidan özelliği sayesinde boğaz ağrısı, öksürük ve bademcik şişmesi gibi soğuk algınlığı semptomlarının iyileştirilmesinde etkili olduğu bilinir.

Nane Çayı

Nane çayı, soğuk algınlığı ve benzeri rahatsızlıkların oluşturduğu semptomların giderilmesi için kullanılabilir. Anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliği sayesinde boğaz ağrısı ve öksürüğün iyileşmesinde etkili olabilir.

Ada Çayı

Ada çayı boğaz mukozasını koruyu bir tabakayla kaplayarak, var olan zararlı organizmaların yok edilmesine yardımcı olur. Çay olarak tüketilebileceği gibi gargara olarak da uygulanabilen ada çayı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi yakınmaların iyileştirilmesinde etkilidir.

Kabartma Tozu

Bir bardak ılık suya, 1/4 çay kaşığı kabartma tozu eklenmesiyle elde edilen karışımla gargara yapmak, boğaz ağrısının hafiflemesinde etkilidir. Bu karışıma çok az miktarda tuz eklenmesi, ev yapımı ilacın etkisini artırır. Gargara sonrasında ağız temiz suyla çalkalanmalıdır.

Çemen Otu

Çemen otu, çay olarak ya da tohumu çiğnenerek tüketilebilir. Ağrı, tahriş ve iltihap oluşumu ile mücadelede etkili bir yöntem olduğu düşünülen çemen otu, aynı zamanda etkili bir antifungaldir.

Hatmi Kökü

Hatmi çiçeğinin kökü, çay gibi demlenerek içildiğinde boğazı rahatlatabilir. Günde 2 veya 3 kez tüketildiğinde boğaz ağrısının giderilmesinde etkili olduğu düşünülür.

Rezene

İltihap giderici ve balgam sökücü etkisi olan rezene çayı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.

Elma Sirkesi

Antibakteriyel özelliği olduğu düşünülen elma sirkesi, asidik yapısı sayesinde boğazdaki mukusun parçalanmasını sağlar ve böylece bakterilerin yayılmasını önler. Bir su bardağı suya 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi eklenmesiyle elde edilen karışımla iki saatte bir yapılan gargara, boğaz ağrılarının hafifletilmesinde etkilidir. Reflüye bağlı olan durumlarda kullanılmamalıdır. 

Sarımsak

Doğal bir antibiyotik olduğu düşünülen sarımsak, enfeksiyonlarla mücadelede etkilidir. Taze sarımsak yemeklere eklenerek tüketilebileceği gibi sarımsağı direkt emmek de boğaz ağrısını yatıştırabilir. Reflü varlığında kullanılmamalıdır. 

Acı Biber

Ağrı kesici özelliği olan acı biberin tek başına ya da ılık su ve bal ile karıştırılarak içilmesi, boğaz ağrısını ve öksürüğün şiddetini hafifletebilir. Ancak ağızda açık yara ve reflü varsa acı biber tüketilmesi önerilmez.

Bitki çayları ve diğer bitkisel ilaçlar, medikal ilaçlarla birlikte alınmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Hamilelikte Boğaz Ağrısı ve Öksürük

Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminde oluşan bazı değişimler anne adayının daha kolay hastalanmasına yol açabilir. Bu dönemde başlayan boğaz ağrısı ve öksürük gibi yakınmaların doğru şekilde tanısının koyulması ve tedavi edilebilmesi için mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bitkisel içerikli ilaçlar kullanılacaksa bu durum mutlaka hekime danışılmalıdır. Gebelik döneminde bu tip yakınmalardan korunmak adına bol sıvı tüketimi, istirahat ve gerektiğinde vitamin desteği alınması önerilebilir.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı ve Öksürük

Çocuklarda oluşan boğaz ağrısı ve öksürük çoğunlukla virüs kaynaklı olsa da zaman zaman bakteriyel de olabilir. Virütik rahatsızlıklarda tedaviye dönük ilaç kullanılması gerekmeyebilir. Beta gibi dönemsel olarak yaygınlaşan bakteriyel enfeksiyonların uygun antibiyotikle tedavi edilmesi çok önemlidir. Boğaz ağrısına eşlik eden ve 3 gündür düşmeyen ateş, boyunda ve boğaz bölgesinde şişlik, hırıltı, nefes darlığı, burun akıntısı, öksürük, hapşırık gibi eşlik eden belirtiler varsa mutlaka doktora giderek muayene olunması gerekir.

 

Alerjik Rinit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi


Alerjik rinit saman nezlesi olarak da adlandırılan ve semptomlarıyla nezle ile benzerlik gösteren bir rahatsızlıktır. Tüy, akar ve polen gibi etkenler karşısında vücudun bağışıklık sisteminin tepki göstermesi ile yaşanır. Özel bir tedavisi bulunmayan bu rahatsızlık astım rahatsızlığı olan, sigara içen kişilerde daha sık görülür.

Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Nedir?


“Alerjik rinit nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Saman nezlesi olarak da adlandırılan bu rahatsızlık toz, hayvan tüyü ve polen gibi maddelere vücudun bağışıklık sisteminin yanıt vermesi ile yaşanan bir durumdur. Polenlerin ilkbahar ve sonbahar gibi belirli dönemlerde çiçek ve ağaçlardan havaya karışması kaynaklıdır. Kişide küçük yaşlarda görülmese bile ilerleyen yıllarda yaşanabilir. Bu rahatsızlık damakta kaşıntı, gözde yaşarma ve burun akıntısı şeklinde belirtiler yaratır. Bu belirtiler ilaçlar ile belirli oranda ya da tamamen ortadan kaldırılabilir.

Saman Nezlesi Belirtileri Nelerdir?


Alerjik rinit belirtileri soğuk algınlığı ile benzer olsa da alerjik rinit virüs kaynaklı bir rahatsızlık değildir. Başlıca belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Astım atağı,
  • Burun akıntısı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Burun, boğaz ve damakta kaşıntı,
  • Göz altlarında şişlik ve morarma,
  • Gözde kaşıntı, sulanma, kızarıklık (alerjik konjonktivit),
  • Halsizlik,
  • Orta kulak enfeksiyonu,
  • Öksürük,
  • Sık sık hapşırma,
  • Sinüslerde ağrı,
  • Sinüzit,
  • Yorgunluk.

 

Saman Nezlesi Neden Olur?


“Alerjik rinit neden olur?” diye merak ediyorsanız bu rahatsızlığın polen, akar ve hayvan tüyü gibi alerjenlerden kaynaklandığını bilmelisiniz. Mevsimsel olarak yaşanan bu rahatsızlık çok ciddi bir seyirde yaşanmaz ancak kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiler. Bu durumun yaşanmasına aşağıdaki faktörler neden olur:

  • Böcek pislikleri,
  • Duman,
  • Evde bulunan toz akarları,
  • Hayvan tüyleri,
  • İlkbahar aylarında artan polenler,
  • Kimyasal maddeler,
  • Kozmetik ürünler,
  • Mantar ve küf kaynaklı sporlar,
  • Nem ve rüzgar.


Alerjik Rinit Tipleri Nelerdir?


“Saman nezlesi nedir? Türleri nelerdir?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

  • Mesleki Alerjik Rinit: İş ya da okul ortamında tahriş edici maddeler nedeniyle yaşanır ve genel olarak bu ortamda bulgular görülür.
  • Mevsimsel Alerjik Rinit: Ağaç ve çiçeklerden çıkan polenler nedeniyle yaşanır. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde şiddetlenir.
  • Yıl Boyu Devam Eden Alerjik Rinit: Hayvan tüyü, böcek pisliği ve ev akarı gibi maddeler nedeniyle yaşanır.


Saman Nezlesi Risk Faktörleri Nelerdir?


Saman nezlesi risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

  • Astım ve akciğer hastalığı,
  • Egzama veya atopik dermatit gibi cilt rahatsızlıkları,
  • Kan bağı olan aile üyelerinde alerjik hastalık varlığı,
  • Sigara içilen ortamlarda sıklıkla bulunmak,
  • Sigara kullanımı.


Saman Nezlesi Bulaşıcı mıdır?


“Saman nezlesi bulaşıcı mı? Saman nezlesi nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız bu rahatsızlığın bulaşıcı olmadığını bilmelisiniz.

Saman Nezlesi Hangi Aylarda Olur?


“Saman nezlesi ne zaman olur?” sorusu da merak edilen konular arasında. Bu rahatsızlık genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. Peki saman nezlesi ne kadar sürer? Bu rahatsızlık haftalarca ya da aylarca sürebilir.

Alerjik Rinit Tanı Nasıl Konulur?


Alerjik rinit belirtisi ile yapılacak tanıda hastadan alınan öykü ve detaylı muayene önemlidir. Ek olarak laboratuvar tetkiklerine de başvurulabilir. Bu testlerden en önemlisi alerji testidir. Hem kan hem de deri üzerine uygulanabilir.

Alerjik Rinit Tedavisi Nasıl Yapılır?


Alerjik rinit tedavisi herkes için uygulanmaz. Çünkü bu rahatsızlığın belirtileri genellikle hafif seyirlidir. Ancak bazı durumlarda kişinin yaşam kalitesi olumsuz yönde etkileniyorsa kişi kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır ve tedavi süreci başlatılmalıdır. Bu rahatsızlık için uygulanabilecek tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • Alerjiye sebep olan etkenlerden uzak durulmalıdır.
  • Reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır.
  • İmmünoterapi tedavisi uygulanabilir.
  • Burun içerisine tuzlu su uygulanabilir.
  • Ev ortamında hava temizleyiciler kullanılabilir.
  • Ortam nemli tutulmalıdır.
  • Yatakta kullanılan örtü ve kılıflar düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.
  • Filtresi yüksek elektrikli süpürge kullanılmalıdır.
  • Halı yerine kilim tercih edilmelidir.
  • Hayvanlarla temas edildikten sonra eller yıkanmalıdır.


 

Alerjik Rinit İlaç Tedavisi

Alerjik rinit ilaçları tedavide en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Ancak alerjik rinit ilacı kullanıldığı süre boyunca şikayetler üzerinde etki gösterir. İlaç kesildiğinde belirtiler bir süre sonra yeniden tekrar eder. Bu nedenle alerjik rinit olan kişilerin alerji mevsiminden en az 2 hafta önce ilaç tedavisine başlaması gerekir.

Alerjik Rinit Aşı Tedavisi

“Saman nezlesine ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız tedavi yöntemlerinden bir diğerinin de aşı uygulaması olduğunu bilmelisiniz. Ancak bu tedavinin öncesinde alerji testleri yapılarak kişinin şikayetlerine neden olan alerjenler ile tedaviye başlanır. Bu yöntemde alerjiye neden olan maddeler artan dozlar şeklinde kişiye uygulanır ve kişide bağışıklık yaratılır. Aşı tedavisinde enjeksiyonlar ilk seansta haftada 1 ve sonraki seansta da ayda 1 olacak şekilde uygulanır.

Saman Nezlesi ile Soğuk Algınlığı Birbirinden Farklı mıdır?


Saman nezlesi belirtileri soğuk algınlığı ile benzerdir. Ancak soğuk algınlığı virüs kaynaklıdır. Soğuk algınlığında ateş, sarı renkte burun akıntısı görülür. Bu rahatsızlık 1-2 hafta içinde geçer. Ancak saman nezlesinde ateş olmaz ve iyileşme süreci haftalarca hatta aylarca sürebilir.

Saman Nezlesinde Cerrahi Uygulanır mı?


Alerjik rinit kesin çözüm arandığında başvurulan tedavi yöntemlerinden biri de cerrahi uygulamadır. Bu uygulamada burun içi etler küçültülür. Böylelikle alerji nedeniyle şişerek burun kapatan ve kişinin nefes almasını güçleştiren etken ortadan kaldırılır.

Saman Nezlesi Astıma Sebep Olur mu?


“Mevsimsel alerjik rinit astıma dönüşür mü?” diye merak ediyorsanız astımın alt solunum yolları kaynaklı bir hastalık olduğunu bilmelisiniz. Yani saman nezlesi bir süre sonra astıma neden olur.

Alerji Ciddi Bir Hastalık Olabilir mi?


Geçmeyen alerjik rinit 4 aydan daha fazla sürdüğünde kişinin yaşam kalitesini büyük oranda etkiler. Ek olarak çocuklarda burun tıkanıklığı, astım ve sinüzit gibi rahatsızlıkların yaşanmasına da neden olur. Özellikle çocuklarda burun tıkanıklığına neden olarak çocuğun ağız ve diş yapısında gelişimsel sorunlara, besin alerjilerine, orta kulak hastalıklarına da neden olur.

Alerjik Rinit Tedavisi ve Korunma


“Alerjik rinit nasıl geçer? Alerjik rinite ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız birden fazla tedavi yönteminin birlikte uygulanması gerektiğini bilmelisiniz. Alerjenlerden uzak durmak, ilaç ve aşı tedavisi bu süreçte uygulanan tedaviler arasında. Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır. Bunun yanında korunmak adına klimalardaki filtreler düzenli olarak değiştirilmeli, polen mevsiminde pencereler kapalı tutulmalı, sigaradan uzak durulmalı, ev akarları temizlenmelidir. Peki saman nezlesi öksürük yapar mı? Saman nezlesi belirtilerinden biri de boğazda ve gırtlakta kaşıntı nedeniyle yaşanan öksürük krizleridir. Siz de alerjik rinit nedeniyle öksürük krizi yaşıyor ve çözüm arıyorsanız "Öksürüğe ne iyi gelir?" adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yorum Ekle

İbrahim Saraçoğlu Alerjik Öksürük Kürü

Alerjik öksürük özellikle bahar aylarında sık rastlanan ve vücudun bazı maddelere tepkimesi olarak meydana gelen öksürük biçimidir. Alerji testi yaptırılarak tedavi yöntemi belirlenebilir ve zamanda da Bitkisel tedavi uygulanarak ta sonuç alınabilir.

İçindekiler

İbrahim Saraçoğlu Alerjik Öksürük Tedavisi

Alerjik Reaksiyonlar ve öksürük Mevsimsel veya bulunulan ortamdaki hava kalitesi, kirli hava, sigara dumanı, parfüm kokusu veya hoşlanılmayan bir koku, toz oluşumu, köpek veya kedi tüyü önemli alerjik öksürük sebepleri arasındadır. Bu konuda Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, astım, bronşit, nefes darlığı ve soğuk alerjisi ve alerjik öksürük için keçiboynuzu kürü öneriyor. Keçiboynuzunun özellikle nefes darlığına ve alerjik öksürüğe karşı oldukça etkili olduğunu belirten İbrahim Saraçoğlu, bu kürü uygulayan alerjik astım, alerjiye bağlı nefes darlığı, guatra bağlı nefes darlığı alerjik reaksiyonlara bağlı öksürük gibi rahatsızlıkları olanlara faydalı olduğunu gözlemlemiş.

Alerjik öksürük için uygulanacak keçiboynuzu kürü

Kür için 6-7 adet orta boy keçiboynuzu gerekiyor. Koyu kahverengi olanlar tercih edilmeli, çünkü açık renklilerin tedavi gücü çok azdır. Orta büyüklükteki altı yedi tane keçiboynuzu önce soğuk su altında yıkanır. Sonra küçük küçük (3-4 cm uzunluğunda) kırarak, kaynamakta olan yarım litreye yakın suyun içine atılır. Hafif ateşte 7-8 dakika kaynatın ve ateşten indirip soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra süzerek, sadece suyunu cam şişeye doldurunuz. Buzdolabında bu keçiboynuzu suyunu en fazla üç gün bekletebilirsiniz.

Kürün Uygulanışı: Büyüklerde her gün sabah kahvaltısı arasında ve akşam yemeğinden önce bir bu kürden çay bardağı içilir. 5 ile 12 yaş arasındaki çocuklarda nefes darlığı veya alerjiye bağlı öksürük söz konusu ise, bu takdir de sadece bir çay bardağı sabah kahvaltısı arasında içilecektir. Akşam yemeklerinde içilmeyecektir. Yaklaşık yarım litre su ile hazırlanan keçiboynuzu suyu üç gün buzdolabında saklanabilir. Her üç günde bir, taze olarak keçiboynuzu kürünü hazırlamanız gerekecektir. Kür 20+15 gün şeklinde uygulanır.

Bu kürü hiç ara vermeden 20 gün boyunca uygulamak gerekir. Yirmi gün tamamlandıktan sonra aynı şekilde hiç ara vermeden 15 gün devam edilir. On beş günlük kürü uygularken bir çay bardağı keçiboynuzu kürü içerisine bir küçük çay kaşığı bal ilave edip karıştırınız. ( kuvvetli olsun diye sakın daha fazla bal karıştırmayınız), sabah kahvaltınız arasında ve akşam yemeğinden önce birer çay bardağı içiniz. Keçiboynuzu kürünü uygularken sabah kahvaltınızda ayrıca bal tüketmeyiniz.

İbrahim Saraçoğlu öksürüğe ne iyi gelir sorusuna cevap verirken öksürüğün nedeninin bilinmesini ve asıl tedavinin de uygulanmasını tavsiye etmekte ve Bununla birlikte sebebi bilinen öksürüklerde gereksiz antibiyotik kullanmanın önüne geçmek ve tedaviye yardımcı olması açısından öksürük kesici bitkisel kürler yapılmalı ve içilmelidir.

İbrahim Saraçoğlu soğan kürü

Alerjik öksürüğe soğan kürü ile çare buluyor. Kürde kullanılan soğanın afili görünüşlü beyaz, mor, kırmızı soğanlar, ithal soğanlar yerine ülkemizde yetişen dışı açık kahve renkli doğal soğanların kullanılması gerekiyor.

Kürün uygulanışı: 2 su bardağı suyu kaynattıktan sonra birkaç parçaya bölünmüş kuru soğanı içine atıyoruz ve birkaç dakika kaynatıyoruz. Ilıyınca suyunu içiyoruz. Bu kürü birkaç soğanla bolca hazırlayıp birkaç gün hazırlamak yerine her seferinde bir kuru soğanla yapıp taze taze içmek gerekiyor.

Öksürük balgamlı ise bu viral bir enfeksiyona işarettir. Keçiboynuzu kürü hem hastalığı yenmenizi sağlayacak hem de öksürüğü kesmede yardımcı olacaktır. Sigara içenlere de bu kür iyi gelecektir.

Hatmi Çiçeği Tedavisi

Yetişkin ve çocuklar için uygulanmasında sakınca olmadığını söyleyen  İbrahim Saraçoğlu hocanın bir diğer öksürük için iyi gelen kürü; 1 çay bardağı kaynar sütün içerisine 5 gram hatmi çiçeği atılarak ve 2-3 dakika beklenerek hazırlanır. Günde 2 defa tekrarlanabilen bu doğal karışım öksürük tedavisi için hatmi çiçeğinin balgam ve ifrazat çözücü etkisi olduğu için iyi geldiğini söylemektedir. Hatmi çiçeği önemli şifalı bitkidir ve etkisini hemen gösterir.

Karaturp kürü alerjik öksürük için

Evde doğal öksürük şurubu tarifi veren İbrahim Saraçoğlu çocuklarda ve erişkinlerde öksürük olması halinde hemen antibiyotikler ile çare aramamamız gerektiği ve ardından öksürük ve gıcık için iyi gelen bitkisel ev yapımı şurup tarifini tavsiye ediyor.

  • 1 adet karaturp suyu (Katı meyve sıkacağı ile sıkılmış)
  • Yarım kök zencefil suyu (katı meyve sıkacağı ile sıkılmış)
  • Yarım taze limon suyu
  • 1 çay kaşığı dut pekmezi veya harnup pekmezi.

Kürün Yapılışı: Tüm malzemeleri cam bir kap içerisinde karıştırılır ve çocuklar için 1 yemek kaşığı, yetişkinler için ise 2 kaşık verilerek şifalı etkisi beklenir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız(3oy, ortalama: 3,00puan
Loading...

Balgam Nedir? Balgamlı Öksürük Nedir?

Balgamlı Öksürük Neden Olur?

Balgamlı öksürük, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Mukus olarak da bilinen balgam, bakteri veya virüs kaynaklı oluşan hastalıkların bulgusu olarak görülebilir. Balgamlı öksürük, hava yollarının nemli kalmasını sağlayabilir. Mevsim geçişleri, kışın soğuk havaların etkisiyle ya da yazın klima çarpması sebebiyle meydana gelen soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar sonucu olabilir. Ayrıca astım, zatürre, koah gibi solunum yollarını ilgilendiren ciddi hastalıklarda da görülebilir (1). Bu nedenle balgamlı öksürük neden olur sorusu pek çok kişi tarafından merak edilir. Mikroorganizmalar ya da vücut için zararlı maddeler solunum sistemi yolu ile vücuda girdiği zaman vücudun savunma mekanizması, etkenlere karşı kendini korumak için mukus üretir. Bu sayede balgam oluşur ve bu maddeleri öksürükle birlikte vücuttan atmaya çalışır. Balgamlı öksürük nedenlerinin bazıları şu şekilde sıralanabilir (2):

Balgamlı Öksürük Neden Olur?

Akciğer Apsesi

Akciğerlerdeki iltihapla dolu kistler, akciğer apsesi olarak tanımlanabilir. Öksürük, iştahsızlık, kanlı ve kötü kokulu balgam ortaya çıkabilir (2).

Akciğer Kanseri

Akciğer hücrelerinde meydana gelen akciğer kanseri nedeniyle hava yollarının işlevi bozulabilir. Kırmızı renkte balgam ve öksürüğe sebep olabilir (2).

Alerjik Etkenler

Solunum yollarını etkileyen polen, toz, akar gibi yabancı maddeler; alerjik rinit, saman nezlesi benzeri alerjik durumlara neden olabilir. Bu nedenle vücutta mukus üretimi artarak balgamlı öksürük görülebilir (2).

Bronşit

Akciğerlerde bulunan küçük hava hücreleri olan bronşların bakteri ve virüsler nedeniyle enfekte olmasına bronşit denir. Bronşit nedeniyle balgamlı öksürük oluşabilir (5).

Kistik Fibrozis

Kronik bir akciğer hastalığıdır. Pas renginde balgam oluşmasına yol açabilir (5).

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)

Solunum yollarında tıkanıklığa ve daralmaya neden olarak balgam üretimini artıran bir hastalıktır. Nefes darlığı ve oksijen alımında güçlük görülebilir (5).

Pnömoni (Zatürre)

Akciğerlerde bakteri veya virüs kaynaklı enfeksiyonlardan biri zatürredir. Balgamlı öksürükle birlikte ateş, kas ağrısı görülebilir (5).

Sigara

Sigara içmek, solunum yollarında yarattığı sürekli tahriş nedeniyle siyah balgam oluşumuna neden olabilir (5).

Sinüzit

Sinüs boşluklarının iltihapla sıvıyla dolması durumu, sinüzit olarak bilinir. Virüs, bakteri veya çeşitli alerjiler nedeniyle ortaya çıkabilir. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve balgam oluşabilir (5).

Tüberküloz (Verem)

Bakteri kaynaklı ve uzun süreli bir solunum yolu enfeksiyonudur. Kanlı öksürük ve balgam görülebilir (5).

Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?

Balgamlı öksürük, etkene bağlı olarak kısa sürede kendiliğinden iyileşebilir. Hastalık vücuttan atıldıktan sonra düzelebilir. Uzun süren balgamlı öksürük yaşanıyorsa bir doktora muayene olmak gerekebilir. Balgamlı öksürük nedenleri belirlendikten sonra tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Ateşli veya ateşsiz balgamlı öksürük için farklı metodlar uygulanabilir. Tedavi yöntemleri sayesinde etkenler vücuttan atıldıktan sonra iyileşme sağlanabilir. Balgamlı öksürük nasıl geçer sorusuna cevap olarak şu tedavi yöntemlerinden bahsedilebilir (3):

Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?

İlaç Tedavisi

Gerekli görülen durumlarda doktor tarafından hastaya ilaç tedavisi önerilebilir. Enfeksiyona sebep olan bakteri veya virüslere yönelik ilaçlar, bu mikroorganizmaların vücuttan atılmasını sağlayarak balgamlı öksürük sorununu düzeltebilir. Solunum yolu hastalığının türüne bağlı olarak burun spreyi, öksürük şurubu, antihistaminik, balgam söktürücü gibi ilaçlar reçete edilebilir. Bu tarz ilaçların doktor kontrolü altında kullanılması önem taşır (3).

Bitki Çayları

Reçeteli satılan ilaçların yanı sıra balgamlı öksürüğün azaltılması için çeşitli bitkisel karışımlara ve bitki çaylarına başvurulabilir. Bal, karabiber karışımları ya da nane, anason, rezene gibi bitkisel çaylar balgam söktürücü özellik gösterebilir. Ancak bu bitkiler, bazı insanlarda yan etkilere neden olabileceği için doktora danışılmadan kullanılmamalıdır (4).

Buharlı Su Yöntemi

Balgamlı öksürük sorununa çözüm olarak evde uygulanabilen basit ve etkili yöntemlerden biri buharlı sudur. Tencere ya da geniş bir kaba dökülen kaynar suyun buharının solunması kişiyi rahatlatabilir (4).

İstirahat

İstirahat sayesinde vücuttaki kırgınlık ve yorgunluk geçerek bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanabilir. Dinlenmiş bir vücut hastalıklara daha dirençli olabilir. Böylece balgama neden olan rahatsızlıkların ortadan kalkmasında yardımcı olabilir (4).

Balgamlı Öksürük Kaç Günde Geçer?

Öksürük, insanların doğal savunma mekanizmasının bir parçası olarak hava yollarına giren zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlayabilir. Ayrıca bu maddelerin solunum yolunu tahriş etmesini engellemek için balgam adı verilen bir sıvı salgılanabilir. Balgamlı öksürük tek başına bir hastalık olmamakla birlikte çeşitli hastalıkların semptomları arasında bulunabilir. Balgamlı öksürük kaç günde geçer sorusuna cevap bulabilmek için öncelikle altta yatan sebep tespit edilmelidir. Kişinin yaşı, stres seviyesi, bağışıklık sistemi, ek bir hastalığının olması gibi durumlar balgamlı öksürüğün iyileşme süresini değiştirebilir. Birkaç hafta içerisinde iyileşebilir. Ancak ileri seviye akciğer hastalıklarından kaynaklanıyorsa bu süre uzayabilir (6). İyileşme süresini hızlandırabilmek için bazı yöntemlere başvurulabilir. Balgamlı öksürük kesmek için yapılabileceklerin bazıları şunlardır (4, 5):

Balgamlı Öksürük Kaç Günde Geçer?

  • Ilık duş alınabilir.
  • Sigarayı bırakmak faydalı olabilir. 
  • Faydalı bitki çayları içilebilir.
  • Soğuk ve sıcak havalara uygun giyinmeye dikkat edilmelidir.
  • Tozlu ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Oda ısısını ayarlanmalıdır.
  • Bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır.
  • Odayı sık sık havalandırılmalıdır.
  • Parfüm ve deodorant kullanmamalıdır.
  • Ev tipi nemlendirici cihazlar kullanılabilir.
  • Tuzlu suyla gargara yapılabilir.

Balgamlı Öksürük Geçmezse Ne Yapılmalıdır?

Sürekli tekrarlayan balgamlı öksürük varsa ve kendiliğinden kısa sürede düzelmiyorsa, bir sağlık kuruluşuna başvurarak tıbbi destek almak gerekebilir. Verem, astım, koah, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların da belirtilerinden biri balgamlı öksürük olabilir. Akciğer ve solunum yollarında meydana gelen bu hastalıklar geç teşhis edilirse tehlikeli olabilir. Bu nedenle geçmeyen balgamlı öksürük bulgusuna ek olarak sırt ağrısı, halsizlik, ateş gibi şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden bir hastanenin acil kliniğine başvurmanız önem taşır (2).

Dilerseniz boğaz tahrişi nedenleri ve “Kuru Öksürük Neden Olur?” gibi farklı konularda da okuma yapabilir, öksürük hakkındaki farkındalığınızı artırabilirsiniz.

Balgamlı Öksürük Geçmezse Ne Yapılmalıdır?

 

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

 

Kaynakça:

https://www.healthline.com
https://www.healthline.com
https://www.healthline.com
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com/
https://www.medicalnewstoday.com/

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır