ozmotik basınç ne demek / ozmotik basınç - Nedir Ne Demek

Ozmotik Basınç Ne Demek

ozmotik basınç ne demek

Ignore words

Check the boxes below to ignore/unignore words, then click save at the bottom. Ignored words will never appear in any learning session.

All None

Ignore?

Ozmotik Basınç

Hücrede bulunan madde miktarı arttıkça artar

Turgor Basınç

Hücrede bulunan su miktarı arttıkça artar

Emme Kuvveti

Hücredeki ozmotik basınç arttıkça artar

Ozmotik basınç arttıkça

Emme kuvveti artar, turgor basınç azalır

Hipertonik ortamdaki hücre su kaybedeceği için

Ozmotik basıncı artar, turgor basıncı azalır

Hipotonik ortamdaki hücre su alacağı için

Turgor basıncı artar, ozmotik basınç azalır

Hücrede madde miktarı artar, su miktarı azalırsa

Turgor basıncı azalır

Hücrede madde miktarı azalır, su miktarı artarsa

Ozmotik basınç azalır

Arşiv Bağlantısı

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

seafoodplus.info

Hücre içindeki çözünmüş katı moleküllerin hücrenin yüzeyine yaptığı basınca osmotik basınç denir.

Turgor Basıncı

Hücre içinde bulunan suyun hücre zarına yaptığı basınçtır. Osmotik basıncın artışı ile hücrede su alma isteği artar. Osmotik basınç ile turgor basıncı arasındaki farka ise emme kuvveti denir.

Osmotik basınç ile turgor basıncı arasındaki fark, emme kuvvetini oluşturur.

Osmotik basınç ile emme kuvveti doğru orantılıdır. Turgor basıncı ile osmotik basınç ve emme kuvveti ise ters orantılıdır.

  1. Hipertonik Çözelti: Hücre sitoplazmasının yoğunluğundan daha yüksek yoğunluğa sahip çözeltilere hipertonik çözelti denir.

    Çözeltinin yoğunluğu hücrenin yoğunluğundan daha yüksek olduğundan dolayı emme kuvveti de hücrenin emme kuvvetinden daha yüksektir. Bu nedenle su molekülleri osmoz ile hücreden çözeltiye geçer. Dolayısıyla hücre, su kaybederek büzülür. Bu olaya plazmoliz denir. Plazmoliz sonucu hücrenin osmotik basıncı ve emme kuvveti artar, turgor basıncı ise azalır.

  2. İzotonik Çözelti: Yoğunluğu hücre sitoplazmasının yoğunluğuna eşit olan çözeltidir. Yani hücre, ortamı ile denge hâlindedir. Hücre ile çözelti arasında madde alışverişi olur fakat eşit oranda olur. Bu nedenle hücrenin osmotik basıncı, emme kuvveti ve turgor basıncı değişmez.
  3. Hipotonik Çözelti: Yoğunluğu, hücrenin sitoplazmasının yoğunluğundan daha az olan çözeltilerdir. Su molekülleri osmoz ile hücrenin içine doğru hareket eder. Hücrenin turgor basıncı artarken osmotik basıncı ve emme kuvveti azalır. Hücrenin bu şekilde su alarak şişmiş hâline turgor denir.
Hemoliz

Çeper taşımayan hücreler hipotonik ortamlarda aşırı su aldıklarında patlayabilir. Bu olaya hemoliz denir. Fakat çeperi olan hücreler örneğin bitki hücreleri turgor durumuna gelir. Hemoliz olmazlar. Çünkü çeperleri serttir. Su basıncına dayanabilir. yyPlazmoliz olmuş hücre, hipotonik ortama konulduğunda su alarak eski hâline döner. Bu olaya da deplazmoliz denir.

Hücreler farklı yoğunluklara sahip çözeltilere atıldığında hücrede görülen değişimler şu şekildedir:

Hücrenin farklı ortamlardaki su değişimi (N: Normal değer)

 

Post Views

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir