sermayesi az kazançlı işler / | Parlakfikirler

Sermayesi Az Kazançlı Işler

sermayesi az kazançlı işler

Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin 10 Kârlı İş Fikri

Girişimcilik, şüphesiz son dönemlerde sıkça bahsedilen konuların başında gelir. Kâr amacı ile risk üstlenerek planladıkları projeleri hayata geçirmek isteyen pek çok girişimci, ekonomik bir değer üretmenin yollarını arar. Kendi işini kurmayı hedefleyen bireylerin motivasyonu kimi zaman bağımsız çalışma arzusu iken kimi zaman da fırsatları değerlendirerek yeni fikirler üretmek olabilir. 

Her yıl dünya genelinde çok sayıda girişimci milyonlarca şirket kursa da söz konusu işletmelerin çok az bir kısmının başarılı olabildiğini söylemek yanlış olmaz. İş kurma fikirlerinin başarıya ulaşamamasının ardında birçok sebep olabilir. Güncel trendlere uyum sağlayamayan iş modelleri, sermaye yetersizliği ve rekabet avantajı elde edememe gibi unsurlar söz konusu sebeplere örnek olarak gösterilebilir. Sürdürülebilir ve kârlı bir girişime imza atmak isterseniz yazımızın devamında gelecek vadeden iş kurma fikirlerine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

İş Kurmak İsteyenler Nereden Başlamalı?

Kendi işini kurmak isteyenler, girişimci bir ruha ve yeterli sermayeye sahip olsa da işe nereden başlayacağı noktasında kararsız kalabilir. Yeteneklerinize paralel olan bir alanda ve farklılık yaratmak istediğiniz bir sektörde kendi işinizi kurmak isteyebilirsiniz. Birikimlerinizi ve zamanınızı adayacağınız işi belirlerken dikkat etmeniz gereken başka unsurlar da mevcuttur. Geleceğe dönük bir yaklaşım ile son dönemlerin popüler iş trendlerini incelemek, başarı oranlarını analiz etmek ve gelişim gösteren sektörleri derinlemesine araştırmak faydalı olacaktır. Dilerseniz ilk defa iş kuracak girişimcilere öneriler isimli yazımıza göz atabilirsiniz.  

İş kurmaya karar veren pek çok girişimci faaliyet göstereceği alanı belirleme ve sermaye yaratma konuları üzerinde yoğunlaşır. Kendi işinizi kurmak için harekete geçmeden ve süreci başlatmadan önce sizi başarıya götürecek olarak stratejiyi kurgulamanız gerekir. Bu noktada en sık yapılan hatalardan biri, özgün veya eşine az rastlanan bir fikri hayata geçirme çabasıdır. Başarılı şirketlerin büyük bir kısmı iş modeli açısından birbirini tekrar etse de kendi müşteri portföylerine sahip olan ve kâr elde eden işletmelerdir. Dolayısıyla hiç olmayan bir fikir üzerine strateji kurmaktansa denenmiş ve başarıya ulaşmış iş fikirlerinin izinden gitmek daha avantajlı olacaktır. 

Kendi İşini Kurmak Zor mudur?

Girişimcilik, cesaret ve fedakârlık gerektiren bir atılımdır. Üstelik herhangi bir sorunla karşılaşmadan başarılı olmanın bir yolunu bulmak da neredeyse imkânsızdır. İş planınızı hayata geçirirken büyümek ve başarılı olmak için problemler karşısında çözüm odaklı olmalısınız. İşinizi ne kadar seviyor ve kendinize ne kadar güveniyorsanız başarı şansınız da o ölçüde artacaktır. 

Kendi işinizi kurarken hedefinizi kısa zamanda çok para kazanmak ve işletmenizi başarıya ulaştırmak olarak belirlediğiniz takdirde yorulmanız ve zorlanmanız muhtemeldir. Üstelik bu yolda engellerle karşılaştığınızda motive olmak güç bir hâl alabilir. İşinizi başarılı kılmak için şevk ve motivasyon ile hareket ettiğinizde zor zamanlarda daha güçlü hissetmeniz mümkün olur. Doğru ve ölçülebilir hedefler belirleyerek azimle ilerlediğiniz takdirde kendi işinizi kurmak zorlu bir savaştan çok keyifli bir serüvene dönüşecektir. 

Şirket Kurarken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

İş kurmak isteyenlere tavsiyeler verirken değinmek gereken en önemli nokta planlama

aşamasıdır. Yeni bir girişimi hayata geçirmenin yolu iyi bir plandan geçer. Planlama ve araştırma aşamalarını titizlikle yürüttüğünüz takdirde başarılı bir iş modeli oluşturmanız işten bile değildir. Kendi işinizi kurma yolculuğunuza rehberlik edebilecek ipuçlarını derlediğimiz bu yazımızda iş kurarken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettik. 

İş Planı Hazırlamak

Yeni bir iş kurarken yeteneklerinize, finansal gücünüze ve hedeflerinize uygun bir yol haritası belirlemeniz oldukça önemlidir. İş planı, şirket kurma aşamalarının nasıl gerçekleştirileceğine yönelik hazırlanan bir rapordur. İş kurma sürecinin planında temel olarak ürün, hizmet, finansal kaynak gibi unsurlar göz önünde bulundurularak işletmenin gelecek hedefleri belirlenir. Ayrıca kendi işinizi kurma sürecinde karşılaşabileceğiniz olası sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerilerini de iş planında değerlendirebilirsiniz. Girişiminiz için iş planı hazırlarken şunları göz önünde bulundurabilirsiniz: 

  • Şirket kurarken dikkat edilecekler hakkında bilgi edinmelisiniz. 
  • Faaliyet göstereceğiniz sektörün gerekliliklerine uygun bir şirket kurmanızı tavsiye ederiz. 
  • Ürünler ve hizmetler de iş planı içerisinde yer almalıdır.
  • İş planınız rakiplerinizin analizlerini de kapsamalıdır. 
  • Hedef kitlenize ulaşmak için hangi sosyal medya hesaplarını kullanmanız gerektiğine bu aşamada karar verebilirsiniz. 
  • İş süreçleri ile risk ve kriz olasılıkları da belirlenmelidir. 

Sürdürülebilir iş kurma fikirleri tasarlarken işletmenin amaçlarını tutarlı şekilde belirlemek ve bu hedefler doğrultusunda süreçleri etkin şekilde yönetmek iş planı ile mümkün olur. İş planı hazırlarken gerçekçi hedefler seçmeli ve sizi bu amaçlara ulaştıracak doğru yöntemleri belirlemelisiniz. İyi bir stratejiyle harekete geçtiğinizde faaliyet göstereceğiniz sektör ne kadar rekabetçi olursa olsun planınıza sadık kalarak avantaj kazanmanız mümkün olacaktır.

Finansal Güç

Yeni bir iş kurmak için gerekenlerin başında yeterli bir sermayeye sahip olmak gelir. Eğer yüksek hedefleriniz varsa sermaye edinme yolları bulmanız gerekebilir. İddialı bir fikriniz olsa dahi planınızı girişime dönüştürme aşamasında finansal yeterlilik elzemdir. İş kurma fikirlerinizi hayata geçirmek için yeterli finansal gücünüz olduğu takdirde şirketin kuruluşunu takip eden birkaç yılda emin adımlarla ilerlemeniz mümkün olur. 

Kendi işini kurmak isteyen girişimciler, bankalardan kredi çekme seçeneğini değerlendirebilir. Ayrıca devlet tarafından verilen hibe ve faizsiz kredi olanaklarından yararlanarak da sermaye gereksiniminizi karşılayabilirsiniz. İş kurma fikirlerine bağlı olarak melek yatırımcı görüşmeleri yapmak ya da girişim için yatırım almak da seçenekler arasındadır. 

Sektör ve Pazar Araştırması

Sektör ve pazar araştırması, sürdürülebilir bir iş planının temelini oluşturur. İşletmenizin gelecekte karşı karşıya kalabileceği olası sorunları ve satışları artırma noktasında ne gibi aksiyonlar alabileceğinizi söz konusu araştırma ile saptayabilirsiniz. Stratejinizi ölçülebilir hedefler üzerine kurgulamak için sektör rekabetine, pazar büyüklüğüne ve rakip analizine dair tutarlı verilere sahip olmanız gerekir. 

Sektörü araştırırken öncelikli olarak odaklanmanız gereken unsur yalnızca pazarın mevcut durumu ile sınırlı değildir. Aynı zamanda pazarın geleceğini ve rakip firmaların stratejilerini de doğru analiz etmeniz gerekir. Bu üç faktöre dair veriler ışığında uzun vadede büyüme ihtimalinizi belirleyebilir, iş kurma fikirlerinizi başarıya ulaştırabilirsiniz. 

Ortak ve Partnerlik Seçimi

Sermaye yönetimi ve işletmenin organizasyonu gibi hedeflerinizi ortaklı bir şirket kurarak gerçekleştirebilirsiniz. Melek yatırımcılar, henüz yolun başında olan iş kurma fikirlerine sahip olan girişimcilere büyümeleri ve gelişmeleri için sermaye sağlar. Özellikle yüksek risk ve yüksek büyüme potansiyeli içeren firmaların, kuruluşlarının erken dönemlerinde melek yatırımcılardan aldığı destekle gelişmesi mümkün olur. Melek yatırımcılar ile finansal zeminde bir ortaklık kurmak mümkündür.

İş kurma fikirlerinizin tamamını kendi başınıza hayata geçirmeniz mümkün olmayabilir. İşlerinizin planlı ve programlı şekilde yürümesi için bir ortağa ihtiyacınız olabilir. Girişimciler için ortaklık türleri, adi ve ticari olmak üzere ikiye ayrılır. Bu tür ortaklıklar, temelde ekonomik çıkarların yerine getirilebilmesi amacıyla kurulur. Ortak ve partnerlik seçiminde şu kriterleri göz önünde bulundurmanızı öneririz: 

  • İş ahlakına güvendiğiniz bir ortak seçmeye özen gösteriniz.
  • Uzmanlığı sayesinde iş kurma fikirlerinizi hayata geçirmenizi olanaklı kılacak bir partner ile başarı hedeflerinize ulaşabilirsiniz.
  • İşiniz ortaklığa ihtiyaç duyacağınız büyüklükte olmalıdır. 
  • Ortağınız sermaye yönetiminde sorumluluk almalıdır. 

Yeni girişimlerin büyümesinde ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasında ortaklığın önemi yadsınamaz. Ortaklık ilişkilerinizi mevcut müşteriler, tedarikçiler ve yatırımcılar gibi farklı şekillerde kurabilirsiniz. Ayrıca mevcut bir işe ortak olmanız da mümkündür. Eğer yeni bir işletme açmayı düşünüyorsanız şirket kurarken dikkat edilecekler isimli yazımıza göz atabilirsiniz. 

Danışmanlık Hizmeti Almak

Kârlı iş fikirlerini başarılı girişimlere dönüştürmek için alanında uzman kişilerin tecrübelerinden yararlanabilirsiniz. Bahsi geçen uzmanlığa iş kurma ve girişimcilik deneyimi yaşayan kişilerden ziyade faaliyet göstereceğiniz sektör hakkında bilgi sahibi olan profesyoneller sahiptir. Nasıl ki işinizi kurarken mali yönetim konusunda muhasebeciye ihtiyaç duyuyorsanız pek çok noktada farklı uzmanlıklara sahip kişilerden destek alabilirsiniz. Özellikle seçtiğiniz iş kurma fikirlerinin zorluğuna ve karmaşıklık düzeyine göre danışmanlık hizmeti almanız faydalı olacaktır.

Pazarlama Stratejisi Oluşturmak

Sermaye belirleme, iş planı ve ortaklık seçimi gibi aşamaları tamamladıktan sonra ticari kariyerinize başlayabilirsiniz. Özenli bir çalışma ardından şirketinizi kurduğunuzda ilgilenmeniz gereken en önemli hususlardan biri satış yapmaktır. Müşteri bulmak ve satışlarınızı artırmak için iyi bir pazarlama strateji oluşturmanız gerekir. Oluşturduğunuz yol haritasını adım adım uygulamalısınız. 

Pazarlama stratejilerinizi belirlerken hesaba katmanız gereken bazı unsurlar mevcuttur. Bütçe, fayda ve maliyet analizi doğrultusunda uygulayacağınız yöntemler, işletmenizi hedef kitlelere ulaştıracaktır. Dijital pazarlama kanalları ile güçlü bir pazarlama stratejisi kurgulamanız mümkün olur. Ücretli ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz dijital pazarlama hamleleri ile kısa sürede geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Sosyal medya tanıtımları ve sponsorlu reklamlar, etkili bir pazarlama operasyonu için oldukça işlevsel araçlardır.  

Dijital Dünyada Etkinlik

Ticari girişiminiz için gereken süreçleri tamamladıktan sonra sıra işletmenizi dijital dünyada aktif ve görünür kılmaya gelir. Bu aşamadaşirketiniz için web sitesi kurmak ve sosyal medya hesapları açmak, atmanız gereken en önemli adımlardır. İşletmeniz ister küçük isterse büyük ölçekli olsun mutlaka markanıza ait sosyal medya hesaplarınız ve web siteniz bulunmalıdır. İşinizi milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya platformlarına taşımak ve dijital dünyaya açılmak, hem marka bilinirliğini artırma hem de işletmenizi güvenilir kılma açısından oldukça önemlidir. 

İşletmeniz dijital dünyada aktif olduğunda kullanıcıların markanızla etkileşime geçmesi ve ürünlerinizi takip etmesi mümkün olur. Dilerseniz reklam ve SEO çalışmaları yaparak pek çok kişinin markanıza kolay ve hızlı şekilde ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Yerel bir işletme kursanız dahi arama motorları için reklam ve SEO çalışmaları yaparak şirketinizin kârlılığını artırabilirsiniz. 

Girişimciler İçin KOSGEB Destekleri Nelerdir?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), çok sayıda girişimciye finansal ve operasyonel destek sağlar. KOSGEB, tüzel kişiliği bulunan özel bütçeli bir kamu kurumudur. Kuruluş, desteklenmeye uygun görülen ve gelecek vadeden projelere bakanlık ile girişimci arasında köprü görevi üstlenerek finansman sağlar. KOBİ’ler ya da iş kurmayı planlayan girişimciler, belirli koşulları yerine getirerek KOSGEB desteklerinden yararlanabilir.  

Geleneksel girişimcilik belgesi, KOSGEB tarafından verilen bir sertifikadır. İşine yatırım yapmak isteyen girişimciler, program kapsamında çeşitli hibelerden ve KOBİ kredileri gibi olanaklardan yararlanabilir. Yenilikçi iş kurma fikirleri ve girişim planları olan genç adaylar, kurum tarafından verilen eğitimlerle iş dünyasına atılmaya hazır olur. KOSGEB destekleri, genç girişimcilerin hem kendi işlerini kurmalarını hem de istihdama katkı sağlamalarını olanaklı hâle getirir. 

Popüler İş ve Ticaret Fikirleri Nelerdir?

Girişimci fikirleri ve iş kurma gibi konularda her geçen gün yeni trendle karşılaşabilirsiniz. İş kurma fikirlerini gerçeğe dönüştürmek, ancak araştırma ve planlama aşaması başarıyla tamamlandığında olanaklı hâle gelir. Sürdürülebilir ve ölçülebilir hedeflerden oluşan iş fikirleri, girişimcilik deneyiminizi başarılı bir ticari atılıma dönüştürmenizi sağlar. Gerek teknolojik gelişmelere gerekse değişen tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak günden güne popülerlik kazanan bazı iş fikirleri mevcuttur. Yeni bir girişime atılmayı planlıyorsanız sizin için derlediğimiz en iyi 10 iş fikrine göz atabilirsiniz. 

E-Ticaret Yapmak

Son dönemlerin en popüler iş fikirleri arasında yer alan e-ticaret, pek çok girişimci tarafından tercih edilir. E-ticareti böylesine popüler kılan özelliği, şüphesiz operasyonel anlamda sağladığı pratikliktir. Ev ortamında bir çalışma düzeni kurarak hızlı ve kolay bir şekilde internetten iş fikirlerinizi geliştirmeniz ve e-ticarete atılmanız mümkündür. İşlerinizi hem home-office olarak yürütebilir hem de ciddi bir kazanç sağlayabilirsiniz.  

E-ticaret ile satış yapabilmek için şirket olma şartı aranır. Türk Ticaret Kanunu’nun vergi usüllerine uygun şekilde e-ticaret yapmak için şahıs şirketi kurmak yeterlidir. Bu tür bir şirket kurmak için gerekenler, sanıldığından daha kolay karşılanabilir. Şahıs şirketleri düşük maliyetler karşılığında kolaylıkla kurulabilir. Şirket açıldıktan sonra geriye web sitesi kurmak ve pazar yerlerinde mağaza açmak gibi işlemler kalır. 

Dilerseniz dropshipping modeli ile stok tutmadan da satış yapabilirsiniz. Bu sistem ile tedarikçilerden ve üreticilerden toplu ürün almaya gerek yoktur. Bunun yerine müşteriler alışveriş yaptıkça ürün tedarik edilir. Böylelikle ürünleri önceden satın alıp depoda tutmak gerekmeyeceği için stok yönetimi ve depolama için yapılan ek masraflar ortadan kalkar. İş kurma fikirlerini hayata geçirmede girişimciler için oldukça avantajlı bir seçenektir. 

Yeni Trend: Abonelik Kutuları

Abonelik kutuları, müşterilere periyodik olarak ürün paketleri sunulan bir iş modelidir. Bu tür iş kurma fikirlerinin son yıllarda giderek daha popüler hâle geldiğini söylemek yanlış olmaz. Çevrim içi alışveriş yapanların neredeyse yarısı, kişiselleştirilmiş bir deneyim edinmek için en az bir abonelik kutusu hizmetine üyedir. Hâl böyle olunca bu iş modeli kısa vadede kâr elde etmek isteyen girişimciler için uygun bir seçenek olarak öne çıkar. İş modelinizin başarıya ulaşması için kullanıcıların tekrar tekrar ödemeye hazır olduğu bir ürününüz bulunmalıdır. 

Freelancer Çalışmak

Düşük sermaye ile başlanabilecek en iyi iş fikirlerinden biri olan freelance çalışmanın temelde yalnızca iki şartı bulunur. Bunlardan ilki güçlü bir internet bağlantısıyken ikincisi ise sahip olduğunuz özel yetenektir. Freelance olarak gerçekleştirilebilecek iş kurma fikirleri arasında dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi, grafik tasarım ve içerik yazarlığı gibi seçenekler mevcuttur. Ayrıca uzman olduğunuz bir alan varsa online olarak özel ders verebilir, sanal asistanlık veya danışmanlık da yapabilirsiniz. 

Doğal Bitkiler ve Organik Gıda

Hazır gıda endüstrisinde kullanılan koruyucu kimyasallar, tüketicilerin taze ve organik gıdalara yönelmesine sebep olmuştur. Girişimcilerin tercih ettiği en popüler iş sektörlerinin başında tavuk yetiştiriciliği gelir. Dilerseniz organik köy tavuğu eti ya da gezen tavuk yumurtası satarken aynı anda işletmenizi e-ticarete taşıyarak Türkiye’nin dört bir yanından sipariş alabilirsiniz.  

Yapı Malzemeleri Satışı

Türkiye’de en hızlı gelişen ve sürekli olarak büyüyen popüler iş alanlarının başında inşaat sektörü gelir. Hâl böyle olunca özellikle gelişmekte olan pek çok bölgede yapı malzemelerine ihtiyaç duyulur. Eğer sektöre girmek için gereken distribütörlük lisansına sermayeniz yetmiyorsa marangozlar, tesisatçılar ve kaynakçılar gibi son kullanıcılara malzeme satabilirsiniz.  

Bilgi İşlem Destek Hizmetleri

Girişimcilerin rağbet gösterdiği iş kurma fikirleri arasında bilişim sektörü önemli bir yere sahiptir. Söz konusu bilgi işlem hizmetleri olunca elde edilebilecek kazanç miktarı da artar. Özellikle sanal suçların ve veri güvenliğine dair endişelerin artması, şirketleri bilgi işlem destek hizmetlerine yönlendirir. Yerinde yönetim ve sistem tasarlama gibi alanlarda yaşanan sektörel büyüme oranları, bu tür bir girişime atılmayı daha cazip hâle getirir.  

Muhasebe Hizmetleri

Muhasebe, ekonomik gerilemelerden ve krizlerden etkilenmeyen bir meslek dalıdır. Muhasebe alanında deneyim sahibi olmak elbette bu sektörde faaliyet göstermek isteyen girişimciler için avantajlı olacaktır. Muhasebe firması açmak için söz konusu lisansa sahip olmanız şart değildir. Lisanslı bir profesyoneli işe alarakda muhasebe hizmetleri verebilirsiniz. 

Mimarlık Firmaları

Gayrimenkul piyasasında yaşanan hareketlilikler, mimarlık sektörüne olan ilginin artmasını sağlamıştır. Hâl böyle olunca peyzaj mimarlığından haritacılığa ve teknik hizmetlere varana kadar pek çok sektörün ciddi oranlarda büyüme gösterdiğini gözlemlemek mümkündür. Çizilen projeler ve inşaatlar dair her türlü program, mimarlık ofislerinde şekillenip sahada icraata geçilir. Dolayısıyla iyi bir mimarlık ofisinde bu görevleri yapacak bir ekibe ihtiyaç vardır. Yeterli sermayeye sahipseniz mimarlık firması kurabilirsiniz. 

Akıllı ve Güvenli Ev Sistemleri

Akıllı ev güvenlik sistemleri, teknoloji pazarında oldukça büyük bir paya sahiptir. Eğer hedefleriniz arasında büyük kazançlar sağlamak ve geleceğin mesleklerinden birini icra etmek varsa bilişim ve teknoloji sektörü tam size göredir. Işıklardan ısıya ya da evlerin güvenlik sistemlerine kadar pek çok alet söz konusu sistemlere dâhildir. İş kurma fikirleriniz arasında akıllı ve güvenli ev sistemleri varsa girişiminizi hayata geçirmek için yüksek bir sermaye ayırmanız gerekebilir. 

3D Baskı

3D baskıya ilişkin iş kurma fikirleri, dünya çapında popülerlik kazanmış durumdadır. Sektöre gösterilen rağbet, 3D baskı makinelerine olan ihtiyacın artmasına yol açmıştır. Baskı makinelerinin geçmiş yıllara kıyasla daha ulaşılabilir fiyatlarla satıldığı söylenebilir. Siz de güncel iş kurma fikirleri arasında yer alan 3D baskı alanında faaliyet göstermek isterseniz iyi bir yatırımla sayısız fırsat yakalamanız mümkündür. 

Az Sermaye ile Kurulabilecek İşler Nelerdir?

Girişiminiz için az bir sermaye ayırarak da kendi işinizin patronu olabilirsiniz. Üstelik bu işlerden bazılarını yapmak için uzmanlık gerekmez. Kurs ve sertifika programları ile kısa süre içerisinde iş yapmak istediğiniz alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Sermaye gerektirmeyen küçük iş kurma fikirlerini sizin için sıraladık.

  • Doğum ve bebek fotoğrafçılığı
  • Mantar yetiştiriciliği 
  • Süs bitkisi yetiştiriciliği
  • Catering hizmetleri
  • Takı tasarımı
  • Teraryum ve minyatür bahçe yapımı 

Az sermayeyle yeni iş kurma fikirleri yalnızca listedeki alanlarla da sınırlı değildir. Bu noktada girişimci adaylarının yeteneklerine ve beklentilerine uygun bir sektör belirlemesi oldukça önemlidir. Bu sayede işinizi keyifle yapabilir, uzun vadede girişimlerinizi başarılı atılımlara dönüştürebilirsiniz. 

Hiç Sermayesiz Ne İş Yapılabilir?

Hayal ettiğiniz iş kurma fikirlerini gerçeğe dönüştürmek için yeterli sermayeniz olmayabilir. Bu durumda size sermaye oluşturma imkânı sağlayacak işleri tercih edebilirsiniz. 0 sermaye ile iş kurmak imkânsız değildir, ancak genellikle yüksek çaba gerektirir. Eğer bir işe hiç sermaye koymadan başlayabiliyorsanız muhtemelen o alanda yüksek bir rekabet ortamı söz konusudur. Elbette kuracağınız işten elde edeceğiniz gelir isteğiniz ve çabanız ile doğru orantılıdır. Online kurs hazırlama, ev tadilatı, makale yazma, sosyal platformlara içerik üretme ve dropshipping gibi girişimler, sermayesiz olarak hayata geçirilebilir.

Evden Yapılabilecek İşler Nelerdir?

Evden yapılabilecek online iş kurma fikirleri oldukça fazladır. Esnek çalışma saatleri, düşük sermaye ve daha az stres barındırması, pek çok kişinin evden yapılabilecek işleri tercih etmesini sağlar. Üstelik evden iş fikirlerinden yalnızca yeni bir girişime atılmak isteyenler değil aynı zamanda ek iş arayanlar da yararlanabilir. Evden yapılabilecek işler şunlardır:

  • İnternetten kıyafet satışı
  • Dropshipping
  • Sanatsal faaliyetleri ve üretimi online bir işe dönüştürmek
  • Yazarlık, bloggerlık, tasarımcılık ve yazılımcılık
  • Influencer marketing

El yapımı ürünlerin online olarak satışı da kolay iş kurma fikirleri arasındadır. Üstelik hedeflenecek kitle açısından da avantaj sağlayan bir iş türüdür. El emeği ile üretilen ürünler uluslararası pazar yerlerinde yoğun ilgi görür. 

Multinet Up Çözümleri ile İşletmenizin Maliyet Kontrolü Her Zaman Sizinle!

MultiAvantaj Kurumsal Fırsatlar dünyasında işletmenizin giderlerini etkin biçimde yönetmenize katkı sağlayacak birçok farklı çözüm bulunur. Söz konusu hizmetler ile hem şirketinizin operasyonel giderleri için özel fiyatlarla sunulan fırsatlardan yararlanabilir hem de vergi avantajı kazanabilirsiniz. 

MultiNet yemek kartı ile çalışanlarınıza seçme özgürlüğü, şirketinize tasarruf sağlayabilirsiniz. Şirket çalışanları MultiNet yemek kartı ile ister market isterse restoran harcamalarını karşılayabilir. Üstelik uygulama sayesinde tek tek fatura ve fiş toplama gereksinimi de ortadan kalkar. Dilerseniz MultiGift Hediye Kartı ile çalışanlarınıza tek bir kart üzerinden binlerce çeşit hediye sunabilir, 20.000'i aşkın noktada seçme özgürlüğü tanıyabilirsiniz.

100 Bin TL'den Az Parayla Kurulabilecek İşler

  • Türkiye'de küçük de olsa bir sermayesi olan ancak hangi alana yatırım yapacağına karar veremeyen binlerce girişimci adayı var.  İşte Ekonomist Dergisi'nin haberine göre 100 bin lira ve altında sermayeyle yapılacak o işler...

    Türkiye'de küçük de olsa bir sermayesi olan ancak hangi alana yatırım yapacağına karar veremeyen binlerce girişimci adayı var. İşte Ekonomist Dergisi'nin haberine göre 100 bin lira ve altında sermayeyle yapılacak o işler...

  • <p><b>1. Emlak / Gayrimenkul danışmanlığı</b></p>  Son yıllarda emlak sektöründe yaşanan yükseliş bu sahayı oldukça hareketlendirmiş durumda. Özellikle kurumsal bir şirketin çatısı altında franchise şube açarak düşük maliyet ve yüksek kâr marjı ile çalışılabilmesi, gayrimenkul danışmanlığını en çok cazip kılan nokta olarak dikkat çekiyor

    1. Emlak / Gayrimenkul danışmanlığı

    Son yıllarda emlak sektöründe yaşanan yükseliş bu sahayı oldukça hareketlendirmiş durumda. Özellikle kurumsal bir şirketin çatısı altında franchise şube açarak düşük maliyet ve yüksek kâr marjı ile çalışılabilmesi, gayrimenkul danışmanlığını en çok cazip kılan nokta olarak dikkat çekiyor
  • 10 bin ile 25 bin TL arasında sermayeyle kurulabilecek gayrimenkul danışmanlığı ofisi için franchise veren şirketler de var

    10 bin ile 25 bin TL arasında sermayeyle kurulabilecek gayrimenkul danışmanlığı ofisi için franchise veren şirketler de var

  • <p><b>2. Kinoa yetiştiriciliği</b></p>  Son dönemde sağlıklı beslenme reçetelerinin ve yemek tariflerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan kinoa, tarıma yönelik girişim fırsatlarını kovalayanlar için ideal bir ürün. Kinoanın en önemli özelliği çok güçlü bir protein içeriğine sahip olması. Bunun dışında pek çok aminoasiti içinde barındıran kinoa, kuraklık ve soğuk gibi zor çevre koşullarına uyum sağlamasıyla biliniyor

    2. Kinoa yetiştiriciliği

    Son dönemde sağlıklı beslenme reçetelerinin ve yemek tariflerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan kinoa, tarıma yönelik girişim fırsatlarını kovalayanlar için ideal bir ürün. Kinoanın en önemli özelliği çok güçlü bir protein içeriğine sahip olması. Bunun dışında pek çok aminoasiti içinde barındıran kinoa, kuraklık ve soğuk gibi zor çevre koşullarına uyum sağlamasıyla biliniyor
  • Bu nedenle Türkiye'nin pek çok noktasında yetiştirilmesi mümkün. İlk denemeyi Adana'da Hüseyin Ateşok yaptı. Kinoadan hektar başına 3-4 ton ürün elde edildiğini söyleyen Ateşok, bu sene 75 tona yakın kinoa üretimi yapmayı hedefliyor.

    Bu nedenle Türkiye'nin pek çok noktasında yetiştirilmesi mümkün. İlk denemeyi Adana'da Hüseyin Ateşok yaptı. Kinoadan hektar başına 3-4 ton ürün elde edildiğini söyleyen Ateşok, bu sene 75 tona yakın kinoa üretimi yapmayı hedefliyor.

  • Kinoayı tarlada 10 TL'den satmak mümkün. Perakende satış rakamı ise 46 TL'ye kadar çıkabiliyor. Ürünün tohumunun kilosu 500 TL'ye satılıyor. Ateşok, bir dekarın ekim maliyetinin 500 TL civarında olduğunu söylüyor. Verim ise sulu yerlerde dekar başına 700 kiloya kadar çıkıyor. Ateşok, ortalama bir hesapla dekar başına 5 bin TL gelir elde etmenin mümkün olduğunu ifade ediyor. Sağlıklı yaşam trendinin artmasıyla birlikte, yaşlanmayı geciktirdiği ve kanseri önlediği düşünülen kinoanın adını daha sık duyacağız gibi görünüyor

    Kinoayı tarlada 10 TL'den satmak mümkün. Perakende satış rakamı ise 46 TL'ye kadar çıkabiliyor. Ürünün tohumunun kilosu 500 TL'ye satılıyor. Ateşok, bir dekarın ekim maliyetinin 500 TL civarında olduğunu söylüyor. Verim ise sulu yerlerde dekar başına 700 kiloya kadar çıkıyor. Ateşok, ortalama bir hesapla dekar başına 5 bin TL gelir elde etmenin mümkün olduğunu ifade ediyor. Sağlıklı yaşam trendinin artmasıyla birlikte, yaşlanmayı geciktirdiği ve kanseri önlediği düşünülen kinoanın adını daha sık duyacağız gibi görünüyor

  • <p><b>3. Döner</b></p>  Son yılların en popüler girişimcilik alanlarından biri. Bir zamanlar her köşe başında gördüğümüz markasız döner büfeleri artık hızla kurumsallaşarak büyük restoranlara ve birer markaya dönüşmeye başladı.

    3. Döner

    Son yılların en popüler girişimcilik alanlarından biri. Bir zamanlar her köşe başında gördüğümüz markasız döner büfeleri artık hızla kurumsallaşarak büyük restoranlara ve birer markaya dönüşmeye başladı.
  • Bu da fast food alanında yerli lezzet markaları yarattı. Bu fırsatı görenler döner sektörüne yatırım yapıyor. Fast food sektörünün genellikle franchising vererek büyüdüğü düşünülünce, bir marka kendi ekosisteminde onlarca yeni girişimci çıkarıyor.

    Bu da fast food alanında yerli lezzet markaları yarattı. Bu fırsatı görenler döner sektörüne yatırım yapıyor. Fast food sektörünün genellikle franchising vererek büyüdüğü düşünülünce, bir marka kendi ekosisteminde onlarca yeni girişimci çıkarıyor.

  • Yaklaşık 100 bin TL'lik yatırımla kurulabilecek döner büfeleri ya da restoranlar için hedeflenen ciro ise 100 ile 150 bin TL arasında değişiyor.

    Yaklaşık 100 bin TL'lik yatırımla kurulabilecek döner büfeleri ya da restoranlar için hedeflenen ciro ise 100 ile 150 bin TL arasında değişiyor.

  • <p><b>4. Balık Büfeleri</b></p>  Türkiye, balık restoranı açısından özellikle büyük şehirlerde oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip. Ancak balık ekmek konsepti açısından büyük bir boşluk söz konusu.  Daha çok sahil kesiminde görülebilen balık ekmek konsepti, artık AVM'lere, caddelere taşınmış durumda.

    4. Balık Büfeleri

    Türkiye, balık restoranı açısından özellikle büyük şehirlerde oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip. Ancak balık ekmek konsepti açısından büyük bir boşluk söz konusu. Daha çok sahil kesiminde görülebilen balık ekmek konsepti, artık AVM'lere, caddelere taşınmış durumda.
  • <p><b>5. Kadınlara özel spor merkezleri</b></p>  Son dönemdeki en dikkat çekici girişimlerden biri. Bu salonlardaki en önemli özellik, aletlerin kadınların fizyolojisine göre tasarlanıp üretilmiş olması. Sistem 15-75 yaş arası tüm kadınlar için uygun. 30 dakikada fitness, son 15 yıl içinde Amerika başta olmak üzere tüm dünyada hızla yayılan ve en çok tercih edilen sporlardan biri ve Türkiye'de de hızla yayılıyor.

    5. Kadınlara özel spor merkezleri

    Son dönemdeki en dikkat çekici girişimlerden biri. Bu salonlardaki en önemli özellik, aletlerin kadınların fizyolojisine göre tasarlanıp üretilmiş olması. Sistem 15-75 yaş arası tüm kadınlar için uygun. 30 dakikada fitness, son 15 yıl içinde Amerika başta olmak üzere tüm dünyada hızla yayılan ve en çok tercih edilen sporlardan biri ve Türkiye'de de hızla yayılıyor.
  • Bu sistem özellikle kadın girişimciler için oldukça avantajlı. Bir spor salonu kurma maliyeti maksimum 50 bin TL. Aylık ciro hedefi ise 25 bin TL'yi bulabiliyor.

    Bu sistem özellikle kadın girişimciler için oldukça avantajlı. Bir spor salonu kurma maliyeti maksimum 50 bin TL. Aylık ciro hedefi ise 25 bin TL'yi bulabiliyor.

  • <p><b>6. Pilav arabaları ve pilav büfeleri</b></p>  Avrupa Birliği tarafından getirilen standartlar nedeniyle artık sokaklarda satışına izin verilmeyen el arabasında pilav-nohut konsepti, hızla markalaşmaya başladı. Sokak pilav satıcıları

    6. Pilav arabaları ve pilav büfeleri

    Avrupa Birliği tarafından getirilen standartlar nedeniyle artık sokaklarda satışına izin verilmeyen el arabasında pilav-nohut konsepti, hızla markalaşmaya başladı. Sokak pilav satıcıları
  • Üstelik 100 bin TL'yi geçmeyen yatırımla kurulabilecek bu iş modeli yüzde 30'ların üzerinde kâr marjı vaat ediyor.

    Üstelik 100 bin TL'yi geçmeyen yatırımla kurulabilecek bu iş modeli yüzde 30'ların üzerinde kâr marjı vaat ediyor.

  • <p><b>7. El ve ayak bakım merkezleri</b></p>  'Nail Bar' konsepti el ve ayak bakımı sunan güzellik merkezleri olarak tanımlanıyor. Bu konsept, 25 yıl önce ABD'den başlayarak tüm dünyaya yayıldı.

    7. El ve ayak bakım merkezleri

    'Nail Bar' konsepti el ve ayak bakımı sunan güzellik merkezleri olarak tanımlanıyor. Bu konsept, 25 yıl önce ABD'den başlayarak tüm dünyaya yayıldı.
  • ABD'de yaklaşık 40 bin, İngiltere'de ise 20 bin adet hizmet noktası olan nail bar'lar, Türkiye'de de büyük bir potansiyel vaat ediyor. Bu alanda Türkiye'de de girişimler başlamış durumda. Yatırım bedeli 50 bin TL civarında, kâr marjı ise oldukça yüksek.

    ABD'de yaklaşık 40 bin, İngiltere'de ise 20 bin adet hizmet noktası olan nail bar'lar, Türkiye'de de büyük bir potansiyel vaat ediyor. Bu alanda Türkiye'de de girişimler başlamış durumda. Yatırım bedeli 50 bin TL civarında, kâr marjı ise oldukça yüksek.

  • <p><b>8. Yoga ve pilates salonları</b></p>  Son dönemde büyük şehirlerde sağlıksız ofis koşullarından, trafik ve stresten kaçmaya çalışanların popüler durakları yoga ve pilates salonları oluyor. Bu talep yeni merkezlerin açılmasını sağlıyor. Aslında yoga veya pilates salonu açmak için bayilik veya franchise almak şart değil. Kendiniz de Türkiye'de uluslararası sertifikalar veren yoga veya pilates merkezlerinde eğitim alıp bir merkez açabilirsiniz.

    8. Yoga ve pilates salonları

    Son dönemde büyük şehirlerde sağlıksız ofis koşullarından, trafik ve stresten kaçmaya çalışanların popüler durakları yoga ve pilates salonları oluyor. Bu talep yeni merkezlerin açılmasını sağlıyor. Aslında yoga veya pilates salonu açmak için bayilik veya franchise almak şart değil. Kendiniz de Türkiye'de uluslararası sertifikalar veren yoga veya pilates merkezlerinde eğitim alıp bir merkez açabilirsiniz.
  • Eğitim almanın maliyeti bin TL ile 3 bin TL arasında değişebiliyor. Yoga veya pilates merkezi açmak için uygun bir lokasyonda yer bulmanız yeterli. İçine yapacağınız yatırım ise sizin isteğinize kalıyor. Yaklaşık 10 yıldır sektörde bulunan Şebnem Akbulut Özen, butik bir merkez için 100-120 metrekarelik bir mekanın yeterli olduğunu söylüyor

    Eğitim almanın maliyeti bin TL ile 3 bin TL arasında değişebiliyor. Yoga veya pilates merkezi açmak için uygun bir lokasyonda yer bulmanız yeterli. İçine yapacağınız yatırım ise sizin isteğinize kalıyor. Yaklaşık 10 yıldır sektörde bulunan Şebnem Akbulut Özen, butik bir merkez için 100-120 metrekarelik bir mekanın yeterli olduğunu söylüyor

  • Ders ücretleri ise grup veya bireysel ders olmasına bağlı olarak 150 TL'den başlayıp 600 TL'ye kadar çıkabiliyor. Özen, bu işe girmek isteyenlerin özellikle hamile veya çocuk yogası gibi belli bir alanda branşlaşması gerektiğini söylüyor. Bir markayla birlikte hareket etmek isteyenler için ise hem pilates hem de yoga alanında franchise veren şirketler var.

    Ders ücretleri ise grup veya bireysel ders olmasına bağlı olarak 150 TL'den başlayıp 600 TL'ye kadar çıkabiliyor. Özen, bu işe girmek isteyenlerin özellikle hamile veya çocuk yogası gibi belli bir alanda branşlaşması gerektiğini söylüyor. Bir markayla birlikte hareket etmek isteyenler için ise hem pilates hem de yoga alanında franchise veren şirketler var.

  • <p><b>9. Çocuk zeka oyunları</b></p>  Çocuklara yönelik eğlence yatırımları büyük küçük pek çok yatırımcının gündeminde. Son dönemde ise özellikle eğlendirirken öğreten konseptler öne çıkıyor. Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocukların öğrenme alışkanlarını geliştirmeye yönelik mental aritmetiğe dayalı sistemler ilgi görüyor.

    9. Çocuk zeka oyunları

    Çocuklara yönelik eğlence yatırımları büyük küçük pek çok yatırımcının gündeminde. Son dönemde ise özellikle eğlendirirken öğreten konseptler öne çıkıyor. Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocukların öğrenme alışkanlarını geliştirmeye yönelik mental aritmetiğe dayalı sistemler ilgi görüyor.
  • Hatta yetkililer dershanelerin kapatılma süreciyle birlikte bunların büyümelerinin hız kazandığını söylüyor. Bu işle ilgili en çok dikkat edilmesi gereken konu kalifiye eğitmen bulabilmek. Yatırım maliyeti şirketlerin koşullarına göre değişmekle birlikte 50 bin TL civarında.

    Hatta yetkililer dershanelerin kapatılma süreciyle birlikte bunların büyümelerinin hız kazandığını söylüyor. Bu işle ilgili en çok dikkat edilmesi gereken konu kalifiye eğitmen bulabilmek. Yatırım maliyeti şirketlerin koşullarına göre değişmekle birlikte 50 bin TL civarında.

  • <p><b>10. Lokum mağazaları</b></p>  Türkiye deyince akla ilk gelen ürünlerden biri lokum. Genelde aile şirketlerinin öne çıktığı sektöre yeni nesil girişimciler yeni bir soluk getirmeye başladı. Eski şirketler kabuklarından çıkıp büyümeye başlarken yeni ve farklı konseptlerin ortaya çıktığını gördük. Çok büyük mekanlar istemeyen bir lokum mağazası açmanın maliyeti metrekare başına 800 dolar civarında bulunuyor.

    10. Lokum mağazaları

    Türkiye deyince akla ilk gelen ürünlerden biri lokum. Genelde aile şirketlerinin öne çıktığı sektöre yeni nesil girişimciler yeni bir soluk getirmeye başladı. Eski şirketler kabuklarından çıkıp büyümeye başlarken yeni ve farklı konseptlerin ortaya çıktığını gördük. Çok büyük mekanlar istemeyen bir lokum mağazası açmanın maliyeti metrekare başına 800 dolar civarında bulunuyor.
  • <p><b>11. Oto yıkama / Oto bakım</b></p>  Oto yıkama ve bakım merkezleri girişimcilerin son yıllarda rağbet gösterdiği alanlardan biri. Özellikle susuz araç yıkama sistemiyle geliştirilen bu yeni konsept hem zamandan hem de enerjiden tasarruf sağlıyor. Birkaç adet kurye motorla yapabileceğiniz bu iş modelini maksimum 100 bin TL'ye kurabilirsiniz.

    11. Oto yıkama / Oto bakım

    Oto yıkama ve bakım merkezleri girişimcilerin son yıllarda rağbet gösterdiği alanlardan biri. Özellikle susuz araç yıkama sistemiyle geliştirilen bu yeni konsept hem zamandan hem de enerjiden tasarruf sağlıyor. Birkaç adet kurye motorla yapabileceğiniz bu iş modelini maksimum 100 bin TL'ye kurabilirsiniz.
  • <p><b>12. Meyve suyu barları</b></p>  Son dönemin en popüler yatırımları sağlıklı yaşam üzerine. Bunlardan biri de meyve suyu barları. Bu pazarın büyüme potansiyelini anlamak için rakamlara bakmak yeterli. ABD'de genel içecek pazarı yüzde 8 büyürken meyve suyu barı pazarı yüzde 30 büyüyor. Bu potansiyel pek çok yatırımcıyı bu alana çekiyor.

    12. Meyve suyu barları

    Son dönemin en popüler yatırımları sağlıklı yaşam üzerine. Bunlardan biri de meyve suyu barları. Bu pazarın büyüme potansiyelini anlamak için rakamlara bakmak yeterli. ABD'de genel içecek pazarı yüzde 8 büyürken meyve suyu barı pazarı yüzde 30 büyüyor. Bu potansiyel pek çok yatırımcıyı bu alana çekiyor.
  • Ufak tefek meyve suyu makinalarıyla bu işi yapmaya çalışanların yanı sıra kurumsal olarak büyüme planı yapan zincirler de mevcut. Hem AVM hem de cadde mağazacılığı için uygun olan meyve suyu barı açmak için kalabalık bir lokasyonu tercih etmekte fayda var. Kâr oranı yüzde 350'ye kadar çıkan meyve suyu barı yatırımının maliyeti ise konseptin içeriğine göre 30 bin dolar civarında.

    Ufak tefek meyve suyu makinalarıyla bu işi yapmaya çalışanların yanı sıra kurumsal olarak büyüme planı yapan zincirler de mevcut. Hem AVM hem de cadde mağazacılığı için uygun olan meyve suyu barı açmak için kalabalık bir lokasyonu tercih etmekte fayda var. Kâr oranı yüzde 350'ye kadar çıkan meyve suyu barı yatırımının maliyeti ise konseptin içeriğine göre 30 bin dolar civarında.

  • <p><b>13. Çubukta patates konsepti</b></p>  Geçtiğimiz yılların düşük maliyetli yatırımlarından olan bardakta mısır şimdi tahtını çubukta patatese bırakmış durumda. Patateslerin özel bir çubukta ve özel baharatlarla tatlandırılarak sunulduğu bu konsept özellikle yaz aylarında Ege ve Akdeniz gibi sıcak bölgelerde ilgi görüyor.

    13. Çubukta patates konsepti

    Geçtiğimiz yılların düşük maliyetli yatırımlarından olan bardakta mısır şimdi tahtını çubukta patatese bırakmış durumda. Patateslerin özel bir çubukta ve özel baharatlarla tatlandırılarak sunulduğu bu konsept özellikle yaz aylarında Ege ve Akdeniz gibi sıcak bölgelerde ilgi görüyor.
  • Üstelik yatırım maliyeti çok düşük. Bu iş için özel olarak tasarlanan standların ücreti bin TL'den başlayıp 15 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bir çubukta patates ortalama 50 kuruşa mal olurken yerine göre 1,5 ile 3 TL arasında satılıyor.

    Üstelik yatırım maliyeti çok düşük. Bu iş için özel olarak tasarlanan standların ücreti bin TL'den başlayıp 15 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bir çubukta patates ortalama 50 kuruşa mal olurken yerine göre 1,5 ile 3 TL arasında satılıyor.

  • <p><b>14. Mobil çay konsepti</b></p>  Kiosk olarak adlandırılan küçük dükkanlar son yılların en popüler konsepti. Bu konseptlerde neredeyse her çeşit ürünü satmak mümkün. Bunların arasında çay, ıhlamur, bitki çayları gibi sıcak içecekleri bir arada sunan iş modelleri oldukça ilgi çekiyor.

    14. Mobil çay konsepti

    Kiosk olarak adlandırılan küçük dükkanlar son yılların en popüler konsepti. Bu konseptlerde neredeyse her çeşit ürünü satmak mümkün. Bunların arasında çay, ıhlamur, bitki çayları gibi sıcak içecekleri bir arada sunan iş modelleri oldukça ilgi çekiyor.
  • Demlik ya da kupa standlarıyla farklı iş fikirleri geliştiren şirketler, hem yatırım maliyeti görece olarak düşük hem de kâr marjı yüksek bir girişim fırsatı sunuyor.

    Demlik ya da kupa standlarıyla farklı iş fikirleri geliştiren şirketler, hem yatırım maliyeti görece olarak düşük hem de kâr marjı yüksek bir girişim fırsatı sunuyor.

  • <p><b>15. Kuruyemiş</b></p>  Türkiye'nin yıllık kuruyemiş tüketimi 500 bin ton, pazar büyüklüğü ise 3,7 milyar dolar. İç tüketimin yaklaşık 1,2 milyar dolarlık bölümünü endüstriyel kuruyemişler oluşturuyor. 2014 yılında sektörün yüzde 3 büyüyeceği öngörülüyor.

    15. Kuruyemiş

    Türkiye'nin yıllık kuruyemiş tüketimi 500 bin ton, pazar büyüklüğü ise 3,7 milyar dolar. İç tüketimin yaklaşık 1,2 milyar dolarlık bölümünü endüstriyel kuruyemişler oluşturuyor. 2014 yılında sektörün yüzde 3 büyüyeceği öngörülüyor.
  • Sektörün üretim anlamında en güçlü olduğu iller Gaziantep, Denizli, Bursa ve İnegöl. Son yıllarda açtığı perakende mağazalarla kurumsal bir kimlik kazanmaya başlayan kuruyemiş sektörü de franchising vererek büyüyen sektörlerden biri. Yatırım maliyeti 40 bin ile 100 bin TL arasında değişiyor.

    Sektörün üretim anlamında en güçlü olduğu iller Gaziantep, Denizli, Bursa ve İnegöl. Son yıllarda açtığı perakende mağazalarla kurumsal bir kimlik kazanmaya başlayan kuruyemiş sektörü de franchising vererek büyüyen sektörlerden biri. Yatırım maliyeti 40 bin ile 100 bin TL arasında değişiyor.

  • nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır