vasilik kayyımlık ücreti / Vesayet Davası ve Vasi Tayini (Atanması) ()

Vasilik Kayyımlık Ücreti

vasilik kayyımlık ücreti

Dilekçe Örnekleri

          Vasilik Nedeni İle Ücret İstemi Dilekçesi

SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE
İZMİR

DAVACI               : Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik No)

VEKİLİ                 : Avukat Adı ve Soyadı

DAVALI                : Hasımsız.

KONUSU              : Vasilik nedeni ile ücret talebi

AÇIKLAMALAR    :

Davacı müvekkilim, küçük …’nin vasisidir. Vesayet altındaki küçüğün malvarlığı epey çeşitli ve fazla miktardadır. Bunların yönetim ve idaresi için müvekkil büyük çaba sarf etmektedir. Ayrıca malvarlığının geliri de hayli yüksek olduğu için, küçüğün malvarlığından yıllık … TL vasilik ücreti verilmesini talep etmekteyiz. Bu nedenle bu davayı açma zarureti hâsıl olmuştur.

DELİLLER                    : Vasilik kararı, tapu kayıtları, hesap özetleri ve her tür delil.

HUKUKİ NEDENLER   : MK. ve ilgili mevzuat

SONUÇ VE İSTEM       : Yukarıda kısaca açıklanan nedenlerle talebimizin kabulü ile, müvekkilime yıllık … TL vasilik ücreti ödenmesine karar verilmesini, davacı vekili olarak saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/…

Davacı Vekili
Avukat Adı ve Soyadı
İmza

Vesayet Nedir?

Vasilik Nedir? Vasi Tayini Nedir?

İçerikte Neler Var ?

Vesayet Altına Alınabilecek Kişiler Kimlerdir?

Vesayeti gerektiren haller, Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiştir. Belirli hallerde, kişinin vesayet altına alınarak bir vasi atanması gereklidir. Vesayet altındaki kişinin hukuki işlem yapma ehliyetleri kısıtlanır. Vesayet kararını veren mahkeme hangi işlemlerin vasi onayıyla yapılabileceğini belirleyecektir. Vesayet makamları, vasi, kayyım ve vesayet daireleri olarak kanunda sayılmıştır. Görevlerini yerine getirirken vesayeti gerektiren bir halin mevcut olduğunu öğrenen nüfus memurları, idari makamlar, noterler ve mahkemeler bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmekle yükümlüdür.

Velayet altında bulunmayan küçükler ile aşağıda belirttiğimiz özel sebepleri nedeniyle kendi işlerini göremeyen yada görmesinde sakınca bulunan kişilerin özellikle maddi menfaatlerinin korunması ve günlük hayattaki işlerinin yürütülebilmesi amacıyla mahkeme tarafından kişinin kısıtlanmasına yönelik bir hukuki kurumdur.

Vesayet Makamı Neresidir?

Kanunlarımızda vesayet kurumunu düzenlerken, vasi ataması, gözetmesi, kontrol ile gerekli hallerde müdahale yetkisi verilmiştir.

Medeni Kanunumuzda Vesayet Makamı Sulh Hukuk Mahkemesi, Denetim Makamı ise Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Vasi Nedir? 

Erzincan Avukat -Vasilik Nedir? Vasi Tayini Nedir?

Vasi, türk Medeni Kanunu’nun maddesi vasiyi tanımlamaktadır. Buna göre vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.

Vasi olarak atanan kişi mahkeme tarafından düzenlenecek belgeyle kısıtlı kişi adına resmi kurum ve kuruluşlarda, bankalarda işlemler yapabilir, kısıtlı kişinin mal varlığını yönetebilir. Vasilik yapan kişi, tüm iş ve işlemlerde kısıtlının menfaatlerini korumakla yükümlüdür.

Türk Ceza Kanunu’na ve yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre vasilik görevi kamu görevi niteliğindedir ve bu görevle ilgili suçlar kamu görevlisi tarafından işlenmiş suçlardan kabul edilir.

Vasi Davası Nasıl Açılır?

Vasi tayin eden kişi akıl hastası olmuş ve  kendi kararlarını veremeyecek durumda yakın akrabaları tarafından talep edilmesi durumunda vesayet makamı kısıtlıysa vasi tayini işlemleri yapılabilmektedir. Bu konuda öncelikle mahkemeye başvuru yapılması funduszeue.info başvurunun avukat vasıtasıyla yapılması hem süreci hızlandırır hem de menfaatinize olur.

Vasi davası haklı bir sebepler bulunmadıkça, vesayet makamı, vesayet altına alınmasına karar verilecek şahsın ilk olarak eşini veya yakın akrabalarından, vasilik şartlarına haiz olması durumunda görev verilir.

Vasi kural olarak küçüklük ve kısıtlılık nedeniyle vesayet altına alınan kişilere atanması gereken kişilerdir.

Örneğin velayet altında olmayan küçüğe vasi atanmasına ya da kanunda belirtilen şartlar altında bulunan büyüklere de kısıtlama kararı verilebilinir.

Vasi Davası Nerede Açılır

Vasilik veya vesayet altına alınma davaları Sulh hukuk mahkemesinde açılır. Vasilik davasında görevli mahkeme Sulh mahkemesidir.

Dava vesayet altına alınacak kişinin ikamet ettiği yerleşim yeri adresi yetkilidir. Örneğin Erzincan&#;da oturan bir kısıtlı için açılacak dava Erzincan Adliyesinde ki Sulh hukuk Mahkemesinde Açılır. Vasi davası nasıl açılır ve dava dilekçesi hakkında Erzincan avukat ve danışmanlık alınması yararınıza olacaktır.

Kısıtlılık ve Vasi Kararı Nasıl Verilir?

Vasilik veya kısıtlılık konusunda Sulh Hukuk Mahkemelerine dava açılabilmektedir. Mahkeme öncelikle kişinin akıl yeterliliğinin yerinde olup olmadığı konusunda tespitini yapmak istemektedir. Ancak başvuru öncesinde kişinin yakını tam teşekküllü bir hastaneden bu durumu belgeleyen bir rapor alması durumunda, mahkeme buna da itiraz edebilmektedir.

Şüpheli durumlar veya farklı gerekçeler ile mahkeme buna itibar etmez ise kendi belirlediği bir tam teşekküllü hastaneye göndererek raporun alınmasını isteyebilmektedir.

Hastanenin göndereceği rapora göre de kısıtlama konusunda bir karar verebilmektedir. Başvuru konusunda dilekçenin verilmesinden sonra mahkeme eğer varsa içerisinde kısıtlamaya ait sağlık raporunu inceler.

Bu raporu yeterli görmesi durumunda rapora dayanarak kısıtlama konusunda kararını verir. Kısıtlama kararının verilmesinden sonra kişinin yapmış olduğu her işlem artık geçersiz olmaktadır.

İhtiyaç durulması durumunda vasi atanması konusunda birden fazla vasinin atanması mümkündür. Malların yönetimi gibi bir durum olması durumunda kayyım atanabilmektedir. Bu durumda o şirketler tedbir aşamasına girmektedir. Şirketin yönetimini yapabilecek bilgi ve donanıma sahip olan kişilerin kayyım olarak atanması gerekmektedir.

Vesayeti Gerektiren Haller Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu kısıtlanması gereken kişilerle ilgili vesayeti gerektiren halleri şu şekilde düzenlemiştir:

  • Yaş küçüklüğü,
  • Kısıtlama,
  • Özgürlüğü bağlayıcı ceza,
  • Kişinin kendi isteği

Yaş Küçüklüğü Nedeniyle Vesayet Nedir?

Türk Medeni Kanunu’nun maddesine göre velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır.

Yani anne-babası yada atanmış bir velisi olmayan küçükler kanunen vesayet altına alınması gerekmektedir. Görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir hâlin varlığını öğrenen nüfus memurları, idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.

Kısıtlanma Nedeniyle Vesayet Nedir?

I. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı

TMK’nın maddesine göre akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır. Özellikle akli melekeleri tam olarak yerinde olmayan engelli olan kişiler açılacak vasilik davasında mahkeme kararıyla kısıtlanabilmektedir.

Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınmayı gerekli kılan bir durumun varlığını öğrenen idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.

II. Savurganlık, alkol veya uyuşturucu Madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim

TMK maddesine göre savurganlığı, alkol veya uyuşturucu Madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya
malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.

Bu gerekçeyle de vasi atanabilmesi için vasilik davası açılması gerekmektedir.

III. Özgürlüğü bağlayıcı ceza

Kanun’un maddesine göre bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olan her ergin kısıtlanır.
Cezayı yerine getirmekle görevli makam, böyle bir hükümlünün cezasını çekmeye başladığını, kendisine vasi atanmak üzere hemen yetkili vesayet makamına bildirmekle yükümlüdür. Yani kesinleşmiş bir cezanın varlığı halinde ceza mahkemesi durumu derhal ilgili mahkemeye bildirmekle yükümlüdür.

IV. İstek üzerine 

Kanunun maddesinde yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat eden her ergin kısıtlanmasını isteyebilir.

Günlük hayatta fiziksel engelli vatandaşlar ile yaşlıların işlerinin yürütülebilmesi için sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.

Kimler Vasi Olarak Atanabilir?

Vesayet makamı yani Sulh Hukuk Mahkemesi, vasi olarak atandığında vasilik görevini yapabilecek yetenekte olan bir ergini vasi olarak atar.
Gereken durumlarda, bu görevi birlikte veya vesayet makamı tarafından belirlenen yetkileri uyarınca ayrı ayrı yerine getirmek üzere birden çok vasi atanabilir. Rızaları bulunmadıkça birden çok kimse vesayeti birlikte yürütmekle görevlendirilemez.

Vasi atanmasında Kanun’un belirlediği bazı kişiler önceliklidir. Eşler ve hısım akraba diğer kişilere kıyasla öncelikle değerlendirilmelidir. Haklı sebepler engel olmadıkça, vesayet makamı, vesayet altına alınacak kişinin öncelikle eşini veya yakın hısımlarından birini, vasilik koşullarına sahip olmaları kaydıyla bu göreve atar. Bu atamada yerleşim yerlerinin yakınlığı ve kişisel ilişkiler de göz önünde tutulur.

Ayrıca haklı sebepler engel olmadıkça, vasiliğe, vesayet altına alınacak kişinin ya da ana veya babasının gösterdiği kimse atanır.

Vasiliğe Engel Olan Sebepler Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu’na göre vasi olamayacak kişiler şunlardır:

1. Kısıtlılar,
2. Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler,
3. Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla
aralarında düşmanlık bulunanlar,
4. İlgili vesayet daireleri hâkimleri.

Vasilik / Vesayet Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Neresidir?

Vasilik davası yada vesayet davası, kısıtlanacak kişinin ikamet ettiği yerleşim yerindeki mahkemede açılması gerekmektedir. Vasilik davası yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesinde görülecektir.

Noterden yada başka bir kurumdan vasilik kararı verilmesi mümkün değildir. Bu karar yalnızca mahkeme tarafından verilecektir.

Vasilikte Görev Süresi Ne Kadardır?

Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Vasi Tayinine Nasıl İtiraz Edilir?

Mahkeme öncelikli olarak vesayet altına alınacak kişinin yakınlarını vasilik şartlarına sahip olması halinde bu göreve atar. Haklı sebepler engel olmadıkça, vasiliğe vesayete altına alınacak kişinin ya da anne babasının gösterdiği kimse atanır. Ancak vesayet altına alınacak kişinin bir yakını bulunmadığı ya da yakınları ile vasi arasında menfaat uyuşmazlığı olduğu takdirde mahkeme vasi altına alınacak kişiyi tanımayan üçüncü bir kişiyi de vasi olarak tayin edebilir. Bu durumda sıkça gördüğümüz üzere vasi tayinine itiraz söz konusu olacaktır.

Kural olarak vesayet altına alınacak kimse ile aynı yerleşim yerinde oturanlar vasiliğe atandığı takdirde bu görevi kabul etmek zorundadır. Dikkat edilirse burada “aynı yerleşim yeri” ibaresi kullanılmıştır. Dolayısıyla vesayet altına alınacak kişi ile vasi olarak tayin edilen kişi örneğin farklı illerde ise vasi tayin edilen kişinin kabul yükümlülüğü yoktur. Aynı zamanda vasiliğe engel ya da vasilikten kaçınacak bir durumun söz konusu olması halinde vasi tayin edilen kişi vesayet makamına itirazda bulunabilir.

“Vasiliğe atanan kişi, bu durumun kendisine tebliğinden başlayarak 10 gün içinde vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir. İlgili olan herkes, vasinin atandığını öğrendiği tarihten başlayarak 10 gün içinde atamanın kanuna aykırı olduğunu ileri sürebilir. Vesayet makamı vasilikten kaçınma veya itiraz sebebini yerinde görürse yeni bir vasi atar; yerinde görmediği takdirde, bu konudaki görüşü ile birlikte gerekli kararı vermek üzere durumu denetim makamına bildirir.”

Vasilik Görevinin Sona Ermesi

Medeni Kanun md. ’ya göre; vasinin görev süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Sürenin bitimi halinde vesayet makamı, vesayet altındaki kişinin menfaatini göz önüne alarak vasinin görevini ikişer yıl daha uzatabilir. Toplam 4 yıl dolduğu takdirde vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

  • Vasiliğe engel bir durum olduğu takdirde vasi görevinden çekilmek zorundadır.
  • Vasi bir kaçınma sebebi ortaya çıktığı takdirde sürenin bitiminden önce görevinden alınmasını isteyebilir.
  • Vasinin fiil ehliyetini yitirmesi halinde vasilik görevi sona erer.
  • Vasi, görevini ağır surette savsaklar, yetkilerini kötüye kullanır veya güveni sarsıcı davranışlarda bulunur ya da borç ödemede acze düşerse, vesayet makamı tarafından görevden alınır.
  • Ayırt etme gücüne sahip olan vesayet altındaki kişi veya her ilgili, vasinin görevden alınmasını isteyebilir. Görevden alınmayı gerektiren sebebin varlığını başka bir yoldan öğrenen vesayet makamı, vasiyi re’sen görevden almakla yükümlüdür.

Vasilik Ücreti Nedir?

Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir. Vasilik maaşı yada vasilik ücreti olarak adlandırılan bu ücret zorunlu değildir. Vasi herhangi bir bedel almaksızın da görevini ifa edebilecektir.

Daha fazla makale için tıklayınız.

-Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi

Tanıma ve Tenfiz Davası Nasıl Açılır?

Erzincan Boşanma Avukatı

Vesayet ve Vasi Tayini (Atanmas&#;)

Kimlere Vasi Tayininde Bulunulabilir?

Türk Medeni Kanunu’nun maddesi ile maddesi aras&#;nda vesayeti gerektiren haller düzenlenmi&#;tir. Vasi atanmas&#;n&#;n istek üzerine veya gerekli oldu&#;u hallerde atanmaktad&#;r.

Re&#;it Olmayan, Ya&#; Küçüklü&#;ü Nedeniyle

Çocu&#;un velayet hakk&#;, evlilik süresince ortak olarak anne ve babadad&#;r. Taraflar&#;n bo&#;anma sürecine girmesi halinde veya birisinin ölümü halinde ise velayet hakk&#; taraflardan birisinde olacakt&#;r. Ancak taraflar&#;n her ikisinin velayeti ortak olarak kullanmas&#; veya taraflardan birisinin velayet hakk&#;n&#; kullan&#;rken çocu&#;un menfaatine göre vasi atanmas&#; yönünde karar verilmesi talebinde bulunulabilecektir.

Velayet hakk&#; bulunmayan küçük, vesayet alt&#;na al&#;nacakt&#;r. Vesayet halini gerektiren durumlar&#;n olu&#;mas&#; halinde nüfus memurlar&#;, idari makamlar, noterler ve mahkemeler, hemen yetkili vesayet makam&#;na durumu bildireceklerdir. (TMK madde )

Vesayet, küçü&#;ün ergin olmas&#; halinde kendili&#;inden sona erecektir, herhangi bir yere ba&#;vuruda bulunulmas&#; gerekmemektedir. Mahkeme ya&#; küçüklü&#;ü nedeniyle vasi atanmas&#; yönünde karar vermi&#; ise küçü&#;ün hangi tarihte ergin olaca&#;&#;na dair bilgi hükümde de yer alacakt&#;r. (TMK madde )

Ak&#;l Hastal&#;&#;&#; veya Ak&#;l Zay&#;fl&#;&#;&#; (Zihinsel Engelli Vasi Tayini)

Ki&#;inin ak&#;l hastas&#; veya ak&#;l zay&#;fl&#;&#;&#; nedeniyle;

  • &#;&#;lerini görememesi,
  • Bak&#;m&#; için sürekli yard&#;m gerekmesi ya da
  • Ba&#;kalar&#;n&#;n güvenli&#;ini tehlikeye sokmas&#; halinde her ergin hakk&#;nda vasi atanmas&#; yönünde karar verilece&#;i hüküm alt&#;na al&#;nm&#;&#;t&#;r. (TMK madde )

Ak&#;l hastal&#;&#;&#; veya ak&#;l zay&#;fl&#;&#;&#; nedeniyle verilecek vasi atanmas&#; karar&#;nda sulh hukuk mahkemesi taraf&#;ndan rapor al&#;nmadan verilmeyecektir. 

Ki&#;inin ak&#;l hastal&#;&#;&#; veya zay&#;fl&#;&#;&#;n&#;n kendi ihtiyaçlar&#;n&#; kar&#;&#;lamayacak durumda olup olmad&#;&#;&#;na dair resmi sa&#;l&#;k kurulu raporu al&#;nmas&#; gerekmektedir. Ayr&#;ca hakim, karar vermeden önce k&#;s&#;tlama karar&#; verilecek olan ki&#;iyi mahkeme huzurunda dinleyebilir. (TMK madde /2)

Ak&#;l hastal&#;&#;&#; veya ak&#;l zay&#;fl&#;&#;&#;na dair nedenin ortadan kalm&#;&#; olmas&#; ve mahkeme karar&#;yla resmi sa&#;l&#;k kurulu raporuyla kesinle&#;mesi halinde vesayetin kald&#;r&#;lmas&#; yönünde karar verilebilecektir. (TMK madde )

Savurganl&#;k, Alkol veya Uyu&#;turucu Madde Ba&#;&#;ml&#;l&#;&#;&#;, Kötü Ya&#;am Tarz&#;, Kötü Yönetim

Kendisini veya ailesini darl&#;k veya yoksullu&#;a dü&#;ürme tehlikesinde olmas&#; ve bu yüzden devaml&#; korunmaya ve bak&#;ma muhtaç olmas&#; veya ba&#;kalar&#;n&#;n güvenli&#;ini tehdit etmesiyle;

  • Savurganl&#;k,
  • Alkol veya uyu&#;turucu madde ba&#;&#;ml&#;l&#;&#;&#;,
  • Kötü ya&#;am tarz&#;,
  • Kötü yönetim nedenlerine dayan&#;larak k&#;s&#;tlama karar&#; istenebilece&#;i hüküm alt&#;na al&#;nm&#;&#;t&#;r. (TMK madde )

Bu nedenlere dayanarak vasi atanmas&#; talepli dava aç&#;lmas&#; halinde, mahkeme, k&#;s&#;tlama karar&#; verilmeden k&#;s&#;tlama istenilen ki&#;iyi dinlemeden karar veremeyecektir. (TMK madde /1)

Hürriyeti Ba&#;lay&#;c&#; Ceza Alma

1 y&#;l veya daha uzun süreli özgürlü&#;ü ba&#;lay&#;c&#; ceza almas&#; halinde k&#;s&#;tlanacakt&#;r. Karar verilmesi halinde ceza infaz&#;n&#; yerine getirmekle yükümlü olan makam, ceza alan kimseye vasi atanmas&#; için yetkili vesayet makam&#;na bildirmelidir. (TMK madde )

Ancak ki&#;inin hapis halinin sona ermesi ile vesayet karar&#; kendili&#;inden sona erecektir (TMK madde ). Vesayet makam&#;n&#;n kald&#;rmaya ba&#;l&#; karar&#; için ba&#;vuruda bulunulmas&#; gerekmeyecektir.

Kendi &#;ste&#;i ile Vasi Atanmas&#; Talebi

Belli nedenlere dayanarak kendi i&#;lerini yerine gerekti&#;i gibi yönetemedi&#;ini ispat etmesi halinde k&#;s&#;tlama karar&#; isteminde bulunabilecektir. Türk Medeni Kanunu’nun maddesinde;

  • Ya&#;l&#;l&#;&#;&#;,
  • Engelli&#;i,
  • Deneyimsizli&#;i veya
  • A&#;&#;r hastal&#;&#;&#; sebebiyle i&#;lerini yönetemedi&#;ini belirterek k&#;s&#;tlama karar&#;n&#;n verilebilece&#;i hüküm alt&#;na al&#;nm&#;&#;t&#;r.

Ya&#;l&#;lara Vasi Tayini

Ya&#;l&#;larda ve özellikle alzheimer, demans gibi hastal&#;klara sahip olduklar&#;nda ba&#;kalar&#;na muhtaç ve kendi i&#;lerini gere&#;i gibi yönetemedi&#;i zaman k&#;s&#;tlanmas&#; talepli dava aç&#;labilir. Mahkeme taraf&#;ndan ki&#;inin k&#;s&#;tlanmas&#;na dair gerek olup olmad&#;&#;&#;na dair de&#;erlendirme yap&#;lacak ve tam te&#;ekküllü bir hastaneden sa&#;l&#;k kurulu raporu al&#;nmas&#; talebinde bulunacakt&#;r.

Kimler Vasi Olarak Atanabilir?

Türk Medeni Kanunu’nun vasinin atanmas&#;na dair ko&#;ullar düzenlenmi&#;tir:

  • Ergin olmal&#;d&#;r,
  • Engelli veya k&#;s&#;tl&#; olmamas&#;,
  • Vasili&#;e zaman ay&#;rabilecek birisi olmal&#;,
  • Ayr&#;ca hakl&#; sebepler engel olmad&#;kça öncelikle e&#; veya yak&#;n h&#;s&#;mlar&#;ndan birini göreve atayabilecektir.

Kimler Vasi Olamaz?

Türk Medeni Kanunu’nun maddesinde vasi olamayacak ki&#;iler belirtilmi&#;tir:

  • K&#;s&#;tl&#;lar,
  • Kamu hizmetinden yasakl&#;lar ve haysiyetsiz hayat sürenler,
  • Menfaati kendisine vasi atanacak ki&#;iyle çat&#;&#;acak veya aralar&#;nda husumet bulunanlar,
  • &#;lgili vesayet daireleri hakimleri vasi olamayacakt&#;r.

Vesayet ve Vasi Tayini (Atanmas&#;) Davas&#; &#;artlar&#;

  • Öncelikle vasi tayini talebinde bulunacak ki&#;inin Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun dava dilekçesi düzenlemelidir. Dilekçede k&#;s&#;tlama karar&#; getirilecek ki&#;i ad&#;na neden vasi atanmas&#; gerekti&#;ine dair sebebini ve delilini de belirtmelidir.
  • K&#;s&#;tlama karar&#; talebinde bulunulmas&#; için görevli mahkeme olan sulh hukuk mahkemesinde, küçük veya k&#;s&#;tl&#;n&#;n yerle&#;im yerinde dava aç&#;lmas&#; dava sürecini uzatmamak ad&#;na önemlidir.

Vesayet ve Vasi Tayini (Atanmas&#;) Davas&#; Harç

Dava açarken kanunen ödenmesi gereken harç ve masraflar bulunmaktad&#;r. Dava açarken davac&#; bilirki&#;i, tan&#;k gibi delillere dayan&#;yor ise mahkemeye masraflar&#; da yat&#;rmal&#;d&#;r. Vasi atanmas&#; talebiyle aç&#;lacak davalarda harç, maktu harçt&#;r. Her y&#;l yay&#;nlanan Yarg&#; Ücretleri Tarifesi’nde belirtilen maktu harç, dava açarken yat&#;r&#;lmal&#;d&#;r.

Vesayet ve Vasi Tayini (Atanmas&#;) Davas&#; Kamu Düzeni

Davada taraf te&#;kilinin sa&#;lanmas&#; konusu dava &#;art&#; olup kamu düzeninden ileri gelmektedir. Bo&#;anma davas&#; açan bir kimsenin ak&#;l hastas&#; oldu&#;u iddia ediliyor ise mahkeme taraf&#;ndan ak&#;l hastal&#;&#;&#;na dair ara&#;t&#;rma yap&#;lmas&#; ve vasi atanmas&#;na gerek olup olmad&#;&#;&#;na dair sulh hukuk mahkemesine ba&#;vuruda bulunmas&#; gerekmektedir. Sa&#;l&#;k kurulundan gelecek rapora göre, ay&#;rt etme gücü yok ve tedavi ile iyile&#;emeyecek bir düzeyde hastal&#;&#;&#; var ise mutlaka vasi atanmas&#; gerekmektedir. Taraf te&#;kili sa&#;lanmadan mahkeme taraf&#;ndan hüküm kurulamayacakt&#;r.

Noterden Vasi Tayini

Vasi tayin edilmesi ancak mahkeme karar&#; ile mümkündür. Yer bak&#;m&#;ndan yetkili ve görevli mahkeme taraf&#;ndan küçük veya k&#;s&#;tl&#;lara vasi atanmas&#; yap&#;lacakt&#;r, noterden vasi tayini etme olmamaktad&#;r.

Vasinin Bo&#;anma Davas&#; Açmas&#;

Türk Medeni Kanunu’nun maddesinin 8. f&#;kras&#;nda, vasinin dava açmada vesayet makam&#;n&#;n izni olmas&#; gerekti&#;ini belirtmi&#;tir. Kendisine vasi atanan ki&#;i, hangi bo&#;anma nedeni veya bo&#;anma türü olursa olsun dava açma ehliyeti olmad&#;&#;&#;ndan dava açamayacakt&#;r. Bo&#;anma davas&#; açmadan önce vasinin vesayet makam&#;ndan izin almas&#; gerekmektedir.

Vesayet ve Vasi Tayini (Atanmas&#;) Davas&#; Hangi Mahkemede Aç&#;l&#;r?

Vesayet ve vasi tayini davas&#;nda görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemesinde aç&#;lacakt&#;r.

Vesayet ve Vasi Tayini (Atanmas&#;) Davas&#; Yetkili Mahkeme

Vasi tayini davas&#;nda yetkili mahkeme, küçü&#;ün veya k&#;s&#;tl&#;n&#;n yerle&#;im yerindeki mahkemedir. (TMK madde )

Vesayet ve Vasi Tayini (Atanmas&#;) Davas&#; Ne Kadar Sürer?

Vasi tayininde bulunma talepli davan&#;n ne kadar sürede sona erece&#;ine dair kesin bir süre vermek mümkün de&#;ildir. Dava süresi mahkemenin i&#; ve dosya yo&#;unlu&#;una, duru&#;ma günü belirleme aral&#;&#;&#;n&#;n uzunlu&#;u, delillerin toplanma a&#;amas&#; gibi birçok etkenden etkilenmektedir.

Vasi tayini davas&#;nda da, vasi atanmas&#; istenilen ki&#;iye dair toplan&#;lmas&#; gereken belgeler veya rapor talepleri bulunacakt&#;r. Bu nedenle sürece dair kesin bir &#;ey söylenemeyecektir.

Vesayet ve Vasi Tayini (Atanmas&#;) Davas&#; Vekalet Ücreti

Her davan&#;n konusu, aç&#;laca&#;&#; il, masraf&#; ve süreci gibi durumlar dava vekalet ücretinde de de&#;i&#;kenlik göstermektedir. Türkiye Barolar Birli&#;i taraf&#;ndan her y&#;l Avukatl&#;k Asgari Ücret Tarifesi yay&#;nlanmaktad&#;r; avukat, tarifede belirtilen vekalet ücretin alt&#;nda dava alamayacakt&#;r. Tüm ko&#;ullar de&#;erlendirilerek vasi atanmas&#; talebiyle aç&#;lacak dava vekalet ücreti, vekil ile müvekkil aras&#;nda belirlenebilir. 

Vesayet ve Vasi Tayini (Atanmas&#;) &#;stemi Dava Dilekçe Örne&#;i

&#;STANBUL (   ). SULH HUKUK MAHKEMES&#;NE

DAVACI: Ad Soyad (TC Kimlik No:…)

Adres

VEK&#;L&#;: Av. Ad Soyad

DAVALI: Has&#;ms&#;z

KONU: Vasi atanmas&#; talepli dava dilekçesidir.

KEND&#;S&#;NE VAS&#; TAY&#;N&#; &#;STEN&#;LEN: Ad Soyad

AÇIKLAMALAR:

1-) Kendisine vasi tayini istenilen … do&#;umludur, ileri derecede ak&#;l hastal&#;&#;&#; bulunmaktad&#;r. Kendisi davac&#; müvekkilin o&#;ludur. Kendisine psikotik bozuklu&#;u te&#;hisi konulmu&#; olup ilgili hastal&#;&#;a dair rapor dilekçe ekinde sunuludur.

2-) Davac&#;n&#;n o&#;lu sürekli nöbetler geçirmekte ve ay&#;rt etme gücü tedavi ile iyile&#;emeyecek düzeye gelmi&#;tir. Bu nedenle davac&#; annesi, o&#;lunun tük bak&#;m ve ihtiyaçlar&#;n&#; kar&#;&#;lamaktad&#;r. Bilincinin yerinde olmamas&#; nedeniyle davac&#;n&#;n o&#;lu banka, devlet i&#;leri gibi i&#;lemlerini yerine getirememekte davac&#; annesi, o&#;lunun hak kayb&#;na u&#;ramamas&#; ad&#;na kendisini vasi tayini olarak atamak istemektedir.

3-) Tüm bu nedenlerle davac&#; müvekkilin annesi, o&#;lu ad&#;na vasi tayin edebilmesi için mahkemenize müracaat etme zorunlulu&#;u has&#;l olmu&#;tur.

HUKUK&#; SEBEPLER: TMK, TBK, HMK ve ilgili her türlü mevzuat.

HUKUK&#; DEL&#;LLER: Nüfus kay&#;t örne&#;i, … Hastanesi sa&#;l&#;k raporu, nüfus kimlik kart&#; sureti, bilirki&#;i, tan&#;k ve ilgili her türlü delil.

SONUÇ ve &#;STEM: Yukar&#;da aç&#;klanan gerekçeler ve nedenlerle, davac&#;n&#;n o&#;lu ad&#;na k&#;s&#;tlama, davac&#; müvekkil ad&#;na vasi atanmas&#;na karar verilmesini sayg&#;lar&#;mla talep ederim.

Davac&#; Vekili

Av. Ad Soyad

&#;mza

Vesayet ve Vasi Tayini (Atanmas&#;) &#;stemi Dava Dilekçe Örne&#;i

&#;STANBUL (    ). ASL&#;YE HUKUK MAHKEMES&#;NE

DAVACI: Ad Soyad (TC Kimlik No: …)

Adres

VEK&#;L&#;: Av. Ad Soyad

Adres

DAVALI: Nüfus Müdürlü&#;ü

KONU: &#;sim de&#;i&#;tirme talepli dava dilekçesidir.

AÇIKLAMALAR:

1-) Nüfus kayd&#;nda müvekkilin ad&#; “Hülya” olarak geçmektedir, ancak kimli&#;inde yaz&#;l&#; olan isim yaln&#;zca kimli&#;inde geçmektedir. Çocuklu&#;umdan bu yana müvekkilin ailesi, sosyal çevresi “Rüya” olarak bilmektedir.

2-) Müvekkil resmi kurumlarda yapt&#;&#;&#; ba&#;vurular ve i&#;lemleri esnas&#;nda al&#;&#;k&#;n olmad&#;&#;&#; ve kullanmad&#;&#;&#; kimlik ismiyle hitap edilmekte oldu&#;undan kar&#;&#;&#;kl&#;k ya&#;amaktad&#;r. Yarg&#;tay&#;n yerle&#;mi&#; uygulamalar&#;nda nüfusta görünen ad&#;n yetersiz oldu&#;u, nüfusta geçen addan ba&#;ka bir ad ile bilinip tan&#;nmas&#;yla ad de&#;i&#;tirme talebi için yeterli sebep olarak görmektedir.

3-) Müvekkil, sosyal ya&#;amda bilinip tan&#;nd&#;&#;&#; ismiyle tan&#;nm&#;&#; oldu&#;undan kullanmak istedi&#;i isim olan “Rüya” olarak de&#;i&#;tirmek istemektedir. Müvekkilin talebinin kabulü ile isim de&#;i&#;tirme talebinin kabulü yönünde karar verilmesini vekaleten talep ederim.

HUKUK&#; SEBEPLER: TMK, Nüfus Kanunu ve ilgili her türlü yasal mevzuat.

HUKUK&#; DEL&#;LLER: Nüfus kayd&#;, nüfus cüzdan&#; fotokopisi, tan&#;klar ve her türlü yasal delil. 

SONUÇ ve &#;STEM: Yukar&#;da aç&#;klanan ve gerekçelendirilen nedenlerle, müvekkilin nüfus kayd&#;nda geçerli olan “Hülya” isminin “Rüya” olarak de&#;i&#;tirilmesine karar verilmesini vekaleten talep ederim.

Davac&#; Vekili

Av. Ad Soyad

&#;mza

Vesayet ve Vasi Tayini (Atanmas&#;) Davas&#; Yarg&#;tay Kararlar&#;

Psikotik Bozuklu&#;u Olan E&#;e Vasi Atanmas&#;

Davac&#; taraf&#;ndan aile mahkemesinde evlenmenin iptali davas&#; aç&#;lm&#;&#;t&#;r. Davac&#; erkek, daval&#;yla yapm&#;&#; oldu&#;u evlili&#;ini daval&#;n&#;n ak&#;l hastal&#;&#;&#;na dayal&#; mutlak butlan sebebini ileri sürerek evlenmenin iptalini istemi&#;tir. Mahkeme daval&#; kad&#;n hakk&#;nda rapor düzenlenmesini istemi&#; ve Adli T&#;p Kurumu 4. &#;htisas Kurulu taraf&#;ndan verilen raporda, daval&#; kad&#;n olaylar&#; kavray&#;p sa&#;l&#;kl&#; sonuca varabilme yetene&#;ini ortadan kald&#;racak derecede psikotik bozukluk denilen hastal&#;k oldu&#;u saptanm&#;&#;t&#;r. Daval&#; kad&#;n&#;n bu hastal&#;&#;&#;n&#;n geçici olmad&#;&#;&#;, sürekli oldu&#;u ve belirtilerinin devam etmesi ile ay&#;rt etme gücünü kazanmad&#;&#;&#; belirtilmi&#;tir. Mahkeme, ilgili raporu gerekçe göstererek kurmu&#; oldu&#;u davan&#;n kabulüne kar&#;&#;l&#;k daval&#; kad&#;n taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunmu&#;tur.

Yarg&#;tay, dosya incelemesinde dava &#;art&#;n&#;n dava ehliyetine sahip olmas&#; konusunun kamu düzeniyle ilgili oldu&#;unu belirtmi&#;tir. Bu nedenle mahkeme taraf&#;ndan daval&#; kad&#;n hakk&#;nda sulh hukuk mahkemesine ihbarda bulunarak daval&#; için vasi tayini atanmas&#;n&#; sa&#;layarak ihbarda bulunulmas&#; vasi atanmas&#;n&#;n sa&#;lanmas&#;, vasiye yöneltilmesi ve tüm deliller ile birlikte karar verilmesi gerekmektedir. Daval&#;n&#;n taraf te&#;kili sa&#;lanmadan, savunma hakk&#; k&#;s&#;tlanm&#;&#; oldu&#;undan kanuna ayk&#;r&#; kurulan hüküm kar&#;&#;s&#;nda bozma karar&#; verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay 2. Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Ak&#;l Zay&#;fl&#;&#;&#; Nedeniyle Vasi Atanmas&#; Gereklili&#;i

Mahkeme taraf&#;ndan daval&#; K. davac&#; kad&#;na vasi atanmas&#;n&#;n gerekip gerekmedi&#;i konusunda ilgili üniversiteye sevk etmi&#; ve kad&#;n&#;n ak&#;l zay&#;fl&#;&#;&#; bulundu&#;u, iyile&#;menin de mümkün olmamas&#; nedeniyle vasi atanmas&#; gerekti&#;ini belirtmi&#;tir. Ancak … Sulh Hukuk Mahkemesinin vesayet dosyas&#;nda, daval&#; kad&#;n&#;n duygudurum bozuklu&#;u oldu&#;una dair tan&#; konularak vasi tayini atanmas&#;na ihtiyaç olmad&#;&#;&#;n&#; belirtmi&#;tir. Taraflar aras&#;nda aile mahkemesinde bo&#;anma davas&#; görülmü&#;, mahkemenin kurmu&#; oldu&#;u hükme kar&#;&#;l&#;k temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur.

Yarg&#;tay, dosya incelemesinde her iki raporun çeli&#;kili oldu&#;unu, çeli&#;kinin giderilmesi ad&#;na mahkeme taraf&#;ndan Adli T&#;p Kurumuna daval&#; kad&#;n&#;n tekrardan sevk edilmesi gerekti&#;ini belirtmi&#;tir. Tüm bu nedenlerle mahkeme taraf&#;ndan kurulan hüküm kanuna ayk&#;r&#; oldu&#;undan bozma yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay 2. Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Uyu&#;turucu veya Uyar&#;c&#; Madde &#;mal ve Ticareti Suçundan Hükümlüye

Aile mahkemesi s&#;fat&#;yla görülen bo&#;anma davas&#;nda karar verilmi&#;, hüküm daval&#; erkek taraf&#;ndan temyiz edilmi&#;tir. Yarg&#;tay taraf&#;ndan gerçekle&#;tirilen dosya incelemesinde daval&#;n&#;n a&#;&#;r ceza mahkemesinde uyu&#;turucu veya uyar&#;c&#; madde imal ve ticareti suçundan 8 y&#;l hapis cezas&#; ile cezaland&#;r&#;lmas&#;na karar verildi&#;ini tespit etmi&#;tir. &#;lgili karar kesinle&#;mi&#; oldu&#;undan cezaevinde hükümlü oldu&#;u anla&#;&#;lm&#;&#;t&#;r. Türk Medeni Kanunu’nun maddesine göre 1 y&#;l veya uzun süreli özgürlü&#;ü ba&#;lay&#;c&#; cezaya mahkum olan erginin k&#;s&#;tlan&#;r hükmünü haiz oldu&#;undan daval&#;y&#; temsil etmek üzere vasi atanmas&#; için vesayet makam&#;na ihbarda bulunulmas&#; gerekti&#;i belirtilmi&#;tir. Mahkemenin usule ayk&#;r&#; olmas&#; nedeniyle bozma yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay 2. Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Vasinin Temyiz Ba&#;vurusunda Bulunmamas&#;

Taraflar aras&#;nda aile mahkemesinde bo&#;anma davas&#; görülmü&#;tür. Davan&#;n aç&#;lmas&#;ndan 8 ay sonra daval&#; cezaevine girmi&#;, vasi atanmas&#; için sulh hukuk mahkemesine ihbarda bulunulmu&#;tur. Ancak yarg&#;lama esnas&#;nda daval&#; vekili vekillikten istifa etmi&#; olmas&#;na ra&#;men gerekçeli karar vekile tebli&#; edilmi&#;, vekillik görevi son bulmas&#;na ra&#;men temyizde bulunmu&#;tur. Mahkeme taraf&#;ndan kurulan hükme kar&#;&#;l&#;k daval&#; erkek taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur.

Yarg&#;tay, dosya incelemesinde vekalet görevi son bulan avukat&#;n temyiz isteminde bulunmas&#;, vasiye dilekçenin gönderilmesine ra&#;men vasinin temyiz ba&#;vurusunda bulunmamas&#; ile temyiz ba&#;vurusunda bulunmad&#;&#;&#;n&#; belirtmi&#;tir. Bu nedenle temyiz talebinin reddine karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay 2. Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Babaannenin Çocu&#;a Vasi Olarak Atanmas&#;n&#; &#;stemesi

Çocu&#;un babaannesi, annesinin çocu&#;u uzun zaman önce b&#;rakt&#;&#;&#;n&#; ve bu nedenle ba&#;ka bir ailenin yan&#;nda büyüdü&#;ünü ve annesine al&#;&#;k&#;n olmad&#;&#;&#;n&#; belirterek çocu&#;un velayet hakk&#;n&#;n kald&#;r&#;lmas&#;na, kendisinin vasi olarak atanmas&#;n&#; talep etmi&#;tir. Mahkeme taraf&#;ndan çocu&#;un velayetine ili&#;kin daval&#; anneden kald&#;r&#;lmas&#; yönünde karar verilmi&#;tir.

Yarg&#;tay, velayetin kamu düzenine ili&#;kin oldu&#;unu ve re’sen ara&#;t&#;rma ilkesinin geçerli oldu&#;unu belirtmi&#;tir. Çocuk Haklar&#;n&#;n Kullan&#;lmas&#;na &#;li&#;kin Avrupa Sözle&#;mesinin 4. maddesine göre çocuklarla velayet sorumlulu&#;una sahip ki&#;iler aras&#;nda ç&#;kar çat&#;&#;mas&#;n&#;n olmas&#; halinde adli merci önünde kendisini ilgilendiren davalarda temsilci atanmas&#;n&#; ön sorun olarak görmektedir. Ayr&#;ca Türk Medeni Kanunu’nun maddesinin ikinci f&#;kras&#;nda, çocuklar&#; davada temsil etmek üzere kayy&#;m atanmas&#; için vesayet makam&#;na ihbarda bulunulmas&#;, kayy&#;m&#;n duru&#;maya ça&#;r&#;lmas&#; ve tüm delillerle de&#;erlendirilmesi gerekti&#;i belirtilmi&#;tir. Mahkeme eksik has&#;m ve eksik inceleme ile hüküm kurmu&#; oldu&#;undan bozma yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay 2. Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Orta Zeka Düzeyinde Olmas&#; Nedeniyle Yasal Dan&#;&#;man Atanmas&#;

Taraflar aras&#;nda dava görülmü&#;, mahkeme taraf&#;ndan kurulan hükme kar&#;&#;l&#;k daval&#; kad&#;n taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur. Mahkeme taraf&#;ndan hastaneden al&#;nan raporda daval&#; kad&#;n&#;n s&#;n&#;r zekas&#; düzeyinde zekas&#;n&#;n bulundu&#;u ve herhangi bir ak&#;l hastal&#;&#;&#; olmad&#;&#;&#;ndan vasi tayini gerekmedi&#;i belirtildi&#;i, yasal dan&#;&#;man&#;n uygun oldu&#;una dair karar verildi&#;i tespit edilmi&#;tir.

Yarg&#;tay, mahkemenin kurmu&#; oldu&#;u hükmü hukuka ayk&#;r&#; oldu&#;unu tespit etmi&#;tir. Daval&#; kad&#;na yasal dan&#;&#;man atanmas&#; için süre verilmeden, yasal dan&#;&#;man atanmas&#;na ili&#;kin karar dosyaya al&#;nmadan verilen hüküm hakk&#;nda bozma karar&#; vermi&#;tir. (Yarg&#;tay 2. Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Annenin Kötü Davranmas&#; Nedeniyle Dedenin Vasi Olarak Atanmas&#;n&#; Talep Etme

Büyükbaba, torunun annesine kar&#;&#; dava açm&#;&#;, çocu&#;a sert davrand&#;&#;&#;n&#; ve velayetinin kald&#;r&#;larak vasi olarak kendisinin atanmas&#;na karar verilmesini, verilmez ise çocukla aras&#;nda ki&#;isel ili&#;ki tesis edilmesi talebinde bulunmu&#;tur. Mahkeme taraf&#;ndan dava reddedilmi&#;, karara kar&#;&#;l&#;k davac&#; taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur.

Yarg&#;tay, mahkeme taraf&#;ndan çocuk ile anne aras&#;nda menfaat çat&#;&#;mas&#; olmas&#; nedeniyle çocuklar&#; davada temsil etmek amac&#;yla kayy&#;m atanmas&#; için yetkili vesayet makam&#;na ihbarda bulunmas&#; gerekti&#;ini belirtmi&#;tir. Kayy&#;m&#;n delillerinin toplanmas&#; ve tüm delillerle birlikte de&#;erlendirilmesi has&#;l oldu&#;u belirterek eksik has&#;m ve eksik inceleme ile kurulmas&#; nedeniyle bozma karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay 2. Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

sayılı Türk Medeni Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince mahkemelerden gelen vasi ve kayyım olarak avukat atama talepleri için İzmir Barosu'nda oluşturulmuş olan listeler güncellenecektir.

 

Bu çerçevede, vasi veya kayyım olarak görev almak isteyen meslektaşlarımız ile listelerde yer alıp da bundan sonraki süreçte görev almak istemeyen meslektaşlarımızın tarihi mesai bitimine değin İzmir Barosu'na yazılı olarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Faks ile yapılan başvurular kabul edilecektir.

 

Vasi ve kayyım görevlendirmeleri İzmir Barosu tarafından yapılmamakta olup, ilgili mahkemelerin barodan talepleri liste sıralamasına göre ilgili avukata yönlendirilmektedir.

 

Vasilik veya kayyımlık nedeni ile yapılacak olan ödemeler Türk Medeni Kanunu'nun vasinin ücreti başlıklı maddesi ve maddesi hükümlerine göre vasi ve kayyım ücret talep edebilir.

 

Vasi ve kayyım olarak görev almak isteyen meslektaşlarımıza saygılarımızla duyurulur.

 

TMK mad "Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir."

TMK mad. "Kayyımın görev süresi ve ücreti vesayet makamı tarafından belirlenir."

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası