yağ dokusu nasıl erir / Yağ Enjeksiyonu Nedir? Öncesi ve Sonrası | Medicana

Yağ Dokusu Nasıl Erir

yağ dokusu nasıl erir

Yağ Enjeksiyonu Nedir, Öncesi ve Sonrası Nasıldır?

Yağ Enjeksiyonu, yüz ve vücutta çökük veya zayıf alanları dolgunlaştırmak, istenilen yere hacim kazandırmak için yapılan estetik amaçlı bir işlemdir.  Bu yağ enjekte etme işlemi ayrıca “Otolog” olarak da adlandırılmaktadır. &#;Otolog&#; kelimesi basitçe kişinin kendi dokusunu veya yağını kullanmasını ifade etmektedir.

Yağ enjeksiyonu tedavisi, yüzdeki yanaklar, dudaklar, çene çizgisi veya elmacık kemikleri gibi bölgelerde dolgunluk ve gençlik etkisi oluşturmak için tercih edilmesinin yanı sıra ayrıca, kalça, meme veya göğüsler gibi vücut bölgelerinde hacim artırma veya şekillendirme farklı farklı uygulamaları da içermektedir.

Yağ enjeksiyonu (Otolog yağ transferi) üç aşamadan oluşmaktadır. İlk adımda, bir miktar yağ  çekilmektedir. İkinci adımda, yağ hücrelerinin izolasyonu ve temizlenmesi işlemi yapılmaktadır. Üçüncü ve son adımda da yağ hücreleri hedeflenen bölgelere enjekte edilmektedir. 

Yağ Enjeksiyonu Nedir?

Birçok farklı amaca yönelik uygulanabilen yağ enjeksiyonu, vücuttaki yağ dokusunun başka bir bölgesinden alınarak, belirli bölgelere enjekte edilmesini içeren bir estetik prosedürdür. Vücuttaki doğal yağları kullanan bu uygulama, vücutta dolgunluk ve hacim oluşturmak, çizgileri ve kırışıklıkları azaltmak veya belirli bölgeleri şekillendirmek farklı farklı amaçlar için tercih edilebilmektedir.

Yağ enjeksiyonu, vücudun &#; donör alan &#; adı verilen bir bölümünden yağ alınması işlemi ile başlamaktadır. Bu donör bölgeyi uzman doktor kendi belirleyebileceği gibi hastaya da danışmaktadır. Vücuttan alınan yağ süreci sonrasında, vücudu yeniden şekillendirmek, hacim vermek veya düzeltmek üzere istenilen bölgeye aktarma işlemi uygulanabilecektir.

Yağ enjeksiyonu için yağ nerelerden alınır?

Vücut genelinde belirli bölgelerde yağ birikimi oldukça yoğun olmaktadır. Yağ birikiminin yoğun olduğu bu bölgelerden belirli tekniklerle yağların alınması ve bu yağ hücrelerinin canlılığının korunması mümkün olmaktadır. Ayrıca bu yağ alma işlemine literatürde liposuction da denilmektedir. 

Yağ enjeksiyonu uygulanması için vücuttan yağ alınabilecek bölgeler şu şekildedir:

Bu bölgeler, yağ enjeksiyonu için en sık kullanılan alanlardır, ancak prosedürün kullanıldığı bölgeler hastanın tercihlerine ve hedeflenen sonuçlara bağlı olarak farklı farklı olabilmektedir. Yağ enjeksiyonu için yağ alımının hangi bölgeden uygulanmasının ne tür bir etkisi olabileceğine dair plastik cerrahi uzmanınız size tüm yönleriyle anlatacaktır.

Yağ Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?

Yağ enjeksiyonu, oldukça invaziv bir tedavi olduğundan, bu işlem sadece plastik cerrahlar tarafından, nitelikli ve donanımlı hastanelerde yapılmalıdır. Öncelikle bu işlem için, ameliyat öncesi doktorunuzdan randevu almanız ve bir ön görüşme yapmanız gerekmektedir. Bu ziyaretiniz sırasında cerrah, tedavinin uygulanmasına yönelik;

  • herhangi bir engel olup olmadığını,
  • hangi bölgelerin tedavi edilmesi gerektiğini,
  • ne ölçüde (ne kadar yağ dokusu infiltre edilmesi gerektiğini) değerlendirecektir.

Bu noktada, komplikasyonlardan kaçınmak için, belirli hastalıklardan muzdaripseniz ve düzenli olarak kullandığınız ilaçlar var ise, bunlar konusunda doktorunuza bilgi vermeniz çok önemlidir. Ayrıca ameliyatı gerçekleştirmeden önce, sigarayı bırakmak, herhangi bir ilaca ara vermek gibi konularda cerrahınızın size bildireceği tüm endikasyonlara uymanız esastır. Ameliyat hem sedasyonlu lokal anestezi altında hem de genel anestezi altında yapılmaktadır. Anestezi tipinin seçimi tedavi edilecek bölgeye ve alınması gereken yağ miktarına göre cerrahın kararına bağlıdır.

Lokal anestezi ile yapılan işlemlerde hastanede kalmanıza gerek yoktur. Ancak genel anestezide bir gece hastanede yatmanız gerekecektir. Seçilen anestezi uygulandıktan sonra cerrah asıl ameliyata başlayacaktır. Ameliyat başlangıcında doktor, yağ enjeksiyonunu gerçekleştirmek için gerekli olan yağ miktarını ince bir kanül ile aspire ederek ilerleyecektir. Yağ alınan bölgeler genellikle doğal olarak fazla yağ miktarına sahip uyluk, karın veya basen yanıdır.

Ancak işlem yapılacak bölgelere sızmadan önce yağın özel bir santrifüj vasıtasıyla arındırılması gerekmektedir. Bu operasyon, bazı yağ hücrelerinin (adipositler) parçalanmasından sonra açığa çıkabilecek kan ve sıvıların uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Bu noktada doktor, yeniden şekillenmesi, hacim kazandırılması ve/veya gençleştirilmesi gereken bölgeye yağın aktarılması ile devam edecektir. Operasyonun sonunda operasyona dahil olan alanlar ancak doktorun uygun gördüğü durumlarda özel bir bandajla korunacaktır.

 

 

Yağ Enjeksiyonu Ne Kadar Kalıcı?

Cilt altına uygulanan yağ enjeksiyonunun kalıcılığı, kişiden kişiye ve uygulanan bölgeye bağlı olarak değişkenlik gösterebilecektir. İşlem sırasında enjekte edilen yağın bir kısmı 1 &#; 2  ay süresince vücut tarafından emilebilir ve bir kısmı kayıp yaşanabilecektir, bu emilim doğal bir süreçtir. Enjekte edilen yağın kalan kısmı ise uzun süreler kalıcı etkiye sahiptir, kişilerin bünye ve yaşam tarzına göre farklı olsa da ortalama yıl kalıcıdır. 

Vücuda enjekte edilen yağ geçici dolgudan daha uzun bir ömre sahiptir. Genellikle hyalüronik asit bazlı olan geçici dolgular ortalama ay kalıcı etkiye sahip iken yağ enjeksiyonları 2 ya da 3 sene boyunca dolgunluk etkisini korumaktadır.

Yağ Enjeksiyonu Hangi Bölgelere Yapılır ?

Yağ ile yapılan dolgu enjeksiyonu işlemi yanaklar, elmacık kemikleri ve yüz genelinde dolgunlaştırıcı ve gençleştirici etkisi sebebiyle tercih edilirken bunun yanı sıra kalça, göğüs ve diğer başka vücut bölgelerinde de hafif dolgunlaştırma amaçlı uygulanabilmektedir. Bu anti-aging ve dolgunlaştırıcı etkilere sahip tedavinin uygulandığı bölgeler şu şekilde sayılabilir:

  • Yüz bölgesinde yanakları, çeneyi ve elmacık kemiklerini dolgunlaştırma
  • Dudaklarda dolgunlaştırma amaçlı (Ayrıca ilgili olarak &#;Doğal Yöntemlerle Dudak Dolgunlaştırma&#;)
  • Sarkık veya hafif belirgin göğüslere hafif hacim kazandırma
  • Kalçaları dolgunlaştırmak (Ayrıca &#;BBL Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?&#; yazımıza da göz atabilirsiniz.)
  • İnce bacakları dolgunlaştırmak için de iyi bir tercih olabilmektedir.

Bacağa Yağ Enjeksiyonu

Bacaklarda dolgunluk, şekillendirme veya hacim kazandırma gibi estetik amaçlı olarak yapılan operasyondur. Bu işlemde bel, karın veya kalça gibi bölgelerden yağ alınması ile genellikle bacağın hacim kazandırılması istenen bölgesine uygun oranda ya enjekte edilmesi sürecini içerir.  Bacağa yağ enjeksiyonu kalıcı mı? Bacaklara enjekte edilen yağlar kişinin yaşam tarzına ve bünyesine göre farklı süre kalıcı etkiye sahip olacaktır. 

Kalçaya Yağ Enjeksiyonu

Genel olarak kalçaya yağ enjeksiyonu yaptıranlar, kalçalarında dolgun, hacimli bir etki sağlamak için bu ameliyatsız estetik uygulamayı tercih etmektedir. Kalçalara kişinin istediği hacimde şekil vermek için uygun miktarda yağ enjekte edilmesi süreci sonrası ayrıca entegre olarak kalçalara liposuction da uygulanabilmektedir.

Yüze Yağ Enjeksiyonu 

Yüzün şeklini ve hacmini geri kazandırmak ve yaşlanma belirtilerini azaltmak için uygulanan yüz yağ enjeksiyonu, başta kırışıklıkları gidermek veya azaltmak için yapılmaktadır. Teknik, hücrelerin çevre dokuların tamamı boyunca uyum sağlaması göz önüne alındığında, hacmi geri kazanmanın en etkili ve en güvenli yollarından biri olarak düşünülebilir.

Ayrıca daha detaylı bilgi için &#;Yüze Yağ Enjeksiyonu Nedir, Nasıl Yapılır?&#; başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz. 

Memeye Yağ Enjeksiyonu

Yağ enjeksiyonu, vücudun boş görünen alanlarının hacmini arttırmayı amaçlayan doğal süreçleri içeren bir estetik uygulamadır. Dolayısıyla, memeye yağ enjeksiyonu memelerde dolgunluk oluşturma amaçlı da uygulanabilen bir işlemdir. Doğal bir etki ile şekillendirme ve hacim arttırma için güvenli ve uyumlu bir tekniktir. 

Özellikle ameliyattan korkan ve vücutlarında silikon gibi yabancı cisim olmasını istemeyen kadınlar için alternatif bir uygulama olan bu teknik, hafif meme büyütme isteyen kadınların iz bırakmadan ve implantsız mükemmel sonuçlar elde etmelerini sağlar. Ayrıca memeye yağ enjeksiyonunun sağladığı faydalar arasında şunlar da sayılabilir:

  • İki meme arasındaki asimetrileri ve yumrulu bir memeyi düzeltme
  • Daha önce yapılmış bir mamoplastinin hasarını onarma
  • Tümör sonrası meme rekonstrüksiyonun etkisini hafifletme

Yağ Enjeksiyonunun Faydaları ve Avantajları Nelerdir?

Yağ enjeksiyonunun sunduğu en büyük avantaj, muhtemelen, dolgu maddeleri gibi diğer benzer tedavilerde meydana gelebilecek herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmamasıdır. Bu işlem kendi vücudunuzdan alınan yağlar kullanılarak yapılmaktadır. Bu nedenle yağlar , vücudunuz tarafından yabancı madde olarak kabul edilmez.

Yağ enjeksiyonu, doğru bir şekilde yapıldığında, vücudunuzu dolgunlaştırmanıza yardımcı olur. Ayrıca, yüzünüzün ifadesini değiştirmeden doğal olarak genç bir görünüm elde etmenizi sağlamaktadır. Bunun yanı sıra düzeltilecek bölgelere transfer edilen yağlar ömür boyu kalabilmektedir. Ancak ameliyattan sonraki haftalarda enjekte edilen yağın kısmen geri emilmesinin normal olduğu unutulmamalıdır.

Geri emilen yağ miktarı kişiden kişiye büyük ölçüde değişmektedir. Bununla birlikte, bu ilk aşamadan sonra, enjekte edilen yağ artık hiçbir şekilde geri emilmeyecektir. Tedavi edilen bölgede sabit olarak kalacaktır. Mükemmel bir sonuç elde etmek için bir süre sonra işlemin tekrarlanması gerekebilir.

Her durumda, yağ enjeksiyonu ile elde edeceğiniz sonuçlar mükemmeldir. Kısmi yağ emiliminin ilk periyodundan sonra kalıcı olacaktır. Tüm bu nedenlerden dolayı yağ enjeksiyonu doktorlar tarafından onaylanmaktadır. Ayrıca doğal bir görünümle estetik yaptırmak isteyen herkes tarafından da çok tercih edilen bir kozmetik cerrahidir.

Yağ Enjeksiyonu İyileşme Süreci Nasıldır?

Yağ enjeksiyonu sonrası iyileşme süresi iki günden iki haftaya kadar değişkendir. Ancak kişilerin iyileşme süreçleri bünyelerine göre farkı farklı olabilecektir. Genelde yağ dolgusunun uygulandığı bölgeye mikro uçlu iğnelerle işlem yapıldığından çok küçük kabarıklar olabilir, bu kabarıklar 1 haftalık sürede kaybolacaktır. Liposuction işleminin uygulandığı bölgede ise haftalık süre iyileşme süresi olarak kabul edilmektedir. 

Yağ Enjeksiyonunun Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ameliyat sonrası bazı yan etkiler görülebilmektedir. Ameliyattan hemen sonra yağın alındığı bölgelerde ağrı hissi yaşanması oldukça yaygındır. Hafif şişlik ve küçük morlukların görünümü de sık görülen yan etkiler arasındadır.

İşlem sonrasında oluşabilecek diğer yan etkiler şunlardır:

  • Ameliyatı takip eden günlerde hafif ateş,
  • Genel halsizlik hissi,
  • Tedavi edilen bölgelerin cildin geri kalanından daha koyu bir renk alması. Bu komplikasyondan kaçınmak için ameliyattan sonra en az ay güneşe maruz kalmamak gerekmektedir.
  • Tedavi edilen alanlarda ödem görünümü (yani, sıvı birikiminin neden olduğu şişlik görünümü).

İşlem sonrası şişlikler ne zaman geçer?

Genelde uygulanan yağ enjeksiyonu işlemi sonrası ilk birkaç gün operasyon uygulanan bölgelerde şişlik ve ödem oluşabilmektedir. Oluşan bu şişlik ve ödemler işlemin doğal bir sürecidir.  1 haftalık süre içerisinde şişlikler yavaş yavaş geçecektir. Aşırı komplikasyonlar gözlemlediğinizi düşünüyorsanız doktorunuza danışmak en sağlıklı karar olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Yağ enjeksiyonu ne zaman oturur?

Enjekte edilen yağ şişlik ve morlukların da azalması ile 1 aylık sürede gözle görünür etkisini gösterecektir. Tam istenilen nihai sonuç içinse 5 ila 6 aylık süre geçmesi gereklidir. Cildinizin altına enjekte edilen yağ hücreleri yüzünüz için yeni bir yapıdır bu sebeple o dokuya uyum sağlaması birkaç ay sürebilmektedir.

Yağ enjeksiyonu için yaş sınırı var mı?

Ameliyatı olan hastaların çoğu 20 ile 60 yaşları arasındadır. Ancak bu yöntem 60 ile 80 yaş arasındaki kişilerde de başarıyla uygulanmaktadır. Daha genç hastalarda dudak ve elmacık kemiği bölgesi gibi yüzün belirli bölgelerinin hacmini artırmak için yapılmaktadır.

Ağrılı ve acılı bir işlem midir?

Ağrı minimaldir. Ayrıca, lokal anestezi ile yapılan işlemlerde birçok durumda sizi rahatlatacak ve işlemin stresini azaltacak “sakinleştirici” kullanılmaktadır.

Alma yağ enjeksiyonu nedir?

Birçok farklı bölgeye uygulanabilen Alma yağı enjeksiyonu, daha dolgun ve şekilli bir görünüm elde etmek isteyen kişiler arasında popülerdir. Bu uygulamada genellikle karın, kalça veya uyluk gibi bölgelerden liposuction yöntemiyle belirli miktar yağ alınır. Daha sonra, alınan yağ özel bir işlemden geçirilir.  Ardından, dolgu uygulanacak bölgeye enjekte edilir.

bilgehanT+

Related Posts

Kollardaki Yağlar Nasıl Eritilir?

Serap soruyor

Merhabalar; Fazla kilo değilim ama kollarım çok tombul. Kısa kollu kıyafetler giyemiyorum. Yağları ısıtarak yok eden CoolSculpting sisteminden ben de faydalanabilir miyim? Tek bir seansta ne kadar incelir kollarım?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Serap Hanım. FDA onaylı bir sistem olan CoolSculpting yeni aplikatörleri sayesinde kollarda da başarıyla uyguladığımız bir tedavi. İşlem sırasında bir aplikatör ile yağ dokusu eksi 8’lere varan bir soğuğa maruz bırakılır. Cilt yüzeyine zarar vermeden yağ dokusunun ısısını düşüren bu sistem yağ hücrelerinin ölmesine neden olur. 8, 12 hafta sonra yağ hücreleri vücut tarafından metabolize edilerek atılır. Hasta bunu uygulama yapılan bölgenin incelmesi, daha biçimli bir hal alması olarak gözlemler. Alınan sonuçlar hastaya göre değişse de, yapılan klinik çalışmalar ortalama olarak tek bir seansta yağ dokusunun % %30 kadarının yok olduğunu gösteriyor. Pek çok hasta için tek bir seans yeterli olsa da yağ dokusunun çok fazla olduğu durumlarda hafta aralıklarla uygulanan bir ya da iki seans daha uygulanabilir. Acısız bir işlemdir ve sonrasında hemen sosyal yaşamınıza geri dönebilirsiniz.

Hilal soruyor

Kollarım kalın. Kollarımdaki yağ fazlalığını kalıcı olarak yok edecek bir tedavi var mı?

Dr. Mustafa Karataş

Zeltiq CoolSculpting ile kol bölgenizdeki fazla yağ dokusunu kalıcı olarak yok etmek mümkün. CoolSculpting uygulama yapılan bölgedeki yağ hücrelerini dondurucu soğuğa maruz bırakarak etki eder. Deri altı yağ dokusunda eksi derecelere kadar düşen ısı yağ hücrelerinin parçalanmasına neden olur. Bu hücreler bir süre sonra vücut tarafından metabolize olarak atılırlar. İşlem sırasında cilt yüzeyinde herhangi bir tahriş oluşmaz, bu yüzden de iyileşme sürecine ihtiyaç duyulmaz işlem sonrasında oluşan ve birkaç saat içinde geçen kızarıklık dışında. Tek bir seans sorunlu bölgede bulunan yağ dokusunun %%30 kadarını yok eder. Pek çok hastada bu miktar istenilen sonucu almak için yeterlidir. Ama bazı hastalarda ikinci ve üçüncü seans gerekebilir. Tedavinin nihai sonucu işlemden altı hafta sonra ortaya çıkar.

Sevcan soruyor

45 yaşındayım. Kollarım çok tombul. Bu yüzden kolsuz kıyafetler giyemiyorum. Kol egzersizi yapsam iyi gelir mi?

Dr. Mustafa Karataş

Maalesef kol egzersizi sorunu çözmek için yeterli olmayacaktır. Kol bölgesini inceltmek ve fazla yağ hücrelerini kalıcı olarak yok etmek için Zeltiq CoolFit tedavisinden faydalanabilirsiniz. Yağ hücrelerini dondurarak yok eden bu tedavi, yeni aplikatörler sayesinde artık daha da başarılı sonuçlar veriyor. Böylece kıvrımlı bölgelere uygulama yapmak çok daha kolay bir hale geldi. Genelde pek çok kişi de tek bir seans yeterli olsa da, yağ dokusu çok fazla olanlarda ikinci, bazen de üçüncü seans gerekebiliyor.

Derya soruyor

Merhabalar, Kollarımdaki uzun zamandır şikâyetçiyim ne yaparsam yapağım yağlı ve kalın görüntüsüne çare bulamadım. Kollarımdaki yağlar nasıl erir ve daha sıkı olması içinde yapılabilecek bir tedaviniz varmı?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar, Kollardaki yağlanmağı tedavi etmenin için CoolSculpting cerrahi olmayan soğutma teknolojisi ile önemli bir bölümünü yok eden ileri teknoloji bir sistemdir. Tek bir seansta yağ miktarında %20 %40 arası bir azalmayı dondurarak elimine eden sistem, cilt yüzeyine ve diğer dokulara zarar vermeden etki ediyor. Uygulama sırasında üzerindeki jel pedle korunan cilt, vakumlu bir kapsülün içine çekiliyor ve tedavi sırasında yağ hücreleri donduruluyor. Donma etkisi yağ hücrelerinde programlanmış hücre ölümünü başlatıyor, işlem sonrası jel pedlerle korunan ciltte hafif bir kızarma dışında hiçbir iz kalmıyor. Yağ hücrelerinin sıfır dereceye kadar soğutularak dondurulduğu tedavi yaklaşık dakika sürüyor ve tek bir seans yeterli oluyor. İki hafta sonra tedavi edilen bölgedeki küçülme başlıyor, ikinci ve üçüncü aylarda bu daha belirgin bir hal alıyor. Bu bölgedeki yağ hücrelerinin yüzde kadarı donarak ölüyor ve bu hücreler bir süre sonra metabolize olarak vücuttan atılmaya başlanıyor. Kombine tedavilerin çok daha etkili olduğunu belirtmekte fayda var. Kliniğimizde gerek gördüğümüz hastalarda kollardaki yağları için CoolSculpting ile EmSculpt teknolojisiyle birlikte uyguluyorum. Bu kombinasyon ile alınan sonuçları optimum seviyeye taşımak mümkün oluyor. Kol kaslarını geliştirmek, forma sokmak dolayısıyla da egzersiz yaparken en çok çalıştırdığı kas biceps kasıdır. EmSculpt tedavisinden pazu olarak bilinen bu kas grubuna yönelik uygulama yaptırmaktadır. Sistem kol kaslarını çalıştırarak sıkılaşmasını ve toparlanmasını sağlıyor.

Pelin soruyor

Merhabalar, kollarımda yağ fazlalığım bana çok sıkıntı yaratıyor. Kollardaki yağlar nasıl eritilir ve yağ eridikten sonda daha sıkı olması nasıl sağlanır. Bana önerebileceğiniz bir tedavi veya tedaviler var mı?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar, Kollardaki yağlar için uygulanan ağrısız işlemler ve bu işlemlere kombine edilebilen birçok yardımcı metod bu soruna çözüm bulabilmektedir. Bütün bu uygulamalar incelme sonrası oluşabilecek gevşeme ve sarkmaları da toparlayarak daha sıkı ve sağlıklı bir görünüm sağlamaktadır. Koldaki yağlanmada ve sıkılığı için en başarılı sonuçları CoolSculpting ve Emsculpt teknolojisi ile kombine tedavi protokolü oluşturarak alınıyoruz. CoolSculpting yağ hücreleri soğuğa maruz bırakılarak hücre bütünlüklerini kaybediyor ve parçalanan yağ dokunun yüzde 20 ile 40 oranında azalması sağlanıyor. Kollardaki sıkılık için kas ve de yağ dokusuna etki eden Emsculpt tedavisi elektromanyetik dalgalar yardımı ile uygulanan bölgedeki kas dokusunun sinirlerini uyararak kasların kasılmasını sağlıyor. Sonucu çok hızlı şekilde çalışan kaslar enerji ihtiyacının çevre dokudaki yağ dokularını yakarak elde ediyor. Böylece hem kas gelişimi hem de yağ yakımı amaçlanıyor. Altı seanstık bu yöntemle tedavi sonucunda yüzde 16 kas gelişimi ve yüzde 19 yağ azalması hedefleniyor.

Erim soruyor

Kollarım kalın ve yağlı. Sırf bu yüzden yaz aylarında kolsuz tişört bile giymek istemiyorum. Aslında genel olarak kilo problemim var, ama beni esas rahatsız eden kollarım. Kollardaki yağlar nasıl eritilir?

Dr. Mustafa Karataş

Yağ hücrelerini -8, hatta gibi dondurucu bir soğuğa maruz bırakan CoolSculpting teknolojisi ile kolunuzdaki yağ dokusundan kurtulabilirsiniz. Tedavinin sonrasında kilo almamaya dikkat ettiğiniz müddetçe işlemin sonuçları kalıcıdır.

Nermin soruyor

Merhabalar. Benim sorunum kollarım. Zaten kiloluyum ama pazı denen bölgem aşırı şişman. Bu bölgenin ameliyatsız incelme gibi bir olanağı var mı? Şimdiden teşekkürler. Kolay gelsin

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Nermin Hanım. Kollarınızdaki sizi rahatsız eden bölgesel fazlalıklara CoolSculpting tedavi uygulanabilir. CoolSculpting yağ hücrelerini dondurucu soğuğa maruz bırakarak parçalanmalarını sağlayan bir teknolojidir. Parçalanan yağ hücreleri bir süre doğal yollardan metabolize olarak vücuttan atılırlar. Bu neştersiz, iyileşe sürecine ihtiyaç duyulmayan tedavi tek bir seansta o bölgedeki yağ hücrelerinin %30 - %35 kadarını kalıcı olarak yok eder. Yağ dokusu fazla olan hastalarda ikinci, bazen de üçüncü seansa ihtiyaç duyulabilir. Etkisi ve gücenliği FDA tarafından onaylanmış olan tedavinin etkileri işlemden altı hafta kadar sonra ortaya çıkmaya başlar. Daha detaylı bilgi için internet sitemize bakabilirsiniz.

Müesser soruyor

Benim merak ettiğim şu; kollardaki yağlar nasıl eritilir? Spor ya da egzersizle daha ince kollara kavuşabilir miyim?

Dr. Mustafa Karataş

CoolSculpting teknolojisi ile kollardaki yağ dokusunu azaltmak, daha ince kollarla kavuşmak mümkün. Yağ hücrelerini dondurarak parçalayan sistem ile ilgili detaylı bilgi internet sitemizde yer almaktadır.

Sevda soruyor

Birkaç kilo fazlam var. Ama beni en rahatsız eden bölge kollarım. Sanki kilolar kollarımda toplanıyor gibi. Sanırım genetik bir şey bu, Annemin de kolları kalındır. Kollardaki yağlar nasıl eritilir? Bana tavsiye edebileceğiniz bir işlem ya da bir tedavi var mı?

Dr. Mustafa Karataş

Yağ hücrelerini dondurarak parçalayan CoolSculpting sisteminden faydalanabilirsiniz. Dondurucu soğuğa maruz bırakılan yağ hücreleri tedaviden hafta sonra vücuttan doğal metabolik yollarla atılır. Bazı hastalarda tek bir seans yeterli olurken, yağ dokusu daha fazla olan hastalarda ikinci, bazen de üçüncü seansa ihtiyaç duyulabilir.

Özlem soruyor

Merhabalar. Kollardaki yağları eritmek için Rasping ve Coolsculpting yöntemleri arasındaki fark nedir? Kalıcı etkiyi hangisinde görebilirim.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Özlem Hanım. Klinğimizde FDA onaylı bir sistem olan CoolSculpting kullanılmaktadır. Bu yüzden deneyimlediğim ve hastalarımda etkilerini gözlemleyebildiğimi bir tedavi olan CoolSculpting ile ile ilgili bilgi verebilirim. CoolSculpting tedavisinin bugüne kadar milyonlarca hasta üzerinde denenmiş olması, güvenli ve etkili bir işlem olduğu FDA tarafından da onaylanmış olması son derece önemlidir. CoolSculpting tek bir seansta işlem yapılan bölgedeki yağ dokusunda %30 - %35’lere varan azalma sağlar. Kilo kontrolüne dikkat edildiği taktirde tedavinin etkileri kalıcıdır. Sistem literatüre soğuk lipoliz tedavisi olarak geçmiştir. Yağ hücrelerini parçalamak için soğuğun etkisini kullanır. Bölgesel fazlalığı daha az olan hastalarda tek bir seans yeterli olurken, yağ dokusu daha fazla olanlar da ikinci, hatta üçüncü seans gerekebilir.

BLOG

Birçok insan kilo vermek için çabalıyor fakat istediği görüntüyü bir türlü elde edemiyor. Bunun sebebi kilonun yanlış yöntemlerle yanlış şekilde verilmesi olabilir.

Zayıflama diyeti uyguluyorsunuz, egzersiz yapıyorsunuz fakat vücut ölçülerinizin doğru şekilde azalmadığını görüyorsunuz.

Bilinçsiz yapılan diyet ve egzersizler yağ kaybından ziyade kas kaybına yol açıyor olabilir mi?

Vücut ağırlığı kaybı için yapılan diyet ve egzersizin temel amacı kas kütlesini koruyup arttırmak, fazla olan yağ kütlesini azaltmak olmalıdır. Bu sebeple doğru vücut ağırlığı kaybı vücuttaki fazla yağ dokusunun azalması ile gerçekleşir.

Peki doğru yağ kaybı nasıl olur?

Öncelikle kilo kaybı ve yağ kaybı kavramlarının farklı anlamlar taşıdığını bilmemiz gerekiyor. Kilo kaybı, vücut kompozisyonunu oluşturan faktörlerin (su, yağ, kas) dengesine önem verilmeden total vücut ağırlığının azalmasıdır.

Yağ kaybı ise vücudun mevcut yağ kütlesinin azalmasıdır. Bu süreçte kas kütlesi kaybı istenilen bir durum değildir. Ancak unutulmamalıdır ki yüksek kilo kayıplarında minimal miktarlarda kas kaybı yaşanması da olası ve doğaldır.

Bu iki kavrama baktığımızda vücut ağırlığını azaltmak istediğimizde hedefimiz; kilo kaybından ziyade yağ kaybı olmalıdır. Bunu da yağ yakarak sağlarız. Gelin maksimum yağ yakımı için hangi noktalara dikkat etmemiz gerektiğini inceleyelim.

Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!

 

iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!

 

Google Play'den ücretsiz indir!

YAĞ YAKMANIN EN ETKİLİ YOLLARI

Beslenmenizi Düzenleyin

Günümüzde yağ yakımı için uygulanan birçok beslenme planı vardır. Özellikle son dönemde popüler olmuş aralıklı oruç, ketojenik diyet, düşük karbonhidrat diyeti, düşük yağlı diyet, yüksek proteinli diyet gibi birçok diyet çeşidi bulunmaktadır. Ancak her diyet yöntemi her bünye için uygun değildir. Bir başkasında sağlıklı bir sonuç alınan diyet programı sizin için uygun olmayabilir. Her bireyin vücudu, kan değerleri, genetik faktörleri, günlük rutinleri farklıdır ve her beslenme çeşidi her bireyde aynı etkiyi yaratmayabilir. Bu sebeple herkesin uyguladığı basma kalıp diyetlerden uzaklaşın ve beslenme uzmanı tarafından hazırlanan kişiye özel beslenme planları uygulayın.

Bu popüler diyetler hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız buradan blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Karbonhidratlardan Korkmayın

Gerek çevre, gerek televizyon, gerek sosyal medyada karbonhidratlar hakkında yayılan bilgilerden ötürü günümüzde birçok insan karbonhidratlardan kaçmaya başlamıştır. İnsanlar karbonhidratları beslenmelerinden çıkardıklarında kilo verip, yağ yakacağını sanmaktadır. Özellikle spor yapan bireyler için karbonhidratı kesmek doğru değildir. Çünkü karbonhidratlar vücutta birincil enerji kaynağı olarak kullanılır ve proteinlerin enerji için kullanılmasını engelleyerek kas gelişimini olumlu etkiler.

Egzersiz sonrası karbonhidrat tüketimi, kasların recovery dönemi için elzemdir. Protein ve karbonhidrat kombinasyonunun en sağlıklı antrenman sonrası öğün içeriği olduğunu da tekrar edelim. Egzersiz sonrası doğru beslenme egzersizden aldığımız verimi doğrudan etkiler. Detaylı bilgiye bir diğer yazımızla buradan ulaşabilirsiniz.

Burada esas dikkat etmemiz gereken sağlıklı karbonhidrat kaynaklarını değil işlenmiş ve rafine karbonhidrat kaynaklarını beslenmemizden çıkartmaktır. Özellikle işlenmiş ve paketli gıdalar, basit karbonhidratlar; beyaz un, sade makarna, beyaz ekmek, sofra şekeri ve bu gıdalarla hazırlanmış tatlılar, hamur işleri gibi gıdalar mümkün olduğunca uzak durulması gereken gıdalardır. Bu gıdaları özellikle de yağ yakımı hedeflediğimiz dönemde kullanmak doğru bir yaklaşım olmaz.

Karbonhidrat ve yağ içerikli diyetler üzerine yapılan bir çalışmada, diyet karbonhidrat kısıtlamasından ziyade diyet yağ kısıtlamasının daha fazla yağ kütlesi kaybına yol açtığı görülmüştür. Burada özellikle kısıtlanan yağ içeriğinin hayvansal yani doymuş yağlar olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Rafine karbonhidratlardan uzak durmak yağ yakımına yardımcı olabilir. Rafine karbonhidratlar dediğimiz gıdaların genel olarak glisemik indeksi yüksek olması sebebiyle kan şekerinde dengesizliklere sebebiyet verirler. Bu dengesizlik sizin daha çabuk acıkmanıza yol açacağı için daha fazla yemek yemenize sebep olur. Yapılan araştırmalar yüksek oranda rafine karbonhidrat tüketiminin özellikle bel çevresinde yağlanmaya sebebiyet verdiğini göstermektedir.

Rafine karbonhidratlardan uzaklaşırken onların yerine kompleks karbonhidratları koymalıyız. Kompleks karbonhidratlar, rafine karbonhidratlara oranla çok daha fazla lif içerir ve daha besleyicidirler. Kan şekerini daha dengeli arttırdıklarını için tokluk süresini uzatır ve yağ kaybına yardımcı olurlar.

En iyi sonuçları elde etmek için beslenmenizde yer alan rafine karbonhidratları tam buğday unlu ürünler, kepekli buğday, kinoa, karabuğday, arpa ve yulaf gibi tam tahıllarla değiştirin.

Lif Tüketiminizi Arttırın

Lifler sindirim sisteminin sağlığını korumasının yanı sıra, tokluk hissi yaratarak yağ yakımına yardımcı olan besin bileşenleridir. Çözünür lifler suyu emer ve sindirim sisteminden yavaşça geçerek daha uzun süre tok kalmanıza yardım eder. Tokluk hissi yaratması sebebiyle kilo kontrolü sağlamada yardımcı olur.

Dahası; çözünür lifler bel çevresindeki yağlanma ile savaşmada yardımcı olabilir.

'den fazla yetişkin üzerinde yapılan gözlemsel bir çalışma, çözünür lif alımındaki her 10 gramlık artış için, bel çevresindeki yağ artışının 5 yıllık bir süre içinde %3,7 oranında azaldığını tespit etmiştir.

Diyet lifi mideden ince bağırsağa geçişi sırasında safra kesesinden daha fazla safra salgılanmasına sebep olur. Daha fazla safra salgılanmasından ötürü vücut, safrayı yerine koymak için kandan kolesterolü çekerek yeni safra salgısı üretir. Bu döngü vücudun kolesterol seviyesini dengede tutarak sağlığı geliştirici etki gösterir.

Daha yüksek lif alımı sağlıklı olduğu gibi, düşük kalori alımı ve yağ yakımı sayesinde daha fazla kilo kaybı ile ilişkilendirilebilir. Sağlık otoriterleri günlük alınan her kalori başına 14 gram lif tüketimi önermektedir.

Yağ Yakımı İçin Kalori Açığı Oluşturun

Kilo vermenin ve yağ yakmanın en önemli noktalarından bir tanesi de kalori açığı oluşturmaktır. Günlük aldığınız kalori, günlük harcadığınız kaloriden fazla ise kilo almaya başlarsınız fakat günlük aldığınız kalori, harcadığınız kaloriden az ise kilo kaybetmeye başlarsınız.

Kalori açığı oluştururken dikkat edilmesi gereken nokta günlük alınan enerjinin asla bazal metabolizmanın altına düşmemesi ve vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Eğer günlük aldığınız kaloriyi çok azaltırsanız; makro besin ögeleri bakımından yetersiz beslenebilirsiniz. Beraberinde yağ, kas ve su kaybetmeye başlarsınız ki bu, istediğimiz bir durum değildir.

Alkol Tüketiminizi Sınırlayın

Kırmızı şarap içeriğindeki antioksidanlar sebebi ile ender olarak beslenmede yer alabilirken geri kalan alkollü içecekleri çok fazla tüketmek ciddi sağlık problemlerine yol açar. Özellikle halk arasında da bilinen tabirle ‘’bira göbeği’’ aşırı alkol tüketimine bağlı olarak bel çevresinde yağ birikmesidir. Eğer bel çevrenizdeki yağlardan şikayetçiyseniz alkol tüketiminizi sorgulamanızda fayda var. Bel çevresindeki yağları eritmek istiyorsanız öncelikle alkolü bırakmaktan başlayabilirsiniz.

Su İçmeyi Unutmayın

Su metabolizmanın düzenlenmesinde etkin rol oynar. Vücuda su alınması ile birlikte oluşturulan idrar ve ter vücutta toksin birikimini önler ve yağ yakımına yardımcı olur. Su ihtiyacı da tıpkı beslenme planı gibi kişiye özeldir, herkes için aynı miktarda su tüketin demek doğru olmayacaktır. Kişisel özelliklere, fiziksel aktivitenin şiddeti ve süresine, kişinin yaşadığı coğrafya ve iklime bağlı olarak su ihtiyacı değişse de kilogram başına minimum ml su içmesi gerekmektedir.

Egzersiz anında yağ yakımı sağlamak için egzersizden önce vücudun hidrate olması gerekir. Hidrasyon için egzersizden 2 ila 4 saat öncesinden ml/kg vücut ağırlığına eş değer sıvı hacmi tüketmesini önermektedir. Egzersizden dakika önce ise ml sıvı tüketilip egzersize başlanılması önerilmektedir.

Termojenik Takviyelerden Yardım Alabilirsiniz

Termojenik takviyeler, metabolizmanızı hızlandırmak ve yağ yakımını artırmak için tasarlanmış doğal bileşenler içerir. Kahve (kafein), yeşil çay (kafein- epigallokateşin gallat) ve L-carnitin günümüzde oldukça popüler olan termojenik etkileri amacıyla kullanılan ürünlerdir.

Egzersizden Önce Kahve veya Yeşil Çay İçin

Kahve ve yeşil çay içerisinde bulunan kafein metabolizma hızınızı artırmanıza ve dolaylı yoldan vücudunuzun daha fazla yağ yakmasına yardımcı olabilir. Çalışmalar kafein alımının geçici olarak enerji tüketimini artırabildiğini ve metabolizmayı % oranında artırabildiğini göstermektedir.

Yağ hücrelerinizde, hücreleriniz tarafından enerji olarak kullanılabilecek yağ asitlerini kan dolaşımına salmaya teşvik eden bir hormon olan adrenalin seviyelerini arttırır. Bu sayede metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını tetiklerken, yeşil çay içerisindeki epigallokateşin gallat adrenalin hormonun parçalanmasını yavaşlatarak bu etkinliği arttırır. Minimal düzeyde kilo kaybı ve yağ yakımına etkisi olsa da aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Bu içecekleri tek başına yağ yakımına çok bir etkisi olmaması sebebiyle egzersiz ile kullanılmalıdır.

Stresten Uzak Durun

Stres birçok sağlık probleminin olmasına zemin hazırlamaktadır. Stres durumunda birçok insan aşırı yemek yemeye yönelebilir ve bu durumun fazla kalori alımı ile vücutta yağ birikmesine neden olur.

Stres, böbrek üstü bezlerinden salgılanan, stres hormonu olarak da bilinen kortizol üretimini tetikler. Kortizol hormon seviyesinin vücutta artması başta bel bölgesi olmak üzere vücudun birçok yerine yağ depolanmasına sebep olur. Bu durum yağ yakmanıza engel olur. Araştırmalar, yüksek kortizol seviyelerinin iştahı artırdığını ve bel çevresinde yağ depolanmasını arttırdığını göstermektedir.

Stresten uzaklaşmak için kilo verme süreçlerinde gerçekçi hedefler koyarak kendi üzerimizde baskı kurmamak güzel bir başlangıç olabilir.

Düzenli Uyuyun

Araştırmalar, yeterince uyumayan kişilerin daha fazla kilo alma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Az ve kalitesiz uykunun açlık duygusunu arttırdığını ve buna bağlı olarak besin alımını arttırdığı gözlemlenmiştir.

Herkesin farklı bir uyku miktarına ihtiyacı olmasına rağmen, çoğu çalışma, gece başına en az yedi saat uyku almanın, vücut ağırlığı söz konusu olduğunda en fazla fayda ile ilişkili olduğunu bulmuştur.

Yapılan bir araştırmada 7 saatten az uyuyan insanların kilo almaya daha meyilli olduğu görülmüştür. Gün içerisinde 7 ila 9 saat arasında kalite uyku uyumaya özen gösterin. Bu sayede yağ yakımınıza destek olabilirsiniz.

Sağlıklı bir uyku döngüsünü desteklemek için düzenli bir uyku programına bağlı kalın, kafein alımınızı sınırlayın ve yatmadan önce elektronik cihaz kullanımınızı en aza indirin.

Egzersiz Yapın

Beslenmenizi düzenlediniz, stresten uzaklaştınız, düzenli uyuyorsunuz ama en önemli şeyi unuttunuz: Egzersiz!

Mutlu Olun

Mutlu ruh hali verdiğimiz tüm kararları etkiler. Mutlu ve mutsuz hissetiğiniz zamanlarda kendinizi izleyin, neler yediğinizi gözlemleyin. Birçok insan mutlu olduğunda daha sağlıklı kararlar verir. Mutsuz olduğunda ise tam aksine şekerli gıdalar, kızartılmış gıdalar gibi gıdalara aşırı miktarda yemeye başlar. Bu durum doğal olarak vücutta yağ kaybından ziyade yağ birikmesine sebebiyet verecektir.

Mutsuzluk durumu vücudu strese sokar, uyku düzenini bozar, egzersizden uzaklaştırır. Tüm bunlar bireyi hedefinden uzaklaştırır.

Saydığımız tüm maddeler bir zincirin halkaları gibidir. Birinin eksikliğinde diğerleri de zarar görecektir. Bu maddeler maksimum yağ yakımını desteklemekle birlikte sağlıklı, mutlu, dinç bir yaşamın anahtarıdır.

Diyetisyen Melis Kuşka

Kaynakça

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası