sarap nasıl açılır / Tirbuşon nedir, ne işe yarar? Vakumlu tirbuşon nasıl kullanılır? Şarap açacağına ne ad verilir?

Sarap Nasıl Açılır

sarap nasıl açılır

Tirbuşon nedir, ne işe yarar? Vakumlu tirbuşon nasıl kullanılır? Şarap a&#;acağına ne ad verilir?

Haberin Devamı

 Başka bir ifadeyle tirbuşon, şarapçılıkta şişeleri tıkamak amacı ile kullanılan tıkaçların açılmasını sağlamak için kullanılan araçtır. Bu bakımdan önemli bir araç olma özelliği barındırmaktadır.

Tirbuşon Ne İşe Yarar?

 Tirbuşon, cam şişelerin ağzına tıkanmış durumda olan mantar tıpaların içlerine döndürülerek sokulmasının ardından tıpayı çekip çıkarmaya ve böylelikle şişeyi açmaya yarayan ve spiral biçimine sahip olan saplı metal burgudur. Başta şarap şişeleri olmak üzere mantar tıpa ile tıkanmış durumda olan tüm içecek şişelerini kolaylıkla ve zarar vermeden açma işine yarar.

Vakumlu Tirbuşon Nasıl Kullanılır?

 Mantar ile tıkanmış olan çeşitli içecek ve özellikle de şarap şişelerini açmak çoğu kişi için bazen ciddi bir soruna dönüşebilmektedir. Bu sorunun aşılmasında tirbuşon önemli bir etkeni oluşturmaktadır. Bilindik standart tirbuşonun yanı sıra daha kolay ve rahat bir kullanım sunan tirbuşon çeşitleri bulunmaktadır.

 Bir şarap şişesinin en pratik ve sorunsuz bir şekilde açılmasını sağlayan tirbuşon çeşitlerinin başında vakumlu tirbuşon çeşidi gelmektedir. Vakumlu tirbuşon çeşidinin kullanımı çok fazla merak edilen ürünlerin başında gelmektedir.

Haberin Devamı

 Vakumlu tirbuşon kullanımı ise şu şekilde olabilmektedir; Öncelikle tirbuşonu iğnesini şişenin ağzını tıkamış durumda olan mantara sonuna kadar batacak şekilde şişenin ağzına yerleştirilir. Sonrasında ise en çok 8 - 10 kez şişenin içine hava pompalanır. Bu işlemin ardından şişenin ağzını tıkamış durumda olan mantarın bulunduğu yerden kolaylıkla çıkarılması sağlanır.

 Vakumlu tirbuşon kullanımı bayan veya erkek bireyler tarafından kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Vakumlu tirbuşon kullanımı sayesinde şarap veya herhangi bir içecek şişesinin açılması kolaylıkla gerçekleştirilebilir olmaktadır.

 Vakumlu tirbuşon kullanımı sırasında şişenin ağzını tıkamış durumda olan mantarın tek parça halinde çıkarılması mümkün hale gelmektedir. Bu sayede şişe içerisindeki şarabın yahut herhangi bir içeceğin içerisine mantar parçaları düşmez.

Haberin Devamı

Şarap Açacağına Ne Ad Verilir?

 Günümüzde başta şarap olmak üzere çok çeşitli cam şişe içeceklerinin şişelerinin ağzında tıkalı halde bir mantar bulunur. Bu mantarlar en çok şarap şişelerinin ağzını tıkamak amacıyla kullanılmaktadır Bu bakımdan şarap şişesini açmak için kullanılabilecek olan açacak niteliği taşıyan aracın adı çok fazla merak edilmektedir. Bu sebeple şarap açacağına ne ad verilir sorusu özellikle şarap sever bireyler tarafından çok fazla merak edilmekte ve araştırılmaktadır.

 Sıklıkla sorulan ve araştırılan şarap açacağına ne ad verilir sorusunun merak uyandıran yanıtı ize tirbuşon olmaktadır. Tirbuşon sahip olduğu sivri ucu ve kıvrımlı çubuğu sayesinde şarap şişelerinin kolaylıkla açılmasını sağlamaktadır.

tirbüşonsuz şarap nasıl açılır ne demek?

Tirbuşon olmadan şarap açmak mümkündür. Bunun için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:

1- Masa bıçağı kullanarak: Şarap şişesinin kapağı düzgün bir şekilde çıkarılabilir. Şişenin etrafındaki mühürü kesmek için bıçağın ucu şişenin ağzının etrafına yerleştirilir. Mühür kesildikten sonra, şişe ağzı bir havlu yardımıyla tutularak yavaşça çevirilir. Kapağın çıkması için şişenin ucuna hafifçe vurulur.

2- Ayakkabı kullanarak: not: bu yöntem biraz risklidir ve uygulaması zor olabilir. Ayağınızın altına birkaç kat havlu koyun. Şişeyi ayakkabının altına yerleştirin ve şişeye sıkıca basın. Şişenin etrafındaki mühürün kırılması nedeniyle hafif patlama sesleri duyulabilir. Şişeyi yavaşça çevirerek kapağı çıkarabilirsiniz.

3- Anahtarı kullanarak: Şişenin etrafındaki mührü kesmek için gumruk veya madenî bir anahtar kullanabilirsiniz. Anahtarı şişenin ağzına yerleştirin ve yavaşça çevirin. Kapağı çıkarmak için şişeyi yavaşça çevirin.

4- Eldiven kullanarak: Eldivenin bir parçasını şişenin ağzına sarın ve eldivenle birlikte şişeyi sıkıca tutun. Diğer elinizle şişeyi yavaşça çevirin ve kapağın çıkması için şişenin ucuna hafifçe vurun.

Şarap Şişesi Açma Yöntemleri

Her şarap içenin başına zaman zaman gelebilen tirbuşonunsuzluğu hiç dert etmeyin. Çünkü içmeye hazırladığınız o iyi şarabı açmanın çeşit çeşit yolu var.

Mantarı Şişenin İçine İtmek

Küt uçlu bir nesne bul.

Hem şişe mantarından daha ince hem de şişeyi ya da mantarı delmeyecek, kırmayacak, parçalamayacak, yontmayacak türden bir şey olmalı. Kapaklı bir ucuz tükenmez kalem ya da boya kalemi (fosforlu kalem ya da tahta kalemi de olur) iyi iş görür. Kalem yerine uzunca bir çubuk, silindir biçimli dudak parlatıcısı kutusu ya da ince bir bıçak bileme aleti de olur. Karabina kancası da kullanabilirsin.

Şişeyi yere ya da sağlam bir yüzeye koy.

İstersen kucağında tutabilir ya da masaya da koyabilirsin.
Bu nesneyi duvara ya da bir başka dikey yüzeye yaslayıp şişeyi yatay olarak itebilirsin. Mantarın şişeye daha kolay girmesi için şişenin geniş dibinden ittir. Yüzey iz kalmayacak kadar sağlam ya da işe yaramaz posta zarfı gibi bir şeylerle korunmuş olmalı.

Nesneyi mantara daya.

Mantar genelde zaten şişenin ağzından biraz daha aşağıdadır. Eğer mantar şişenin ağzıyla aynı hizadaysa mantarı iterek şişenin içine biraz sok. Bu, nesnenin şişenin yanından kaymadan yerinde kalmasını sağlar.

Mantarı şişenin içine it.

Şarabın püskürme olasılığına karşılık, şişenin ağzını insanlara doğru tutma. Şişeyi bir elinle, nesneyi diğer elinle sıkıca kavrayıp mantar şişenin içine düşene kadar güçlü bir şekilde ittir. Mantar içeri düşünce biraz şarap sıçrayabilir, hazırlıklı ol.

Bıçak Kullanmak

Bir çakı ya da meyve bıçağı bul.

Bıçağın keskin kısmının şişenin ağzına kolayca sığması gerekiyor. Mantara daha iyi tutunması için ağzı tırtıklı bir bıçak kullanmayı da deneyebilirsin.
Bıçak kullanırken dikkatli ol. Sakın bir yerini kesme.

Bıçağı mantarın içine sok.

Aşağıya doğru çok az kuvvet uygulayarak, bıçağı öne arkaya hareket ettirerek mantara sapla. Bıçak mantarın içine iyice girmeli.

Bıçağı yavaşça ileri geri hareket ettirerek mantarı çıkart.

Bıçak mantara saplıyken bıçağı hafifçe çekerek döndür ve ağır ağır çıkart. Mantarı parçalayıp şarabın içine düşürmemeye çalış.

Bıçağı şişeyle mantarın arasına sıkıştır.

Kanırtarak mantarı yandan çıkart. Bıçağı dikkatlice mantarın kenarıyla şişenin arasından sok. Mantara yavaşça ve düzenli biçimde basınç uygulayarak bıçağı manivela gibi kullan, bıçağı kendine doğru çektikçe sivri kısmı mantarın içine doğru girsin.

Ayakkabı Kullanmak

Şarap şişesinin ağzındaki koruyucu jelatini çıkar.

Mantarın üstünde plastik ya da alüminyum folyo koruyucu kalmadığından emin ol. Şişeden ve mantardan başka hiçbir şey olmaması gerekiyor. Bunu yukarı doğru çekerek kolayca çıkarabilirsin. Eğer bu şekilde çıkmazsa, varsa çıkıntısından tutup çek. O zaman üst kısmı kopacaktır. Alternatif olarak, etrafını bıçakla hafifçe keserek de çıkarabilirsin.

Şarap şişesini ayakkabının içine oturt.

Ağzı şarap şişesini alacak kadar geniş olduktan sonra herhangi bir düz altlı ayakkabı olabilir (topuklu ayakkabı ya da parmak arası terlikle olmaz). Şişenin dibi ayakkabının içine oturacak ve mantarı sana doğru bakacak. Şişenin ayakkabının içinde kalması için bir elinle şişeyi, diğer elinle ayakkabıyı tut.

İçinde şarap şişesi bulunan ayakkabının tabanını hafifçe duvara vur.

Ayakkabıyı ve şişeyi bırakmadan birkaç kez daha vur. Şişe yatay durmalı ve ayakkabının sadece şişenin altına denk gelen kısmı duvara temas etmeli. Ayakkabın şişeyi kırılmaktan koruyacaktır ama sen yine de aşırı sert vurma. Birkaç sağlam darbe indirince şişedeki basınç mantarı dışarı itmeye başlamalı.

Mantarı çıkar.

Mantar şişeden 1 cm kadar çıkınca parmaklarına tutup rahatça çekebilirsin. Artık şarabını keyifle yudumlayabilirsin.

Vida Kullanmak

Bir vida, bir de kerpeten bul.

Vidanın dişleri ne kadar aralıklı olursa o kadar iyi. Mantara temas eden her şey mutlaka temiz olmalı; kirli nesneler şarabın pislenmesi olasılığını artırır.

Vidayı döndürerek mantara sok.

Vidayı, yaklaşık 1,2 santimetrelik kısmı dışarıda kalacak biçimde, döndürerek mantarın ortasına sok. Bunu sadece parmaklarınla yapabilmen lazım ama yardıma ihtiyacın olursa tornavida kullanabilirsin.

Vidayı kerpetenle çek.

Kerpeten kullanarak vidayı çek. Mantar da beraberinde gelmeli. Çatallı bir çekicin arkasını (çivi söken tarafını) ya da bir çatalı da kerpeten yerine kullanabilirsin. Tek gereken, vidayı parmaklarından daha iyi kavrayabilecek bir nesne.

Vidayı mısır tutacağıyla çıkar.

Kerpeten yerine mısır koçanı tutucu da kullanabilirsin. T harfi oluşturacak biçimde tak. Vida dikey, mısır tutacağı yatay olmalı. Mısır tutacağının uçları vidayı kavramalı. İşaret parmağınla tutacağın uçlarını, orta parmağınla da sapını tut ve yukarı doğru çek.

Vida yerine bisiklet kancası kullan.

Bisikletleri duvara asmak için kullanılan türden bir bisiklet kancası bul. Bunu şişe mantarına vidala. Vinil kaplı kancadan tutarak mantarı, vücudundan uzağa gelecek biçimde çekip çıkar. Böylece mantarı çıkarmak için kerpetene ya da başka bir nesneye ihtiyacın olmayacak.

Elbise Askısı Kullanmak

Bir elbise askısının kancasını düzleştir.

Telden yapılmış ucuz bir elbise askısı alıp kancasını bükerek düzleştir.

Askının ucunda minik bir kanca yap.

Telin son 1 cm’lik kısmını yaklaşık 30 derecelik açı yapana kadar kerpetenle geri kıvır (biraz olta iğnesine benzemeli).

Teli şarap şişesiyle mantarın arasına sok.

Tel, şişenin kenarından dik olarak girmeli (kancayı henüz döndürme). Teli, küçük kanca mantarın diğer tarafından çıkana kadar aşağı it. Bunu yapmak için teli mantara en az 5 cm sokmalısın.

Teli 90 derece döndür.

Böylece kanca mantarı altından yakalayacak ve kolayca çekip çıkarabileceksin. Askıyı hafifçe çevir ki küçük kanca şişenin ortasına doğru baksın.

Mantarı çıkar.

Askıyı, mantarı yerinden çıkartmak ileri geri oynatarak yavaşça çek. Tel elini acıtmasın diye eldiven takman daha iyi olabilir. Yukarı çektiğinde kancanın mantara saplanması, böylece mantarın da askıyla birlikte gelmesi gerekiyor.

Askıyı tirbuşon olarak kullan.

Elbise askısıyla uygulayabileceğin bir alternatif yöntem de askıyı tirbuşon yerine kullanmak. Kancayı düzleştirdikten sonra mantarın ortasına sapla. Hafifçe çekerken bir yandan da askıyı döndür. Bu, mantarı yavaş yavaş çıkaracaktır.

Ataş Kullanmak

İki ataş ve bir de kalem al.

Ataşları kısmen düzleştir ama U şeklini bozma. En içteki U şekline dokunmadan ataşın dış kısmını dümdüz hale getir.

Ataşlardan birini şişenin yanından içeri sok.

Küçük U’lardan birini şişeye, camla mantarın arasından sok. U şekli mantarın altına inmeli, ataşın düz kısmıysa şişenin dışında kalmalı. Şimdi teli 90 derece döndür ki sen ataşı çektiğinde U biçimli kısım tam mantarın altına gelsin.
Mantarın diğer tarafından ikinci bir ataşla aynısını tekrar et.

Ataşların uçlarını birleştir.

Birleştirdikten sonra birkaç kez birlikte kıvır. Ataşlar, mantarı çekerken birbirlerinden ayrılmayacakları kadar sağlam birleşmiş olmalı.

Mantarı çıkar.

Kaşık sapı veya kalem gövdesi gibi uygun bir nesneyi bükülmüş tellerin altından sok. Parmaklarını bu nesnenin altından kaydır. Teller orta ve yüzük parmaklarının arasında kalmalı. Sonra mantarı yavaş yavaş çekip çıkar.

Çekiç Kullanmak

Üç adet küçük başlı kısa çivi ve bir çekiç al.

İdeal olanı, çivilerin mantarın tam dibine kadar ulaşması.

Çivileri çekiçle dikkatlice mantara çak.

Dümdüz bir hat oluşturacak biçimde çakmaya dikkat et. Çiviler birbirlerine yakın olmalı. Sakın çekiçle hızlı vurma yoksa mantar parçalanabilir.

Çekicin arkasındaki çivi sökme kısmıyla çivilerin başını yakala.

Mantarı sökebilmen için, çekicin çivileri sıkıca kavraması gerekiyor.

Çivilerin çakılı olduğu mantarı şişeden çıkar.

Çekici tutup yukarı çek ve mantarı sana doğru yavaş yavaş hareket ettir. Mantarı çıkarmayı kolaylaştırmak için, çekici hafifçe öne arkaya hareket ettirebilirsin de. Ayrıca istersen çekiçle çivileri mantarı sabit tutmak için kullanabilir, şişeyi döndürüp kendinden uzaklaştırarak mantarı şişeden çıkartmaya çalışabilirsin.

Makas Kullanmak

İki adet makas bul.

En iyisi küçük kâğıt makası ya da çocuk makası (ama emniyetli makas değil) kullanmak.

Makasların ağzını sonuna kadar aç.

Makasın keskin kısımlarına dokunmamaya dikkat et. Makası saplarından tutup tamamen aç.

Makasın daha ince olan bıçağını mantarın ortasına sapla.

Hafif basınç uygulayarak makasın bıçağını mantarın yarısına kadar sok. Mantarı şişenin içine düşürmemeye ya da parçalamamaya özen göster.

Makası döndürerek yukarı çek.

Bir elinle şişeyi sıkıca tut, diğeriyle makasları döndür. Alternatif olarak, makasları tutup şişeyi de döndürebilirsin. Eğer bıçak yeterince derine saplandıysa mantar tamamen sökülecek ya da elle çekebileceğin kadar dışarı çıkacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir