defransiyel bilya sesi / Diferansiyel Neden Vuruntu Yapar ve Öter? - EFTEKSPERTİZ BLOG

Defransiyel Bilya Sesi

defransiyel bilya sesi

Fiat USA (funduszeue.info)


Powered by vBulletin® Version Copyright © vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.

Güç aktarma organlarından olan diferansiyel oldukça önemli bir parçadır. Diferansiyel, genel olarak tekerleklerin farklı hızda dönmesine yarar. Diferansiyelin yeri aracın çekişine göre değişir fakat görevi aynıdır. Bununla birlikte araçta zaman zaman diferansiyel arızası yaşanabilir. Bunun sonucunda araç, belirli arıza belirtileri vermeye başlar. Belirtiler arasında yağ kaçağı, boşluk oluşması ve araçtan ses gelmesi yer alır.

Diferansiyel Nedir?

diferansiyel arızası

Diferansiyel, güç aktarma organlarından biridir ve pek çok parçadan oluşmaktadır. Araçların çalışma sisteminde önemli bir konuma sahip olan motor, dönme kuvvetini oluşturan temel elemandır. Aracın tekerleri ortasındaki devir dengesini yönetir. Motorun çalışma prensibi gereğince bir dönme kuvveti oluştururken bu kuvvet, şanzımana aktarılır. Şanzımandaki dişlilerle bu dönme kuvveti kontrol altına alınır. Araç önden çekişse akslarla direkt olarak tekerlere aktarılır. Bu noktada araçların çekişine yönelik olarak diferansiyelin yeri farklılaşır. Önden çekiş araçlarda şanzımanın içerisinde yer alır. Arkadan itiş veya dört tekerden çekiş araçlarda şaftın ucuna bağlı ayrı bir parça olarak bulunur.

Diferansiyelin görevleri arasında birçok şey yer alır. En başta şanzımandan gelen kuvveti aracın çekisine göre tekerleklere gönderir. Bununla beraber diferansiyel sayesinde viraj dönüşü esnasında bir tekerlek diğerinden daha çok döner yani tekerleklerin dönüş hızları farklıdır. Diferansiyel bu süreçte bir yay çizer. Diferansiyelde herhangi bir arıza meydana gelseydi araç kayma eğilimi gösterebilirdi. Sürüş güvenliği açısından diferansiyel dengeli olmalıdır.

Diferansiyel Arızaları

Her araç parçasında olduğu gibi diferansiyelde de zaman zaman arızalar meydana geliyor. Aracınızı iyi tanır ve arıza belirtilerini bilirseniz sorunu kısa bir zamanda anlayıp çözebilirsiniz. Örneğin; aracın yol tutuşunda azalma, lastiklerde düzensiz aşınma ve araçla hızlanırken titreme meydana geliyorsa diferansiyel arızası olabilir.

Araçtaki bu sistem parçaları arasında birtakım olağan boşluklar olabilir. Fakat aracın kilometresi arttıkça dişliler esneyecek ve aşınacaktır. Bunun sonucunda boşluklar artar ve araçtan birtakım sesler gelir. Kalkış sırasında, vites değiştirirken ve ani hızlanmalarda araçta bir vuruntu meydana gelir.

Yapısı gereği pek çok parçadan oluşan diferansiyelde dişli ve bilya mevcuttur. Dişli sağlığını korumak adına içerisinde yağ bulunur. Fakat bu yağ özelliklerini kaybettiğinde aşınma yaşanır. Normal çalışma sesinden farklı olarak, uğultulu bir ses oluşur. Hız arttıkça bu seste yükselmeye devam eder.

diferansiyel arızası

Bu sistemdeki yağın görevi, dişliler arasındaki sürtünme kuvvetini azaltmak ve olası yanmaları engellemektir. Fakat burada herhangi bir yağ kaçağı meydana gelirse birtakım sorunlar ortaya çıkar. Diferansiyel, genel olarak birkaç nedenden dolayı yağ kaçırır. Öncelikle yağ fazla miktarda koyulduysa yağ kaçağı yaşanır. Bununla beraber yanlış yağ kullanımı ve keçelerin işlevsel bozuklukları yağ kaçağına neden olur. Dişlilerin yanması ise tam olarak bu sırada gerçekleşir. Kaçaklar nedeniyle yağ biterse dişliler yağsız kalır ve sürtünmeden dolayı dişliler zarar görür.

Genel olarak, bozuk yollarda kullanılan araçlarda sık karşılaşılan diferansiyelin bağlantı takozlarının deforme olması, alanında uzman bir personel yardımıyla çözülür. Maliyet olarak da biraz daha uygun fiyatlıdır. Bunun sebebi ise diferansiyel takozlarını sökmeden sorun çözülebilir.

Diferansiyel Arızalarının Çözüm Yolu 

Diferansiyel arızasının çözümünü bulabilmek için öncelikle arızanın ne olduğu tespit edilmelidir. Bunun için yukarıdaki bahsi geçen arıza belirtilerinden birini veya birkaçını fark ettiyseniz aracınızı seçtiğiniz yetkili kuruma götürmenizde fayda vardır. Kurumda bulunan uzman personeller ilgili çözüm sürecini başlatacaklardır.

Diferansiyel arızası içeriğimiz dikkatinizi çektiyse &#;Diferansiyel Nasıl Bulundu? Mucidi Kimdir?&#; başlıklı yazımıza da göz atmayı unutmayın.

TechTurkey > Techturkey Tech > Genel Teknik > Uğultu sebebi nedir?


PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uğultu sebebi nedir?



Aracımda bazen gelen bi uğultu oluyor, bilya sesi herhalde diye götürdüm ama rot-balansçı bilya sesi değil diyor. Arabayı götürdüğüm usta da özellikle asfalt değişimlerinde ses gelip gelmediğini sordu, sanıyorum o zamanlar geliyor, o zaman direkt lastik dedi, hamuru sertleşmiştir ondan diyor. Lastikler 45 18 Pilot Sport 3, bitiğe yakın durumdalar, lastik üzerindeki tarih

Özellikle dikkat ediyorum, hızlanırken, yavaşlarken, yokuş inerken-çıkarken vs değil, gidip geldiğim rotada özellikle yerde aynı zamanda başlıyor ve devam ediyor. Bu da "asfalt" kaynaklı yani lastik kaynaklı olduğuna beni götürüyor devamlı.

Uzunca süre lastik işi ile ilgilenmiş bir arkadaşım ise ısrarla lastik olmadığını, bilya vs. değilse şanzıman veya diferansiyel, aks vs. gibi bir yerlerden geldiğini söylüyor. Ama böyle olsa sürüşteki hamlelerime göre ses gelmesi gerekmez mi?

Cumartesi bu bahane ile lastikleri de değiştireceğim, ses gitmezse, bilya da değilse başka ne olabilir?

Bu arada araç otomatik. Boşa atınca da ses gelmeye devam ediyor. Hızla birlikte artıp azalıyor. Motor devri, vites değişimi gibi şartlardan etkilenmiyor.


Low-Rider

,

Lastikler 45 18 Pilot Sport 3, bitiğe yakın durumdalar, lastik üzerindeki tarih




yaşında lastik, uğultu gelmesi normal tabi :p

Şaka bir yana, dediğin gibi asfalt değişimlerinde geliyorsa ses bence de lastik kaynaklı.


yaşında lastik, uğultu gelmesi normal tabi :p

Şaka bir yana, dediğin gibi asfalt değişimlerinde geliyorsa ses bence de lastik kaynaklı.

:D Hahah, tabi artık kaya olmuş meğer lastikler :D Yazarken de aklıma geldi gibi yazdım :D hafta oluyordu değil mi, 3 senelik lastik böyle uğuldar hale gelir mi onu anlamadım. Bugüne kadar eski araçlarımda da takım lastik eskitmiştim, hiç böyle bişeyle karşılaşmadım.

Bakalım inşallah lastiktendir de kurtulurum :) Yoksa yine git-gel yapacağım.


Belli bir hızdan başlayıp, hız arttıkça ses artıyorsa bilya olabilir.
Arabayı ilk aldığında bu ses var mıydı?
Lastik sesi desen ile de ilgili olabilir.
Balansçıda lastikleri takoza alıp en azından ön lastikleri, çevirme imkanın olur mu?


mikelazi

,

otoban (istanbul-sakarya arası bağzı bölümlerde) kaymak asfaltta bendede yapıyor.
özellikle kışlıklarda bariz.

ama herkez anlamıfunduszeue.infoı iyi dinlemek lazım.


Benim kışlık lar da uğultu yapıyor. 20 yi geçince başlıyor bilya sesi gibi. Yazlığa geçince düzeliyor. Kışlıklar eski tabi. Sizinki de lastiktir muhtemelen


İbrahim33

,

Bilya sesini ortalama bir usta bile anlar. bilya işi değildir bence. sesi duymadığım için tam net olarak şuradan geliyor demem doğru olmaz ama şanzıman ve diferansiyele odaklan bence. geçmiş olsun.


Belli bir hızdan başlayıp, hız arttıkça ses artıyorsa bilya olabilir.
Arabayı ilk aldığında bu ses var mıydı?
Lastik sesi desen ile de ilgili olabilir.
Balansçıda lastikleri takoza alıp en azından ön lastikleri, çevirme imkanın olur mu?

Bi daha oku :D Rot balansçı zaten aracı kaldırıp makineyle döndürdü lastikleri :)


Büyük ihtimal lastik

Ben de araca geçen ay 1 takım yeni lastik aldım. Ses ciddi seviyede azaldı.

Belirli noktalarda asfalt farkından yol sesinde artma oluor tabi ama seviye düşük olduğundan rahatsız edici değil


Yeni lastiklerle birlikte araba yumuşadı resmen, ses de gelmiyor derken bugün yine çıktı. Şanzıman, diferansiyel, dişli, bi yerlerde bişey var.

Alet sanıyorum halen garanti kapsamında, BİRMOT'ta serviste yardımcı olabilecek birilerini arıyorum :)


Konuyla ilgili bişeyler buldum. Yabancı Renegade forumlarında 4x4 olanı için aynı şeyi yazmışlar.

Aletin 4x4 sistemi ilginç çalışıyor.

Ön ve arka tarafta iki sistem var. PTU (Power Transfer Unit) ve RDM (Rear Drive Module) diye. PTU ön aksta, şaftın dönüşünü kontrol ediyor, RDM de arka tarafta şafttan gelen gücü arka tekerlere iletmek veya iletmemekle görevli.

Araç Normal modda iken (Auto mod) PTU duruma göre şaftı döndürmeyi kesebiliyor. Bu durumda gereksiz sürtünme yaratılması ve yakıt tüketiminin önüne geçiliyormuş. Yani tamamen önden çeker gibi davranıyor. Bunu ne zaman nasıl yapıyor, araç her yavaşladığında veya durduğunda, sistem devamlı olarak ölçüm yapıp çeşitli parametrelere göre şaftın dönüp dönmemesine karar veriyormuş. Forumda Renegade kullanıcıları silecek çalışmasına, dış hava sıcaklığına göre bile değişebiliyor diyorlar. Burada amaç, ön tekerlerdeki bi tutuş kaybında şaftı o sırada döndürür tutarak, gerektiğinde RDM ile arka lastikleri milisaniyeler içinde döndürür hale getirmek.

Aslında sanıyorum mekanik 4x4'ler de böyle çalışıyor, arkadaşlar söylüyordu mesela, Jimny'lerde falan şaft devamlı döner 2 çeker kullanılsa bile diyordu

İşte bizim uğultu problemi sistem şaftı döndürmeyince ortaya çıkıyor. Bu devreden tamamen çıkarma olayının şartlarını da şöyle yazmışlar: "belirli bir süre sabit hızda yavaş gitmek, aracın yük altında olmaması (yani çok gazlamıyor olmak-buna yokuş çıkma vs de eklemişler)"

Bende de bu uğultu genelde E5'te yavaş akan trafikte 30km/s gibi başlayıp, 'a kadar çıkıp, sonra yokolma şeklinde oluyordu, sabit, küçük küçük ilerlemelerde başlıyordu yani. Ya da aynı yolda, yokuş aşağı inerken, herşeyi bıraktığımda Bu noktada tanıma uyuyor. Çünkü ses gelmeye başladığında aracı Traction'a alıp tam 4x4 yaparsam ses kesiliyordu, yani şaftı döndürüyor. Aşağıdaki linkte okuduğumda Sport modunda da şaftı döndürüyormuş.

Renegade'de de bu uğultu geldiğinde bunu kesmek veya şaftı devamlı döndürmeyi sağlamak için çekiş kontrol sistemini kapatmak veya aracı manuel modda kullanmak gerekiyor demişler. Bende devamlı dönmesi için Sport veya Traction modda kullanmak gerekiyor. Her ikisinde de tepkiler normal konforlu kullanım için gereksiz, sportta geç vites yükseltip hemen küçültüyor, fazla agresif, Traction'da ise gaz tepkisi az, araç resmen gerçek arazi araçlarının LOW-HIGH modu gibi oluyor, ağırlık hissediyorsunuz. Bu yüzden böyle kullanamayacağım. Ama o anda manuel vites değiştirmeyi deneyeceğim.

Bunun haricinde servislik bir durum ne olabilir diye baktım. Baktığım forumda konu hakkında Fiat veya Jeep'in herhangi bir çözüm bulamadığı, sistemin böyle çalıştığı, bunun bir hata veya sorun olmadığını söylemişler kullanıcılar. Bir kullanıcı Renegade'de 2 defa RDM ve 1 defa PTU'yu değiştirmiş garantiden. Ama bir süre sonra yine başlamış. Bir tanesi de güncelleme yaptırmış, ama sistem sadece şaftın devreden çıkış şartlarını biraz değiştirmiş, yine ses gelmiş. Birisi 'dan sonra giderildi demiş, başka bir kullanıcı modelde de var demiş. Bu bir sürü değişim yaptıran vatandaş şimdilik sorun yaşamıyormuş, bazen çok az da olsa duyuyorum ama normal kullanıcı duyamaz demiş. Başka birisi de km (veya mil) sonra ses mes kalmadı, ne yaparsam yapayım ses gelmiyor, tamamen kesildi demiş.

Ses haricinde mekanik olarak sıkıntı olur mu demişler. Çünkü asıl önemli kısım burası. Demişler ki, PTU şaftı döndürmeyi kestiğinde bazı sensörler bunu tam algılamıyor ve çekiş sistemini tam olarak devreden çıkaramıyor. Bu noktada bazı yerlerde bazı dişlilerin aşınması vs gibi bir durum olmaz mı diye bakındım. "Birşey olmaz, bunu çok nadir yapıyor, çok uzun vadede sorun olabilir" falan demişler. Tatmin edici bir cevap bulamadım bu konuda. Ama gerçekten de kullanımda nadir oluyor, 10 defa kullanıyorsam 2 kullanımıma denk geliyor, onda da birkaç saniye

Bakalım, şimdilik kafaya takmamaya karar verdim.

Sistemi incelemek isteyenler için link de vereyim:
Fiat X All Wheel Drive System Explored

ARKA AKSLAR VE D&#;FERANS&#;YELLER&#;N BAKIMI:

1. G&#;R&#;&#;: Modern otomobillerin üzerinde kullan&#;lmakta olan arka akslar ve diferansiyeller oldukça çe&#;itlidirler. Bu nedenle tüm çe&#;itlerin bak&#;m&#; yerine baz&#; örnekler üzerinde durulacak ve özelikle yerli yap&#;m araçlar&#;n arka köprüsünü olu&#;turan aktarma organlar&#;n&#;n bak&#;m&#; i&#;lenecektir.

 

ARIZALARIN MUHTEMEL SEBEPLER&#;

1-ARKA TEKERLERDEN SES GEL&#;YOR:

a) Teker gev&#;ektir. Bijonlar&#; s&#;k&#;n&#;z.

b) Teker bilyas&#;n yatak zarflar&#; a&#;&#;nm&#;&#;, kabuk dökmü&#;tür. Arka aks bil yalar&#;n&#; kontrol edin ve a&#;&#;nm&#;&#; ar&#;zal&#;lar&#; de&#;i&#;tiriniz.

c) Arka aks bilyal&#; yata&#;&#;n&#;n zarflar&#; brinell a&#;&#;nt&#;s&#; &#;eklinde a&#;&#;nm&#;&#;lard&#;funduszeue.info aks bilyalar&#;n&#;n zarflan kontrol edin ve gerekirse de&#;i&#;tiriniz. Aks&#;n eksenel gezintisini kontrol ediniz.

d) Arka aks&#;n eksenel gezintisi fazlad&#;funduszeue.infol edip ayarlay&#;n&#;z.

e) Aks&#;n flan&#;&#; çarp&#;kt&#;r; yalpal&#; dönüyor.E&#;rilmi&#; akslar&#; de&#;i&#;tiriniz.

 

2-ARKA AKSLARDAN SES GEL&#;YOR:

a) Akslar yeterli ya&#;lanam&#;funduszeue.info köprü ya&#;&#;n&#; doldurunuz ve kaçak kontrolü yap&#;n&#;z.

b) Ayna-mahruti aras&#;ndaki bo&#;luk ayar&#; fazlad&#;funduszeue.info-mahruti bo&#;luk ayar&#;n&#; ve ayna ile mahrutinin di&#;leri aras&#;ndaki temas izini kontrol ediniz.

c) Ayna ve mahruti aras&#;nda uyum funduszeue.inforine uymayan ayna ve mahrutileri de&#;i&#;tiriniz.

d) Ayna yada mahrutinin di&#;lileri a&#;&#;nm&#;&#;t&#;r Di&#;leri a&#;&#;nm&#;&#; olan di&#;liyi de&#;i&#;tiriniz.

e) Mahrutinin yataklar&#;nda eksenel gezintileri fazlad&#;r Mahruti yataklar&#;n&#;n yüklenme ayar&#;n&#; kontrol ediniz.

f) Diferansiyel yataklar&#;nda yan gezinti vard&#;funduszeue.infonsiyel yataklar&#;n&#;n ön yüklenme ayarlar&#;n&#; kontrol ediniz.

g.) Kayma yapmayan diferansiyel ötüfunduszeue.info&#;&#;n&#; bo&#;alt&#;p kayma yapmayan diferansiyeli kontrol ediniz.

 

3-D&#;FERANS&#;YEL D&#;&#;L&#;LER&#; ERKEN A&#;INIYOR Ç&#;Z&#;L&#;YOR.

a) Diferansiyel yeterli ya&#;lanam&#;yor. Diferansiyel di&#;li kutsunun ya&#;&#;n&#; de&#;i&#;tirip seviyesine kadar doldurunuz.

b) Yanl&#;&#; ya&#; kullan&#;l&#;funduszeue.info&#;n kendi katalogunda verilen ya&#;&#; kullan&#;n&#;z.

c) Tekerleklerden biri di&#;erine oranla fazla h&#;zl&#; dönüyor, yada patinaj yapt&#;r&#;l&#;yor. Patinaj&#; önleyiniz ve diferansiyel di&#;li kutusunu söküp a&#;&#;nm&#;&#; parçalar&#; de&#;i&#;funduszeue.info&#;luklar&#; gideriniz.

 

4. - AYNA-MAHRUT&#; D&#;&#; KIRIYOR.

a) A&#;&#;r&#; yüklenme vard&#;r. Arac&#; a&#;&#;r&#; derecede yüklemeyin. K&#;r&#;k di&#;lileri de&#;i&#;tiriniz.

b) Debriyaj&#;n çal&#;&#;mas&#;nda karars&#;zl&#;klar vard&#;r - Kavraman&#;n normal çal&#;&#;mas&#;n&#; sa&#;lay&#;n&#;z.

c) Araç kaygan zeminlerde uzun süre çal&#;&#;t&#;r&#;l&#;yor. Patinajl&#; çal&#;&#;man&#;n s&#;k s&#;k tekrar&#; diferansiyeli funduszeue.info&#;zalar&#; parçalar&#; de&#;i&#;tiriniz.

d) Diferansiyel ayarlar&#;nda bozukluklar vard&#;funduszeue.info-mahruti ayar&#;n&#; yenileyiniz.

 

5-D&#;FERANS&#;YELDEK&#; YA&#; AZALI YOR

a) Ya&#;&#;n seviyesi yüfunduszeue.info ya&#;&#; bo&#;alt&#;n&#;z seviyesine kadar ya&#;la doldurunuz

b) Aks keçeleri a&#;&#;nm&#;&#; ar&#;zalanm&#;&#;t&#;funduszeue.info&#;i&#;tiriniz.

c) Diferansiyel di&#;li kutusunun muhafazas&#;, arka köprü çatlakt&#;r. Onar&#;n&#;z, yada de&#;i&#;tiriniz.

d) Mahruti keçesi kaç&#;r&#;yor. De&#;i&#;tiriniz,

e) Nefeslik t&#;kanm&#;&#;t&#;funduszeue.infoi&#;i temizleyiniz yada de&#;i&#;tiriniz,

f) Arka köprü diferansiyel kapa&#;&#;n&#;n contas&#; y&#;rt&#;lm&#;&#; yada c&#;vatalar&#; gev&#;ektir. C&#;vatalar&#; s&#;k&#;n&#;z contay&#; yenileyiniz.

 

6.D&#;FERANS&#;YEL HARARET YAPIYOR

a) Ya&#; seviyesi dü&#;üktür. Normal seviyesine kadar uygun ya&#;&#; doldurunuz.

b) Yanl&#;&#; ya&#; kullan&#;l&#;funduszeue.info&#;&#; bo&#;alt&#;n&#;z ve uygun, tavsiye edilen ya&#;&#; kullan&#;n&#;z.

c) Yataklar çok s&#;k&#; ayarlanm&#;&#;t&#;funduszeue.info ayarlar&#;n&#; özellikle ön yüklenme ayarlar&#;n&#; yeniden yap&#;n&#;z.

d.) Di&#;liler fazla a&#;&#;n&#;yor. A&#;&#;nm&#;&#; di&#;lileri de&#;i&#;tiriniz.

e) Ayna-mahruti aras&#;ndaki bo&#;luk ayar&#; yanl&#;&#;t&#;r;Ayna mahruti aras&#;ndaki di&#;li- bo&#;luk ayar&#;n&#; yeniden ve katalog de&#;erlerine göre yap&#;n&#;z.

 

2- ARKA AKSLARDAN VE D&#;FERANS&#;YELDEN GELEN SESLER&#;N TESB&#;T&#; VE TE&#;H&#;S&#;:

Otomobil sahipleri ço&#;u zaman yerlerini tam olarak saptayamad&#;klar&#;ndan seslerden &#;ikâyet ederler. Böyle durumlarda teknisyenin i&#;i zorla&#;&#;r. Bu bak&#;mdan yap&#;lacak ilk i&#; sesin olu&#;tu&#;u sürü&#; &#;artlar&#;n&#; ö&#;renmek ve &#;oförün yerine geçerek yol testini yapmakt&#;r.

Sesin kayna&#;&#;na inmek için, vites bo&#;ta iken motoru çe&#;itli devirlerde çal&#;&#;t&#;r&#;p dinleyiniz. Sesin motordan kaynaklanmad&#;&#;&#;na dikkat ediniz. Yap&#;lacak yol testinde sesin karakteri baz&#; ip uçlar&#; verebilir. Örne&#;in aks bilyas&#;ndaki ar&#;za, arac&#;n çe&#;itli h&#;zlar&#;nda kaybolmayan, sadece h&#;za ba&#;l&#; olarak zay&#;flay&#;p artan ton farkl&#;l&#;&#;&#; ile kendisini belli eden sesler meydana getirir. Bilyal&#; yatak, ba&#;lang&#;çta ötme &#;eklinde ve e&#;er da&#;&#;lm&#;&#;sa ö&#;ütme biçiminde ses yapar.

Sesin hangi taraftan geldi&#;ini saptamak için, düz bir yolda seyrederken motoru durdurup vitesi bo&#;a al&#;n. Direksiyonu sa&#;a sola k&#;r&#;n ve akslar&#;n farkl&#; yüklenmelerini sa&#;lay&#;n&#;z. Direksiyonun sa&#;a sola döndürülmesine ba&#;l&#; olarak bir taraftan gelen sesin artmas&#;, ar&#;zal&#; yata&#;&#;n yerini gösterir. Diferansiyel ötmesi daha çok artan di&#;li bo&#;luklar&#;ndan kaynaklan&#;r. Bu, direksiyonun sa&#;a sola dön-dürülmesine ba&#;l&#; olarak de&#;i&#;mez. Ancak, bilya sesinden farkl&#; olarak h&#;za ba&#;l&#;d&#;r ve özellikle arac&#;n ak&#;p gitme h&#;zlar&#;nda artan bir ötme &#;eklini al&#;r.

 

SESLER&#;N TESB&#;T&#; &#;Ç&#;N YAPILACAK TESTLER&#; SÖYLE SIRALAYAB&#;L&#;R&#;Z:

a) Motoru çal&#;&#;t&#;r&#;p &#;s&#;t&#;n&#;funduszeue.info&#; pürüzsüz ve düz bir yolda km/saat h&#;zla sürünüz ve sesi dinleyiniz. H&#;z&#; yava&#; yava&#; km. ye ç&#;kar&#;n&#;z ve yine sesi dinleyiniz. Dü&#;ük h&#;zdaki sürü&#;lerde i&#;itilen seste art&#;&#; olup olmad&#;&#;&#;na bak&#;n&#;z. Ayr&#;ca sesin kaybolup kaybolmad&#;&#;&#;n&#; tespit ediniz.

b) Arac&#;n h&#;z&#;n&#; km/saate ç&#;kar&#;n&#;z. Vitesi bo&#;a al&#;n&#;z ve kontak anahtar&#;n&#; kapatarak motoru durdurunuz. Araç kendili&#;inden duruncaya kad&#;n sürü&#;e devam ediniz. Bu s&#;rada a. testinde saptanan seslerde de&#;i&#;me olup olmad&#;&#;&#;na, yada kaybolup kaybolmad&#;&#;&#;na dikkat ediniz. E&#;er oldukça dü&#;ük h&#;zlarda dü&#;ük frekansl&#; bir ses i&#;itiliyorsa bu, lâstik sesidir. Te&#;t: a. da meydana gelen ses bu testte de devam ederse bu durumda araç yük alt&#;nda olmad&#;&#;&#;ndan bilya sesi olacakt&#;r. Test: a da görülüp bu testte kaybolan sesler aks sesleridir

c) Arac&#; park ediniz ve motoru çal&#;&#;t&#;r&#;p vitese al&#;n&#;z; arac&#;n el frenini kullanarak arac&#; durdurmaya çal&#;&#;&#;n&#;z. Motorun devrini yava&#; yava&#; artt&#;r&#;p sesi dinleyiniz. Bu testte i&#;itilen sesler a' dekinin ayn&#; ise akslar sa&#;lamd&#;r. Testi daha fazla devam ettirmeyiniz.

d) Arac&#;n tekerleklerini yerden kesecek kadar kald&#;r&#;n&#;z ve sehpaya al&#;n&#;z Motoru çal&#;&#;t&#;r&#;n&#;z ve arac&#; vitese al&#;n&#;z. Motorun devrini artt&#;r&#;rken sesi dinleyiniz. Bu test arac&#;l&#;&#;&#; ile üniversal mafsal seslerini tespit etmek kolayd&#;r. Motorun yük alt&#;nda bulundu&#;u durumlarda gelecek v&#;nlama sesi aks ve diferansiyel yataklar&#;n&#;n ayars&#;zl&#;&#;&#;n&#; veya ayna-mahruti ayar&#;n&#;n bozuklu&#;unu ifade eder

Arac&#;n kendili&#;inden ak&#;p gitme h&#;zlar&#;nda olu&#;an sesler arka aks bilyalar&#;n&#;n ar&#;zas&#;ndan ve diferansiyel ayna-mahruti di&#; temaslar&#;n&#;n bozuklu&#;undun kaynaklan&#;r. Vuruntu ve çarpma &#;eklindeki sesler di&#;lilerin çapaklanmas&#;ndan yataklardaki çapaklardan meydana gelir. Bu tür sesler sadece dönü&#;lerde kendini gösterirse aks di&#;lileri ile istavroz di&#;lileri k&#;r&#;k olabilir.

 

4 -ARKA AKS VE D&#;FERANS&#;YEL ARIZALARININ AYRINTILI OLARAK AÇIKLANMASI:

a. YA&#; KAÇAKLARI:

Diferansiyellerde ve akslarda kullan&#;lan ya&#;lar motor ya&#;lar&#;na göre oldukça kal&#;n ya&#;lard&#;r ve akma e&#;ilimleri azd&#;r. Ya&#;&#;n S&#;z&#;nt&#; yapabilece&#;i yerler keçeler ve contalar&#;n yerle&#;tirildi&#;i yerler olacakt&#;r, mahruti milinin bulundu&#;u bölgedeki bo&#;az keçesi, aks kovanlar&#;n&#;n d&#;&#; taraflar&#;nda bulunan keçeler, diferansiyel muhafaza kapa&#;&#;n&#;n contas&#; ya&#;&#;n s&#;z&#;nt&#; yapabilece&#;i yerlerdir. Belki baz&#; c&#;vatalar&#;n bulundu&#;u yerlerden de kaçaklar olabilir.

 

1- KEÇELER:

Keçelerin kaç&#;rmas&#;, kurumalar&#;ndan yada yerine yerle&#;tirilirken meydana gelebilecek kaç&#;kl&#;klardan kaynaklan&#;r. Di&#;er taraftan d&#;&#;ardan girebilecek sert pisliklerin yarataca&#;&#; tahribat ile yuvalar&#;n&#;n bozulmas&#; da keçelerin kaç&#;rmas&#;na neden olur. Her ne &#;ekilde olursa olsun kaç&#;ran taraf&#;ndan keçesinin kontrol edilmesi için milin-aks&#;n-sökülmesi gerekir. &#;ekil: II-I.

Aks&#;n sökülmesinde keçelere zarar vermemek için özel dikkat ve itina gerekir. Ayr&#;ca uygun alet ve tak&#;mlar&#;n kullan&#;lmas&#; &#;artt&#;r. Özellikle aks&#;n frezeleri keçeyi kesebilir. Sökme s&#;ras&#;nda aks&#;n a&#;&#;rl&#;&#;&#; keçelere bindirilmemelidir. Aks&#;n yerine tak&#;lmas&#;nda keçeyi ve &#;aft&#;n ucunu iyice ya&#;lay&#;p tak&#;l&#;&#;&#;n kolay olmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n&#;z.özellikle dudakl&#; tip keçe çabucak zedelenebilecek bir keçedir. Ço&#;u onar&#;mlarda aks&#;n sökülü&#;ü ile birlikte keçe de de&#;i&#;tirilir. Yeni keçe, yerine tak&#;lmadan önce, yuvas&#; iyice kontrol edilmeli ve çapaklardan temizlenmelidir. Keçe yuvas&#;n&#;n ovalle&#;mesi, keçelerin kaç&#;rmas&#;na yol açabilir. mm. den fazla bir ovallik kabul edilemez; gerekirse keçe yuvas&#; onar&#;lmal&#;d&#;r.

&#;üphesiz keçenin içinde çal&#;&#;an aks" muylusu da ovalle&#;ti&#;i zaman ayn&#; sonuç meydana gelir. Bu bak&#;mdan a&#;&#;r&#; ovalliklerin giderilmesi zorunludur. Gerekirse aks de&#;i&#;tirilir.

 

2- KAPAK CONTASI:

Kapak contalar&#;n&#;n meydana getirdi&#;i ya&#; kaçaklar&#;n&#;n tesbiti daha kolayd&#;r. Genellikle c&#;vatalar&#;n bulundu&#;u yüzeyler ya&#;la &#;slan&#;r ve &#;slanan alan oldukça geni&#;tir. C&#;vatalar&#;n gev&#;ekli&#;inden, yada contan&#;n yar&#;lmas&#;ndan dolay&#; diferansiyel kutusunda bulunan ya&#; d&#;&#;ar&#;ya akabilir. C&#;vatalar&#;n s&#;k&#;lmas&#; ile s&#;z&#;nt&#; kesilmezse conta de&#;i&#;tirilmelidir. Kapak sökülünce contan&#;n yenilenmesi gerekir. Yeni conta yerle&#;tirilmeden önce eski conta kal&#;nt&#;lar&#; temizlenir ve yüzeyin düzgünlü&#;ü kontrol edilir. Yüzeydeki bozukluklar yeni contay&#; zedeleyece&#;i gibi tekrar s&#;z&#;nt&#;lara da yol açar. Contan&#;n yüzeyine conta yap&#;&#;t&#;r&#;c&#;s&#; ve s&#;zd&#;rmazl&#;k s&#;v&#;s&#; sürülür. S&#;v&#; hemen kurumadan kapak yerine yerle&#;tirilmelidir.

 

3- CIVATA KAÇAKLARI:

C&#;vatalar&#;n bulundu&#;u yerlerden ya&#;&#;n kaç&#;rmas&#; çok nadir olmakla beraber dikkatli olmakta yarar vard&#;r. C&#;vatalar&#;n s&#;k&#;lmas&#;, istenilen s&#;kma de&#;erlerine kadar torklanmas&#; meseleyi çözmeyebilir. genellikle c&#;vata sökülür, iyice temizlenir ve s&#;zd&#;rmazl&#;k s&#;v&#;s&#; sürülerek tekrar yerine tak&#;l&#;r. Baz&#; hallerde c&#;vata di&#;lerinin et kal&#;nl&#;&#;&#; az olur ve yerine tak&#;ld&#;&#;&#; zaman tam s&#;kma sa&#;lamaz. Böyle durumlarda yeni c&#;vata kullanmak lâz&#;md&#;r. Hatta c&#;vatalar&#;n yuvalar&#;na yeniden k&#;lavuz çekmek ve daha kal&#;n bir c&#;vata kullanmak gerekebilir.

 

b. SESLER:

Yukarda da belirtildi&#;i gibi arka akslar ve diferansiyel sisteminde meydana gelen ar&#;zalar kendini seslerle belli ederler. Ancak, araçtan gelen bütün seslerin diferansiyele ve arka akslara ait olarak farz edilmesi yanl&#;&#;t&#;r.

 

1- DÖNÜ&#;LERDEK&#; ÇITIRTILAR:

Arac&#;n viraj al&#;&#;&#; s&#;ras&#;nda duyulacak bu tür sesler daha çok kayma yapmayan diferansiyeli olan araçlarda kar&#;&#;la&#;&#;lacak seslerdir. Kayma yapmayan diferansiyelin tipine göre sesin nedeni ara&#;t&#;r&#;lmal&#;d&#;r. örne&#;in kavrama ayar&#; yada kaç&#;kl&#;&#;&#; sese yol açabilir. Di&#;er taraftan bu özel diferansiyeller özel ya&#; kullanmay&#; gerektirir ve uygun ya&#; kullan&#;lmad&#;&#;&#; zaman ses yaparlar. Daha do&#;rusu kaç&#;rma yaparak seslere neden olabilirler.

 

2- ATLAMALI TIKIRTI SESLER&#;:

Ayna yada mahruti di&#;lilerinin birindeki di&#; k&#;r&#;kl&#;&#;&#; böyle seslere yol açar. Di&#;lilerin sökülmesi ile durum hemen aç&#;kl&#;&#;a ç&#;kar&#;labilir. E&#;er k&#;r&#;k sadece küçük bir çapak &#;eklinde ise di&#;liyi de&#;i&#;tirmeye gerek yoktur. Çapakl&#; yer gaz ta&#;&#; ile düzeltilerek kullan&#;labilir. Fakat di&#; kopmas&#; &#;eklindeki k&#;r&#;klarda ilgili di&#;liyi de&#;i&#;tirmek lâz&#;m gelir.

 

3- BO&#;LUKTAN DO&#;AN SESLER:

Diferansiyel ayna di&#;lisinin mahruti ile kavra&#;mas&#; belirli bir bo&#;lu&#;u gerektirir. Bo&#;lu&#;un fazla olmas&#; halinde küt-küt sesleri gelir. Bo&#;lu&#;un fazla olup olmad&#;&#;&#;n&#; anlamak için diferansiyelin sökülmesi gerekmez. Bunun için arac&#; bir liftin üzerine kald&#;r&#;n&#;z ve tekerin birini kilitleyiniz. Kar&#;&#; taraftaki tekeri, döndürerek bo&#;lu&#;un tamamen al&#;nd&#;&#;&#; yeri tespit ediniz. Tekerin ortas&#;ndan 30 cm. uzakl&#;kta lâstik üzerine tebe&#;irle bir i&#;aret koyunuz. Tekeri aksi yönde döndürmeye ba&#;lay&#;n&#;z. Tekrar bo&#;luk al&#;n&#;ncaya kadar döndüren ve bo&#;lu&#;un tamamen al&#;nd&#;&#;&#; noktay&#; i&#;aretleyiniz, iki i&#;aret aras&#;nda cm. den daha fazla bir mesafe fark&#; olmamal&#;d&#;r. E&#;er fazla bir fark varsa ayna-mahruti aras&#;ndaki bo&#;luk fazlad&#;r ve bo&#;luk ayar&#;n&#;n yap&#;lmas&#; lâz&#;md&#;r. &#;ekil:

4- DÖNÜ&#;LERDE VE KABA YOLLARDA DUYULAN SESLER:

Bo&#;luktan do&#;du&#;u belirtilen seslerin benzeri, küt-küt &#;eklindeki vuruntular dönü&#;lerde ve kaba yollar üzerinde seyrederken i&#;itilirse akslar&#;n eksenel gezintisinin fazlal&#;&#;&#;ndan &#;üphe edilebilir. Durumun tesbiti için araç sehpaya al&#;n&#;r ve arka akslar ileri-geri oynat&#;larak eksenel bo&#;lu&#;u kontrol edilir. Hissedilen bo&#;lu&#;un ve gezintinin giderilmesi için aks di&#;lilerinin arkas&#;ndaki dayanma pullar&#;n&#;n de&#;i&#;tirilmesi gerekir. &#;ekil:

 

5- HAF&#;F T&#;TRE&#;&#;MLE B&#;RL&#;KTE DUYULAN Ö&#;ÜTME SES&#;:

Teker yataklar&#;n&#;n ar&#;zalanmas&#; ile kendisini gösteren bir sestir. Ancak, hem ön teker bilyalar&#;ndan nemde arka aks bilyalar&#;ndan kaynaklanabilir. Bu nedenle yerinin tam tesbiti gerekir. Arac&#; pürüzsüz bir yolda sürerken, sa&#;a-sola direksiyonu döndürerek hangi taraftan sesin geldi&#;ini saptay&#;n&#;z, önden yada arka-geldi&#;ini tespit tamamen tecrübelere dayan&#;r. Tecrübeli bir &#;oför ve arac&#;-sesine al&#;&#;&#;k olan kimse sesin önden yada arkadan geldi&#;ini söyleyebilir. Bun-sonra ilgili aks sökülerek buyan&#;n durumu incelenir. Bilyal&#; yata&#;&#;n el içinde dürülmesi ile durumu rahatl&#;kla aç&#;kl&#;&#;a kavu&#;turulur. Ar&#;zal&#; bilyalar de&#;i&#;ir.

 

6- YÜKSEK FREKANSLI VINLAMA SES&#;:

Bu tür sesler daha çok beraber çal&#;&#;an ve fakat iyi hizalanamam&#;&#;, kaç&#;k olarak kavra&#;an di&#;lilerden gelebilir özellikle konik di&#;lilerde di&#;. derinliklerinin yeterli olmas&#;, daha do&#;rusu di&#;lerin yeter derinlikte birebirleriyle kavranmas&#; gerekir. Bu miktar&#;n ne kadar olaca&#;&#; söfunduszeue.info yap&#;mc&#;lar belirli bir di&#; temas izi verirler. Tak&#;lma ve ayar s&#;ras&#;nda bu uyumun sa&#;lanmas&#; gerekir. Diferansiyel ayarlar&#;n&#;n yap&#;mc&#;lar&#; taraf&#;ndan verilen kataloglara göre yap&#;lmas&#;, verilen de&#;erlere uyulmas&#; diferansiyelin çal&#;&#;mas&#;n&#; rahatlatt&#;r&#;r. Baz&#; yap&#;mc&#;lar ayna ile mahruti aras&#;ndaki

uyumun sa&#;lanmas&#; için üzerlerine i&#;aret koymu&#;lard&#;r. Di&#;liler genellikle tak&#;m halinde yap&#;l&#;rlar ve i&#;aretlenirler. Di&#;lileri sökerken bu i&#;aretlere dikkat etmek ve tak&#;lma s&#;ras&#;nda i&#;aretleri kar&#;&#;la&#;t&#;rmak lâz&#;md&#;funduszeue.inforleriyle uyum içinde olmayan ayna-mahruti di&#;lileri ses yaparlar. &#;ekil:

5- KAYMA YAPMAYAN D&#;FERANS&#;YEL&#;N KONTROLÜ:

Kayma yapmayan diferansiyele ait kavraman&#;n kaç&#;r&#;p kaç&#;rmad&#;&#;&#;n&#; kontrol etmek için tork metre kullan&#;l&#;funduszeue.info bo&#;a al&#;n&#;r, arac&#;n tekerlekleri yerden kesilecek kadar kald&#;r&#;l&#;r ve tekerin biri sökülür.Sökülen teker, di&#;erinin alt&#;na konularak dönmesi engellenir. Tork metre ile sökülen tekerin aks&#; döndürülmeye çal&#;&#;&#;l&#;r Aks&#;n döndürülebilmesi için gereken moment tespit edilir. Bu de&#;er katalogda verilen de&#;er kadar olmal&#;d&#;r. Bu, takriben kg. m (40 funduszeue.info) kadard&#;r. Kavrama kaç&#;r&#;yorsa onar&#;lmal&#;d&#;r.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası